• madohora Re: Odpust 17.08.23, 11:51
      bliźniego,‎ ‎jak‎ ‎siebie‎ ‎samego‎ ‎i‎ ‎obiecuję‎ ‎na dowód‎ ‎mego‎ ‎uczucia‎ ‎zachować‎ ‎wszyst kie‎ ‎Twoje‎ ‎rozkazy.‎ ‎Spraw,‎ ‎o‎ ‎Panie, abym‎ ‎nie‎ ‎ustawał‎ ‎w‎ ‎Twej‎ ‎miłości. Akt‎ ‎Żalu. Żal‎ ‎mi‎ ‎z‎ ‎całego‎ ‎serca,‎ ‎o‎ ‎Boże,‎ ‎żem Ciebie‎ ‎w‎ ‎życiu‎ ‎tyloma‎ ‎obraził‎ ‎grzecha mi,‎ ‎szczerze‎ ‎nienawidzę‎ ‎ich‎ ‎i‎ ‎brzydzę I‎ ‎się‎ ‎nimi,‎ ‎albowiem‎ ‎grzesząc‎ ‎zbrukałem !‎ ‎duszę‎ ‎moją,‎ ‎utraciłem‎ ‎Niebo,‎ ‎zasłuży- i‎ ‎łem‎ ‎na‎ ‎piekło,‎ ‎a‎ ‎głównie‎ ‎obraziłem‎ ‎Cie bie,‎ ‎który‎ ‎jesteś‎ ‎nieskończoną‎ ‎dobro cią‎ ‎i‎ ‎ponad‎ ‎wszystko‎ ‎godną‎ ‎miłości ■‎ ‎Istotą.‎ ‎Wołałbym‎ ‎raczej‎ ‎umrzeć,‎ ‎aniżeli Cię‎ ‎więcej‎ ‎obrażać‎ ‎i‎ ‎statecznie‎ ‎obiecuję przy‎ ‎Twej‎ ‎łasce‎ ‎więcej‎ ‎tego‎ ‎już‎ ‎nie l‎ ‎czynić.‎ ‎Spraw,‎ ‎o‎ ‎Panie!‎ ‎abym‎ ‎więcej już‎ ‎nie‎ ‎grzeszy). Nawiedzenie‎ ‎Najśw.‎ ‎Sakramentu. (Modlitwa‎ ‎św.‎ ‎Alfonsa‎ ‎I.iguorego). Panie‎ ‎Jezu‎ ‎Chryste,‎ ‎który‎ ‎z‎ ‎miłości do‎ ‎rodzaju‎ ‎ludzkiego‎ ‎dnie‎ ‎i‎ ‎noce‎ ‎spę dzasz‎ ‎w‎ ‎tym‎ ‎Najświętszym‎ ‎Sakramen- '‎ ‎cie,‎ ‎oczekując,‎ ‎nawołując‎ ‎i‎ ‎łaskawie‎ ‎przyj mując‎ ‎wszystkich,‎ ‎przychodzących‎ ‎na wiedzać‎ ‎Cię,‎ ‎wierzę,‎ ‎że‎ ‎jesteś‎ ‎obecnym w‎ ‎Sakramencie‎ ‎ołtarza,‎ ‎oddaję‎ ‎Ci‎ ‎cześć z‎ ‎głębokości‎ ‎całej‎ ‎swojej‎ ‎nędzy,‎ ‎oraz dziękuję‎ ‎za‎ ‎wszystkie,‎ ‎dotąd‎ ‎odebrane od‎ ‎Ciebie‎ ‎laski,‎ ‎zwłaszcza,‎ ‎żeś‎ ‎raczył dać‎ ‎mi‎ ‎Siebie‎ ‎samego‎ ‎w‎ ‎tym‎ ‎Sakramen cie.‎ ‎Oprócz‎ ‎tego‎ ‎dziękuję‎ ‎Ci,‎ ‎żeś‎ ‎mnie otoczył‎ ‎nieustającą‎ ‎opieką‎ ‎swej‎ ‎Naj świętszej‎ ‎Matki‎ ‎i‎ ‎natchnął‎ ‎mnie‎ ‎błogo sławioną‎ ‎myślą‎ ‎odwiedzenia‎ ‎Cię‎ ‎w‎ ‎tym kościele.‎ ‎Pozdrawiam‎ ‎więc‎ ‎Twoje‎ ‎Naj słodsze‎ ‎Serce,‎ ‎a‎ ‎czynię‎ ‎to‎ ‎w‎ ‎potrójnym celu‎ ‎:‎ ‎w‎ ‎podziękowaniu‎ ‎za‎ ‎ten‎ ‎dar największy‎ ‎Sakramentu‎ ‎ołtarza,‎ ‎chęci zadosyćuczynienia‎ ‎Twojej‎ ‎miłości‎ ‎za‎ ‎do znane‎ ‎krzywdy‎ ‎od‎ ‎wszystkich‎ ‎nieprzy jaciół‎ ‎tego‎ ‎Boskiego‎ ‎Sakramentu,‎ ‎wresz cie‎ ‎pragnę‎ ‎przez‎ ‎to‎ ‎moje‎ ‎nawiedzenie oddać‎ ‎Ci‎ ‎cześć‎ ‎na‎ ‎wszystkich‎ ‎miejscach, gdziekolwiek,‎ ‎przebywając‎ ‎w‎ ‎Euchary- styi,‎ ‎najmniej‎ ‎jesteś‎ ‎czczonym,‎ ‎lub‎ ‎zu pełnie‎ ‎zapomnianym.‎ ‎Żal‎ ‎mi,‎ ‎że‎ ‎tyle- kroć‎ ‎razy‎ ‎dobrowolnie‎ ‎naraziłem‎ ‎się Twojej‎ ‎nieskończonej‎ ‎dobroci.‎ ‎Posta nawiam‎ ‎na‎ ‎przyszłość,‎ ‎za‎ ‎łaską‎ ‎Twoją, więcej‎ ‎Cię‎ ‎nie‎ ‎obrażać,‎ ‎a‎ ‎obecnie,‎ ‎bez względu‎ ‎na‎ ‎moją‎ ‎nędzę,‎ ‎cały‎ ‎się‎ ‎To bie‎ ‎oddaję.‎ ‎Zrzekam‎ ‎się‎ ‎własnej‎ ‎woli, uczuć‎ ‎i‎ ‎pragnień,‎ ‎słowem‎ ‎wszystkiego,
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 11:55
      VI.‎ ‎Błogosławiony‎ ‎Jezus‎ ‎w‎ ‎Najświęt szym‎ ‎Sakramencie‎ ‎ołtarza. VII.‎ ‎Błogosławiona‎ ‎Matka‎ ‎Boga,‎ ‎Naj świętsza‎ ‎Marya‎ ‎Panna. ‎VIII.‎Błogosławione‎ ‎Jej‎ ‎święte‎ ‎Niepoka lane‎ ‎Poczęcie. IX.‎ ‎Błogosławione‎ ‎Imię‎ ‎Maryi,‎ ‎Matki, Dziewicy. X.‎ ‎Błogosławiony‎ ‎Bóg‎ ‎w‎ ‎Aniołach i‎ ‎Świętych‎ ‎Swoich. (Należy‎ ‎dodać‎ ‎następujące‎ ‎wezwania). Abyś‎ ‎nas‎ ‎do‎ ‎szczerej‎ ‎i‎ ‎prawdziwej‎ ‎po kuty‎ ‎doprowadzić‎ ‎raczył,‎ ‎Ciebie prosimy,‎ ‎wysłuchaj‎ ‎nas,‎ ‎Panie. Abyś‎ ‎Kościół‎ ‎Twój‎ ‎święty‎ ‎rządzić‎ ‎i‎ ‎u- trzymać‎ ‎raczył,‎ ‎Ciebie‎ ‎prosimy, wysłuchaj‎ ‎nas,‎ ‎Panie. Abyś‎ ‎nieprzyjaciół‎ ‎Kościoła‎ ‎chrześcijań skiego‎ ‎poniżyć‎ ‎raczył,‎ ‎Ciebie‎ ‎pro simy,‎ ‎wysłuchaj‎ ‎nas,‎ ‎Panie. Abyś‎ ‎królom‎ ‎i‎ ‎książętom‎ ‎chrześcijań skim‎ ‎pokój‎ ‎i‎ ‎zgodę‎ ‎dać‎ ‎raczył,‎ ‎Cie bie‎ ‎prosimy,‎ ‎wysłuchaj‎ ‎nas,‎ ‎Panie. Abyś‎ ‎ludowi‎ ‎chrześcijańskiemu‎ ‎miłości i‎ ‎jedności‎ ‎ducha‎ ‎udzielić‎ ‎raczył, Ciebie‎ ‎prosimy,‎ ‎wysłuchaj‎ ‎nas, Panie.
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 11:58
      Modlitwa‎ ‎przed‎ ‎spowiedzią. Boże‎ ‎najwyższy,‎ ‎łaskawy‎ ‎i‎ ‎cierpli wy!‎ ‎Ty‎ ‎w‎ ‎wielkiej‎ ‎dobroci‎ ‎swej‎ ‎obie całeś‎ ‎odpuszczenie‎ ‎grzechów‎ ‎wszytkim żałującym‎ ‎i‎ ‎pokutującym‎ ‎grzesznikom. Ojcze‎ ‎mój,‎ ‎oto‎ ‎ja,‎ ‎nędzne‎ ‎i‎ ‎niewdzięcz ne‎ ‎stworzenie,‎ ‎zgrzeszyłem‎ ‎przeciwko
      Modlitwy‎ ‎przed‎ ‎spowiedzią i‎ ‎Komunią‎ ‎św.
      Niechaj,‎ ‎o‎ ‎Panie!‎ ‎kraj‎ ‎nasz‎ ‎odczuje słodycz‎ ‎Twej‎ ‎miłości‎ ‎i‎ ‎postępuje‎ ‎wier nie‎ ‎za‎ ‎Tobą‎ ‎w‎ ‎szeregu‎ ‎wszystkich‎ ‎ludów, idących‎ ‎we‎ ‎wspaniałości‎ ‎prawdy,‎ ‎w‎ ‎ra dości‎ ‎cnoty,‎ ‎w‎ ‎świetle‎ ‎chrześcijańskiego postępu,‎ ‎w‎ ‎wiecznem‎ ‎weselu‎ ‎zbawienia. Nowy‎ ‎wiek,‎ ‎o‎ ‎Jezu!‎ ‎skłania‎ ‎się przed‎ ‎Boskim‎ ‎Majestatem‎ ‎Twojej‎ ‎mło dości,‎ ‎zawsze‎ ‎pięknej,‎ ‎zawsze‎ ‎nowej. Daj,‎ ‎aby,‎ ‎gdziekolwiek‎ ‎przebywa‎ ‎nie śmiertelna‎ ‎dusza,‎ ‎stamtąd‎ ‎szły‎ ‎do‎ ‎Cie bie,‎ ‎Króla‎ ‎wieków‎ ‎i‎ ‎Chrystusa‎ ‎Zwy- i‎ ‎ciężcy,‎ ‎uczucia‎ ‎czci,‎ ‎uwielbienia‎ ‎i‎ ‎miło ści.‎ ‎Amen.
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:03
      najmocniej‎ ‎strzedz‎ ‎się‎ ‎grzechów‎ ‎i‎ ‎wszel kiej‎ ‎do‎ ‎nich‎ ‎sposobności‎ ‎unikać.‎ ‎Chcę szczerze‎ ‎się‎ ‎wyspowiadać,‎ ‎a‎ ‎odtąd‎ ‎już wiernie‎ ‎Ci‎ ‎służyć‎ ‎i‎ ‎kochać‎ ‎Cię‎ ‎aż‎ ‎do śmierci.‎ ‎Amen. Intencya‎ ‎dostąpienia‎ ‎odpustu. O‎ ‎Zbawicielu,‎ ‎na‎ ‎to‎ ‎przyszedłeś‎ ‎na ten‎ ‎świat,‎ ‎abyśmy‎ ‎otrzymali‎ ‎żywot wieczny,‎ ‎wierzę‎ ‎mocno,‎ ‎iżeś‎ ‎Kościołowi powierzył‎ ‎klucze‎ ‎do‎ ‎skarbów‎ ‎łask‎ ‎od pustowych.‎ ‎Otóż‎ ‎przychodzę‎ ‎tu‎ ‎do‎ ‎tej świątyni‎ ‎i‎ ‎ofiaruję‎ ‎to‎ ‎nawiedzenie,‎ ‎mo ją‎ ‎spowiedź‎ ‎i‎ ‎Komunię‎ ‎i‎ ‎wszystkie‎ ‎do bre‎ ‎sprawy‎ ‎a‎ ‎to‎ ‎w‎ ‎nadziei‎ ‎dostąpienia odpustu‎ ‎dla‎ ‎zasług‎ ‎nieskończonych‎ ‎Je zusa‎ ‎Chrystusa,‎ ‎Najświętszej‎ ‎Maryi Panny‎ ‎i‎ ‎Wszystkich‎ ‎Świętych.‎ ‎Amen. Boże,‎ ‎pobłogosław‎ ‎tę‎ ‎spowiedź‎ ‎mo ją,‎ ‎abym‎ ‎mógł‎ ‎godnie‎ ‎dostąpić‎ ‎odpustu jubileuszowego. Spowiedź‎ ‎powszechna. Spowiadam‎ ‎się‎ ‎Panu‎ ‎Bogu‎ ‎wszech mogącemu,‎ ‎Najświętszej‎ ‎Maryi‎ ‎Pannie, błogosławionemu‎ ‎Michałowi‎ ‎Archanio łowi,‎ ‎błogosławionemu‎ ‎Janowi‎ ‎Chrzci cielowi,‎ ‎świętym‎ ‎Apostołom‎ ‎Piotrowi
      i‎ ‎Pawłowi‎ ‎i‎ ‎wszystkim‎ ‎Świętym,‎ ‎żem zgrzeszył‎ ‎bardzo‎ ‎myślą,‎ ‎mową‎ ‎i‎ ‎uczyn kiem.‎ ‎Moja‎ ‎wina,‎ ‎moja‎ ‎wina,‎ ‎moja bardzo‎ ‎wielka‎ ‎wina;‎ ‎dlatego‎ ‎proszę Najświętszej‎ ‎Maryi‎ ‎Panny,‎ ‎błogosławio nego‎ ‎Michała‎ ‎Archanioła,‎ ‎błogosławio nego‎ ‎Jana‎ ‎Chrzciciela,‎ ‎świętych‎ ‎Apo stołów‎ ‎Piotra‎ ‎i‎ ‎Pawła‎ ‎i‎ ‎wszystkich Świętych,‎ ‎aby‎ ‎się‎ ‎modlili‎ ‎za‎ ‎mną‎ ‎do Pana‎ ‎Boga‎ ‎naszego. Modlitwa‎ ‎po‎ ‎spowiedzi. Chwal‎ ‎duszo‎ ‎moja‎ ‎Pana,‎ ‎i‎ ‎wszystko, co‎ ‎jest‎ ‎we‎ ‎mnie‎ ‎niech‎ ‎wielbi‎ ‎święte Imię‎ ‎Jego!‎ ‎Duszo‎ ‎moja,‎ ‎chwal‎ ‎Pana, a‎ ‎nie‎ ‎zapominaj‎ ‎o‎ ‎Jego‎ ‎miłosierdziu. On‎ ‎to‎ ‎jest,‎ ‎który‎ ‎ci‎ ‎wszystkie‎ ‎grzechy odpuścił‎ ‎i‎ ‎uleczył‎ ‎słabości‎ ‎twoje.‎ ‎Jak ojciec‎ ‎lituje‎ ‎się‎ ‎nad‎ ‎dziecięciem‎ ‎swo jem,‎ ‎takeś‎ ‎się‎ ‎Ty,‎ ‎o‎ ‎Boże,‎ ‎zlitował‎ ‎na- demną.‎ ‎Oddaliłeś‎ ‎odemnie‎ ‎gniew‎ ‎Twój i‎ ‎nieprawości‎ ‎moje‎ ‎darowałeś‎ ‎.mi.‎ ‎O‎ ‎Pa nie!‎ ‎wielka‎ ‎jest‎ ‎litość‎ ‎Twoja,‎ ‎niezmie rzone‎ ‎miłosierdzie‎ ‎Twoje,‎ ‎dobroć‎ ‎Two ja‎ ‎pobudza‎ ‎mnie‎ ‎do‎ ‎tern‎ ‎większego żalu,‎ ‎żem‎ ‎Ciebie,‎ ‎najlepszego‎ ‎Ojca‎ ‎i‎ ‎do broczyńcę‎ ‎mego,‎ ‎śmiał‎ ‎obrazić.‎ ‎Oto stałem‎ ‎się‎ ‎zdrowym‎ ‎i‎ ‎więcej‎
      nie‎ ‎chcę.‎ ‎Serce‎ ‎moje‎ ‎we‎ ‎Krwi‎ ‎Zba wiciela‎ ‎mego‎ ‎obmyłem,‎ ‎już‎ ‎go‎ ‎więcej grzechami‎ ‎kalać‎ ‎nie‎ ‎myślę:‎ ‎dostąpiłem miłosierdzia,‎ ‎więc‎ ‎nie‎ ‎zapomnę‎ ‎o‎ ‎moim Zbawicielu.‎ ‎Mam‎ ‎mocną‎ ‎wolę‎ ‎nowe życie‎ ‎prowadzić‎ ‎i‎ ‎codziennie‎ ‎postępo wać‎ ‎w‎ ‎cnocie.‎ ‎O‎ ‎Boże!‎ ‎serce‎ ‎moje nie‎ ‎oddali‎ ‎się‎ ‎już‎ ‎od‎ ‎Ciebie,‎ ‎tylko‎ ‎Ty mię‎ ‎zasilaj,‎ ‎bo‎ ‎ja‎ ‎jestem‎ ‎słaby.‎ ‎Wspie raj‎ ‎mnie‎ ‎łaską‎ ‎Twoją,‎ ‎aby‎ ‎ze‎ ‎mną‎ ‎by ła,‎ ‎ze‎ ‎mną‎ ‎pracowała‎ ‎i‎ ‎utrzymywała mnie‎ ‎w‎ ‎dobrem‎ ‎aż‎ ‎do‎ ‎końca;‎ ‎kieruj wszystkiemi‎ ‎władzami‎ ‎duszy,‎ ‎wszystki mi‎ ‎zmysłami‎ ‎ciała‎ ‎mego,‎ ‎abym‎ ‎odtąd wzywał‎ ‎ich‎ ‎na‎ ‎chwałę‎ ‎Twoją.‎ ‎Serce czyste‎ ‎stwórz‎ ‎we‎ ‎mnie,‎ ‎Boże,‎ ‎a‎ ‎ducha prawego‎ ‎odnów‎ ‎we‎ ‎wnętrznościach moich. Przeczysta‎ ‎Matko‎ ‎Zbawiciela‎ ‎moje go,‎ ‎święci‎ ‎Aniołowie‎ ‎i‎ ‎wszyscy‎ ‎święci Pańscy‎ ‎dziękujcie‎ ‎wraz‎ ‎ze‎ ‎mną‎ ‎Bogu, za‎ ‎wielkie‎ ‎miłosierdzie‎ ‎Jego,‎ ‎jakie‎ ‎na- demną,‎ ‎nędznym‎ ‎grzesznikiem,‎ ‎okazał i‎ ‎wymódlcie‎ ‎mi‎ ‎tę‎ ‎łaskę,‎ ‎abym‎ ‎już‎ ‎nie upadł‎ ‎w‎ ‎grzechy,‎ ‎lecz‎ ‎stając‎ ‎się‎ ‎coraz doskonalszym,‎ ‎zasłużył‎ ‎razem‎ ‎z‎ ‎Wami wiecznie‎ ‎chwalić‎ ‎Boga‎ ‎w‎ ‎niebiesiech. Amen.
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:06
      O‎ ‎najczystsza‎ ‎Dziewico,‎ ‎niepokala na‎ ‎Matko‎ ‎Boża,‎ ‎wesprzyj‎ ‎mnie,‎ ‎abym Ciało‎ ‎i‎ ‎Krew‎ ‎ukochanego‎ ‎Syna‎ ‎Two jego‎ ‎z‎ ‎jak‎ ‎największą‎ ‎czcią,‎ ‎pokorą i‎ ‎wdzięcznością‎ ‎przyjął.‎ ‎Amen. Przed‎ ‎przyjęciem*‎ ‎N.‎ ‎Sakramentu. Panie!‎ ‎nie‎ ‎jestem‎ ‎godzien,‎ ‎abyś wszedł‎ ‎do‎ ‎przybytku‎ ‎serca‎ ‎mego,‎ ‎ale rzeknij‎ ‎tylko‎ ‎słowem,‎ ‎a‎ ‎będzie‎ ‎zbawiona dusza‎ ‎moja. Po‎ ‎Komunii‎ ‎świętej. Jesteś‎ ‎więc‎ ‎już‎ ‎ze‎ ‎mną,‎ ‎o‎ ‎Panie mój‎ ‎najdroższy!‎ ‎Witam‎ ‎Cię,‎ ‎Zbawi cielu,‎ ‎u‎ ‎mnie‎ ‎goszczącego;‎ ‎witam‎ ‎Cię z‎ ‎uczuciem‎ ‎najgłębszej‎ ‎czci‎ ‎i‎ ‎pokory i‎ ‎niewysłowionego‎ ‎szczęścia.‎ ‎O‎ ‎Boże mój,‎ ‎jakże‎ ‎zdołam‎ ‎okazać‎ ‎Ci‎ ‎wdzięcz ność‎ ‎moją‎ ‎za‎ ‎tak‎ ‎wielką‎ ‎łaskę,‎ ‎żeś‎ ‎Ty, Pan‎ ‎i‎ ‎Zbawiciel‎ ‎mój,‎ ‎duszę‎ ‎moją‎ ‎na wiedził‎ ‎i‎ ‎w‎ ‎niej‎ ‎zamieszkał!‎ ‎Błogosław duszo‎ ‎moja‎ ‎Panu‎ ‎i‎ ‎nie‎ ‎zapominaj‎ ‎o‎ ‎mi łosierdziu‎ ‎Jego;‎ ‎dziękuj‎ ‎Mu‎ ‎i‎ ‎uwielbiaj Go,‎ ‎jak‎ ‎tylko‎ ‎zdołasz.‎ ‎Dziękuj‎ ‎Mu‎ ‎i‎ ‎Ty, o‎ ‎ukochana‎ ‎Matko‎ ‎moja,‎ ‎Maryo,‎ ‎św. Aniele‎ ‎Stróżu‎ ‎mój‎ ‎i‎ ‎wy‎ ‎wszyscy‎ ‎świę ci‎ ‎Pańscy!
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:08
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/sxvEEliwxwfVu26EgB.jpg
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:14
      Teraz‎ ‎na‎ ‎twarz‎ ‎upadamy,‎ ‎o‎ ‎bądźże‎ ‎pozdrowiona, Do‎ ‎stóp‎ ‎Twoich‎ ‎się‎ ‎schylamy,‎ ‎o‎ ‎bądźże‎ ‎uwielbiona. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. O‎ ‎Marya!‎ ‎do‎ ‎pogrzebu‎ ‎będziem‎ ‎Tobie‎ ‎służyli, Twoje‎ ‎Najświętsze‎ ‎Ciało‎ ‎do‎ ‎grobu‎ ‎prowadzili. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Gdy‎ ‎Cię‎ ‎z‎ ‎kościoła‎ ‎wyniosą,‎ ‎my‎ ‎Cię‎ ‎widzieć‎ ‎pragniemy, Wszyscy‎ ‎pobożnymi‎ ‎głosy‎ ‎do‎ ‎Ciebie‎ ‎zawołamy: Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Jak‎ ‎Apostołowie‎ ‎święci,‎ ‎kiedy‎ ‎Ciebie‎ ‎chowali, Płacząc,‎ ‎że‎ ‎Matka‎ ‎odeszła,‎ ‎gorzkie‎ ‎łzy‎ ‎wylewali. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Kiedy‎ ‎w‎ ‎obłoku‎ ‎wzniesieni,‎ ‎z‎ ‎całego‎ ‎świata‎ ‎byli, Ażeby‎ ‎Ci‎ ‎Matko‎ ‎Boska‎ ‎do‎ ‎pogrzebu‎ ‎służyli. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Teraz,‎ ‎o‎ ‎Matko‎ ‎Najświętsza,‎ ‎serca‎ ‎swe‎ ‎wylewamy, O‎ ‎co‎ ‎prosić,‎ ‎orędować,‎ ‎na‎ ‎tern‎ ‎miejscu‎ ‎mamy. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. A‎ ‎najprzód‎ ‎Ciebie‎ ‎Marya.‎ ‎pokornie‎ ‎upraszamy, Kiedy‎ ‎do‎ ‎twego‎ ‎pogrzebu‎ ‎wszyscy‎ ‎Ci‎ ‎służyć‎ ‎mamy. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Najwyższemu‎ ‎Pasterzowi‎ ‎daj‎ ‎Matko‎ ‎życie,‎ ‎zdrowie, Niech‎ ‎nie‎ ‎doznaje‎ ‎nic‎ ‎złego,‎ ‎w‎ ‎Biskupiej‎ ‎lat‎ ‎osnowie. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Kościół‎ ‎święty‎ ‎Katolicki,‎ ‎racz‎ ‎Maryo‎ ‎bronić, A‎ ‎od‎ ‎ręki‎ ‎niedowiarków‎ ‎swoją‎ ‎tarczą‎ ‎zasłonić. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d.‎ ‎. NieprzyjaeieJe‎ ‎Kościoła‎ ‎Syna‎ ‎Twego‎ ‎racz‎ ‎stłumić, A‎ ‎wiernych‎ ‎czcicieli‎ ‎Jego,‎ ‎Twoją‎ ‎przyczyną‎ ‎bronić. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t,‎ ‎d. Biskupów‎ ‎i‎ ‎Duchowieństwo,‎ ‎prosimy‎ ‎Cię,‎ ‎broń‎ ‎zawsze, Niechaj‎ ‎wiodą‎ ‎swe‎ ‎owieczki,‎ ‎wszędzie‎ ‎na‎ ‎dobro‎ ‎nasze. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Broń‎ ‎powietrza,‎ ‎głodu,‎ ‎ognia,‎ ‎pożar‎ ‎niech‎ ‎nas‎ ‎omija, Niechaj‎ ‎mamy‎ ‎wiek‎ ‎spokojny,‎ ‎prosimy‎ ‎Cię‎ ‎Marya. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Uproś‎ ‎że‎ ‎nam,‎ ‎o‎ ‎Maryo!‎ ‎grzechów‎ ‎naszych‎ ‎zgładzenie, Abyśmy‎ ‎przy‎ ‎Twym‎ ‎obrazie‎ ‎otrzymali‎ ‎zbawienie. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Pobłogosław‎ ‎nasze‎ ‎domy,‎ ‎broń‎ ‎ich‎ ‎od‎ ‎wszelkiej‎ ‎szkody: Broń‎ ‎pożarów,‎ ‎ognia,‎ ‎głodu,‎ ‎broń‎ ‎od‎ ‎złego‎ ‎szkody. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Domownikom‎ ‎naszym,‎ ‎Panno!‎ ‎daj,‎ ‎aby‎ ‎zdrowi‎ ‎byli, Wespół‎ ‎z‎ ‎nami,‎ ‎gdy‎ ‎wrócimy,‎ ‎Ciebie‎ ‎Matko‎ ‎wielbili. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d.
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:16
      Błogosław‎ ‎kompanję,‎ ‎które‎ ‎się‎ ‎tu‎ ‎zebrały. By‎ ‎Cię‎ ‎wspólnie‎ ‎na‎ ‎tej‎ ‎górze,‎ ‎Maryo‎ ‎wychwalały. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Bośmy‎ ‎wszyscy‎ ‎po‎ ‎to‎ ‎przyszli,‎ ‎abyśmy‎ ‎Ci‎ ‎służyli, Sobie‎ ‎zdrowie‎ ‎i‎ ‎zbawienie‎ ‎po‎ ‎śmierci‎ ‎uprosili. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. O‎ ‎jak‎ ‎my‎ ‎się‎ ‎Marya,‎ ‎przez‎ ‎ten‎ ‎odpust‎ ‎cieszyli, Rozumiejąc,‎ ‎że‎ ‎przy‎ ‎tobie‎ ‎zawsze‎ ‎będziemy‎ ‎żyli. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Ale‎ ‎pewno‎ ‎przyjdzie‎ ‎chwila,‎ ‎w‎ ‎którą‎ ‎Cię‎ ‎odejść‎ ‎mamy, O‎ ‎Marya‎ ‎Częstochowska,‎ ‎teraz‎ ‎do‎ ‎Cię‎ ‎wołamy. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. O!‎ ‎jakże‎ ‎Cię‎ ‎opuścimy,‎ ‎Matko‎ ‎nasza‎ ‎kochana, Wiemy,‎ ‎że‎ ‎nas‎ ‎nie‎ ‎opuścisz,‎ ‎bo‎ ‎masz‎ ‎łaskę‎ ‎u‎ ‎Syna. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Jeszcze‎ ‎raz‎ ‎przed‎ ‎Twem‎ ‎obrazemMatko‎ ‎krzyżem‎ ‎padniemy A‎ ‎za‎ ‎nasze‎ ‎domowniki,‎ ‎pokornie‎ ‎cię‎ ‎prosimy. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. O‎ ‎Marya,‎ ‎prośDy‎ ‎nasze,‎ ‎do‎ ‎stóp‎ ‎Twoich‎ ‎rzucamy Duszę,‎ ‎ciało,‎ ‎serce,‎ ‎myśli‎ ‎i‎ ‎wszystko‎ ‎co‎ ‎mamy. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t‎ ‎d. Wejrzyj‎ ‎na‎ ‎nas,‎ ‎o‎ ‎Marya,‎ ‎wejrzyj‎ ‎na‎ ‎swoje‎ ‎dzieci, A‎ ‎jużci‎ ‎nas‎ ‎nie‎ ‎opuszczaj,‎ ‎aż‎ ‎do‎ ‎samej‎ ‎śmierci. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Gdzież‎ ‎my‎ ‎Matko,‎ ‎biedne‎ ‎dziatki,‎ ‎teraz‎ ‎udać‎ ‎się‎ ‎mamy, Gdybyć‎ ‎nas‎ ‎Ty‎ ‎opuściła,‎ ‎innej‎ ‎nad‎ ‎Cię‎ ‎nie‎ ‎mamy. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Bo‎ ‎zgubiony‎ ‎syn‎ ‎nie‎ ‎zginie,‎ ‎skoro‎ ‎Twoja‎ ‎obrona, W‎ ‎największym‎ ‎życia‎ ‎terminie,‎ ‎przyjdzie‎ ‎do‎ ‎swego‎ ‎łona. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Tyś‎ ‎nas‎ ‎Matko‎ ‎słuchała,‎ ‎na‎ ‎to‎ ‎miejsce‎ ‎wezwała, Ratowałaś‎ ‎we‎ ‎dnie,‎ ‎w‎ ‎nocy,‎ ‎udzielałaś‎ ‎pomocy. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d Choćby‎ ‎matka‎ ‎swoje‎ ‎dzieci‎ ‎wypuściła‎ ‎z‎ ‎pamięci, Ty‎ ‎nas‎ ‎Matko‎ ‎nie‎ ‎opuścisz,‎ ‎skoro‎ ‎oczy‎ ‎swe‎ ‎rzucisz. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. O‎ ‎Marya‎ ‎Częstochowska,‎ ‎wolałaś‎ ‎tu‎ ‎być‎ ‎z‎ ‎nami, Niźli‎ ‎w‎ ‎Konstantynopolu,‎ ‎mieszkać‎ ‎z‎ ‎temi‎ ‎Turkami. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Przywiózł‎ ‎Cię‎ ‎książę‎ ‎Opolski,‎ ‎abyś‎ ‎nam‎ ‎pociechą‎ ‎była, Nasze‎ ‎prośby‎ ‎wysłuchała,‎ ‎z‎ ‎Bogiem‎ ‎nas‎ ‎pogodziła. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Doznając‎ ‎Twojej‎ ‎pomocy,‎ ‎niech‎ ‎tu‎ ‎każdy‎ ‎nam‎ ‎powie, Po‎ ‎to‎ ‎z‎ ‎Węgier‎ ‎i‎ ‎z‎ ‎Podola‎ ‎śpieszą‎ ‎tu‎ ‎pielgrzymowie. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d.
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:18
      Żegnamy‎ ‎cię‎ ‎Jasna‎ ‎Góro‎ ‎o‎ ‎Klasztorze‎ ‎wspaniały, Nie‎ ‎wiem,‎ ‎czyli‎ ‎nie‎ ‎ostatni,‎ ‎raz‎ ‎me‎ ‎nogi‎ ‎w‎ ‎nim‎ ‎stały. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Żegnamy‎ ‎Cię‎ ‎Marya,‎ ‎Matko‎ ‎nasza‎ ‎Królowa, Żegnamy‎ ‎Cię‎ ‎Jasna-Górska,‎ ‎poroocniczko‎ ‎gotowa, Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Musimy‎ ‎Cię‎ ‎już‎ ‎opuścić,‎ ‎o‎ ‎Częstochowska‎ ‎Pani, Kiedy‎ ‎na‎ ‎Cię‎ ‎wspominamy,‎ ‎zalewamy‎ ‎się‎ ‎Izami. Błogcslaw‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Bywaj‎ ‎zdrowa‎ ‎Jasna‎ ‎Góro,‎ ‎miejsce‎ ‎święte‎ ‎wybrane, Na‎ ‎tej‎ ‎górze‎ ‎w‎ ‎tym‎ ‎klasztorze,‎ ‎Matki‎ ‎naszej‎ ‎kochanej. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Twój‎ ‎ten‎ ‎obraz‎ ‎i‎ ‎święta‎ ‎Twarz,‎ ‎nie‎ ‎wiem‎ ‎czy‎ ‎ją‎ ‎oglądam, I‎ ‎te‎ ‎słowa‎ ‎bywaj‎ ‎zdrowa,‎ ‎na‎ ‎tern‎ ‎miejscu‎ ‎zaśpiewam. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t‎ ‎d. Moje‎ ‎oczy‎ ‎Cię‎ ‎więcej,‎ ‎w‎ ‎tym‎ ‎Obrazie‎ ‎uwidzą, I‎ ‎me‎ ‎nogi,‎ ‎czy‎ ‎te‎ ‎drogi‎ ‎Twoje‎ ‎jeszcze‎ ‎odwiedzą. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Żegnamy‎ ‎i‎ ‎was‎ ‎Kapłani,‎ ‎nasi‎ ‎nauczyciele, Jakoście‎ ‎nas‎ ‎nauczyli,‎ ‎Słowa‎ ‎Bożego‎ ‎wiele. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. O!‎ ‎wy‎ ‎pobożni‎ ‎Kapłani,‎ ‎miejsca‎ ‎tego‎ ‎strażnicy, Błagajcie‎ ‎też‎ ‎tu‎ ‎za‎ ‎nami‎ ‎Panny‎ ‎BogaRodzicy. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Żegnamy‎ ‎was‎ ‎święte‎ ‎Dróżki,‎ ‎któreśmy‎ ‎obchodzili, 1‎ ‎mękę‎ ‎Pana‎ ‎Jezusa‎ ‎nabożnie‎ ‎rozmyślali. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Bądźcie‎ ‎zdrowe,‎ ‎miejsca‎ ‎święte,‎ ‎Wniębowzięcia‎ ‎Maryi, Które‎ ‎Jezus‎ ‎postanowił,‎ ‎by‎ ‎powiększyć‎ ‎chwałę‎ ‎Jej. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Bądźcie‎ ‎zdrowe‎ ‎góry,‎ ‎lasy‎ ‎tu‎ ‎na‎ ‎tej‎ ‎Jasnej‎ ‎Górze, Przy‎ ‎których‎ ‎my‎ ‎cześć‎ ‎dawali‎ ‎Jezusowi,‎ ‎Maryi. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Bądźcie‎ ‎zdrowi‎ ‎wszyscy‎ ‎ludzie,‎ ‎którycheśmy‎ ‎poznali, Na‎ ‎tej‎ ‎górze‎ ‎Jasno-Górskiej,‎ ‎różne‎ ‎pieśni‎ ‎śpiewali. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. Gdyby‎ ‎nam‎ ‎Bóg‎ ‎dał‎ ‎łaskę,‎ ‎żebyśmy‎ ‎się‎ ‎widzieli, Jeszcze‎ ‎na‎ ‎Jasnej‎ ‎Górze‎ ‎z‎ ‎pobożnością‎ ‎słuchali. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d. A‎ ‎gdy‎ ‎przyjdziemy‎ ‎do‎ ‎domów,‎ ‎będziemy‎ ‎rozgłaszali, Czegośmy‎ ‎na‎ ‎Jasnej-Górze‎ ‎z‎ ‎pobożnością‎ ‎słuchali. Błogosław‎ ‎nas‎ ‎Panienko‎ ‎i‎ ‎t.‎ ‎d.
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:21
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/omfv5KKZgyUkBxhrqB.jpg
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:25
      I‎ ‎począł‎ ‎knuć‎ ‎spisek‎ ‎przeciwko‎ ‎królowi.‎ ‎Do zamku‎ ‎lanckorońskiego‎ ‎zwoływał‎ ‎zjazdy‎ ‎szla chty,‎ ‎werbował‎ ‎wojska‎ ‎przeciwko‎ ‎królowi‎ ‎i‎ ‎stąd wyruszył‎ ‎do‎ ‎walki‎ ‎bratobójczej,‎ ‎w‎ ‎której‎ ‎jak wiadomo‎ ‎został‎ ‎pokonany.‎ ‎Przy‎ ‎końcu‎ ‎życia widzimy‎ ‎Zebrzydowskiego‎ ‎przepasanego‎ ‎pa skiem‎ ‎św.‎ ‎Franciszka,‎ ‎w‎ ‎habicie‎ ‎zakonnym‎ ‎po kutującego‎ ‎za‎ ‎grzechy‎ ‎swego‎ ‎żywota‎ ‎w‎ ‎pustel ni‎ ‎Magdaleny.‎ ‎Kroniki‎ ‎podają‎ ‎nam‎ ‎o‎ ‎założeniu Kalwarji‎ ‎następującą‎ ‎historję. Razu‎ ‎jednego‎ ‎Zebrzydowski‎ ‎smutny‎ ‎prze chadzał‎ ‎się‎ ‎po‎ ‎licznych‎ ‎komnatach‎ ‎lanckoroń skiego‎ ‎zamku,‎ ‎żona‎ ‎jego‎ ‎Dorota‎ ‎siedziała‎ ‎przy oknie,‎ ‎spoglądając‎ ‎na‎ ‎obszerną‎ ‎krainę‎ ‎widoczną z‎ ‎okien‎ ‎zamku.‎ ‎Słońce‎ ‎chyliło‎ ‎się‎ ‎ku‎ ‎zachodo wi...‎ ‎Nagle‎ ‎pani‎ ‎Dorota‎ ‎ujrzała‎ ‎nad‎ ‎górą‎ ‎Żarek wielką‎ ‎jasność‎ ‎i‎ ‎trzy‎ ‎ogniste‎ ‎krzyże,‎ ‎ręką‎ ‎wska zała‎ ‎je‎ ‎mężowi.‎ ‎Oboje‎ ‎uklękli‎ ‎dla‎ ‎oddania‎ ‎czci cudownemu‎ ‎zjawisku.‎ ‎Dłuższy‎ ‎czas‎ ‎krzyże‎ ‎te widać‎ ‎było‎ ‎na‎ ‎niebie‎ ‎aż‎ ‎wreszcie‎ ‎znikły‎ ‎razem z‎ ‎ostatniemi‎ ‎promieniami‎ ‎zachodzącego‎ ‎słońca. Wtedy‎ ‎w‎ ‎głowie‎ ‎Zebrzydowskiego‎ ‎powstała myśl‎ ‎wybudowania‎ ‎na‎ ‎tem‎ ‎miejscu‎ ‎świątyni‎ ‎na cześć‎ ‎Pańską.‎ ‎Zrazu,‎ ‎podobno,‎ ‎Zebrzydowski miał‎ ‎zamiar‎ ‎wybudować‎ ‎zwykłą‎ ‎kapliczkę, w‎ ‎której‎ ‎pleban‎ ‎lanckoroński‎ ‎i‎ ‎kapelan‎ ‎Zebrzy dowskiego,‎ ‎w‎ ‎dni‎ ‎krzyżowe,‎ ‎odprawialiby‎ ‎na bożeństwo‎ ‎i‎ ‎w‎ ‎której‎ ‎on‎ ‎i‎ ‎jego‎ ‎żona‎ ‎spędzaliby wolne‎ ‎chwile‎ ‎w‎ ‎czasie‎ ‎wielkiego‎ ‎postu‎ ‎na‎ ‎kon templacji‎ ‎o‎ ‎męce‎ ‎Pańskiej.‎ ‎Przez‎ ‎cały‎ ‎rok‎ ‎jesz cze‎ ‎odkładał‎ ‎chwilę‎ ‎rozpoczęcia‎ ‎budowy,‎ ‎praw dopodobnie‎ ‎z‎ ‎powodu‎ ‎braku‎ ‎wzoru‎ ‎odpowie dniego‎ ‎na‎ ‎świątynię. Dopiero‎ ‎następnego‎ ‎roku‎ ‎zjawił‎ ‎się‎ ‎przed Zebrzydowskim‎ ‎jego‎ ‎dworzanin‎ ‎Hieronim‎ ‎Strza ła‎ ‎z‎ ‎prośbą,‎ ‎aby‎ ‎mu‎ ‎pozwolił‎ ‎odbyć‎ ‎pielgrzymkę
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:27
      uciekając,‎ ‎ucieka‎ ‎przed‎ ‎świtem,‎ ‎a‎ ‎—‎ ‎my‎ ‎w‎ ‎tej‎ ‎pustel ni‎ ‎święcimy‎ ‎dziś‎ ‎przybytek‎ ‎Pański.‎ ‎Pierwsi‎ ‎tu przybyliśmy‎ ‎na‎ ‎modlitwę,‎ ‎a‎ ‎któż‎ ‎wie‎ ‎czyli‎ ‎to mieszkanie‎ ‎dzikiego‎ ‎zwierza‎ ‎nie‎ ‎stanie‎ ‎się miejscem,‎ ‎do‎ ‎którego‎ ‎rzesze‎ ‎z‎ ‎odległych‎ ‎krain na‎ ‎modły‎ ‎przybywać‎ ‎będą.‎ ‎Któż‎ ‎wie,‎ ‎azali‎ ‎bór nie‎ ‎dopuści‎ ‎światła‎ ‎swego‎ ‎łona‎ ‎do‎ ‎swych‎ ‎głębin a‎ ‎pieśń‎ ‎tysiąca‎ ‎ludu‎ ‎nie‎ ‎będzie‎ ‎się‎ ‎w‎ ‎nim‎ ‎roz legać,‎ ‎zamiast‎ ‎głosu‎ ‎wilków,‎ ‎któremu‎ ‎dziś‎ ‎echo leśne‎ ‎wtóruje*'. Prorocze‎ ‎te‎ ‎słowa‎ ‎spełniły‎ ‎się‎ ‎wkrótce.‎ ‎Huk dział‎ ‎z‎ ‎zamku‎ ‎lanckorońskiego‎ ‎oznajmił‎ ‎go ściom,‎ ‎że‎ ‎uroczystość‎ ‎została‎ ‎ukończona. Po‎ ‎niej‎ ‎Zebrzydowski‎ ‎podejmował‎ ‎gości w‎ ‎bogato‎ ‎przystrojonym‎ ‎namiocie,‎ ‎postawio nym‎ ‎na‎ ‎miejscu,‎ ‎gdzie‎ ‎się‎ ‎dziś‎ ‎klasztor‎ ‎znaj duje.‎ ‎Tego‎ ‎samego‎ ‎roku‎ ‎kościół‎ ‎był‎ ‎gotów.‎ ‎Ra zu‎ ‎jednego,‎ ‎gdy‎ ‎Zebrzydowski‎ ‎przechadzał‎ ‎się w‎ ‎towarzystwie‎ ‎ks.‎ ‎Żebrowskiego‎ ‎i‎ ‎geometry Pawła‎ ‎Belga,‎ ‎przyszło‎ ‎mu‎ ‎na‎ ‎myśl,‎ ‎aby‎ ‎zbudo wać‎ ‎kaplicę‎ ‎Grobu‎ ‎Chrystusowego,‎ ‎której‎ ‎wzór miał‎ ‎gotowy.‎ ‎Później‎ ‎projekt‎ ‎ten‎ ‎zmienił‎ ‎o‎ ‎tyle, że‎ ‎postanowił‎ ‎najpierw‎ ‎wybudować‎ ‎klasztor Ojcom‎ ‎Bernardynom,‎ ‎którzy‎ ‎i‎ ‎w‎ ‎Jerozolimie z‎ ‎woli‎ ‎Bożej‎ ‎strzegą‎ ‎Grobu‎ ‎Pańskiego.‎ ‎Tak więc‎ ‎w‎ ‎następnym‎ ‎roku,‎ ‎w‎ ‎dzień‎ ‎Najśw.‎ ‎Panny Anielskiej‎ ‎znowu‎ ‎zaludniła‎ ‎się‎ ‎góra‎ ‎Żarek‎ ‎wy bitnymi‎ ‎gośćmi,‎ ‎zaproszonymi‎ ‎na‎ ‎uroczystość założenia‎ ‎kamienia‎ ‎węgielnego‎ ‎pod‎ ‎projekto wany‎ ‎klasztor.‎ ‎Kiedy‎ ‎wykonywano‎ ‎pomiary‎ ‎pod budowę‎ ‎klasztoru,‎ ‎Zebrzydowski‎ ‎zauważył,‎ ‎że rozkład‎ ‎pagórka‎ ‎dziwnie‎ ‎się‎ ‎nadaje‎ ‎na‎ ‎założe nie‎ ‎dróg‎ ‎krzyżowych.‎ ‎W‎ ‎przekonaniu‎ ‎tem utwierdził‎ ‎go‎ ‎jeszcze‎ ‎bardziej‎ ‎komisarz‎ ‎Ziemi Świętej‎ ‎—‎ ‎Chryzostom‎ ‎a‎ ‎Copranico,‎ ‎który‎ ‎znał okolicę‎ ‎Grobu‎ ‎Chrystusowego‎ ‎w‎ ‎Jerozelimie
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:29
      W‎ ‎latach‎ ‎1611—17‎ ‎wybudowano‎ ‎szereg‎ ‎dal szych‎ ‎kaplic‎ ‎i‎ ‎kościołów,‎ ‎a‎ ‎mianowicie:‎ ‎Domek Matki‎ ‎Boskiej,‎ ‎Włożenia‎ ‎krzyża,‎ ‎Bramę‎ ‎Za chodnią,‎ ‎Pierwszego‎ ‎Upadku,‎ ‎Serca‎ ‎Matki‎ ‎Bo skiej,‎ ‎Bramy‎ ‎Sądowej,‎ ‎Rafaela‎ ‎oraz‎ ‎kapliczkę Pięciu‎ ‎Braci‎ ‎Pustelników, O‎ ‎odpusty‎ ‎dla‎ ‎Kalwarji‎ ‎starał‎ ‎się‎ ‎sam‎ ‎Ze brzydowski,‎ ‎W‎ ‎tym‎ ‎celu‎ ‎wysłał‎ ‎do‎ ‎Rzymu‎ ‎ks, prałata‎ ‎Foxa,‎ ‎który‎ ‎osobiście‎ ‎przedłożył‎ ‎papie żowi‎ ‎prośby‎ ‎wojewody.‎ ‎Zdziwiony‎ ‎nadmierne- mi‎ ‎wymaganiami‎ ‎wojewody,‎ ‎sekretarz‎ ‎papieski miał‎ ‎wtedy‎ ‎zawołać:‎ ‎„Wy‎ ‎podobno‎ ‎Rzym‎ ‎w‎ ‎wa szej‎ ‎Polsce‎ ‎chcecie‎ ‎założyć".‎ ‎Odpusty‎ ‎jednak z‎ ‎wielkim‎ ‎trudem‎ ‎udało‎ ‎się‎ ‎uzyskać‎ ‎u‎ ‎papieża Pawła‎ ‎V,‎ ‎Pierwszy‎ ‎odpust‎ ‎nadany‎ ‎był‎ ‎w‎ ‎roku 1605,‎ ‎tylko‎ ‎na‎ ‎lat‎ ‎10,‎ ‎drugi‎ ‎w‎ ‎roku‎ ‎1612,‎ ‎już‎ ‎zu pełny‎ ‎dla‎ ‎tych‎ ‎wszystkich,‎ ‎którzyby‎ ‎poprzednio opatrzeni‎ ‎Sakramentami‎ ‎świętemi,‎ ‎te‎ ‎drogi‎ ‎Mę ki‎ ‎Pańskiej‎ ‎obchodzili,‎ ‎modląc‎ ‎się‎ ‎ustawicznie na‎ ‎Kościół,‎ ‎za‎ ‎wykorzenię‎ ‎herezji‎ ‎i‎ ‎za‎ ‎zgodę panów‎ ‎chrześcijańskich.‎ ‎Trzeci‎ ‎odpust‎ ‎nadany był‎ ‎przez‎ ‎tegoż‎ ‎samego‎ ‎papieża‎ ‎i‎ ‎dotyczył‎ ‎tyl ko‎ ‎tych,‎ ‎którzy‎ ‎dla‎ ‎jakiejś‎ ‎ważnej‎ ‎przyczyny nie‎ ‎mogliby‎ ‎obejść‎ ‎wszystkich‎ ‎dróżek,‎ ‎żeby‎ ‎nie byli‎ ‎pozbyci‎ ‎korzyści‎ ‎zupełnego‎ ‎odpustu.‎ ‎Pó źniej,‎ ‎w‎ ‎miarę‎ ‎przybywania‎ ‎kaplic‎ ‎i‎ ‎rozszerze nia‎ ‎dróżek‎ ‎Stolica‎ ‎Apostolska‎ ‎nadawała‎ ‎coraz to‎ ‎inne‎ ‎odpusty.‎ ‎Dla‎ ‎większego‎ ‎uczczenia‎ ‎tego miejsca‎ ‎Zebrzydowski‎ ‎zabronił‎ ‎stawiać‎ ‎bud i‎ ‎kramów‎ ‎kupieckich, W‎ ‎roku‎ ‎1621‎ ‎umarł‎ ‎Mikołaj‎ ‎Zebrzydowski, a‎ ‎dzieło‎ ‎przez‎ ‎niego‎ ‎rozpoczęte‎ ‎dalej‎ ‎prowadził syn‎ ‎jego‎ ‎Jan.‎ ‎Wybudował‎ ‎on‎ ‎następujące‎ ‎ka plice:‎ ‎Bramy‎ ‎Wschodniej,‎ ‎Obnażenia,‎ ‎Zdjęcia z‎ ‎krzyża‎ ‎i‎ ‎Znalezienia‎ ‎krzyża,‎ ‎przebudował‎ ‎zaś kaplicę‎ ‎Grobu‎ ‎Matki‎ ‎Boskiej.‎ ‎Dla‎ ‎obsługują
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:38
      cych‎ ‎zaś‎ ‎kaplice‎ ‎księży‎ ‎i‎ ‎zakonników‎ ‎i‎ ‎tercja- rzy‎ ‎wybudował‎ ‎przy‎ ‎Ukrzyżowaniu‎ ‎piękną‎ ‎re zydencję,‎ ‎w‎ ‎której‎ ‎dotąd‎ ‎zamieszkują.‎ ‎Uzupeł nił‎ ‎dróżki‎ ‎Pana‎ ‎Jezusa‎ ‎następującemi‎ ‎kaplica mi:‎ ‎Cyreneusza,‎ ‎św,‎ ‎Weroniki‎ ‎i‎ ‎Plączących‎ ‎Nie wiast.‎ ‎Dzięki‎ ‎jego‎ ‎staraniom‎ ‎powstały‎ ‎także podsienia‎ ‎za‎ ‎kościołem,‎ ‎w‎ ‎których‎ ‎ustawiono konfesjonały.‎ ‎Z‎ ‎tego‎ ‎czasu‎ ‎pochodzą‎ ‎wspaniałe obrzędy‎ ‎kalwaryjskie:‎ ‎Pogrzeb‎ ‎Matki‎ ‎Boskiej i‎ ‎triumfalny‎ ‎pochód‎ ‎z‎ ‎figurą‎ ‎Matki‎ ‎Boskiej, Staraniem‎ ‎Jana‎ ‎Zebrzydowskiego‎ ‎powstały także‎ ‎schody‎ ‎w‎ ‎roku‎ ‎1633,‎ ‎Znaczenie‎ ‎ich‎ ‎jest następujące:‎ ‎W‎ ‎Jerozolimie‎ ‎w‎ ‎pałacu‎ ‎Piłata było‎ ‎28‎ ‎schodów,‎ ‎które‎ ‎Zbawiciel‎ ‎kilkakrotnie przechodził,‎ ‎raz‎ ‎będąc‎ ‎odesłany‎ ‎od‎ ‎Piłata‎ ‎do Heroda,‎ ‎drugi‎ ‎raz‎ ‎gdy‎ ‎prowadzono‎ ‎Go‎ ‎na‎ ‎biczo wanie‎ ‎i‎ ‎trzeci‎ ‎raz‎ ‎dla‎ ‎wysłuchania‎ ‎wyroku,‎ ‎ska zującego‎ ‎Go‎ ‎na‎ ‎śmierć,‎ ‎Gradusy‎ ‎te‎ ‎sprowadziła do‎ ‎Rzymu‎ ‎św,‎ ‎Helena‎ ‎(cesarzowa)‎ ‎i‎ ‎tu‎ ‎doznają wielkiej‎ ‎czci‎ ‎od‎ ‎chrześcijan.‎ ‎Prócz‎ ‎tego‎ ‎Jan‎ ‎Ze brzydowski‎ ‎otoczył‎ ‎klasztor‎ ‎murem‎ ‎i‎ ‎pobudo wał‎ ‎złociste‎ ‎ołtarze‎ ‎wewnątrz‎ ‎świątyni.‎ ‎Wielki ten‎ ‎dobroczyńca‎ ‎kościoła‎ ‎kalwaryjskiego‎ ‎umarł w‎ ‎roku‎ ‎1641,‎ ‎Za‎ ‎jego‎ ‎syna,‎ ‎Michała‎ ‎Zebrzydow skiego,‎ ‎na‎ ‎którym‎ ‎ród‎ ‎Zebrzydowskich‎ ‎wymarł, został‎ ‎wprowadzony‎ ‎w‎ ‎roku‎ ‎1641‎ ‎na‎ ‎Kalwarję cudowny‎ ‎obraz‎ ‎Najśw,‎ ‎Marji‎ ‎Panny,‎ ‎o‎ ‎którym poniżej‎ ‎mówić‎ ‎będziemy.
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:42
      mi‎ ‎łzami.‎ ‎Obecny‎ ‎przy‎ ‎tem‎ ‎ks.‎ ‎pleban‎ ‎z‎ ‎Marcy- poręby‎ ‎widząc‎ ‎w‎ ‎tem‎ ‎palec‎ ‎Boży,‎ ‎radził‎ ‎panu Paszkowskiemu‎ ‎oddać‎ ‎obraz‎ ‎do‎ ‎kościoła‎ ‎w‎ ‎Mar- cyporębie,‎ ‎gdyż‎ ‎nie‎ ‎godzi‎ ‎się‎ ‎w‎ ‎domu‎ ‎przetrzy mywać‎ ‎obrazu,‎ ‎zapomocą‎ ‎którego‎ ‎Bóg‎ ‎dziwne znaki‎ ‎czyni.‎ ‎Paszkowski‎ ‎usłuchał‎ ‎rady‎ ‎księdza plebana,‎ ‎puścił‎ ‎się‎ ‎w‎ ‎drogę‎ ‎do‎ ‎Marcyporęby, zabierając‎ ‎obraz,‎ ‎ale‎ ‎kierowany‎ ‎jakąś‎ ‎niewi dzialną‎ ‎siłą,‎ ‎pobłądził‎ ‎w‎ ‎lesie‎ ‎i‎ ‎przybył‎ ‎zamiast do‎ ‎Marcyporęby‎ ‎na‎ ‎Kalwarję‎ ‎Zebrzydowską. I‎ ‎tu‎ ‎obraz‎ ‎zostawił.‎ ‎Wieść‎ ‎o‎ ‎tem‎ ‎cudownem zdarzeniu‎ ‎prędko‎ ‎rozeszła‎ ‎się‎ ‎po‎ ‎całej‎ ‎okolicy, doszła‎ ‎do‎ ‎biskupa‎ ‎krakowskiego,‎ ‎który‎ ‎nie uwierzył‎ ‎odrazu‎ ‎w‎ ‎cudowność‎ ‎zjawiska,‎ ‎lecz wyznaczył‎ ‎komisję‎ ‎celem‎ ‎zbadania‎ ‎go.‎ ‎Ale w‎ ‎łonie‎ ‎komisji‎ ‎powstał‎ ‎spór.‎ ‎Jedna‎ ‎część‎ ‎uwie rzyła‎ ‎w‎ ‎prawdziwość‎ ‎cudu,‎ ‎druga‎ ‎zaś‎ ‎radziła czekać‎ ‎na‎ ‎dalsze‎ ‎znaki.‎ ‎Wobec‎ ‎tego‎ ‎obraz umieszczono‎ ‎w‎ ‎zakrystji.‎ ‎Dopiero‎ ‎dalsze‎ ‎wska zówki‎ ‎woli‎ ‎Bożej‎ ‎skłoniły‎ ‎ks.‎ ‎biskupa‎ ‎sufragana Oborskiego‎ ‎do‎ ‎umieszczenia‎ ‎cudownego‎ ‎obrazu w‎ ‎klasztorze.‎ ‎Działo‎ ‎się‎ ‎to‎ ‎w‎ ‎roku‎ ‎1642,‎ ‎dnia 4‎ ‎października.‎ ‎Kilka‎ ‎lat‎ ‎później,‎ ‎bo‎ ‎w‎ ‎roku 1648‎ ‎Jan‎ ‎Zebrzydowski‎ ‎wybudował‎ ‎dla‎ ‎obrazu kaplicę‎ ‎.‎ ‎z‎ ‎ciosowego‎ ‎kamienia,‎ ‎w‎ ‎której‎ ‎się obraz‎ ‎do‎ ‎dzisiejszego‎ ‎dnia‎ ‎znajduje. Odtąd‎ ‎spieszą‎ ‎tu‎ ‎ludzie‎ ‎ze‎ ‎wszystkich‎ ‎stron Polski‎ ‎i‎ ‎zagranicy,‎ ‎aby‎ ‎odwiedzić‎ ‎pamiętne miejsca‎ ‎Męki‎ ‎Pańskiej‎ ‎i‎ ‎złożyć‎ ‎hołd‎ ‎Najśw,‎ ‎Ma- rji‎ ‎Pannie,‎ ‎Trudno‎ ‎zliczyć,‎ ‎ile‎ ‎łask‎ ‎spłynęło‎ ‎tu na‎ ‎biedny‎ ‎naród‎ ‎Polski,‎ ‎ilu‎ ‎nieszczęśliwych i‎ ‎strapionych‎ ‎znalazło‎ ‎ulgę‎ ‎i‎ ‎pociechę‎ ‎w‎ ‎cier pieniach,‎ ‎Tu‎ ‎gromadzą‎ ‎się‎ ‎Polacy‎ ‎z‎ ‎najdalszych zakątków‎ ‎Rzeczypospolitej,‎ ‎dając‎ ‎w‎ ‎ten‎ ‎sposób dowód‎ ‎przynależności‎ ‎do‎ ‎narodu‎ ‎polskiego,‎ ‎— W‎ ‎niektóre‎ ‎lata‎ ‎liczba‎ ‎pątników‎ ‎dosięgała‎ ‎na-
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:44
      Dnia‎ ‎13‎ ‎sierpnia‎ ‎około‎ ‎południa‎ ‎nieprzejrza ne‎ ‎tłumy‎ ‎ludzi‎ ‎gromadzą‎ ‎się‎ ‎około‎ ‎Domku‎ ‎Najś. Marji‎ ‎Panny.‎ ‎Po‎ ‎odprawieniu‎ ‎modłów‎ ‎przez kapłanów,‎ ‎młodzieńcy,‎ ‎ubrani‎ ‎w‎ ‎żałobne‎ ‎szaty, biorą‎ ‎na‎ ‎swoje‎ ‎barki‎ ‎bogato‎ ‎przystrojoną‎ ‎tru mnę,‎ ‎w‎ ‎której‎ ‎znaduje‎ ‎się‎ ‎figura‎ ‎Matki‎ ‎Boskiej i‎ ‎pod‎ ‎baldachimem‎ ‎niosą‎ ‎ją‎ ‎od‎ ‎kaplicy‎ ‎do‎ ‎ka plicy.‎ ‎Przed‎ ‎trumną‎ ‎kroczy‎ ‎duchowieństwo i‎ ‎dziewice‎ ‎w‎ ‎białych‎ ‎sukniach‎ ‎i‎ ‎welonach,‎ ‎nio sąc‎ ‎wieńce,‎ ‎świece‎ ‎oraz‎ ‎korony‎ ‎i‎ ‎berła‎ ‎Matki Boskiej,‎ ‎wszystko‎ ‎przybrane‎ ‎żałobnie.‎ ‎Przy każdej‎ ‎kaplicy‎ ‎kapłan‎ ‎wygłasza‎ ‎kazanie‎ ‎odpo wiednie‎ ‎obrzędowi.‎ ‎Procesja‎ ‎ta‎ ‎idzie‎ ‎powolnym krokiem,‎ ‎śpiewając‎ ‎nabożne‎ ‎pieśni.‎ ‎Dopiera około‎ ‎północy‎ ‎dochodzi‎ ‎do‎ ‎Grobu‎ ‎Matki‎ ‎Bo skiej,‎ ‎gdzie‎ ‎młodzieńcy‎ ‎wnoszą‎ ‎trumnę,‎ ‎poczem ludzie‎ ‎rozchodzą‎ ‎się‎ ‎do‎ ‎domów‎ ‎i‎ ‎na‎ ‎noclegi.‎ ‎— Obrzęd‎ ‎to‎ ‎smutny‎ ‎i‎ ‎wzruszający‎ ‎do‎ ‎łez!‎ ‎Nic dziwnego,‎ ‎że‎ ‎towarzyszą‎ ‎mu‎ ‎jęki‎ ‎i‎ ‎westchnie nia.‎ ‎Za‎ ‎to‎ ‎w‎ ‎dwa‎ ‎dni‎ ‎później‎ ‎w‎ ‎uroczystość Wniebowzięcia‎ ‎Matki‎ ‎Najświętszej‎ ‎nabożeń stwo‎ ‎ma‎ ‎przebieg‎ ‎radosny.‎ ‎W‎ ‎dniu‎ ‎tym‎ ‎niosą figurę‎ ‎Matki‎ ‎Boskiej‎ ‎w‎ ‎postawie‎ ‎stojącej,‎ ‎z‎ ‎ko roną‎ ‎na‎ ‎głowie.‎ ‎Niosą‎ ‎ją‎ ‎także‎ ‎młodzieńcy,‎ ‎ale już‎ ‎jako‎ ‎drużbowie,‎ ‎przepasani‎ ‎białemi‎ ‎szarfa mi‎ ‎i‎ ‎zdobni‎ ‎w‎ ‎świeże‎ ‎kwiaty.‎ ‎Dziewczęta‎ ‎zaś przystrojone‎ ‎są‎ ‎jak‎ ‎do‎ ‎ślubu,‎ ‎to‎ ‎znaczy,‎ ‎w‎ ‎śnie żno-białe‎ ‎suknie,‎ ‎na‎ ‎głowach‎ ‎mają‎ ‎wianki‎ ‎mir towe‎ ‎i‎ ‎welony,‎ ‎a‎ ‎w‎ ‎rękach‎ ‎niosą‎ ‎jarzące‎ ‎się świece,‎ ‎woniejące‎ ‎kwiaty,‎ ‎berła‎ ‎itd.‎ ‎Procesja‎ ‎ta rozpoczyna‎ ‎się‎ ‎rano‎ ‎o‎ ‎godzinie‎ ‎8-mej,‎ ‎a‎ ‎kończy około‎ ‎4‎ ‎po‎ ‎południu‎ ‎uroczystem‎ ‎odśpiewaniem
      „Te‎ ‎Deum‎ ‎laudamus". Obie‎ ‎te‎ ‎uroczystości‎ ‎wywierają‎ ‎na‎ ‎człowie ku‎ ‎wielkie‎ ‎wrażenie‎ ‎r^mimowoli‎ ‎zmuszają‎ ‎go‎ ‎do pokory‎ ‎i‎ ‎uległości‎ ‎względem‎ ‎Boga.‎ ‎Nie‎ ‎zapomni
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:47
      jedno‎ ‎maleńkie‎ ‎okienko‎ ‎i‎ ‎dwoje‎ ‎drzwi.‎ ‎Pierw szym‎ ‎jego‎ ‎restauratorem‎ ‎był‎ ‎ojciec‎ ‎Thynel,‎ ‎któ ry‎ ‎wszystkie‎ ‎dróżki‎ ‎Matki‎ ‎Boskiej‎ ‎restaurował; później‎ ‎przebudował‎ ‎i‎ ‎samą‎ ‎kaplicę‎ ‎i‎ ‎do‎ ‎dzisiej szej‎ ‎formy‎ ‎ją‎ ‎doprowadził‎ ‎Feliks‎ ‎Gąsior.‎ ‎Tru mna‎ ‎Matki‎ ‎Boskiej‎ ‎znajduje‎ ‎się‎ ‎pod‎ ‎ołtarzem, w‎ ‎sklepionym‎ ‎i‎ ‎Żelaznem!‎ ‎kratami‎ ‎opatrzonym grobie.‎ ‎W‎ ‎trumnie‎ ‎bywa‎ ‎chowana‎ ‎drewniana figura‎ ‎Matki‎ ‎Boskiej. O‎ ‎kościele‎ ‎tym‎ ‎opowiadają‎ ‎następującą‎ ‎hi- storję,‎ ‎która‎ ‎miała‎ ‎się‎ ‎zdarzyć‎ ‎w‎ ‎roku‎ ‎1660: Ojciec‎ ‎Hiacynty‎ ‎Stradomski,‎ ‎przybyły‎ ‎do‎ ‎kon wentu‎ ‎kalwaryjskiego‎ ‎na‎ ‎wizytację‎ ‎Braci,‎ ‎ujrzał kościół‎ ‎Grobu‎ ‎Matki‎ ‎Boskiej‎ ‎w‎ ‎ogniu.‎ ‎Wysłał tedy‎ ‎prędko‎ ‎brata‎ ‎Focjusza,‎ ‎aby‎ ‎zgromadził ludzi‎ ‎na‎ ‎ratunek.‎ ‎I‎ ‎o‎ ‎dziwo!‎ ‎Przybyli‎ ‎ludzie‎ ‎za miast‎ ‎gorejącego‎ ‎kościoła,‎ ‎zobaczyli‎ ‎Aniołów i‎ ‎Świętych‎ ‎Pańskich,‎ ‎którzy‎ ‎w‎ ‎światłości‎ ‎wiel kiej‎ ‎cześć‎ ‎Matce‎ ‎Najświętszej‎ ‎oddawali,‎ ‎Jasność taką‎ ‎widziano‎ ‎kilkakrotnie,‎ ‎a‎ ‎nawet,‎ ‎jak‎ ‎opo wiadają‎ ‎pątnicy,‎ ‎słychać‎ ‎tam‎ ‎często‎ ‎dźwięczne pienia‎ ‎chórów‎ ‎niebieskich. Z‎ ‎tej‎ ‎kaplicy‎ ‎niedołężni‎ ‎i‎ ‎chorzy‎ ‎powracają uzdrowieni,‎ ‎w‎ ‎niej‎ ‎nieszczęśliwi‎ ‎doznają‎ ‎ulgi i‎ ‎pociechy‎ ‎w‎ ‎cierpieniach,‎ ‎a‎ ‎heretycy‎ ‎i‎ ‎odszcze- pieńcy‎ ‎porzucają‎ ‎swoje‎ ‎błędy.‎ ‎Liczne‎ ‎cuda,‎ ‎któ re‎ ‎się‎ ‎w‎ ‎niej‎ ‎zdarzyły,‎ ‎świadczą‎ ‎o‎ ‎skuteczności modlitwy‎ ‎na‎ ‎tern‎ ‎miejscu. Kaplica‎ ‎Ukrzyżowania. Kaplica‎ ‎ta‎ ‎zbudowana‎ ‎jest‎ ‎z‎ ‎ciosowego‎ ‎ka mienia.‎ ‎Znajdują‎ ‎się‎ ‎w‎ ‎niej‎ ‎słynne‎ ‎na‎ ‎całą‎ ‎Pol skę‎ ‎obrazy‎ ‎artysty‎ ‎malarza‎ ‎Franciszka‎ ‎Lekszyc- kiego,‎ ‎rodem‎ ‎z‎ ‎Krakowa.‎ ‎Stare‎ ‎kroniki‎ ‎opisują, że‎ ‎w‎ ‎roku‎ ‎1615‎ ‎w‎ ‎dzień‎ ‎Wniebowstąpienia‎ ‎Pań

16
      skiego,‎ ‎o‎ ‎godzinie‎ ‎pierwszej‎ ‎po‎ ‎północy‎ ‎słychać tu‎ ‎było‎ ‎niewymownie‎ ‎mile‎ ‎brzmiące‎ ‎głosy dzwonów.‎ ‎Tu‎ ‎także‎ ‎jeden‎ ‎zapamiętały‎ ‎grzesznik i‎ ‎apostata‎ ‎w‎ ‎cudowny‎ ‎sposób‎ ‎został‎ ‎nawróco ny‎ ‎na‎ ‎łono‎ ‎Kościoła‎ ‎katolickiego. Kaplica‎ ‎Upadku‎ ‎Trzeciego. Długi‎ ‎czas‎ ‎stał‎ ‎tu‎ ‎posąg‎ ‎Zbawiciela‎ ‎świata bez‎ ‎kaplicy.‎ ‎Dopiero‎ ‎gdy‎ ‎zaczęły‎ ‎się‎ ‎koło‎ ‎nie go‎ ‎dziać‎ ‎cuda,‎ ‎Franciszek‎ ‎Rusocki,‎ ‎skarbnik oświęcimski,‎ ‎kazał‎ ‎wymurować‎ ‎dla‎ ‎niej‎ ‎kaplicę. Miejsce‎ ‎to‎ ‎otoczone‎ ‎jest‎ ‎aureolą‎ ‎wiary‎ ‎z‎ ‎powo du‎ ‎licznych‎ ‎cudów‎ ‎i‎ ‎łask‎ ‎tu‎ ‎doznawanych. Zakończenie. W‎ ‎książeczce‎ ‎swojej‎ ‎wspomniałem‎ ‎tylko q‎ ‎niektórych‎ ‎ważniejszych‎ ‎miejscach‎ ‎góry‎ ‎kal- waryjskiej,‎ ‎gdzie‎ ‎Bóg‎ ‎w‎ ‎szczególniejszy‎ ‎sposób obdarza‎ ‎ludzi‎ ‎swojemi‎ ‎łaskami‎ ‎i‎ ‎czyni‎ ‎cuda, gdyż‎ ‎ściśle‎ ‎rzecz‎ ‎biorąc,‎ ‎to‎ ‎na‎ ‎Kalwarji‎ ‎Zebrzy dowskiej‎ ‎niema‎ ‎miejsca,‎ ‎gdzieby‎ ‎ludzie‎ ‎nie‎ ‎do znawali‎ ‎łask‎ ‎od‎ ‎Boga‎ ‎(w‎ ‎szczególniejszy‎ ‎spo sób),‎ ‎Każdy‎ ‎tedy‎ ‎Polak-katolik‎ ‎powinien‎ ‎się starać,‎ ‎aby‎ ‎przynajmniej‎ ‎raz‎ ‎w‎ ‎życiu‎ ‎Kalwarję odwiedzić‎ ‎i‎ ‎pomodlić‎ ‎się‎ ‎tam‎ ‎o‎ ‎lepszą‎ ‎dolę‎ ‎dla siebie‎ ‎i‎ ‎dla‎ ‎Ojczyzny,‎ ‎oraz‎ ‎o‎ ‎zbawienie‎ ‎duszy swojej‎ ‎i‎ ‎bliźnich.
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:50
      Odpusty‎ ‎na‎ ‎Jasnej‎ ‎Górze.
      „Dominus‎ ‎misit‎ ‎me,‎ ‎ut‎ ‎prae- dicarem‎ ‎captiois‎ ‎indulgentiam." „Pan‎ ‎posłał‎ ‎mnie,‎ ‎abym‎ ‎opo wiadał‎ ‎więźniom‎ ‎wyzwolenie" (Iz.‎ ‎LXI.‎ ‎1.)
      Odpust,‎ ‎po‎ ‎łacinie‎ ‎indulgentia, znaczy‎ ‎przebaczenie,‎ ‎darowanie.‎ ‎W‎ ‎ję zyku‎ ‎kościelnym‎ ‎oznacza‎ ‎darowanie, skasowanie‎ ‎nie‎ ‎grzechów,‎ ‎nie‎ ‎kary wiecznej,‎ ‎ale‎ ‎tylko‎ ‎kary‎ ‎doczesnej t.‎ ‎j.‎ ‎tu‎ ‎na‎ ‎ziemi‎ ‎lub‎ ‎czyścowej. Odpust‎ ‎może‎ ‎być‎ ‎zupełny‎ ‎lub cząstkowy. Zupełny‎ ‎oznacza‎ ‎darowanie‎ ‎całej kary,‎ ‎która‎ ‎nam‎ ‎się‎ ‎należy‎ ‎tu‎ ‎na ziemi‎ ‎za‎ ‎grzechy,‎ ‎już‎ ‎na‎ ‎spowiedzi odpuszczone,‎ ‎ale‎ ‎niedostatecznie‎ ‎od pokutowane,‎ ‎lub‎ ‎którąbyśmy‎ ‎mieli po‎ ‎śmierci‎ ‎dopełnić‎ ‎w‎ ‎czyścu. Cząstkowy‎ ‎oznacza‎ ‎darowanie‎ ‎tyle kary,‎ ‎ile‎ ‎w‎ ‎dawnej‎ ‎surowej‎ ‎praktyce kościoła‎ ‎trzeba‎ ‎było‎ ‎jej‎ ‎dopełnić. W‎ ‎Kościele‎ ‎katolickim‎ ‎odpustów może‎ ‎udzielać‎ ‎bez‎ ‎zastrzeżeń‎ ‎tylko Ojciec‎ ‎św.,‎ ‎Kardynałowie‎ ‎zaś‎ ‎i‎ ‎Bi skupi‎ ‎w‎ ‎zakresie‎ ‎władzy,‎ ‎oznaczonej w‎ ‎Kodeksie‎ ‎prawa‎ ‎Kan.‎ ‎lub‎ ‎danej im‎ ‎przez‎ ‎Stolicę‎ ‎św.‎ ‎(Kan.‎ ‎239.‎ ‎912). Odpusty‎ ‎mogą‎ ‎być‎ ‎przywiązane do‎ ‎miejsca,‎ ‎czasu,‎ ‎rzeczy‎ ‎lub‎ ‎do‎ ‎ja kiejś‎ ‎praktyki‎ ‎pobożnej‎ ‎albo‎ ‎mod litwy. Do‎ ‎pozyskania‎ ‎odpustu‎ ‎potrze bne‎ ‎są: 1)‎ ‎stan‎ ‎łaski‎ ‎(dusza‎ ‎musi‎ ‎być‎ ‎bez grzechu‎ ‎ciężkiego). 2)‎ ‎intencja‎ ‎przynajmniej‎ ‎ogólna (habitualis).
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:53
      4)‎ ‎Odpust‎ ‎zupełny‎ ‎za‎ ‎udział‎ ‎w‎ ‎pro cesji‎ ‎z‎ ‎Najśw.‎ ‎Sakramentem.‎ ‎Warun ki‎ ‎jak‎ ‎Nr.‎ ‎1. (Odpusty‎ ‎pod‎ ‎Nr.‎ ‎3‎ ‎i‎ ‎4‎ ‎mo żna‎ ‎uzyskać‎ ‎i‎ ‎gdzieindziej). 5)‎ ‎Uczęszczający‎ ‎na‎ ‎Nowennę‎ ‎św. Pawła‎ ‎(rozpoczyna‎ ‎się‎ ‎9‎ ‎stycznia) zyskują‎ ‎odpust‎ ‎7‎ ‎lat‎ ‎za‎ ‎każdy‎ ‎dzień nowenny,‎ ‎zupełny‎ ‎zaś‎ ‎przy‎ ‎zwykłych warunkach‎ ‎w‎ ‎dowolnym‎ ‎dniu‎ ‎nowen ny‎ ‎zyskują‎ ‎ci‎ ‎tylko,‎ ‎którzy‎ ‎uczęsz czali‎ ‎na‎ ‎nowennę‎ ‎każdego‎ ‎dnia. 6)‎ ‎Odpust‎ ‎zupełny‎ ‎za‎ ‎odmówienie cząstki‎ ‎różańca‎ ‎przed‎ ‎Najśw.‎ ‎Sakra mentem.‎ ‎Powyższy‎ ‎odpust‎ ‎można uzyskać‎ ‎i‎ ‎gdzieindziej. 7)‎ ‎100‎ ‎dni‎ ‎odpustu‎ ‎każdego‎ ‎dnia na‎ ‎wezwanie:‎ ‎(Beatissima‎ ‎Maria‎ ‎Virgo Częstochoviensis,‎ ‎adiuva‎ ‎nos!)‎ ‎Naj świętsza‎ ‎Mar‎ ‎jo‎ ‎Panno‎ ‎Częstochowska, wspieraj‎ ‎nas!
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:55
      2)‎ ‎Do‎ ‎medalików,‎ ‎krzyżyków,‎ ‎fi gurek‎ ‎i‎ ‎obrazków‎ ‎(jeżeli‎ ‎nie‎ ‎są‎ ‎z‎ ‎dę tego‎ ‎szkła,‎ ‎stali,‎ ‎ołowiu‎ ‎lub‎ ‎innej kruchej‎ ‎materji,‎ ‎co‎ ‎odnosi‎ ‎się‎ ‎i‎ ‎do różańców)‎ ‎przywiązany‎ ‎jest‎ ‎odpust zupełny‎ ‎w‎ ‎godzinę‎ ‎śmierci,‎ ‎przy warunkach‎ ‎podanych‎ ‎§‎ ‎I.‎ ‎Nr.‎ ‎1., a‎ ‎w‎ ‎razie‎ ‎niemożności‎ ‎ich‎ ‎dopełnie nia,‎ ‎wystarczy‎ ‎pobożne‎ ‎ich‎ ‎pocało wanie,‎ ‎a‎ ‎nawet‎ ‎wejrzenie‎ ‎nań‎ ‎z‎ ‎wy mówieniem‎ ‎choćby‎ ‎myślą‎ ‎imienia Jezus. 3)‎ ‎Do‎ ‎krzyżyków‎ ‎(z‎ ‎figurką‎ ‎Pana Jezusa‎ ‎przybitą‎ ‎do‎ ‎krzyżyka)‎ ‎odpust zupełny‎ ‎na‎ ‎godzinę‎ ‎śmierci,‎ ‎przy warunkach,‎ ‎podanych‎ ‎w‎ ‎poprzednim punkcie,‎ ‎nie‎ ‎tylko‎ ‎dla‎ ‎siebie,‎ ‎ale i‎ ‎dla‎ ‎innych,‎ ‎ile‎ ‎razy‎ ‎tego‎ ‎zajdzie potrzeba. 4)‎ ‎Do‎ ‎tychże‎ ‎krzyżyków‎ ‎odpusty Drogi‎ ‎Krzyżowej,‎ ‎które‎ ‎można‎ ‎zy skać‎ ‎trzymając‎ ‎w‎ ‎ręku‎ ‎taki‎ ‎krzyżyk nawet‎ ‎przy‎ ‎stacjach‎ ‎niepoświęconych z‎ ‎odpustami,‎ ‎a‎ ‎nawet‎ ‎w‎ ‎domu,‎ ‎lub będąc‎ ‎chorym,‎ ‎leżąc‎ ‎w‎ ‎łóżku,‎ ‎w‎ ‎dro dze‎ ‎i‎ ‎innej‎ ‎niemożności‎ ‎odbycia‎ ‎Dro gi‎ ‎Krzyżowej‎ ‎w‎ ‎kościele‎ ‎z‎ ‎warun kiem‎ ‎jednak:‎ ‎1)‎ ‎odmówienia‎ ‎1‎ ‎Ojcze nasz,‎ ‎1‎ ‎Zdrowaś‎ ‎1‎ ‎Chwała‎ ‎Ojcu‎ ‎do każdej‎ ‎stacji;‎ ‎2)‎ ‎rozważania‎ ‎Męki Pańskiej;‎ ‎3)‎ ‎odmówienia‎ ‎na‎ ‎końcu 5‎ ‎pacierzy,‎ ‎jak‎ ‎wyżej,‎ ‎do‎ ‎5‎ ‎ran‎ ‎Pana Jezusa‎ ‎i‎ ‎1‎ ‎pacierz‎ ‎w‎ ‎intencji‎ ‎Ojca św.,‎ ‎razem‎ ‎więc‎ ‎z‎ ‎poprzedniemi‎ ‎20 pacierzy.‎ ‎W‎ ‎ciężkiej‎ ‎chorobie‎ ‎i‎ ‎nie możności‎ ‎odmawiania‎ ‎modlitw‎ ‎pa cierze‎ ‎nie‎ ‎są‎ ‎konieczne‎ ‎do‎ ‎pozys‎ ‎a- nia‎ ‎odpustu.‎ ‎Wystarczy‎ ‎ucałowanie, a‎ ‎nawet‎ ‎wejrzenie‎ ‎na‎ ‎wizerunek‎ ‎Pana Jezusa‎ ‎Ukrzyżowanego‎ ‎(z‎ ‎odpustami poświęcony),‎ ‎akt‎ ‎strzelisty‎ ‎na‎ ‎cześć męki‎ ‎i‎ ‎śmierci‎ ‎Pana‎ ‎Jezusa,‎ ‎choćby myślą‎ ‎wyrażony.‎ ‎(A.‎ ‎A.‎ ‎S.‎ ‎1931‎ ‎r. str.‎ ‎167,‎ ‎522). 5)‎ ‎Medaliki‎ ‎Szkaplerzne‎ ‎(z‎ ‎wize runkiem‎ ‎Najśw.‎ ‎Marji‎ ‎Panny‎ ‎na‎ ‎je dnej‎ ‎stronie,‎ ‎a‎ ‎na‎ ‎drugiej‎ ‎Pana‎ ‎Je zusa‎ ‎z‎ ‎Najśw.‎ ‎Sercem‎ ‎Jego)‎ ‎zostają przy‎ ‎poświęceniu‎ ‎zamienione‎ ‎na‎ ‎wszy-
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:57
      tygodniu,‎ ‎jeśli‎ ‎cłicą‎ ‎korzystać‎ ‎z‎ ‎od pustów‎ ‎Papieskich.‎ ‎Do‎ ‎uzyskania odpustów‎ ‎Dominikańskich‎ ‎koniecznem jest‎ ‎odmawiać‎ ‎jedną‎ ‎część‎ ‎Różańca 3‎ ‎razy‎ ‎w‎ ‎tygodniu‎ ‎t.‎ ‎j.‎ ‎cały‎ ‎Różaniec w‎ ‎ciągu‎ ‎tygodnia. 2)‎ ‎Wpisani‎ ‎do‎ ‎Szkaplerza‎ ‎Karme- litańskiego‎ ‎winni‎ ‎zawsze‎ ‎nosić‎ ‎na‎ ‎so bie‎ ‎takowy‎ ‎(lub‎ ‎medalik‎ ‎szkaplerzo- wy),‎ ‎zachować‎ ‎czystość‎ ‎według‎ ‎swego stanu‎ ‎i‎ ‎przestrzegać‎ ‎posty‎ ‎kościelne. Prócz‎ ‎tego‎ ‎dla‎ ‎pozyskania‎ ‎przywile ju‎ ‎„Sobotniego”‎ ‎(mocą‎ ‎którego‎ ‎dusza ich‎ ‎przez‎ ‎Marję‎ ‎w‎ ‎pierwszą‎ ‎sobotę po‎ ‎śmierci‎ ‎będzie‎ ‎wybawiona‎ ‎z‎ ‎czy- śca,‎ ‎w‎ ‎co‎ ‎Kościół‎ ‎pozwala‎ ‎wierzyć), muszą‎ ‎odmawiać‎ ‎„godziny‎ ‎mniejsze” t.‎ ‎j.‎ ‎Officium‎ ‎Parvum‎ ‎o‎ ‎Matce‎ ‎Bo- żęj,‎ ‎w‎ ‎razie‎ ‎słusznej‎ ‎przyczyny‎ ‎ka płan‎ ‎wpisujący‎ ‎do‎ ‎Bractwa‎ ‎może‎ ‎za mienić‎ ‎ten‎ ‎obowiązek‎ ‎na‎ ‎inny.‎ ‎Od mawiający‎ ‎Brewiarz‎ ‎od‎ ‎tego‎ ‎obo wiązku‎ ‎są‎ ‎zwolnieni.‎ ‎Kto‎ ‎zaś‎ ‎nie umie‎ ‎czytać,‎ ‎winien‎ ‎zachować‎ ‎wstrze mięźliwość‎ ‎od‎ ‎mięsa‎ ‎w‎ ‎środy‎ ‎i‎ ‎soboty
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 13:00
      niem‎ ‎i‎ ‎wypraszać‎ ‎u‎ ‎Niej‎ ‎pomoc w‎ ‎potrzebach‎ ‎naszych‎ ‎czasów.‎ ‎(Szka- pierz‎ ‎winien‎ ‎być‎ ‎z‎ ‎białego‎ ‎sukna z‎ ‎wizerunkiem‎ ‎Matki‎ ‎Boskiej‎ ‎Dobrej Rady,‎ ‎wyobrażonym‎ ‎na‎ ‎innym‎ ‎ka wałku‎ ‎i‎ ‎z‎ ‎innej‎ ‎materji,‎ ‎przyszyty do‎ ‎płatka,‎ ‎spadającego‎ ‎na‎ ‎piersi‎ ‎z‎ ‎na pisem:‎ ‎„Matka‎ ‎Boska‎ ‎Dobrej‎ ‎Rady”. Na‎ ‎drugim‎ ‎płatku,‎ ‎spadającym‎ ‎na plecy,‎ ‎ma‎ ‎być‎ ‎herb‎ ‎papieski‎ ‎(tiara i‎ ‎klucze)‎ ‎z‎ ‎napisem:‎ ‎„Moje‎ ‎dziecko idź‎ ‎za‎ ‎Jej‎ ‎radami”‎ ‎(C.‎ ‎R.‎ ‎u.‎ ‎3815). Odpusty‎ ‎liczne. Są‎ ‎jeszcze‎ ‎inne‎ ‎szkaplerze,‎ ‎do których‎ ‎wierni‎ ‎mogą‎ ‎się‎ ‎wpisywać: Najśw.‎ ‎Serca‎ ‎Pana‎ ‎Jezusa,‎ ‎koloru białego‎ ‎z‎ ‎Najśw.‎ ‎Sercem‎ ‎P.‎ ‎Jezusa, otoczonem‎ ‎cierniami‎ ‎z‎ ‎płomieniami i‎ ‎krzyżem‎ ‎na‎ ‎wierzchu‎ ‎(koloru‎ ‎czer wonego),‎ ‎na‎ ‎drugim‎ ‎płatku‎ ‎wizeru nek‎ ‎Najśw.‎ ‎Marji‎ ‎Panny‎ ‎Miłosiernej. Szkaplerz‎ ‎Matki‎ ‎Boskiej‎ ‎Miłosierdzia, biały,‎ ‎wełniany,‎ ‎składający‎ ‎się‎ ‎z‎ ‎dwu płatków.‎ ‎Matki‎ ‎Boskiej‎ ‎Bolesnej (czarny).‎ ‎Matki‎ ‎Boskiej‎ ‎Uzdrowienia
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 13:02
      „Skarbcie‎ ‎sobie‎ ‎skarby‎ ‎to‎ ‎nie bie,‎ ‎gdzie‎ ‎ani‎ ‎rdza,‎ ‎ani‎ ‎mól nie‎ ‎psuje‎ ‎i‎ ‎gdzie‎ ‎złodzieje‎ ‎nie Wykopują,‎ ‎ani‎ ‎4ra</nę.“
      (Mat.‎ ‎VI.‎ ‎20.)
      Są‎ ‎jeszcze‎ ‎inne,‎ ‎które‎ ‎trudno‎ ‎tu wszystkie‎ ‎wyliczyć.‎ ‎Jest‎ ‎także‎ ‎pasek czarny,‎ ‎skórzany‎ ‎Pocieszenia‎ ‎Najśw. Marji‎ ‎Panny.‎
      Aby‎ ‎dostąpić‎ ‎tych‎ ‎wszystkich‎ ‎od pustów‎ ‎niekoniecznie,‎ ‎potrzeba‎ ‎do kładnie‎ ‎o‎ ‎nich‎ ‎wiedzieć‎ ‎i‎ ‎pamiętać, ale‎ ‎dosyć‎ ‎jest‎ ‎mieć‎ ‎stałą‎ ‎intencję (habitualną),‎ ‎jak‎ ‎to‎ ‎wyżej‎ ‎powiedzia no,‎ ‎pozyskania‎ ‎takowe,‎ ‎którą‎ ‎dobrze codziennie‎ ‎odnawiać,‎ ‎rozumie‎ ‎się przy‎ ‎wypełnianiu‎ ‎naznaczonych‎ ‎wa runków. Wiele‎ ‎z‎ ‎powyższych‎ ‎odpustów można‎ ‎ofiarować‎ ‎za‎ ‎dusze‎ ‎w‎ ‎czyścu
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 13:08
      Gdyby droga do nieba była zamknięta, to w ogóle nie mogłabyś tam trafić. Droga jest otwarta (dzięki śmierci Jezusa, a z twojej strony dzięki spowiedzi). Tylko przed wejściem trzeba wytrzeć buty, umyć ręce i takie tam. Normalne, prawda? Rzeczywiście można to zrobić wcześniej, już na ziemi. Albo przez prawdziwie święte życie (nie tylko "dobre", ale święte), albo za sprawą odpustów zupełnych.
    • madohora Re: Odpust 17.08.23, 13:09
      Po pierwsze: wcale nie tak łatwo o jeden z warunków odpustu: brak jakiegokolwiek przywiązania do grzechu, nawet powszedniego. Nam się często tylko tak wydaje, że żadnego grzechu nie chcemy, ale gdyby tak podrążyć temat, to może wyglądać inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka