Dodaj do ulubionych

trawa powinna być zielona

23.10.09, 23:09
Trawa powinna być zielona, a woda mokra.

"Rosjanie uważają, że na scenie politycznej powinna istnieć opozycja -
wskazują ogłoszone w piątek wyniki sondażu, przeprowadzonego przez Centrum
Lewady. Za istnieniem opozycji opowiedziało się 71 proc. badanych, przeciwko
było 16 proc."

http://wiadomosci.onet.pl/2065819,12,sondaz__ktory_zaniepokoi_wladimira_putina,item.html
Obserwuj wątek
    • swiblowo Re: trawa powinna być zielona 23.10.09, 23:28
      wojciech.2345 napisał:

> Trawa powinna być zielona, a woda mokra.
      -------------------------------------------
      A Wojciech zawsze usmiechniety !!
      • hubert100 Re: trawa powinna być zielona 24.10.09, 00:23
        Wojtus patrzy za Change tak jak Obama.....

www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/barackobama/6409721/Barack-Obama-sees-worst-poll-rating-drop-in-50-years.html
    • amg10 My sie tu lepiej zastanowmy, jak 24.10.09, 01:21
      pomoc wojtkowi i wyciagnac go z tej fobii!! On jest monotematyczny, az do
      bolu. Ciagle tylko o tej Rosji i Rosji. Nie pamietam by jakikolwiek jego
      otwierajacy post traktowal o czym innym niz o Rosji.
      • hubert100 Re: My sie tu lepiej zastanowmy, jak 24.10.09, 01:24
        A moze nam lepiej wojtus powie co sie tam dzieje u Cegielskiego w Poznaniu???
        • amg10 Re: My sie tu lepiej zastanowmy, jak 24.10.09, 01:40
          hubert100 napisał:

> A moze nam lepiej wojtus powie co sie tam dzieje u Cegielskiego w
          > Poznaniu???

To czy wiec on jest z Poznania ?? Skad wiesz ?
          • hubert100 Re: My sie tu lepiej zastanowmy, jak 24.10.09, 02:28
            Czy z Poznania to nie wiem ale chyba on z Polski i Polska tez sie troche
            interesuje? A moze tylko Rosje ma w "sercu"????
            • hubert100 Re: My sie tu lepiej zastanowmy, jak 24.10.09, 02:35
              Cos ten Wojtus nie czyta onet dokladnie...

wiadomosci.onet.pl/133339,21,0,pokaz.html
    • 10elektryk10 Re: trawa powinna być zielona 24.10.09, 11:33
      Ty wojciech.2345 to jak kataryna - w dzień , wieczorem , w nocy ,
      rano wciąż to samo i to samo. Jak widzę podpis pod wypowiedzią
      wojciech.2345 to nie czytam bo bez czytania wiem o czym jest. Może
      jakieś prywatne forum z borrką byście zrobili? Pomyśl o tym.
      • habeas_corpus Re: trawa powinna być zielona 24.10.09, 11:51
        10elektryk10 napisał:

> Ty wojciech.2345 to jak kataryna - w dzień , wieczorem , w nocy ,
        > rano wciąż to samo i to samo. Jak widzę podpis pod wypowiedzią
        > wojciech.2345 to nie czytam bo bez czytania wiem o czym jest. Może
        > jakieś prywatne forum z borrką byście zrobili? Pomyśl o tym.

Mam zupełnie podobne wrażenia jak widzę posty twoje, huberta, broflowskiego,
        amg10 (macie ten sam rozmiar?), jk2007, waltera62, swini spigelmana,
        jankowskiego1960 i jeszcze paru innych...

Też doskonale wiem, bez otwierania, jaka jest ich treść i stale jest ona o tym
        samym.

Może przenieście się na jakieś prywatne forum? Pomyślcie o tym.
        • walter62 Witaj habeas_corpus 24.10.09, 14:47
          habeas_corpus napisał:
          > Mam zupełnie podobne wrażenia jak widzę posty twoje, huberta, broflowskiego,
          amg10 (macie ten sam rozmiar?), jk2007, waltera62,

Szanowny habeas_corpus
          Wezwałeś mnie do tablicy więc odpowiadam. Nie sądzę, że ciągle plucie na Rosjan
          jest sposobem rozwiązania problemów jakie istnieją między obu Narodami. Wręcz
          przeciwnie stałe ich chamskie znieważanie, co niestety ma miejsce również na tym
          forum, tylko przysparza, po tamtej stronie, argumentów takim samym kretynom,
          znieważającym wszystko co nie jest ruskie.
          Niestety ten sposób prowadzenia dyskusji nie jest właściwym
          sposobem podejmowania tematów trudnych i bolesnych. Ich podjęcie jest możliwe
          wyłącznie w warunkach wzajemnego elementarnego poszanowania i zaakceptowania
          faktu, iż oba nasze społeczeństwa nie są doskonałe. Oba społeczeństwa borykają
          się z problemami będącymi rezultatem wieloletniego komunistycznego bandytyzmu i
          leczenia ran po tym systemie.
          Maniakalne plucie na Rosjan zniechęca po tamtej stronie, tych, którzy widzą
          potrzebę podjęcia rozmów. Całkowicie absurdalne oskarżanie działaczy Memoriału o
          współpracę z KGB - jeden z wielu przykładów ekscesów typowych dla tego forum,
          uważam za
          coś wielce haniebnego. Ludzie, którzy całkowicie bezinteresownie poszukują
          między innymi dowodów Zbrodni Katyńskiej, wspierający w zakresie pomocy prawnej
          Rodziny Katyńskie są znieważani, przy milczącej akceptacji i przyzwoleniu takich
          jak Ty oraz radości forumowej gawiedzi.
          Nie potrafię wyjaśnić ludziom związanym z Memoriałem dlaczego moi
          rodacy tak podle postąpili wobec nich. Po prostu jest mi wstyd, bowiem w ten sposób
          znieważono nie tylko Rosjan lecz przede wszystkim ofiary komunistycznego
          terroru, niezależnie od ich narodowości oraz ludzi starających się ujawnić całą
          prawdę o
          przeszłości.
          W każdym społeczeństwie są ludzie podli, lecz są również ludzie prawi. Mam
          nadzieję, że pomimo hałaśliwości wszelkiej maści borrek, wojtusów i zigzaurów,
          dostrzeżemy po rosyjskiej stronie ludzi prawych i podejmiemy z nimi dialog,
          oparty na wzajemnym szacunku i zrozumieniu. Dialog znacznie trudniejszy niż
          zwykłe bezmyślne plucie. Lecz musimy do tego zmierzać by unikać błędów przeszłości.
          Jest to nasz obowiązek wobec obu naszych Narodów.
          • walter62 Re: Witaj habeas_corpus cd. 24.10.09, 15:26
            Nie jestem w stanie zrozumieć, dlaczego ani GW ani dyskutanci, tacy
            jak borrka lub wojtuś nie dostrzegają faktycznego zagrożenia, muszącego budzić
            poważny niepokój. W Rosji i w krajach posovieckich
            pojawiają się coraz silniejsze organizacje nacjonalistyczno-faszystowskie.
            Marsze, organizowane przez rosyjskich nacjonalistów, pogromy ludności
            nierosyjskiej i mordy na tle narodowościowym, niestety, są faktami.
            • wojciech.2345 cynizm 24.10.09, 15:51
              Cieszysz się strasząc Ukraińców rzezią, wysyłając na nich Kozaków.
              I Ty masz czelność nas tutaj pouczać?

Zgubiłeś poczucie przyzwoitości.
              • walter62 Re: cynizm 24.10.09, 17:47
                wojciech.2345 napisał:
                > Cieszysz się strasząc Ukraińców rzezią, wysyłając na nich Kozaków.
                Być może nie wiesz, ale Kozacy są również Ukraińcami.
                Jeżeli byś dokładnie przeczytał mój tekst to byś zrozumiał, że mówię
                o zagrożeniach wynikających z zabawy w "nacjonalizmy" - nie tylko w
                rosyjskim wydaniu - można również wskazać kilka innych.
                A jeżeli byś zaczął myśleć, to byś również pojął, że od zabawy w "nacjonalizm"
                do totalitaryzmu jest jeden mały krok. Systemy polityczne w państwach
                postsowiecki są na tyle słabe, że pojawienie się na tamtym obszarze kolejnego
                totalitaryzmu nie jest tylko hipotetyczne. Przy tym taka transformacja odbędzie
                się wg. schematu Weimarskiej Republiki, czyli z zachowaniem pozorów "demokracji".
                To, że winy za zbrodnie komunizmu przypisuje się konkretnym narodom
                (w każdym państwie znajdują sobie taki "naród wybrany") jednoznacznie świadczy,
                że mamy do czynienia z tendencją "odciążania" odpowiedzialnością za zbrodnie
                systemu totalitarnego,
                na zasadzie "to nie system sprawowania władzy lecz naród ....
                (tu każdy może wstawić własnego "wybrańca") jest odpowiedzialny.
                W Rosji odpowiedzialnością za zbrodnie komunizmu obarcza się Żydów.
                W ten sposób nie tylko "hoduje" się nacjonalizm lecz równocześnie nie rozlicza
                się z takim sposobem sprawiania władzy ("idea słuszna lecz wykonawcy nie
                podołali zadaniu").
                Tym samym tworzy się podwaliny pod nowy system totalitarny.
                Czym bardziej będzie się komplikowała sytuacja polityczna i gospodarcza w tym
                większa będzie wśród lokalnych elit pokusa budowy kolejnego -izmu.
                Problem w tym, że budowa takiego -izmu zawsze jest związana z
                ponoszeniem przez społeczeństwo kosztów takiego eksperymentu,
                cierpieniami "wewnętrznych wrogów", a w końcowej fazie kryzysu kierowaniem jego
                "energii" na sąsiadów.

Jeżeli tych prostych zasad nie pojmujesz, to powinieneś się ograniczyć do
                pisania wyłącznie o "maśle".
                • walter62 Re: cynizm - w uzupełnieniu 24.10.09, 17:55
                  A jeżeli już mówimy o Kozakach, to powinieneś wiedzieć, że za samą przynależność
                  do Kozaków (ukraińskich lub rosyjskich) trafialo się
                  do sovieckich lagrów. Tak więc Kozacy na własnym doświadczeniu doskonale wiedzą
                  czym się kończy zabawa w "-izmy".
                  • swinia_spigelmana jedyny dobry nacjonalizm to slowianski 24.10.09, 18:21
                    i tu nie chodzi wcale o krawatszwilego. molbyloby byc czesciw ogolnslowainiekiej
                    struktury - tak jak Chinczycy z Han maja jeden kraj i jakso im wystarcza. mnie
                    tez by wystarczyl, No Radka i kaczynsikiedy bym odelal do ic hmcodowacow. Takich
                    tu nie ptorzebujemy,
                  • jk2007 Re: cynizm - w uzupełnieniu 24.10.09, 23:09
                    Niemcy dreczyly Kozakow w kolchozach 1941-44r na Donie i Kubani,
                    Anglicy w Austrii wydali Kozakow hurtem SMERSZu....
                • wojciech.2345 Re: cynizm 24.10.09, 20:49
                  Dziwna ta Twoja historiozofia. Faszyzm czy tez komunizm ma szanse tam gdzie są
                  rządy autorytarne (np. Rosja) lub występuje ślepe posłuszeństwo (Niemcy). W
                  dzisiejszej UE nie istnieje gleba dla takich -izmów. Ponadto zwróć uwagę, że w
                  krajach UE istnieje kilka niezależnych podmiotów (rząd, parlament, prasa,
                  kościoły, a czasami sądownictwo). Obywatele tych krajów mogą patrzeć na sprawy
                  jednocześnie przez wiele pryzmatów. Nie da się wtedy namówić obywateli do
                  nienawiści do wyznaczonego przez np. prezydenta wroga. Ponadto zwróć uwagę na
                  charakterystyczne gesty w ostatnich tygodniach związane z 2 WŚ. Polska uznała
                  atak na Zaolzie za grzech, a wicepremier Słowacji przepraszał Polaków za udział
                  wojsk Słowackich u boku Hitlera na Polskę.

To są znaki czasu. Widzisz to?

Tylko w Rosji daje się z niedzieli na poniedziałek namówić społeczeństwo do
                  nienawiści do jakiegoś narodu.

Furia z jaką Rosja zaatakowała medialnie Estonię uświadomiła mi po raz
                  pierwszy
                  jaka jest dzisiejsza Rosja. Wtedy przyznałem Borrce rację co do
                  optyki w której należy spojrzeć na Rosję. Przedtem traktowałem go jak dziwaka.
                  • walter62 Re: cynizm 24.10.09, 22:09
                    Widać w sposób niedokładny czytasz mój tekst - otóż ja piszę o państwach
                    post-sovietii, do których nikt nie zalicza Polski lub Słowacji.
                    Wymieniasz faszyzm i komunizm, natomiast ja piszę o -izmie, który wcale nie musi
                    być powtórką tych systemów, choć niewątpliwie będzie
                    posiadał znamiona systemu totalitarnego. Przy tym nie wymienione przez Ciebie
                    "cechy" narodowe są decydujące, bowiem jak wyjaśnisz totalitaryzm, daleko nie
                    szukając - by pozostać w Europie, we Włoszech, Hiszpanii lub Portugalii? -
                    państwa te nie posiadały tradycji rządów autorytarnych, a i społeczeństwa
                    bynajmniej nie przejawiały "ślepego posłuszeństwa".
                    Otóż, żadne społeczeństwo nie jest ubezpieczone od "flirtu" z takim systemem.
                    Natomiast jest szereg niezmiennych czynników, których występowanie świadczy, że
                    społeczeństwo zagraża popadnięcie w tego typu tarapaty. Na Wschodzie
                    niewątpliwie mamy do czynienia z niebezpieczną "kumulacją" tych czynników. Tak
                    więc uzasadnionym jest niepokój.
                    Jeżeli te zagadnienia faktycznie Ciebie interesują to odsyłam, na początek, do
                    lektury "Archipelagu GUŁAG" i "Wielkiego terroru" - publikacje obecnie
                    figurujące w wykazie studenckiej literatury. Przyznam, że obie publikacje mam w
                    pierwszych wydaniach.

Odnośnie kwestii estońskiej, to najwidoczniej zapominasz o uroczystościach
                    rocznicowych weteranów jednostek ss, pomnikach
                    upamiętniających "sukcesy" tych jednostek... Jak to się ma do
                    orzeczeń Norymberskiego Trybunału?
                    Pozostawiam bez komentarza Twoje stwierdzenie, że Rosjan można do czegoś
                    namówić, świadczące o tym, że nie rozumiesz o czym piszesz. Szczerze mówiąc,
                    czasami zazdroszczę umiejętności tak uproszczonego sposobu postrzegania
                    rzeczywistości.
                    • wojciech.2345 Re: cynizm 24.10.09, 23:00
                      Uważnie przeczytałem Twój poprzedni post. Ustosunkowałem się do wszystkiego.
                      Zastanów się nad formułą, której użyłem "znaki czasu". UE staje się klubem
                      dżentelmenów w którym należy opiekować się słabszymi. Nie zaatakuje ktoś np.
                      Islandii bo jest słaba. Dzisiaj dziecko z ukraińskiej piaskownicy wie, że na
                      granicy z Polską można postawić jednego żołnierza i to wystarczy, a całą resztę
                      wojska trzeba postawić na granicy z Wami.

To też jest znak czasu.

Żyjemy w świecie wartości obcych Tobie. Kreml to doskonale rozumie i mimo to
                      straszy mniejsze kraje.

Haniebna jest próba aneksji części Gruzji, a później być może całego kraju, jak
                      tylko nadarzy się sposobność. Nie mam złudzeń co do Waszych intencji.

Co do wspomnianej przez Ciebie Norymbergi. Nędza moralna Świata w tym czasie
                      polegała na tym, że by skończyć z koszmarem trzeba było zgodzić się układ ze
                      złoczyńcą Stalinem. Na ławie oskarżonych w Norymberdze powinien siedzieć także on.

Więc nie pisz mi o SS w krajach nadbałtyckich czy Ukrainie. OK?

PS. Śmieszne są Twoje spekulacje o -izmach. Z Rosji -izmy nie wyszły.
                      • walter62 Re: cynizm 24.10.09, 23:30
                        No cóż Wojtuś - szczerze Tobie współczuję. Pozostaje Tobie tylko plucie.
                        Jak się znudzisz to polecam wskazane publikacje - może zaczniesz coś
                        pojmować.
                        • wojciech.2345 Re: cynizm 24.10.09, 23:34
                          walter62 napisał:
                          > Pozostaje Tobie tylko plucie.
                          =======================================
                          Niech ocenią to forumowicze.

Czy pluję.
          • habeas_corpus Re: Witaj habeas_corpus 24.10.09, 21:21
            walter62 napisał:

> Szanowny habeas_corpus
            > Wezwałeś mnie do tablicy więc odpowiadam. Nie sądzę, że ciągle plucie na Rosjan
            > jest sposobem rozwiązania problemów jakie istnieją między obu Narodami. Wręcz
            > przeciwnie stałe ich chamskie znieważanie, co niestety ma miejsce również na ty
            > m
            > forum, tylko przysparza, po tamtej stronie, argumentów takim samym kretynom,
            > znieważającym wszystko co nie jest ruskie.

W zasadzie wszystko jest OK, co do pryncypiów się zgadzam. Ale jak mówimy o konkretach, to proszę mi wskazać gdzie Wojciech pluje na Rosjan, albo ich znieważa, bo jakoś nie zauważyłem.
            • walter62 Re: Witaj habeas_corpus 24.10.09, 22:22
              No cóż - dziękuję. Odnośnie Wojtusia to odsyłam do lektury jego
              "twórczości". W zasadzie można nawet dojść do wniosku, że on "lubi"
              Rosjan. Ale tylko w zasadzie.
              • habeas_corpus Re: Witaj habeas_corpus 25.10.09, 07:27
                walter62 napisał:

> No cóż - dziękuję. Odnośnie Wojtusia to odsyłam do lektury jego
                > "twórczości". W zasadzie można nawet dojść do wniosku, że on "lubi"
                > Rosjan. Ale tylko w zasadzie.

Po mojemu, tom on lubi (bez cudzysłowu) Rosjan tak samo jak ja ich lubię. I tak
                samo nie lubimy imperialistycznej polityki prowadzonej przez państwo rosyjskie.
                To jest wspaniały naród, który może się poszczycić wielkimi osiągnięciami
                naukowymi i kulturalnymi. Nie tylko militarnymi.

Jeżeli Rosjanie uważają, że bez imperializmu nie mogliby istnieć, to niech
                spojrzą na Brytyjczyków, Francuzów, Hiszpanów albo Portugalczyków - tamci też
                tak kiedyś myśleli.
                • walter62 Re: Witaj habeas_corpus 25.10.09, 11:52
                  habeas_corpus napisał:
                  > Po mojemu, tom on lubi (bez cudzysłowu) Rosjan tak samo jak ja ich lubię.

Bardzo sympatyczna deklaracja i tylko deklaracja. To kwestia wrażliwości -
                  niektóre panienki uznają za komplement słowo "q...wa".
                  Jestem Polakiem i mieszkam w Polsce. Od kilku lat na codzień widzę przejawy tej
                  "sympatii" i ogarnia mnie wstyd. Przeciwstawianie się "rosyjskiemu
                  imperializmowi" przejawia się wyłącznie w pospolitym chamstwie w stosunku do
                  zwykłych, przeciętnych Rosjan. Jeszcze kilka lat temu takiego stopnia
                  agresywnego zachowania wobec nich nie było. Trudno w sposób racjonalny
                  wytłumaczyć tą antyrosyjską histerię. Czytając Wojtusia można dojść do wniosku,
                  że wynika ona z głęboko zakorzenionego kompleksu niższości wobec narodów
                  Zachodniej Europy, odreagowywanego na społeczeństwach Wschodniej Europy. Wojtuś
                  ma świadomość, że wobec zachodnich jest(i będzie) tylko pucybutem, natomiast
                  przed wschodnimi może się kreować Panem. On być może "lubi" Rosjan, tak jak
                  większość "lubi murzynków".
                  Uzasadnianie chamskiego zachowania wobec Rosjan przeciwstawianiem się
                  "rosyjskiemu imperializmowi" jest żałosne i niepoważne.
                  Lecz jest również inny aspekt sprawy, na który niejednokrotnie zwracałem uwagę.
                  Okazuje się, że Rosjanie dość regularnie publikują wypowiedzi forumowych
                  "dyskutantów", traktując te wypowiedzi jako stanowisko tutejszych elit. Tak więc
                  wypowiedzi zigzaurów, borrek i
                  acholdów tam już przeszły do "klasyki" i są wyznacznikiem polskiego sposobu
                  myślenia, a zarazem pożywką dla im podobnych rosyjskich
                  "dyskutantów". W efekcie dialog miedzy obu Narodami zdominowało hałaśliwe,
                  pospólstwo z lubością opluwające się nawzajem oraz wszystkich tych, którzy
                  sprzeciwiają się takiemu sposobowi wzajemnych relacji miedzy obu Narodami. Zwróć
                  uwagę jak nasi rodzimi "dyskutanci" zachowują się wobec prof. A.D. Rotfelda -
                  osoby godnej najwyższego szacunku.

• wojciech.2345 Re: Witaj habeas_corpus 25.10.09, 13:00
                    Jak piszesz o Ukrainie Ty i inni Rosjanie widać jakim kanonem wartości etycznych
                    kierujecie się. Rosja zachowuje się jak chuligan i nie może być dla nas partnerem.

Chuligana wychowuje się lub pokazuje mu się gdzie jego miejsce.
                    Tertium non datur.
                    • walter62 Re: Witaj habeas_corpus 25.10.09, 13:31
                      wojciech.2345 napisał:

> Jak piszesz o Ukrainie Ty i inni Rosjanie widać jakim kanonem wartości
                      etycznych kierujecie się. Rosja zachowuje się jak chuligan i nie może być dla
                      nas partnerem.

Wojtuś robisz się nudny jak stara, zajeżdżona płyta.
                      Jestem Polakiem i na co dzień mam do czynienia z przybyszami ze Wschodu -
                      działam w wolontariacie udzielającym im pomocy. Codziennie widzę rzeczywisty
                      wymiar i skutki postaw takich jak reprezentowana przez ciebie. Pomagamy
                      wszystkim, niezależnie od ich narodowości i
                      przekonań politycznych - dla nas jest istotnym wyłącznie problem z jakim się do
                      nas zwracają.
                      W tym roku uczestniczyłem w załatwieniu skomplikowanych operacji dwójce dzieci -
                      chłopcu z Rosji i dziewczynie z Ukrainy - tak z Ukrainy (znalezienie funduszy,
                      logistyka, formalności papierowe, zamieszkanie, wyżywienie i zwykłe ludzkie
                      "podanie dłoni" osobom zagubionym i zestresowanym tą sytuacją). Wolontariacie
                      działającym bez środków finansowych i struktur organizacyjnych, na zasadach
                      "pospolitego ruszenia" - od Warszawy do Madrytu (tam tego chłopca operowano),
                      nie oczekując na jakiekolwiek "uznanie".
                      Co ty w tym czasie dokonałeś, prócz tych idiotycznych bzdetów,
                      które tu stale wypisujesz? Odpuść sobie i zastanów się co możesz zrobić
                      konkretnego dla innych. Rozejrzyj się dookoła i zacznij żyć jak człowiek.
        • br0fl0vski Re: trawa powinna być zielona 24.10.09, 18:41
          haby

mnie juz ta masturbacja Rosja przestala podniecac, jeden z tych co ukradli
          ksiezyc podpisal nie tak dawno koniec niepodleglej Polski wiec nie ma powodu
          martwic sie Rosja bo to problem Unii.

to linki do tego co bedzie i jak chamami bedzie sie zarzadzac.

forum.gazeta.pl/forum/w,50,101949354,102011627,Re_my_Europejczycy_mamy_dobre_geny.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,50,101629994,101693380,Re_bo_Klaus_to_stary_wredny_komuch.html
          radze zaczac o czegos tak podstawowego jak Propaganda Edwarda
          Bernays. zaczyna on swoja ksiazke napisana w 1928 od tego:

THE conscious and intelligent manipulation of the organized habits and
          opinions of the masses is an important element in democratic society. Those who
          manipulate this unseen mechanism of society constitute an invisible government
          which is the true ruling power of our country.

po polsku to mniej wiecej idzie tak:

Swiadoma i inteligentna manipulacja zwyczajow i opinii mas jest waznym elementem
          w demokratycznym spoleczenstwie. Ci co manipuluja ten niewidoczny mechanizm
          spolecznoscistanowia niewidzialny rzad ktory jest prawdziwa sila rzadzaca kraju.

haby, demokracja sie skonczyla jesli kiedykolwiek istniala , pozostalo (nasywa
          sie to fachowo (post-democratic global governance) czy po naszemu, zarzadzanie
          chamami.

mozesz oczywiscie kupic sobie jeszcze jedna lodowke i wypelnic ja zarciem albo
          pojsc na ku... czy pojechac na wakacjie na szeszele. nie zmieni to
          rzeczywistosci tylko oszukasz siebie na jakis czas. radze nie tyle czytac mnie
          co materialy ktore od czasu do czasu podrzucam.
          • wojciech.2345 Re: trawa powinna być zielona 24.10.09, 20:52
            Po co nam podrzucasz to co w pożółkłych gazetach. Przecież to wszystko to
            najczęściej nędzny mix tego co spisano na glinianych tabliczkach 2,5 tys. lat
            temu w Grecji. Nie zmieniło się w tej materii zbyt wiele.

Nie wierzysz?
            • br0fl0vski Re: trawa powinna być zielona 24.10.09, 22:42
              wojtek
              jak pewnie zauwazyles nie podpisuje sie pod postami twoimi od dawna,
              dialogowanie z toba przestalo mnie interesowac. o starych prawdach pisze dlatego
              ze media powoli soraz skuteczniej wymozdzaja chamow. proces ten , dla
              skutecznosci, przebiega powoli tak ze chamy nie maja skali porownawczej. naucza
              sie na kursach chamow ze bez listu motywacyjnego i CV pracy dostac nie mozna.
              straszy sie ich ku... grypa. obiecuje im sie w 2050 europe z emisja gazu obcieta
              o 95%. chamy sa tak oglupiale ze ku... nie pamietaja jak zylo sie bez cv i z
              grypa 30 lat temu. ty przezyles i ja przezylem. nikt z chamow nie potrafi sobie
              zadac pytania. jak to bedzie sie zylo w tej 500 milionowej z + europie
              produkujacej tylko 5% gazu. kazdy bedzie musial chodzic z korkiem w dupie.
              krowy, swinie tez z korkami w dupach. zadnych samochodow i dymiacych fabryk czy
              tez ogrzewanych biur wypelnionych chamami. jak to wojtek ma sie krecic? a moze
              nastapi dramatyczna redukcja populacji? ty wojtek zyjesz z glowa wykrecona na
              rosje. zostaw te swoje fatamorgany przyszlemu prezydentowi unii on sie z rosja
              dogada.
          • habeas_corpus Re: trawa powinna być zielona 24.10.09, 21:26
            br0fl0vski napisał:

> radze nie tyle czytac mnie
            > co materialy ktore od czasu do czasu podrzucam.

Tak, wiem. Trzeba czytać pożółkłe gazety.
            Tylko ktoś Ci już zadał pytanie, na które nie odpowiedziałeś: - Czego można się
            dowiedzieć z pożółkłych numerów "Prawdy" wydanych w czasie pomiędzy 17 września
            1939, a 21 czerwca 1941r? Jaka prawda płynie z tej "Prawdy"?
            • br0fl0vski Re: trawa powinna być zielona 24.10.09, 22:30
              Haby

postep w budowie nowego ulepszonego bolszewizmu przebiega w europie bez
              zaklucen. dla wiekszosci chamow jest to proces niezauwazalny. jak chcesz to
              mozesz uciec od tego w cztanie pozolklych stron "prawdy" z czasu pomiędzy 17
              września 1939, a 21 czerwca 1941. nie tak dawno wyszlo na jaw ze mussolini
              dostawal okolo $6000 na tydzien od anglikow. ciekawe kiedy napisza ze hitler i
              stalin tez byli na ich liscie plac.
      • wojciech.2345 Re: trawa powinna być zielona 24.10.09, 12:09
        Jestem na polskim forum. U siebie w domu. Robię co uważam za stosowne.
        Ty jesteś gościem i nie będziesz ustawiał mebli w moich pokojach.

Zrozumiałeś?

PS. A czy przynajmniej zrozumiałeś o czym traktuje post wprowadzający?
        • hubert100 Re: trawa powinna być zielona 24.10.09, 16:23
          Ty wojtus jestes zerem ,smieciem i takim pozostaniesz.PS. Zaproponowalem
          wspolprace takiej firmie z St. Petersburg. Po angielsku bo pisac po rosyjsku nie
          umie. Wlascicielka firmy ma na imie Elena odpowiedziala na moj email
          momentalnie. Jeszcze od nikogo nie dostalem tak szybkiej odpowiedzi.Od razu
          widac ze szczerzy "strait forward" ludzie i jak bym pojechal do Rosji to napewno
          poczuje sie jak "u siebie w domu". PS. Nigdy w Rosji nie bylem...
    • swinia_spigelmana wojtus ludzie nie trawia trawy 24.10.09, 17:28
      ale np. barany a i owszem.
      • hubert100 Re: wojtus ludzie nie trawia trawy 24.10.09, 20:45
        Rosja wyglada interesujaco. Przynajmiej dla mnie.....

russia.travel.asia.com/cheap-flights-country/Russia/Compare-Russia-Flights-and-Save?gclid=COyTnaqk1p0CFR4UagodvWSVsg
        • swinia_spigelmana Re: wojtus ludzie nie trawia trawy 24.10.09, 21:07
          wiesz jak masz USD kupuj bilety bop pozniej bedziesz lepiej wychodzil placac
          waluta Mugabe ;)
    • 10elektryk10 Re: trawa powinna być zielona 24.10.09, 22:06
      Powinna , albo nie powinna. G. mnie obchodzi jaką trawę ma mój
      sąsiad , może mieć i fioletową. Nie mój interes jaką ma trawę i jaką
      wodę czy jeszcze co innego. Chyba nie trudno to zrozumieć co
      wojciech.2345? Niech każdy pilnuje swojej trawy i tak będzie
      najlepiej. Może wojciech.2345 masz jaką misję do wykonania , taki z
      ciebie zielonotrawiasto-mokrowodny misjonarz z transparentem za
      paskiem i napisem na koszulce np "zielona trawa w każdym domu polana
      mokrą wodą!!!!"?
      • wojciech.2345 Re: trawa powinna być zielona 24.10.09, 23:05
        Elektryku
        Ty nic nie rozumiesz.

Nie obraź się.
        • hubert100 Re: trawa powinna być zielona 25.10.09, 01:03
          Ty gnido rozumiesz wszystko tylko pojac nie mozesz...
        • 10elektryk10 Re: trawa powinna być zielona 25.10.09, 11:16
          Rozumiem wszystko piewco zielonotrawiasto-mokrowodnej rewolucji.
          Kiedyś na sztandarach nieśli komunizm bo uważali że to jedyny mądry
          system , teraz niosą inny i usiłują z mizernym efektem rozpleniać np w
          Iraku i Afganistanie. Każdy wie najlepiej co mu odpowiada. No wojciech
          pozostaje ci życzyć żeby piewcy zielonotrawiastej rewolucji się
          łączyli jak kiedyś proletariusze. Może odniesiecie sukces jak kiedyś
          proletariusze w niektórych krajach , choc skończyli marnie.
    • gosc88 Re: trawa powinna być zielona 25.10.09, 02:16
      Wojtek,

Czytajac twoje posty mozna miec wrazenie, ze temat Rosji bardzo cie
      nurtuje. Nie zauwazylem zebys napisal cokolwiek pozytywnego o tym kraju
      (mozesz oczywiscie pozytywow nie dostrzegac). Natomiast negatywy Rosji to
      twoja domena.

Moglbys powiedziec zatem dlaczego propagujesz tu na forum i wytykasz tylko
      negatywy tego kraju ??
      • habeas_corpus Re: trawa powinna być zielona 25.10.09, 07:34
        gosc88 napisał:

> Wojtek,
        >
        > Czytajac twoje posty mozna miec wrazenie, ze temat Rosji bardzo cie
        > nurtuje. Nie zauwazylem zebys napisal cokolwiek pozytywnego o tym kraju
        > (mozesz oczywiscie pozytywow nie dostrzegac). Natomiast negatywy Rosji to
        > twoja domena.
        >
        > Moglbys powiedziec zatem dlaczego propagujesz tu na forum i wytykasz tylko
        > negatywy tego kraju ??

Jesteś Polakiem, gościu88?
        Zakładam, że tak, niezależnie od twoich poglądów politycznych, które sugerować
        może użycie cyfr 88 w nicku.

Zatem, jeżeli moje założenie jest słuszne i jesteś przedstawicielem naszego
        narodu, to powiedz czemu dobre imię Rosji jest dla ciebie ważniejsze od dobrego
        imienia Polski?
        A jeżeli jednak Polska leży ci bardziej na sercu, to czemu nie zwróciłeś uwagi
        na posty innych, w każdym poście poniżających i obrażających Polskę i Polaków?
        • gosc88 Re: trawa powinna być zielona 25.10.09, 16:56
          habeas_corpus napisał:

> Jesteś Polakiem, gościu88?

Tak, z krwi i kosci.

> Zakładam, że tak, niezależnie od twoich poglądów politycznych, które
          > sugerować może użycie cyfr 88 w nicku.

Umieram z ciekawosci coz to cyfry 88 moga sugerowac. Ja nie mam nawet
          zielonego pojecia. A ty masz ?? Ja chcialem miec nick "gosc" ale byl juz
          zajety i zupelnie 'z sufitu' zdjalem 88, dodalem do "gosc" i
          wyszlo "gosc88".

> ... powiedz czemu dobre imię Rosji jest dla ciebie ważniejsze od dobrego
          > imienia Polski?

Umieram z ciekawosci 2gi raz: powiedz mi w oparciu o co doszedles do tego
          wniosku.

> ... czemu nie zwróciłeś uwagi na posty innych, w każdym poście
          > poniżających i obrażających Polskę i Polaków?

Umieram z ciekawosci 3ci raz: wskaz mi post(y) ponizajace i obrażających
          Polskę i Polaków pisane przez innych. Mozesz ?
          • habeas_corpus Re: trawa powinna być zielona 25.10.09, 17:33
            gosc88 napisał:

> Umieram z ciekawosci coz to cyfry 88 moga sugerowac. Ja nie mam nawet
            > zielonego pojecia. A ty masz ??

Neofaszyści używają cyfr 1 i 8 dla zakodowania wyrazów hołdu Adolfowi Hitlerowi.
            Cyfra 1 symbolizuje pierwszą literę alfabetu (A jak Adolf), a cyfra 8 ósmą
            literę (H jak Hitler). Dlatego w nazwach ich ugrupowań, albo zespołów grających
            ich muzykę często pojawia się liczba 18 (Adolf Hitler) lub 88 (Heil Hitler). Np.
            Combat 18
            pl.wikipedia.org/wiki/Skinhead
            Jeśli u Ciebie był to przypadkowy wybór to bardzo przepraszam. Jestem na tym
            punkcie wrażliwy.

> Umieram z ciekawosci 3ci raz: wskaz mi post(y) ponizajace i obrażających
            > Polskę i Polaków pisane przez innych. Mozesz ?

Nie dostrzegasz? Kup okulary.
            • gosc88 Re: trawa powinna być zielona 25.10.09, 22:04
              habeas_corpus napisał:

> Jeśli u Ciebie był to przypadkowy wybór to bardzo przepraszam.

W porzadylu. Nie ma sprawy.

> Nie dostrzegasz? Kup okulary.

Widze ale nie wierze oczom, ze to nikt inny jak ty odpowiada w taaaakim
              stylu.
              • habeas_corpus Re: trawa powinna być zielona 26.10.09, 08:25
                gosc88 napisał:

> > Nie dostrzegasz? Kup okulary.
                >
                > Widze ale nie wierze oczom, ze to nikt inny jak ty odpowiada w taaaakim
                > stylu.

Może mam ostatnio gorszy humor, a może nie chce mi się pokazywać oczywistości?
                Przepraszam jeśli cię to razi.
      • wojciech.2345 Re: trawa powinna być zielona 25.10.09, 09:21
        Gosciu88
        forumowi Rosjanie uważają, że nadal mają prawo przyjść do polskiego lub
        ukraińskiego domu i nasikać gospodarzowi do zupy.
        Przy tym są najczęściej tępi.

Myślę, że teraz już rozumiesz moją motywację pisania o Rosji w taki sposób.

Zwróć także uwagę na post wprowadzający. Pytanie sondażowe jest kuriozalne. W
        Europie w niektórych krajach już np. w XVI w. uważano konieczność istnienia
        opozycji. W jakim punkcie rozwoju cywilizacyjnego jest Rosja? Jakie stąd płyną
        niebezpieczeństwa?
        • yann17 Re: trawa powinna być zielona 25.10.09, 13:49
          wojciech.2345 napisał:

> Gosciu88
          > forumowi Rosjanie uważają, że nadal mają prawo przyjść
          do polskiego lub
          > ukraińskiego domu i nasikać gospodarzowi do zupy.
          > Przy tym
          są najczęściej tępi.
          >
          > Myślę, że teraz już rozumiesz moją motywację pisania o Rosji w
          taki sposób.
          >
          > Zwróć także uwagę na post wprowadzający. Pytanie sondażowe jest
          kuriozalne. W
          > Europie w niektórych krajach już np. w XVI w. uważano
          konieczność istnienia
          > opozycji. W jakim punkcie rozwoju cywilizacyjnego jest Rosja?
          Jakie stąd płyną
          > niebezpieczeństwa?
          -----------
          Na jakiej podstawie tak sadzisz ? Treść żadnego z postów , które
          napisali twoi oponenci nie daje najmniejszych przesłanek do takiego
          twierdzenia.

PS. Tosamo Centrum Lawady opublikowało pare miesziecy temu sondaz z
          którego wynika, ze poparcie dla Putina utrzymuje sie na stałym
          poziomie ok. 80%

• br0fl0vski Re: trawa powinna być zielona 25.10.09, 17:40
          hej wojtek

moze powinienes sie zaszczepic na grype to link do info na temat skutkow
          ubocznych szczepienia. zaszczepiona dziewczyna moze normalnie chodzic tylko do
          tylu albo biegac do przodu. chodzenie tylem jest zgodne z stylem twojego myslenia

a tu link

www.youtube.com/watch?v=mh5F5wP8RdU
        • 10elektryk10 Re: trawa powinna być zielona 25.10.09, 19:05
          Wojciech.2345 ty lepiej pilnuj swojego polskiego podwórka zamiast
          ruskiego bo zanim się obejrzysz to znów ci go ktoś zajmie. I znów
          będziesz biadolił jak zwykle. A do zupy to ci naszcz...ali już nie
          raz , nawet nie wiesz kto i kiedy.
          • hubert100 Re: trawa powinna być zielona 25.10.09, 19:12
            On nic nie zalapuje bo ta "szczepionke" to juz dawno wzial.Do przodu to mu
            ciezlo ale do tylu to problemow nie ma.
        • gosc88 Re: trawa powinna być zielona 25.10.09, 21:55
          wojciech.2345 napisał:

> Gosciu88
          > forumowi Rosjanie uważają, że nadal mają prawo przyjść do
          > polskiego lub ukraińskiego domu i nasikać gospodarzowi do zupy.
          > Przy tym są najczęściej tępi.

Ty jednak w swoich postach wskazujesz na negatywy Rosji a nie na negatywy
          forumowych Rosjan. Zauwazyles to ?? . Bo to, ze Rosja i forumowi
          Rosjanie to dwa rozne obiekty to fakt z ktorym sie chyba zgodzisz.

Dlatego ciagle wiec nie wiadomo dlaczego propagujesz tu na forum i
          wytykasz tylko negatywy Rosji (a nie negatywy forumowych Rosjan).

• wojciech.2345 Re: trawa powinna być zielona 25.10.09, 23:07
            Może odpowiem Ci troszkę na skróty.

Czy któryś z tych Rosjan potępia np. wybryki Kremla, albo pisze krytycznie o
            morderstwach dziennikarzy i polityków w Rosji?
            • 10elektryk10 Re: trawa powinna być zielona 25.10.09, 23:34
              O jak to dobrze że u Ruskich nikt na wojciechowy sposób nie przeżywa
              wydarzeń na polskiej scenie politycznej. Też możnaby o nich pisać
              dużo i w wojciechowym tonie. Szczęśliwie Ruscy jacy są to są , ale
              nie lubią babrać się w nie swoich sprawach. Dziwne jest u osobników
              pokroju wojciecha.2345 zajmowanie się czyimś tyłkiem kiedy własny
              niedomyty.
              • wojciech.2345 do przemyślenia 25.10.09, 23:45
                Spójrz jak o swoich krajach piszą ludzie np. z Kanady lub USA. Pamiętam jak
                krytykowali Busha. Gotowi byli go zlinczować na forum.

Masz takie rosyjskie nicki na forum piszące krytycznie o Putinie?
                • swiblowo Re: do przemyślenia 26.10.09, 00:01
                  Widocznie z jakichs powodow rosyjskie nicki nie pisza krytycznie o
                  Putinie.

-a mozna by napisac.
                  • wojciech.2345 Re: do przemyślenia 26.10.09, 00:10
                    Pamiętasz taki nick "melodyjka.ru"?
                    Pisała, że eva15 jest za tępa by być agentem KGB?

Ciekawe dlaczego nie pisze?
                    • wojciech.2345 uzupełninie 26.10.09, 00:21
                      Pisała tak:

"Co do mnie, bylabym sklonna uwazac Ewie raczej za agenta rusofobow,
                      bo kompomituje moj kraj lecz nie broni :-) No gdyby w ogole
                      wierzylam w agentow."

a w innym poście tak:

"Przy calym moim zlozonym stosunku do naszych FSB i MSZ, nie sadze
                      zeby tam pracowali sami debili. Kazdy, kto choc troche zna
                      historie, zrozumie, ze starac sie atakowac Polakow na forach "za
                      Rosje", i przy tym jeszcze w taki debilny sposob (obrazajac przy
                      tym samych Polakow i ich kraj) jest niczym innym jak rzuczanie
                      peniedz do smietnika :-) "

https://forum.gazeta.pl/forum/w,50,88470496,,Kreml_tepi_wolnosc_slowa.html?v=2

• swiblowo Re: do przemyślenia 26.10.09, 00:34
                      Widze, tesknisz?
                      • swiblowo Re:uzupelnienie 26.10.09, 00:38
                        za "Jasnym Promyczkiem".
                      • wojciech.2345 Re: do przemyślenia 26.10.09, 00:41
                        swiblowo napisała:
                        > Widze, tesknisz?
                        =====================================
                        Coś skąpy ten Twój komentarz. Nazwała debilami forumowych obrońców Kremla. I co
                        Ty na to?

Ma ona rację?
                        • swiblowo Re: do przemyślenia 26.10.09, 00:43
                          Jesli ona opozycjonistka to moze i miala racje.
                          • wojciech.2345 Re: do przemyślenia 26.10.09, 00:46
                            swiblowo napisała:
                            > Jesli ona opozycjonistka to moze i miala racje.
                            ====================================
                            W Polsce jesteśmy opozycjonistami co drugą kadencję.
                            Ty to masz dobrze.

Kurs constans.
                            • swiblowo Re: do przemyślenia 26.10.09, 00:49
                              wojciech.2345 napisał:
                              > W Polsce jesteśmy opozycjonistami co drugą kadencję.
                              > Ty to masz dobrze.
                              -----------------------------
                              Tak myslisz?
                              No to nie badzcie.
                              Wezcie kurs constans.
                              • wojciech.2345 Re: do przemyślenia 26.10.09, 00:53
                                swiblowo napisała:
                                > Tak myslisz?
                                > No to nie badzcie.
                                > Wezcie kurs constans.
                                ================================================
                                Proponujesz wyższą formę ustrojową.

Np. Putinizm?
                                • swiblowo Re: do przemyślenia 26.10.09, 00:55
                                  Mysle, ze jako inteligentny narod, Polacy mogliby znalesc swoja.

> Proponujesz wyższą formę ustrojową.
                                  >
                                  > Np. Putinizm?

• wojciech.2345 Re: do przemyślenia 26.10.09, 01:19
                                    Zastanawiam się jakby odpowiedzieli na moje pytanie Walter62 lub Eva15? Można by
                                    to ubrać w kontekst np. optymalnego wyboru. Bo dla Ukrainy, to o ile pamiętam
                                    Eva15 miała gotową receptę.

Jestem senny. Dobranoc.
                                    • hubert100 Re: do przemyślenia 26.10.09, 01:48
                                      Ten wojtus to musi byc niezly dziad jak juz zasypia przy tym
                                      Interniecie.....Jeszcze troche i powie Rosja, jaka Rosja???
                • 10elektryk10 Re: do przemyślenia 26.10.09, 20:08
                  Ruscy doszli do wniosku że skoro jest taki krytykant wszystkiego co
                  ruskie jak wojciech.2345 to już mogą sobie wszelką autokrytykę
                  darować. Wojciech robi to lepiej niż wszyscy Ruscy razem wzięci.
                  Czas który poświęcaliby autokrytyce dzieki Wojciechowi wykorzystują
                  np na robienie dobrych interesów z Kitajcami , Niemcami ,
                  Amerykanami , Polakami itd. Kto wie może Wojciech zostanie zawodowym
                  krytykantem na ruskim wikcie? On jest naprawde w tym dobry , czasem
                  nawet zastanawiam się skąd w nim tyle zapału do tej roboty?
              • habeas_corpus Re: trawa powinna być zielona 26.10.09, 08:28
                10elektryk10 napisał:

> O jak to dobrze że u Ruskich nikt na wojciechowy sposób nie przeżywa
                > wydarzeń na polskiej scenie politycznej. Też możnaby o nich pisać
                > dużo i w wojciechowym tonie. Szczęśliwie Ruscy jacy są to są , ale
                > nie lubią babrać się w nie swoich sprawach. Dziwne jest u osobników
                > pokroju wojciecha.2345 zajmowanie się czyimś tyłkiem kiedy własny
                > niedomyty.

Chyba nie znasz rosyjskiego i nie zaglądasz na rosyjskojęzyczne fora?
            • gosc88 Re: trawa powinna być zielona 26.10.09, 00:30
              wojciech.2345 napisał:

> Może odpowiem Ci troszkę na skróty.
              > Czy któryś z tych Rosjan potępia np. wybryki Kremla, albo pisze
              > krytycznie o morderstwach dziennikarzy i polityków w Rosji?

Odpowiedziales pytaniem ale nawet nie na moje pytanie. Nie sadze, ze to
              dobry wybor metody dialogu ... ale coz mozesz byc innego zdania. Osobiscie
              preferuje metode "wprost" a nie "dookola z unikami". Tak, ze w efekcie
              ciagle nie wiadomo czemu ukazywanie negatywow Rosji jest twoja domena.

A odnosnie tych forumowych Rosjan potępiajacych lub nie np. wybryki Kremla
              to ... trudno mi cos tu powiedziec bo ja naprawde nie wiem kto tu jest a
              kto nie forumowym Rosjaninem a i spekulowal/zgadywal i czytal miedzy
              wierszami nie bede.
              • wojciech.2345 Re: trawa powinna być zielona 26.10.09, 10:13
                Krótko. Uważam, że Rosja będzie stanowić jeszcze przez jakiś czas zagrożenie
                dla niektórych państw UE, Ukrainy, Mołdawi,... .

O tym piszę.
                • amg10 Re: trawa powinna być zielona 26.10.09, 14:44
                  wojciech.2345 napisał:

> Krótko. Uważam, że Rosja będzie stanowić jeszcze przez jakiś czas
                  > zagrożenie dla niektórych państw UE, Ukrainy, Mołdawi,... .

Tez krótko. Nie uważam, że Rosja będzie stanowić jeszcze przez jakiś czas
                  zagrożenie dla niektórych państw UE, Ukrainy, Mołdawi,... .

• habeas_corpus Re: trawa powinna być zielona 26.10.09, 20:33
                    amg10 napisał:

> Tez krótko. Nie uważam, że Rosja będzie stanowić jeszcze przez jakiś czas

W tym krótkim podsumowaniu nie podważa się faktu, że Rosja OBECNIE stanowi zagrożenie dla niektórych państw UE, Ukrainy, Mołdawii... Spór obejmuje wyłącznie określenie czasu przez jaki będzie ona im zagrażać.

Jeśli więc amg10 nie zgadza się, że potrwa to jeszcze przez jakiś czas, to...
                    ...można to zrozumieć tylko w jeden sposób. Że Rosja będzie stanowić zagrożenie dla tych państw przez CAŁY czas.

Jakaż to agresywna rusofobia...
                    • gosc88 Re: trawa powinna być zielona 26.10.09, 21:25
                      habeas_corpus napisał:

> W tym krótkim podsumowaniu nie podważa się faktu, że Rosja OBECNIE
                      > stanowi zagrożenie dla niektórych państw UE, Ukrainy, Mołdawii...

Dziwne habeusie to twoje rozumowanie.

Wojtek uważa, że Rosja będzie stanowić jeszcze przez jakiś czas
                      zagrożenie dla niektórych państw UE, Ukrainy, Mołdawi a to oznacza
                      przeciez rowniez, ze i obecnie to zagrozenie istnieje. (Bo jak mowisz
                      np: "jeszcze przez jakis czas bede mial problem" to przeciez sugerujesz,
                      ze i obecnie tez masz ten problem).

amg10 po prostu wojtkowemu stwierdzeniu zaprzecza. I nic wiecej. Wiec w/g
                      amg10 ani teraz ani przez jakis czas nie bedzie zagrozenia ze strony Rosji.
                      A co bedzie w dalszej przyszlosci (po tym "jakims czasie") to ani w wojtka
                      poscie ani w poscie amg10 nie widac.

> Jakaż to agresywna rusofobia...
                      Wniosek: Nie ma zadnej rusofobii w poscie amg10.
                      • wojciech.2345 Re: trawa powinna być zielona 26.10.09, 22:18
                        Może jeszcze jedno. Gdybyś np. 2 lata temu spojrzał na moje posty to mógł byś
                        mnie zapytać: dlaczego Wojtek Ty tak nienawidzisz USA?
                        Bo było tego całkiem sporo.

No i co z tego wynika?
                        • gosc88 Re: trawa powinna być zielona 27.10.09, 01:00
                          wojciech.2345 napisał:

> Może jeszcze jedno. Gdybyś np. 2 lata temu spojrzał na moje posty to
                          > mógł byś mnie zapytać: dlaczego Wojtek Ty tak nienawidzisz USA?

No, tak. Ciekawe jakie byly te twoje posty 2 lata temu o USA. Czy wtedy
                          wystepowales pod tym samym nickiem i czy krytykowales cale USA czy moze
                          tylko prez. Busza? Chcialbym wierzyc, ze cioles jedynie w Busza. W/g mnie
                          USA to wspanialy kraj, majacy jedynie prezydentow roznej masci.
                          Wiec jesli krytykowales USA to bym sie bardzo dziwil i probowal zrozumiec
                          twoje motywy. Jesli natomiast krytykowales jedynie Busza to z mojej strony
                          byloby ZERO zdziwienia i do tej Twojej krytyki bym pospiesznie dolaczyl.

> No i co z tego wynika?

Hmmm ...... jeszcze nie jestem pewien.
                          • swiblowo Re: trawa powinna być zielona 27.10.09, 01:14
                            gosc88 napisał:
                            > USA to wspanialy kraj, majacy jedynie prezydentow roznej masci.

----------------------
                            Tak jest.
                            Stany Zjednoczone stanowily potezny naped dla swiatowego postepu.
                            Niestety, przestaly nim byc.
                            Teraz sa sila niszczaca swiat.
                            • amg10 Re: trawa powinna być zielona 27.10.09, 01:45
                              swiblowo,

Czy ten twoj nick to cos z j.rosyjskiego ?
                              Przysluchiwalem sie twojej rozmowie z walterem o Kazachstanie. jestem pod
                              wrazenie tego co walter pisal i coraz bardziej trudno mi pojac dlaczego
                              polski bizness tak stroni od inwestowania w Kazachstanie. Masz jakies
                              wytlumaczenie ??
                              • swiblowo Re: trawa powinna być zielona-amg10 27.10.09, 21:59
                                amg10 napisał:

> swiblowo,
                                >
                                > Czy ten twoj nick to cos z j.rosyjskiego ?
                                > Przysluchiwalem sie twojej rozmowie z walterem o Kazachstanie.
                                jestem pod
                                > wrazenie tego co walter pisal i coraz bardziej trudno mi pojac
                                dlaczego
                                > polski bizness tak stroni od inwestowania w Kazachstanie. Masz
                                jakies
                                > wytlumaczenie ??
                                --------------------------
                                Witam.
                                Tak, moj nick to cos z rosyjskiego.

Odnosnie drugiej czesci pytania, to trzeba by sie zastanowic, gdzie
                                w ogole Polska inwestuje?
                                Oprocz "przyjacielskich usciskow" dloni...malo cos widze.

Ja nie mam zadnych informacji dlaczego stroni od inwestycji w
                                kierunku wschodnim. Moze to polityka? Moze ona wplywa na
                                swiatopoglad Polakow i objawia sie obrazem, ze zachod
                                to "cywilizowane kraje" a wschod to "dzicz"?
                                Moj kolega -jeszcze z podstawowki i mieszkalismy do mojego wyjazdu
                                na jednej ulicy, dwa lata temu zwierzyl mi sie, ze mial propozycje
                                zatrudnienia jego firmy w Moskwie. Ale sie nie zdecydowal.
                                Na moje pytanie - dlaczego? - wlasciwie konkretnie tylko wzruszyl
                                ramionami. Zadnych argumentow. Obawial sie. Czego? Nie umial
                                odpowiedziec.
                                Moskwa - europejska czesc Rosji.
                                Moskwa - stolica panstwa.
                                A gdzie jeszcze Kazachstan? Ze dwa tysiace kilometrow/tu zgaduje, bo
                                dokladnie nie wiem/.

Nie chce od razu "wytaczac" ciezkiej artylerii - bo mnie rozdziobia -
                                ale na pewno duzo czynnikow:
                                -brak informacji o kraju, albo malo rozpowszechniona, bo co Polak
                                wie o Kazachstanie? , czyli nie ma reklamy, nie ma lobbystow,
                                hehehee!!!
                                No i na pewno polityka -pro robi swoje.
                                A polityki pro- kazachskiej chyba nie ma i stad Twoje pytanie.

Trzeba zrobic krok na wschod, zeby zobaczyc wiecej wschodu.
                                To jak z chodzeniem po gorach - najwyzej masz najpiekniejszy widok.
                                pozdr. - swiblowo.
                              • walter62 Przepraszam, że się wtrącę 29.10.09, 11:55
                                amg10 napisał:
                                > Masz jakieś wytłumaczenie ??

Przepraszam, że się wtrącę, ale może rozwinę odpowiedź swiblowo.
                                Jest szereg przyczyn.
                                1. Rozpoznanie terenu. Brak jakiejkolwiek elementarnej solidnej, rzetelnej i
                                drobiazgowej informacji, która mogła by być przydatna dla polskich inwestorów.
                                To co jest - to albo nie aktualne, albo wyjątkowo powierzchowne. Nie chodzi o
                                jakieś urzędnicze wyprawki
                                tyko kompendium konkretnych danych (swoisty przewodnik dla biznesmena) - coś
                                takiego widziałem u Słoweńców (mieli wszystko drobiazgowo rozpisane - nawet
                                wzory obowiązujących druków z instrukcjami jak je wypełniać, szczegółowe mapki z
                                adresami, telefonami i godzinami pracy, imiennymi wykazami decydentów, dokładne
                                sprawozdania i przekroje analityczne, szczegółowe
                                schematy operacyjne - praktycznie dla każdej sytuacji). W efekcie samemu trzeba
                                zdobyć wszystkie informacje, uczyć się na własnych błędach, a te sporo kosztują.
                                Właściwie tym można się ograniczyć.
                                2. Logistyka. By tam wyjechać trzeba mieć wizę, by dostać wizę trzeba mieć
                                zaproszenie od kazakhskiego partnera (jakiego?). Wystawienie takiego zaproszenia
                                to wydatek i sporo biurokracji.
                                3. Transport. Nie istnieją bezpośrednie połączenia - trzeba lecieć albo z
                                Frankfurtu a/M, albo z Rosji (Moskwa, Kaliningrad).
                                4. Koszty. Wyjazd, pobyt i wydatki organizacyjne są bardzo duże - nie wielu
                                podejmuje takie ryzyko, nie mając pewności osiągnięcia finalnych rezultatów.
                                5. Znajomość języka. Wbrew pozorom Polacy nie znają rosyjskiego,
                                a kazakhskiego tym bardziej - czyli pozostaje porozumiewanie się
                                na palcach - w ten sposób można co najwyżej handlować szklanymi paciorkami.
                                6. Znajomość obyczajów i kultury. Tam istnieje całkowicie odmienny sposób
                                prowadzenia interesów - byś był ich partnerem muszą Ciebie zaakceptować, to
                                znaczy, że musisz zaakceptować również ich (bez znajomości historii, kultury i
                                obyczajowości zadanie całkowicie niewykonalne).
                                7. Cel. Polscy biznesmemi nastawieni są na "szybki" interes - taki jeden "złoty
                                strzał" - tam tak interesy od dawna już się nie robi. Można wiele zarobić ale to
                                wymaga bardzo starannego przygotowania. Oni długo się zastanowią, kalkulują i
                                sprawdzają wszystkie szczegóły - po podjęciu decyzji działają i dążą do celu
                                niesamowicie szybko
                                (całkowicie odmiennie niż w Polsce, gdzie decyzję zapadają błyskawicznie i
                                następnie wszystko zastyga w całkowitym bezruchu).
                                8. Ludzie. By interes się kręcił na miejscu musisz mieć swoich zaufanych ludzi
                                (nie tylko Kazkhów ale również Polaków). Czy ktoś
                                z Polski zechce tam pojechać by pracować tam na stałe kilka lat, w dość trudnych
                                warunkach (roczna amplituda to jakieś 75-80 C, dzienna nawet do 30-40 C)?
                                9. Mentalność. Niestety, Polacy na Wschodzie dość często zachowują się jak
                                "biali ludzie" w XIX-o wiecznej Afryce. Oni na tym punkcie są wyjątkowo
                                wyczuleni, czego "nasi" jakoś nie dostrzegają.
                                10. Polityka. Bez wsparcia politycznego można działać wyłącznie na "peryferiach
                                biznesu" - duże interesy wymagają zaangażowania i stałej tam obecności naszych
                                polityków, posiadających świadomość stawki o jaką toczy się gra. Swego czasu w
                                tamte rejony pojechał jeden nasz "polityk" - było po tym wiele smrodu (dość
                                ostentacyjnie wytykał im "braki w demokracji"), tak więc "polskie" interesy
                                można było powiesić na kołku i zająć się interesami firm, które nie były
                                "politycznie skażone".
                                11. Lenistwo. Nikt tego za nas nie zrobi - jeżeli chcemy tam coś osiągnąć musimy
                                sami zabrać się do roboty i konsekwentnie dążyć
                                do celu.
                                Pozdr.
                            • wojciech.2345 Re: trawa powinna być zielona 27.10.09, 09:06
                              swiblowo napisała:
                              > Tak jest.
                              > Stany Zjednoczone stanowily potezny naped dla swiatowego postepu.
                              > Niestety, przestaly nim byc.
                              > Teraz sa sila niszczaca swiat.
                              =====================================
                              Zgadzam się z Tobą. Gdyby otworzyć granice między USA i Rosją, to połowa
                              Amerykanów uciekłaby do Rosji.

Dobrze czujesz rytm cywilizacji.
                              • swiblowo Re: trawa powinna być zielona 27.10.09, 22:05
                                wojciech.2345 napisał:
                                > Zgadzam się z Tobą.
                                ----------------------
                                To milo.

Gdyby otworzyć granice między USA i Rosją, to połowa
                                > Amerykanów uciekłaby do Rosji.
                                -------------------------------------------------------
                                A ja z Toba niestety nie.

> Dobrze czujesz rytm cywilizacji.
                                -------------------------------------------------------
                                Tak, wiem o tym. Ciesze sie, ze to zauwazyles.

• wojciech.2345 Re: trawa powinna być zielona 27.10.09, 08:49
                            gosc88 napisał:

> No, tak. Ciekawe jakie byly te twoje posty 2 lata temu o USA. Czy wtedy
                            wystepowales pod tym samym nickiem
                            ============================================
                            Nick zmieniłem z prozaicznych powodów. Chciałem się uwolnić od koszmarnej poczty
                            "gazeta.pl". Dla stałych bywalców forum jestem tą samą osobą.
                            > i czy krytykowales cale USA czy moze tylko prez. Busza? Chcialbym wierzyc, ze
                            cioles jedynie w Busza.
                            Ta sama miara dla USA i Rosji. Krytykowałem USA za imperialne zapędy.
                  • hubert100 Re: trawa powinna być zielona 26.10.09, 20:37
                    Zagrozenie jest takie ze trzeba bedzie placic cene swiatowa za rope i gaz. A
                    natura jest taka ze by sie chcialo za darmo.....PS. Z bogatymi krajami EU to nie
                    ma problemu bo oni dobrzy klienci i placa na czas i cena tez im bardzo nie
                    przeszkadza. Dlatego rurociag przez Baltyk sie buduje a jezeli Niemcy przy
                    okazji zarobia sobie odsprzedajac ten gaz komus to tylko dobrze, lepiej miec
                    bogatego przyjaciela niz dziada....
                • gosc88 Re: trawa powinna być zielona 26.10.09, 21:00
                  wojciech.2345 napisał:

> Krótko. Uważam, że Rosja będzie stanowić jeszcze przez jakiś czas

A ja na to tez krotko:

Nie uważam, że Rosja stanowi lub bedzie stanowić zagrożenie dla niektórych
                  państw UE, Ukrainy, Mołdawi,... .

• wojciech.2345 Re: trawa powinna być zielona 26.10.09, 21:06
                    No to już wiesz dlaczego piszę o Rosji.

Jak to wg mnie niebezpieczeństwo minie będę to o Rosji myślał dokładnie tak
                    długo jak o Wyspach Owczych.

No może odrobinę więcej.
                    • gosc88 Re: trawa powinna być zielona 26.10.09, 21:34
                      wojciech.2345 napisał:

> No to już wiesz dlaczego piszę o Rosji.

Wojtek, wyimaginowales sobie to zagrozenie. Relax, nie ma go. A pisac to
                      mozesz oczywiscie o czym tylko zamarzysz.
                      • wojciech.2345 Re: trawa powinna być zielona 26.10.09, 22:05
                        Nie odbieram Ci prawa do widzenia spraw inaczej.

Ja myślę i czuję tak jak napisałem.
                        • gosc88 Re: trawa powinna być zielona 27.10.09, 01:06
                          wojciech.2345 napisał:

> Nie odbieram Ci prawa do widzenia spraw inaczej.

Ja ci Twojego tez nie. Nawet gdybym chcial to techniczznie niemozliwe.

> Ja myślę i czuję tak jak napisałem.

Ok, ja tez.
                  • hubert100 Re: trawa powinna być zielona 26.10.09, 21:07
                    Ciekawe jak ci te "zagrozone" panstwa opierdzielaja????

www.informationclearinghouse.info/article23810.htm
                  • habeas_corpus Re: trawa powinna być zielona 27.10.09, 08:13
                    gosc88 napisał:

> wojciech.2345 napisał:
                    >
                    > > Krótko. Uważam, że Rosja będzie stanowić jeszcze przez jakiś czas
                    > > zagrożenie dla niektórych państw UE, Ukrainy, Mołdawi,... .
                    >
                    > A ja na to tez krotko:
                    >
                    > Nie uważam, że Rosja stanowi lub bedzie stanowić zagrożenie dla niektórych
                    > państw UE, Ukrainy, Mołdawi,... .

Gościu. I to jest właśnie zaprzeczenie opinii Wojtka.

Amg10 mu nie zaprzeczył, tylko zmodyfikował czas przez jaki to zagrożenie będzie
                    wisiało.

Pzdr
                    • hubert100 Re: trawa powinna być zielona 27.10.09, 08:28
                      "Dostawca" gowna na swiecie to jest USA.Juz prawie cala planeta pokryta.Ja
                      jednak jestem pesymista, martwie sie czy aby dla wszystkich starczylo....
                    • gosc88 Habeasie, odpowiedz na to: 27.10.09, 14:26
                      forum.gazeta.pl/forum/w,50,102007170,102124486,Re_trawa_powinna_byc_zielona.html
                      • hubert100 Re: Habeasie, odpowiedz na to: 27.10.09, 21:14
                        Trawa powinna byc zielona i "dostepna dla owiec" mowi Hugo Chevez...

www.thestreet.com/story/10617646/1/us-mining-company-says-mine-seized-in-venezuela.html
                        • hubert100 Re: Habeasie, odpowiedz na to: 27.10.09, 21:17
                          Zainwestowali 300 milionow a chcieli wyciagnac 5 miljardow. He,he po takie
                          "interesy" to niech jada do Polski...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka