Dodaj do ulubionych

długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego

01.12.10, 17:28
Gruzja coraz bliżej UE

Od czasu wojny rosyjsko-gruzińskiej stosunki Gruzji i Unii Europejskiej uległy znacznemu zacieśnieniu. 23 listopada br. prezydent Micheil Saakashvili odwiedził Parlament Europejski w Strasburgu i była to już druga wizyta głowy państwa w instytucjach UE w przeciągu 60 dni.
....
Prezydent Gruzji jest bardzo konsekwentny w proeuropejskim kursie swojego kraju. W Parlamencie Europejskim słuchałam jego wystąpienia już po raz drugi. Poprzednia wizyta miała miejsce w 2006 roku. Innych przywódców jako gości honorowych nie zapraszamy aż tak często… Na marginesie dodam, że ze Strasburgiem Saakashvilego łączą też i wcześniejsze wspomnienia, w tym mieście studiował w 1995 r., poznał też swoją przyszłą żonę…
.....
Zmiana polityki przez Gruzinów zaczyna również zyskiwać uznanie w oczach europejskich dyplomatów; może o tym świadczyć wypowiedź przewodniczącego PE Jerzego Buzka, który docenił "odwagę i rozwagę" prezydenta kaukaskiej republiki. Saakashvili wielokrotnie podkreślał, że w dłuższym okresie podstawowym celem Gruzji w polityce zagranicznej jest pragmatyczna, coraz bliższa współpraca z Unią Europejską - rozpoczęta "rewolucją róż" w 2003 r. Eurodeputowani nagrodzili wystapienie Saakashvilego długą owacją na stojąco.

2009.salon24.pl/255597,gruzja-coraz-blizej-ue
Obserwuj wątek
    • labadine Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 18:13
      On jest tak samo nieobliczalny jak Sarkozy, obaj maja problemy z panowaniem nad emocjami oraz potrafia tylko i wylacznie pieknie mowic(czytac czyjs tekst) i nic wiecej.
    • nihil-istka Czy sie stoi czy sie lezy...... 01.12.10, 18:44
      Czy sie stoi czy sie lezy
      wsparcie z NATO sie nalezy
    • polski_francuz W jakims stopniu 01.12.10, 19:44
      nasze dziecko.

A dzieci nalezy chronic, chwalic i popierac.

PF
      • igor_uk Re: W jakims stopniu 01.12.10, 19:54
        polski_francuz napisał:

> nasze dziecko.<

Wszystko teraz stalo jasne.P_F jest kaczystem.
        • marco_polo_1 Ty za samcem 01.12.10, 20:28
          alfa czy raczej za niedzwiadkiem?

Zgaduje, ze raczej za samcem alfa, he?

PF
          • igor_uk Re: Ty za samcem 01.12.10, 20:46
            P_F,czy ty jeszcze nie zrozumial,ja sam jestem samcem.Dla tego nie jestem z kims,a tylko za siebie.
            Ja mam taki komfort psychiczny,ze nie musze byc za kims.Ja nawet na forum potrafie klucic sie z ludzmi o podobnych do moich pogladow,a to tylko dla tego,ze nie jestem niczym skrepowany.mam swoj poglad na swiat,mam swoj sposob myslenia (niektory mowia ze bardzo pokrecony),a do tego wale prawde-matke kazdemu w twarz,ze co jedni mnie nie cierpia,a drudzi uwielbiaja,ale nie znam nikogo,kto by byl do mnie obojetny.

A ,widziales,jak ja potrafie o sobie ladnie napisac! I co,jestes wstanie to sprawdzic? Dla tego uwazam podstawowa cnota na forum,powinno byc jak najmniej o sobie .A ty naokraglo,jak ty dobrze wychowany,jaki ty jestes moralny./Przestan zajmowac sie autoreklama,moze ktos da sie na to nabrac,ale jak trafisz na starego KGBista,to odrazu cie obnazy.
            • polski_francuz Wstydzisz 01.12.10, 20:53
              sie Twoich wyborow, czy jak?

Odwagi!

PF
              • igor_uk Re: Wstydzisz 01.12.10, 21:10
                P_F,nie potrafisz zrozumiec napisanego? przeciez napisalem do ciebie,ze ja NIE MUSZE wybierac! Ja nie ty,ja jestem wolnym czlowiekiem. Takimi duperelami nie zawracam sobie glowy. To dla takich ,jak ty,rzucaja hasla,a ty jak pies Pawlowa,odrazu zaczynasz slinic sie.
                • polski_francuz Na proste pytanie 01.12.10, 21:14
                  jest prosta odpowiedz.

Daj ja.

PF
                  • igor_uk Re: Na proste pytanie 01.12.10, 21:22
                    P_F, nie jestem a nie za Putinem,a nie za Miedwiedziewym,a teraz wytlumacze cie czemu.
                    putin,to dzien wczorajszy Rosji.On byl potrzebny,zeby posprzatac balagan po Jelcynie,ale teraz juz tylko moze hamowac rozwoj rosji.z kolei Miedwiedziew niczym nie wykazal sie,zeby ja mogl powiedziec,ze jestem za nim.Czekam na kogos innego.
                    czy taka odpowiedz cie zadowola?
                    • polski_francuz Re: Na proste pytanie 01.12.10, 21:27
                      Tak.

Widze, ze masz mature.

PF
                      • igor_uk Re: Na proste pytanie 01.12.10, 21:31
                        Mylisz sie,nie mam mature.mam wyksztalcenie wyzsze,ale maury nigdy nie mialem. ale mam "Atestat Zrielosci" po ukonczeniu sredniej szkoly.
                        • wojciech.2345 Re: Na proste pytanie 01.12.10, 21:36
                          Nie dałeś PF-owi wyjaśnienia. Mówisz czekam.

Na co? Na Godota?
                          • igor_uk Re: Na proste pytanie 01.12.10, 21:47
                            wojciech,czekam na kogos innego,o ktorym bede mogl powiedziec,ze jestem za nim.

a widzisz,P_F zrozumial,a ty taki fachowiec,nie . To jak z twoja fachowoscia? czy tylko dobry jestes w haslach propagandowych? Ale dla tego intelektu nie potrzebno,wystarcze kopiowac haselka i wklejac.
                            • wojciech.2345 Re: Na proste pytanie 01.12.10, 21:56
                              Odpowiedziałeś jak człowiek Wschodu - przyszłość to niewiadoma.
                              Człowiek Zachodu (szczególnie Amerykanin) mówi - ja przyszłość ukształtuję.

Czujesz bluesa?
                              • igor_uk Re: Na proste pytanie 01.12.10, 22:00
                                wojciech,to te twoi slynne haselka? zalostne.
                                P_F pytal mnie o konkret,ja mogl odpowiedziec tylko konkretnie. Ja nie znam tego czlowieka,ktoremu oddam swoje "serce",a uksztaltowac to ja moge swojego syna,chociaz juz zapozno,ma 20 lat.
                        • polski_francuz A ja poszedles na studia 01.12.10, 21:43
                          bez matury? W Polsce to niemozliwe. Pytam z czystej ciekawosci.

PF
                          • igor_uk Re: A ja poszedles na studia 01.12.10, 21:50
                            P_F,to co pisalem o "Atestacie Zrelosci",to wlasnie i jest matura w Rosji. nazwa inna.
                            Jak ze ty malo znasz o kraju,o ktorym tak kategorycznie wypowiadasz sie.

• polski_francuz Re: A ja poszedles na studia 01.12.10, 21:56
                              Dzieki za te szczera wypowiedz.

A jakie studia wybrales, ciekaw jestem?

Chwileczka daj mi zgadnac...nauki scisle zgaduje.

Zgadza sie?

PF
                              • igor_uk Re: A ja poszedles na studia 01.12.10, 22:02
                                Nie,to nie byli nauki scisle.To kierunek technologiczny.
                                • nihil-istka Syberia pod administracje miedzynarodowa 01.12.10, 22:04
                                  Rosja nie ma mozliwosci zagospodarowania zasobow mineralnych swej kolonii syberyjskiej.
                                  • nihil-istka Gruzja do NATO 01.12.10, 22:05
                                    Od Gruzji njalezy rozpoczac wyzwalanie uciemiezonych narodow Kaaukazu.
                                • polski_francuz Re: A ja poszedles na studia 01.12.10, 22:06
                                  Znaczy sie zgadlem. Kierunek technologiczny to nauki scisle. Nawet w niescislej Rosji.

PF
                                  • igor_uk Re: A ja poszedles na studia 01.12.10, 22:13
                                    Nauki scisle,to naprzyklad "Fizyka",chociaz wiele uwaza fizyke za cos bardzo niescislego.
                                    • polski_francuz Re: A ja poszedles na studia 01.12.10, 22:20
                                      Technika to tez nauki scisle. Przynajmniej na mojej politechnice mielismy fizyke 2 lata a matematyka 3 lata.

U was tez? A gdzie studiowales?

PF
                                      • igor_uk Re: A ja poszedles na studia 01.12.10, 22:36
                                        P_F,pamjetasz o tej cnocie,ktora powinna obowiazywac na forum-anonimowosc,jak najmniej o sobie.jak chcesz lepiej zapoznac sie ze mna,to forum daje mozliwosc kntaktu na prywacie.bo kogo interesuja nasze z toba milostne igraszke(he.he)?
                                        • polski_francuz Re: A ja poszedles na studia 01.12.10, 22:42
                                          W Rosji jest z kilkaset politechnik i brakuje baz danych z powodu ogolnego budelu. Nic sie zatem nie boj.

Juz Ci pisalem, ja lubie rozumiec z kim gadam. To wszystko.

PF
                                      • misterpee Re: Nauki scisle, gimnastyka i Saka 01.12.10, 22:55
                                        Saka moglvby byc dobrym gimnastykiem, ale nie jest, polykaczem ognia, ale woli polykac swoje krawatki, lubi gwiazdki szescioramenne i dlatego dolaczy do EU jako gwiazda wschodu.
                                        Na dodatek ma mature, a to ze ma zone , nic nie znaczy bo jego dewiacje sa karkolomne, jednego dnia moze podzielic los innego gimnastyka, Saddama Husseina.
            • wojciech.2345 Re: Ty za samcem 01.12.10, 21:12
              igor_uk napisał:
              > ale jak trafisz na starego KGBista,to odrazu cie obnazy.
              ------------------------------------------------
              Efektywność starego padalca jest taka jak polskiego chłopa z zabitej wsi.
              Najmądrzejszy, nie da się oszukać w w sklepie na 15 groszy, ale spokojnie
              możesz go oskubać na dużą sumę pieniędzy.

Padalce mają kłopot z określeniem finalnych stawek i do tego piją na umór.
    • igor_uk Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 19:59
      Zachodnie media oceniają, że zaproszenie Micheiliego Saakaszwiliego do Parlamentu Europejskiego było osobistą inicjatywą Jerzego Buzka.
      A jak by ktos sobie przypomnil,jak to bylo, z tymi owacjami na stojaco, to by posmial sie z tego watku.
      • wojciech.2345 Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 20:05
        Przegraliście z Gruzja w mass mediach.

Będzie trzeba zwrócić ziemie, które ukradliście.
        • nihil-istka oddzialy Bundeshwery w Gruzji 01.12.10, 20:19
          NATO rozmiesci w Gruzji oddzialy Bundeshwery abo ochlodzic namietna milosc miedzy samcem alfa a pania Merkel
          • igor_uk Re: oddzialy Bundeshwery w Gruzji 01.12.10, 20:22
            www.propsyche.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=21&Itemid=13

Lekarz psychiatra do 45 min. 140,- zł
            • darekvtb Re: oddzialy Bundeshwery w Gruzji 02.12.10, 15:59
              Igor, zauwazyles?
              Wojciechowi popier.olily sie juz niki pod ktorymi pisze!
              • wojciech.2345 Re: oddzialy Bundeshwery w Gruzji 02.12.10, 16:07
                darekvtb napisał:
                > Igor, zauwazyles?
                > Wojciechowi popier.olily sie juz niki pod ktorymi pisze!
                -------------------------------------------
                Idź do okulisty.
        • igor_uk Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 20:20
          wojciech, w polskich mediach moze i przegrali,ale ogolnie wygrali,a przedewszystkim wygrali w tym,ze pokazali Swiatu,ze krol jest nagi (USA).Co dotyczy ziem,ktory musimy oddac.To bardzo mnie ciekawi:
          po pierwze-komu? A po drugie,a kto by byl w stanie nas (Rosje) do tego zmusic.
          I jeszcze ,a o jakich ziemiach my wogule rozmowiamy? Bo z tego co ja wiem,Rosja nikomu nic nie zabrala.Wrecz przeciwnie,Polsce Rosja ,jako ZSRR, dala bardzo wiele ziem "odzyskanych",Ukrainie ich etniczne ziemi,Litwinam ich stolice.jedynie komu cos zabrali,to Niemcam (czesc prus wschodnich),ale i tu nie byla pazerna i podzielila sie zdobycza z Polakami.
          • wojciech.2345 Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 20:29
            Na Kaukazie jesteście obcy. Historia żyjących tam narodów sięga kilku tysięcy lat.
            Jesteście tam intruzami siejącymi nieszczęście. Czas to zrozumieć.

Żyjecie z kradzieży innym terytorium.
            Ta epoka minęła i sprawiedliwość w końcu zwycięży.
            Nie sądzisz?
            • polski_francuz Mowisz o zasadach 01.12.10, 20:35
              on rozumie tylko stosunek sil.

PF
              • igor_uk Re: Mowisz o zasadach 01.12.10, 20:48
                P_F,przeciez jakie ty masz zasady,my wczoraj wyjasnili,okazalo sie,ze zadne.
                • wojciech.2345 Re: Mowisz o zasadach 01.12.10, 20:57
                  Posłuchaj Igor
                  są dwie formuły koegzystencji z Wami. Pierwsza taka jak teraz. Macie państwo kierowane
                  przez mix autorytarnej władzy + mafia. I ten układ jest niestabilny i bez przyszłości. I druga formuła to taka kiedy zaczniecie kierować się czytelnymi i szczerymi intencjami. Wtedy sami oddacie Gruzji to co im ukradliście, ale zysk z tego będzie taki, ze da się wtedy efektywnie współpracować z UE.

Czekamy na ten drugi etap.
                  • igor_uk Re: Mowisz o zasadach 01.12.10, 21:17
                    wojciech.Twoj ostatni post mozno podzielic na dwie czesci.
                    1.Posłuchaj Igor są dwie formuły koegzystencji z Wami. Pierwsza taka jak teraz. Macie państwo kierowane przez mix autorytarnej władzy + mafia. I ten układ jest niestabilny i bez przyszłości.
                    To co wytluscilem ma sens i ja z tym zgadzam sie calkowicie.
                    2.Wtedy sami oddacie Gruzji to co im ukradliście, ale zysk z tego będzie taki, ze da się wtedy efektywnie współpracować z UE.

To co wytluscilem bzdury totalne ,hasla propagandowe.

wojciech,jak odrzucisz standartowy (czytaj narzucony przez innych) sposob myslenia,to moze pogadamy,a tak mozemy tylko wymieniac sie haslami propagandowymi.Chcesz?
                    • wojciech.2345 Re: Mowisz o zasadach 01.12.10, 21:21
                      igor_uk napisał:
                      > wojciech,jak odrzucisz standartowy (czytaj narzucony przez innych) sposob mys
                      > lenia,to moze pogadamy,a tak mozemy tylko wymieniac sie haslami propagandowymi.
                      > Chcesz?
                      -------------------------------------------------------------------------
                      Nie masz szans.

Powiem nieskromnie. Jestem w tym fachowcem.
                      • igor_uk Re: Mowisz o zasadach 01.12.10, 21:29
                        wojciech,co nieco poczytalem z twojej wesolej tworczosci,wybacz ,ale do fachowca tobie daleko.Masz na tyle przewidywalny ,zeby nie powiedziec prymitywny,sposob myslenia,ze zadajac pytania o haslach,wiedzialem ,jaka bedzie odpowiedz.jednego nie przewidzialem,ze bedziesz chwalic sie.Czyli myslalem o tobie lepiej,niz jestes w rzeczywistosci.
                        • wojciech.2345 Re: Mowisz o zasadach 01.12.10, 21:34
                          Masz prawo do swych osądów.
                          Zwróć jednak uwagę, ze piszesz w wątku pokazującym kompletną przegraną Waszej propagandy.
                          Mam nadzieję, że to widzisz.

