madohora Re: Odpust 17.08.23, 11:51 bliźniego, jak siebie samego i obiecuję na dowód mego uczucia zachować wszyst kie Twoje rozkazy. Spraw, o Panie, abym nie ustawał w Twej miłości. Akt Żalu. Żal mi z całego serca, o Boże, żem Ciebie w życiu tyloma obraził grzecha mi, szczerze nienawidzę ich i brzydzę I się nimi, albowiem grzesząc zbrukałem ! duszę moją, utraciłem Niebo, zasłuży- i łem na piekło, a głównie obraziłem Cie bie, który jesteś nieskończoną dobro cią i ponad wszystko godną miłości ■ Istotą. Wołałbym raczej umrzeć, aniżeli Cię więcej obrażać i statecznie obiecuję przy Twej łasce więcej tego już nie l czynić. Spraw, o Panie! abym więcej już nie grzeszy). Nawiedzenie Najśw. Sakramentu. (Modlitwa św. Alfonsa I.iguorego). Panie Jezu Chryste, który z miłości do rodzaju ludzkiego dnie i noce spę dzasz w tym Najświętszym Sakramen- ' cie, oczekując, nawołując i łaskawie przyj mując wszystkich, przychodzących na wiedzać Cię, wierzę, że jesteś obecnym w Sakramencie ołtarza, oddaję Ci cześć z głębokości całej swojej nędzy, oraz dziękuję za wszystkie, dotąd odebrane od Ciebie laski, zwłaszcza, żeś raczył dać mi Siebie samego w tym Sakramen cie. Oprócz tego dziękuję Ci, żeś mnie otoczył nieustającą opieką swej Naj świętszej Matki i natchnął mnie błogo sławioną myślą odwiedzenia Cię w tym kościele. Pozdrawiam więc Twoje Naj słodsze Serce, a czynię to w potrójnym celu : w podziękowaniu za ten dar największy Sakramentu ołtarza, chęci zadosyćuczynienia Twojej miłości za do znane krzywdy od wszystkich nieprzy jaciół tego Boskiego Sakramentu, wresz cie pragnę przez to moje nawiedzenie oddać Ci cześć na wszystkich miejscach, gdziekolwiek, przebywając w Euchary- styi, najmniej jesteś czczonym, lub zu pełnie zapomnianym. Żal mi, że tyle- kroć razy dobrowolnie naraziłem się Twojej nieskończonej dobroci. Posta nawiam na przyszłość, za łaską Twoją, więcej Cię nie obrażać, a obecnie, bez względu na moją nędzę, cały się To bie oddaję. Zrzekam się własnej woli, uczuć i pragnień, słowem wszystkiego, Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 11:55 VI. Błogosławiony Jezus w Najświęt szym Sakramencie ołtarza. VII. Błogosławiona Matka Boga, Naj świętsza Marya Panna. VIII.Błogosławione Jej święte Niepoka lane Poczęcie. IX. Błogosławione Imię Maryi, Matki, Dziewicy. X. Błogosławiony Bóg w Aniołach i Świętych Swoich. (Należy dodać następujące wezwania). Abyś nas do szczerej i prawdziwej po kuty doprowadzić raczył, Ciebie prosimy, wysłuchaj nas, Panie. Abyś Kościół Twój święty rządzić i u- trzymać raczył, Ciebie prosimy, wysłuchaj nas, Panie. Abyś nieprzyjaciół Kościoła chrześcijań skiego poniżyć raczył, Ciebie pro simy, wysłuchaj nas, Panie. Abyś królom i książętom chrześcijań skim pokój i zgodę dać raczył, Cie bie prosimy, wysłuchaj nas, Panie. Abyś ludowi chrześcijańskiemu miłości i jedności ducha udzielić raczył, Ciebie prosimy, wysłuchaj nas, Panie. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 11:58 Modlitwa przed spowiedzią. Boże najwyższy, łaskawy i cierpli wy! Ty w wielkiej dobroci swej obie całeś odpuszczenie grzechów wszytkim żałującym i pokutującym grzesznikom. Ojcze mój, oto ja, nędzne i niewdzięcz ne stworzenie, zgrzeszyłem przeciwko Modlitwy przed spowiedzią i Komunią św. Niechaj, o Panie! kraj nasz odczuje słodycz Twej miłości i postępuje wier nie za Tobą w szeregu wszystkich ludów, idących we wspaniałości prawdy, w ra dości cnoty, w świetle chrześcijańskiego postępu, w wiecznem weselu zbawienia. Nowy wiek, o Jezu! skłania się przed Boskim Majestatem Twojej mło dości, zawsze pięknej, zawsze nowej. Daj, aby, gdziekolwiek przebywa nie śmiertelna dusza, stamtąd szły do Cie bie, Króla wieków i Chrystusa Zwy- i ciężcy, uczucia czci, uwielbienia i miło ści. Amen. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:03 najmocniej strzedz się grzechów i wszel kiej do nich sposobności unikać. Chcę szczerze się wyspowiadać, a odtąd już wiernie Ci służyć i kochać Cię aż do śmierci. Amen. Intencya dostąpienia odpustu. O Zbawicielu, na to przyszedłeś na ten świat, abyśmy otrzymali żywot wieczny, wierzę mocno, iżeś Kościołowi powierzył klucze do skarbów łask od pustowych. Otóż przychodzę tu do tej świątyni i ofiaruję to nawiedzenie, mo ją spowiedź i Komunię i wszystkie do bre sprawy a to w nadziei dostąpienia odpustu dla zasług nieskończonych Je zusa Chrystusa, Najświętszej Maryi Panny i Wszystkich Świętych. Amen. Boże, pobłogosław tę spowiedź mo ją, abym mógł godnie dostąpić odpustu jubileuszowego. Spowiedź powszechna. Spowiadam się Panu Bogu wszech mogącemu, Najświętszej Maryi Pannie, błogosławionemu Michałowi Archanio łowi, błogosławionemu Janowi Chrzci cielowi, świętym Apostołom Piotrowi i Pawłowi i wszystkim Świętym, żem zgrzeszył bardzo myślą, mową i uczyn kiem. Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina; dlatego proszę Najświętszej Maryi Panny, błogosławio nego Michała Archanioła, błogosławio nego Jana Chrzciciela, świętych Apo stołów Piotra i Pawła i wszystkich Świętych, aby się modlili za mną do Pana Boga naszego. Modlitwa po spowiedzi. Chwal duszo moja Pana, i wszystko, co jest we mnie niech wielbi święte Imię Jego! Duszo moja, chwal Pana, a nie zapominaj o Jego miłosierdziu. On to jest, który ci wszystkie grzechy odpuścił i uleczył słabości twoje. Jak ojciec lituje się nad dziecięciem swo jem, takeś się Ty, o Boże, zlitował na- demną. Oddaliłeś odemnie gniew Twój i nieprawości moje darowałeś .mi. O Pa nie! wielka jest litość Twoja, niezmie rzone miłosierdzie Twoje, dobroć Two ja pobudza mnie do tern większego żalu, żem Ciebie, najlepszego Ojca i do broczyńcę mego, śmiał obrazić. Oto stałem się zdrowym i więcej nie chcę. Serce moje we Krwi Zba wiciela mego obmyłem, już go więcej grzechami kalać nie myślę: dostąpiłem miłosierdzia, więc nie zapomnę o moim Zbawicielu. Mam mocną wolę nowe życie prowadzić i codziennie postępo wać w cnocie. O Boże! serce moje nie oddali się już od Ciebie, tylko Ty mię zasilaj, bo ja jestem słaby. Wspie raj mnie łaską Twoją, aby ze mną by ła, ze mną pracowała i utrzymywała mnie w dobrem aż do końca; kieruj wszystkiemi władzami duszy, wszystki mi zmysłami ciała mego, abym odtąd wzywał ich na chwałę Twoją. Serce czyste stwórz we mnie, Boże, a ducha prawego odnów we wnętrznościach moich. Przeczysta Matko Zbawiciela moje go, święci Aniołowie i wszyscy święci Pańscy dziękujcie wraz ze mną Bogu, za wielkie miłosierdzie Jego, jakie na- demną, nędznym grzesznikiem, okazał i wymódlcie mi tę łaskę, abym już nie upadł w grzechy, lecz stając się coraz doskonalszym, zasłużył razem z Wami wiecznie chwalić Boga w niebiesiech. Amen. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:06 O najczystsza Dziewico, niepokala na Matko Boża, wesprzyj mnie, abym Ciało i Krew ukochanego Syna Two jego z jak największą czcią, pokorą i wdzięcznością przyjął. Amen. Przed przyjęciem* N. Sakramentu. Panie! nie jestem godzien, abyś wszedł do przybytku serca mego, ale rzeknij tylko słowem, a będzie zbawiona dusza moja. Po Komunii świętej. Jesteś więc już ze mną, o Panie mój najdroższy! Witam Cię, Zbawi cielu, u mnie goszczącego; witam Cię z uczuciem najgłębszej czci i pokory i niewysłowionego szczęścia. O Boże mój, jakże zdołam okazać Ci wdzięcz ność moją za tak wielką łaskę, żeś Ty, Pan i Zbawiciel mój, duszę moją na wiedził i w niej zamieszkał! Błogosław duszo moja Panu i nie zapominaj o mi łosierdziu Jego; dziękuj Mu i uwielbiaj Go, jak tylko zdołasz. Dziękuj Mu i Ty, o ukochana Matko moja, Maryo, św. Aniele Stróżu mój i wy wszyscy świę ci Pańscy! Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:14 Teraz na twarz upadamy, o bądźże pozdrowiona, Do stóp Twoich się schylamy, o bądźże uwielbiona. Błogosław nas Panienko i t. d. O Marya! do pogrzebu będziem Tobie służyli, Twoje Najświętsze Ciało do grobu prowadzili. Błogosław nas Panienko i t. d. Gdy Cię z kościoła wyniosą, my Cię widzieć pragniemy, Wszyscy pobożnymi głosy do Ciebie zawołamy: Błogosław nas Panienko i t. d. Jak Apostołowie święci, kiedy Ciebie chowali, Płacząc, że Matka odeszła, gorzkie łzy wylewali. Błogosław nas Panienko i t. d. Kiedy w obłoku wzniesieni, z całego świata byli, Ażeby Ci Matko Boska do pogrzebu służyli. Błogosław nas Panienko i t. d. Teraz, o Matko Najświętsza, serca swe wylewamy, O co prosić, orędować, na tern miejscu mamy. Błogosław nas Panienko i t. d. A najprzód Ciebie Marya. pokornie upraszamy, Kiedy do twego pogrzebu wszyscy Ci służyć mamy. Błogosław nas Panienko i t. d. Najwyższemu Pasterzowi daj Matko życie, zdrowie, Niech nie doznaje nic złego, w Biskupiej lat osnowie. Błogosław nas Panienko i t. d. Kościół święty Katolicki, racz Maryo bronić, A od ręki niedowiarków swoją tarczą zasłonić. Błogosław nas Panienko i t. d. . NieprzyjaeieJe Kościoła Syna Twego racz stłumić, A wiernych czcicieli Jego, Twoją przyczyną bronić. Błogosław nas Panienko i t, d. Biskupów i Duchowieństwo, prosimy Cię, broń zawsze, Niechaj wiodą swe owieczki, wszędzie na dobro nasze. Błogosław nas Panienko i t. d. Broń powietrza, głodu, ognia, pożar niech nas omija, Niechaj mamy wiek spokojny, prosimy Cię Marya. Błogosław nas Panienko i t. d. Uproś że nam, o Maryo! grzechów naszych zgładzenie, Abyśmy przy Twym obrazie otrzymali zbawienie. Błogosław nas Panienko i t. d. Pobłogosław nasze domy, broń ich od wszelkiej szkody: Broń pożarów, ognia, głodu, broń od złego szkody. Błogosław nas Panienko i t. d. Domownikom naszym, Panno! daj, aby zdrowi byli, Wespół z nami, gdy wrócimy, Ciebie Matko wielbili. Błogosław nas Panienko i t. d. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:16 Błogosław kompanję, które się tu zebrały. By Cię wspólnie na tej górze, Maryo wychwalały. Błogosław nas Panienko i t. d. Bośmy wszyscy po to przyszli, abyśmy Ci służyli, Sobie zdrowie i zbawienie po śmierci uprosili. Błogosław nas Panienko i t. d. O jak my się Marya, przez ten odpust cieszyli, Rozumiejąc, że przy tobie zawsze będziemy żyli. Błogosław nas Panienko i t. d. Ale pewno przyjdzie chwila, w którą Cię odejść mamy, O Marya Częstochowska, teraz do Cię wołamy. Błogosław nas Panienko i t. d. O! jakże Cię opuścimy, Matko nasza kochana, Wiemy, że nas nie opuścisz, bo masz łaskę u Syna. Błogosław nas Panienko i t. d. Jeszcze raz przed Twem obrazemMatko krzyżem padniemy A za nasze domowniki, pokornie cię prosimy. Błogosław nas Panienko i t. d. O Marya, prośDy nasze, do stóp Twoich rzucamy Duszę, ciało, serce, myśli i wszystko co mamy. Błogosław nas Panienko i t d. Wejrzyj na nas, o Marya, wejrzyj na swoje dzieci, A jużci nas nie opuszczaj, aż do samej śmierci. Błogosław nas Panienko i t. d. Gdzież my Matko, biedne dziatki, teraz udać się mamy, Gdybyć nas Ty opuściła, innej nad Cię nie mamy. Błogosław nas Panienko i t. d. Bo zgubiony syn nie zginie, skoro Twoja obrona, W największym życia terminie, przyjdzie do swego łona. Błogosław nas Panienko i t. d. Tyś nas Matko słuchała, na to miejsce wezwała, Ratowałaś we dnie, w nocy, udzielałaś pomocy. Błogosław nas Panienko i t. d Choćby matka swoje dzieci wypuściła z pamięci, Ty nas Matko nie opuścisz, skoro oczy swe rzucisz. Błogosław nas Panienko i t. d. O Marya Częstochowska, wolałaś tu być z nami, Niźli w Konstantynopolu, mieszkać z temi Turkami. Błogosław nas Panienko i t. d. Przywiózł Cię książę Opolski, abyś nam pociechą była, Nasze prośby wysłuchała, z Bogiem nas pogodziła. Błogosław nas Panienko i t. d. Doznając Twojej pomocy, niech tu każdy nam powie, Po to z Węgier i z Podola śpieszą tu pielgrzymowie. Błogosław nas Panienko i t. d. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:18 Żegnamy cię Jasna Góro o Klasztorze wspaniały, Nie wiem, czyli nie ostatni, raz me nogi w nim stały. Błogosław nas Panienko i t. d. Żegnamy Cię Marya, Matko nasza Królowa, Żegnamy Cię Jasna-Górska, poroocniczko gotowa, Błogosław nas Panienko i t. d. Musimy Cię już opuścić, o Częstochowska Pani, Kiedy na Cię wspominamy, zalewamy się Izami. Błogcslaw nas Panienko i t. d. Bywaj zdrowa Jasna Góro, miejsce święte wybrane, Na tej górze w tym klasztorze, Matki naszej kochanej. Błogosław nas Panienko i t. d. Twój ten obraz i święta Twarz, nie wiem czy ją oglądam, I te słowa bywaj zdrowa, na tern miejscu zaśpiewam. Błogosław nas Panienko i t d. Moje oczy Cię więcej, w tym Obrazie uwidzą, I me nogi, czy te drogi Twoje jeszcze odwiedzą. Błogosław nas Panienko i t. d. Żegnamy i was Kapłani, nasi nauczyciele, Jakoście nas nauczyli, Słowa Bożego wiele. Błogosław nas Panienko i t. d. O! wy pobożni Kapłani, miejsca tego strażnicy, Błagajcie też tu za nami Panny BogaRodzicy. Błogosław nas Panienko i t. d. Żegnamy was święte Dróżki, któreśmy obchodzili, 1 mękę Pana Jezusa nabożnie rozmyślali. Błogosław nas Panienko i t. d. Bądźcie zdrowe, miejsca święte, Wniębowzięcia Maryi, Które Jezus postanowił, by powiększyć chwałę Jej. Błogosław nas Panienko i t. d. Bądźcie zdrowe góry, lasy tu na tej Jasnej Górze, Przy których my cześć dawali Jezusowi, Maryi. Błogosław nas Panienko i t. d. Bądźcie zdrowi wszyscy ludzie, którycheśmy poznali, Na tej górze Jasno-Górskiej, różne pieśni śpiewali. Błogosław nas Panienko i t. d. Gdyby nam Bóg dał łaskę, żebyśmy się widzieli, Jeszcze na Jasnej Górze z pobożnością słuchali. Błogosław nas Panienko i t. d. A gdy przyjdziemy do domów, będziemy rozgłaszali, Czegośmy na Jasnej-Górze z pobożnością słuchali. Błogosław nas Panienko i t. d. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:25 I począł knuć spisek przeciwko królowi. Do zamku lanckorońskiego zwoływał zjazdy szla chty, werbował wojska przeciwko królowi i stąd wyruszył do walki bratobójczej, w której jak wiadomo został pokonany. Przy końcu życia widzimy Zebrzydowskiego przepasanego pa skiem św. Franciszka, w habicie zakonnym po kutującego za grzechy swego żywota w pustel ni Magdaleny. Kroniki podają nam o założeniu Kalwarji następującą historję. Razu jednego Zebrzydowski smutny prze chadzał się po licznych komnatach lanckoroń skiego zamku, żona jego Dorota siedziała przy oknie, spoglądając na obszerną krainę widoczną z okien zamku. Słońce chyliło się ku zachodo wi... Nagle pani Dorota ujrzała nad górą Żarek wielką jasność i trzy ogniste krzyże, ręką wska zała je mężowi. Oboje uklękli dla oddania czci cudownemu zjawisku. Dłuższy czas krzyże te widać było na niebie aż wreszcie znikły razem z ostatniemi promieniami zachodzącego słońca. Wtedy w głowie Zebrzydowskiego powstała myśl wybudowania na tem miejscu świątyni na cześć Pańską. Zrazu, podobno, Zebrzydowski miał zamiar wybudować zwykłą kapliczkę, w której pleban lanckoroński i kapelan Zebrzy dowskiego, w dni krzyżowe, odprawialiby na bożeństwo i w której on i jego żona spędzaliby wolne chwile w czasie wielkiego postu na kon templacji o męce Pańskiej. Przez cały rok jesz cze odkładał chwilę rozpoczęcia budowy, praw dopodobnie z powodu braku wzoru odpowie dniego na świątynię. Dopiero następnego roku zjawił się przed Zebrzydowskim jego dworzanin Hieronim Strza ła z prośbą, aby mu pozwolił odbyć pielgrzymkę Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:27 uciekając, ucieka przed świtem, a — my w tej pustel ni święcimy dziś przybytek Pański. Pierwsi tu przybyliśmy na modlitwę, a któż wie czyli to mieszkanie dzikiego zwierza nie stanie się miejscem, do którego rzesze z odległych krain na modły przybywać będą. Któż wie, azali bór nie dopuści światła swego łona do swych głębin a pieśń tysiąca ludu nie będzie się w nim roz legać, zamiast głosu wilków, któremu dziś echo leśne wtóruje*'. Prorocze te słowa spełniły się wkrótce. Huk dział z zamku lanckorońskiego oznajmił go ściom, że uroczystość została ukończona. Po niej Zebrzydowski podejmował gości w bogato przystrojonym namiocie, postawio nym na miejscu, gdzie się dziś klasztor znaj duje. Tego samego roku kościół był gotów. Ra zu jednego, gdy Zebrzydowski przechadzał się w towarzystwie ks. Żebrowskiego i geometry Pawła Belga, przyszło mu na myśl, aby zbudo wać kaplicę Grobu Chrystusowego, której wzór miał gotowy. Później projekt ten zmienił o tyle, że postanowił najpierw wybudować klasztor Ojcom Bernardynom, którzy i w Jerozolimie z woli Bożej strzegą Grobu Pańskiego. Tak więc w następnym roku, w dzień Najśw. Panny Anielskiej znowu zaludniła się góra Żarek wy bitnymi gośćmi, zaproszonymi na uroczystość założenia kamienia węgielnego pod projekto wany klasztor. Kiedy wykonywano pomiary pod budowę klasztoru, Zebrzydowski zauważył, że rozkład pagórka dziwnie się nadaje na założe nie dróg krzyżowych. W przekonaniu tem utwierdził go jeszcze bardziej komisarz Ziemi Świętej — Chryzostom a Copranico, który znał okolicę Grobu Chrystusowego w Jerozelimie Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:29 W latach 1611—17 wybudowano szereg dal szych kaplic i kościołów, a mianowicie: Domek Matki Boskiej, Włożenia krzyża, Bramę Za chodnią, Pierwszego Upadku, Serca Matki Bo skiej, Bramy Sądowej, Rafaela oraz kapliczkę Pięciu Braci Pustelników, O odpusty dla Kalwarji starał się sam Ze brzydowski, W tym celu wysłał do Rzymu ks, prałata Foxa, który osobiście przedłożył papie żowi prośby wojewody. Zdziwiony nadmierne- mi wymaganiami wojewody, sekretarz papieski miał wtedy zawołać: „Wy podobno Rzym w wa szej Polsce chcecie założyć". Odpusty jednak z wielkim trudem udało się uzyskać u papieża Pawła V, Pierwszy odpust nadany był w roku 1605, tylko na lat 10, drugi w roku 1612, już zu pełny dla tych wszystkich, którzyby poprzednio opatrzeni Sakramentami świętemi, te drogi Mę ki Pańskiej obchodzili, modląc się ustawicznie na Kościół, za wykorzenię herezji i za zgodę panów chrześcijańskich. Trzeci odpust nadany był przez tegoż samego papieża i dotyczył tyl ko tych, którzy dla jakiejś ważnej przyczyny nie mogliby obejść wszystkich dróżek, żeby nie byli pozbyci korzyści zupełnego odpustu. Pó źniej, w miarę przybywania kaplic i rozszerze nia dróżek Stolica Apostolska nadawała coraz to inne odpusty. Dla większego uczczenia tego miejsca Zebrzydowski zabronił stawiać bud i kramów kupieckich, W roku 1621 umarł Mikołaj Zebrzydowski, a dzieło przez niego rozpoczęte dalej prowadził syn jego Jan. Wybudował on następujące ka plice: Bramy Wschodniej, Obnażenia, Zdjęcia z krzyża i Znalezienia krzyża, przebudował zaś kaplicę Grobu Matki Boskiej. Dla obsługują Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:38 cych zaś kaplice księży i zakonników i tercja- rzy wybudował przy Ukrzyżowaniu piękną re zydencję, w której dotąd zamieszkują. Uzupeł nił dróżki Pana Jezusa następującemi kaplica mi: Cyreneusza, św, Weroniki i Plączących Nie wiast. Dzięki jego staraniom powstały także podsienia za kościołem, w których ustawiono konfesjonały. Z tego czasu pochodzą wspaniałe obrzędy kalwaryjskie: Pogrzeb Matki Boskiej i triumfalny pochód z figurą Matki Boskiej, Staraniem Jana Zebrzydowskiego powstały także schody w roku 1633, Znaczenie ich jest następujące: W Jerozolimie w pałacu Piłata było 28 schodów, które Zbawiciel kilkakrotnie przechodził, raz będąc odesłany od Piłata do Heroda, drugi raz gdy prowadzono Go na biczo wanie i trzeci raz dla wysłuchania wyroku, ska zującego Go na śmierć, Gradusy te sprowadziła do Rzymu św, Helena (cesarzowa) i tu doznają wielkiej czci od chrześcijan. Prócz tego Jan Ze brzydowski otoczył klasztor murem i pobudo wał złociste ołtarze wewnątrz świątyni. Wielki ten dobroczyńca kościoła kalwaryjskiego umarł w roku 1641, Za jego syna, Michała Zebrzydow skiego, na którym ród Zebrzydowskich wymarł, został wprowadzony w roku 1641 na Kalwarję cudowny obraz Najśw, Marji Panny, o którym poniżej mówić będziemy. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:42 mi łzami. Obecny przy tem ks. pleban z Marcy- poręby widząc w tem palec Boży, radził panu Paszkowskiemu oddać obraz do kościoła w Mar- cyporębie, gdyż nie godzi się w domu przetrzy mywać obrazu, zapomocą którego Bóg dziwne znaki czyni. Paszkowski usłuchał rady księdza plebana, puścił się w drogę do Marcyporęby, zabierając obraz, ale kierowany jakąś niewi dzialną siłą, pobłądził w lesie i przybył zamiast do Marcyporęby na Kalwarję Zebrzydowską. I tu obraz zostawił. Wieść o tem cudownem zdarzeniu prędko rozeszła się po całej okolicy, doszła do biskupa krakowskiego, który nie uwierzył odrazu w cudowność zjawiska, lecz wyznaczył komisję celem zbadania go. Ale w łonie komisji powstał spór. Jedna część uwie rzyła w prawdziwość cudu, druga zaś radziła czekać na dalsze znaki. Wobec tego obraz umieszczono w zakrystji. Dopiero dalsze wska zówki woli Bożej skłoniły ks. biskupa sufragana Oborskiego do umieszczenia cudownego obrazu w klasztorze. Działo się to w roku 1642, dnia 4 października. Kilka lat później, bo w roku 1648 Jan Zebrzydowski wybudował dla obrazu kaplicę . z ciosowego kamienia, w której się obraz do dzisiejszego dnia znajduje. Odtąd spieszą tu ludzie ze wszystkich stron Polski i zagranicy, aby odwiedzić pamiętne miejsca Męki Pańskiej i złożyć hołd Najśw, Ma- rji Pannie, Trudno zliczyć, ile łask spłynęło tu na biedny naród Polski, ilu nieszczęśliwych i strapionych znalazło ulgę i pociechę w cier pieniach, Tu gromadzą się Polacy z najdalszych zakątków Rzeczypospolitej, dając w ten sposób dowód przynależności do narodu polskiego, — W niektóre lata liczba pątników dosięgała na- Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:44 Dnia 13 sierpnia około południa nieprzejrza ne tłumy ludzi gromadzą się około Domku Najś. Marji Panny. Po odprawieniu modłów przez kapłanów, młodzieńcy, ubrani w żałobne szaty, biorą na swoje barki bogato przystrojoną tru mnę, w której znaduje się figura Matki Boskiej i pod baldachimem niosą ją od kaplicy do ka plicy. Przed trumną kroczy duchowieństwo i dziewice w białych sukniach i welonach, nio sąc wieńce, świece oraz korony i berła Matki Boskiej, wszystko przybrane żałobnie. Przy każdej kaplicy kapłan wygłasza kazanie odpo wiednie obrzędowi. Procesja ta idzie powolnym krokiem, śpiewając nabożne pieśni. Dopiera około północy dochodzi do Grobu Matki Bo skiej, gdzie młodzieńcy wnoszą trumnę, poczem ludzie rozchodzą się do domów i na noclegi. — Obrzęd to smutny i wzruszający do łez! Nic dziwnego, że towarzyszą mu jęki i westchnie nia. Za to w dwa dni później w uroczystość Wniebowzięcia Matki Najświętszej nabożeń stwo ma przebieg radosny. W dniu tym niosą figurę Matki Boskiej w postawie stojącej, z ko roną na głowie. Niosą ją także młodzieńcy, ale już jako drużbowie, przepasani białemi szarfa mi i zdobni w świeże kwiaty. Dziewczęta zaś przystrojone są jak do ślubu, to znaczy, w śnie żno-białe suknie, na głowach mają wianki mir towe i welony, a w rękach niosą jarzące się świece, woniejące kwiaty, berła itd. Procesja ta rozpoczyna się rano o godzinie 8-mej, a kończy około 4 po południu uroczystem odśpiewaniem „Te Deum laudamus". Obie te uroczystości wywierają na człowie ku wielkie wrażenie r^mimowoli zmuszają go do pokory i uległości względem Boga. Nie zapomni Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:47 jedno maleńkie okienko i dwoje drzwi. Pierw szym jego restauratorem był ojciec Thynel, któ ry wszystkie dróżki Matki Boskiej restaurował; później przebudował i samą kaplicę i do dzisiej szej formy ją doprowadził Feliks Gąsior. Tru mna Matki Boskiej znajduje się pod ołtarzem, w sklepionym i Żelaznem! kratami opatrzonym grobie. W trumnie bywa chowana drewniana figura Matki Boskiej. O kościele tym opowiadają następującą hi- storję, która miała się zdarzyć w roku 1660: Ojciec Hiacynty Stradomski, przybyły do kon wentu kalwaryjskiego na wizytację Braci, ujrzał kościół Grobu Matki Boskiej w ogniu. Wysłał tedy prędko brata Focjusza, aby zgromadził ludzi na ratunek. I o dziwo! Przybyli ludzie za miast gorejącego kościoła, zobaczyli Aniołów i Świętych Pańskich, którzy w światłości wiel kiej cześć Matce Najświętszej oddawali, Jasność taką widziano kilkakrotnie, a nawet, jak opo wiadają pątnicy, słychać tam często dźwięczne pienia chórów niebieskich. Z tej kaplicy niedołężni i chorzy powracają uzdrowieni, w niej nieszczęśliwi doznają ulgi i pociechy w cierpieniach, a heretycy i odszcze- pieńcy porzucają swoje błędy. Liczne cuda, któ re się w niej zdarzyły, świadczą o skuteczności modlitwy na tern miejscu. Kaplica Ukrzyżowania. Kaplica ta zbudowana jest z ciosowego ka mienia. Znajdują się w niej słynne na całą Pol skę obrazy artysty malarza Franciszka Lekszyc- kiego, rodem z Krakowa. Stare kroniki opisują, że w roku 1615 w dzień Wniebowstąpienia Pań 16 skiego, o godzinie pierwszej po północy słychać tu było niewymownie mile brzmiące głosy dzwonów. Tu także jeden zapamiętały grzesznik i apostata w cudowny sposób został nawróco ny na łono Kościoła katolickiego. Kaplica Upadku Trzeciego. Długi czas stał tu posąg Zbawiciela świata bez kaplicy. Dopiero gdy zaczęły się koło nie go dziać cuda, Franciszek Rusocki, skarbnik oświęcimski, kazał wymurować dla niej kaplicę. Miejsce to otoczone jest aureolą wiary z powo du licznych cudów i łask tu doznawanych. Zakończenie. W książeczce swojej wspomniałem tylko q niektórych ważniejszych miejscach góry kal- waryjskiej, gdzie Bóg w szczególniejszy sposób obdarza ludzi swojemi łaskami i czyni cuda, gdyż ściśle rzecz biorąc, to na Kalwarji Zebrzy dowskiej niema miejsca, gdzieby ludzie nie do znawali łask od Boga (w szczególniejszy spo sób), Każdy tedy Polak-katolik powinien się starać, aby przynajmniej raz w życiu Kalwarję odwiedzić i pomodlić się tam o lepszą dolę dla siebie i dla Ojczyzny, oraz o zbawienie duszy swojej i bliźnich. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:50 Odpusty na Jasnej Górze. „Dominus misit me, ut prae- dicarem captiois indulgentiam." „Pan posłał mnie, abym opo wiadał więźniom wyzwolenie" (Iz. LXI. 1.) Odpust, po łacinie indulgentia, znaczy przebaczenie, darowanie. W ję zyku kościelnym oznacza darowanie, skasowanie nie grzechów, nie kary wiecznej, ale tylko kary doczesnej t. j. tu na ziemi lub czyścowej. Odpust może być zupełny lub cząstkowy. Zupełny oznacza darowanie całej kary, która nam się należy tu na ziemi za grzechy, już na spowiedzi odpuszczone, ale niedostatecznie od pokutowane, lub którąbyśmy mieli po śmierci dopełnić w czyścu. Cząstkowy oznacza darowanie tyle kary, ile w dawnej surowej praktyce kościoła trzeba było jej dopełnić. W Kościele katolickim odpustów może udzielać bez zastrzeżeń tylko Ojciec św., Kardynałowie zaś i Bi skupi w zakresie władzy, oznaczonej w Kodeksie prawa Kan. lub danej im przez Stolicę św. (Kan. 239. 912). Odpusty mogą być przywiązane do miejsca, czasu, rzeczy lub do ja kiejś praktyki pobożnej albo mod litwy. Do pozyskania odpustu potrze bne są: 1) stan łaski (dusza musi być bez grzechu ciężkiego). 2) intencja przynajmniej ogólna (habitualis). Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:53 4) Odpust zupełny za udział w pro cesji z Najśw. Sakramentem. Warun ki jak Nr. 1. (Odpusty pod Nr. 3 i 4 mo żna uzyskać i gdzieindziej). 5) Uczęszczający na Nowennę św. Pawła (rozpoczyna się 9 stycznia) zyskują odpust 7 lat za każdy dzień nowenny, zupełny zaś przy zwykłych warunkach w dowolnym dniu nowen ny zyskują ci tylko, którzy uczęsz czali na nowennę każdego dnia. 6) Odpust zupełny za odmówienie cząstki różańca przed Najśw. Sakra mentem. Powyższy odpust można uzyskać i gdzieindziej. 7) 100 dni odpustu każdego dnia na wezwanie: (Beatissima Maria Virgo Częstochoviensis, adiuva nos!) Naj świętsza Mar jo Panno Częstochowska, wspieraj nas! Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:55 2) Do medalików, krzyżyków, fi gurek i obrazków (jeżeli nie są z dę tego szkła, stali, ołowiu lub innej kruchej materji, co odnosi się i do różańców) przywiązany jest odpust zupełny w godzinę śmierci, przy warunkach podanych § I. Nr. 1., a w razie niemożności ich dopełnie nia, wystarczy pobożne ich pocało wanie, a nawet wejrzenie nań z wy mówieniem choćby myślą imienia Jezus. 3) Do krzyżyków (z figurką Pana Jezusa przybitą do krzyżyka) odpust zupełny na godzinę śmierci, przy warunkach, podanych w poprzednim punkcie, nie tylko dla siebie, ale i dla innych, ile razy tego zajdzie potrzeba. 4) Do tychże krzyżyków odpusty Drogi Krzyżowej, które można zy skać trzymając w ręku taki krzyżyk nawet przy stacjach niepoświęconych z odpustami, a nawet w domu, lub będąc chorym, leżąc w łóżku, w dro dze i innej niemożności odbycia Dro gi Krzyżowej w kościele z warun kiem jednak: 1) odmówienia 1 Ojcze nasz, 1 Zdrowaś 1 Chwała Ojcu do każdej stacji; 2) rozważania Męki Pańskiej; 3) odmówienia na końcu 5 pacierzy, jak wyżej, do 5 ran Pana Jezusa i 1 pacierz w intencji Ojca św., razem więc z poprzedniemi 20 pacierzy. W ciężkiej chorobie i nie możności odmawiania modlitw pa cierze nie są konieczne do pozys a- nia odpustu. Wystarczy ucałowanie, a nawet wejrzenie na wizerunek Pana Jezusa Ukrzyżowanego (z odpustami poświęcony), akt strzelisty na cześć męki i śmierci Pana Jezusa, choćby myślą wyrażony. (A. A. S. 1931 r. str. 167, 522). 5) Medaliki Szkaplerzne (z wize runkiem Najśw. Marji Panny na je dnej stronie, a na drugiej Pana Je zusa z Najśw. Sercem Jego) zostają przy poświęceniu zamienione na wszy- Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 12:57 tygodniu, jeśli cłicą korzystać z od pustów Papieskich. Do uzyskania odpustów Dominikańskich koniecznem jest odmawiać jedną część Różańca 3 razy w tygodniu t. j. cały Różaniec w ciągu tygodnia. 2) Wpisani do Szkaplerza Karme- litańskiego winni zawsze nosić na so bie takowy (lub medalik szkaplerzo- wy), zachować czystość według swego stanu i przestrzegać posty kościelne. Prócz tego dla pozyskania przywile ju „Sobotniego” (mocą którego dusza ich przez Marję w pierwszą sobotę po śmierci będzie wybawiona z czy- śca, w co Kościół pozwala wierzyć), muszą odmawiać „godziny mniejsze” t. j. Officium Parvum o Matce Bo- żęj, w razie słusznej przyczyny ka płan wpisujący do Bractwa może za mienić ten obowiązek na inny. Od mawiający Brewiarz od tego obo wiązku są zwolnieni. Kto zaś nie umie czytać, winien zachować wstrze mięźliwość od mięsa w środy i soboty Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 13:00 niem i wypraszać u Niej pomoc w potrzebach naszych czasów. (Szka- pierz winien być z białego sukna z wizerunkiem Matki Boskiej Dobrej Rady, wyobrażonym na innym ka wałku i z innej materji, przyszyty do płatka, spadającego na piersi z na pisem: „Matka Boska Dobrej Rady”. Na drugim płatku, spadającym na plecy, ma być herb papieski (tiara i klucze) z napisem: „Moje dziecko idź za Jej radami” (C. R. u. 3815). Odpusty liczne. Są jeszcze inne szkaplerze, do których wierni mogą się wpisywać: Najśw. Serca Pana Jezusa, koloru białego z Najśw. Sercem P. Jezusa, otoczonem cierniami z płomieniami i krzyżem na wierzchu (koloru czer wonego), na drugim płatku wizeru nek Najśw. Marji Panny Miłosiernej. Szkaplerz Matki Boskiej Miłosierdzia, biały, wełniany, składający się z dwu płatków. Matki Boskiej Bolesnej (czarny). Matki Boskiej Uzdrowienia Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 13:02 „Skarbcie sobie skarby to nie bie, gdzie ani rdza, ani mól nie psuje i gdzie złodzieje nie Wykopują, ani 4ra</nę.“ (Mat. VI. 20.) Są jeszcze inne, które trudno tu wszystkie wyliczyć. Jest także pasek czarny, skórzany Pocieszenia Najśw. Marji Panny. Aby dostąpić tych wszystkich od pustów niekoniecznie, potrzeba do kładnie o nich wiedzieć i pamiętać, ale dosyć jest mieć stałą intencję (habitualną), jak to wyżej powiedzia no, pozyskania takowe, którą dobrze codziennie odnawiać, rozumie się przy wypełnianiu naznaczonych wa runków. Wiele z powyższych odpustów można ofiarować za dusze w czyścu Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 13:08 Gdyby droga do nieba była zamknięta, to w ogóle nie mogłabyś tam trafić. Droga jest otwarta (dzięki śmierci Jezusa, a z twojej strony dzięki spowiedzi). Tylko przed wejściem trzeba wytrzeć buty, umyć ręce i takie tam. Normalne, prawda? Rzeczywiście można to zrobić wcześniej, już na ziemi. Albo przez prawdziwie święte życie (nie tylko "dobre", ale święte), albo za sprawą odpustów zupełnych. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 13:09 Po pierwsze: wcale nie tak łatwo o jeden z warunków odpustu: brak jakiegokolwiek przywiązania do grzechu, nawet powszedniego. Nam się często tylko tak wydaje, że żadnego grzechu nie chcemy, ale gdyby tak podrążyć temat, to może wyglądać inaczej. Odpowiedz Link