jk2007 18.02.10, 22:43 www.izvestia.ru/russia/article29519/?print www.echomsk.spb.ru/content/interview/default.asp?shmode=3&ida=80088 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swiblowo Re: Wilk w Rosji 18.02.10, 22:56 Odnosnie pierwszego linka: - Podejrzany mi sie ten Wilk wydawal. I nie bez przyczyny! zmieniam chwilowo sygnaturke: Odpowiedz Link Zgłoś
misterpee ReСегодня пь 18.02.10, 23:16 Intersujace, Rosji nie zrozumimy bez prawoslawia. Dlatego komuna chciala religie obalic. Nie udalo sie. Europy nie mozna zrozumiec bez chrzescijanstwa, dlatego sa takie starania obalenia religi. To samo jest w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Wilk w Rosji 18.02.10, 23:12 Odnosnie drugiego linka: - Ladnie mowi. Juz tylko krok od dzialalnosci filantropijnej. Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 byly aktywista "Solidarnosci" dzis jako hippis 18.02.10, 23:31 w rosyjskiej glubince. I zamiast kwiatow i trawki - wodka... Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Witaj jk2007 19.02.10, 14:41 jk2007 napisał: > w byly aktywista "Solidarnosci" dzis jako hipps > rosyjskiej glubince. I zamiast kwiatow i trawki - wodka.. Sądzę, że się mylisz w Jego ocenie. Zaskakujące, ale wyjątkowo trafne i przemyślane spostrzeżenia. Przy tym fascynacja Nabokowem - w Polsce prócz Lolity chyba nic o jego twórczości nie wiadomo. Też uwielbiam Nabokowa ("Obronę Łużyna" czytałem kolka razy), więc to co Wilk mówi jest dla mnie całkowicie zrozumiałe. W sumie Wilk jest wyjątkowo ciekawą postacią - szkoda, że o nim niewiele się w Polsce mówi, o publikowaniu jego postrzegania Rosji nie wspominając. Dzięki za bardzo ciekawy link. Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Witaj walterze! 19.02.10, 14:56 zartowalem o hippis (nie wiem jak w Polsce mozna okreslic taki tryb zycia, taka mentalnosc). Zaskakuje mnie wnikliwosc Wilka gdy pisze o historii i ludziach rosyjskiej Polnocy. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Witaj 19.02.10, 15:10 > Zaskakuje mnie wnikliwosc Wilka gdy pisze o > historii i ludziach rosyjskiej Polnocy. Owszem mówi w sposób świadczący, ze doskonale zna te tematy. Z dużą przyjemnością bym czytał jego reportaże i artykuły zamiast tych gazecianych bublików. Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: Witaj jk2007 19.02.10, 15:26 walter622 napisał: Też uwielbiam Nabokowa mam nadzieje, ze zainteresuje... nabokov.niv.ru/nabokov/proza/priglashenie-na-kazn/priglashenie-na-kazn-1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Witaj 19.02.10, 15:30 jk2007 napisał: > mam nadzieje, ze zainteresuje... Dzieki. Mam praktycznie wszystkie jego opublikowane utwory. Lecz najbardziej lubię "Obronę Łużyna" - w tej powieści jest coś niesamowitego. Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: Witaj 19.02.10, 15:44 walter622 napisał: Dzieki. Mam praktycznie wszystkie jego opublikowane utwory. Lecz najbardziej lubię "Obronę Łużyna" - w tej powieści jest coś niesamowitego. tez lubie "Obronę Łużyna". Mozna porownac z Buninem ("Zycie Arsienjewa") "Вещи и дела, аще не написаннии бывают, тмою покрываются и гробу беспамятства предаются, написаннии же яко одушевленнии..." az.lib.ru/b/bunin_i_a/text_2532.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Witaj 19.02.10, 16:23 Za Buninem nie przepadam - coś w nim jest "monotonnego". Natomiast z "młodych" (względnie)to niewątpliwie Dovłatov. Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: Witaj 19.02.10, 16:47 walter622 napisał: Za Buninem nie przepadam - coś w nim jest "monotonnego". Natomiast z "młodych" (względnie)to niewątpliwie Dovłatov. A Bunina "Тёмные аллеи"? Dovłatov ma dobry humor: Спортивный комментатор Озеров ехал по Москве в автомобиле. Увидел на бульваре старика Ворошилова. Подъехал: - Разрешите, - говорит, - отвезу вас домой. - Спасибо, я уже почти дома. Озеров стал настаивать. Ворошилов кивнул. Сел в машину. Подъехали к дому. Попрощались. Озеров уже развернулся. Неожиданно старик возвращается и говорит, запыхавшись: - Внуки мне не простят, если узнают... Скажут - ну и дед! С Озеровым в машине ехал и автографа не попросил... Так что распишитесь вот здесь,пожалуйста. lib.ru/DOWLATOW/dowlatow.txt Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Zaluje Panowie 19.02.10, 17:35 ze nie zwrociliscie uwagi na dwa wazne zdania: "Послушай, Польша уже не актуальна. Возмись за Россию - она всегда на воле. Если войдешь в эту фабулу, сможешь жить ею до конца жиэни." Pisarz z zalozenia przyjmujacy taka droge, moze byc wiarygodny? Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 to nie jest mekantylizm 19.02.10, 21:20 swiblowo napisała: > ze nie zwrociliscie uwagi na dwa wazne zdania: > > "Послушай, Поl > 3;ьша уже не ак > 90;уальна. Возм > 80;сь за Россию - & > #1086;на всегда на > воле. > Если войдешь > в эту фабулу, l > 9;можешь жить k > 7;ю до конца жи > 01;ни." > > Pisarz z zalozenia przyjmujacy taka droge, moze byc wiarygodny? Как думаешь: уж нет ли у него зазнобы тайной? Пушкин Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: to nie jest mekantylizm 19.02.10, 22:12 Przyznaje, ze nie "lapie" co ma do tego merkantylizm i kochanki? Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: to nie jest mekantylizm 19.02.10, 22:17 swiblowo napisała: > Przyznaje, ze nie "lapie" co ma do tego merkantylizm i kochanki? nie kochanki lecz pasja Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: to nie jest mekantylizm 19.02.10, 22:34 jk2007 napisał: > nie kochanki lecz pasja -------------- Gdyby sie przyznal do tego zdania: "Если воцдешь..." - to jeszcze mogloby to potwierdzac Twoja teorie. Ale drugie: "...Полша уже не актуальна." -kladzie wszystko. Jestescie z walterem idealistami. Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: to nie jest mekantylizm 19.02.10, 22:41 swiblowo napisała: Jestescie z walterem idealistami. wlasnie idealisci jada na Bialorus lenta.ru/news/2010/02/19/rothschild/ Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: to nie jest mekantylizm 19.02.10, 23:33 Dzieki za link. Zwalil mnie z krzesla. Chyba sie do rana nie podniose. Jeszcze raz dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_spigelmana Re: to nie jest mekantylizm 19.02.10, 23:37 ha ha dobre dobre, Nosik powinien być dobrze poinformowany. W końcu jak wrócił z emigracji od Erec nie zdejmuje mycki. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: to nie jest mekantylizm 21.02.10, 09:44 Tak po przemysleniu: Nieglupi facet ten Lukaszenko. Nie ma kasy, wiec chce prywatyzowac. Jesli Grupa Rothschild nie bedzie bezposrednio lazla w prywatyzacje a tylko w wycene, to wycenia mu jak trzeba - na tym nie straci. I o to chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
swinia_spigelmana Re: to nie jest mekantylizm 21.02.10, 15:14 swiblowo napisała: > Tak po przemysleniu: > Nieglupi facet ten Lukaszenko. > Nie ma kasy, wiec chce prywatyzowac. Jesli Grupa Rothschild nie bedzie > bezposrednio lazla w prywatyzacje a tylko w wycene, to wycenia mu jak trzeba - > na tym nie straci. I o to chodzi! > wcale ze nie. chodzi o to ze oni NIE MAJA Balcerowicza ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Bez przesady 20.02.10, 01:04 swiblowo napisała: > Pisarz z zalozenia przyjmujacy taka droge, moze byc wiarygodny? Osobiście sądzę, że jego uwiarygadnia czas, który tam spędził oraz sposób postrzegania jego otaczającej rzeczywistości. Czy sądzisz, że wynika to z Jego jakiegoś wyrachowania? Po prostu znalazł to wiecznie "poszukiwane miejsce" i tego można jemu tylko pozazdrościć. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Bez przesady 20.02.10, 23:45 Nie Walter. Prawdziwe pisarstwo i fascynacja rodzi sie w duszy a nie w kalkulacji ekonomicznej. Ekonomia moze przyjsc pozniej. Albo nie przyjsc. W jego przypadku bylo odwrotnie. To slub z rozsadku. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Bez przesady 21.02.10, 00:44 swiblowo napisała: > W jego przypadku było odwrotnie. Ale z dobrym skutkiem. Czy sądzisz, że on miał początkowo świadomość tego w co się pakuje. Ja bym tam nigdy nie pojechał na tak długi czas. Żmije - okropieństwo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Bez przesady 21.02.10, 09:35 walter622 napisał: > Ale z dobrym skutkiem. Czy sądzisz, że on miał początkowo świadomość > tego w co się pakuje. Ja bym tam nigdy nie pojechał na tak długi czas. > Żmije - okropieństwo!!! ------------- Wiesz Walter, moj szwagier tez nie lubi wezy, hahahaa!! Wlasnie mi go przypomniales. Wilk ma swoich wielbicieli, ktorzy daja mu potwierdzenie, ze warto bylo sie pakowac w srodowisko zmij. Czy sądzisz, że on miał początkowo świadomość > tego w co się pakuje. Ja bym tam nigdy nie pojechał na tak długi czas. -------------- Mysle, ze szybko mogl sie zorientowac w co sie pakuje. Pytanie: czy to byla milosc od pierwszego wejrzenia? Czy chlodna kalkulacja? Ciekawe jest tez srodowisko, ktore go...powiedzmy lansuje. O bezinteresownosc ich nie posadzam. Dla nich to po prostu -swoj czlowiek. Pomogli sie wybic, ot i wszystko. "Rozlozyla" mnie jego opowiesc o sadzeniu kartofli. Sluchaj, jak to jest z tym tytulem "Woloka"? Co to slowo znaczy w jez. polskim? W rosyjskim slowniku mozna znalesc, choc niejednoznaczne. A on twierdzi, ze to slowo wystepuje rowniez w polskim. Moze wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Bez przesady 21.02.10, 14:53 swiblowo napisała: > mój szwagier też nie lubi węży To nie jest kwestia "lubienia" - ja ich nie cierpię i od dzieciństwa panicznie boję. Coś kompletnie irracjonalnego i podstępnego. > Pytanie: czy to była miłość od pierwszego wejrzenia? Czy chłodna kalkulacja? Prawdopodobnie początkowo to drugie - poszukiwanie dużego "tematu". Ale jeżeli pozostał na tak długo to i musiał się stopniowo pojawić element fascynacji. Podziwiam jego za postawę i sposób postrzegania otaczającego świata. W jego środowisku to rzadkość. > Słuchaj, jak to jest z tym tytułem "Woloka"? Chyba masz namyśli "Wolak". Pewien polityk (ten "najważniejszy") nie wymawia "P" , tj. wymawia jak "W". W związku z tym jego zwolennicy nie są "Polakami" lecz "Wolakami" - taki wyższy stopień rozwoju "patriotycznego". Dla jednych zniewaga, a dla innych powód do dumy. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Bez przesady 21.02.10, 22:44 walter622 napisał: > Chyba masz namyśli "Wolak". Pewien polityk (ten "najważniejszy") nie > wymawia "P" , tj. wymawia jak "W". W związku z tym jego zwolennicy nie są > "Polakami" lecz "Wolakami" - taki wyższy stopień rozwoju > "patriotycznego". Dla jednych zniewaga, a dla innych powód do dumy. ------------- Wilk podaje to tak: Волок - по русски Волока - po polsku i co to znaczy? co za Woloka? W rosyjskim slowniku jest opis slowa Волок, no jak to odniesc do polskiego...? nie kumam. Nawet w Staropolskim nie znajduje. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Wołoka 21.02.10, 23:05 No, faktycznie palnąłem z tymi "Wolakami" jakąś gafę. Волок (po rosyjsku) i wołoka (po polsku) oznaczają miejsce między dwoma rzekami, przez który przeciągano (przewlekano, wleczono) łodzie. Od tego w Rosji - Wołokołamsk (wołok na rzece Lam). Dość stare pojęcie, pochodzące od czasów warażskich, gdy przeciągano łodzie z baseny morza bałtyckiego do basenu morza czarnego. Tak przy okazji: www.youtube.com/watch?v=pxdoWrx0L9M&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: Wołoka 21.02.10, 23:37 Karelia www.youtube.com/watch?v=DOzUZnZHEsY&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Wołoka 22.02.10, 22:17 Ach! Nawet nie mow! Kolezanka byla tam w zeszlym roku. Pokazywala zdjecia...CZAD!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Wołoka 22.02.10, 22:16 Dzieki, rozjasnilo mi sie w glowie...pare dni nie dawalo mi to spokoju i juz "ochrzcilismy" Wilka "literaturnym turysta" i "tworca slow nie wystepujacych w Staropolskim". Tak przy okazji: - niech Ci sie zawsze wiedzie w lubwi. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Vasze blagorodie 22.02.10, 22:30 Kontynuując sprawę "woloka". Prawdopodobnie w rejonie wołok były również, na danym terenie początki osadnictwa - miejsce odpoczynku, aprowizacji i wymiany towarowej. W związku z tym w rosyjskiej topografii sporo jest nazw miejscowości z rdzeniem "wolok". A takiego wykonania to sadzę, że jeszcze nie słyszałeś: www.youtube.com/watch?v=LEPb-W1BdaQ Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: Vasze blagorodie 22.02.10, 22:34 los Abduly www.ogoniok.com/archive/2000/4648/21-54-57/ Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Wilk w Polsce 19.02.10, 15:08 wyborcza.pl/1,75517,3380115.html wyborcza.pl/1,75517,3424913.html Odpowiedz Link Zgłoś