To jest Wasza efektywność tak na poziomie idei jak i realnym.
                          • igor_uk Re: Mowisz o zasadach 01.12.10, 21:55
                            wojciech,wlasnie pisze w watku,ktory pokazuje,ze ty nie rozumiesz Swiata.
                            W czym Rosja jest przegrana.
                            dawaj po kolei.
                            Gruzja w NATO? Nie i daleko jej do tego.( o wiele dalej niz przed wydarzeniami)
                            Na Kaukazie zrozumieli kto jest rozgrywajacym? Tak.
                            USA pokazalo)po raz kolejny),ze nie pojdzie umierac "za Gdansk" ,czyli krol okazal sie nagi.
                            Czy ,jak odrzycic puste slowa propagandystow,Swiat nie zrozumial,ze Rosja to kraj z ktorym MUSZA sie liczyc?
                            wojciech,cos mi sie wydaje,ze jestes kolejnym "nieudanym geniuszem",zaczynasz mnie nudzic.Czy naprawda nie potrafisz napisac cos od siebie?
                            • wojciech.2345 Re: Mowisz o zasadach 01.12.10, 22:04
                              igor_uk napisał:
                              > Czy ,jak odrzycic puste slowa propagandystow,Swiat nie zrozumial,ze Rosja to kr
                              > aj z ktorym MUSZA sie liczyc?
                              ----------------------------------------------------------------------------
                              Liczy się kraj o wysokim PKB (GDP) per capita.
                              Chuligańskie wybryki są potępiane.

Nie liczycie się.
                              • igor_uk Re: Mowisz o zasadach 01.12.10, 22:08
                                Mylisz sie.
                                Jako przyklad masz N.Korea. jak by bylo tak ,jak piszesz,to dawno by rozpieprzyli ten kraik,a tak wszysci nosza z nim ,jak z jakiem.
                                weojciech,powtorze sie-zaczynasz mnie nudzic.Czekam na cos oryginalnego.
                                • wojciech.2345 Re: Mowisz o zasadach 01.12.10, 22:31
                                  igor_uk napisał:
                                  > weojciech,powtorze sie-zaczynasz mnie nudzic.Czekam na cos oryginalnego.
                                  Nie napisałeś czegokolwiek co chciałbym zapamiętać.

Ale może to się zdarzy.
                                  • igor_uk Re: Mowisz o zasadach 01.12.10, 22:38
                                    wojciech,ja tak rozumiem,ze zaczyna sie piaskownica.
                        • walter622 Witaj Igor_uk 01.12.10, 21:39
                          igor_uk napisał:
                          > wojciech,co nieco poczytalem z twojej wesolej tworczosci,

Światowej sławy dowcipas dysponuje argumentem, którego nie uwzględniasz - kapciem
                          przeciwlotniczym (prawdziwe cudo techniki). O czołgu w ogródku nie wspominam - ten
                          jego nabytek jest już powszechnie znany.
                          • wojciech.2345 Re: Witaj Igor_uk 01.12.10, 21:42
                            Pepeszo622
                            odezwałeś się. Przyznaję się bez bicia brakowało mi Twojego sosu fałszywej przebiegłości.

Ty naprawdę myślisz, że to co robisz ma sens?
                          • eva15 Nie stać, a klęczęć powinnni! 01.12.10, 22:04
                            Nie stać, a klęczęć powinnni u stóp wielkiego Saaki. Tak jak niegdyś klęczeli u stop jego sławnego rodaka. !
                            • wojciech.2345 Re: Nie stać, a klęczęć powinnni! 01.12.10, 22:11
                              eva15 napisała:
                              > Nie stać, a klęczęć powinnni u stóp wielkiego Saaki.
                              Saaka przemówił, a Europa biła na stojąco brawa.
                              Powinni forumową jaczejkę w nagrodę wysłać na wczasy w Magadan.

Piękna robota.
                              Nieprawdaż?
                              • eva15 Re: Nie stać, a klęczęć powinnni! 01.12.10, 22:25
                                Piękna, tylko kto się tym PE liczy?
                                • wojciech.2345 Re: Nie stać, a klęczęć powinnni! 01.12.10, 22:28
                                  eva15 napisała:
                                  > Piękna, tylko kto się tym PE liczy?
                                  ----------------------------------------------------------------------
                                  Wielu niezdecydowanych jak oceniać konflikt w Gruzji ma kryterium.

Przegraliście.
                                  • eva15 Re: Nie stać, a klęczęć powinnni! 01.12.10, 22:34
                                    Pleciecie, poczciwcze, całkiem jak te kosztowne nieroby w PE. Ale to się najprawdopodobniej niedługo rozleci.
                                    • wojciech.2345 Re: Nie stać, a klęczęć powinnni! 01.12.10, 22:39
                                      eva15 napisała:
                                      > Pleciecie, poczciwcze, całkiem jak te kosztowne nieroby w PE. Ale to się najprawdopodobniej niedługo rozleci.
                                      --------------------------------------------------------------
                                      Myślisz, że cała UE będzie miała zagwarantowane wczasy w Magadanie?

Śmiała hipoteza.
                                      • eva15 Re: Nie stać, a klęczęć powinnni! 01.12.10, 23:53
                                        Myślę, że Niemcom może w końcu się odechce ten bardak finansować. A gdzie nieroby na wczasy pojadą, to już ich sprawa. Tyle, że wreszcie za własne a nie cudze pieniądze.
                                        • wojciech.2345 Re: Nie stać, a klęczęć powinnni! 01.12.10, 23:59
                                          eva15 napisała:
                                          > Myślę, że Niemcom może w końcu się odechce ten bardak finansować.
                                          ------------------------------------------------------
                                          Gołąbeczko
                                          Niemcy zarządzają UE. To ich dziecko. Upraszczam optykę maksymalnie.

Czy Ty wiesz o czym piszesz?
                                          • eva15 Re: Nie stać, a klęczęć powinnni! 02.12.10, 00:10
                                            No właśnie. Zdaża się, że podłe, chytre i bezczelne dziecko oddaje się do adopcji.
                                            • wojciech.2345 Re: Nie stać, a klęczęć powinnni! 02.12.10, 00:22
                                              eva15 napisała:
                                              > No właśnie. Zdaża się, że podłe, chytre i bezczelne dziecko oddaje się do adopcji.
                                              ------------------------------------------------------------
                                              Jak na razie mamusia jest zadowolona z dziecięcia.

W czym więc problem?
                                              • walter622 Naiwniaczek 02.12.10, 10:00

> eva15 napisała:
                                                > > No właśnie. Zdaża się, że podłe, chytre i bezczelne dziecko oddaje się do adopcji.
                                                ------------------------------------------------------------
                                                wojciech.2345 napisał:
                                                > Jak na razie mamusia jest zadowolona z dziecięcia.

Złudne i naiwne przekonanie dziecięcia, że mamuśka nadal będzie zezwalała siebie doić.
                          • igor_uk Witaj walter 01.12.10, 22:12
                            walter,koniecznie MUSISZ mnie szerzej o tym napisac.
                            • walter622 Re: Witaj 02.12.10, 09:37
                              igor_uk napisał:

> koniecznie MUSISZ mnie szerzej o tym napisać.

Co tu pisać ? W jego pociesznym wykonaniu to faktycznie wyglądało bardzo zabawnie.
                              Przez dłuższy czas na fs dowodził, że w Smoleńsku kilku krzepkich typków z pomocą sziszy napędziło nad te lotnisko mgłę by Putin mógł kapciem strącić samolot. Przy okazji nasz dowcipas na tym lotnisku "zburzył" wieżę ( z uporem maniaka twierdził, że wieży tam nie
                              ma LOL) i głosił, że piloci nic nie wiedzieli o złych warunkach pogodowych.
                              Przy tym dzielił się tą "wspólną wiedzą" z gracją charakterystyczną dla Macierewicza, doprowadzając całe to skądinąd przykre wydarzenie do granic komicznego absurdu.
            • igor_uk Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 20:47
              odpowiem cie krotko.
              Nie sadze.
            • berek_p Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 02.12.10, 20:24
              Proszę Pana,Pan jakis zdyszany i krzykliwy.A ja pytam Pana,na czyich ziemiach leżą USA i kiedy je zwroca prawowitym wlascicielom/czytaj Indianom/ ?
        • br0fl0vski Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 20:32
          wojciech radze martwic sie o Polske powoli rozpuszczajaca sie w zupie unijnej

a tu znanie przypisywane Romualdowi Trauguttowi:

Idea narodowości jest tak potężną i czyni tak wielkie postępy w Europie, że ją nic nie pokona

I na cco tyle cierpien i ofiar aby po latach samemu z niepodleglosci zrezygnowac. do tego trzeba stracic rozum

jak spiewce "miales chamie zloty rog zostal ci sie jeno sznur"
          • br0fl0vski Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 20:41
            www.rp.pl/artykul/563285.html
            www.rp.pl/artykul/563064.html
            • wojciech.2345 Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 20:51
              Masz rację. Ale łudzę się, że to krótki zły sen.

Wpływy środowisk rozmydlających polską tożsamość nie mają szans na dłuższy dystans.
              • br0fl0vski Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 21:04
                maja wojciech maja wystaczy przyjzec sie zmiana jezyka. sa to zmiany powolne niezauwazalne . tak samo z kultura. nawet pizza wypiera bigos. powolne zmiany , niezauwazane sa trwale
                • wojciech.2345 Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 21:14
                  Te zmiany językowe są chyba tymczasowe. Jeszcze żyje pokolenie zaprawione
                  w walkach z czerwonymi. Oni są odporni na mass medialne hece.

Mam nadzieję, że niebezpieczeństwa o których wspominasz nie są aż tak groźne.
                  • br0fl0vski Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 02.12.10, 19:32
                    pjcjournal.wordpress.com/2010/11/10/the-time-of-the-homogenous-nation-state-is-over-van-rompuy/
                • igor_uk Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 21:43
                  br0fl0vski ,uwierz,to nie wazno,co ty postawisz na stol dla goscia-pizze,czy bigos.wazno ze przyjmiesz tak,jak twoi rodzice to robili-gosc w dom,Bog w dom.I wtedy pozostaniesz Polakiem.
                  Teraz opowiem cie jedna historijke z mojego zycia w Anglii.Pare lat temu,dopiero na samym poczatku,bylem zaproszony ,wsrod innych,.na urodziny. Uroczystosc miala odbyc sie w jednym z barow. Jak przyszedlem na uroczystosc,to bylem odrazu zaskoczony goscinnoscia tego solenizanta,on mnie POZWOLIL zamowic wszystko co ja chce ,malo tego na moj ze rachunek.Okazalo sie(dla mnie to bylo odkryciem Ameryki),ze tak to tu jest przyjeto.Solenizant zaprasza wszystkich do baru,restauracji,zeby uroczyscie obchodzic swoi urodziny,ale gosci placa za rachunki sami. czy wyobrazasz sobie cos takiego u Polakow?
                  • br0fl0vski Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 21:53
                    oczywiscie ze nie o bigos mi idzie a o symptomy zmian ktorych jest wiele , sa male wiec trudno sie polapac. najwazniejsze sa oczywiscie zmiany w glowach ale od tego jest propaganda i szkola . io znowu zmiany stabilne to zmiany wolne takie ktorych sie nia zauwaza. nic na sile podsuwa sie powoli ludziom rozne pomysly z ktorych oni sami wybieraja. chodzi w tym kto ma monopol na podsuwanie pomyslow

