Gość: mario IP: 5.5R* / *.lax.untd.com 10.04.04, 09:25 to tak jakby sluchac Ribentropa z Molotowem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmaly Sadryści proponują dwudniowy rozejm 10.04.04, 09:28 Gdy rok temu biadoliłem na tym forum i gdzie indziej i załamywałem ręce nad bezsensowną moim zdaniem interwencją w Iraku, bywałem mieszany z błotem jako przeciwnik wolności, demokracji i innych rzeczy pisanych z dużej litery. Ale im dłużej obserwuję sytuację w Iraku, tym bardziej jestem przerażony. I tym bardziej jestem przekonany, że interwencja w Iraku była bezprawnym aktem przemocy międzynarodowej, niczym nie uzasadnionym krokiem militarnym przeciwko niepodległemu państwu, a niezaprzeczalne wady reżimu Saddama Hussejna w żaden sposób jej nie usprawiedliwiały. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że wolałbym się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 09:39 "(...)Zwolennicy poprzedniego reżimu(...)" - Colin Powell mógłby przestać robić z siebie błazna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warmi Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: *.chi1.dsl.speakeasy.net 10.04.04, 09:55 Czy ty nie rozumiesz prostego faktu ze Bush probuje "przemeblowac" bliski wschod poniewarz to jest jedyna sposob na unikniecie totalnej katastory w przyszlosci ? Jezeli to sie nie uda i region pozostanie takim bagnem jakim jest teraz to wczesniej czy pozniej konsekwencja bedzie taka , ze w jakims miescie w USA islamistom uda sie przemycic i wysadzic bombe atomowa - to tylko kwestia czasu. Gdyby cos takiego sie stalo to wtedy cala ta dyskusja na temat praw czlowieka, bezprawnym ataku itp zmienila by sie na dyskusje ile zajelo by lat zeby radiacja w miasta jak Mekka czy Teheran opadla do poziomu niegroznego dla ludzkiego zycia. Wszyscy ci idioci na bliskim wschodzie (Al-Jazeera) ktorzy kibicuja kazdemy kto opiera sie probom wprowadzenia demokracji w Iraqu przez USA nie zdaja sobie sprawy, ze w ten sposob zakladaja petle na szyje sobie lub swoim dzieciom. Amerykanie sa tak potezni militarnie , ze gdyby w koncu kiedys zostanli zmuszeni do zdiecia rekawiczek to tam by nie zostal kamien na kamieniu. Glupi Saraceni nie zdaja sa nawet sprawy ze jedyne co ich utrzymuje przy zyciu jest dobra wola Amerykanow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajetan Siłą argumentu, nie argumentem siły !!! IP: *.wbrmfd01.mi.comcast.net 10.04.04, 10:43 Jeśli to wszystko nazywasz "próbami wprowadzenia demokracji w Iraku", to ja TAKIEJ demokracji zaczynam się obawiać. Przestań się oszukiwać, człowieku. Wcześniej na tym portalu ktoś umieścił link do artykłu pani Naomi Klein: www.irak.pl/Naomi%20Klein%20Tlo%20powstania.htm Przeczytaj i zastanów się, czy Ty sam chciałbyś doświadczyć takiej "demokracji". Prostym sposobem na uniknięcie "katastrofy w przyszłości" jest zajęcie przez USA bezstronnego stanowiska w konflikcie izraelsko-palestyńskim. Jeśli się tego nie zrobi, to nawet zrównanie z ziemią całego Iraku problemu nie rozwiąże, lecz go niebezpiecznie pogłębi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Nie wysluguj sie im, oni cie o to nie prosili. IP: *.53.194.203.acc03-dryb-mel.comindico.com.au 10.04.04, 12:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Polska język trudna język IP: *.core.lanet.net.pl 10.04.04, 18:05 "Bojówki al-Sadra, zwane Armią Mahdiego na trzydniowe wstrzymali ataki na oddziały polskie i bułgarskie z okazji obchodów święta Arbain Husajni." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg24 o Boże , jaka głupota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 22:50 z artykułu Naomi Klein: <i>pierwszy dekret Bremera po nominacji przez Busha dotyczył odsunięcia od służby setek tysięcy irackich żołnierzy i odmowy wypłaty im żołdu, ale za to z pozwoleniem zatrzymania broni – na wypadek gdyby jej potrzebowali. </i> kilkaset tysięcy uzbrojonych gości z dużą ilością wolnego czasu ... i bez pieniędzy do życia ... problem polega na tym że Amerykanie chcieli to zrobić po Amerykańsku. trzeba bylo zastosować strategię: 0% Bezrobocie, pełny socjalizm. zająć, ich czymś, choćby musztrą, ćwiczenia w terenie, bieganie dookoła poligonu. ale nie, musieli to zrobić po swojemu! american way of live, no evil communism, free market, każdy odpowiada za siebie. Lepper by to lepiej zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirex do warmi IP: *.abhsia.telus.net 10.04.04, 10:49 czy ty swoje proroctwa, swiatopoglad, leki, wyniosles z synagogi w Seattle czy moze zbyt duzo zydowskich masowek przepralo ci muzg? przyznaj sie, cala twoja wiedza to to co ci zydki amerykanskie na fox news w muzg wtloczyli, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Uber Alles IP: *.do.pl / *.generacja.pl 10.04.04, 16:54 Tylko brunatny kolor zastąpiono biało-czerwono-niebieskim. Hitlerowcom też brakowało przestrzeni życiowej i też musieli zareagować bo na nich napadali, np. w Gliwiczach. Tylko ktoś z wykształceniem amerykańskim może nie widzieć podobieństw. Swoją drogą ktośby zrobił niezły interes robiąc papier toaletowy w takich barwach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej NYC Re: Uber Alles IP: *.z251-93-67.customer.algx.net 10.04.04, 19:46 Tylko kompletny ignorant uzylby agresji Hitlera wobec Polski i reszty Europy jako analogi wydazen w Iraqu. "Napad" w Gliwicach byl fabrykacja, napad na Nowy Jork niestety nie. Saddam otwarcie zachecal i popieral ataki terrorystyczne, wyplacajac rodzinom samobujcow spore sumy, jednoczesnie terroryzujac swoj wlasny narod. Byl symbolem terroru, glowa panstwa i melagomanem. Wydawalo mu sie ze nikt nigdy nie bedze w stanie zmusic go to odpowiedzialnosci. Pomylil sie. Ja mieszkam w NYC od 30-tu lat, to jest moje miasto ktore kocham. Nigdy nie zapomne, ogladajac tego dnia w TV, uradowane twarze tanczacych mas arabskich, we wszystkich wiekszych miastach tego regjonu. Apropo amerykanskiego wyksztalcenia, jedno jest pewne; ty go nie masz. Kompromitujace prostactwo i arogancja twoich wypowiedzi jest tego dowodem. Pozdrowienia z NYC. Odpowiedz Link Zgłoś
lolo11 Re: Uber Alles 11.04.04, 00:16 Skad wiesz, ze zamach w Gliwicach byl sfabrykowany? A skad wiesz, ze zamach na WTC niebyl sfabrykowany? Widziales terrorystow w samolotach, bo nie ma ich na listach pasazerow? Widziales szczatki samoloty rozbitego o Pentagon? Czy wiesz, ze technika pozwala na przejecie systemu sterowania samolotu przez kontrole naziemna? Jezeli tak, to czy mozna bylo skierowac samolot w WTC sterujac nim z ziemi? Jezeli tak, to dlaczego nie przejeto samolotu i sprowadzono go na najblizsze lotnisko? A moze ta cala technika to pic na wode takie samo jak "amerykanie na ksiezycu"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GR Re: Uber Alles IP: *.wi.rr.com 11.04.04, 04:52 NYC - wyksztalcenie Twoje swietnie prezentujesz w swojej wypwiedzi, przeczytaj ja i postaraj sie skorygowac bledy. Poza tym prawda jest, ze szkoly amerykanskie ksztalca polglowkow. Znam wielu z nich i mam nieprzyjemnosc z nimi pracowac - wiedza ich jest na poziomie szkoly podstawowej mimo, ze posiabaja BS lub nawet MS tytuly z uniwersytetow stanowych. Analogie pomiedzy Izraelem lub USA i Hitlerem sa dosc wyrazne - atakowanie bezbronnych bez udokumentowanych powodow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemar Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: *.ne.client2.attbi.com 10.04.04, 18:09 Nareszcie ktos z olejem w glowie. Szkoda, ze to taki rarytas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poroh warmi ujal rzecz bez zarzutu IP: *.acn.pl 10.04.04, 19:02 dokladnie tak to wyglada. wobec zdziadzialej, frajerskiej Europy mamy do wyboru albo pax americana albo ogolnoswiatowy burdel na modle roznych fanatykow ideologicznych, wrogow wolnosci jednostki, fundamentalistow i innych. jednym slowem - odejscie zachodniej cywilizacji, ktora jest mi bliska. w tej sytuacji wole Ameryke, we wlasnym interesie a gdyby Amerykanie nie wiazali sie z humanitaryzmem to zadne bojowki islamskich maniakow w Iraku nie przetrwalyby dluzej niz kilka godzin. jeszcze jakies 200 lat temu w podobnej sytuacji nastapiloby kilka naprawde masowych pacyfikacji i w Iraku bylby od roku calkowity spokoj - a zwyciezcow, jak wiadomo, nikt nie sadzi. sposob prowadzenia wojny bardzo sie "ucywilizowal" - i warto docenic szczegolnie to, ze stosuja sie do tego (na tyle na ile moga) najsilniejsi, bo w ich przypadku to tylko dobra wola. wesolych swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 10:22 Ta wojna ma dwa cele: Bezpieczeństwo Izraela i zdobycie złóż nafty. Jak na razie cele te nie są osiągnięte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: *.chello.pl 10.04.04, 10:47 Gość portalu: Zuzia napisał(a): > Ta wojna ma dwa cele: Bezpieczeństwo Izraela i zdobycie złóż nafty. Jak na > razie cele te nie są osiągnięte. Trzecia cela dla ciebie, za głupotę i kradzież nick'a (może byc gumowa, nie jestem mściwa). zuzia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shadow Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.04, 11:34 Ich należy teraz zabijać albo zamknąć na bliskim wschodzie niech sie wymordują bo nasze wnuki będą musiały broniś naszych ziem przed tymi krwiożercami, nie widzicie że oni dyszą krwią do nas wszystkich.Chowanie głowy w piasek nie uchroniło Europy przed wojną.Obym nie miał racji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rojowski Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 10.04.04, 16:05 Mam dla ciebie dobra wiadomosc. Mylisz sie bardzo. Szkoda blota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM SPROBUJMY SIE ZASTANOWIC"GLEBIEJ"BEZ EMOCJI IP: *.proxy.aol.com 10.04.04, 21:17 ? CO AMERYKA MIALA UCZYNIC PO 11-TYM SIERPNIA GDY STRACILA PONAD 3000 SWOICH WARTOSCIOWYCH OBYWATELI I MATERIALNIE TEZ BYLA(ZOSTALA)DOTKNIETA. ? CO IZRAEL POWINIEN ZROBIC BRONIAC SIE PRZED TERORYSTYCZNYMI ATAKAMI, W CHWILI KIEDY JEST PANSTEWKIEM O BARDZO ZNIKOMEJ POPULACJI W PRZECIWIENSTWIE DO KRAJOW AZJATYCKICH CZY ARABSKICH W KTORYCH POZA PRODUKCJA NOWYCH ZYC NIE WIELE WNOSZA DO WSPOLCZESNOSCI. ? CZY TE DWA KRAJE POWINNY SIE UPOKORZYC NIE ODPOWIADAJAC SILA NA SILE......AMERYKA I CALY SWIAT POWINIEN RAZ NA ZAWSZE ROZPRAWIC SIE Z TERORYSTAMI TUZ PO ZNISZCZENIU PRZEZ ARABOW (W AFGANISTANIE)HISTORYCZNYCH BUDDYJSKICH MONUMENTOW, TO NIE BYLO BY TERAZ PROBLEMU, ALE PONIEWAZ SWIAT CYWILZOWANY SADZI ZE ONI SA LUDZMI Z KTORYMI DA SIE ROZMAWIAC - DLATEGO PLACI ZA SWOJA NAIWNOSC. ARABI SADZA ZE SA NAJWAZNIEJSZA CYWILZACJA SWIATA, CIAGLE ZYJA MITEM Z PRZED WIEKOW UZURPUJAC SOBIE PRAWO SUPERIORYTY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg24 Re: SPROBUJMY SIE ZASTANOWIC"GLEBIEJ"BEZ EMOCJI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 23:08 Gość portalu: PM napisał(a): > ? CO AMERYKA MIALA UCZYNIC PO 11-TYM SIERPNIA GDY STRACILA PONAD 3000 SWOICH > WARTOSCIOWYCH OBYWATELI I MATERIALNIE TEZ BYLA(ZOSTALA)DOTKNIETA. ? nie mieszać w to iraku. afghanistan ok. > CO IZRAEL > POWINIEN ZROBIC BRONIAC SIE PRZED TERORYSTYCZNYMI ATAKAMI, W CHWILI KIEDY JEST > PANSTEWKIEM O BARDZO ZNIKOMEJ POPULACJI W PRZECIWIENSTWIE DO KRAJOW AZJATYCKICH > > CZY ARABSKICH W KTORYCH POZA PRODUKCJA NOWYCH ZYC NIE WIELE WNOSZA DO > WSPOLCZESNOSCI. ? zapłacić każdemu arabowi który zgodzi się przenieść górę złota. > CZY TE DWA KRAJE POWINNY SIE UPOKORZYC NIE ODPOWIADAJAC SILA > NA SILE...... amerykanie powinni zapłacić. na wojnę wydali właśnie 100 mld. jeszcze będą drugie tyle musieli wydać. pozwól że ci to policzę: $200.000.000.000 wydatki wojenne / podzielone przez 3.700.000 Palestyńczyków == równa się $54.000 per capita KURWA, DAJCIE MI TYLE KASY TO SAM WYJADE Z POLSKI !!! inni jadą do ameryki, żeby zarobić MNIEJ. > AMERYKA I CALY SWIAT POWINIEN RAZ NA ZAWSZE ROZPRAWIC SIE Z > TERORYSTAMI TUZ PO ZNISZCZENIU PRZEZ ARABOW (W AFGANISTANIE)HISTORYCZNYCH > BUDDYJSKICH MONUMENTOW, TO NIE BYLO BY TERAZ PROBLEMU, ALE PONIEWAZ SWIAT > CYWILZOWANY SADZI ZE ONI SA LUDZMI Z KTORYMI DA SIE ROZMAWIAC - DLATEGO PLACI > ZA SWOJA NAIWNOSC. w afganistanie nie ma arabów, ty debilu. sprawdź sobie. www.afghan-network.net/Ethnic-Groups/ www.nationalgeographic.com/landincrisis/ethnic.html to mniej więcej tak jakbym ciebie nazwał Niemcem. poza tym jakoś nie widzę żeby Arabowie niszczyli pomniki w Egipcie. > ARABI SADZA ZE SA NAJWAZNIEJSZA CYWILZACJA SWIATA, CIAGLE > ZYJA MITEM Z PRZED WIEKOW UZURPUJAC SOBIE PRAWO SUPERIORYTY. powiem ci że jesteś głupim szowinistą. w Iraku było przed 1990 więcej wykształconych ludzi niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: *.icis.pcz.pl 10.04.04, 21:23 Popieram Cie kolego - to samo chcialem dzisiaj napisac - ja jestem starszy i pamietam jak ciagnely sowietskie wojska przez moje miasteczko na Czechoslowacje a nasz wojsko razem z nimi. I znow historia sie powtarza tylko ze Wielkim Bratem jest juz USA. Ze tez my Polacy nie uczymy sie na bledach. Pozdrawiam Cie mmaly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwejk! Falludża: ponad 450 zabitych Irakijcz.1000 rannych IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.04, 10:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo LUDOBOJSTWO ?!.... IP: *.53.194.203.acc03-dryb-mel.comindico.com.au 10.04.04, 11:39 Ja sie tam ludzi nie doliczylem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : ( Re: LUDOBOJSTWO ?!....ROO IP: *.dial.froggy.com.au 10.04.04, 11:49 Gość portalu: roo napisał(a): > Ja sie tam ludzi nie doliczylem. ludzi nie rozpoznajesz, bo jestes zwierzak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo A TO OD KIEDY TAKIE COS.... IP: *.53.194.203.acc03-dryb-mel.comindico.com.au 10.04.04, 12:20 PODOBNE DO CIEBIE, CZLOWIEKIEM SIE NAZYWA ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbig Re: A TO OD KIEDY TAKIE COS.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 12:35 nie kompromituj się więcej australijska popłuczyno i wracaj na swój zmywak byc może w pubie w którym zmywasz zbieraja się tacy różni, którzy np aborygenów traktuja jako podludzi - ten temat jest zreszta podnoszony w Australii : jak bardzo demokratyczne wydawałoby się społeczeństwo potrafiło łamać prawa człowieka w swoim kraju uznając za podludzi określone mniejszości etniczne. tobie to widać bardzo imponuje bo właśnie w taki sposób wyrażasz się o arabach. proponuję, abys zaczął pisac po angielsku - wówczas nie bedę musiał się wstydzić,że ze swoimi pogladami jestes mimo wszystko Polakiem jak ja.. w kazdym razie nie zaśmiecaj tego forum swoimi rasistowskimi wypocinami - nie mamy tutaj ochoty czytać takiego badziewia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo ZA MNIE WSTYDZIC SIE NIE MUSISZ... IP: *.53.194.203.acc03-dryb-mel.comindico.com.au 10.04.04, 13:03 kto ci powiedzial, ze jestem takim 'malym',zawistnym Polakiem jak ty?!Nie opowiadaj mi tu glodnych kawalow o polskiej tolerancji, bo niedobrze mi sie robi,kiedy slysze taka oblude !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : ) Re: ZA MNIE WSTYDZIC SIE NIE MUSISZ...ROO IP: *.dial.froggy.com.au 10.04.04, 13:25 Gość portalu: roo napisał(a): > kto ci powiedzial, ze jestem takim 'malym',zawistnym Polakiem jak ty Czyzbys czul sie kims wybranym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbig Re: jesteś nudny australijski imbecylu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 15:54 faktycznie nie ma chyba potrzeby wstydzic się za takiego chama jak ty - niech to twoje chamstwo i rasiszm ida na rachunek twojej nowej ojczyzny ; tam pewnie tez mało kto chce z toba rozmawiać i dlatego wyżywasz się dziesiatkami wpisów na necie - zawsze to lepsze niz monologi przy zmywaku albo w kibelku, prawda ? kładź się juz spać smietnikowy filozofie, u ciebie juz późna noc i daj ludziom odetchnąć od swojej głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Przepraszam, nie wiedzialem.... IP: *.32.221.203.acc13-dryb-mel.comindico.com.au 10.04.04, 16:03 ze mam do czynienia z'czlowiekiem'-debilem.Tyle chamow i prymitywow tutaj sie pojawia, wiec latwo popelnic pomylke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbig Ziew, powiedziałem ci pajacu.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 16:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neszczu Re: jesteś nudny australijski imbecylu IP: *.swiftdsl.com.au 10.04.04, 16:12 Gość portalu: zbig napisał(a): > faktycznie nie ma chyba potrzeby wstydzic się za takiego chama jak ty - niech > to twoje chamstwo i rasiszm ida na rachunek twojej nowej ojczyzny ; tam pewnie > tez mało kto chce z toba rozmawiać i dlatego wyżywasz się dziesiatkami wpisów > na necie - zawsze to lepsze niz monologi przy zmywaku albo w kibelku, prawda ? > kładź się juz spać smietnikowy filozofie, u ciebie juz późna noc i daj ludziom > odetchnąć od swojej głupoty Ja bym raczej jego postawe zapisal na poczet starej ojczyzny. Roo to typowy wytwor polskiej nietolerancji, szowinizmu i rasizmu. Tutaj w Australii takich nie ma. Z daleka poznac swiezy imporcik albo twardoglowy, ktory nie ma szans na aklimatyzacje, albo moze ma inne problemy egzystencjalne i sie w ten sposob musi wyladowac. W kazdym razie jest nadzieja, ze jak za pare lat nauczy sie angielskiego to zacznie czytac australijska prase (kiedy wyborcza przestanie byc dla niego jedynym zrodlem informacji), rozmawiac z ludzmi, i.t.d i moze nawet wtedy zacznie myslec. Co do aborygenow to masz racje, dostali w dupe strasznie. Ale to juz dosc odlegla historia. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Neszcza Re: jesteś nudny australijski imbecylu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 16:16 fakt, znam wielu australijczyków i spotykam się z nimi zawodowo w centrali firmy w UK .. dlatego napisałem ,ze chyba mało kto chce z nim rozmawiać , bo jakoś nie bardzo wyobrazam sobie , aby tak fajni ludzie mieli jakikolwiek wspólny temat z takim troglodytą .. take care, mate ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: + Re: ZA MNIE WSTYDZIC SIE NIE MUSISZ... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.04.04, 00:07 Ten roo to taki dwugarbny kangue. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : ) Re: A TO OD KIEDY TAKIE COS....ROO IP: *.dial.froggy.com.au 10.04.04, 12:57 Gość portalu: roo napisał(a): > PODOBNE DO CIEBIE, CZLOWIEKIEM SIE NAZYWA ? mowil mul jak to koniem byc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK-owiec Re: A TO OD KIEDY TAKIE COS.... IP: 212.14.48.* 10.04.04, 12:58 Hitler też chciał zaprowadzić pokój w Polsce i Europie podobnie jak Bush w Azji. Wesolych Świąt dobrym Ludziom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Nie wiem kogo Pan uwaza za dobrego... IP: *.53.194.203.acc03-dryb-mel.comindico.com.au 10.04.04, 13:20 czlowieka...ale mniejsza z tym !!ZYCZE PANU WESOLYCH I POGODNYCH SWIAT A TAKZE SZCZESCIA I POMYSLNOSCI NA RESZTE TEGO ROKU !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK-owiec Re: A TO OD KIEDY TAKIE COS.... IP: 212.14.48.* 10.04.04, 13:22 podludziu dla Hitlera twój Ojciec nie miał prawa do : nauki,prasy w j.polskim , swobodnego poruszania się po mieście ,obowiązywała go godz. policyjna , Polaków dotyczyło : szkoły polskie nie istniały , prasa polska nie istniała , literatura była zakazana , posiadania radia zakazane , w urzędach obowiązywał j.niemiecki. Gnoju twój Ojciec był podczłowiekiem a ty chcesz być rasistą ? Jesteś głupim gnojem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo ODWOLUJE TO , CO NAPISALEM POWYZEJ.... IP: *.53.194.203.acc03-dryb-mel.comindico.com.au 10.04.04, 13:29 TY JESTES TAKI AK-OWIEC JAK UPA POLSKA ARMIA !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : ) Re: ODWOLUJE TO , CO NAPISALEM POWYZEJ...ROO. IP: *.dial.froggy.com.au 10.04.04, 13:33 a ty taki kangur jak polak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janspruce Re: ODWOLUJE TO , CO NAPISALEM POWYZEJ...ROO. IP: *.rasserver.net 10.04.04, 13:55 Wiem jedno. Jak Arab zabije "niewiernego"to trafia do raju. To oni uwazaja nas za podludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : ) Re: ODWOLUJE TO... JANSPRUCE. IP: *.dial.froggy.com.au 10.04.04, 14:23 Gość portalu: janspruce napisał(a): > Wiem jedno. Jak Arab zabije "niewiernego"to trafia do raju. To oni uwazaja nas za podludzi... to wiedz i to, ze nas karmia tez takimi plewami. spojrz ze swierka to zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: ODWOLUJE TO , CO NAPISALEM POWYZEJ...ROO. IP: *.do.pl / *.generacja.pl 10.04.04, 17:16 > Wiem jedno. Jak Arab zabije "niewiernego"to trafia do raju. To oni uwazaja nas > za podludzi... To mało wiesz. Tylko w obronie wiary. Jak go będziesz chciał siłą nawrócić to cię zabije. Taki obowiązek. Wierząc głęboko będzie wolał zginąć niż wyprzeć się tradycji. Ale nie uwierzę w to, że mam się obawiać Arabów np. w pracy bo tylko czekają na moje życie. W Polsce jest sporo Tatarów (Islamiści). W nagrodę za służbę Rzeczypospolitej, dostali ziemię. Osiedlili się i choć są od wieków jakoś nie mordują otaczających ich prawosłanych i katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
lolo11 Re: LUDOBOJSTWO ?!.... 11.04.04, 00:26 A to dlaczego Hitlera nazywano ludobujca? Przeciez on ludzi w obozach nie trzymal!!!!! To tak jakby rzeznika posadzic o swinibojstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: 5.5R* / *.lax.untd.com 10.04.04, 10:07 Hitler tez chcial przemeblowac wschod i marnie skonczyl, a na Polakow inaczej nie mowol jak bandyci, takze kolo historii sie zamyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: wielkie USA pertraktuja z "terrorystami" IP: 212.205.253.* 10.04.04, 10:30 Do czego to doszlo, wielka armia "wyzwolencza" (he,he)USA, pertraktuje z "terrorystami" o chwile oddechu-rozejm. Nie ciekawie to wyglada i chyba nie ciekawie to sie skonczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: wielkie USA pertraktuja z "terrorystami" IP: *.chello.pl 10.04.04, 10:57 Gość portalu: marek napisał(a): > Do czego to doszlo, wielka armia "wyzwolencza" (he,he)USA, pertraktuje > z "terrorystami" o chwile oddechu-rozejm. Nie ciekawie to wyglada i chyba nie > ciekawie to sie skonczy Jesteś świetnym przykładem kogoś, kto umie czytac, ale nie rozumie tego, co jest napisane. Amerykanie nie chca zaogniać sytuacji, prowadzac walki w czasie, gdy po Iraku pielgrzymuje iles tam tysiecy muzułmanów. Skończy się ich święto, skończy sie też zabawa z Al Sadrem. Żałosne jest to, że jak Amerykanie starają się działać mniej brutalnie (a mają do tego środki), to tacy jak ty biora to za słabość, a jak przywalą z wiekszą siłą, podnosicie wrzask, że są brutalni. Kiepskie perspektywy przed wami, będziecie stale sfrustrowani i wrzody na żołądku pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfons Re: wielkie USA pertraktuja z...ZUZIA IP: *.dial.froggy.com.au 10.04.04, 11:39 zuzia, (za)twarda z ciebie d..., lepszy bylby z ciebie pozytek na froncie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: wielkie USA pertraktuja z "terrorystami" IP: 212.205.219.* 10.04.04, 12:09 Zuzia czy moze CondoZUZIA Rice sie zwiesz? Co taka ostra nienawidzisz facetow ? CNN "The U.S.-led coalition is seeking a bilateral cease-fire with enemy combatants in the Sunni stronghold of Fallujah to take place Saturday, the U.S. military says." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: wielkie USA pertraktuja z "terrorystami" IP: *.bas1.prp.dublin.eircom.net 10.04.04, 12:36 Zuzia, masz rację. Też myślę, że ten rozejm to początek końca dla bojówek al Sadra i postsadamistów. Mój post z rozwinięciem tego argumentu jest poniżej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: wielkie USA pertraktuja z "terrorystami" IP: *.bas1.prp.dublin.eircom.net 10.04.04, 12:39 Zuzia, masz rację. Myślę podobnie jak ty, że ten rozejm to początek końca bojówek al Sadry i postsadamistów. Większość Irakijczyków chce pokoju i wiedzą, że bez wojsk koalcji tego nie osiągną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: wielkie USA pertraktuja z "terrorystami" IP: *.do.pl / *.generacja.pl 10.04.04, 17:09 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > Większość Irakijczyków chce pokoju i wiedzą, że bez > wojsk koalcji tego nie osiągną. Czyżby prorok, że wie czego chca Irakijczycy lepiej od nich samych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczory11 Re: wielkie USA pertraktuja z "terrorystami" IP: *.zeelandnet.nl 10.04.04, 14:08 Zuzia, masz racje. Popieram Cie. A ten Twoj oponent "alfons"....? No coz, pseudonim juz sam mowi za siebie. Pozdrawiam - Kaczory11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Pacolu - prowokatorze... IP: *.53.194.203.acc03-dryb-mel.comindico.com.au 10.04.04, 11:31 bedziesz jeszcze gorzko oplakiwal swoja glupote, kiedy ' niewinny arab' bedzie chcial cie zarznac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik Re:KANGUR, SPADAJ W PODSKOKACH DO SWOICH IP: *.dial.froggy.com.au 10.04.04, 11:43 nadajesz sie na mieso armatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Wiesniaku, a rece umyles przed kolacja ?! IP: *.53.194.203.acc03-dryb-mel.comindico.com.au 10.04.04, 11:50 Nie rozrzucaj juz gnoju, na dzisiaj wystarczy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik Re: Wiesniaku, a rece umyles przed kolacja ?! ROO IP: *.dial.froggy.com.au 10.04.04, 11:54 Gość portalu: roo napisał(a): > Nie rozrzucaj juz gnoju, na dzisiaj wystarczy ! A co boisz sie,ze teraz twoja kolej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Nie podskauj, smarkaczu !! IP: *.53.194.203.acc03-dryb-mel.comindico.com.au 10.04.04, 12:00 Paciorek i do wyra ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo NIE PODSKAKUJ !!! IP: *.53.194.203.acc03-dryb-mel.comindico.com.au 10.04.04, 12:06 WON STAD , SMRODZIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik Re: NIE PODSKAKUJ !!! ROO IP: *.dial.froggy.com.au 10.04.04, 13:02 Gość portalu: roo napisał(a): > WON STAD , SMRODZIE! tym czosnkiem to od ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz TAK, TO SA SKUTKI BRAKU WITAMIN .... IP: *.53.194.203.acc03-dryb-mel.comindico.com.au 10.04.04, 14:07 Pewnie zapadles na anemie po schabowych.Nie masz wyjscia, musisz jesc wiecej cebuli i czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik Re: TAK, TO SA SKUTKI ...LEKARZ IP: *.dial.froggy.com.au 10.04.04, 14:19 Gość portalu: lekarz napisał(a): > Pewnie zapadles na anemie po schabowych.Nie masz wyjscia, musisz jesc wiecej > cebuli i czosnku. a co, ty tez...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik Re: TAK, TO SA SKUTKI ...LEKARZ IP: *.dial.froggy.com.au 10.04.04, 14:35 mnozycie sie i znikacie na zamowienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peacemaker PRECZ Z WOJNĄ!! IP: *.chello.pl 10.04.04, 11:29 Precz z wojną!! Precz z okupacją!! NIECH ŻYJE WOLNY IRAK DLA POLAKÓW!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Ja uwazam , ze Madagaskar jest bardziej polski.... IP: *.53.194.203.acc03-dryb-mel.comindico.com.au 10.04.04, 11:35 niz Irak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik Re:.. Madagaskar jest bardziej polski niz...ROO IP: *.dial.froggy.com.au 10.04.04, 12:40 Gość portalu: roo napisał(a): > niz Irak. Wszyscy glowia sie dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Moj drogi parobku, ja wcale temu nie zaprzeczam. IP: *.32.221.203.acc13-dryb-mel.comindico.com.au 10.04.04, 15:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: priv. Zoldactwo polskie ocalilo tylki do poniedzialku IP: 209.183.23.* 10.04.04, 11:38 Moze Gen.Bieniek zdazy napisac jeszcze pare rozdzialow swojej nowej ksiazki p.t. "Listy do okupowanych", kto wie , czasu malo, a ksiazka zapowiada sie poczytna tak jak "Wojak Szwejk" Haska. Zeby tylko zdazyl napisac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Ryjec ryje. IP: *.53.194.203.acc03-dryb-mel.comindico.com.au 10.04.04, 11:44 GLUPOTA I ZAWISC PRZEZ CIEBIE PRZEMAWIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: priv. Re: Ryjec ryje. IP: 209.183.23.* 10.04.04, 12:03 FU, roo, kał leci ci gębą ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Nie wiem, dlaczego jest tak duzo glupcow wsrod . IP: *.53.194.203.acc03-dryb-mel.comindico.com.au 10.04.04, 12:29 Polakow?...Co za wstretny i obludny narod !!!!!!!!NADAJECIE SIE TYLKO NA PAROBKOW U NIEMCA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: priv. Kangur cię przelecial, i jestes nadal w szoku ? IP: 209.183.23.* 10.04.04, 12:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik Re: Nie wiem, dlaczego tak duzo glupcow ROO IP: *.dial.froggy.com.au 10.04.04, 12:46 Gość portalu: roo napisał(a): > Polakow?...Co za wstretny i obludny narod !!!!!!!!NADAJECIE SIE TYLKO NA PAROBKOW U NIEMCA !!! ZAPYTAJ NIEMCOW NA CO WY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Nie wiem, dlaczego tak duzo glupcow ROO IP: *.ny5030.east.verizon.net 10.04.04, 14:05 Aborygen z pejsami Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus ale to nasi przez ostatnie dni utlukli 50 sztuk :) 10.04.04, 14:23 tego bydla bez strat wlasnych :)))chyba wiec to bydlo ocalilo tylek do poniedzialku a nie nasze chlopaki :)))) bedzie im sie nudzic pewnie w weekend :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Panie Prezydencie Kwasniewski, kiedy Pana dymisja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.04, 12:25 Panie Prezydencie Kwasniewski, kiedy poda sie Pan do dymisji? Nie po to Polacy powierzyli Panu urzad Prezydenta RP, aby mogl Pan sluzyc zlej sprawie i miec na rekach krew niewinnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Rozejm to dobra rzecz IP: *.bas1.prp.dublin.eircom.net 10.04.04, 12:30 Można się tylko cieszyć, że obie strony są gotowe na rozejm. Chrześcijenie i muzułmanie w Iraku mają w tych dniach swoje święta - trzeba je przeżyć w pokoju. Polityczny sens rozejmu w Karbali jest według mnie taki: al Sadra zorientował się, że jego bojówki nie wywołają irackiego powstania i wkrótce mogą zostać zniszczone przez Koalicję. Lepiej więc zacząć rozmawiać, by cokolwiek ugrać. Amerykanie w Faludży zorientowali się, że ofiar wśród Irakijczyków jest za dużo i robi to złe wrażenie. Trzeba więc spróbować pogadać albo znaleźć lepszy sposób na likwidacje postsaddamowskich bojówek, tak by nie było tyle ofiar wśród cywili. Rozejm oznacza, że rebelia wyhamowuje. Chwała żołnierzom amerykańskim i sojusznikom - również dzielnym Polakom - że nie ugieli się. Chwała poległym! Koalicja i umiarkowani Irakijczycy są na drodze do zwycięstwa z islamskimi ekstremistami. Wciąż mam nadzieję, że Irak dobrze zagospodaruje wolność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lopez Kolega był lektorem na WSNS ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 12:51 takiego pustosłowia nie słyszałem juz dawno. Najbardziej mi się podoba " chwała poległym " .. najbardziej chyba tym dzieciom bombardowanym przez wyzwolicieli prawda oligofreniku ? W ciagu ostatnich kilku dni zabito ich ponad 200 ( CNN ) uderzajace,ze wypowiedzi zwolenników polityki Busha są na poziomie srednio rozwinietych 6 latków.. to nie może byc przypadek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Kolega był lektorem na WSNS ? IP: *.bas1.prp.dublin.eircom.net 10.04.04, 13:03 Lopez, dzięki za miłego posta. Obaj smucimy się z powodu śmierci niewinnych. Ale inaczej oceniamy sytuacje. Nie jest celem Amerykanów zabijanie niewinnych ludzi. Celem Amerykanów i sojuszników w Iraku, w tym Polaków, jest ustabilizowanie sytuacji, tak, by Irakijczycy mogli w sposób pokojowy wejść na drogę rozwoju. Śmierć niewinnych podczas działań wojennych jest czymś tragicznym, ale nieuniknionym. Obecny rozejm pokazuje, że jest to możliwe, bo większość Irakijczyków chce pokoju, a ekstremiści są w mniejszości. Wojska koalicyjne działają stanowczo i elastycznie. Z moim pochodzeniem i wykształceniem raczej nie trafiłeś w dziesiątkę:) Większość swej młodości zużyłem na zwalczanie komunizmu w Polsce. Skończyłem też filozofię na UJ, obecnie studiuję dalej na Zachodzie. Moją pasją jest etyka. Pogodnych świąt życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: capricorn Re: Kolega był lektorem na WSNS ? IP: *.ma.charter.com 10.04.04, 14:47 Andrzeju, twoje slowa:"Większość swej młodości zużyłem na zwalczanie komunizmu w Polsce. Skończyłem też filozofię na UJ, obecnie studiuję dalej na Zachodzie. Moją pasją jest etyka". Czy nie widzisz ze polityka Busha wobec Iraku przypomina lata 1944-48 w Polsce? Tez przyszly obce wojska aby wyzwolic, byla tez Tymczasowa Rada (PKWN), Byl tez Manifest PKWN, i mialy byc wolne wybory , co prawda tylko "3 x TAK", a nie bezposrednie (jeden czlowiek = jeden glos) jak chcieli Szyici. A potem mielismy demokracje, coprawda socjalistyczna. O, a ci co protestowali od czasu do czasu tez byli nazywani zwolennikami poprzedniego rezimu, albo elementy wywrotowe na uslugach obcego mocarstwa.....Czy naprawde juz nie pamietamy naszej histori? Prawda jest taka, ze obcy (ktos z zewnatrz) nie powinen narzucac swojej woli ani modelu rzadow innym. Obojetnie jaki kolor ten obcy reprezentuje: braun mit swastyka, czerwony z sierpem i mlotem, czy red white and blue and fifty stars... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lopez Re: Do Andrzeja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 16:04 no i własciwie capricorn powiedzial ci to wszystko co ja myslę , ale w kulturalny sposób.. sorry, ale ponosi mnie kiedy czytam takie naiwne wypowiedzi jak twoje ..zauwazyłem ,ze piszesz z Dublina .. wyjdż do pubu, pogadaj z ludźmi wokół - może w ten sposób dowiesz się wiecej jak się rozwiązuje problemy terroryzmu ( oni sporo ci opowiedzą jak to się robiło po sasiedzku w Ulsterze - i kto w końcu osiagnął jakie takie rezultaty - pani Thatcher okupacja militarna i siłą , czy Toni Blair negocjajcami ). z całym szacunkiem dla twojego dorobku zyciowego i dyplomu UJ - to jeszcze nie zwalnia od krytycznego myslenia..powtarzać frazesy rzecznika prasowego Rumsfelda potrafi każdy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Do Andrzeja IP: *.bas1.prp.dublin.eircom.net 10.04.04, 17:13 Lopez, dzięki za post i zaproszenie do dublińskich pubów:) Ja wiele rozmawiam z ludźmi, Irlandczykami i obcokrajowcami. Chciałbym jedną rzecz Ci powiedzieć, nie tyle o Iraku, co w ogóle: jeśli ktoś dorosły, z jakimś doświadczeniem, wykształceniem i sumieniem ma odmienny pogląd na sprawy niż ty, spróbuj to uszanować. Nie załatwisz tego ani obraźliwym słowem ani sugerowaniem, że ktoś powtarza czyjąś propagandę. Sprawa jest dużo głębsza: największe autorytety na świecie różnią się - nieraz skrajnie - w ocenie wojny w Iraku. Każdy z nas, zwykłych śmiertelników, podejmuje jakąś decyzję w sumieniu, czym ta wojna jest, czemu należy się sprzeciwiać, a co popierać. Możemy nie zgadzać się ze sobą, wskazywać negatywne konsekwencję działań lub zaniechań w Iraku, itd, ale sznujmy w sobie nawzajem osobiście wypracowane decyzje, nawet wówczas, gdy nie są one wolne od niepewności czy błędu. Pozdrawiam serdecznie i pogodnych świąt Wielkanocnych życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Iracka wolność IP: *.bas1.prp.dublin.eircom.net 10.04.04, 17:46 Caprocon, dzięki za post.Myślę, że różnica między nami polega na tym, iż dla ciebie każda ingerencja z zewnątrz jest czymś złym, dla mnie zaś są złe i dobre interwencje. Sa interwencje zewnętrzne dobre w sposób oczywisty: Inwazja Ameryki w Europie i Japonii w czasie II wojny światowej. Obie te militarnie zwycięskie akcje przyniosły, wolność, demokrację i dobrobyt dla wrogich krajów. Akcja Amerykanów i Sprzymierzonych w Iraku jest bardziej kontrowersyjna, ale ja ją popieram, zwłaszcza w obecnej fazie. Pragnę, by Irak rządził się sam, bez Saddama i Amerykanów. Saddama - jako zbrodniczej siły politycznej już nie ma, natomaist Amerykanie wyjdą z Iraku, jak sytuacja się ustabilizuje. Stabilny, w miarę demokratyczny i zamożny Irak ma szansę na stabilizację całego regionu oraz nie będzie już zarzewiem terroru i konfliktów. Ameryka nie jest imperium idealnym, ale nie utożsamiałbym jej z nazistowskimi Niemcami czy Sowiecką Rosją. Ameryka ma swoje strategiczne interesy w Iraku - myślę, że głównie chodzi o długotrwałe uspokojenie regionu, tak by nie zagrażał USA - ale też interwencja w Iraku służy szerzej pojętej demokracji i pokojowi na świecie. Jeśli przyniesie zamierzony skutek. To jest sfera podjętego ryzyka: ta interwencja, nawet dobrze pomyślana może się po prostu nie udać. Obecny moment jest krytyczny. Ja jednak wciąż wierzę, że Irak się ustabilizuje i wejdzie na drogę pokojowego rozwoju i współistnienia. A w przyszłości Amerykanie będą w nim odgrywać podobną rolę jak dziś w Niemczech czy Japoni, czyli prawią żadną. Pozdrawiam i życze pogodnych świąt Wielkanocnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bk Re: Kolega był lektorem na WSNS ? IP: *.cable.mindspring.com 10.04.04, 16:47 celem bydla buszystowskiego jest 1. ropa.2.zainstalowanie baz militarnych 3. Ochrona terorrysty numer 1 na Bliskim Wschodzie- Izraela 4. Oglupienie takich naiwniakow jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Lubię i cenię Busha IP: *.bas1.prp.dublin.eircom.net 10.04.04, 18:10 bk, dzięki za post. Osobiście lubię i cenię prezydenta Busha, i gdybym był obywatelem USA na pewno bym na niego głosował w listopadowych wyborach. Nieco różnimy się w ocenie celów amerykańskiej interwencji w Iraku. Dla mnie tymi celami są: 1)uspokojenie i demokratyzacja Iraku i krajów sąsiedzkich; 2)wolność dla Irakijczyków; 3)likwidacja groźnych dla USA i Zachodu źródeł terroru bliskowschodniego; Spkojniejszy Bliski Wschód oznacza również bezpieczniejszy Izrael i bezpieczniejszy handel ropą. Na razie Amerykanie wydali przeszło 100 miliardów $ na Irak i pewnie wydadzą drugie tyle. Tu nie chodzi o proste interesy z ropą, ale strategiczne uspokojenie regionu, bo to na dłuższą metę opłaci się Amerykanom, Arabom i nam. Rozumiem, że Cię wkurzają tacy ludzie jak ja: trudniej jest utrzymać prosty model świata: Zbrodnicza Banda Busha i zmaniupulowani naiwniacy. Sprawa jest bardziej złożona. Rozwiązania światowych problemów mogą być różne. I z tą samą pewnością osobistą możemy popierać skrajnie różne rozstrzygnięcia. Proszę więc, uszanuj tę wolność ludzkich sumień i wytrzymaj napięcie płynące z pluralizmu postaw. Pozdrawiam serdecznie i życzę pogodnych świąt Wielkanocnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Lubię i cenię Busha IP: *.icis.pcz.pl 10.04.04, 21:28 Tak samo myslal Brezniew i wszedl do Afganistanu - nauczac innych jak maja zyc. I dla USA zaczyna sie ich Afganistan, gdy wszyscy Irakijczy zaczynaja sie jednoczyc aby wypedzic okupantow. Tylko ze w Afganistanie nie bylo Polakow, a w Iraku sa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : ) Re:RozejmtodobrarzeczPOWROTDODOMUJESZCZELEP IP: *.dial.froggy.com.au 10.04.04, 13:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK-owiec Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: 212.14.48.* 10.04.04, 12:45 Zbrodniarz Bush odpowie za ludobójstwo dokonane w iraku oraz za spowodowanie dużych strat wśród żołnierzy USA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vademecum Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: *.chello.pl 10.04.04, 13:36 Gość portalu: AK-owiec napisał(a): > Zbrodniarz Bush odpowie za ludobójstwo dokonane w iraku oraz za spowodowanie > dużych strat wśród żołnierzy USA! Małe pytanko: czy AK-owiec to przypadkiem nie skrót od Apologeta Komunizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Masz racje.... IP: *.53.194.203.acc03-dryb-mel.comindico.com.au 10.04.04, 13:46 TO JAKIS UB-owiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Masz racje.... IP: *.ny5030.east.verizon.net 10.04.04, 14:11 A ty co? Gowno z pejsami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Uwazaj... IP: *.53.194.203.acc03-dryb-mel.comindico.com.au 10.04.04, 14:22 jestes jedwabniku w N.Y.,JUTRO MOZE SPOTKAC CIE PRZYKROSC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Uwazaj... IP: *.ny5030.east.verizon.net 10.04.04, 14:35 Jedwabniku? Posluchaj kurwo moja babka byla zydowka, jej corka jest moja matka. Szkoda, ze do australii jest tak daleko bo sam osobiscie obil bym ci morde zasrany likudniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Po co jeszcze klamiesz? IP: *.32.221.203.acc13-dryb-mel.comindico.com.au 10.04.04, 15:40 NIE DOSC, ZE JESTES TYPOWYM POLSKIM 'OWADEM BLAWATNYM', TO JESZCZE STARASZ SIE BYC KLAMCA I OBLUDNIKIEM.MYSLISZ, DUPKU,ZE NIE ZNAM POLAKOW TAKICH JAK TY, KTORZY BY ZA JEDNEGO DOLARA WLASNA MATKE I OJCA SPRZEDALI ?!...Tak koniecznie chcesz miec problemy?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Po co jeszcze klamiesz? IP: *.ny5030.east.verizon.net 10.04.04, 16:09 Ja dla odmiany znam takich mocnych jak ty, z daleka, smieciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Po co jeszcze klamiesz? IP: *.ny5030.east.verizon.net 10.04.04, 16:12 Jestes zwykala wygadana szmata. Nie jestes Zydem tylko zasranym hitlerowcem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : ) ReSadryści proponują dwudniowy rozejmVADEMECUM IP: *.dial.froggy.com.au 10.04.04, 14:13 Gość portalu: vademecum napisał(a): > Małe pytanko: czy AK-owiec to przypadkiem nie skrót od Apologeta Komunizmu? a czy vademecum to nie przypadkiem pomiot faszyzmu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vademecum Re: ReSadryści proponują dwudniowy rozejmVADEMECU IP: *.chello.pl 10.04.04, 17:07 Gość portalu: : ) napisał(a): > Gość portalu: vademecum napisał(a): > > > Małe pytanko: czy AK-owiec to przypadkiem nie skrót od Apologeta Komunizmu > ? > > > a czy vademecum to nie przypadkiem pomiot faszyzmu? Zajrzyj do słownika, encyklopedii albo vademecum, to się dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus nie zgadzac sie na zaden rozejm..walic dalej po 10.04.04, 14:25 mordach..oni rozumieja tylko jezyk sily...jak sie jeszcze utlucze 500 to spotulnieja :)))) na razie kuracja dobrze wychodzi...powinno sie kontynuowac :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : ( Re: nie zgadzac sie na MARCUS CRASSUS IP: *.dial.froggy.com.au 10.04.04, 14:31 marcus_crassus napisał: ...> spotulnieja :)))) > na razie kuracja dobrze wychodzi...powinno sie kontynuowac :)) czemu sie potem dziwic, ze was eksterminuja? Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus kto kogo eksterminuje??na razie "ekterminowano" 10.04.04, 14:35 fallujah :))) ja bym dokonczyl eksterminacje i przeprowadzil podobna na sadrystach w paru innych miastach... po pierwszych 10 tys trupow wszyscy w irakubyliby przez 10 lat zadowoleni :))) ...sprobowaliby zreszta nie byc :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: kto kogo eksterminuje??na razie "ekterminowan IP: *.ny5030.east.verizon.net 10.04.04, 14:38 marcus_crassus napisał: > po pierwszych 10 tys trupow wszyscy w irakubyliby przez 10 lat zadowoleni :))) > Witamy nastepnego pejsatego hitlerka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pipipiplum O biedni Niemcy-to kara za zdrade USA i pokoju.! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.04.04, 15:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Uber Alles już przerabiano IP: *.do.pl / *.generacja.pl 10.04.04, 17:21 Twój kolega źle na tym wyszedł. Nawet nie wiadomo gdzie leży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Mówisz oczywiście o układaniu się z dolarowcami IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 10.04.04, 16:15 i ich polskimi pachołkami?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pipipiplum Tomson- z czerwona cholota ja nie rozmawiam.! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.04.04, 16:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PSYCHIATRA WIERSZE KTORE CZYTA TOMSON NA BAWIALNI W TWORKACH IP: *.dynamic.mts.net 10.04.04, 16:30 KTORA POECI WYSIEWALI-OJCZYZNA, CO OD KAMCZATKI , AZ PO SAN KTORA,JAK MLEKA PELNY DZBAN PODAJA DZIECIOM CZULE MATKI TO STALIN !!!!!!! I WIE KAZDY OD STARCA DO DZIECKA ZE NAJBARDZIEJ POTEZNA NA SWIECIE JEST NASZA OJCZYZNA RADZIECKA A MY WIERNE JESTESMY JEJ DZIECI Moj pacjent Tomson jest goracym patriota , nie swojej ojczyzny, ale on jest uposledzony i wszyscy musimy mu wybaczyc!!!! Z okazji swiat pozdrawiam wszyskich i nie dajcie sie zwariowac szczerze oddany Wam psychiatra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat To Tomson wciaz potrafi czytac?! Brawo, doktorze! IP: *.mclnva23.dynamic.covad.net 10.04.04, 19:40 Panie psychiatro, cytat jest bledny. W wersji ktora ja sam autoryzowalem stoi wyraznie: "Najspolegliwsza na swiecie jest nasza ojczyzna ZDRADZIECKA Jak to wyglada w praktyce wie kazdy Polak od dziecka!" Od siebie, takze dla panskiego pacjenta Thompsona (tfu! Kalasznikowa) inny wierszyk o wysokich walorach artystycznych i ladunku emocjonalnym: "Za ojczystych ziem rubieza gdzie zachodnie kraje leza jest daleki, obcy swiat. Tam sie ranek we lzach budzi na niedole prostych ludzi. Tam uciska brata brat!" :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kryska Brytyjski GUARDIAN donosi Sobota 10 Kwietnia IP: 192.39.228.* 10.04.04, 16:30 Sunnici i Szyici zjednoczeni przeciw wspolnemu wrogowi sobota 10 kwietnia Protest 200 tys. w Bagdadzie przeciw amerykanskiej okupacji Jonathan Steele and Rory McCarthy in Baghdad z brytyjskiego Guardiana www.guardian.co.uk/Iraq/Story/0,2763,1189295,00.html----------------------------------------------------------- Sunni and Shia unite against common enemy Protest 200,000 join Baghdad rally to denounce US occupation Jonathan Steele and Rory McCarthy in Baghdad Saturday April 10, 2004 The Guardian --------------------------------------------------------------- Az 200tys irackich wiernych, wielu z nich wyznania szyickiego, zromadzilo sie przed najwiekszym sunnickim meczetem w Bagdadzie by potepic okupacje amerykanska i oglosic solidarnosc z mieszkancami Falluja oraz z powstancami pod przywodztwem szyity Moqtada al-Sadr. To byla najwieksza demonstracja wspolnego poparcia ze strony sunnitow i szyitow. "Niech zyje Moqtada, niech zyje Falluja, niech zyja Basra, niech zyje Kerbala, " krzyczeli, wyliczajac nazwy miast, gdzie Szyici zaatakowali sily koalicji. Wielu z uniesionymi piesciami w gniewnym gescie. " Minol rok odkad Ameryka i Brytyjski lucyfer Tony Blair, rozpoczeli swoj atak. Amerykanie najechali na Irak, ale nie przenikneli naszych ludzi, ich duszy" Dr harith al-Dhari, glowny duchowny w meczecie Umm al-Quara grzmial z glosnikow gdy zromadzeni wierni siedzieli na trawnikach i betonowym placu. "Rok minal i gdzie jest ta demokracja, ktora obiecali? Zamiast tego mamy terror, cenzure i rzeke krwi" kontunuowal. To zgromadzenie bylo ogromne w porownaniu do polaczonych demonstracji paru tysiecy sunnitow i szyitow w polnocnym Bagdadzie,ktore mialo miejsce po tym jak nieznani sprawcy podlozyli bomby pod dwa szyickie meczety zabijajac setki ludzi w minionym miesiacu. Solidarnosc juz nie wyraza sie tylko w marszach protestacyjnych. Sa doniesienia, ze uzbrojeni szyiccy partyzanci pomagaja sunnickiemu ruchowi oporu w Falluja. Dr al-Dhari wysmial opinie, ze Irak jest u progu wojny domowej. "Amerykanie uwazaja, ze stanowia zawor bezpieczenstwa chroniacy przed wybuchem konfliktu miedzy sektami religijnymi, ale to jest tylko wymowka by tu dluzej zostac. tutaj w meczecie i wsrod tego zgromadzenia mamy dowod, ze wszystkie grupy sa zjednoczone. My wszyscy chcemy aby koalicja opuscila ten kraj" powiedzial. Nawet przed rozpoczeciem kazania emocje siegaly zenitu. Mieszkancy mowili, ze nigdy przedtem nie widzieli, by ten ogrommy budynek z otoczeniem byl tak zapelniony. Nieszczesliwie dla koalicji zlozylo sie, ze rocznica obalenia rezimu Hussaeina przypadla w piatek. to dalo okazje klerykom by zorganizowac masowe protesty przeciw okupacji zamiast dla uswietnienia wolnosci, ktora koalicja miala nadzieje dac. Saddam Hussain zbudowal ten meczet krotko zanim upadl jego rezim. W monumentalnym stylu wielkich plyt piaskowych, ktore wybral w wielu swych miejscach, meczet zostal nazwany meczetem Wszystkich Bitew. Jego cztery niebiesko-zolte wieze minaretowe wygladaja jak gigantyczne beczki prochu. Pod koniec kazania duchowny wezwal do strajku generalnego w urzedach panstwowych przez nastepne dwa dni i do bojkotu Amerykanskich i Brytyjskich towarow. Ale najbardziej wzruszajacy moment nadszedl, kiedy zwrocil sie do konajacej Falluja. Prawie placzac do mikrofonu powiedzial: " Amerykanie przeprowadzaja barbarzynskie, terrorystyczne ataki na mieszkancach Falluja. Falluja jest symbolem Islamu. " Setki ludzi plakalo. Podziekowal setkom, ktorzy oddali krew dla oblezonego miasta i wezwal wiernych z samochodami by znow probowali sie dostac do miasta pokonujac amerykanska blokade. "Namawiamy was byscie wzieli srodki medyczne i dizel potrzebny do generatora w szpitalu. Wiele rodzin z Falluja ucieklo na poludnie i pozostaja na otwartej pustyni. Oni potrzebuja pomocy" powiedzial. Jak tlum sie rozchodzil, pare tysiecy zostalo by wziac udzial w demonstracji politycznej na stopniach meczetu. Niesli transparenty "Dosc przelewu krwi w Falluja", "Zostawic 300 tys ludzi bez wody i lekarstw jest zbrodnia przeciw ludzkosci" i "Drogie miasto Bagdad, twoj czas dlugiej nocy sie konczy. " W Bagdadzie, w wielkiej dzielnicy Szyitow, Sadr city, tysiace zwolennikow al- Sadr rozlozylo maty do modlow wzdluz glownej ulicy. Dziesiatki uzbrojonych milicjantow pelnilo straz z dachow budynkow. Choc kleryk, Sheikh Nasser al-Addi, naklanial wiernych do pokojowego protestu, chwalil tych irakijczykow, ktorzy walczyli z okupantem. " Allah, wesprzyj powstancow, uczyn ich mocniejszymi i zjednocz ich. Prosmy Allaha, zeby dal im zywnosc i nauczyl ich tego co potrzebuja" powiedzial Irakijczycy stawiaja opor probie zainstallowania rzadu wybranego przez Amerykanow po 30 czerwca, kiedy to ma byc ogloszona obiecana niezawislosc. "My odrzucamy taki rzad. My chcemy rzadu, ktory przynalezy do nas a nie do sil okupacyjnych." Odnoszac sie do Moqtada al-Sadr, powiedziel: "Przywodca nakazal nam pozostac w spokoju tak dlugo jak druga strona jest uczciwa w dotrzymywaniu obietnicy wycofania sie z naszego miasta. Prosi nas bysmy pozostali w spokoju i nie dali sie poniesc emocjom, ktore przeszkodza nam w dojscu do celu" Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Re:Jedności szyitów i sunitów nie przeceniał bym.. 10.04.04, 16:44 Gość portalu: kryska napisał(a): >... Sunnici i Szyici zjednoczeni przeciw wspolnemu wrogowi > sobota 10 kwietnia... ----------- Bez wspólnego wroga zaczęli by się mordować. Nie należy też zapominać że Kurdowie są poza tymi równaniami. Mnie nasuwa się myśl, że zarówno suniccy pro- saddamiści jak i pro-irańscy szyici przygotowali się dużo lepiej za wczasu do sytuacji po obaleniu Saddama niż amerykańska administracja. Brak silnej ręki Amerykanów, szczególnie w początkowym okresie okupacji, ułatwił realizację ich planów i teraz mamy problem. Jedno jest pewne: nie możemy się poddać ekstremistom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kryska o co walcza Sadrysci? IP: 192.39.228.* 10.04.04, 16:38 Wizja demokracji i wolnego rynku w Iraku czyli Jak zrobic sobie wrogow z artykulu Naomi Klein ( reporterki bryt. Guardiana) 3 kwietnia 2004 "(..) Irakijczycy poznali niedawno inna versje wolnosci slowa kiedy Bremmer wydal rozkaz zamkniecia gazety prowadzonej przez Muqtada al-Sadr. Ten partyzant kleryk shyicki glosil, ze Amerykanie stoja za zamachami na cywili irackich. Potepil tez tymczasowa konstytucje jako "prawo terrorystow". Jak dotad, al-Sadr powstrzymywal sie od nawolywania do zbrojnego ruchu oporu, ale wielu tutaj przewiduje, ze zamkniecie gazety - ktora wyrazala opor bez uzycia sily - bedzie wlasnie posunieciem, ktorego potrzebowal. Ale wlasciwie, zwiekszanie naboru do ruchu oporu jest specjalnoscia prezydenckiego wyslannika w Iraku: pierwszym posunieciem Bremmera bylo zwolnienie 400 tysiecy zolniezy irackich, bez dochodow ale za to z prawem noszenia broni - w razie gdyby potrzebowali jej pozniej.