Dodaj do ulubionych

Rosja the best.

02.12.10, 17:14
Na poczatku chce wyrazic wspolczucie dla wszystkich,komu dzien dzisiejszy przyniosl rozczarowanie.
A z ludzmi normalnymi chce podzielic sie radoscia- Rosja ma Mundial 2018!
Obserwuj wątek
    • przyjacielameryki Re: Rosja the best. 02.12.10, 17:26
      igor_uk napisał:

> Na poczatku chce wyrazic wspolczucie dla wszystkich,komu dzien dzisiejszy przyn
      > iosl rozczarowanie.
      > A z ludzmi normalnymi chce podzielic sie radoscia- [b]Rosja ma Mundial 2018[/
      > b]!

Gratulacje dla Rosji! To co krytykujemy to krytykujemy ale za faktyczne sukcesy gratulujemy.
      • nihil-istka Rosja just OK 02.12.10, 17:35
        Przylaczam sie do gratulacji. Moze kiedys beda z nich ludzie
      • igor_uk Re: Rosja the best. 02.12.10, 17:38
        przyjaciel, mam nadzieje ,ze Rosja sprosta i nikt nie bedzie rozczarowany.
        Napewno ucieszyl sie z tej wiadomosci moj kolega (Andy),on troche postawil na Rosje u bukmachera i liczyl na wygrana.Zreszta w Anglii Rosja byla uwazana za foworyta,dla tego wiele nie zarobi,ale zawsze lepiej cos,niz nic.
        • przyjacielameryki Re: Rosja the best. 02.12.10, 18:05
          igor_uk napisał:

> przyjaciel, mam nadzieje ,ze Rosja sprosta i nikt nie bedzie rozczarowany.
          > Napewno ucieszyl sie z tej wiadomosci moj kolega (Andy),on troche postawil na
          > Rosje u bukmachera i liczyl na wygrana.Zreszta w Anglii Rosja byla uwazana za f
          > oworyta,dla tego wiele nie zarobi,ale zawsze lepiej cos,niz nic.

No widzisz Igor, w normalnych sprawach Polscy i Rosjanie potrafią się dogadać. Mnie bardzo podobała się gra Rosjan na ME w Austrii-Szwajcarii, w szczególności wygrany mecz z Holendrami.
    • eva15 Re: Rosja the best. 02.12.10, 17:48
      Gratulacje!
      • igor_uk Re: Rosja the best. 02.12.10, 18:09
        Ewa,czytala TO?
        A TU link dla anglojezycznych.
        • walter622 Witaj Evo15 02.12.10, 18:19
          igor_uk napisał:

> Ewa,czytala TO?

Po tej lekturze polecam kolejną (jak zwykle) - w tym raporty Tefft'a (!!!).
          • eva15 Re: Witaj Evo15 02.12.10, 20:56
            gołąb....
            • walter622 Re: Witaj 02.12.10, 21:22
              ... i s powrotem.
              • eva15 Re: Witaj 02.12.10, 21:33
                walter622 napisał:

> ... i s powrotem.

I znów...
                • walter622 Re: Witaj 02.12.10, 21:52
                  eva15 napisała:
                  > I znów...

Owszem Ikhan ma rację i celnie trafił w sedno sprawy. Co nie wyklucza mojej uwagi
                  odnośnie w.g-o. Wręcz przeciwnie wskazuje, że ta konkretnie sprawa nie była ich robotą,
                  w związku z tym najspokojniej w świecie ujawnili akurat te materiały, które obciążają
                  innych...
                  • nihil-istka Niech szwabowie tyraja, 02.12.10, 21:56
                    Szwabowie tyrac musza bo ich ruscy klijenci juz nawet kielnia nie potrafia robic - ciagle skacowani
        • eva15 Re: Rosja the best. 02.12.10, 20:37
          Dzięki, Igor. Ciekawy jest wpis niejakiego Ikhana w angielskiej wersji...
    • joanna_on-line Re: Rosja the best. 02.12.10, 18:16
      igor_uk napisał:
      [i]
      > A z ludzmi normalnymi chce podzielic sie radoscia- [b]Rosja ma Mundial 2018[/
      > b]![/i]

cieszę się razem z Tobą Igorku :)

nie jestem tylko pewna czy zaliczam się do ww. grona (normalnych :D) - hehe norma to większość, a ja raczej wolę swoje ścieżki ;-) - za to nawet nihilista uznał, że się zalicza - brawo, brawo! - może, może będą jeszcze z niego ludzie... ;)
      • igor_uk Re: Rosja the best. 02.12.10, 18:23
        joanna,ty jestes,jak babcia dusia, sama instytucja.Instytucja dobra i porzadku.
        Dla tego nie boj sie,w tlumie nie zgubisz sie.
        • joanna_on-line Re: Rosja the best. 02.12.10, 18:29
          igor_uk napisał:

> joanna,ty jestes,jak babcia dusia, sama instytucja.Instytucja dobra i porzad
          > ku.

> Dla tego nie boj sie,w tlumie nie zgubisz sie.

Igor uważaj! za nazwanie mnie dobrą kobietą w realu mógłbyś zarobić wcale nie wirtualnego kuksańca - to, że nie cierpie chamstwa nie jest równoznaczne z zamiłowaniem hehe do porządku - to wcale nie chodzi w parze :D

PS. musiałeś mi przypomnieć, że niedługo swięta i wypadałoby chociaz trochę posymulowac, że cos sprzątam??? eeee, nie... muszę się rozejrzeć za jakąś wolna odpowiedniczką babci dusi...
          • igor_uk Re: Rosja the best. 02.12.10, 18:33
            joanna,przeczytaj jeszcze raz moja odpowiedz i znajdz to miejsce,w ktorym ja napisalem o tobie,ze jestes DOBRA KOBIETA.
            Tyle razy oberwalem od ciebie,ze nawet upity w smierc,czegos podobnego by nie napisal.(he,he).
    • polski_francuz Mundial 2018 02.12.10, 18:25
      gratulacje.

Postarajcie sie stanac na wysokosci zadania. W razie czego Polski Brat posluzy pomoca organizacyjna. Za darmoche, po bratsku:)

PF
      • joanna_on-line Re: Mundial 2018 02.12.10, 18:35
        polski_francuz napisał:

> gratulacje.
        >
        > Postarajcie sie stanac na wysokosci zadania. W razie czego Polski Brat posluzy
        > pomoca organizacyjna. Za darmoche, po bratsku:)
        >
        > PF

PFie mam nadzieję, że to żart? polski brat i dobra organizacja hehe niezłe

nie martw się o Rosjan - poradza sobie spiewająco - nawet jeśli ich stadiony nie będą wzorem budowlanej solidności wsród obiektów sportowych, to ten jeden mundial wytrzymają ;-)
        • polski_francuz Jaki zart? 02.12.10, 18:43
          calkiem serio.

Polscy i ukrainscy inzynierowie na pewno beda mogli pomoc naszym rosyjskim kolegom. Maja doswiadczenie w Euro 2012. I chetnie sie tym doswiadczeniem ze slowianskimi bracmi podziela.

PF
          • joanna_on-line Re: Jaki zart? 02.12.10, 19:04
            całkiem serio - to zapewniam Cię, że rosyjscy inżynierowie doskonale sobie poradzą bez polskich i ukraińskich pomocników - dobrych inżynierów wśród Rosjan nie brakuje
            • eva15 Re: Jaki zart? 02.12.10, 19:14
              joanna_on-line napisała:

> całkiem serio - to zapewniam Cię, że rosyjscy inżynierowie doskonale sobie pora
              > dzą bez polskich i ukraińskich pomocników - dobrych inżynierów wśród Rosjan nie
              > brakuje

A jakby co, to z pewnością zwrócą się do Niemców - tam mundial był perfekcyjny i to już jest udowodnione. Tymczasem jak będzie z EURO 2012 to się dopiero okaże....
              Jak dotychczas to Rep. Płd. Afryki przed ostatnimi mistrzostwami zwracała się o pomoc fachową do Niemców nie do PL.
              • polski_francuz RPA 02.12.10, 19:19
                odczuwa jakas bliskosc do Niemiec. To prawda. Sam sie pytam dlaczego?

Z drugiej strony, polscy inzynierowie nie sa jeszcze tak dobrze znani. Wielu z nich pracuje za granica. Moze o to chodzi...

PF

• eva15 Re: RPA 02.12.10, 21:43
                  polski_francuz napisał:

> odczuwa jakas bliskosc do Niemiec. To prawda. Sam sie pytam dlaczego?

Może dlatego, że w obu krajach nie ma (już) apartheidu?

• polski_francuz O to to 02.12.10, 21:45
                    podobne idee mnie po glowie chodzily.

Pozdro

PF
                    • eva15 Re: O to to 03.12.10, 00:21
                      polski_francuz napisał:

> podobne idee mnie po glowie chodzily.

No widzisz - i teraz wiemy dlaczego GB przegrała w Rosją!
            • polski_francuz Re: Jaki zart? 02.12.10, 19:16
              Polscy inzynierowie sa organizacyjnie lepsi. I chetnie pomoga swoim rosyjskim kolegom. Wielu polskich inzynierow, szczegolnie tych starszego pokolenia, pisze nawet w cyrylicy

A propos, znasz sie na sztuce inzynieryjnej?

PF
              • igor_uk Re: Jaki zart? 02.12.10, 19:23
                polski_francuz napisał:

> Polscy inzynierowie sa organizacyjnie lepsi.<
                P_F,ale powiedz mi na Boga,a w czym to widac.Czy polskie inzenerowie buduja lepsze samochody? A moze lepsze samoloty? A moze rakiety kosmiczne,o wojennych nie wspomne. A moze to polskie inzenerowie potrafia zbudowac kosmodrom? Budowle o wiele bardziej skomplikowana niz najwiekszy stadion.
                Widzisz P_F,nawet w watku o wydarzeniu z dziedziny sportu,potrafisz wykazac sie wyzszoscia.Czy ty to robisz celowo? czy tylko to szowinizm ,wyssany z mlekiem matki,przez ciebie przemawia.
                • polski_francuz Polscy inzynierowie 02.12.10, 19:32
                  "P_F,ale powiedz mi na Boga,a w czym to widac"

Alez chetnie, drogi kolego.

Widac to w funkcjonowaniu i sukcesach malych polskich firm. Wczoraj czy przedwczoraj czytalem w GW o polskim przedsiebiorcy, ktory sprzedaja co szosta rolete do okien na swiecie. Zadna wladza mu nie pomaga. Jedynie polska ambicja, sila pracy, i jakis tam system podatkowy.

Takich inzynierow jest w Polsce tysiace/dziesiatki tysiecy. To oni sa u zrodel polskiego sukcesu ekonomicznego.

I takich inzynierow swiat nam zazdrosci. Sa, zgrubsza, jak niemieccy inzynierowie tyle, ze maja troche wiecej pomyslunku. Bo trzeba bardziej w Polsce kombinowac by miec sukces. Dlatego.

PF
                  • igor_uk Re: Polscy inzynierowie 02.12.10, 19:38
                    P_F,to nie sa inzenerowie,to sa przedsiebiorcy .Czy ty nie znasz na czym polega roznica?
                    a o przedsiebiorczosci Polakow mnie nie musisz przekonywac.
                    • polski_francuz Re: Polscy inzynierowie 02.12.10, 19:49
                      Inzynieria i przedsiebiorczosc chodza w parze.

"a o przedsiebiorczosci Polakow mnie nie musisz przekonywac."

ani o jakosci polskich inzynierow, pewnie.

PF

• igor_uk Re: Polscy inzynierowie 02.12.10, 19:54
                        ani o jakosci polskich inzynierow, pewnie.

niech mnie wybacza wszysci Polace,ktore poczuja sie urazeni moja odpowiedzia,ale nie lubie klamac.

Jakosc polskich inzenierow nie jest znana w Swiecie.Mnie rowniez.
                        • borrka Coz za blyskotliwa argumentacja! 02.12.10, 20:15
                          A czy znana jest jakosc inzynierow belgijskich, wloskich, czeskich, rosyjskich itd.itp.?

Niemcy mieli kiedys rewelacyjna technike i ciagle maja rewelacyjna kreacje image.
                          Jakosc inzynierow niemieckich na ogol nie jest zla, ale przestaje odpowiadac wymaganiom korporacyjnym.
                          Niemcy maja sporo inicjatywy i, co charakterystyczne, cenna doznosc do perfekcji.
                          W korporacji to zbedny balast.

Biedny i zacofany technologicznie kraj, jakim jest Polska nie ma narodowych specjalnosci, ale nie znaczy to, iz cierpi na brak dobrych inzynierow.
                          To samo mozna powiedziec o Rosjanach, bo na mily Bog, jaki promil calosci stanowia inzynierowie z kosmodromu, czy (tych wiecej) z przemyslu wydobywczego ?

Smieszna, Igorczik, jest ta Wasza megalomania.
                          My mowimy o zrobieniu dobrej spluczki do kibla, a Wy jak zawsze o Gagarinie LOL.
                          • polski_francuz Jakosc inzynierow 02.12.10, 20:25
                            to jakosc ich produktow.

Az tyle i tylko tyle.

W czym masz racje, ze teraz produkcja czort wie gdzie jest. Marka jest niemiecka a wszystkie czesci w srodku maszyny w Polsce sa zrobione.

PF
                            • darekvtb Re: Jakosc inzynierow 03.12.10, 08:20
                              Masz wiele racji!
                              W zeszlym tygodniu bylem w Leroy Merlin. Poniewaz jest niedaleko to bywam tam czesto.
                              Ogladalem parkiet podlogowy. Sprawdzilem skad pochodzi, okazalo sie ze jest polski. Kupowalem gniazdka i wylaczniki. Tez byly z Polski. Poszedlem do kibla (по-маленькому). Sikam i czytam na klozecie: CERSANIT!
                          • eva15 Re: Coz za blyskotliwa argumentacja! 02.12.10, 21:19
                            borrka napisał:

> My mowimy o zrobieniu dobrej spluczki do kibla, a Wy jak zawsze o Gagarinie LOL

No to znów trzeba do Niemca....
                            • darekvtb Re: Coz za blyskotliwa argumentacja! 03.12.10, 08:41
                              Moi dwaj bracia pracuja w polskim zakladzie produkujacym zgodnie z europejskim certyfikatem jakosci. Czesc produkcji sprzedaja sami, ale wiekszosc idzie do Niemiec. Wszystkie dokumenty w opakowaniach musza byc wylacznie po nimiecku. Zadnego upominania o tym, ze wyprodukowano w Polsce! Kiedys z powodu niedopatrzenia w jednym opakowaniu zapomnieli wymienic instrukcje po polsku na niemiecka. Kiedy towar trafil do Niemca i tam znalezli ta kartke to byl taki skandal ze cala brygada w polskim zakladzie stracila premie :-)) Niemiec dal plame, bo swemu kupcowi wciskal kiche, ze towar jest niemiecki..
                              Nawet teraz bywa ze POLSKI kupiec wybiera produkt w NIEMIECKIM katalogu. Jest przekonany ze zamawia NIEMIECKI towar u NIEMCA (bo liczy na najwyzsza jakosc). Placi NIEMCOWI i czeka na dostawe. Przyjezdza POLSKA ciezarowaka i POLAKAMI i POLSKIM towarem z POLSKIEGO zakladu odleglego o jakies 50 - 100 km! Montuja, klient jast zadowolony z "niemieckiej" jakosci, zaklad ma obroty, a Niemiec dostaje kase za posrednictwo.
                              No bo za "niemiecki brand" trzeba placic drozej..
                        • joanna_on-line Re: Polscy inzynierowie 02.12.10, 20:24
                          igor_uk napisał:

> ani o jakosci polskich inzynierow, pewnie.
                          >
                          > niech mnie wybacza wszysci Polace,ktore poczuja sie urazeni moja odpowiedzia,a
                          > le nie lubie klamac.
                          >
                          > Jakosc polskich inzenierow nie jest znana w Swiecie.Mnie rowniez.

a to zależy... inżynier to baaardzo szeroki temat. polscy architekci są cenieni w swiecie aczkolwiek nie sa znani, bo z reguły (a tam z reguły - z tego, co wiem to praktycznie zawsze) pracują na nazwisko bynajmniej nie polskie :/

np. słynny wiedeński Haas Haus - jest tajemnicą pliszynela, że znacznie większy wkład w projekt miał polski architekt (Kapuścik) niz oficjalny autor Hans Hollein

no a na Twoich wyspach i sąsiednich praktycznie każdego architekta po warszawskiej PW przyjmują z otwartymi ramionami (przynajmniej wszyscy moi znajomi, którzy rozpoznawali ten rynek tak mieli)
                  • melord Re: Polscy inzynierowie 02.12.10, 23:42
                    na poczatek gratulacje dla Rosji z okazji przynania im organizacji olimpiady 2018

wracajac do tematu tego watku..
                    Glownym inzynierem budowy Stadionu Olimpijskiego w Sydney(poprzednio kilku mniejszych)
                    byl polski inzynier Edmund Obiala,obecnie glowny koordynator budowy obiektow olimpijskich w Londyn 2012
                    pl.wikipedia.org/wiki/Edmund_Obia%C5%82a
                    w tym linku popelniono jeden blad ,inz.Obiala nie byl projektantem,tym byl ktos inny
                    www.sydneyarchitecture.com/INW/INW10.htm
                    mamy napewno zdolnych inzynierow choc jestem pewien,ze Rosjanie poradza sobie sami
                    • walter622 Re: Polscy inzynierowie 03.12.10, 11:23
                      melord napisał:
                      > mamy napewno zdolnych inzynierow choc jestem pewien, ze Rosjanie poradza sobie
                      > sami

W Rosji spotkasz wiele inwestycji realizowanych przez międzynarodowy team - to już norma.
                      Zagraniczne firmy działające na tym rynku to zwykle wieże Babel - np. czeska firma, której
                      właścicielami są Polacy, z niemiecką kadrą, litewskimi wykonawcami i białoruską obsługą
                      logistyczną to nic nadzwyczajnego. Również dla polskich inżynierów znalazłoby się godne miejsce. Jest jedno małe "ale" - kto o zdrowych zmysłach zatrudni pracownika o poziomie
                      umysłowym "faceta z listkiem", w dodatku którego język rosyjski przyprawia o niemiłosierne katusze, co powoduje jego histeryczne wybuchy jak u "francuskiego polaka". Ze względów czysto humanitarnych lepiej zrezygnować z takiego eksperymentu i powierzyć zrobienie
                      roboty niemieckim inżynierom.
                      W Rosji tłumaczą na j. rosyjski polską prasę oraz dyskusje, dotyczące Rosji na polskich forach internetowych - tak więc są na bieżąco w polskim postrzeganiu rosyjskiej rzeczywistości i ta wiedza skutecznie zniechęca Rosjan do powierzania Polakom
                      jakichkolwiek zleceń.
              • joanna_on-line Re: Jaki zart? 02.12.10, 19:30
                polski_francuz napisał:

> Polscy inzynierowie sa organizacyjnie lepsi. I chetnie pomoga swoim rosyjskim k
                > olegom. Wielu polskich inzynierow, szczegolnie tych starszego pokolenia, pisze
                > nawet w cyrylicy
                >
                > A propos, znasz sie na sztuce inzynieryjnej?
                >
                > PF

sztuka inżynieryjna? to niekoniecznie mi pasuje ;-)

znam się co nieco na sztuce budowania (architektura) - czemu pytasz?
                • polski_francuz Re: Jaki zart? 02.12.10, 19:35
                  Pytam sie, bo chce wiedziec czy wiesz o czym piszesz.

PF
                  • igor_uk Re: Jaki zart? 02.12.10, 19:40
                    P_F,drogi kolega,ale ty sam nie wykazal sie znajomoscia tematu (inzyner - przedsiebiorca)
                    • joanna_on-line Re: Jaki zart? 02.12.10, 19:42
                      igor_uk napisał:

> P_F,drogi kolega,ale ty sam nie wykazal sie znajomoscia tematu (inzyner - przed
                      > siebiorca)

i na dodatek - zasługa raczej w marketingu - ze "sztuką inżynierską" to ma niewiele wspólnego :-)
                      • igor_uk Re: Jaki zart? 02.12.10, 19:45
                        joanna_on-line napisała: ze "sztuką inżynierską" to ma niewiele wspólnego :-)

a ja napisal by,ze historia nas nauczyla,ze sztuka inzenierska wprawie nigdy nie ma nic wspolnego z marketingiem.
                        • joanna_on-line Re: Jaki zart? 02.12.10, 19:49
                          igor_uk napisał:

> joanna_on-line napisała: ze "sztuką inżynierską" to ma niewiele wspólnego :-
                          > )

>
                          > a ja napisal by,ze historia nas nauczyla,ze sztuka inzenierska wprawie nigdy n
                          > ie ma nic wspolnego z marketingiem.

oj Igorku, Igorku! wiem, że znasz dobrze j. polski, ale pewne niuanse Ci jednak umykają - moje stwierdzenie znaczy hehe "wprawie" to samo ;-)
                          • igor_uk Re: Jaki zart? 02.12.10, 19:56
                            joanna,a czy ty jeszcze nie poznala mnie.przeciez zauwazylem twoje "niewiele" i doskonale rozumiem o co chodzilo tobie,ale tak mnie chcialo sie wykazac sie,ze rowniez cos moge napisac na ten temat.
                            • joanna_on-line Re: Jaki zart? 02.12.10, 20:02
                              igor_uk napisał:

> joanna,a czy ty jeszcze nie poznala mnie.przeciez zauwazylem twoje "niewiele" i
                              > doskonale rozumiem o co chodzilo tobie,ale tak mnie chcialo sie wykazac sie,ze
                              > rowniez cos moge napisac na ten temat.

noż mówiłam Ci już, że Twoje zamiłowanie do gór jest szkodliwe :P
                              • igor_uk Re: Jaki zart? 02.12.10, 20:04
                                joanna_on-line napisała: Twoje zamiłowanie do gór jest szkodliwe

Bo ja wiem,napewno dzieki temu mojemu zamilowaniu,ty zawsze zwracasz na mnie uwage(he,he).
                                • joanna_on-line Re: Jaki zart? 02.12.10, 23:10
                                  igor_uk napisał:

> joanna_on-line napisała: Twoje zamiłowanie do gór jest szkodliwe
                                  >
                                  > Bo ja wiem,na pewno dzieki temu mojemu zamilowaniu, ty zawsze zwracasz na mnie uwage(he,he).

chyba odjleciałeś w kosmos Igorku :D

PS. Czomolungma była za niska?
                                  • igor_uk Re: Jaki zart? 02.12.10, 23:26
                                    joanna,poleciec w kosmos ,mazylem od zawsze.
                                    • joanna_on-line Re: Jaki zart? 02.12.10, 23:37
                                      igor_uk napisał:

> joanna,poleciec w kosmos ,mazylem od zawsze.

dobra rada: nigdy nie mów nigdy, chyba, że wtedy, gdy mówisz nigdy nie mów zawsze :D
                                    • joanna_on-line Re: Jaki zart? 02.12.10, 23:43
                                      igor_uk napisał:

> joanna, poleciec w kosmos, marzylem od zawsze.

to pozdrów ode mnie inne planety... aaa i może sprawdź przy okazji czy to mgła czy para ;-)
                                    • joanna_on-line Re: Jaki zart? 02.12.10, 23:47
                                      hehe dostałeś aż dwie odpowiedzi - i to wcale nie takie same

PS. pierwszy post mi zniknął... sądziłam że na zawsze :D
                                      • you-know-who arsen, arszenik, inteligencja, zycie, nasa, .... 03.12.10, 02:10
                                        a o "zupelnie nowej formie zycia" odkrytej przez nasa slyszeliscie (dzis byla konf. prasowa i wielka burza w szklance wody).

arsen (As) daje sie podstawic za fosfor (P) z niektorych bakteriach wyskrobanych z
                                        jeziora mono w kalifornii.

nie zglosilem sie na ochotnika do wywiadu w studiu ctv, bo nie uwazam tego za szalenie wazne odkrycie. w konfrontacji z rozentuzjazmowanymi reporterami,
                                        moglbym zostac otruty arszenikiem.

wg nasa, to w ogole ma jakies fundamentalne znaczenie dla zrozumienia zycia we wszechswiecie. ???! to, ze te biedne bakterie glodzono trzymajac je na diecie bez P, a potem zaczeto stopniowo na sile karmic As, wiec sie jakos dostosowaly i zaczely ten arszenik jesc i podstawiac za fosfor, do TYCH SAMYCH struktur dna/rna lub bialek, to ma byc super fundamentalne odkrycie?

zapomnieli sprawdzic, jakie jest rzpowszechnienie As a jaki P. otoz P jest 1000 razy wiecej we wszechswiecie.

jest taki zydowski kawal o facetach w pociagu. zyd przekonuje goja zeby kupil sledzie, a gdy ten po ich zjedzeniu orientuje sie ze slono przeplacil, mowi mu "a widzi pan, juz dziala!". bo P odgrywa wazna role w tworzeniu inteligencji.
                                        gdzie jednak znalezc swiaty, gdzie koncentracja arszeniku przewyzsza koncentracje
                                        bardzo pospolitego fosforu?
                                        • you-know-who Re: arsen, arszenik, inteligencja, zycie, nasa, . 03.12.10, 02:14
                                          link

a co do jeziora mono, to swieten jeziorko, tylkowysycha stopniowo. mozna w nim plywac, nie ma az tyle arszeniku.

pare miesiecy temu latalem nad nim. o ile pamietam, wrzucilem zdjecia do mojej galerii.
                                        • joanna_on-line Re: arsen, arszenik, inteligencja, zycie, nasa, . 03.12.10, 20:47
                                          you-know-who napisał:

> a o "zupelnie nowej formie zycia" odkrytej przez nasa slyszeliscie (dzis byla k
                                          > onf. prasowa i wielka burza w szklance wody).

słyszeliście, słyszeliście ;-) - nawet zapowiedzi, które brzmiały pasjonująco, a real jak zwykle...

wg nasa, to w ogole ma jakies fundamentalne znaczenie dla zrozumienia zycia we wszechswiecie. ???!
                                          > gdzie jednak znalezc swiaty, gdzie koncentracja arszeniku przewyzsza koncentracje bardzo pospolitego fosforu?

oj czepiasz się y-k-w ;-) Ty jak zwykle myslisz globalnie tzn. chciałam rzec wszechświatowo, a nasa po prostu musi dbać o swój image ;/
                                          co mieli powiedzieć?, że odkryli osobliwość biologiczną na Ziemii - a cóż by to było za osiągnięcie dla National Aeronautics and Space Administration??? no sam sobie odpowiedz ;-)

nie zglosilem sie na ochotnika do wywiadu w studiu ctv, bo nie uwazam tego za szalenie wazne odkrycie. w konfrontacji z rozentuzjazmowanymi reporterami, moglbym zostac otruty arszenikiem.