• igor_uk Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 21:57
                      br0fl0vski,musisz wierzyc w madrosc zbiorowa.Cnieci odrzuca,a co wartosciwego-przyjma.to nazywa sie progress.
                      • br0fl0vski Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 22:16
                        nie wierze w madrosc zbiorowa tak dlugo jak intnieje jeden system kontroli. ludzie malpuja wszystko czego najlepszym przykladem jest moda. system podsuwa pomysly na zycie. ludzie generalnie nie lubia zmian bo trudno przewidiec przyszlosc.
                        • igor_uk Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 22:46
                          br0fl0vski napisał:

> nie wierze w madrosc zbiorowa<
                          tym zdaniem stwierdziles,ze jestes myslacym czlowiekim.Moge z toba nie zgadzac sie,ale chetnie podyskutuje.
                          Moda,zarcie,to tylko wyglad,tylko styl.Tozsamosc narodowa jest gdzie indziej.ona w glebi duszy.Dla tego ,jak ide po Londynu,czy Paryzu,bez wiekszego wysilku poznaje odrazu nas-Slowian,nie po temu jak ubrani,nie po temu jak mowimy,a po temu co mamy w oczach.A w oczach mamy strach, strach przed Swiatem,ktory nas niby chce posiasc.(he,he0.To oczewiscie zart.
                          • br0fl0vski Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 02.12.10, 05:13
                            www.instituteforgovernment.org.uk/images/files/MINDSPACE-practical-guide.pdf
                      • eva15 "Mądrość zbiorowa" narodów w "demokracji" 01.12.10, 22:33
                        igor_uk napisał:

> br0fl0vski,musisz wierzyc w madrosc zbiorowa.Cnieci odrzuca,a co wartosciwego-p
                        > rzyjma.to nazywa sie progress.

Igor - poniżej masz "mądrość zbiorową" narodu amerykańskiego. Podobnie zaczyna się dziać w Europie, zwłaszcza UK. Na co Ty liczysz? Obejrzyj uważnie to video :

www.infowars.com/americans-trample-one-another-to-get-their-hands-on-cheap-foreign-made-plastic-crap/
                        • igor_uk Re: "Mądrość zbiorowa" narodów w "demokracji" 01.12.10, 23:15
                          Ewa,niema czegos takiego,jako narod USA.jest aktywna grupa spoleczna,powiedzmy gdzies mnie wiecej tyle,co chodzi glosowac i to oni uwazaja sie za narod amerykanski.reszta olewa cala demagogie i zyje wedlug swoich norm,olewajac calkowicie USA,jako panstwo. dla tego tam o zbiorowej madrosci narodu nie mozno mowic.Co dotyczy UK,to oni zbyt inertny,ja by powiedzial umyslowo leniwe,co stwarza dobra szanse emigrantam.
                          • eva15 Re: "Mądrość zbiorowa" narodów w "demokracji" 01.12.10, 23:55
                            Igor, chodzi mi o poziom umysłowy tej masy.
                            • igor_uk Re: "Mądrość zbiorowa" narodów w "demokracji" 02.12.10, 00:04
                              Ewa,a przeciez ja napisalem,ze sa umyslowo leniwe .Wlasnie to ja i mialem na mysli.
                              • eva15 Re: "Mądrość zbiorowa" narodów w "demokracji" 02.12.10, 00:12
                                To już nie tylko leniwe, ale wręcz odmóżdżone. I gdzei tu ta Twoja "zbiorowa mądrość" narodów?
                                • igor_uk Re: "Mądrość zbiorowa" narodów w "demokracji" 02.12.10, 00:20
                                  Ewa,w przetrwaniu,tam nasza madrosc.Bez wzgledu na wszystko,wychodzimy (jako ludzkosc) z kazdego goowna z podniesionym czolem(he,he).
                            • wojciech.2345 Re: "Mądrość zbiorowa" narodów w "demokracji" 02.12.10, 00:05
                              eva15 napisała:
                              > Igor, chodzi mi o poziom umysłowy tej masy.
                              ----------------------------------------------------------------
                              Znowu uproszczenie. Jednym z zasadniczych elementów cywilizacji Zachodu jest
                              pragmatyzm. Wniósł to starożytny Rzym. Jakość kompletnie nieznana Wschodowi.

Gołąbeczko, inaczej osiąga się wtedy cele i inaczej pracuje tzw. "poziom umysłowy tej masy".
                              Nie rozumiesz Zachodu mimo, że tam mieszkasz.
                              • eva15 Re: "Mądrość zbiorowa" narodów w "demokracji" 02.12.10, 00:13
                                Idź spać, poczciwcze i śnij o swojej inteligencji. Dobranoc.
                                • wojciech.2345 Re: "Mądrość zbiorowa" narodów w "demokracji" 02.12.10, 00:24
                                  eva15 napisała:
                                  > Idź spać, poczciwcze i śnij o swojej inteligencji. Dobranoc.
                                  -----------------------------------
                                  Nie czytaj Schopenhauera.

Znakomitsi doradcy teorii dyskursu żyli grubo przed nim.
                    • nihil-istka Syberia nie nalezy do Rosji 01.12.10, 21:58
                      Syberie nalezy oddac pod miedzynarodowa kontrole. Syberia to nie Rosja tylko kolonia rosyjska. Przyniesmy wolnosc syberyjskim plemionom - prawowitym wlascicielom tych ziem.
                      • igor_uk Wolnosc Indianam. 01.12.10, 22:10
                        Apache maja takie same prawo zyc we wlasnym kraju -Apachestanie,jak i Polace w Polsce.
                        • eva15 Re: Wolnosc Indianam. 01.12.10, 22:36
                          Siewcy demokracji profilaktycznie wszystkich Indian wybili. Pomijając parę tys. sztuk, które wstawili do swojego ZOO.
                          • igor_uk Re: Wolnosc Indianam. 01.12.10, 23:16
                            Ewa,nawet jeden czlowiek,ma prwo do wlasnegop panstwa,a ty piszesz o pare tysiacach.
                            Czyli-dawaj Apachestan.
                            • eva15 Re: Wolnosc Indianam. 02.12.10, 00:14
                              igor_uk napisał:

> Ewa,nawet jeden czlowiek,ma prwo do wlasnegop panstwa,

Ha, ha, ha. To by dopiero było. To ja sama natychmiast ogłosiłabym własne królestwo, bo ma dość tego syfa, który widzę dookoła.
              • igor_uk Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 21:35
                wojciech,polace sa wystarczajaco dobrze rozpoznowani,trudno ich rozmydlic.I ja nie mowie w sensie niegatywnym,a jak najbardziej pozytywnym.Polace,to slowiani,tu wasza tozsamosc-goscinnosc,chec pomocy i jeszcze wiele naprawqda wspanialych cech.Udawanie z siebie ,na sile ,"Europejczykow",robi wielu z Polakow-smiesznymi,przyklad P_F.
                • wojciech.2345 Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 21:39
                  igor_uk napisał:
                  > Udawanie z siebie ,na sile ,"Europejczykow",robi wielu z Polakow-smiesznymi,przyklad P_F.
                  ----------------------------------------------------------
                  PF chce by Polacy naśladowali Zachód np. w pracowitości.
                  Istotne jest przez jakie wartości to PF widzi.

I tu w ogólnych ramach z nim się zgadzam.
                  • igor_uk Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 22:04
                    wojciech,mamy inne piojecie o pracowitosci Zachoda.Owszem Niemcy moze i sa,ale Francuzi ,a o ANGLIKACH TO I NIE WSPOMNE,ZA WZOR NIE MOGA BYC,TU RACZEJ ODWROTNIE.
                    • polski_francuz Licza sie skutki 01.12.10, 22:08
                      tawariszcz. Erbsezähler nie stana sie wielkimi matematykami. Innymi slowy, trzeba lepiej organizowac.

PF
                      • igor_uk Re: Licza sie skutki 01.12.10, 22:14
                        wlasnie,trzeba dobrze zorganizowac prace niewolnikow.W tym Zachod ma czemu nauczyc inne kraje.
                      • wojciech.2345 Re: Licza sie skutki 01.12.10, 22:16
                        Wschód nie rozumie terminu efektywność.

To jest dla nich pozycja słownikowa, bez treści.
                        • igor_uk Re: Licza sie skutki 01.12.10, 23:20
                          wojciech,bardzo sie mylisz.Takie narody na Wschodzie,jak Japonce,Koreanczyki udowodnili,ze potrafia efektywnie prowadzic gospodarke.A i wez Rosjan,jak juz na wschod ruszyli my.Zobacz,liczebnie daleko nie najwiekszy narod.a potrafil tyle ziemi posiasc,a do tego utrzymac,malo tego,sadzac po temu co ty piszesz,to jeszcze powieksza! Czy to nie jest efektywnosc.Moim zdaniem ,narod rosyjski jest najbardziej efektywnym narodem na swiecie he,he).
      • melord Saakaszwili to kacyk i marionetka 01.12.10, 23:28
        jakich wiele na swiecie,sterowana przez innych...
        dal sie podpuscic na wojne z Rosja podobnie jak Sadam na wojne z Iranem i Kuwejtem
        • igor_uk Re: Saakaszwili to kacyk i marionetka 01.12.10, 23:33
          melord, trzeba troche znac Gruzinow,zeby mozno bylo cos o nich powiedziec.
          Czy ty znasz rosyjski?
          Jak znasz o moge cie podrzucic tekst opisujacy mentalnosc Gruzina.
          • wojciech.2345 Re: Saakaszwili to kacyk i marionetka 01.12.10, 23:47
            Gruzini to jedni z najsprytniejszych ludzi na świecie. Trochę sprytniejsi są Ormianie.
            Powiedz mi Igor, dlaczego ponieśliście klęskę propagandową w kwestii wojny z Gruzją?

Takiej porażki nie spodziewałem się.
            Tylko nie kombinuj.
            OK?

• igor_uk Re: Saakaszwili to kacyk i marionetka 02.12.10, 00:02
              wojciech, ty bardzo nie korektno stawisz pytanie.TY nie pytasz,te napisal teze i oczekujesz jej podtwierdzenie,w przeciwnym razie bedie moje krecenie.
              ja nie uwazam ,ze Rosja pocierpiela porazke propagandowa.To co ty uwazasz ze porazke i propagande,to tylko smieci informacyjne,ktorych celem bylo utwierdzenie mas ,na Zachodzie,w tym co im wbijano od dzicinstwa. Dla ciebia to jest istotne,ale dla przecietnego Francuza,Niemca,Anglika,u ktorych smieci wywoza sie raz w tygodniu,to po dwoch tygodniach zapomnialo sie.tak co o jakiej porazce ty mowisz? Jak o takiej,to ze smieciami nie walcza ich utylizuja i jak tobie bedzie przyjemnie przeczytac dalsze moi slowa,to przyznaje,ze Rosja byla od samego poczatku na przegranej pozycji,poniewaz nie miala czasu na przygotowanie wojny propagandowej.Poniewaz nie spodziwali sie,ze ten krawatozerca okaze sie tak glupi.
              • igor_uk Dla znających rosyjski. 02.12.10, 00:06
                www.apn.ru/publications/article21261.htm
              • wojciech.2345 Re: Saakaszwili to kacyk i marionetka 02.12.10, 00:09
                igor_uk napisał:
                > .... Rosja byla od samego p
                > oczatku na przegranej pozycji,poniewaz nie miala czasu na przygotowanie wojny propagandowej.Poniewaz nie spodziwali sie,ze ten krawatozerca okaze sie tak glupi.
                Zawsze jesteście gotowi do wojny, bo tak jest skonstruowane Wasze państwo.

Na zawołanie potraficie kogoś kochać lub nienawidzić.
                • igor_uk Re: Saakaszwili to kacyk i marionetka 02.12.10, 00:22
                  wojciech.2345 napisał: > Na zawołanie potraficie kogoś kochać lub nienawidzić.<

Wojtek,Ewa ma racje,idz juz spac-bo zaczynasz bredzic.
                  • wojciech.2345 Re: Saakaszwili to kacyk i marionetka 02.12.10, 00:27
                    igor_uk napisał:
                    > Wojtek,Ewa ma racje,idz juz spac-bo zaczynasz bredzic.
                    ---------------------------------------------
                    Pamiętam wybryki forumowej jaczejki jak zaczęła trenować na forum "miłość" do Estonii.

Pozbyłem się wtedy złudzeń co do Waszych intencji.
                  • misterpee Re: Saaka starci stolek 02.12.10, 01:07
                    niedlugo i to bez Putina pomocy, Sami Gruzini maja dosc, tylko w Warszawie dadza mu jakas uliczke i placyk. Nawet Washington pozbedzie sie go tak wszystkich swoich "przyjaciol".
                    A te stojace oklaski i pan Buzek to tak samo ja za stalina bolshije aplowidizmienty. Nikt w to nie wierzy.
          • melord Re: Saakaszwili to kacyk i marionetka 02.12.10, 00:18
            powiedz mnie dlaczego ma mnie interesowac los jakiejs Gruzji,Konga czy Papua NG(mniejsza o mnie) ,szczegolnie Polske,ktora nie potrafi rozwiazac swoich wlasnych problemow wewnetrzynch,egzystuje glownie na pomocy EU

czy ty nie widzisz jak manipuluje sie(domysl sie kto) przywodzcami roznych krajow
            by manipulujacy osiagneli swoj cel wykorzystujac do tego rowniez sprowokowane konflikty
            zbrojne
            Szakaszwili jest jednym z nich...myslisz ,ze o dobro Gruzji chodzi??

rosyjskiego uczylem sie jak wiekszosc z nas,niestety nie uzywany poszedl w zapomnienie
            pojedyncze slowa rozszyfruje,tekstu juz nie....w mowie cos tam zostalo bo jezyk podobny
            j.lacinskiego uczylem sie 4 lata w liceum,znalem go dobrze...dzisiaj kompletna pustka,pare oklepanych zwrotow/powiedzen pozostalo
    • peczeneg Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 20:16
      :))))). Смешно.
      • igor_uk Re: długa owacja na stojąco dla Saakaszwilego 01.12.10, 20:23
        Tez sie usmialem.Ale jeszcze bardziej smieszy,ze ktos to przyjmuje na powaznie.
        pozdrawiam cie ,peczeneg.
    • nihil-istka Oddzialy NATO na Kaukazie i Syberii 01.12.10, 20:49
      Oddzialy NATO na Kaukazie i na Syberii to historyczna koniecznosc. Musimy wyzwolic ciemiezone narody kaukazu i syberyjskie plemiona z rak ruskiego kolonizatora.
      • igor_uk Re: Oddzialy NATO na Kaukazie i Syberii 01.12.10, 22:06
        co psychiatra ma kolejke?
        Zaraz poszukam cie innego.
        A zreszta zrob to sam,wpisz w wyszukiwarce -"poradnia psychiatryczna" to bedziesz miec wiele adresow.
    • nihil-istka car piukin musi stworzyd ksiestwo moskiewskie 01.12.10, 22:21
      aby uchronic etnicznych rosjan car piukin musi skurczyc rosje do rozmiarow ksiestwa moskiewskiego.
    • jk2007 o czym nie wie wojciech.2345 01.12.10, 22:27
      Саакашвили заявил на заседании Европарламента в Страсбурге, что готов к переговорам с Россией безо всяких предварительных условий и вообще протягивает Москве руку дружбы. Повлияла ли на такую позицию президента Грузии его встреча с российским олигархом, неизвестно. В любом случае, МИД России отреагировал на примирительные заявления Саакашвили подчеркнуто холодно. А Кремль официально не отреагировал никак. Промолчал. Может, Анисимов попросил промолчать.
      www.stringer.ru/publication.mhtml?Part=48&PubID=15131
    • nihil-istka pomoc rosji przez inwazje 01.12.10, 22:30
      Nato ma obowiazek pomoc rosjanom poprzez miedzynarodowienie kaukazu i syberii
      • nihil-istka syberia to przeklenstwo dla rosji 01.12.10, 22:31
        trzeba pomoc bratniemu narodowi rosyjskiemu odbierajac mu kolonie syberyjskie i kaukaskie.
        kacapy musza sie nauczyc pracowac
    • nihil-istka Niech zyje car piukin 01.12.10, 22:40
      NIech zyje car piukin, wladca ksiestwa moskiewskiego
      • nihil-istka car piukin nadzieja moskiewskiego narodu 01.12.10, 22:42
        Witamy 20 milionowy narod moskiewski w rodzinie cywilizowanych, demokratycznych narodow katolickich.
        • nihil-istka NIech zyja hrabia miedwiediew 01.12.10, 22:43
          Niech zyje hrabia miedwiediew, wladca 2 milionowego hrabstwa petrsburskiego
          • nihil-istka NIech zyje cesarz mao-hoj 01.12.10, 22:45
            niech zyje cesarz mao-hoj , gubernator umiedzynarodowionej syberii
    • nihil-istka niech zyja mulla ali baba 01.12.10, 22:49
      NIech zyje mulla ali baba , przywodzca muzulmanskiego kaukazu
    • wojciech.2345 no to raz jeszcze 02.12.10, 00:54
      black swallow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka