detektorklamstw 30.11.10, 17:39 Jakas dobra w okolicy ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madohora Re: Pizzeria 30.11.10, 22:49 Nie wiem czy taka dobra, ale najbliżej to chyba jednak na Giszowcu obok targowiska - w tym samym budynku gdzie Bank Śląski. Była też na Jantorze ale nie jadłam to się nie wypowiadam. Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 17.05.26, 21:07 JAJKA W KOSZULCE jajko 2 łyżki octu litr wody Wodę z octem i odrobiną soli zagotowujemy. (2 łyżki octu na litr wody) Gdy woda zacznie wrzeć, mieszamy ją łyżką, do środka wiru wlewamy rozbite jajko i gotujemy 2-3 minuty na wolnym ogniu. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką cedzakową i delikatnie odsączamy z wody na np. ręczniku papierowym. Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 17.05.26, 21:11 JAJKA W KOSZULCE Jajko Ocet spirytusowy 25 ml. Sól do smaku Pieprz do smaku Jajko rozbić i przelać do miski. Zagotować w małym garnku wodę, wlać ocet i zamieszać aby powstał wir, a następnie wlać jajko i gotować przez 2 i pół minuty. Jajko wyciągnąć łyżką cedzakową. Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 17.05.26, 21:13 JAJKA NADZIEWANE 6 jajek 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sarepskiej sól, pieprz, słodka papryka Do dekoracji: koperek Jajka ugotuj na twardo - w rondelku nastaw wodę, dodaj pół łyżeczki soli. Jajka wkładaj delikatnie łyżką do wrzącej wody. Gotuj przez około 10 minut. Ugotowane jajka przestudź, obierz ze skorupki, przekrój na pół. Ze środka wydrąż żółtka i przełóż je do miski. Dodaj majonez, musztardę i przyprawy. Składniki wymieszaj. Farsz do jajek wielkanocnych przełóż do rękawa cukierniczego. Faszeruj jajka. Oprósz je słodką papryką i ozdób gałązką koperku. Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 17.05.26, 20:41 JAJKA W KASZANCE 4 jajka kaszanka 400 g masło 1 łyżeczka pieprz bułka tatra + jajko do panierki Olej rzepakowy Jajka ugotuj, przestudź i obierz. Kaszankę obierz z osłonek i drobno pokrój . Przesmaż z masłem, dopraw pieprzem i odstaw do lekkiego wystygnięcia. Potem każde jajko obłóż masą z kaszanki. Wstaw do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie obtocz w mące, jajku i tartej bułce, a następnie usmaż w głębokim oleju do uzyskania złocistego koloru. Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 17.05.26, 20:51 NADZIEWANE JAJKA Jajka 10 szt, Farsz; pieczarki 300 g, serek topiony 100 g, żółtka jajek, majonez według uznania, sól i pieprz do smaku, Do panierowania; jajka 2 szt, bułka tarta 1- 1,5 szkl, olej lub masło klarowne do smażenia, Dodatkowo; cebulka lub szczypiorek 1/2 pęczka, kiełki rzodkiewek 1/2 op, rzodkiewki kilka szt, pomidorki koktajlowe do dekoracji kilka szt, Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą ,następnie obieramy. Pieczarki obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach podsmażamy na łyżce oleju. Do podsmażonych pieczarek dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy. Ugotowane, obrane jaka kroimy na połówki wyjmujemy żółtka. Żółtka rozgniatamy widelcem, a następnie łączymy z pieczarkami, dodajemy majonez doprawiamy do smaku pieprzem, solą i dokładnie mieszamy. Połówki jajek panierujemy w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiano. Usmażone , lekko wystudzone jajka napełniamy farszem pieczarkowym, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy kiełkami rzodkiewek. Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 26.03.17, 17:16 Aż mnie zassało w żołądku. Zaraz pójdę coś zjeść Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 03.09.17, 23:45 Teraz już jest na Korei i na Giszowcu. Czy dobra? To już kwestia smaku. Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 14.09.17, 21:47 Dzisiaj w domu pizzę miałam Ale sama ją zdziałałam Była szynka, ser, pieczarki No i keczup dobrej marki Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 14.09.17, 21:48 Przepis mam sprzed lat dwudziestu Na drożdżowym to jest cieście Cały urok jest w kręceniu I dodatków dobrym "skleceniu" Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 29.09.17, 13:17 Ja sobie robię sama w domu i na pewno jest pyszna, bo jakżeby inaczej? Dobra jest na Giszowcu. Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 22.02.18, 16:11 Pizze robię sobie sama Przepis dala mi moja mama Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 10.09.18, 22:06 Teraz jest na Giszowcu, była na Korei ale lokal w remoncie Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 16.01.19, 01:27 Ech nie uwierzycie Teraz przyszła mi ochota na pizzę Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 17.05.26, 17:50 JAJKO Z ŁOSOSIEM 9 jajek 2 łyżki majonezu 100g łososia 8 ogórków koktajlowych 8 oliwek sól' Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Przekroić wzdłuż i delikatnie wydrążyć żółtka. Jedno jajko zostawić i rozgnieść widelcem z żółtkami dodać majonez, sól i dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą faszerować jajka. Łososia wędzonego pokroić w plasterki, zrolować i układać na jajkach udekorować ogórkami i oliwkam Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 17.05.26, 17:55 JAJKO W KOSZULCE 1 jajko 1 l wody Sól'' Wodę solimy i zagotowujemy w wysokim garnku. Kiedy woda wrze zmniejszamy płonień, żeby woda tylko delikatnie bulgotała. Jajko wbijamy do małej miseczki, albo do szklanki. Łyżką mieszamy wodę tak aby powstał wir na środku garnka i wlewamy do niego jajko. Gotujemy około 3 minuty i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 17.05.26, 18:02 SZKOCKIE JAJKA Mięso 500 g mięsa mielonego z łopatki Kilka szczypiorkow lub 1/2 cebuli Trochę zielonej pietruszki posiekanej Duża szczypta soli i jedna mała Niecała płaska łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej Pieprz czarny mielony do smaku 1 łyżeczka musztardy Niecała płaska łyżeczka tymianku (opcjonalnie) 6 jajek Woda do gotowania jajek Panierka 1 jajko Mąka Bułka tarta Olej do smażenia Jajka włożyć do garnka i wlać tyle wody, aby było jej około 1 cm od dna. Garnek przykryć pokrywką i gotować jajka przez 6 minut. Po tym czasie jajka zalać zimną wodą,by wystygły. Obrać ze skórki po wystygnięciu. W tym czasie, kiedy jajka się gotują, wyrobić mięso,aby wszystkie składniki się połączyły. Brać trochę mięsa w rękę, rozpłaszczyć i odłożyć na bok. Brać w rękę rozpłaszczone mięso, kłaść na to jajko i obłożyć dokładnie jajko miesem Tak uformowaną kulkę obtaczamy w mące. Następnie obtaczamy kulkę w roztrzepanym jajku. Ostatnim etapem jest obtoczenie kulki w bułce tartej. W taki sam sposób postępujemy z pozostałymi 5 jajkami. Jeżeli użyjecie więcej mięsa na kulkę, oczywiście, będzie mniej szkockich jajek. Rozgrzewamy olej w garnku do głębokiego smażenia. Można wrzucić skórkę od chleba ,by sprawdzić, czy tłuszcz jest gotowy do przyjęcia jajek. Wrzucamy tyle jajek na raz, aby się nie dotykały i smażymy 3-4 minuty, po czym odwracamy delikatnie jajko na drugą stronę i znów smażymy 3-4 minuty. Jajka układamy na talerz i podajemy albo z bułką czosnkową, albo z ziemniakami w jakiejkolwiek postaci: smażonymi, gotowanymi lub frytkami. Można szkockie jajka odgrzać pod grillem elektrycznym, albo jeść na zimno całe jako przekąska do pracy lub w domu. Można również szkockie jajka kroić w plasterki jak klops lub pasztet i zrobić sobie kanapkę do pracy lub zjeść na kolację lub śniadanie z chlebem. Bardzo smaczne są podane z chrzanem. Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 17.05.26, 21:22 JAJKA Z PIECZARKAMI jajka 4 , pieczarki 200 g, sałata, sól i pieprz mielony do smaku, majonez według uznania, olej 1 - 2 łyżki, Jajka ugotować na twardo , gdy przestygną obrać ze skorupek. Przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Pieczarki obrać ,zetrzeć na tarce i udusić na oleju. Żółtka rozgnieść widelcem , cebulkę drobniutko posiekać. Połączyć żółtka z pieczarkami i cebulką. Doprawić solą i pieprzem. Otrzymaną masą napełnić białka jajek. Połówki ułożyć na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty ( u mnie liście sałaty lodowej). Udekorować majonezem. Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 17.05.26, 21:30 BOROWIKI Z JAJ 6 jajek 5 torebek czarnej herbaty 80 g szynki 80 żółtego sera 2 łyżki majonezu łyżeczka chrzanu sól pieprz Do dekoracji: sałata W rondelku nastaw wodę, dodaj dużą szczyptę soli. Do gotującego się wrzątku wkładaj delikatnie po jednym jajku. Jajka gotuj przez około 10 minut. Ugotowane jajka odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do wystudzenia. Wystudzone jajka obierz ze skorupki. Odetnij 1/3 części z każdego jajka. Wydrąż żółtko, przełóż je do miski i rozdrobnij widelcem. Do rondelka wlej litr wody, doprowadź ją do wrzenia. Do gotującej się wody wrzuć 5 torebek czarnej herbaty oraz mniejsze cząstki jajek. Kapelusze borowików gotuj przez około 15 minut, po tym czasie wyciągnij kawałki jajek z rondelka i odstaw do wystudzenia. Ser żółty zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Składniki dodaj do miski z żółtkami. Całość dopraw solą i pieprzem. Dodaj majonez i chrzan. Farsz do jajek dokładnie wymieszaj. Na talerzyki lub większy półmisek wyłóż liście sałaty. Farszem nadziej większe kawałki jajek, obróć je do dołu farszem i ustaw na liściach sałaty. Pozostały farsz nałóż do mniejszych części brązowych jajek. Ułóż je na górze odwróconych jajek. Borowiki z jajek podawaj od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce. Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 17.05.26, 20:47 KOTLETY Z JAJEK 8 jajek ugotowanych na twardo 2 cebule 2 jajka 1 szklanka pieczarek w zalewie naturalnej 1 kopiasta łyżka posiekanego koperku sól i pieprz tarta bułka do panierowania olej do smażenia Odsączone pieczarki oraz jajka ugotowane na twardo drobno siekamy. Na tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulę, tak aby była szklista ale nie zrumieniona, dodajemy ją do posiekanych pieczarek i jajek razem z surowymi jajkami, koperkiem, solą i pieprzem. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Z jajeczno-pieczarkowej masy formujemy zgrabne kotleciki i każdy z osobna panierujemy. Dociskając by bułka dobrze przyległa do masy. Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu rumieniąc z obu stron. Upieczone kotleciki przekładamy na talerz i podajemy bardzo gorące. Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 24.10.19, 22:23 Tak od wczoraj czegoś szukam Po mieszkaniu naczyniami stukam Lecz tak dalej być nie może Nie wiem co chcę. Nie może być gorzej Raz mam ochotę na omlety Za pięć minut przechodzi mi niestety Potem myślę może pizzę Nie, keczupu nie poliżę Może krokiet - ten z grzybami Lub sałatkę z ogórkami I tak się po domu kręcę Niepotrzebnie tylko innych męczę W końcu zjadłam tylko jabłko Z taką skórką bardzo gładką Po co więc zamęczam ludzi To nie głód. Chyba mi się nudzi. Odpowiedz Link
madohora Re: Pizzeria 25.01.21, 00:16 Dziś mi przybędzie trochę sadła Bo dobre rzeczy sobie zjadłam Odpowiedz Link