:D piękne!

no a poważniej - spodziewałam sie nie wiadomo czego, a po poczytaniu... hmmm... niby biologiem nie jestem, ale nazwanie tak opisanego zjawiska odkryciem zupełnie nowej formy życia jest co najmniej nadużyciem - toż to nic innego jak odkrycie nowych mozliwości dostosowawczych organizmu ziemskiego do przezycia, a nie nowe zycie - gdyby nie brak fosforu, to przeciez ta bakteria wcale by po arsen nie sięgała, a i jeszcze podobno podobno wcale nie udało im sie całkowicie pozbyć fosforu z finalnego medium.

w sumie ciekawe odkrycie (podobno As łatwo ulega hydrolizie, wiec trudno jest z niego zbudowac jakieś trwalsze łancuszki - tu się udało, tylko chyba jeszcze nie za bardzo wiadomo dlaczego), ale jednak nie epokowe.
                  • joanna_on-line Re: Jaki zart? 02.12.10, 19:41
                    polski_francuz napisał:

> Pytam sie, bo chce wiedziec czy wiesz o czym piszesz.
                    >
                    > PF

baaardzo śmieszne PF! naprawdę

PS. studiowałam architekturę na PW jesli tak bardzo, bardzo chcesz wiedzieć :P
                    • polski_francuz Umiec spowodowac usmiech 02.12.10, 19:56
                      kobiety. To jest juz sukces.

"studiowałam architekturę na PW"

Brawo. Mialem kolezanki na architekturze PWr. Fajne i inteligentne kolezanki.

PF
                      • igor_uk Re: Umiec spowodowac usmiech 02.12.10, 20:09
                        P_F,nie znasz kobiet.Kobieta potrafi usmiechac sie ,tylko z litosci. Jak kobiete naprawde cos smieszy,to ona smieje sie otwarcie,wprawie zawsze do lez,czego pozniej zaluje,poniewaz musi poprawic makijaz .
                        • polski_francuz Jakby ci tu grzecznie powiedziec? 02.12.10, 20:12
                          to nie do ciebie sie zwracam. I twoja opinia mnie nie interesuje.

PF
                          • igor_uk Re: Jakby ci tu grzecznie powiedziec? 02.12.10, 20:14
                            P_F ,pograzasz sie co raz bardziej.Czy ty naprawda nie potrafisz przestac? Czy to rodzaj mazochizmu?
                        • joanna_on-line Re: Umiec spowodowac usmiech 02.12.10, 20:18
                          igor_uk napisał:

> P_F,nie znasz kobiet.Kobieta potrafi usmiechac sie ,tylko z litosci. Jak kobiet
                          > e naprawde cos smieszy,to ona smieje sie otwarcie,wprawie zawsze do lez,czego p
                          > ozniej zaluje,poniewaz musi poprawic makijaz .

Igorek nie judź - wygląda na to, że to raczej Ty nie znasz kobiet - a poza tym... podobno masz coś wspólnego z kosmetykami??? która kobieta dzisiaj musi po płaczu poprawiać makijaż???

podpowiem: ta, która używa kiepskich kosmetyków :P
                          • igor_uk Re: Umiec spowodowac usmiech 02.12.10, 20:36
                            joanna,kobiet znam lepiej,niz oni sami siebioe,ale z kolei nie znam mezczyzn ,oni mnie nie interesuja,sa nudni(jak P_F),zarozumiale(jak ja).Dla tego tej twojej uwagi,wyjatkowo ,nie przyjmuje.
                            p.s. z kosmetykami mam tylko tyle,ze zajmuje sie trtoche dystrybucja kosmetykow "Avon",ale to mnie pozwola stwierdzic,ze jak kobieta rozplacze sie do lez,to zawsze najpierw wytrze oczy dloniami,a dopiero poznie zrozumie,ze zrobila cos nie tak.
                            Chociaz i trafiali sie mnie takie,ktore potrafili opanowac sie na czas,a jak nawet lzy im leciali z oczy,to nie wyceraly ich.Ale ty mnie na taka nie wygladasz,jestes zbyt otwarta i szczera,dla tego na bank,nie raz wytarla lzy,razem z "twarza"(he,he)
                            • joanna_on-line Re: Umiec spowodowac usmiech 02.12.10, 23:17
                              igor_uk napisał:

> joanna,kobiet znam lepiej, niz one same siebie, ale z kolei nie znam mezczyzn ,oni mnie nie interesuja, sa nudni(jak P_F), zarozumiale(jak ja). Dlatego tej twojej uwagi, wyjatkowo ,nie przyjmuje.

radzę przyjmij - Tobie tylko się wdaje, że je znasz... uwierz na słowo, słowo harcerki nigdy niezrzeszonej ;-)

.Ale ty mnie na taka nie wygladasz, jestes zbyt otwarta i szczera, dlatego na bank, nie raz wytarla lzy, razem z "twarza"(he,he)

i znowu błąd! nawet mój mąż mówi, że takiego Indiańca jak ja trudno spotkać (czyt. trudno wyczytać emocje z mojej fizis ;)

a łzy... no owszem, jak mam katar :-)

PS. chyba lepiej nie baw się w psychologa Igorku :-)
                              • igor_uk Re: Umiec spowodowac usmiech 02.12.10, 23:24
                                joanna,a jeszcze zauwazylem u kobiet,ze nigdy ,przenigdy,nie powiedza calej prawdy.Nu lubicie byc troche nie poznanymi (waszym zdaniem),ale dla mnie to tylko jeszcze jeden mily urok waszej plci.
                                pozdrawiam cie.
                                • joanna_on-line Re: Umiec spowodowac usmiech 02.12.10, 23:35
                                  igor_uk napisał:

> joanna,a jeszcze zauwazylem u kobiet,ze nigdy ,przenigdy,nie powiedza calej pra
                                  > wdy.Nu lubicie byc troche nie poznanymi (waszym zdaniem),ale dla mnie to tylko
                                  > jeszcze jeden mily urok waszej plci.
                                  > pozdrawiam cie.

igorku widzę, że jesteś z tych, co to wiedzą lepiej, co czują i o czym myślą inni (tu: kobiety, ale to nie jest najważniejsze) - na takie przekonanie nie ma mocnych :D

ani myślę udowadniać Ci, że nie jestem wielbładem :P

tkwij sobie w tym swoim słodko-naiwnym wyobrażeniu o znajomości kobiet - ja Ci tylko powiem w wielkiej tajemnicy, że wprawdzie jest spora róznica w percepcji swiata miedzy kobietami a mezczyznami, ale poznanie drugiego człowieka nie polega na przypisaniu mu jakichś statystycznych cech (kobieta ma tak, a męzczyzna tak) - wbrew pozorom każdy na swój sposób jest rózny i to jest piękne, a Ty koniecznie chcesz wszystkich zaszufladkować (i to na dodatek do kilku w sumie podobnych szufladek)
                          • eva15 Chemia hamulcem łez w makijażu 02.12.10, 23:50
                            joanna_on-line napisała:
                            >która kobieta dzisiaj musi po płaczu poprawiać makijaż???

Ja i wiele innych z mojego środowiska, z tym, że ja praktycznie nigdy nie płaczę, ale widzę moje (tu: damskie) otoczenie, i widzę, co widzę (a widzę dokładnie, bo nie przez łzy) . Kosmetyki odporne na łzy są niestety na ogół agresywne dla skóry i potrafią wywoływać alergie, więc wiele kobiet z nich rezygnuje i gdy przychodzi chwila płaczu, czarne smugi płyną po twarzach....
                            • joanna_on-line Re: Chemia hamulcem łez w makijażu 03.12.10, 00:10
                              eva15 napisała:

> joanna_on-line napisała:
                              > >która kobieta dzisiaj musi po płaczu poprawiać makijaż???
                              >
                              > Ja i wiele innych z mojego środowiska, z tym, że ja praktycznie nigdy nie płacz
                              > ę, ale widzę moje (tu: damskie) otoczenie, i widzę, co widzę (a widzę dokład
                              > nie, bo nie przez łzy) . Kosmetyki odporne na łzy są niestety na ogół agresywne
                              > dla skóry i potrafią wywoływać alergie, więc wiele kobiet z nich rezygnuje i g
                              > dy przychodzi chwila płaczu, czarne smugi płyną po twarzach....

hmmm... wychodzi na to, że jestem jednak niestandardowa ;-)
                              a poważnie - tylko raz w życiu (dorosłym) widziałam makijaż rozmazany przez łzy, a płaczących kobiet/dziewczyn trochę jednak widziałam... widocznie w moim otoczeniu jest mało alergiczek(?)
                              • eva15 Re: Chemia hamulcem łez w makijażu 03.12.10, 00:19
                                joanna_on-line napisała:
                                > hmmm... wychodzi na to, że jestem jednak niestandardowa ;-)
                                > a poważnie - tylko raz w życiu (dorosłym) widziałam makijaż rozmazany przez łzy
                                > , a płaczących kobiet/dziewczyn trochę jednak widziałam... widocznie w moim oto
                                > czeniu jest mało alergiczek(?)

To możliwe. Inną interpeteacją może być, że Niemki (i Polki tu mieszkające) są szczególnie niechętne silnej chemii.
                                • nihil-istka Niemkom i chemia nie pomoze 03.12.10, 00:22
                                  Za zycia brzydocie niemek i chemia nie pomoze. Po smierci chemia daje dobre mumie
                                  • nihil-istka Niemki to najbrzydsze kobiety europy 03.12.10, 00:25
                                    Niemki to najbrzydzsze kobiety europy. Popatrzcie tylko na Efe i zyc sie odechciewa.
                      • joanna_on-line Re: Umiec spowodowac usmiech 02.12.10, 20:27
                        polski_francuz napisał:

> kobiety. To jest juz sukces.
                        >
                        > "studiowałam architekturę na PW"
                        >
                        > Brawo. Mialem kolezanki na architekturze PWr. Fajne i inteligentne kolezanki.
                        >
                        > PF

PFie czy mówisz o tej emotce? :P

hmmm... ale to nie jest usmiech, to troszke coś innego ;-)

tu masz kolekcję usmiechów:
                        ;-) :-) :-D ;) :) :D
                        • polski_francuz No coz 02.12.10, 20:38
                          popatrzmy sie na znajomych architektow.

Jedna kolezanka ze szkoly podstawowej i kolega z liceum poszli wlasnie na architekture. Pomietam, ze mi opowiadali ze przygotowywali sie z rysunkow, zeby zdac egzamin. Jeden z rektorow PWr byl wlasnie architektem i spiewakie zreszta. Pan na Z... (his name slips my mind). Co mnie utwierdzilo w przekonaniu, ze architekci sa troche artystami.

lata pozniej, gralem w kosza w Berlinie (Spandauer Wasserfreunde) z innym architektem. To on mi opowiedzial o sprawdzaniu konstrukcji, ktorych jeszcze nie ma. Otoz przechodzi sie z pokoju do pokoju, z pomieszczenia do pomieszczenia i patrzy sie wokol siebie czy wszystko jest OK. Pozostalo mi w pamieci i sam zaczelem sie tez "graficznie" zastanawiac. Nie zawsze mozna. Ale jak sie da do jest dobra metoda.

Tyle n/t PF a architektura.

Pozdro

PF
          • igor_uk Re: Jaki zart? 02.12.10, 19:17
            P_F,chce cie tylko przypomniec malutki szczegol, w 2014 roku Rosja gosci u siebie Igrzyska Olimpijskie.
            • polski_francuz Malenki szczegol 02.12.10, 19:20
              zimowe igrzyska.

PF
              • igor_uk Re: Malenki szczegol 02.12.10, 19:26
                masz racje,zapomnialem to dodac,ale to tylko ze skromnosci,poniewaz budowa objektow sportowych dla igrzysk zimowych,jest bardziej skomplikowana.
                • polski_francuz Dodajmy 02.12.10, 19:34
                  ze liczba turystow na igrzyskach zimowych jest z 10 do 100 razy mniejsza niz na igrzyskach zimowych. Nie trzeba sie az tak starac o infrastrukture.

PF
                  • igor_uk Re: Dodajmy 02.12.10, 19:43
                    P_F wybacze cie to:
                    liczba turystow na igrzyskach zimowych jest z 10 do 100 razy mniejsza niz na igrzyskach zimowych

ale tego nie moge:
                    jest z 10 do 100 razy mniejsza
                    to jest juz dno intelektualne,poniewaz to nie ma nic z wiedza.
                    • polski_francuz Re: Dodajmy 02.12.10, 19:51
                      skoncentruj sie kolego.

Zanim wyzwiesz "to jest juz dno intelektualne" upewnij sie czy masz odpowiednie informacje. Jak nie masz to siedz cicho.

PF
                      • igor_uk Re: Dodajmy 02.12.10, 20:03
                        P_F ,ile bylo gosci na ostatnich igrzyskach letnich,a ile na zimowych? czy ty mozesz podac te liczby,oczewiscie ze zrodlem.Jak okaze sie,naprzyklad,ze do Chin przyjechalo 1 mln gosci,a do Wloch tylko 10 tysiecy.To wtedy nie tylko cie przeprosze,a i wplace dowolna sume na wskazane przez ciebie konto.
                        • polski_francuz Ty poddajesz 02.12.10, 20:08
                          w watpliwosc. Na tobie spoczywa ciezar dowodu.

Do roboty Wania. Nie len sie.

PF
                          • igor_uk Re: Ty poddajesz 02.12.10, 20:12
                            polski_francuz napisał:
                            Do roboty Wania. Nie len sie.

Nu i znow cham z za pozyczonego smokinga wylazl.
                            • polski_francuz Przeklenstwa 02.12.10, 20:19
                              i obelgi nie maja wagi dowodu. Popracuj troche poszukaj danych, nie len sie Wania. Moze popros twoja zone jak sam nie potrafisz?

PF
                              • igor_uk Re: Przeklenstwa 02.12.10, 20:41
                                przeklenstwa?! Gdzie? Nazwac chama,chanen,to nie przeklenstwo,a tylko mowienie prawdy wprost.

nudzisz mnie,P_F.
                                • polski_francuz Widzisz Igor 02.12.10, 20:49
                                  ty nie jestes tutaj od rozdawania laurek.

Cham w polskim jezyku to bardzo obrazliwe slowo. I trudne do zaakceptowania od byle kogo.

Jesli chcesz pisac na polskim forum to naucz sie polskich zwyczajow. I nie obrazaj innych forumowiczow.

PF
                                  • igor_uk Nie widze. 02.12.10, 20:54

Napisalem cie wszystko co mysle o tobie, juz kilka dni temu.ty nic innego nie robisz,tylko utwierdzasz mnie w tym,ze miales racje.

• polski_francuz Re: Nie widze. 02.12.10, 21:05
                                      "Napisalem cie wszystko co mysle o tobie, juz kilka dni temu"

Raz jeszcze bo ci ciagle nie wchodzi prosta prawda do rosyjskiej glowy: nie jestes tutaj od rozdawania laurek.

PF
                                      • nihil-istka Nowe sralniki to szansa dla Rosji 02.12.10, 21:12
                                        Dzieki mistrzostwom Rosji przybedzie 10 nowych sralnikow ci jest rewolucja w kraju gdzie ludzie chodza srac za stodole.
                                        • nihil-istka Potiamkimowska wioska 02.12.10, 21:14
                                          Doswiadzenia potiamkinowskej wioski sa cenne i Rosjanie namaluja nowe fasady na najbardziej zakazanych kacapskich mordach, aby turystow nie straszyli.
                                  • walter622 Re: Widzisz Igor 02.12.10, 21:10
                                    polski_francuz napisał:

> Cham w polskim jezyku to bardzo obrazliwe slowo.

Synonimem jest: "grubianin", natomiast antonimem jest : "dżentelmen".

Zwracanie się do Rosjanina per "Wania" jest akurat przejawem grubiaństwa i nic nie ma wspólnego z dżentelmeństwem.

> I nie obrazaj innych forumowiczow.

Faktycznie, bardzo słuszna uwaga.
                  • igor_uk P_F litosci 02.12.10, 19:52

P_F,tak ladnie mialo byc.Zalozylem watek, w ktorym chcialem bez zadnych zbednych emocji podzielic sie radoscia ze wszystkimi,kto jest przychilny Rosji lub chociaz by szanuje sport,jako srodek laczenia narode.Ale ty i tu zechcial wykazac sie genialnoscia (nieuznawana przez nikogo) i znow robisz sie smieszny. Zobacz,nawet joanna_on_line (sama dobroc i kultura w czystej postaci) musiala z ciebie usmiac sie.Czy ty naprawda chesz sluzyc za pacana,z ktorego wszysci nabijaj sie?
                    • polski_francuz Mam litosc 02.12.10, 20:04
                      nad te forsa, ktora pojdzie na marzenia o wielkosci pana Putina.

Z drugiej strony ciesze sie, ze za marzenia pana P. juz nikt zyciem nie zaplaci, jak to za czasow Stalina bywalo.

"Czy ty naprawda chesz sluzyc za pacana,z ktorego wszysci nabijaja sie?"

Mysle, ze za pacana sluzysz ty.

PF
                      • igor_uk Re: Mam litosc 02.12.10, 20:16
                        P_F,damy sobie spokoj,ja z piaskownicy dawno juz wyroslem,ale ty tam pozostaniesz sie do konca swoich dniej.
                    • eva15 Re: P_F litosci 02.12.10, 20:13
                      Jeśli p_f tak chce, to trudno mu zabronić.
                      • igor_uk Re: P_F litosci 02.12.10, 20:19
                        Ewa,ale co z miloscia do bliznich.Przeciez P_F,tez czlowiek,czyli juz przez to zasluguje na moja braterska milosc.A jak by postapila,jak by P_F probowal zrzucic sie z mostu? czy rowniez by powiedziala,ze trudno mu zabronic.
                        Ewa,tak nie mozno,my MUSIMY ratowac P_F.My nie mozemy pozwolic mu,zeby zszedl z tego Swiata,jako pacan.
                        • eva15 Re: P_F litosci 02.12.10, 21:39
                          Nic z tego, Igorze. Aby kogoś uratować, czy to od naługu, czy od własnej pychy bądź głupoty muszą być spełnione 2 podst. warunki:
                          1) osobnik zagrożony/dotknięty schorzeniem musi zadać sobie sprawę ze swojego stanu
                          2) musi chcieć przyjąć pomoc.
                          • polski_francuz Nu, Ewa 02.12.10, 21:42
                            Twoje rady sa dobre. Zastosuj je dla siebie i rzuc palenie. To okropny "nalug".

Pozdro

PF
                          • igor_uk Re: P_F litosci 02.12.10, 21:50
                            Ewa,ale Amerykanie pokazuja,jak mozno usczestliwic cale narody wbrew ich woli,to nie mozemy zrobic to dla jednego czlowieka?(he,he)
                            • eva15 Re: P_F litosci 03.12.10, 00:26
                              igor_uk napisał:

> Ewa,ale Amerykanie pokazuja,jak mozno usczestliwic cale narody wbrew ich woli,
                              > to nie mozemy zrobic to dla jednego czlowieka?(he,he)

Brawo, Igor, to jest dobre! Ale czasem łatiwiej "uszczęśliwić" całe narody niż jednego upartego. No bo jak wysłać na tego jednego bomby, by go otrzeźwiły i sprowadziły tą demokratyczną metodą na drogę cnoty?
                              P_f może czucć się bezpiecznie.
                    • mara571 Igor gratuluje Rosji 02.12.10, 20:42
                      jednoczesnie powyzszych sporow nie rozumiem.
                      Jesli Rosjanie beda chcieli, to z pewnoscia polscy budowniczy stadionow pomoga.
                      Wybudowac trzeba "pare stadionow" i zawsze warto spytac, z czym sa najwieksze problemy.
                      Ale nie chodzi przede wszystkim o stadiony: trzeba wybudowac autostrady i zmodernizowac kolej w calej czesci europejskiej Rosji. I wreszcie troche pieniedzy dac innym miastom na modernizacje. Mam wspolpracownikow z bylego ZSSR, ktorzy nadal co roku leca do ojczyzny i skarza sie, ze pieniadze sa tylko dla Moskwy i Sankt Petersburga.
                      Pewnie za jakis czas dowiemy sie, ktorzy oligarchowie to zalatwili. Podobnie jak to bylo w przypadku mistrzostw dla Polski i Ukrainy.
                      A fakt, ze FIFA sie pospieszyla i przyznala dzisiaj dwom krajom lokalizacje swiadczy, ze "chlopcy" chcieli jeszcze skasowac przed odejsciem Blattera. Facet ma juz 74 lata i bedzie musial odejsc.
                      Beckenbauer sie przed miesiacem "wycofal", podobno ze wzgledow osobistych. Nie bedzie w przyszlym roku kandydowal.
                      Wielu w Niemczech sadzi, ze to taktyczna zagrywka.
                      • igor_uk Re: Igor gratuluje Rosji 02.12.10, 20:50
                        mara,nie wiem czy mam prawo w imieni Rosji cie podiekowac,ale to robioe-dziekuje.
                        Co dotyczy twojego nierozumienia powyzszej dyskusji,ja tego rowniez za bardzo nie rozumiem.P_F chcial koniecznie pokazac wyzszosc Polaka nad Rosjaninem,ale zrobil to tak nieudolnie,ze wyszlo to,co zwasze wychodzi,jak nieudany geniusz zaczyna glosic jedyna prawde.
                        Przy calym szacunku dp Polski i Ukrainy,nie widze w czym by te panstwa mogli Rosji pomoc,poniewaz doswiadczenia w robieniu duzych imprez sportowych Rosjanie maja o wiele wieksze,a do tego w tej chwile szykuja o wiele powaziejsze wydarzenie,ktorym sa Igrzyska Olimpijskie.
                        Ale jak beda odpowiednie propozycji od polakow,to mysle ze beda przyjete z otwartmi ramionami,oczewiscie pod jednym warunkiem,ze to nie bedzie wygladac tak,jak w wydaniu P_F.
                        • eva15 Re: Igor gratuluje Rosji 02.12.10, 21:26
                          Szczególnie w kwestii unowocześniania kolei pomoc polska będzie bardzo cenna...
                          • misterpee Re: Gratulacje dla Dmitrija i Wowki 03.12.10, 03:33
                            teraz wiemy o czym Wowka rozmawial z Angela. Bez niemieckiej pomocy Rosja nie dostalaby Mondialu. Zycze zjednoczopnej Europy na Mondial!
                        • walter622 Niemcy już tam są 02.12.10, 21:28
                          igor_uk napisał:
                          > Przy calym szacunku dp Polski i Ukrainy,nie widze w czym by te panstwa mogli
                          > Rosji pomoc

Chyba jednak w niczym - z dzisiejszych informacji wynika, że niemieccy konsultanci i architekci
                          już się w tej sprawie pojawiali w Rosji i objechali wszystkie miasta w których mają
                          być przeprowadzone mecze.
                          • polski_francuz Pojechali 02.12.10, 21:32
                            i sie zalamali:)

Tyle do roboty.

Ale, zarty na bok, igrzyska poprawiaja troche infrastrukture dla normalnych ludzi. Co w rosyjskich warunkach to szczegolnie wazne, gdy ten skorumpowany kraj nie jest zdolny do poprawy warunkow zycia swych obywateli w normalny, demokratyczny sposob.

Musza byc jakies igrzyska.

PF
                          • nihil-istka Byla olimpiada w Moskwie 02.12.10, 21:32
                            Olimpiada w Moskwie nie powstrzymala gnicia ZSRR.
                            Mundial nie powstrzyma gnicia Rosji
                          • eva15 Re: Niemcy już tam są 02.12.10, 21:35
                            Jakim prawem? A p_fa pytali o zgodę?
                            • nihil-istka Niemcy juz zadki wypinaja 02.12.10, 21:37
                              NIemcy juz zadki wypinaja aby ruski knur mogl ich wyruchac. Co za servilizm
                            • polski_francuz Pytali 02.12.10, 21:38
                              powiedzialem: charaszo, wpieriod molodcy!

PF
                              • eva15 Sprytny ten p_f 02.12.10, 21:41
                                No jestem spokojna. Jak kazałeś po rosyjsku to pojadą. Polskiego (i Polaków) , jak twierdzisz nie szanują, więc słusznie, że podparłeś się rosyjskim.
                                • polski_francuz O serce ratunku 02.12.10, 21:43
                                  coz to bowiem jest usmiech: to pol pocalunku...

3m sie

PF
                                • nihil-istka efa, menopauza 02.12.10, 21:46
                                  efa , ta menopauza daje ci sie we znaki, biedaczko.
                                  • eva15 dureń o wielu nickach 02.12.10, 21:48
                                    nihil-istka napisała:

> efa , ta menopauza daje ci sie we znaki, biedaczko.

I tak oto wyszły z ciebie wszyystkie w twoje poprzednie nicki, biedny duraku. Jak się zmienia nicka, to trzeba umieć zmienić styl. A teraz spadaj, więcej dyskusji z tobą nie będzie.
                            • walter622 Re: Niemcy już tam są 02.12.10, 21:43
                              eva15 napisała:

> Jakim prawem? A p_fa pytali o zgodę?