(..) Wraz ze zblizajaca sie data 30 czerwca Bremmer wyciaga z rekawa nowe pomysly jak to pozostac przy wladzy na dlugo po ogloszeniu " niepodleglosci" Projekty ogloszone ostatnio: pod koniec marca, w oparciu o Order 39 z wrzesnia ubieglego roku (100% firmy moze byc wlasnocia zagranicznego kapitalu), Bremmer zatwierdzil jeszcze jedno prawo dalej otwierajace ekonomie Iraku dla wlascicieli zagranicznych. Prawo tego nie moze zniesz nastepny Iracki rzad, tak gwarantuje podpisana przez Brremmera przejsciowa konstytucja. Bremer tez oglosill, ze minister komunikacji Haider al-Abadi, nie ma prawa odwolac licencji, ktore koalicja przyznala zagranicznym konsorcjom na prowadzenie 3 sieci komorkowych i narodowej stacji nadawczej. Cpa, czyli iracka rada mianowana przez amerykanow, potwierdzila, ze po 30 czerwca, 18.4$ milliardow, ktore jakoby rzad US wydaje na rekonstrukcje, bedzie zarzadzane przez ambasade US w Iraku. Pieniadze maja byc zainwestowane przez nastepne 5 lat i maja fundamentalnie zmienic infrastrukture w Iraku : elektrycznosc, wode, przemysl wydobywczy i komunikacje oraz sadownictwo i policje. Przyszly rzad iraku nie bedzie mial w sprawach budowy infrastruktury prawa glosu. W tym samym tygodniu, inzynierowie amerykanscy zaczeli budowe 14 bas w Iraku mogacych pomiescic 110 000 zolnierzy, ktorych tam sie wysle na przynajmniej 2 lata jeszcze. Choc bazy sa budowane bez poparcia rzadu irackiego Brig. GEn. Mark Kimmitt, zastepca dowodzcy operacyjnego w Iraku, nazwal je 'modelem, na ktorym trzeba oprzec nasza dzialalnosc na Bliskim Wschodzie' US wladze okupacyjne znalazly tez sposob by kontrolowac iracka armie. Bremmer wydal rozkaz, ktory przewiduje, ze nawet po utworzeniu rzadu irackiego iracka armia bedzie miala amerykanskiego zwierzchnika Lieut. Gen. Ricardo Sanchez. Zeby ten numer przeszedl, Waszyngton wykorzystal klauzule UN rezolucji 1511, ktora oddaje kontrole nad bezpieczenstwem iraku dopoki 'proces polityczny jest nie zakonczony'. Poniewaz 'process polityczny' nigdy sie nie skonczy w Iraku , tak sie wydaje, ze i kontrola militarna US rowniez. Rada tymczasowa Iraku nalozyla dalsze ograniczenia na iracka armie - powolala narodowego doradce bezpieczenstwa dla Iraku, wybieranego przez US. Uprawniena beda takie jak Condoleezzy Rice, kadencja obejmuje 5 lat, dlugo po tym jak Irak ma przejsc pod demokratycznie wybranego rzady. Jest jedna czesc kraju, ktora Us z radoscia przekazuje ludowi Irackiemu: szpitale. 27 Marca Bremer oglosil, ze odwolal US doradcow z Irackiego ministra zdrowia, co czyni to ministerstwo pierwszym sektorem o pelnej samodzielnosci pod US okupacja. Reasumujac, te ostatnie posuniecia daja nam obraz tego jak 'wolny Irak' bedzie wygladal: Us utrzyma militarna i gospodarcza kontrole w postaci 14 baz wojskowych i najwiekszej US ambasady na swiecie. US bedzie sprawowac wladze nad Iracka armia, bezpieczenstwem, polityka gospodarcza i infrastruktura wewnetrzna, ale Irakijczycy moga sie zajac sami wlasnymi upadlymi szpitalami, z brakiem lekarstw i podstawowej opieki medycznej. (..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zostaw nas w spoko Kryska-nawracaj lepiej tych islamskich terrorystow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.04.04, 16:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Kryska-nawracaj lepiej tych islamskich terror IP: *.ny325.east.verizon.net 10.04.04, 17:03 A moze lepiej ty nas zostaw w spokoju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Kryska-nawracaj lepiej tych islamskich terror IP: *.chello.pl 10.04.04, 17:26 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > A moze lepiej ty nas zostaw w spokoju Kryska równie dobrze może cytować opinie z Komsomolskiej Prawdy, bo to mniej więcej to samo, co Guardian, tylko po rosyjsku. Różnica tylko taka, że w KP można jeszcze przeczytać o planach wojny prewencyjnej, jakie pichci pan Ivanow (czytaj Putin). Kolesie z Guardiana przynajmniej nie udają, jak BBC, że są neutralni. Więc nie broń się przed możliwością, że ktoś ma inne poglądy. Chyba, że nie jesteś w stanie mentalnie i intelektualnie tego znieść, ale to już patologia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kryska Re: Kryska-nawracaj lepiej tych islamskich terror IP: 192.39.228.* 10.04.04, 18:00 zusia, brak ci argumentow.. krzyczysz tylko, ze Guardian to komunistyczna gazeta.. kon, by sie usmial.. Fakty opisane w tym artykule sa do sprawdzenia w The Economist, The Financial Times, The Independent.. Ale powiem ci, ze dobrze czytac prase z roznych krajow i frakcji politycznych, bo kazda obnaza slabosci przeciwnika.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Kryska-nawracaj lepiej tych islamskich terror IP: *.chello.pl 10.04.04, 19:29 Gość portalu: kryska napisał(a): > zusia, brak ci argumentow.. krzyczysz tylko, ze Guardian to komunistyczna > gazeta.. kon, by sie usmial.. > Fakty opisane w tym artykule sa do sprawdzenia w The Economist, The Financial > Times, The Independent.. > Ale powiem ci, ze dobrze czytac prase z roznych krajow i frakcji politycznych, > bo kazda obnaza slabosci przeciwnika.. Kiepsko z logiką i umiejętnościa polemiki. Po pierwsze, nie twierdzę i nie KRZYCZĘ, że Guardian to komunistyczna gazetka - więc koń się pewnie nie uśmieje, ale ty możesz, nie żałuj sobie. W artykule opisane sa nie fakty, a poglądy jego autora lub jego "źródła". Co do czytania wielu gazet i czerpania z wielu źródeł - pełna zgoda. Tyle tylko, że ty w wielu miejscach tego forum z uporem cytujesz tylko Guardiana, a to juz nie róznorodnośc, ale monokultura informacyjna. Wnioski możesz sobie sama wysnuć, tak jak czynią to inni czytelnicy tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kryska Re: Kryska-nawracaj lepiej tych islamskich terror IP: 192.39.228.* 10.04.04, 20:12 czytam Guardiana, bo to jedna z lepszych gazet, ale jak widzisz zagladam tez do Wybiorczej.. ale do rzeczy: artykol Guardiana odwoluje sie do tzw. Orders and Regulations wydanych przez Tymczasowa Rade Iraku zatwierdzonych przez konsula Bremmera. www.cpa-iraq.org/regulations/ Dosc dlugie sa by przetlumaczyc je w calosci. Jesli znasz angielski to polecam Order 39 i punkt 7 regulacji drugiej. To tylko przyklad. Nie czytalam wszysktich rozporzadzen jeszcze. Order 39 pozwala na wyprzedaz gospodarki irackiej obcemu kapitalowi w 100%. punk 7 regulacji 2 dotyczy ustanowienia Funduszu Odbudowy Iraku. Konto tego funduszu bedzie sie miescic w US Federal Reserve Bank, w Nowym Jorku . Na to konto beda wplywac dochody ze sprzedazy ropy i gazu... To jest prawo podpisane przez Bremmera i o tym pisze Guardian.. A ty skad bierzesz informacje o tym co sie dzieje w Iraku? Moze sie czegos dowiem z twoich zrodel? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Kryska-nawracaj lepiej tych islamskich terror IP: *.chello.pl 10.04.04, 21:10 Gość portalu: kryska napisał(a): > czytam Guardiana, bo to jedna z lepszych gazet, ale jak widzisz zagladam tez > do Wybiorczej.. Zarówno Guardian, jak i GW to kiepskie gazety. Po ostatnich popisach GW z puli gazet i BBC z puli stacji radiowych tak naprawdę nie znam zadnego pojedynczego źródła godnych zaufania informacji. Zaglądając tylko do Guardiana i GW otrzymujesz informacje z jednej lewo-biznesowej opcji. Ubogo. Z3właszcza, że Guardian od lat słynie z tendencyjnych opinii (tendencja niezmiennie ta sama). > ale do rzeczy: > artykol Guardiana odwoluje sie do tzw. Orders and Regulations wydanych przez > Tymczasowa Rade Iraku zatwierdzonych przez konsula Bremmera. > www.cpa-iraq.org/regulations/ Jak sama piszesz, wydane to jest przez Irakijczyków, a Bremmer to zatwierdził. Czyli Irakijczycy coś ustalili, co nie zostało oprotestowane przez USA. Logika!!! > Dosc dlugie sa by przetlumaczyc je w calosci. Jesli znasz angielski to polecam > Order 39 i punkt 7 regulacji drugiej. To tylko przyklad. Nie czytalam > wszysktich rozporzadzen jeszcze. > > Order 39 pozwala na wyprzedaz gospodarki irackiej obcemu kapitalowi w 100%. > punk 7 regulacji 2 dotyczy ustanowienia Funduszu Odbudowy Iraku. Konto tego > funduszu bedzie sie miescic w US Federal Reserve Bank, w Nowym Jorku . Na to > konto beda wplywac dochody ze sprzedazy ropy i gazu... Pozwolenie na sprzedaż nie oznacza sprzedaży, ani nie określa ceny. Co zostanie sprzedane i za ile, zdecydują władze (nowe) Iraku. Problem rodzi się tylko w przypadku, gdy z powodów doktrynalnych (np. komunizm) ktoś uważa, że nie można sprzedawać "dóbr narodowych", ale na ten temat nawet nie zamierzam polemizować. Wystarczy mi definicja kawioru i szampana: napój i zakąska klasy robotniczej, pita i jedzona ustami jej przedstawicieli. Założenie konta, na które ma wpływać góra kasy w banku godnym zaufania jest jak najbardziej słusznym posunięciem. Ja tez staram sie mieć swoje konta w solidnych bankach. Ty nie? Więc co to za zarzut? > > To jest prawo podpisane przez Bremmera i o tym pisze Guardian.. Jak wyżej - podpisał, tzn. że nie oprotestował, ale autorem nie jest. Logika!!! > > A ty skad bierzesz informacje o tym co sie dzieje w Iraku? > Moze sie czegos dowiem z twoich zrodel? Tą kwestię pozostawiam domysłom. Internet jest bez granic (prawie). Trzeba tylko znać parę języków i mieć trochę czasu oraz chęci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kryska Re: Kryska-nawracaj lepiej tych islamskich terror IP: 192.39.228.* 10.04.04, 21:40 zusia, twoje opinie sa swiadectwem naiwnosci wynikajacej albo z niedoswiadczenia mlodego wieku albo z ignorancji. Jest jeszcze jedna mozliwosc: ktos placi ci, za pisanie prowokacyjnych tekstow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Kryska-nawracaj lepiej tych islamskich terror IP: *.chello.pl 10.04.04, 21:44 Gość portalu: kryska napisał(a): > zusia, twoje opinie sa swiadectwem naiwnosci wynikajacej albo z > niedoswiadczenia mlodego wieku albo z ignorancji. > > Jest jeszcze jedna mozliwosc: ktos placi ci, za pisanie prowokacyjnych tekstow. Kiepski sposób kapitulacji z braku argumentów. Pa. Bez odbioru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg24 zuzia, dawaj argumenty a nie retorykę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.04, 00:42 Gość portalu: zuzia napisał(a): > Zarówno Guardian, jak i GW to kiepskie gazety. Po ostatnich popisach GW z > puli gazet i BBC z puli stacji radiowych tak naprawdę nie znam zadnego > pojedynczego źródła godnych zaufania informacji. podaj kontr-źródło albo przestań udupiać cudze. zresztą co robisz na forum dotyczącym artykułu z GW jak to taka kiepska gazeta? pewnie chcesz powiedzieć że żadna gazeta ani radio nie reprezentuje w pełni twojego światopoglądu? dobra gazeta nie utwierdza utartych przekonań tylko je kwestionnuje. > Zaglądając tylko do Guardiana > i GW otrzymujesz informacje z jednej lewo-biznesowej opcji. Ubogo. Z3właszcza, > że Guardian od lat słynie z tendencyjnych opinii (tendencja niezmiennie ta > sama). tak tak, "pytanie było tendencyjne". z jakiego to filmu? > Jak sama piszesz, wydane to jest przez Irakijczyków, a Bremmer to > zatwierdził. Czyli Irakijczycy coś ustalili, co nie zostało oprotestowane > przez USA. Logika!!! to co ty prezentujesz jako logikę to bezwysiłkowa naiwność. jesteś naiwna jak but jeżeli myślisz że to pomysł Irakijczyków. Logika, którą się rzekomo zasłanisz, narzuca następujące rozumowanie: 1) GoverningCouncil jest w całosci wybrana przez Amerykanów, więc bez nich nie ma legitymizacji. 