madohora Re: Noc Świętojańska 10.05.23, 22:56 Archanioł Michał wyruszył do bitwy z niebiańskimi milicjami i z okrzykiem „ Któż jak Bóg?” ( MI-KA-EL ), wygrał pierwszą bitwę stworzenia. Od tego czasu nie przestaje toczyć się walka między siłami piekielnymi a wojskami niebios, a stawką jest utrata lub zbawienie dusz. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 10.05.23, 23:20 Co jest dobre, co jest złe? Nie rób innym tego, czego nie chciałbyś, aby tobie czyniono, a nie wyrządzisz żadnej krzywdy. Czyń dla innych to, co chciałbyś, aby oni czynili dla Ciebie, a będziesz czynił dobro. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 10.05.23, 23:28 To jest suma całej prawdziwej prawości: traktuj innych tak, jak sam chciałbyś być traktowany. Nie czyń swojemu bliźniemu niczego, czego nie chciałbyś, aby zrobił tobie później”; „Nie powinniśmy zachowywać się wobec innych w sposób, który jest dla nas odrażający ”. ( Mahabharata 5, 1517; 114, 8; około 400 pne; zob. Hinduizm ) Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 10.05.23, 23:37 Nikt z was nie jest prawdziwie wierzący, dopóki nie miłuje dla swego brata tego, co kocha dla siebie ”.Hadisy Nawawi , opowiadane przez al-Bukhari i Muslim) Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 10.05.23, 23:59 - Dzień dobry, jest Marysia? - Dzień dobry. Słyszałem, że zabierasz moją córkę na walentynkową randkę. - Tak, proszę pana. - Gdzie zamierzasz ją wziąć? - W moim aucie. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 11.05.23, 00:16 Ona: Hmmmmmmmm On: Można też trochę possać, to czasami pomaga. Ona: (ssie) Hmmmmmmmmmmmm On: Aaa Teraz poszło Ona: Taaak, czułam. On: I jak? Smaczne było? Ona: Muszę się przyznać, że nie głupie. On: Chcesz więcej? Ona: Tak, chętnie. Powiedz mi tylko czy to musi być tak cholernie skomplikowane On: No, kochanie, ja ci na to nic nie poradzę. Tak się je raki. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 11.05.23, 17:56 TARTA Z SERCAMI I MALINAMI Kruche ciasto (patrz link w tekście) 1/2 szklanki Dżem (czerwony, np. malinowy lub żurawinowy) Przygotuj kruche ciasto według podstawowej receptury i rozwałkuj je (lub użyj 2 paczek gotowego ciasta kruchego, jeśli chcesz, aby było szczególnie szybkie). Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj patelnię do tarty i rozprowadź w niej połowę ciasta. Odetnij wystającą krawędź lub ładnie ją ukształtuj. Nakłuj dno kilka razy widelcem. Następnie rozprowadź na dnie gruby dżem. Wytnij serca z drugiej połowy ciasta. Na środku dna umieść duży przecinak do serca (lub inny rodzaj szablonu). Rozłóż ciasteczka serca wokół tarty, aby na końcu serce pozostało wolne w środku. Tartę piec w piekarniku przez około 15-20 minut Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 11.05.23, 19:13 Rano w kuchni zastaje mnie niezwykły widok: żona pochyla się nad kuchenką, wypina do mnie goły tyłek i rzuca rozkazująco: - Weź mnie tu i teraz, szybko! Zdębiałem na sekundę, ale zaraz potem korzystam z okazji. Jak skończyliśmy, żona się odwraca i mówi: - Dziękuję! Zdębiałem ponownie i pytam: - Co jest grane?! Żona odpowiada: - Chciałam na śniadanie jajko na miękko, a zepsuł się minutnik... Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 11.05.23, 19:44 W noc poślubną, nowożeńcy przebierają się. Panna młoda wychodzi z łazienki po wzięciu prysznica i ma na sobie piękny szlafrok. Dumny mąż mówi: - Moja droga, jesteśmy teraz małżeństwem, możesz zdjąć szlafrok. Piękna, młoda kobieta zdejmuje nakrycie, a on jest zdumiony: - Och, ach - zachwyca się - Mój Boże, jesteś tak piękna, niech zrobię ci zdjęcie. Ona pyta z zastanowieniem: - Moje zdjęcie? - Tak, kochanie, żebym mógł cię mieć zawsze blisko serca. Ona uśmiecha się, a on robi jej zdjęcie, potem on idzie do łazienki wziąć prysznic. Kiedy wychodzi, ma na sobie szlafrok, młoda żona mówi: - Po co ci ten szlafrok? Jesteśmy już po ślubie. Na to facet zdejmuje szlafrok, a żona wykrzykuje: - Och, och mój... niech ci zrobię zdjęcie. On się rozpromienia i pyta dlaczego, ona odpowiada: - Żebym, mogła sobie go powiększyć! Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 11.05.23, 20:07 Noc poślubna: - Kochanie dużo było ich przede mną? Mija godzina, ona milczy - Kochanie gniewasz się na mnie? - Cicho liczę... Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 11.05.23, 23:12 Po hucznym weselu odbywającym się w hotelowej restauracji, młoda para wynajmuje sobie pokój, żeby jak najszybciej doszło do "konsumpcji związku". Zdenerwowany pan młody drżącymi rękami nie może trafić kluczem w dziurkę zamka. Żona stoi za nim i kręcąc głową mruczy z ironią: - Nooo, nieźle się zapowiada... Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 12.05.23, 18:59 Na 25-tą rocznicę ślubu małżeństwo wybrało się na drugi miesiąc miodowy. Wieczorem w hotelu, żona zalotnie pyta męża: - Kochanie, powiedz mi, co myślałeś, gdy 25 lat temu stanęłam przed tobą naga? - Hmm.... Chciałem się z Tobą kochać tak by odebrało Ci rozum, a Twoje piersi... Chciałem całe wyssać... - A teraz, co myślisz? - powiedziała żona uśmiechając się zalotnie - Że wykonałem dobrą robotę. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 12.05.23, 20:27 Rocznica ślubu była fantastyczna. Na poczatek kolacja w restauracji, potem koncert, a na końcu wspaniały seks w drogim hotelu. Żona jednak miała jednak lekkiego focha. Może dlatego, że po koncercie poszła do domu? Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 12.05.23, 20:34 Anioł (hebr. malak , gr. aggelos , łac. angelus ) nie jest imieniem naturalnym, ale funkcją: oznacza posłańca . Stary Testament nazywa ich: beney' elohim 31 = syn Boży ( Hiob 1,6), beney 'elim = syn Boży ( Psalmy 29,20), święci ( Psalmy 89,6 i Daniel 8,13), syn Najwyższego ( Psalm 82,6), silny ( Psalm 78,25), wzniosły ( Job 21,22), dzielny ( Psalm 103,20), stróże (Daniel 4.10), armia Jahwe ( Jozuego 5.14), armia niebios (I Król. 22.19). Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 12.05.23, 23:16 Anielski folklor przeżywał niezwykły rozwój w judaizmie i chrześcijaństwie, nie tylko dlatego, że utrwalił starożytną praktykę wchłaniania bogów politeistycznych religii poprzez zamienianie ich w anioły. Chociaż wiara w anioły jest powszechnie uznawana w Biblii, niektórzy teologowie uważają, że odniesienie do aniołów zostało przyjęte przez pisarzy biblijnych zarówno jako narzędzie literackie do uosobienia boskiej obecności, jak i jako sposób na zepchnięcie na dalszy plan bogów religii politeistycznych. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 12.05.23, 23:22 Bóg rozkaże swoim aniołom, aby cię strzegli na wszystkich twoich drogach. Na rękach będą cię nosić, abyś nie uderzył nogą o kamień ( Ps 91,11). Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 12.05.23, 23:30 Aby by chronić Kościół, aniołowie toczą wokół Michała , swojego przywódcy, walkę z szatanem, która trwa od zarania dziejów: „I była walka w niebie Michał i jego aniołowie walczyli ze smokiem; i walczył smok i jego aniołowie; ale nie mogli zwyciężyć, a nawet ich miejsce nie było już w niebie. I został zrzucony, smok wielki, wąż starodawny, zwany diabłem i szatanem, zwodzicielem całej ziemi, został zrzucony na ziemię, a z nim zostali zrzuceni jego aniołowie.” (Apokalipsa św. 12 : 7-9) Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 12.05.23, 23:38 biskup Rzymu Dionizy (+ 269).liczba Aniołów przewyższa wszystkie widzialne stworzenia, to znaczy ziarna piasku na brzegu morza, źdźbła trawy na prerii, gwiazdy, które zaludniają ogrom przestrzeni . Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 13.05.23, 00:20 Stwórcy, w rzędach tak ściśniętych i gęstych, że wydaje jej się, że widzi jeden z tych obfitych śniegów, ale biel i olśniewający blask, spadający w powodziach w jesienną pogodę. Zmarła 9 marca 1440 roku mówiąc: „ Niebo się otwiera, aniołowie zstępują, archanioł wykonał swoje zadanie,. Niektórzy twierdzą, że liczba Aniołów jest identyczna z liczbą wszystkich ludzi, od Adama aż do końca przyszłego świata. Dla innych sto razy więcej. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 13.05.23, 00:30 Azrael jest Archaniołem Śmierci w niektórych tradycjach hebrajskich, muzułmańskich i sikhijskich . Korannazywa go Malak al-Maut, co dosłownie oznacza anioła śmierci . Prorok Mahomet mówi, że tego archanioła otacza kilku aniołów, którzy pomagają mu wydobywać dusze (od ludzi, a nawet dusze samych aniołów i demonów). W jednej ze swoich postaci ma cztery twarze i cztery tysiące skrzydeł, całe jego ciało pokryte jest językami i oczami, których liczba odpowiada liczbie ludzi żyjących na Ziemi. Nieustannie zapisując w dużej księdze imiona ludzi przy ich narodzinach i wymazując je po śmierci, będzie on umrzeć jako ostatni . Anioł Pański skosił 185 000 mężczyzn w obozie asyryjskim (2 Król. 19,5). Kiedy Bóg decyduje się zabić pierworodnych Egipcjan, nakazuje niszczycielowi ( szachat ) oszczędzić domy oznaczone krwią na nadprożu i odrzwiach ( Wj 12,23). Anioł zniszczenia , mal'ak ha-mashchit , zostaje uwolniony przeciwko mieszkańcom Jerozolimy (2 Sm 24,15). W Kronikach (21.16) król Dawid widzi anioła Jahwe, który stał między niebem a ziemią, z wyciągniętym mieczem w dłoni, wyciągniętym w stronę Jerozolimy . W księdze oHioba (33.2), znajdujemy termin niszczyciel ( memitim ), który tradycja utożsamia z aniołem zniszczenia ( mal'ake Kabbalah ), podczas gdy Księga Przysłów (26.14) wspomina o aniołach śmierci ( mal'ake ha-mavet ) . . Abaddon (z hebr. abad = niszczyć) lub Apollyon (z gr. eksterminator), władca otchłani, to anioł otchłani (Anioł Zagłady) w Apokalipsie (9:11) Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 13.05.23, 20:00 Cherubini (z hebrajskiego Kerubim liczba mnoga Kerub , oba używane w Biblii, wywodzące się z akadyjskich terminów Karibu lub Kuribu , oznaczających w Mezopotamii wyobrażenia bóstw drugiej rangi) podtrzymują tron Jahwe ( Psalm 80.2; 99.1), ciągnąć swój rydwan ( Ezechiel 10.1), służyć jako wierzchowiec ( Psalmy 18.11) i strzec wejścia do jego królestwa, aby uniemożliwić profanum wejście do niego „ Wypędziwszy człowieka, umieścił cherubów na wschód od Ogrodu Eden z wirującym płomieniem miecza, aby strzec drogi do Drzewa Życia . ( Geneza3.23-24). W mitologii Mezopotamii skrzydlate sfinksy mają misję pilnowania drzewa życia. Ezechiel porównuje króla Tyru do jednego z cherubinów z ogrodu Eden ( Rdz 28,13-16). Arka Przymierza jest zwieńczona dwoma cherubinami (1 Król. 6,23-29; Wyjścia 25,18). W sercu Świątyni, w Miejscu Najświętszym, nad cherubinami zwieńczającymi Arkę, Salomon kazał zainstalować 2 ogromne dodatkowe cheruby (skrzydło: około 2,28 m) z drewna oliwnego pokrytego złotem. Cherubiny mają strzec wielkich świątyń chrześcijaństwa i otaczać Najwyższego Papieża. Ezechiel (1, 6 12) opisuje 4 cherubów dźwigających tron Jahwe: „Spojrzałem: to był burzowy wiatr wiejący z północy, wielka chmura otoczona blaskiem, ogień, z którego błyskała błyskawica, a pośrodku, jak blask srebrzysto-złoconego środka ognia. Dostrzegłem tam coś podobnego do czterech zwierząt, których tutaj aspekt: miały ludzką postać. Każdy z nich miał cztery twarze i każdy po cztery skrzydła. Ich nogi były proste, a ich kopyta wyglądały jak kopyta wołowe, lśniące jak polerowany mosiądz. Pod ich skrzydłami pojawiły się ludzkie ręce, wszystkie cztery twarze zwrócone były w cztery strony. Ich skrzydła były ze sobą połączone. Nie odwracali się, gdy szli; każdy z nich poszedł naprzód. Jeśli chodzi o ich wygląd, mieli twarz mężczyzny, a wszyscy czterej mieli twarz lwa po prawej stronie,. » Według Jérôme de Stridon, Czterej Żyjący cytowani przez Ezechiela i Apokalipsa św. Jana reprezentują 4 ewangelistów. Hieronim kojarzy człowieka z Mateuszem, ponieważ jego ewangelia zaczyna się od życia Jezusa , lwa z Markiem, ponieważ na czele swojej ewangelii umieszcza głoszenie Jana Chrzciciela na pustyni, byka z Łukaszem, ponieważ ilustruje ofiarę Zachariasza a orzeł Janowi z powodu jego duchowego wyniesienia. Lew symbolizuje element ognia; Byk symbolizuje element Ziemi; Orzeł symbolizuje element Powietrza, a Człowiek symbolizuje element Wody. Dla astrologów są to 4 stałe znaki zodiaku: Lew, Byk, Skorpion (orzeł) i Wodnik (człowiek). Tetramorf odpowiada również wszystkim energiom objawiającym się liczbą cztery, liczbą wcielenia Ducha w materię. Otaczające Chrystusa w chwale, 4 symbole ilustrują 4 horyzonty świata, Jego misję i Jego ziemskie królowanie, które przypominają Jego ramiona wyciągnięte na krzyżu. „ Ich skrzydła były rozpostarte w górę; każdy miał dwa skrzydła stykające się i dwa skrzydła zakrywające jego ciało, i każdy szedł naprzód. Szli tam, gdzie prowadził ich duch. Nie odwracali się podczas chodzenia” . "A obok zwierząt koło każdego z nich leżało na ziemi koło. Te koła zdawały się mieć połysk chryzolitu. Cała czwórka wyglądała tak samo i wydawała się zbudowana tak, jakby znajdowała się pośrodku siebie. Szli w czterech kierunkach i nie odwracali się podczas marszu. Ich obwód wydawał się duży, a dookoła było pełno oczu. A kiedy zwierzęta się poruszały, koła poruszały się blisko nich, a kiedy zwierzęta podnosiły się z ziemi, koła się podnosiły. Tam, gdzie duch ich popychał, koła szły i one też się podnosiły, bo duch zwierzęcia był w kołach... A to, co było na głowach zwierząt, wyglądało jak pękające sklepienie, jak kryształ rozciągnięty nad ich głowami A nad tym boskim rydwanem niesionym przez cheruby, siedzącego na swoim szafirowym tronie, sam Bóg: „ A ponad sklepieniem, które było nad ich głowami, było coś jakby szafirowego kamienia w kształcie tronu i na tym kształcie tronu, powyżej w sam szczyt, istota mająca ludzki wygląd. I zobaczyłem, że miał blask vermeil, a obok niego było coś jakby ogień, dookoła. I z tego, co wyglądało na jego lędźwie i poniżej. Widziałem wokół coś w rodzaju ognia i blasku, podobnego do łuku, który pojawia się na chmurach w deszczowe dni. Było to coś, co wyglądało na chwałę Jahwe …” Ci aniołowie mają zatem naturę hybrydową, pół-ludzką, pół-zwierzęcą, której egzegeci Biblii byli w stanie precyzyjnie określić Te cherubiny z czterema skrzydłami (różniące się zatem od serafinów, które mają sześć) to nikt inny jak asyryjski kâribu, istoty o ludzkich głowach, ciałach lwów, nogach byka i orlich skrzydłach, których posągi przedstawiają wejścia do pałaców Babilonu . Ich funkcją w tradycyjnej mitologii krajów akadyjskich było strzec progu pałaców królewskich i zachowali tę funkcję w mitologii biblijnej, ponieważ strzegą i niosą tron Jahwe. W obrazowych przedstawieniach cherubiny są pomalowane na niebiesko, aby symbolizować niebo, ale ich kolor jest szary. Są przedstawieni w kolorze niebieskim i złotym, czasami grają na instrumencie muzycznym. Dla kabalistów są koloru słońca, składają się z eteru i ognia. Ich kamieniem jest topaz, naładowany okultystyczną mocą i symbol sprawiedliwości. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 13.05.23, 20:08 Nith-Haiah lub Nethaiah (Bóg daje mądrość): mądrość i zrozumienie okultyzmu; służy zdobywaniu mądrości i odkrywaniu prawdy ukrytych tajemnic; dominuje nad naukami okultystycznymi, daje objawienia w snach i pomaga tym, którzy praktykują białą magię. -Haaiah (ukryty Bóg): dyskrecja, skuteczność w negocjacjach; daje poczucie organizacji i rodziny; pomaga politykom, dyplomatom i ambasadorom, daje możliwość dostosowania się do każdej sytuacji i sprzyja pokojowemu współistnieniu. -Yerathel (Bóg karze niegodziwców): prawość, rozprzestrzenianie się Światła; rozprasza zamieszanie i chroni przed niesprawiedliwymi atakami; pozwala tym, którzy wykorzystują jego wpływy, kochać pokój, sprawiedliwość, naukę i sztukę oraz wyróżniać się w literaturze. -Seheiah (Bóg uzdrawia chorych): zdrowie, długowieczność, opatrzność; służy przeciwko słabościom i piorunom, ruinom budynków, upadkom, pożarom i chorobom; dominuje nad zdrowiem i zapewnia szczęśliwą długowieczność; pozwala temu, kto wykorzystuje swoje wpływy, na dużą rozwagę i umiejętność przewidywania wydarzeń. -Reiyel (Bóg szybko pomaga): oderwanie (wyzwolenie); jest lekarstwem na bezbożne duchy; promuje uczucia religijne, filozofię i medytację oraz inspiruje mówców. Pozwala tym, którzy korzystają z jej wpływów, wyróżniać się entuzjazmem do głoszenia prawdy i dokładania starań, by żyć w materialnym oderwaniu. -Omael (Bóg Cierpliwy): mnożenie; jest aniołem płodności, produkcji i ekspansji; dominuje w królestwie zwierząt i roślin, regulując rozmnażanie się gatunków i ras; sprzyja sadzeniu i zbiorom; pozwala tym, którzy wykorzystują jego wpływy, osiągać sukcesy w zawodzie lekarza. -Lecabel (Bóg inspiruje): precyzja; anioł precyzji, pozwala tym, którzy wykorzystują jego wpływy, wyróżnić się w matematyce, geometrii, mechanice i zegarmistrzostwie; dominuje również we roślinności i rolnictwie. -Vasariah (sprawiedliwy Bóg): łaska, szacunek, wsparcie, boska pomoc, łaska; pozwala uwolnić się od poczucia winy; daje tym, którzy korzystają z jego wpływu, życzliwą, wielkoduszną i skromną mentalność. Regent lub rektor: Zadkiel (Sprawiedliwość Boża): Łaska. Powstrzymał Abrahama przed złożeniem swojego małego syna w ofierze Bogu. Przedstawiany jest z czterema białymi skrzydłami, ubrany w purpurową szatę, trzymający w jednej ręce koronę, a w drugiej berło . Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 14.05.23, 00:05 Księstwa lub Archonci są aniołami stróżami narodów, miast, diecezji i parafii. Ich kolor jest fioletowy. Ich kamieniem jest beryl; gdy jest bardzo czysty, ten ostatni jest bezbarwny, ale może przybrać kilka odcieni (czerwony, zielony, żółty) pod wpływem chromu lub innych metali Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 14.05.23, 00:15 1516 roku w kościele Saint-Ange w Palermo odkryto fresk przedstawiający 7 archaniołów z ich imionami i atrybutami: - Michael victorius (zwycięzca) - Gabriel nuncius (zwiastun) - Raphaël medicus (lekarz) - Uriel fortis socius (potężny obrońca) - Jehudiel remunerator (ten, który nagradza) - Barachiel adiutor (ten, kto pomaga) - Sealtiel (lub Zeadkiel) mówca (rzecznik). Ołtarz w kościele Sainte-Marie-des-Anges przedstawia tych samych archaniołów. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc Świętojańska 14.05.23, 14:09 Kościoły Wschodu świętują 8 listopada synaksę archistratega Michała i innych mocy bezcielesnych: Gabriel, Raphaël, Uriel (anioł liturgii i świętych tekstów), Jégudiel (lub Jéhudiel), Salathiel (Salaphiel lub Sealtiel), Burachiel (lub Barachiel) i Jérémiel. Odpowiedz Link