Faktycznie faceta kompletnie olali. Tak więc co poniektórym pozostała zabawa w geometryczne figurki i łowickie wycinanki.
                              Na poważnie - z info wynika, że już tam siedzą (ci sami co organizowali w Niemczech ) i od pewnego czasu już zajmują się swoją robotą.
                              • eva15 Re: Niemcy już tam są 02.12.10, 21:46
                                walter622 napisał:

> Na poważnie - z info wynika, że już tam siedzą (ci sami co organizowali w Niemc
                                > zech ) i od pewnego czasu już zajmują się swoją robotą.

No mówię - mają wprawę w RPA też doradzali. Powoli się chyba w tym wyspecjalizowali.
                              • mara571 Walter nie ci, co organizowali 02.12.10, 21:49
                                tylko przedstawiciele tych biur projetktow, ktorzy od lat sa w projektowaniu i nadzorze nad budowa sie wyspecjalizowali.
                                Zrobili to w RPA, w Polsce, byli swietnie zorientowani, kto wygra i juz od miesiecy kreca sie w Katerze i w Rosji.
                                Na organizatorow przyjdzie jeszcze czas. Najpierw trzeba budowac, budowac i jeszcze raz budowac...
                                • nihil-istka efa, menopauza wiele tlumaczy 02.12.10, 21:51
                                  efa , wybaczamy ci. Bycie stara i brzydka to musi byc dla ciebie ciezkie.
                                • walter622 Witaj Mara571 02.12.10, 22:03
                                  mara571 napisała:
                                  > Na organizatorow przyjdzie jeszcze czas.

Niewątpliwie masz rację. W info mowa jest generalnie o "specjalistach", których zadaniem jest zorganizowanie tej imprezy - czyli chyba "od początku do końca" . Mowa była nie tylko o budowie stadionów i całej infrastruktury ale również o kluczowych kwestiach organizacyjnych.

Wbrew przypuszczeniom p_f "specjaliści" akurat nie z Polski i nie z Ukrainy.
                                  • mara571 Re: Witaj Mara571 02.12.10, 22:18
                                    takie imprezy trzeba organizowac jak to sie mowi po niemiecku Stab planmäßig.
                                    Czyli troche po wojskowemu.
                                    Trzeba najpierw zdecydowac gdzie (najczesciej decyzja polityczna), potem przyjrzec sie na miejscu jak miasto wyglada, gdzie jest stadion lub ma byc. Nastepnie przyjrzec sie infrastukturze: co trzeba zbudowac, zmodernizowac.
                                    Ludzie, ktorzy organizuja same mistrzostwa zaczynaja swoja prace znacznie pozniej 3-4 lata przed pierwszym gwizdkiem.
                                    Napisalam powyzej: mnie cieszy fakt, ze sporo pieniedzy na infrastrukture trafi na "prowincje".
                                    • polski_francuz Ekstrawagancja 02.12.10, 22:26
                                      Problem bedzie z drogami rosyjskimi. Nie do dosc, ze sa slabe i waskie. Do tego kierowcy nie przestrzegaja ponoc zupelnie przepisow ruchu drogowego.

Chyba trzeba bedzie skupic stadiony blisko polskiej granicy. A w kazdym razie w europejskiej czesci Rosji.

No i by te putinowska ekstrawagacje zaplacic, ceny gazu maja interes rosnac.

PF
                                      • eva15 Re: Ekstrawagancja 02.12.10, 23:57
                                        Nie martw się p_f, o drogi i koleje zadbają polscy specjaliści, znani w świecie z sukcesów na tym polu.
                                        • walter622 Re: Ekstrawagancja 03.12.10, 11:29
                                          eva15 napisała:
                                          > Nie martw się p_f, o drogi i koleje zadbają polscy specjaliści,

Największą ekstrawagancją było nie zaproszenie p_f do uczestniczenia w organizacji
                                          tej imprezy. Chyba ze względów humanitarnych - Rosjanie doszli do wniosku, że nie będą
                                          jego katowali ruską mową tak przez niego znienawidzoną, czemu niejednokrotnie dawał
                                          wyraz. No a teraz może się tylko oblizywać - tyle szmalu przeleciało obok nosa.
                        • mara571 Igor pewnych rzeczy nie rozumiesz 02.12.10, 21:32
                          olipmiada w Moskwie byla w innych czasach.
                          Ta w Soczi jest pierwszym egzaminem. Ale to bedzie w okreslonym regionie, wiekszosc turystow przyleci. Organizatorzy byli w tym roku w Vancouver, aby co nieco podpatrzyc.
                          Mistrzostwa Swiata w pilce noznej to zupelnie cos innego.
                          Kibice przyleca do Rosji samolotami i beda korzystali z samolotow krajowych linii jesli bedzie trzeba jechac daleko np. do jakiegos miasta na Uralu.
                          Czy sa tam nowoczesne lotniska?
                          Nie wszysvcy dostana bilety. W Niemczech wiecej ludzi ogladalo mistrzostwa na olbrzymich ekranach ustawionych w miescie na wielkim placu anizeli na stadionie. W Kolonii bylo to nad Renem, we Franfurcie nad Menem.
                          Ta masa ludzi potrzebuje srodkow masowej komunikacji: pociagow, autobusow, placow camingowych (nie wszystkich stac na hotel) itd.
                          Bedzie pewnie niejedna okazja to ci opowiem, jak to wygladalo w Niemczech.
                          • igor_uk Re: Igor pewnych rzeczy nie rozumiesz 02.12.10, 21:55
                            mara,o olimpiadzie w moskwie nawet nie wspominalem,to po pierwsze,a po drugie.jakie doswiadczenia ma polska,zeby podzielic sie z Rosja,a czy wlasnie to nie bylo tematem dyskusji,ktorej ty nie zrozumiala (czemu dala teraz dowod).
                            p.s. co potrzebno dla organizacji mundialu,Rosja napewno wie,wlasnie dla tego dostala ten zaszczyt.

• mara571 Re: Igor pewnych rzeczy nie rozumiesz 02.12.10, 22:03
                              Polska bedzie miala w roku 2012 najswiezsze doswiadczenia. I Ukraina.
                              Te z RPA sa nieprzydatne, bo tam przyjechalo niewielu kibicow i cale mnostwo jak sie to w Niemczch mowi towarzystwo sziki-miki (transkrypcja dzwiekowa).
                              Rosji i Katarowi przyznano mistrzostwa, bo gwarantowaly swoimi pieniedzmi, ze impreza bedzie zorganizowana bez wzgledu na koszty.
                              Wlasnie slyszalam w wieczornym dzienniku telewizji publicznej, ze FIFA zarobila w RPA 2,7 mld dolarow. Wolne od podatkow w RPA (taki byl warunek).
                              Straty RPA wynosza 2 mld dolarow.
                              • polski_francuz Re: Igor pewnych rzeczy nie rozumiesz 02.12.10, 22:09
                                I wyglada na to, ze Blatter sie chcial zemscic na Angolach za oskarzenia o korupcje:

www.sport.pl/pilka/1,64946,8758589,Pilka_nozna__Roztrzaskane_marzenia_Anglikow__Winna.html
                                PF
                                • mara571 ja jestem innego zdania 02.12.10, 22:29
                                  Anglicy "znali" wynik glosowania, czyli wiedzieli jak zdecydowala wiekszosc czlonkow Egzekutywy FIFA i postnowili ich do reszty skompromitowac.
                                  Blattera tez kiedys dorwa. Niekoniecznie Anglicy. Sami Szwajcarzy, to ten ich obywatel powoli zaczyna byc obciazeniem.
                                  • polski_francuz Re: ja jestem innego zdania 02.12.10, 22:32
                                    Analizujesz dosc gleboko.

BTW, ponoc Bafin sie jednak i w koncu zgodzil na transakcje dotyczaca Hochtiefu.

PF
                              • igor_uk Re: Igor pewnych rzeczy nie rozumiesz 02.12.10, 22:14
                                mara,moja droga.Nu naprawda! przeciez Rosja juz szykuje ta impreze,a mamy 2010 rok.do tego nie masz pojecia,jak ta impreza,o ktorej ty wspominasz,wypadnie,a ty juz chcesz podzielic sie doswiadczeniami.Czy ty nie zapominasz o tym,ze mundial i mistrzowstwa Europy,to tak,jak porownac Warszawe z Suwalkami.
                                i jeszcze,wroc kilka postow wstecz i przeczytaj moj post uwaznie,napewno zauwazysz ze o co piszesz do mnie ,nie ma sensu.
                                Zeby cie ulatwic zadanie,wklejam moja wypowiedz tu:

Przy calym szacunku dp Polski i Ukrainy,nie widze w czym by te panstwa mogli Rosji pomoc,poniewaz doswiadczenia w robieniu duzych imprez sportowych Rosjanie maja o wiele wieksze,a do tego w tej chwile szykuja o wiele powaziejsze wydarzenie,ktorym sa Igrzyska Olimpijskie.
                                Ale jak beda odpowiednie propozycji od polakow,to mysle ze beda przyjete z otwartmi ramionami,oczewiscie pod jednym warunkiem,ze to nie bedzie wygladac tak,jak w wydaniu P_F.
                                • mara571 nadal nie zrozumiales 02.12.10, 22:25
                                  jak juz wszystko jest wybudowane, zmodernizowane, przychodzi czas na rzecz najtrudniejsza: bezpieczenstwo wszystkich, ktorzy w tym swiecie chca wziac udzial.
                                  I niebezpieczenstwa wynikajace z faktu, ze nic sie tak szybko nie zmienia jak zachowania ludzkie.
                                  Np. psudokibicow.
                                  I tysiace drobiazgow: jak sprawdzac ludzi, jak rozstawic karetki pogotowia, jak zapewnic gotowosc szpitali (na wszelki wypadek), jak szkolic personel pracujacy na stadionach itd, itd.
                                  Chyba jeszcze nigdy w zyciu nie brales udzialu w organizowaniu wiekszej imprezy.
                                  • igor_uk Re: nadal nie zrozumiales 02.12.10, 22:43
                                    mara,o czym ty wogule piszesz.Co to wszystko ma do tematu naszej dyskusji z P_F?
                                    Ty piszesz takie banaly,z tak smiertelna powaga,ze zaczynam zostanowiac sie,czy ty wogule rozumiesz co jest tematem dyskusji?

"Chyba jeszcze nigdy w zyciu nie brales udzialu w organizowaniu wiekszej imprezy"

Nie chyba,a napewno,tak samo jak i wszysci uczestniki tej pogawedki,wlacznie z toba.
                                    Dobrze mara,mam nadzieje ,ze za zenskim nickiem nie kryje sie koleny nihilist o niewiadomej plci,dla tego przerwe nasza dyskusje,ze wzgledu na moja milosc do kobiet.

• mara571 Re: nadal nie zrozumiales 02.12.10, 22:57
                                      ja probuje twoja dyskusje z PF skierowac na wlasciwe tory.
                                      Bo dyskutujecie bez sensu o (przepraszam za wyrazenie) o pie...ch.
                                      I troche nacjonalistycznie.
                                      Owszem bralam udzial w organizowaniu kilku niewielkich rzeczy o dwoch o zasiegu dosc duzym.
                                      Oczywiscie nie na miare MS w pilce noznej.
                                      I pracuje w takiej troche wiekszej firmie swiatowej, przezylam wielkie zmiany w ostatnich 15 latach w tej firmie. Chyba jednak nie mozesz sobie wyobrazic, jak zmiany technologii, nowe techniki zmienily codzienna prace i obowiazki. I jak latwo dzisiaj wylliczyc efektywnosc twojej pracy.
                                      Ale to tak na marginesie i nie dotyczy dyskusji o mistrzostwach swiata w Rosji.

• igor_uk Re: nadal nie zrozumiales 02.12.10, 23:04
                                        mara,alez jak chcesz skierowac dyskusje na wlasciwe tory,ro nie ozesz piszac do mnie,ze ja czegos nie rozumiem,poniewaz w taki sposob okazujesz mnie,ze to ty nie rozumiesz czego dotyczy dyskusja.
                                        jak by ty zwrocila sie do mnie i P_F i zaproponowala ten temat rozwinac,napewno by my podchwycili to,ale tak ja tylko musialem potracic czas na to,zeby wyjasnic czego ja nie rozumiem ,w kontekscie mojej pyskowki z P_F.
                                    • eva15 Re: nadal nie zrozumiales 03.12.10, 00:11
                                      igor_uk napisał:
                                      > mara,o czym ty wogule piszesz.

mara jest wwyspecjalizowana w pisaniu, nie w rozumieniu, podobnie jak p_f.
                                      Jak lubisz dużo czytać, to ona ci pomoże.

• igor_uk Re: nadal nie zrozumiales 03.12.10, 19:43
                                        Ewa,ty,jako kobieta,mozesz tak odpisac.ja mam jakijs hamulec,jak widze,ze forumowiczka pisze cos nie tak,to staram sie dociec o co jej chodzi,ale nie moge odpisac ostro.co innego facet,tu nie mam zadnych oporow.

• nihil-istka zakaz swietych krow na ulicach 02.12.10, 21:17
      Na okres mistrzostw bedzie zakaz swietych krow i wolow na ulicach miast.
    • nihil-istka Mundial odbedzie sie w ksiestwie moskiewskim 02.12.10, 22:01
      Rosja nie przetrwa do mundialu w obecnym ksztalcie
    • jk2007 Euforia naiwniakow 02.12.10, 22:52
      Без разницы где будут играть и будут ли играть вообще. Это неважно. Важнее то, что не будет построено так нужное сейчас жилье, дороги, детсады, больницы-поликлиники, я уж не говорю про заводы-фабрики - понятно, что "модернизацию" придется отложить, как и прочие национальные проекты, ни один из которых не был реализован. Ни один. Бабки угрохают на "новые спортивные сооружения", которых и сейчас в избытке убыточных, а по большей части банально разворуют. "Доступное жилье" и "модернизацию" вам теперь заменят олимпиадой и футболом по телевизору. Радуйтесь, болельщики
      arhivar-rus.livejournal.com/230437.html
      • igor_uk Re: Euforia naiwniakow 02.12.10, 23:00
        jk2007,ale takie marudzenie towarzysze Swiatu caly czas. Po cholere wysylac statki niewiadomo gdzie,lepiej za te pienjedzy zbudowac dodatkowy most i tak dalej.
        Nie, nie zgadzam sie.ludzi potrzebuja rozwoju,igrzysk.Samym chlebem zyc nie bedziesz. pomysl sobie o czyms takim,a po cholere kupiles komputer,a do tego oplacasz jesze prad i internet.A nie lepiej za te pienjedzy bylo kupic sobie nowy buty na zime,a jak juz masz,to moze posasiedstwu ktos nie ma,to czemu nie pomogles?
        jk2007,marudzisz i tyle.
        • jk2007 Re: Euforia naiwniakow 02.12.10, 23:11
          igor_uk napisał:
          > Nie, nie zgadzam sie.ludzi potrzebuja rozwoju,igrzysk. Samym chlebem zyc nie bedziesz.

pomysl czy potrzebujesz takich drogich igrzysk
          www.gudok.ru/economy/sochi/?pub_id=354578
          • igor_uk Re: Euforia naiwniakow 02.12.10, 23:20
            jk2007 ,po pierwsze,mylisz zlodziejstwo z marzeniami,a po drugie nie wiem skad te cyfre?Tak naprawda,nie wierze w nich za bardzo.
            • jk2007 Re: Euforia naiwniakow 02.12.10, 23:48
              igor_uk napisał:
              > po pierwsze,mylisz zlodziejstwo z marzeniami,

спустись с облаков на землю
              haile-rastafari.livejournal.com/14606.html#cutid1
              • igor_uk Re: Euforia naiwniakow 03.12.10, 19:45
                Czlowieku,juz od dawna nie fruwam w oblokach./
                Ale tak naprawde,chcial by wiecej dowiedziec sie co ty osobiscie myslisz o tematach,w omowieniu ktorych zabierasz bardzo czesto glos,tylko nie swoj,poniewaz ciagle cos wklejasz.
    • nihil-istka Arabowie urzadza super mundial 02.12.10, 23:49
      Nikt nie ma watpliwosci ze Arabowie urzadza super mundial na pustyni.
      Tylko co do ruskow sa watpliwosci . Alez ruski nisko upadli
    • swiblowo Re: Rosja the best. 03.12.10, 00:35
      I ma Mundial tylko dla siebie i nie dzieli go z Chinami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • eva15 Re: Rosja the best. 03.12.10, 01:39
        swiblowo napisała:

> I ma Mundial tylko dla siebie i nie dzieli go z Chinami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ani z Hameryką! Chiny olały te fikołki białego człowieka, ale USA się starały! I NIC!
    • jk2007 Rosja 2010 03.12.10, 13:28
      ir-ingr.livejournal.com/733513.html#cutid1
    • jk2007 Mundial 2018 za 50 mld $ 03.12.10, 13:47
      По предварительным подсчетам, на проведение чемпионата мира средств потребуется больше, нежели на организацию Олимпийских игр в Сочи, хотя министр финансов РФ сразу после победы российской заявки утверждал обратное. По подсчетам экспертов газеты "Ведомости", общая сумма может превысить отметку в 50 миллиардов долларов.
      www.stringer.ru/publication.mhtml?Part=37&PubID=15168
    • jk2007 Poznan 03.12.10, 13:58
      www.yaplakal.com/forum2/topic297110.html
      • darekvtb Re: Poznan 03.12.10, 14:20
        "Пацсталом" ! :-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka