zlotamajka 24.11.10, 19:49 skim Czy konflikt w Korei nie jest przypadkiem desperancka proba uratowania dolara? Bo jak wiadomo jak padnie dolar to padnie tez anglo-amerykanskie imperium. rt.com/usa/news/usa-dollar-korea-military/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polski_francuz Nie nalezy wszystkiego 24.11.10, 20:07 do forsy sprowadzac ani skutkow z przyczynami mylic. W Korei sie pewnie nowa ekipa mozdzierzami przebija do wladzy. A rynki pieniedzy globalnego swiata reaguja. PF Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Nie nalezy wszystkiego 24.11.10, 20:27 W Korei sie pewnie nowa ek > ipa mozdzierzami przebija do wladzy. PF, PF gdyby to bylo jedyne zjawisko z dolarem. Nawet MFW mowi ze koniec dolara jako waluty rezerwowej nadszedl. A wiadomo ze upadek dolara oznacza upadek imperium. Ratowac dolara juz probowaly np. atak na euro, presja na Chiny i jakos im nie wychodzi. Co im zostalo? Chyba wojenka. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Poczytaj se 24.11.10, 20:31 naszego formowego marine, czyli nihiliste. Pisze on tak jak mysla Amerloki. W skrocie: trzeba jednego zandarma swiatowego, swiat go jakos ma utrzymac bo on sam juz nie ra dady za siebie zaplacic. Obawiam sie, ze ekonomia nie jest nauka. Dolar i amerlocka gospodarka sa tego przykladem. PF Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: Poczytaj se 24.11.10, 20:40 Zlote jajka nie moze zrozumiec, ze dolar w Ameryce kupuje tyle samo zywnosci co 10 lat temu i kupuje tyle samo innych dobr konsumpcyjnych. Amerykaninowi zwisa ile jego dolar jest wart za granica bo spedza on swe wakacje w kalifornii, florydzie, gorach skalistych lub amerykanskich statkach wycieczkowych. USD jest i pozostanie petrodolarem i chinole oraz Azja musza placic za rope w USD. I tylko o to chodzi a rezta to bzdety lewackie, Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Poczytaj se 25.11.10, 14:31 nihil-istka napisała: > chinole oraz Azja musza placic za rope w USD. Dobre. "Na.uj_lietek", pisz więcej - śmiech to zdrowie. Twoje teksty działają jak balsam. Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: Poczytaj se 25.11.10, 14:34 No a czym arabolom placa? Rublami transferowymi? Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Poczytaj se 25.11.10, 14:59 nihil-istka napisała: > No a czym arabolom placa? Po kryzysie arabskie kraje, eksportujące ropę naftową, rozpoczęły prace w zakresie zmiany zasad rozliczeń. Tak więc już niedługo dolar będzie posiadał wyłącznie wartość kolekcjonerską, jak greckie drachmy czy rzymskie denary. To odnośnie monet kruszcowych, natomiast papierki z podobizną mickey-mouse przerobią co najwyżej na papier toaletowy. Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: Poczytaj se 25.11.10, 15:08 Arabole rozpoczely prace? No to se skoncza za 100 lat. A w miedzy czasie amerykanski garnizon w Arabii Saudyjskiej bedzi pilnowal naszych i krolewskich pol naftowych. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Poczytaj se 25.11.10, 15:16 nihil-istka napisała: > No to se skoncza za 100 lat. Jesteś niedoinformowany - styczeń 2014 r. Robią przy tym nie Arabowie lecz spece od finansów z pewnego europejskiego kraju. > A w miedzy czasie amerykanski garnizon Będzie za wszystko rozliczał się w rolkach papieru toaletowego o ile Chińczycy udzielą im na to stosownego kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: Poczytaj se 25.11.10, 15:32 Alez cioteczko, do 2014 to duzo moze sie zdarzyc, Na przyklad jakies nieszczescie zaraanzowane przez CIA moze spotkac ten europejskie kraik albo nowa wojenka na bliskim wschodku. Wicie , rozumice? Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Poczytaj se 25.11.10, 15:48 nihil-istka napisała: > jakies nieszczescie zaraanzowane przez CIA moze spotkac ten europejskie kraik albo nowa > wojenka na bliskim wschodku. Marzenia impotenta. Na to trzeba mieć szmal, a nie papier toaletowy z podobizną mickey-mouse. Jak grzecznie poprosisz Chińczyków by dali trochę szmalu, to może na hamburgera i coca-colę dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: Poczytaj se 25.11.10, 17:16 Zawszen lubilem w lewakach to oderwanie od realiow i glod na kit. Pozyjemy, zobaczymy walter swierczewski, tylko sie nie zapij samogonem jak twoj bohater. ha,ha,ha,ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Poczytaj se 24.11.10, 20:47 jednego zandarma swiatowego, swiat go jakos ma utrzymac bo on sa > m juz nie ra dady za siebie zaplacic. Zgoda. USA za swoje zandarmowanie juz od bardzo dawna nie placi. Do tej pory placily za to Chiny i Rosja i reszta swiata. Ale to sie pomalu zaczyna konczyc. Chiny i Rosja jak i Ameryka Pld uciekaja od dolara i uzgadniaja umowy o wspolnym handlu we wspolnych walutach omijajac dolara. Kraje Ameryki Pld utowrzyly Bank Poludnia ktory daje pozyczki bez warunkow i pozwala tym krajom ominac MFW i Bank Swiatowy. Imperium dolara dobiega konca. Czy dolarowcy i imperium podda sie tak bez walki?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz No coz 24.11.10, 20:59 masz calkowicie racje. Ale zaatakowac Stany frontalnie nikt nie odwazy sie. I tak, poki co zostanie. Co do Twojego przykladu rosyjsko-chinskiej umowy, to sama wiesz ze te kraje laczy niechec do przywodczej roli Stanow. Nic wiecej. Jedna z konsekwencji tego co piszesz jest powstanie swiata wielobiegunowego. Nie bedzie ten swiat bardziej przewidywalny. I bedzie, przez to, mniej bezpieczny. PF Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Sorry 24.11.10, 21:01 Ty pisalas o spadku USD zas perk o chinsko-rosyjskiej umowie. PF Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: Sorry 24.11.10, 21:13 Pisalam o jednym i drugim. Pisze o skoku dolara jako jednego z kilku "pozytywnych skutkow" dla USA z wojny koreanskiej. Naturalnie sa tez zyski w sferze geopolitycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: No coz 24.11.10, 21:07 > Co do Twojego przykladu rosyjsko-chinskiej umowy, to sama wiesz ze te kraje lac > zy niechec do przywodczej roli Stanow. Nic wiecej. Rosje i Chiny lacza rowniez wspolne interesy ekonomiczne. Chiny naprzyklad potrzebuja surowcow jak ropy i gazu ktore Rosja moze dostarczyc i to droga ladowa bez bycia zaleznym od Amerykancow. To jeden przyklad. > Jedna z konsekwencji tego co piszesz jest powstanie swiata wielobiegunowego. Ni > e bedzie ten swiat bardziej przewidywalny. I bedzie, przez to, mniej bezpieczny Owszem. Widzimy powstanie swiata wielobiegunowego i tu sie z toba zgadzam. Ale wydaje mi sie ze bedzie bardziej bezpieczny bo jeden drugiego bedzie pilnowal by tamten za bardzo sie nie wychylil. Jak to bylo podczas zimnej wojny. W ciagu ostatnich 20 lat rzadow jednego mocarstwa za bezpieczny swiat nie byl i nie jest. Problem w tym czy mocarstwo odda kontrole tak spokojnie jak zrobilo to ZSSR. Jak narazie to nie wyglada to dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz W fizyce 24.11.10, 21:15 da sie przewidziec scisle tylko oddzialywanie dwoch cial. Oddzialywania trzech cial juz sa nieprzywidywalne. Przypomnij sobie zatoke Swin, rodzieckie rakiety na Kube...zabraklo niewiele do konflitu nuklearnego. A bylo tylko 2 graczy: Chruszczow i Kennedy. A dzisiaj: Achma, Netanjahu, Kim Il Dzong, Putin, Obama, pani Lula, premier Chin, premier Indii, Japonia...w kolejnosci wojowniczosci. A po ataku nuklearnym zycie zamrze na kilkadzisiat/set lat. PF Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: W fizyce 24.11.10, 21:36 A czemu sie pytasz? Nikt tu nie ma monopolu. Zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: W fizyce 24.11.10, 21:45 nihil-istka napisała: > A czemu sie pytasz? Nikt tu nie ma monopolu. Zapraszam mie sie wydaje,ze ty nihil walczysz o zdobycie monopolu na jedna, jedyna prawde zapraszajac liczysz zapewne na poparcie? Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: W fizyce 24.11.10, 21:47 Jest pewne, ze prawda moze byc tylko jedna , tylko klamstw moze byc wiele Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: W fizyce 24.11.10, 21:53 Rosjanie podobnie ja Ty twierdzili,ze jest jedna Правда...ja sie z tym nie zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: W fizyce 24.11.10, 21:57 Czyzby? Ziemia orbituje wokol slonca a nie slonce wokol ziemi. Tylko szuja ma prawde inna na inna koniunkture Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: W fizyce 24.11.10, 22:00 Czy wiesz co sie stal z Diana i Rachelina z Aquy? Aqua to jednoosobowa orkiestra hasza. Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: W fizyce 24.11.10, 22:13 nihil-istka napisała: > Czy wiesz co sie stal z Diana i Rachelina z Aquy? Aqua to jednoosobowa orkiest > ra hasza. obie zniknely bez sladu,dana ponoc zalozyla foru na jakims izraelskim serwerze po zamknieciu ereca i judaiki,rachelka przepadla i wielu innych rowniez na A rzeczywiscie haszyzm dominuje Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: W fizyce 24.11.10, 21:37 > da sie przewidziec scisle tylko oddzialywanie dwoch cial. Oddzialywania trzech > cial juz sa nieprzywidywalne. > A jak jest z jednym cialem? Czy przypadkiem nie staranuje wszystkiego na drodze? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: W fizyce 24.11.10, 21:58 pozwole wtracic sie do waszej dyskusji.Mam nadzieje,ze nie wygonicie. Cos mnie wydaje,ze kazdy z was bardzo uproszcza problem,moze celowo,poniewaz to nie miejsce na doglebny analiz sytuacji. zlotamajka,chwilowy wzrost USD nie ma wiekszych zwiazkow z konfliktem Korea-Korea.To tylko zwykla spekulacja , o wiele bardziej blache wydarzenia pozwolali co niektorym na tym zarobic. p-f,ty z kolei niedooceniasz faktu przejscia na rozliczenia w innej walucie,niz USD-to poczatek.Dawniej nie bylo o tym nawet mowy,poniewaz oba kraja posiadali gross swoich rezerwow wlasnie w tej walucie (i byli by najwiekszymi glupcami,zeby zrobic tak,zeby ich rezerwy okazali sie goowna warte),ale ostatnio bardzo duzo popracowali,zeby to zmienic.Oprocz tego waznym czynnikiem,po stronie rosyjskiej,bylo to,ze setki mlrd USD ukradzione w Rosji,przez obywateli rosyjskie,byli zdeponowane wlasnie w tej walucie,co,biorac wplyw oligarchow rosyjskich,nie mozno nie doocenic.Czyli i tu cos zmienilo sie. nastepnym krokiem bedzie przejscie na rozliczenie w Euro,miedzy Rosja i UE,jak rowniez Chiny-UE.I wlasnie ten moment stanie sie bardzo nerwowym i wlasnie wtedy dla USa to bedzie ostatni dzwonek,ze cos musza zrobic.Poniewaz wtedy,rzeczywiscie,ich waluta okaze sie jedna z wielu i beda zmuszeni wylaczyc maszyny drukarskie,ale to wyjdzie tylko na plus gospodarce amerykanskiej,poniewaz wroca do tego,co naprawda umieli dobrze robic,czyli produkowac cos konkretnego,a nie tylko rzeczywistosc wirtualna. W swoim czasie Amerykanie uwierzyli,ze swiat bedzie ,moze z wdziecznosci,dostarczac towary konsumcyjne wzamian za kolorowe papierki lub cyferki na ekranie komputera i tak bylo przez jakijs czas,najwyzej 30 lat,ale ,jak kazdy,ten "łańcuszek swietego antoniego " skonczyl sie. p-f,co dotyczy swiatu wielobiegunowego.Moze ty jeszcze tego nie odczuwasz,ale w takim swiecie zyjesz od 08.08.2008,czyli od tego dnia,kiedy Saakaszwili,pewny pomocy USA ,wszczal swoja awanture.I co,czy swiat jest bardziej niebezpieczny,niz ten z przed tej daty? Ja twierdze,ze jest bezpieczniejszy,poniewaz USA,z przydupasami,zrozumieli,ze sa w tym Swiecie Panstwa,ktore potrafia prowadzic wlasna polityke i sa na tyle mocne,ze nie mozno ich wystraszyc. Aha: . Oddzialywania trzech cial juz sa nieprzywidywalne. mam nadzieje,ze to tylko taki twoj zart,poniewaz z naukowego punktu widzenia,jest nie zabardzo korektny (tak powiem ,zeby cie nie obrazic) Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 mam pytanie Igor 24.11.10, 22:15 czy wiadomo jakie bedzie zasada obliczen w tym handlu Rosja-Chiny? W latach 80-tych modne bylo pojecie wymiana barterowa: ty mi dostarczysz tyle i takich towarow, a ja tobie w zamian to w tych ilosciach. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka system barterowy 24.11.10, 22:36 To super pytanie i tych szczegolow tez chetnie bym sie dowiedziala. Ale faktycznie jest pewien trend do powrotu wlasnie do tego systemu barterowego wlasnie w wyniku spadku wartosci wielu walut. USA, UK i czesc Europy w tym systemie beda calkiem przegrani dlatego ze nie sa w tej chwili w stanie wyprodukowac czegokolwiek w ilosci by muc wejsc do takiego systemu. No USA moze powrocic do plantacyjnej uprawy bawelny. Kanada jest w troche lepszej sytuacji ze wzgledu na swoje surowce jak tez Rosja. No i Chiny ze wzgledu na produkcje. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: mam pytanie Igor 24.11.10, 23:07 mara571 napisała: > czy wiadomo jakie bedzie zasada obliczen w tym handlu Rosja-Chiny?< Oczewiscie ze wiadomo. A nie Rosja,a nie CHiny nie beda odkrywac Ameryki.I w jednym Panstwe i w drugim dzial bardzo dobrze sektor bankowy (mogli my przekonac sie o tym w czasie kryzysu),dla tego rozliczenia beda takie,jakie sa w calym Swiecie: Towar-gotowka,ewentualnie Towar-kredyt - gotowka. Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: mam pytanie Igor 24.11.10, 23:29 Rosyjski rubel jest od jakiegos czasau wymienialny w Chinach,teraz maja w Rosji wprowadzic wymienialnosc juana ...... i po ptakach Jest to istotne gdyz w ciagu najblizszych lat Rosja ma dostarczac nowo wybudowanym rurociagiem rope wartosci obliczana na ok $150mld Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: mam pytanie Igor 24.11.10, 23:35 Masz racje melord.Nie wiem prawda,jaki masz poglad na przyslosc USAA,ja roznie sie od niektorych tym,ze nie widze tej przyszlosci czarno,poniewaz potencjal tego Kraju jest ogromny ,przedewszystkim ludzi,ktory maja ,w zdecydowanej wiekszosci,w doopie cala polityke i w razie potrzeby,ze starych gwozdzi potrafoa zbudowac samochod(he,he) Przeciez te Amerykance,to my-Polace, Rosjanie i wiele innych narodow.czemu by ja uwazal,lub zyczyl,Rosjaninu z Ameryki ,zeby go szlak trafil.najwyzej moge mu zyczyc ciezkiej pracy,a nie strzyzenie kuponow. Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: mam pytanie Igor 24.11.10, 23:52 Nie wiem prawda,jaki masz poglad na przyslosc USA generalnie staram sie nie odpowiadac na zaczepki w sprawie USA,co nie znaczy,ze nie widze bledow ktore popelnia aministracja i wszystkiego innego co niepokoi reszte swiata jestem obywatelem tego kraju,przemieszkalem tam ponad 20 lat,praca w tym kraju ustawila mnie na reszte mego zycia,jedn z moich synow tam mieszka,od 7 lat mieszkam w Australii mowiac oglednie, byc moze ordynarnie...nie chce srac w 'swoje" gniazdo jesli naprawde nie ma potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: mam pytanie Igor 24.11.10, 23:57 melord,ta twoja odpowiedz to szczyt "slowobludija" (jest takie slowo w jezyku rosyjskim-sprawdz).Napisales bardzo duzo,a ja nic nie wiem na temat.Przeciez mnie chodzilo o przyszlosc USA!A dowiedzielem sie,ze ty niechcesz srac we wlasne gniazdo.Czyli rozumiem,ze ta przyszlosc widzisz czarno,ale niechcesz o tym mowic? Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: mam pytanie Igor 25.11.10, 00:10 rosyjski juz prawie zapomnialem... czarno to rowniez widze Anglie,Francje,Polske...kilka innych krajow czy USA najczarniej w tym towarzystwie wyglada?...watpie Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: mam pytanie Igor 25.11.10, 00:30 Sranie w gniazdo do przyjemnosci nie nalezy, rzeczywiscie. Mysle, ze nie wszystkim chodzi o "zaczepki" na temat Stanow Zjednoczonych, maja tylko problem z wyartykulowaniem o co im chodzi. Ani Stanom, ani krajom starej Europy nie zycze zle, choc kolor, o ktorym pisales, bardzo pasuje. Wydaje mi sie, ze do zabojstwa Kennediego Stany Zjednocz. stanowily potezny naped dla swiatowego postepu. Zabojstwo, wojna w Wietnamie, Wall Street spowodowaly, ze byc nia przestaly. Odkad duze korporacje "wstapily" na tron, otoczyly sie lobbystami i stali sie despotyczni, pociagnelo to za soba ere korupcji. W tej korupcji "tonie" nie tylko Ameryka ale i Europa, Rosja tez. Widac to bylo na liscie nominacji Obamy, widac i u Miedwiediewa. Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: mam pytanie Igor 25.11.10, 00:12 Ty koles Igor KU(rwa) musiz rozumiec , ze Twoja zakichana Rosyja jest cywilizacyjnem trupem z wlasnej woli. Chiny sa niewolniczym lagrem z wlasnej woli. I Europa zdycha w marazmie z wlasnej woli. I twe smieszne rzyganie na USA nie zaczaruje rzeczywistosci i nie poprawi sytuacji tych chorych spoleczenstw. Ja osobiscie wierze w USA ktore znam od podszewki i jestem pewien , ze jest to jedyne spoleczenstwo, ktore ma swietlana przyszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: W fizyce 24.11.10, 22:27 Wtracaj sie Igor, wtracaj. Jedynie prowokator klonista nie jest mile widzianym gosciem, ale coz, za wolnosc slowa trzeba placic. Naturalnie ze sproszczylam problem ale tez mialam nadzieje uzyc tego jako wyjscia by uswietlic ten wiekszy trend i zgadzam sie z tym co powiedziales. Rosja i Chiny ciezka aby odejsc od dolara i to w taki sposob by mialo to najmniej negatywny wplyw na gospodarki ich jak i gospodarke calego swiata. Zreszta z jakiej racji maja placic za swoje zniewolenie czy atak na swoje terytorium. Maja racje i najwyzsza pora. Czy upadek dolara poprawi ekonomie USA to jednak bardzo watpie. Moze na dluzsza mete czyli w ciagu przynajmniej dziesieciu a prawdopodobnie kilkudziesieciu lat to moze tak. Ale na poczatek to bedzie taki krach o duzo gorszy niz przy upadku ZSSR. I to z wielu powodow. Amerykanie obudza sie i nie bedzie ich stac na podstawowe produkty w Wal-martcie o benzynie juz nie wspomne. Zreszta Dmitri Orlov swietnie porownal upadek ZSSR z potencjalnym upadkiem USA i USA bedzie w duzo gorszej sytuacji ze wzgledu na brak transportacji publicznej i mieszkan komunalnych co uratowalo wielu w ZSSR. W zwiazku ze swiatem wielubiegunowym to sie zgadzam. Tak Saakasvilli jak i USA chyba nie spodziewali sie odwetu Rosji no i pokazalo to USA ze jest granica ktorej przekroczyc nie moga. Innaczej juz by nie tylko Iran zbombardowali. Pozd Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: W fizyce 24.11.10, 22:33 Oddzialywania trzech cial juz sa nieprzywidywalne. > mam nadzieje,ze to tylko taki twoj zart,poniewaz z naukowego punktu widzenia,j > est nie zabardzo korektny (tak powiem ,zeby cie nie obrazic) trzy ciala to threesome....wiec oddzialywanie jest rzeczywiscie nieprzewidywalne nie widze wiec powodu by to podwazac...naukowo Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: W fizyce 24.11.10, 22:49 melord napisał: nie widze wiec powodu by to podwazac...naukowo To, w takim razie ,co sadzisz ,chociaz by o naszym ukladzie slonecznym,w ktorym porusza sie ogromna ilosc cial,ale w bardzo przywidywalny sposob .Miedzy innymi,wlasnie dla tego amerykanskie sady potrafili doleciec do granic naszego ukladu slonecznego,poniewaz dalo sie przewidzic ,jakie sily na nich beda dzialac. Pozdrawiam. p.s.to o czym ty wspomnil,mnie jest znane,ale jest nijak do rzeczywistosci. I jeszcze,czy miales szczescie byc w trojkacie? Nie w takim,.gdzie dwa walcza o ta trzecia,a wrecz przeciwnie,kiedy te dwie mysla tylko o tobie i zaspokojaja wszystkie twoi zachcianki. Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: W fizyce 24.11.10, 23:16 igor_uk napisał: > I jeszcze,czy miales szczescie byc w trojkacie? kiedy te dwie mysla tylko o tobie i zaspokojaja > wszystkie twoi zachcianki. no wiesz igor...odbiegamy mocno od meritum tego watku,gromy moga sie posypac...niech tam tak zadarzalo sie...czlowiek byl mlody,pelen... w kwesti milosnej gieroj, kawaler....obozy zeglarskie,inne wypady,mazury,namioty..sklamalbym gdybym napisal,ze zaluje skoro juz swintuszymy...odwrotny uklad ,dwoch mezczyzn jedna kobieta nazywano w mlodziezowym slangu "na dwa baty"...tutaj jednak nie wiele wiecej mam do powiedzenia oprocz zacytowania terminologii Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: W fizyce 24.11.10, 23:30 melord napisał: gromy moga sie posypac... Aczy nie warte te wspomnienia wszystkich gromow,co nam na lowe spadna? A tak na serio. Uklady wielobiegunowe w cale nie musza byc nietrwale lub nieprzywidywalne.Wez chociaz by sam siebioe.Wyobrazasz sobie po jakim orbitam zapiepszaja elektrony w atomach,z ktorych ty zbudowany?I czy jestes w stanie wyobrazic ile czynnikow na nich dziala (wspomni chociaz by pierszy lepszy kac ,po dlugiej nocy),ale trzymasz sie,nie rozlatujesz sie na protony. Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: W fizyce 24.11.10, 23:37 igor_uk napisał elektrony w atomach czy elektrony to ciala???? w fizyce,szczegolnie kwantowej nie czuje sie najlepiej wiec raczej odpuszcze sobie ten temat ale odp. chetnie przeczytam Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: W fizyce 24.11.10, 23:43 melord napisał: > igor_uk napisał > elektrony w atomach > > czy elektrony to ciala???? > w fizyce,szczegolnie kwantowej nie czuje sie najlepiej wiec raczej odpuszcze so > bie ten temat > ale odp. chetnie przeczytam cholera ucieklo... mialem dopisac,ze z racji wykonywanego zawodu znam jedynie dobrze zasady mechaniki tj. statyki,dynamiki ,kinematyki....a to stanowi maly wycinek fizyki Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: W fizyce 24.11.10, 23:45 milord, a czy ty wiesz czym jestes ty? czy cie nigdy nie przychodzila do glowy mysl,ze twoj Swiat moze okazac sie tylko malutka czescia czegos o wiele wiekszego. Wyobraz sobie taka bakterie,lub wirus,co zyja w twoim organizmie,to dla nich twoj przewod pokarmowy, jest calym Swiatem(he,he). a na serio,zgodnie z ta wiedza ,ktora kudzkosc dysponuje na obecna chwile-elektron rzeczywiscie cialem nazwac trudno,co w cale nie znaczy ze nie podlega wszystkim zasadam obowiazyjacym w fizyce,tylko w mikroskale. Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: W fizyce 25.11.10, 00:01 elektron rzeczywiscie cialem nazwac trudno sam widzisz....trzy ciala doskonale sobie poradza bez elektronow czy protonow a,ze sa te trzy ciala nieprzewidywalne sa,co do tego nie ma watpliwosci...trust me dobra wystarczy w tym temacie... Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: W fizyce 25.11.10, 00:04 melord,fajnie sie gada z toba,ale niestety rano do pracy. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Trzy ciala 25.11.10, 07:06 pomijajac "bara bara", chodzi o oddzialywania. W atomie czy w kosmosie lzejsze ciala kraza wokol ciezszych. A te ciezsze sa zbyt daleko by oddzialywac miedzy soba. W wielobiegunowym swiecie nieprzywidywalne bedzie lancuch reakcji na jakies wydarzenie, ktore moze prowadzic do wojny. Przykladem jest tu moze wybuch 1ws, kiedy smierc arcyksiecia uwolnila lawine niekontrolowanych wydarzen. PF Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: Trzy ciala 25.11.10, 10:25 Q.wa! A co, jak by nie zabili arcyksiecia, to WWI by nie bylo ?!? Do wojny wszyscy byli gotowi. Potrzebny byl powod, a ze padlo na Ferdynanda.. Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Taka jest wola Boga 25.11.10, 10:48 Moze byc tylko jeden Pan na Niebie czyli Bog. Moze byc tylko jeden pan na ziemi z woli Boga czyli USA. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Lancuch nieprzewidywalny 25.11.10, 13:32 Ostatnia interpretacje 1ws, ktora czytalem i ktora mnie przekonala, byla taka, ze mezczyzni sie nudzili i trzeba bylo im jakiego mordobicia. Wielka roznica jaka jest miedzy sytuacja wiek temu i dzisiaj, jest taka ze powazniejszy konflikt moze sie skonczyc wojna nuklearna. I przedwczesnym pojawieniem sie ludzkosci przed obliczem Najwyzszego. Mnie sie tam nie spieszy... PF Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: W fizyce 24.11.10, 22:41 .Czyli i tu cos zmienilo sie. nas > tepnym krokiem bedzie przejscie na rozliczenie w Euro,miedzy Rosja i UE,jak row > niez Chiny-UE. Chcialam tez dodac na temat euro. Wlasnie tego co napisales czyli przejscia na rozliczenie Rosja - EU i Chiny EU na euro byloby kleska dla USA. Euro rowniez stanowi a raczej stanowilo alternatywe do USD. Dlatego o prawie roku spekulanci to euro atakuja. No przynajmniej jeden z powodow. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Despotyzm ponadnarodowy 24.11.10, 22:27 polski_francuz napisał: > Jedna z konsekwencji tego co piszesz jest powstanie swiata wielobiegunowego. Ni > e bedzie ten swiat bardziej przewidywalny. I bedzie, przez to, mniej bezpieczny Och, P_F. P_F, powtarzasz bezrefleksyjnie propagandę zachodnią dla wykształconych z dużych miast (jak to się w PL mawia). Tymczasem najbezpieczniejszym okresem były dziesięciolecia istnienia 2 wielkich mocarstw trzymających się nawzajem w szachu: USA i ZSRR. Patrząc wstecz był to okres spokoju i rozkwitu na Zachodzie oraz spokoju na wschodzie. Reguła jest jedna i zawsze obowiązująca - jeśli jest tylko jeden mocarny (tu:światowy) policjant , to siłą rzeczy musi on ześwirować i uwierzyć w swoją omnipotencję i nieograniczoną władzę. Niczym to się pod kreską nie różni od rządów despotycznych w danym kraju. Jeśli władza nie ma żadnej przeciwwagi, zaczyna szaleć. I tak jak demokracja (jeśli funkcjonuje) daje opozycyjne opcje w danym kraju, tak i na forum międzynarodowym jest to równie zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Zandarm 25.11.10, 07:09 sam nie jest dobrze. Dwoch rownie-silnym zandarmow to jest to. Ale kto zandarmowi dzisiejszemu siegnie na Augenhöhe? Pewnie tylko skosnooki i to jeszcze za ...siat/set lat. PF Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Nie nalezy wszystkiego 24.11.10, 22:16 polski_francuz napisał: > do forsy sprowadzac ani skutkow z przyczynami mylic. Ależ niestety i owszem, kto kontroluje pieniądz (światowy), ten konktroluje świat. > Korei sie pewnie nowa ekipa mozdzierzami przebija do wladzy. Możliwe, ale to w niczym nie zmienia nerwowości USA. > A rynki pieniedzy globalnego swiata reaguja. Problem w tym, że te rynki czują, że mogą stracić swą globalność. Odpowiedz Link Zgłoś
lwowiak51 Re: USD podskoczyl przy wzrastajacym konflikcie k 25.11.10, 17:22 Jak Rosjanie zabijali Czeczencow i Gruzinow to rubel podskoczyl? ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś