madohora Re: Nowy Wiśnicz 31.10.21, 19:39 Barokowa brama W kurtynie wschodniej zwraca uwagę barokowa brama wjazdowa w formie łuku tryumfalnego (1621). Lubomirski był też fundatorem obronnego klasztoru karmelitów bosych, wzniesionego na południe od zamku, na terenie ogrodu zamkowego, oraz założycielem miasta Nowy Wiśnicz (1616). W posiadaniu Lubomirskich Wiśnicz pozostawał aż do połowy XVIII w. Wówczas stał się własnością Sanguszków, a później Potockich i Zamoyskich. Po pożarze w r. 1831 został opuszczony i zaczął popadać w ruinę. Od całkowitej dewastacji uchroniły zamek remonty podjęte przez Zjednoczenie Rodowe Lubomirskich, które odkupiło w r. 1901 swą dawną siedzibę. Odpowiedz Link
madohora Re: Nowy Wiśnicz 31.10.21, 19:44 Nowy Wiśnicz uzyskał lokację miejską w 1616 roku, zdegradowany w 1934 roku, ponowne nadanie praw miejskich w 1995 roku. W latach 1976–1982 miejscowość była siedzibą gminy Nowy Wiśnicz-Lipnica. W latach 1975–1998 miasto administracyjnie należało do woj. tarnowskiego. Odpowiedz Link
madohora Re: Nowy Wiśnicz 31.10.21, 19:45 W czasie II wojny światowej w rejonie Nowego Wiśnicza działał 12 Pułk Piechoty Armii Krajowej regionalny oddział Armii Krajowej, który przeprowadził 26 lipca 1944 roku Akcję Wiśnicz – atak na niemieckie więzienie, który był jedną z największych akcji uwolnienia więźniów przez polskie podziemie przeprowadzonej w czasie niemieckiej okupacji Polski. Odpowiedz Link
madohora Re: Nowy Wiśnicz 31.10.21, 19:47 Według danych uzyskanych 24 lipca od umieszczonych wewnątrz więzienia wywiadowców otrzymano informację o planowanym wywiezieniu osadzonych więźniów politycznych do obozu koncentracyjnego w Auschwitz, które Niemcy zaplanowali na 27 lipca. W związku z tym podjęto decyzję o przeprowadzeniu akcji odbicia więźniów w nocy z 26 na 27 lipca 1944 roku Odpowiedz Link
madohora Re: Nowy Wiśnicz 31.10.21, 19:52 Akcja zakończyła się całkowitym sukcesem – nikt nie zginął, zarówno po polskiej, jak i niemieckiej stronie, a żaden z uwolnionych więźniów nie został schwytany przez Niemców. Dodatkowo uniknięto walki z niemieckimi żołnierzami z sąsiadującej z więzieniem jednostki SS. Odpowiedz Link
madohora Re: Nowy Wiśnicz 31.10.21, 19:56 Na dziedzińcu wiśnickiego więzienia znajduje się pamiątkowa tablica upamiętniająca wydarzenie Odpowiedz Link
madohora Re: Nowy Wiśnicz 31.10.21, 20:21 W XVI w. najsłynniejszy z rodu Kmitów, Piotr V, marszałek wielki koronny na dworze Zygmunta Starego, nadał mu cechy stylu renesansowego. Kolejna przebudowa zamku nastąpiła w latach 1615-1621 za czasów Stanisława Lubomirskiego, wg planów Macieja Trapoli. Około 1700 roku miała miejsce dalsza rozbudowa. Zamek opuszczony po pożarze w roku 1831 na kompleksową restaurację musiał poczekać do 1949 roku. Odpowiedz Link
madohora Re: Nowy Wiśnicz 31.10.21, 20:27 Klasztor usytuowany na najwyższym wzniesieniu w Wiśniczu, wyraźnie dominował nad całą okolicą. Otoczony potężnymi fortyfikacjami bastionowymi chronił zamek i miasto od strony południowej, będąc zgodnie z zaleceniami zakonu izolowany od miasta. Odpowiedz Link
madohora Re: Nowy Wiśnicz 31.10.21, 20:29 W 1783 r. nastąpiła kasata klasztoru przez cesarza Józefa II. Dzieła sztuki wywieziono do Wiednia, a bibliotekę do Lwowa. W klasztorze usytuowano sąd i więzienie kryminalne. Świątynia pełniła funkcję kaplicy więziennej do 1939 roku. Odpowiedz Link
madohora Re: Nowy Wiśnicz 31.10.21, 20:43 Ten niewielki, drewniany, kryty gontem, z wejściem poprzedzonym otwartym gankiem, dworek został zbudowany w latach 50-tych XIX w. przez Leonarda Serafińskiego. Żona Leonarda i żona Jana Matejki były siostrami, więc Mistrz Jan często bywał w Wiśniczu. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Nowy Wiśnicz 31.10.21, 23:00 Fajna ta Twoja wycieczka... Dużo pracy i czasu Cię kosztowała... A propos butów wysokich, które nazywasz oficerkami, to takie mieliśmy na wyposażeniu w czadie służby wojskowej w jednostkach MSW. W K-ach też była jednostka. Nazywaliśmy je "bukaty" (nie wiem dlaczego). Wymagały wiele pielęgnacji i podkucia...😉 Odpowiedz Link
madohora Re: Nowy Wiśnicz 31.10.21, 23:18 Ja mam bardzo małą nóżkę Mam takie nowoczesne, szyte na miarę i wiem ile z tym jest zachodu. Przed pastowaniem należy je przetrzeć szmatką zamoczoną w letnim mleku a potem dopiero pasta. A marzenie każdego "wariata" to przedwojenne, solidne oficerki. Kolega wyłuskał kiedyś na starociach takie z podwójną podeszwą i w brązowym kolorze. (zazwyczaj są czarne). Odpowiedz Link
madohora Re: Nowy Wiśnicz 31.10.21, 23:21 Ale się ze mnie gaduła zrobiła. Z wycieczki jestem bardzo, bardzo zadowolona ale czuję pewien niedosyt. Chętnie bym się wybrała jeszcze raz. Niestety było bardzo mało czasu i Koryznówkę, Muzeum i Kościół obejrzałam tylko z zewnątrz. Chciałabym więcej. Odpowiedz Link
madohora Re: Nowy Wiśnicz 31.10.21, 23:26 Do parafii należą mieszkańcy Nowego Wiśnicza, Kopalin, Leksandrowej, Łomnej, Olchawy i Połomia Dużego – razem ponad 5000 wiernych. Odpowiedz Link
madohora Re: Nowy Wiśnicz 31.10.21, 23:33 Studnia była wyposażona w unikalne na ówczesne czasy urządzenia służące do czerpania wody, w walec z łańcuchem, system kół i dwa wiadra dębowe o pojemności 25 litrów każde. Napełnianie wiader wodą przez korzystającego wymagało zręczności, a zarazem sporej siły. Odpowiedz Link
madohora Re: Nowy Wiśnicz 31.10.21, 23:39 Kamienna klatka schodowa prowadzi z piwnic do holu ratusza, w którym na uwagę zasługuje tablica honorowych obywateli miasta, fundowana i wykonana przez prof. Czesława Dźwigaja. Na poziomie II piętra obejrzeć można czynny zabytkowy XIX-wieczny zegar o oryginalnych kamiennych naciągach oraz dzwon ufundowany przez radę miejską w 1869 roku, po pożarze miasta. Z galerii udostępnionej do zwiedzania tylko za zgodą przewodnika z Muzeum Ziemi Wiśnickiej, otwiera się piękny widok na panoramę miasta. Odpowiedz Link
madohora Re: Nowy Wiśnicz 01.11.21, 00:03 Potrzeba powołania Parku podyktowana została wybitnymi w skali ponadregionalnej, walorami kulturowymi, przyrodniczymi i krajobrazowymi. Na terenie parku występują bardzo różnorodne obszary o unikatowych walorach krajobrazowych. Różnorodność rzeźby terenu Pogórza Wiśnickiego na tym obszarze pociąga za sobą różnorodność występujących tu ekosystemów i bogactwo gatunków roślin i zwierząt. Bogaty jest też dorobek kultury materialnej tego regionu. Odpowiedz Link