madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 19.12.17, 22:34 ● Przełam się ze zwierzakami Gdy nie chcesz wydawać kasy na weterynarza, poczęstuj czworołapych domowników opłatkiem. W wielu rejonach kraju wypiekany jest specjalny kolorowy opłatek, by się nim dzielić z bydlątkami Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 20.12.17, 21:59 W ŚLĄSKIM Z O O JUŻ MAJĄ BOŻONARODZENIOWĄ SZOPKĘ - Wyborcza - 20.12.2017 Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 20.12.17, 22:25 ● W trosce o pszczoły By w bród było miodu, należy zawiesić nad stołem jemiołę i to nie byle jaką, ale ściętą trzonkiem topora, a nie żadnym metalowym ostrzem! Przysłowie ostrzega, że „bez jemioły cały rok goły” – nie warto więc ryzykować. Nawet jeśli nie jesteśmy pszczelarzami. Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 20.12.17, 22:44 W miejscach, które odpowiadają poszczególnym kierunkom, postaw element kojarzący ci się z danym żywiołem. To zapewni harmonię pomiędzy biesiadnikami i radosne rozmowy podczas wigilijnego wieczoru. Między talerzami połóż dodatkowe dekoracje związane z żywiołem ziemi, np. szyszki czy orzechy. Przyniosą powodzenie materialne w nowym roku i napełnią twój dom odprężającą, ciepłą aurą podczas świąt. Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 20.12.17, 23:07 świerk jest symbolem szlachetności i szczodrości, Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 20.12.17, 23:16 Wielu z nas wkłada w prezenty dla bliskich mnóstwo uczucia i ciepła. Jedni zbierają je już od lipca, odhaczając kolejne na długaśnej liście, inni tygodniami szykują własne rękodzieło. Jeśli jednak chcesz podarować nie tylko miły prezent, lecz także pozytywną energię, to w tym roku podkręć podarunki odrobiną magii, a obdarowany – nawet jeśli w magię nie wierzy – poczuje, że twój prezent jest wyjątkowy Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 20.12.17, 23:28 Jemioła nad kominkiem lub kuchenką Powieszona w kuchni nad źródłem ognia lub kominkiem w salonie ocali dom od pożaru i piorunów. Gdy pożółknie, możesz ją wykorzystać do zrobienia magicznej różdżki. Owiń jej pęd wokół gałązki leszczyny i w wigilię św. Jana, zaraz po zachodzie słońca, dotknij nią ziemi. W Szwecji wiele osób wierzy, że taka różdżka pokazuje, gdzie są zakopane skarby. Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 21.12.17, 18:23 MASAKRA. NIEPRAWDOPODOBNE KORKI POD CENTRAMI HANDLOWYMI - Dziennik Zachodni - 21.12.2017 Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 21.12.17, 18:27 BOŻE NARODZENIE Z RADIEM KATOWICE - Radio Katowice - 21.12.2017 Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 22.12.17, 11:33 ŚWIĄTECZNA POCZTA. PREZENTY OD MIESZKAŃCÓW - Radio Katowice - 22.12.2017 Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 22.12.17, 11:42 NAJWIĘKSZA SZOPKA W PANEWNIKACH - Dziennik Zachodni - 22.12.2017 Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 22.12.17, 13:55 Szedłem sobie prostą drogą, Aż tu skala leży, Moją ścieżkę mi zajęła Nakształt wielkiej wieży Nuż ja tedy do roboty I po chwilce małej Odwaliłem ową skałę — I nie było skały! Wziąłem skałę, idę dalej, Aż tu smok wylata, Ogon długi na dwie mile, A głowa rogata. Buch! buch! z ręki mi wypadła Skalista opoka, Długi ogon przycisnęła, Uwięziła smoka. Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 22.12.17, 16:19 CZAROWNICA W każdy piątek jadę sobie Na Łysą Górę, Siadam wtedy na łopatę, Albo na chmurę. Latarenkę trzymam w ręku, Co światło szerzy, A zaś drogę mi wskazuje Ćma nietoperzy. Djabli sejmik wyprawują Na Łysej Górze, Czerwienieją stare drzewa W ogniu, purpurze, O północy przy księżycu, Pod takt muzyki, Tańczą skocznie czarownice I czarowniki. Rude sowy, czarne koty, Wielkie ropuchy Wywijają obertasa, Jak dziarskie zuchy. A zabawie przewodniczy Chwat ponad chwaty, Z długą brodą, z krwawem ślepiem Kozieł rogaty. Miast świeczników, gore próchno, Jakby zarzewie, Bije blaskiem skarb zaklęty, Nikt o nim nie wie! A gdy trzeci kur zapieje, To w górne szlaki Czart do domu mnie zaniesie Na rozkaz taki: „Wieś nie wieś" Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 06.12.23, 22:22 KATOWICE W ŚWIĄTECZNEJ ODSŁONIE - www.wkatowicach.eu - 06.12.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 22.12.17, 16:25 STRAŻAK. Pożar! pożar! hej, strażaku! Bierz się żwawo do roboty, Jako żołnierz do ataku, Pędź na ognia wrzące groty! Niech cię płomień nie ustraszy, Choć się czai, ja k wąż skrycie, Bo ty spełniasz obowiązek I ratujesz bliźnich życie! Biją dzwony, biją głośno, Na trwogę się odezwały; Hej! Już pędzi straż ogniowa, Jakiż widok to wspaniały! Błyszczą hełmy, jakby złote, Z oczu lecą skry zapału, Konie gnają jak jaskółki, Strażak woła, że pomału! Tam wysoko nad płomieniem Już góruje strażak dzielny, I żywiołom rozhukanym W net zadaje cios śmiertelny! Uratował ludzkie życie, A tam z tłumu okrzyk bije: „Niechaj żyje nasz obrońca, Brać strażacka niechaj żyje!“ Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 22.12.17, 16:31 DZIECKO Dzięki Tobie, dobry Boże, Za dzionki wesołe, Mam nareszcie swoją szkołę, Swoją polską szkołę! Nikt radości nie opisze, Nikt jej nie wypowie, Mogę uczyć się w szkole W drogiej naszej mowie. jak mi łatwo idzie praca, Jak mi ona miła! Rankiem wstaję, na zegarze Godzina wybiła; W ięc wesoło i ochoczo Do nauki śpieszę 1 spotykam na ulicach Swych kolegów rzeszę. Wszyscy idziem, uśmiechnięci Z radosnemi czoły, Do tej naszej ukochanej, Do tej polskiej szkoły. Polski pacierz brzmi donośnie, Książki rozkładamy, Aż nam iskrzą się źrenice, Taki zapał mamy. Polska szkoło! o, my wiemy, Cośmy winni tobie, Jak nam trzeba pracowicie Uczyć się w tej dobie; Spełniać swoje obowiązki Ochoczo, wesoło — Nie powstydzisz się swych uczniów, Polska nasza szkoło! Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 24.12.17, 00:07 Choć co tydzień każdy sprząta i wiele nie może Trzeba sprzątać. Idą święta. Tak obyczaj każe Najpierw umyć wszystkie okna, zawiesić firanki By widziały ciocie Jadzie, Pelagie i Franki Że połowa tej roboty już prawie zrobiona Toż ozdobić trzeba szyby. Niech to zrobi żona Teraz szafki powymiatać do ostatniej kurzu krztyny Sufit, lampy dobrze omieść. Stanąć na drabinie. Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 24.12.17, 00:36 SOBOTNI SZAŁ ZAKUPÓW - Nasze Miasto - 23.12.2017 Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 25.12.17, 18:53 PASTERKA W PANEWNIKACH - Dziennik Zachodni - 25.12.2017 Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 25.12.17, 18:58 SZOPKA W KOŚCIELE W PANEWNIKACH ODSŁONIĘTA - Dziennik Zachodni - 25.12.2017 Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 26.12.17, 16:56 PASTERKA W ARCHIKATEDRZE CHRYSTUSA KRÓLA - Radio Katowice - 26.12.2017 Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 26.12.17, 17:00 Stawiano także dawniej w rogach izby stołowej snopy zboża i słomy. Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 26.12.17, 17:17 Z świętami Bożego Narodzenia łączyły się ściśle szopki i jasełka. Dawniej grywała młodzież szkolna dialogi, przedstawiające sceny z życia Chrystusa, urządzano także szopki z drewnianemi lub papierowemi postaciami Dzieciątka Jezus, M atki Najśw., św. Józefa, pasterzy, trzech Króli, nie brakow ało także wołu ani osła. Dzieciątko spoczywało w k o lebce, po obu jej bokach klęczeli Marja i Józef. W górze szopki pod dachem i nad dachem unosili się aniołowie, iakoby śpiewający: Gloria in excelsis Deo (Chwała Bogu na wysokości). Przed narodzoną D zieciną k lę c z e li w ró żn ych odstępach pasterze, skła d a ja cy swe o fia ry : jeden baranka, d ru g i ow ieczkę, in n y coś innego. Na dalszym p la n ie w id a ć b y ło różne osoby spieszące do szopki ja k gospodarzy, panów , m :eszczan, żydów itd . Później, b y te m a rtw e w id o w is k a o ż y w ić tro ch ę dodawano różne fig u ry n ie ra z śmieszne, k tó re za pom ocą u k ry te j m aszynerji w y k o n y w a ły ru c h y pocieszne, co się lu d o w i ogrom nie podobało. W św ięto T rze ch K r ó li p rz y sta w io n o do już w y m ie n io n ych fig u r jeszcze osoby trze ch M ę d rc ó w ze W schodu, o fia ro w u ją cych D z ie c ią tk u złoto, k a d zid ło i m irrę , w orszaku zaś ich b y li ró ż n i d w o rzanie ja k np. P ersow ie, M u rz y n i, m asztalerze, p ro w adzący słonie, w ie lb łą d y i konie, różnego rodzaju w o jska ; nie b ra k ło n a w e t arm at, ch o rą g w i p a n ce rnych, husarskich, uła ń skich , k o z a c k ic h i w ę g ie rs k ic h P oniew aż z czasem te prze d sta w ie n ia zaczęły się w yra d za ć i tra c ić ducha rehgąnego, a naw et trą c ić ordynarnością, p o n :eważ dalej s ta w a ły się n ie ra z p rzyczyn ą zgorszenia i tu m u ltó w , te d y b is k u p i zakazali, b y te szopki o d b y w a ły się w kościele, co da w niej m :ędzy obiadem a n ieszporam i m ia ło m iejsce. Po ty c h zakazach ja se łka i szopki, pow szedn ieją c coraz b a rd zie j, zaczęły tra c ić sw ój u ro k, M ;mo to do dziś jeszcze u trz y m a ł s:ę zw yczaj chodzenia od dom u do dom u z t. zw. ,.szopką" ośw ietloną . W czasie od Bożego N arodzenia do M a tk i B o skie j G ro m n iczn e j chodzą ch ło p a ki, nie ra z w fa n ta styczn y sposób p o p rze b ie ra n i ze szopką, śpiew a ją k o ’ ędy, o d g ryw a ją ja ką sztuczkę k ró tk ą , w k tó re j nie b ra k n a w e t H ero d a i djabła. Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 02.01.18, 01:27 PRAWOSŁAWNE BOŻE NARODZENIE - Wyborcza - 01.01.2018 Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTA RÓŻNE 02.01.18, 17:28 PONCZ SYLWESTROWY Z WINA Jest to tradycyjny napój, którym zwykle żegnamy stary, a witamy nowy rok. 1 funt cukru porąbać w kawałki, otrzeć o skórkę z paru pomarańcz i cytryn, nalać 1 litr lekkiego francuskiego lub reńskiego wina pół litra mocnego, białego araku, wcisnąć sok z pomarańcz i z cytryn do smaku, a zagotowawszy wlać do specyalnej wazy od ponczu i podać bardzo gorący do stołu. Potem w miarę potrzeby nalewać w małe wysokie szklaneczki, a komu poncz jest za silny, można rozpuścić gorącą wodą Odpowiedz Link