madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 15:37 Inne tradycje są tak żywe i różnorodne, jak miejsca, z których pochodzą. W Gruzji duchowni i ludzie w strojach religijnych paradują ulicami, śpiewając kolędy i zmierzając w stronę kościoła. Nazwa procesji, Alilo , pochodzi od nazwy piosenki tradycyjnie śpiewanej przez dzieci w Wigilię, gdy chodzą od drzwi do drzwi, zbierając pieniądze i drobne prezenty. Zwyczaj ten istnieje również w innych miejscach, takich jak Rumunia i Grecja . Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 15:38 Czy zamieszanie kalendarzowe ostatecznie doprowadzi do tego, że więcej prawosławnych chrześcijan wybierze inną datę obchodów? Być może. Ale do tego czasu radość Bożego Narodzenia — i całe to pyszne jedzenie — będą musiały poczekać w styczniu na wielu członków Kościoła prawosławnego. Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 15:39 Kim byli trzej królowie w historii Bożego Narodzenia? Mędrcy ze Wschodu pojawiają się tylko raz w opowieści o narodzeniu Jezusa, ale wywarli trwały wpływ na wyobraźnię chrześcijan. Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 15:40 Według Ewangelii według św. Mateusza jasna gwiazda prowadziła mędrców ze wschodu, aż zatrzymała się „nad miejscem, gdzie było dziecię” i „weszli do domu i zobaczyli dziecię z Matką Jego, Maryją” (Mt 1, 24). Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 15:41 Król Herod usłyszał pogłoski o narodzinach nowego „króla” i zazdrośnie szukał dziecka. W Ewangelii Mateusza, magowie zatrzymali się w pałacu Heroda w drodze do Betlejem, a król poprosił ich, aby powiedzieli mu, gdzie znajduje się to nowonarodzone dziecko, abym „i ja mógł pójść i oddać mu pokłon”. Ale magowie zostali ostrzeżeni we śnie, aby nie wracali do Heroda, więc udali się do swojego kraju inną drogą” i nigdy więcej o nich nie słyszano (Ewangelia Mateusza 2:12). Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 15:42 Logo National Geographic - Strona głównaPrzejdź do treści Login Subskrybować sztuka przedstawiająca trzech królów W bazylice Sant'Apollinare Nuovo w Rawennie we Włoszech magowie i ich dary zostały uwiecznione na wspaniałej mozaice z początku VI wieku. Zdjęcie autorstwa Adama Eastlanda, Alamy KULTURA LUDZIE W BIBLII Kim byli trzej królowie w historii Bożego Narodzenia? Mędrcy ze Wschodu pojawiają się tylko raz w opowieści o narodzeniu Jezusa, ale wywarli trwały wpływ na wyobraźnię chrześcijan. Przez Jean-Pierre Isbouts 24 grudnia 2018 National Geographic przybliża nam znane postacie biblijne w serii Ludzie w Biblii, która stanowi część naszego cyklu poświęconego historii Biblii i poszukiwaniom świętych tekstów . Wiele kolęd wspomina o trzech królach, którzy podążają za gwiazdą i przybywają, aby oddać hołd Dzieciątku Jezus w Betlejem. W Biblii nie są oni nazywani królami, a ich liczba nie jest określona — zamiast tego są to „mędrcy ze Wschodu”. Na wielu dworach na wschodzie, w tym w starożytnym Babilonie i Persji, uczeni astrologowie często służyli jako doradcy kapłańscy, zajmujący się sztuką magii. W kolejnych stuleciach trzej magowie byli interpretowani jako królowie. Według Ewangelii według św. Mateusza jasna gwiazda prowadziła mędrców ze wschodu, aż zatrzymała się „nad miejscem, gdzie było dziecię” i „weszli do domu i zobaczyli dziecię z Matką Jego, Maryją” (Mt 1, 24). ludzie zgromadzeni wokół Narodzenia Trzej królowie składają dary Jezusowi w „Pokłonie Trzech Króli” Sandro Botticellego (ok. 1478). Botticelli, florentyńczyk, stworzył kilka... Przeczytaj więcej Ilustracja za pośrednictwem classicpaintings/Alamy Mędrcy uklękli przed Dzieciątkiem Jezus i „złożyli mu dary: złoto, kadzidło i mirrę”. Ich dary prawdopodobnie nawiązują do wizji Izajasza o narodach składających daninę Jerozolimie: „Mnóstwo wielbłądów cię okryje. Przyniosą złoto i kadzidło, i będą głosić chwałę Pana” (Ewangelia Mateusza 2:11, Księga Izajasza 60:6). (Dowiedz się, jaka jest różnica między wielbłądami arabskimi a wielbłądami dwugarbnymi .) Król Herod usłyszał pogłoski o narodzinach nowego „króla” i zazdrośnie szukał dziecka. W Ewangelii Mateusza, magowie zatrzymali się w pałacu Heroda w drodze do Betlejem, a król poprosił ich, aby powiedzieli mu, gdzie znajduje się to nowonarodzone dziecko, abym „i ja mógł pójść i oddać mu pokłon”. Ale magowie zostali ostrzeżeni we śnie, aby nie wracali do Heroda, więc udali się do swojego kraju inną drogą” i nigdy więcej o nich nie słyszano (Ewangelia Mateusza 2:12). Tworzenie historii Późniejsze wersje tej historii identyfikowały magów po imieniu i wskazywały ich ziemie pochodzenia: Melchior pochodził z Persji, Gaspar (nazywany również „Caspar” lub „Jaspar”) z Indii, a Baltazar z Arabii. Ich dary miały również specjalne symboliczne znaczenie: złoto oznaczało status Jezusa jako „Króla Żydów”; kadzidło reprezentowało boskość i tożsamość niemowlęcia jako Syna Bożego; a mirra dotyczyła śmiertelności Jezusa. (Dowiedz się, co archeologia mówi nam o prawdziwym Jezusie .) 3:30 The History of the Bible, AnimatedTime travel in this animation through the history of the Bible. Made with clay, wire, and recycle...Read More Popularne przedstawienia Bożego Narodzenia zdają się kompresować historię narodzenia, sprawiając wrażenie, że Trzej Królowie pojawili się w Betlejem w Boże Narodzenie, ale tradycyjne obchody umieszczają ich wizytę 12 dni po Bożym Narodzeniu. Nazywane Objawieniem Pańskim lub Dniem Trzech Króli, jest oficjalnym upamiętnieniem przybycia Trzech Króli i jest jednym z najstarszych świąt chrześcijańskich. Rzymscy katolicy obchodzą Objawienie Pańskie 6 stycznia, a prawosławni świętują 19 stycznia. Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 15:44 Trzej królowie , także magowie ( gr. μάγοι ), Mędrcy – w tradycji zachodnioeuropejskiej Melchior , Kacper ( Kaspar, Kasper ), Beltasar ( Balthasar, Baltasar, Beltasar, Belthazar, Balthasar, Balthasar ) – ludzie, którzy przynieśli dary Dzieciątkowi Jezus Chrystusowi, narodzonemu w Betlejem (patrz: kult Trzech Króli ). Ich imiona i ranga nie są wymienione w Ewangelii; tradycja powstała w średniowieczu. Idea Mędrców jako królów Wschodu ostatecznie ukształtowała się w średniowiecznej Europie począwszy od IX wieku i została opublikowana w Złotej Legendzie . Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 15:45 Magi to słowiańskie słowo używane w tłumaczeniach na język rosyjski. W oryginale Ewangelii występuje greckie. μάγοι . W literaturze starożytnej spotyka się głównie dwa znaczenia tego terminu: ludzie należący do perskich kapłanów zoroastryjskich oraz babilońscy kapłani astrolodzy jako szczególna grupa zawodowa. Legenda o perskim pochodzeniu Mędrców najdłużej przetrwała w tradycji bizantyjskiej ( Jan Chryzostom, Cyryl Aleksandryjski), w Rosji tego samego poglądu wyznawał Józef Wołocki, zaś w kulturze europejskiej zagubieni: Mędrcy albo nie mieli żadnego pochodzenia etnicznego, albo byli na ogół kojarzeni z językiem arabskim lub bizantyjskim Wschód. W tradycji zachodniej Mędrcy częściej nazywani są „ magami ” (łac. magi) – tym słowem pierwotnie określano także członków kasty kapłańskiej Persji i Medii. Istnieje legenda, że Persowie, którzy zdobyli Betlejem w 614 r., powstrzymali się od zniszczenia Bazyliki Narodzenia Pańskiego, gdyż zobaczyli w niej wizerunek Mędrców w perskich szatach. Grzegorz z Nazjanzu uważał Mędrców za astrologów chaldejskich. Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 15:46 Z biegiem czasu zaczęto przedstawiać Mędrców jako przedstawicieli trzech różnych epok człowieka i pochodzących z trzech różnych części świata. Tradycyjnie uważa się, że Melchior był starcem i królem Arabii, Caspar był młodzieńcem i królem Tarsu , Belszaczar był w średnim wieku i królem Etiopii. Mędrcy przynieśli dziecku dar w postaci złota jako daru dla króla, kadzidła jako daru dla Boga i mirry jako daru dla osoby, która miała być pochowana. Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 15:47 W Kościele syryjskim istnieje legenda o dwunastu mędrcach, którzy przybyli do Jerozolimy z ogromnym orszakiem. Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 15:48 W Kościele katolickim wspomnienie Trzech Króli obchodzone jest w święto Trzech Króli (6 stycznia, dzień wolny w niektórych krajach katolickich). Święto to otrzymało w Kościele katolickim nazwę „Święto Królów” (Festum regum) lub „ Święto Trzech Króli ” (Festum trium regum) Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 15:50 „ Opowieść o trzech królach ” (Białoruś. Apovests pra troh karalyoў) to zabytek literacki drugiej połowy XV wieku w zachodnio-rosyjskim języku pisanym, gatunku apokryficznego. Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 15:50 Western Johna Forda „ Trzej Ojcowie Chrzestni ” (1948), oparty na opowiadaniu Petera Kine’a, uważany jest za parodię opowieści o Trzech Mędrcach . Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 15:51 Przekazanie relikwii Trzech Króli arcybiskupowi Kolonii Rainaldowi von Dasselowi stanowi jeden z wątków powieści Umberto Eco Baudolino ( 2000). Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 15:53 ODSŁO NA I. (Grześ i Wałek siedzą przy ognisku i grze- ją się. Noc. Reszta pasterzy śpi.) GRZEŚ Strasnez to zimno po kościskach chodzi, W ten nocki iście ciek się wymrozi. WAŁEK Wymrozi, wymrozi, nom ta nie zawadzi, Cłek przy ognisku zawse se poradzi. Mnie jeno troska o nase owiecki. GRZEŚ Wcora biedactwa tak żywnie becały, Jedna pod drugom jeno się chowały. WAŁEK Coby zaś ludzie bez nich robili? Juz tak som Pon Bóg w niebie wymyślili, By owca wełnę cłekowi dała, (zatula się lepiej w kożuch) A lepiej jesce kozuskiem ogrzała. (składając ręce, spogląda nabożnie ku nie bu i mówi Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 15:53 Zstąpił na świat ten, ciałem przyodziany, By zbawiać ludzi, w ciemnościach błądzących, By cieszyć, wspierać tych z bólu plączących. Nie zwlekajcie tedy pastuszkowie mili, Gdybyście braci waszych prędko pobudzili, Zdążycie pierwsi złożyć hołd Dziecinie, Poprowadzi was Gwiazda, co na niebie płynie. (ANIOŁOWIE powoli wycofując się, znikają). SCENA 3. WAŁEK (budząc śpiących pasterzy) Pietrku, Bartku! GRZEŚ (również budząc śpiących) Stachu, Antku! Nie słyseliśta? WAŁEK Nie widzieliśta? PIETREK Co tam, co tam, co się stało? BARTEK (budząc się ze snu, przeciera oczy) O, tak smacnie mi się spało. GRZEŚ Prendzej, wstawajcie, braciskowie drodzy. Chociaż jesteśmy mali i ubodzy, Wielkiejśmy łaski doznali od Boga. Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 15:55 ODSŁONA II. CHATA WIEJSKA SCENA 1. (KASIA, JAGNA, MARYSIA, ZONIA. KASIA stoi przy kuchni i miesza w garn ku, JAGNA zamiata, Zonia bawi się pies kiem) . Marysia szyje i śpiewa przy tym kolędę: „Śliczna Panienka Jezusa zrodziła“ Kiedy pieśń milknie odzywa się: KASIA Już ogień rozpaliłam, Wodę nastawiłam, Zaraz się ziemniaki obierze, Aby były na wieczerzę. Jeszcze i żurek zgotuję, Sama go popróbuję. JAGNA Tobie matka gotować kazali, Mnie zasie napominali, Abym izbę pięknie posprzątała, Wyczyściła i uszorowała. MARYSIA Jagna zawdy najlepiej sprzątać umie, Stół i ławę jak śnieg uszoruje. Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 15:56 SCENA 2. GWIAZDKA (mówi na tle cichej muzyki) Pod tą strzechą polską ujrzałam światełko, To serc waszych, dzieci, przeczyste źródełko. Usłyszałam głos wasz, co w przestworzach śpiewa, Więc sfrunęłam do was, ja gwiazdeczka z nieba, By oznajmić wam, że tu o stajanie, Znajdziecie Dzieciątko, złożone na sianie W żłobeczku, w stajence. A przy nim Józefa i Matkę Maryję, Panienkę Przeczystą, spowitą w lilije. W zachwycie spogląda na Synaczka Swego. Co świat przyszedł zbawić od wszelkiego złego. Idźcie, klęknijcie, szczery hołd Mu złóżcie, Mateczce Jego w czembądź dopomóżcie. (GWIAZDKA znika, dziewczynki patrzą za znikającą Gwiazdką a potem na siebie w osłupieniu. Pierwsza JAGNA zaczyna mówić) SCENA 3. JAGNA Kasiu, Maryniu, Zoniu, drogie me siostrzyczki, Obujcie prędko skórzane buciczki, A każda z nas niechaj dar zabierze, By Dzieciątku dzisiaj złożyć go w ofierze. (Śpiewając II zwrotkę kolędy: „Panie! Ta Gwiazda co mędrców wiodła../4 wkładają buciki, zabierają dary i wychodzą) Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 15:57 Różne obrazki ciekawe, W nich odtwarzać czyjąś sławę, (podnosi swój rysunek, a Krysia i Jędruś przyglądają się ciekawie) Jak to Krakus, książę dawny, Polski naszej rycerz sławny, Smoka, co naród ciemiężył, Mieczem Prawdy wnet zwyciężył. KRYSIA (odkładając igłę) Pantofelki już skończyłam Pięknie haftem ozdobiłam. Może Książę jakiejś ziemi Nóżki swe ozdobi niemi. JĘDRUŚ (w pewnej chwili poważnieje i mówi w stronę Ali) Cóż tam Alu wypatrujesz? Ciągle się przy oknie snujesz. ALA (tajemniczo) Mrok już okrył całą ziemię, Lecz z tej ciszy, z tej ciemności Gwiazdka błyska z wysokości. ZENEK Taki dziwny dzisiaj wieczór. Czeka jakby na coś serce, Myśli w ciągłej są rozterce. Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 16:00 ŚW. JÓZEF Powiedz mi tedy, święta Mateczko, Czym mógłbym tej chwili Ci służyć, Czyż nie potrzebuje czego Dziecią teczko ? MATKA BOSKA Chwil jeszcze kilka sen Mu przedłużyć. Lecz na to rady nie zna Józef święty. Jezusek mały czeka na kolędy; Więc kołysankę mateńką zaśpiewa. Dopomagać jej będą aniołkowie z nieba. (Śpiewa kołysankę: „Teraz Syneczku bę- dęć kołysała.“ Poczym Aniołkowie przy dźwiękach muzyki występują przed żło bek i śpiewając „Nuż my teraz Aniołko wie, Nuż ptaszkowie z nieba*), tańczą we soło. Odtańczywszy wracają przy dźwię kach muzyki na swoje miejsca.) MATKA BOSKA (która przyglądała się pląsom mówi do Aniołków z uśmiechem) 7 a wasza zabawa Jezuskowi miła, Rumieńcem mu ślicznym liczko okrasiła. SCENA 2 (Słychać za sceną śpiew PASTERZY. Za Zhwile ukazują się, niosąc Gwiazdę i kię- kają dookoła żłobka) PASTUSZKOWIE My, mali pastuszkowie, na anielskie wezwanie Przybiezeliśmy prędko, Tobie złożyć Panie. Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 16:01 Cekać będę Łask by promień spłynął. WOŁEK (śpiewa) Ja takoż, wołek Boży, Przed Jezuskiem klękom, Mu—mu—mu przyśpiewuję, Cale się nie lękom. BARTEK Jakieś się przy Twym żłobku wielkie dziwy dzieją, Ze bydlątka ludzkom gwarę znagła rozumiej om, Widać z tego, ze je bardzo ukochałeś Boże. Więc myślę, ze Ci miłem ano będzie może Takie niewinne i maluśkie To jagniątecko bieluśkie. SCENA 3. (Śpiewając dalszą zwrotkę swej kolęiv, wchodzą ze śpiewem dziewczynki wiejskie, klękają przy żłobku i stosownie do słów tekstu składają następnie swe dary) CHÓR DZIEWCZYNEK My, dziewczynki z polskiej, wiejskiej chatki, Idziemy Jezu do Ciebie, By Ci darować uczuć naszych kwiatki, Wykwitłych na serc naszych glebie. Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 16:02 A promień Gwiazdy prześlicznej, cudnej Wiódł nas, by nie wpaść w bezdroża. Serduszka nasze gorąco biją, Kochają światłość Twą Bożą, Do stóp Twej Matki ufnie się tulą, Dowód miłości swej złożą. Kiedy dorośniem, będziem pracować, Wspierani Twą Boską mądrością, W Ojczyźnie dużo dobrego budować, By promieniała światłością. ZENEK Przyjmij Jezusku ten obrazek mały, Mojej przyszłej pracy zadatek trwały. KRYSIA Te pantofelki racz przyjąć odemnie. JĘDRUŚ I ten domeczek, zrobiony przezemnie. ALA Te parę ptaszków przyniosłam w ofierze, Z ich śpiewania serce dziecka dużą radość bierze. Od dzisiaj przy Twym żłobku tylko śpiewać będą, Do snu Cię kołysać ptasią swą kolędą. BARTEK (wstaje z klęczek) Mozę tera troche potańcymy I Dzieciątko Boże nieco zabawimy. (Tańczą wesoło wraz z dziewczynkami. Po skończonym tańcu wracają na swe miejsca) Odpowiedz Link
madohora Re: ŚWIĘTO TRZECH KRÓLI 08.01.25, 16:03 KACPER Po wielu dniach wędrówki i znoju Nareszcie światło ujrzałem. Lat tyle żyłem w dziwnym niepokoju. Dziś pokój jest mym udziałem. Za tyle łaski, której doznałem Od Boga mego i Pana, Ścielę się do nóg, sercem moim całem. O Laski moc niesłychana. Myrrę Ci składam u stóp żłóbka Twego, Racz ją przyjąć, Jezu od sługi wiernego MELCHIOR Nad tą cichą Stajenką, tej najświętszej Nocy, Stanęła Gwiazda świetlana, Która, mając w sobie blaski dziwnej mocy, Wiodła mnie, sługę, do Pana. Szedłem pokornie za światłem tej Gwiazdy, Wierząc w nią niezachwianie, Dziś kres wędrówki, koniec mojej jazdy, Tu ,,On“, złożony na sianie. Ty Mędrcu Najwyższy, Ty Królu nad Króle, Ty Boże w postaci Dziecięcia, Przyszedłeś ukoić biednych ludzi bóle, Twa miłość dla wszystkich do wzięcia. Przyjm to kadzidło odemnie Melchjora, Hołd Tobie złożyć przyszła dzisiaj pora. Odpowiedz Link