1b) goście w GC wiedzą że są marionetkami. spędzają więcej czasu poza krajem żeby doglądać swoich interesów niż na zebraniach. nawet Bremer ostatnio narzekał na frekwencję. 2) Bremer ma prawo weta, więc GC nawet nie będzie próbowało wymyślić czegoś o czym wiedzą że i tak zawetuje. 3) w CPA specjaliści prawni to Amerykanie. oni piszą, GC się podpisuje. 4) Irakijczycy żyli 50 lat w socjaliźmie (baathiźmie). nie ma politycznego poparcia dla prywatyzacji. (znasz może jakąś neoliberalną Iracką partię, bo ja nie.) legalnie wybrany polityk nie ośmieliłby się coś takiego proponować. 5)jeżeli goście w GC wyobrażają sobie jakąś swoją przyszłość w demokratycznym Iraku to za względu na 4) nie będą podejmować z własnej inicjatywy kroków które ich zdyskredytują w oczach przyszłych wyborców. Wniosek: ta ustawa to pomysł CPA. > Pozwolenie na sprzedaż nie oznacza sprzedaży, ani nie określa ceny. Co zostanie > sprzedane i za ile, zdecydują władze (nowe) Iraku. po pierwsze cena będzie niska. to nie jest kwestia "spisku", tylko ryzyka biznesowego. inwestor zagraniczny wlicza ryzyko utraty w koszt nabycia, dlatego jest gotowy dać tylko niższą cenę. po drugie, kiedy się masowo prywatyzuje to oznacza to masową podaż aktywów inwstycyjnych co samo z siebie zbija cenę. po trzecie, wskaż mi proszę jakichś Irakijczyków którzy mogliby sami wykupić majatek narodowy. po 12 latach sankcji i recesji nikt tam nie ma takich pieniędzy. nawet po niższych cenach. po czwarte, nie ma powodu dla którego koniecznie trzeba by się śpieszyć z prywatyzacją. po piąte, nowe władze Iraku (po 30 czerwca) nie będą wybrane demokratycznie. to GC przejmie władzę jako quasi-suwerrenny rząd. i to ten rząd będzie sprzedawać. Bremer będzie mieć nadal prawo głosu. wniosek: sprywatyzują wszystko w zagraniczne ręce za pół darmo. Irakijczycy będą się czuli oszukani. Czy chciałabyś widzieć Leppera z Kałaszem pod Sejmem? U nas w Polsce prywatyzował rząd demokratycznie wybrany, oraz NIGDY nie prywatyzowano przedsiębiorstw w 100%. > Problem rodzi się tylko w > przypadku, gdy z powodów doktrynalnych (np. komunizm) ktoś uważa, że nie > można sprzedawać "dóbr narodowych", ale na ten temat nawet nie zamierzam > polemizować. możemy polemizować na temat "doktrynalnego" podejścia do prywatyzacji bez ograniczeń. U mnie 5 rok ekonomii więc możesz spróbować. > Założenie konta, na które ma wpływać góra kasy w banku godnym zaufania jest > jak najbardziej słusznym posunięciem. Ja tez staram sie mieć swoje konta > w solidnych bankach. Ty nie? Więc co to za zarzut? To nie jest dobre konto. W razie czego można zamrozić fundusze w ciągu 5 minut jednym telefonem. Dobre konto byłoby w Szwajcarii. > > To jest prawo podpisane przez Bremmera i o tym pisze Guardian.. > Jak wyżej - podpisał, tzn. że nie oprotestował, ale autorem nie jest. > Logika!!! zero logiki. Bremer ręcznie nic nie pisze, piszą za niego specjaliści od międzynarodowego prawa handlowego. To GCouncil sie podpisuje, a Bremer ich klepie po głowkach. Sprzedadzą cały Irak w ciągu roku. > > A ty skad bierzesz informacje o tym co sie dzieje w Iraku? > > Moze sie czegos dowiem z twoich zrodel? > Tą kwestię pozostawiam domysłom. Internet jest bez granic (prawie). Trzeba > tylko znać parę języków i mieć trochę czasu oraz chęci. wiesz co, to jest typowa wymówka. nie masz ŻADNYCH dowodów na poparcie swojej tezy, więc zasłaniasz się się czy, "domysłami"? TO MY mamy za ciebie czukać argumentów, czy jak? lenistwo jako ostateczna wymówka? p.s. nie chcę zmieniać twojego światopoglądu, ale broń Boże któs przeczyta twoje brednie i w to uwierzy. p.p.s. wszystkim polecam Szah-in-shaha" Kapuścińskiego. Historia lubi się powtarzać ... ( zrozumiecie jak przeczytacie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: *.proxy.aol.com 10.04.04, 17:37 Albo Sharona z Michnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: *.sympatico.ca 10.04.04, 17:45 "Irak będzie suwerenny 30-go czerwca" - oświadczył Bush. ten palant da Irakowi suwerennosc obojetnie czy bedzie w morzu ognia czy nie ale przekazanie wladzy musi byc 30- go czerwca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyzio Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: *.chello.pl 10.04.04, 18:03 Gość portalu: a psik napisał(a): > "Irak będzie suwerenny 30-go czerwca" - oświadczył Bush. > ten palant da Irakowi suwerennosc > obojetnie czy bedzie w morzu ognia czy nie ale przekazanie wladzy musi byc 30- > go czerwca O co się pieklisz, przecież to spełnienie postulatów Al Sadra, "pacyfisty", Tomsona, Czyraka, Schroedera, Leppera i całej długiej listy "sprawiedliwych". A że później szyici wymordują w ramach rewanżu za stare sprawki sunnitów, to juz małe piwo. Czyrak wraz z pokój miłującą Francją dał niezły przykład w Ugandzie - zgineło (oficjalnie!!!) 900.000 ludzi za wiedzą i akceptacją Francji (oraz dzięki jej uzbrojeniu, świadomie dostaroczonemu), a kiedy na uroczystosciach ku czci ofiar wypomniano to żabojadowi, to się obraził. Teraz USA zrobi to samo, a nastepnie wróci, aby posprzatać i urządzić jakaś uroczystość. I pewnie Annan z ONZ też przyjedzie. Będzie fajnie i duuużo żarcia i trunków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczory11 Dyzio - drobna korekta..... IP: *.zeelandnet.nl 10.04.04, 18:16 Drogi Dyzio. Wszystko sie zgadza z jednym wyjatkiem. Ta rzez z przyzwoleniem i pomoca zabojadow i Annana i jego smiesznego ONZ odbyla sie NIE w Ugandzie, ale Ruandzie (tak pisze sie po polsku) lub Rwandzie (pisownia angielsca / miedzynarodowa). A poza tym wszystko sie zgadza i tak trzymaj dalej. I dla Twojej informacji; paSyfi BARDZO lubia uczestniczyc w pogrzebach ofiar spowodowanych swym pacyfizmem. Moga wowczas wrzeszczec "...nigdy wiecej wojny..." i przygotowywac sie do kolejnych pogrzebow. Ale w Rwandzie przegieli pale i nawet ci hipokryci bali sie przyjechac na pogrzeb swych ofiar - nie bylo Annana, a zabojady nawet zapomnialy powiedziec "PRZEPRASZAM". Pozdrawiam - Kaczory11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyzio Re: Dyzio - drobna korekta..... IP: *.chello.pl 10.04.04, 19:33 Przepraszam za pomyłkę co do nazwy, alereszta się zgadza. Pozdrawiam, dyzio (przez małe d, bo jakiś rabuś pisuje tu z nick'iem Dyzio) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat Rola CZYRAKA i FRANCJI w ruandysjkiej masakrze!!! IP: *.mclnva23.dynamic.covad.net 10.04.04, 19:44 Kaczor, przypomnij mi, ale o ile pamietam to ruandyjskich rzeznikow uzbroili FRANCUSCY PACYFISCI (Czyrak et consortes). Teraz istotnie ich w Rwandzie nie widac, ale nie bez kozery cala armia francuska nosi BRAZOWE spodnie! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczory11 Re: Rola CZYRAKA i FRANCJI w ruandysjkiej masakr IP: *.zeelandnet.nl 10.04.04, 20:00 Zgadza sie "meerkat". Czyrak byl wowczas premierem zabolandu, z prezydentam byl jeszcze Mitterand. Natomiast Annan nie byl jeszcze szafem smiesznego ONZ, ale byl szefem "wydzialu" odpowiedzialnego za akcje "pseudo-militarne" ONZ. To na polecenie Annana ONZ wycofalo 7 kwietnia 1994 roku swych 2500 zolnierzy z Rwandy. Co po tym fakcie nastapilo wszyscy wiemy. Rwanda zarzuca zabojadom to, ze nie tylko zbroili i szkolili bojowki Hutu, ale ze nawet to, ze sami zolnierze francuscy brali udzial w rzeziach. Pozdrawiam "meerkat" - Kaczory11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c++ Generale Sanchez, Prezydencie Bush IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 18:25 Generale Sanchez czy Pan nie widzi ze to jest wojna? Czy musza Pana jeszcze douczac w West Point, a moze ucza tam tylo dzialan stricte bojowych? Ile musi zginac jeszcze zolnierzy USMC? Przeciez to co Pan robi to czystej wody oportunizm! Pan sie boi czy leka tej pacyfistycznej chalastry? Bez znaczenia i tak kiedys o Panu napisza zes byl Pan dupa. Czy nie wie Pan co sie robi w czasie tlumienia rebelii? To Panu podpowiem: otoczyc tych parszywych arabusow w Karbali, Najafie czy Al Faluja kordonem sanitarnym i dac im 24 godziny na opuszczenie miast. Kto nie opusci winien byc traktowany jako rebeliant i rozstrzelany na miejscu. Wejsc kilkoma batalionami zaprawinymi w walkach w terenie zurbanizowanym i bedzie koniec rebelii. A pan sie z nimi piesci Panie kolego. Panie Prezydencie Bush moze Pan mu mozesz rozkazac zmiane strategii!!! Bo bedziesz Pan przepraszal Irakijczykow jak kiedyc ten palant "Rozporek" Clinton Somalijczykow za to ze nic nie zrobil w Mogadishu z tym bandyta Mohamedem Farrahem Aididem!!! Moze dosyc juz tej falszywej i zle pojetej humanitarnej wojny. Nic takiego nie istnieje albo sie walczy albo sie podkula ogon pod siebie i ucieka - bo tylo taka jest alternatywa. Poczytajcie Panowie moze Clausewitza bo on to zrozumial juz 200 lat temu. Jak tego nie rozumiecie to nie bierzcie sie za polityke poniewaz wojna jest jej kontynuacja tylko innymi srodkami - to cytat wlasnie z tego wielkiego teoretyka wojny. I moze jeszcze jeden moze wam blizszy bo z Churchilla ( po powrocie Chamberlaina z Monachium): Mieli do wyboru wojnę albo hańbę. Wybrali hańbę. A wojnę będą mieli i tak. WIEC DO ROBOTY PANOWIE!!! bo historia tak wlasnie Was oceni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Generale Sanchez, Prezydencie Bush IP: 68.160.254.* 10.04.04, 19:36 Oczywiscie, nowy hitlerek powiedzal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antisadr Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: *.acn.pl 10.04.04, 18:32 Wycofać się 30 czerwca. I niech dzikusy same się pozabijają. Ci ludzie rodem ze średniowiecza, którzy zabijają przedstawicieli Czerwonego Półksiężyca i pracowników cywilnych, są potępieni. I zasługują na swój los. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat Zaplona Sadrowi "wielkie piece Magnitogorska"! :-) IP: *.mclnva23.dynamic.covad.net 10.04.04, 19:49 Sadr ogosil, ze "ci ktorzy nie przylacza sie do jego powstania, beda sie smazyc w piekle". Pomylka szpiega! To ci co PRZYLACZA sie do jego zbirow beda sie smazyc w piekle, tyle ze NAPALMOWYM! A jak mowil, mutatis mutandis, krol Wl. Jagiello: NAPALMU CI U NAS DOSYC! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Zaplona Sadrowi "wielkie piece Magnitogorska" IP: *.ny325.east.verizon.net 11.04.04, 00:16 Ale komorek mozgowych u kolegi szpiega niestety brak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polkan Re: do adam2x IP: *.25-151.libero.it 10.04.04, 18:42 Z przyjemnoscia czytam Pana opinie. Przesylam zyczenia swiateczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chrzescijanin. Wesolych Swiat panom Bush+Shaton nasi obroncy. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.04.04, 19:52 W walce z szatanem dawniej chrystusi tez ponosili ofiary,ale wiara w wolnosc pokoj wygrala,wygra i teraz.Boze bron Swiat przed islamska dzicza przed diablami ktozy mordoja dzieci kobiety nasze.Ktorzynie zaloja swych dzieci wysylajac ich na smierc.Boze spraw by niezabraklo naboi armia ktore w twoim imieniu bronia zycia iwolnosci naszej.Oto ciebie Boze prosimy,prosimy cie Boze rowniez bys dal troszke rozumu pacyfistom zwolennika szatana i mordercow jego,prosimy wybacz im jak kiedys wybaczyles Marii-Magdalenie,ona tez po twojej pomocy otwozyla oczy ku tobie i mondrosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.04.04, 19:55 USA stosują odpowiedzialność zbiorową tak jak hitlerowcy w Polsce ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ugotuj,Swieta juz! Aga do kuchni tam twoje miejsce-polityka nie kobie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.04.04, 20:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pipipiplum Aga-Jeszcze cos! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.04.04, 20:09 Co to byl Madryt i inne mordy dziczy moslemskiej to oni nie karaja zbiorowo.Gdy tlum demonstrantow dzikich moslemskich bandziorow demonstruje a z jego szeregow dzikie prowokatorzy strzelaja,proszac sie by amerykanie oddali w ich kierunku strzaly bo ich dzika nazistowska islamska TV juz czeka by to nagrac to co to jast.Idz lepiej z tej gazety bo sie zapomne.Wiesz poco sa kobieta to byc taka i ...........! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyzio Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: *.chello.pl 10.04.04, 21:57 Gość portalu: Aga napisał(a): > USA stosują odpowiedzialność zbiorową tak jak hitlerowcy w Polsce ? Troche przyzwoitości i realizmu nie zaszkodzi. Gdyby było, jak sugerujesz, po Faludji nie było by już śladu, bo róznica technologii zabijania miedzy czasami II WŚ a dniem dzisiejszym jest ogromna. Jedna "kosiarka stokrotek" położyłaby to miasto z gliny pokotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a psik Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: *.sympatico.ca 11.04.04, 00:39 gdyby to zroblili to ja bym nie chcial po tym fakcie mieszkac w USA... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyzio Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: *.chello.pl 11.04.04, 00:48 Gość portalu: a psik napisał(a): > gdyby to zroblili to ja bym nie chcial po tym fakcie mieszkac w USA... Jak wynika z IP, i tak tam nie mieszkasz, więc z tego punktu widzenia bez różnicy. Chyba dadzą sobie radę bez ciebie. Natomiast Aga miała by wreszcie powód do wypisywania swoich tekstów. A tak to na razie wypisuje bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wac Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.04.04, 20:55 "po zabiciu w tym mieście przez partyzantów czterech amerykańskich ochroniarzy i zbezczeszczeniu ich zwłok. W piątek Amerykanie wstrzymali przeczesywanie miasta w poszukiwaniu winnych, ale w ciągu kilku poprzednich dni zginęło tam około 450 Irakijczyków, a ponad 1000 odniosło rany." to się nazywa zemsta: po 112 za każdego swojego, nie licząc rannych ciekawe ile ofiar było dziećmi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewiniatka male. A widziales te dzieci z kalasznikowem-ja widzialem IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.04.04, 21:11 Czy ty umiesz patrzec i sluchac.Mysle ze nie.Jak to sie zaczelo to pokazali na swiecie(moze i u was)w TV jak tlum zekomo cywilow protestuje a miedzy nimi dzieci i dorosli z kalasznikowem(jak niewiesz to to jest ruski maszynowy karabin,robiacy straszne dziury w czlowieku )i oni sobie tak pokojowo do amerykanow strzelali,lot tak sobie dla zabawy niewinne dzieciuchy.A ci tacy zli odstrzelili paru glupich prowokatorow i tacy jak wy czytajac nic niewiedzac o prawdzie nic nierozumiac o zyciu bo sie jes pacyfem to to zrozumiale zr sie dacie naciagnac na propagande jak dawniej bo to znowu lubicie ze jak juz cos w gazecie to prawda.Oj smutny ten polski narod z takimi jak wy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria dip0.t-ipconnect.de jedz bronic wolnosci do Izrael IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.04, 06:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pipipiplum Marijko,miesza ci sie od tej wolnosci sexualnej.! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.04.04, 13:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacio Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.04.04, 20:56 polecam english.aljazeera.net/NR/exeres/75BC6041-3CD8-47B1-9CC9-72EE431F6F1C.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo SPOKOJ PANUJE W WARSZAWIE... IP: *.utaonline.at 10.04.04, 21:39 a przepraszam .. w Faludzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg24 Wyborcza powtarza PROPAGANDĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.04, 23:48 porównajcie sobie następujące fragmenty artykułów: "Irak będzie wkrótce suwerenny [...] prezydent George Bush potwierdził tylko, że 30 czerwca Amerykanie przekażą Irakijczykom władzę w tym kraju. " www.irak.pl/Naomi%20Klein%20Tlo%20powstania.htm Paul Bremer, opierając się na własnym dekrecie numer 39 z września ubiegłego roku, wprowadził nową ustawę, która jeszcze bardziej otwiera iracką gospodarkę na zagraniczne inwestycje; chodzi o prawo, którego – w myśl konstytucji podsuniętej przez Bremera - przyszły iracki rząd nie będzie mógł zmienić. U NAS LEPPER PROTESTUJE PRZECIW WYPRZEDAŻY MAJĄTKU NARODOWEGO. "Ogół tych ostatnich posunięć pozwala ujrzeć obraz “wolnego Iraku”: Stany Zjednoczone podtrzymają swoją obecność militarną i gospodarczą za pomocą 14 stałych baz wojskowych i największej ambasady na świecie. Będą dalej kontrolować irackie siły zbrojne, iracką politykę gospodarczą, bezpieczeństwo i odbudowę strategicznej infrastruktury a Irakijczycy będą mogli sami zająć się swoimi szpitalami w ruinie; to wszystko w sytuacji chronicznego braku lekarstw i właściwie generalnego braku niezbędnego minimum. (Amerykański sekretarz służby medycznej Tommy Tompson dowiódł do jakiego stopnia chodzi o drugorzędne sprawy gdy powiedział, że “irackie szpitale będą lepiej urządzone kiedy Irakijczycy umyją sobie ręce i wyczyszczą ściany”.) " TAK JEST, NIECH "BRUDASY" SOBIE UMYJĄ RĘCE. (sarkazm) nie podoba mi się że pomagamy w innym kraju w wyprzedaży ich majątku narodowego. (Stiglitz z Banku Światowego też tak uważa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyzio Re: Wyborcza powtarza PROPAGANDĘ IP: *.chello.pl 11.04.04, 00:53 Gość portalu: mg24 napisał(a): > porównajcie sobie następujące fragmenty artykułów: > > "Irak będzie wkrótce suwerenny > [...] > prezydent George Bush potwierdził tylko, że 30 czerwca Amerykanie przekażą > Irakijczykom władzę w tym kraju. " > > www.irak.pl/Naomi%20Klein%20Tlo%20powstania.htm > Paul Bremer, opierając się na własnym dekrecie numer 39 z września ubiegłego > roku, wprowadził nową ustawę, która jeszcze bardziej otwiera iracką gospodarkę > na zagraniczne inwestycje; chodzi o prawo, którego – w myśl konstytucji > podsuniętej przez Bremera - przyszły iracki rząd nie będzie mógł zmienić. > > U NAS LEPPER PROTESTUJE PRZECIW WYPRZEDAŻY MAJĄTKU NARODOWEGO. Proponuję, aby Leppera wysłac do Iraku (bardzo tam chciał jechać). On tam zapobiegnie wyprzedaży majatku narodowego, a my ocalimy w kraju nasz majątek przed Lepperem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan z Ameryki Re: Sadryści proponują dwudniowy rozejm IP: *.ipt.aol.com 11.04.04, 01:35 Ponizej tekst, ktory powysylalem do swoich lokalnych mediow w Teksasie: While invasion of Iraq was an obvious violation of the most rumimentary international laws, the ongoing masacre of the Iraqui people is an outright war crime. It is high time we stopped that tragedy and "brought to justice" those responsible for it. What the Bush administration is doing in Iraq very closely resembles the "pacifications" and revengeing this comparison with full responsibility for the words, having come from the country that suffered through the German occupation and then through the years of totalitarian regime imposed on the nation by the foreign power. One of the reasons why I came to the USA was the hope that I would never again be exposed to the arrogant and oppresive regime. The paradox and irony is that the Bush's USA became the Soviet Union of the past. Then the question is who, in fact, has won the cold war? If America and American people really stand for the ideals that make this country a magnet to the democratically aspiring people of the world, we must not only say NO but also bring to the full accountability the Bush administration. This cannot wait until the election. I believe that impeachment procedure against Bush, Chenney, Rumsfeld, Ashcroft, Rice, Wolfovitz and Rowe must begin immediately. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirex Pierwsze slowa artylolu "Bojówki" IP: *.abhsia.telus.net 11.04.04, 09:02 Bojówka to wg encylopedii onet wiem jest; "SA, Die Sturmabteilungen der Nationalsozialistischen Deutschen Arbeiterpartei, Oddziały Szturmowe NSDAP, niemiecka formacja paramilitarna..." O ile rozumie jeszcze ciagle polski jezyk to ja raczej bym walczacych o niepodleglosc Iraku nazwal powstancami lub partyzantami. Czyzby to w tym wypadku US Army byla w roli powstanca-wyzwoliciela a Irakijczycy zli okupanci ? :))))) XXI wiek strasznie mnie szokuje :) Teraz wojna to pokuj, mordowanie stalo sie wyzwalaniem , okradanie prezna dzialalnoscia gospodarcza, opieka zdrowotna i socjalna czy edukacja niepotrzebnym marnotrawstwem pieniedzy... duzo gorzej ma to zajsc zanim ludzia klepki w glowach zaskocza? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kangur Inicjatywa pozyteczna ale IP: *.netspace.net.au 11.04.04, 12:36 Popieram krytyke administracji Busha, ale tekst jest b. slaby i zawiera zbyt duzo bledow ortograficznych (przynajmniej 7), gramatycznych i stylistycznych, aby go ktos chcial gdziekolwiek wydrukowac. Kiedy piszesz, ze USA pod rzadami Busha, staly sie tym czym byl Zwiazek Radziecki w przeszlosci (dla okupowanych krajow), powinienes zaznaczyc: DLA OKUPOWANYCH IRAKIJCZYKOW. Dobra 'podkladke' dla tego typu protestow stanowi artykul Boba Fitrakisa “Zlapac Busha i sadzic go razem z Saddamem” opublikowanym na stronie internetowej http:freepress.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pipipiplum No to co kogo to interesuje,tu pPolska gazeta !! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.04.04, 13:27 Odpowiedz Link Zgłoś