Dodaj do ulubionych

Zbrodnie reżimu płk. Muamara - tak czy ... tak?

21.03.11, 12:05
Pragnę poruszyć następującą kwestię:

parę dni temu społeczność międzynarodowa skupiona w RB ONZ przyjęła rezolucję 1973 - bez głosu sprzeciwu nawet ze strony tak bardzo nie rozumiejących mechanizmów funkcjonowania współczesnej demokracji państw jak Rosja czy Chiny.

Ok, podjęto decyzję dot. sankcji, bardzo poważna sprawa.
Bardzo ważną.

Główną, jeśli nie najważniejszą przyczyną podjęcia wiekpomnej decyzji i takiego a nie innego rozumienia libijskiej rzeczywistości ze strony państw zgrupowanych w RB ONZ, były i są - jak rozumiem - zbrodnie reżimu Muamara.

Ohydne i przerażające - stąd jak rozumiem taka zdecydowana postawa państw głównie anglosaskich + Francja Sarkozy oraz BRIC + 1 (Niemcy).

Rodzi się pytanie - skąd społeczność międzynarodowa czerpie informację o zbrodniach pułkownika - to interesuje mnie NAJbardziej?!
Skąd o tym wiedzą - z ich min i kategorycznej tonacji wnioskuję, że są pewni - elytarni polscy eksperci w telewizorze? Którzy o mieście Benghazi niedawno usłyszeli prawdopodobnie - tak sądzę - pierwszy raz w życiu.

Troszkę mi to przypomina baśnie i legendy o BMR w Iraku. Też swego czasu wszyscy byli przekonani, że Husajn zamierza wykończyć ludzkość atomówkami, którymi dysponuje czy coś w tym rodzaju! A potem okazało się coś innego... Nie, żeby zaprzeczał zbrodniom Muamara czy Husajna! Chcę tylko wiedzieć jakie są KONKRETNE ŹRÓDŁA tych informacji?

Jeśli się nie mylę - nie jestem ekspertem i proszę śmiało mnie poprawiać - kryzys w Libii rozpoczął się (odejdźmy od kontekstu regionalnego i zapomnijmy na chwilę o arabskiej Wiośnie Ludów) od buntu antyreżimowych ugrupowań w różnych częściach kraju.

Ok, rozumiem.

Rozumiem, że wtedy do zbrodni ze strony płk. Muamara nie mogło jeszcze dojść - wręcz przeciwnie; jeśli dobrze pojmuję logikę rozwoju sytuacji rewolucyjnej, to właśnie powstańcy rozbroili (skoro rozpoczęła się insurekcja?!) pro-rządowe formacje, ewentualnie aresztowali?/zatrzymali?/wygnali? muamarowców.

Potem mamy do czynienia z reakcją wojsk pułkownika i dwoma zupełnie różniącymi się narracjami. Muamarowcy twierdzą, że nie zabijają ludzi, a powstańcy - że wojska pułkownika okrutnych czynów się dopuszczają.

Jakie mamy podstawy by wierzyć bądź nie wierzyć akurat jednej ze stron!???

Z tego co wiem doniesienia prasowe są skąpe, nawet bardzo. Doniesienia "wolnych" mediów trzeba zresztą sprawdzać ze 100 razy zanim im się uwierzy.
Unia Afrykańska chciał jakąś misję wysłać by ta na miejscu sprawdziła o co w tym wszystkim biega, ale nie zdążyła jak wieść niesie, bo zaczęły się bombardowania.
Nawet Muamar - jeśli dobrze pamiętam - zapraszał ONZ do wysłania misji do Libii i powęszenia w Cyrenajce!

No co tu się dzieje, kto kłamie, a kto mówi prawdę i z jakich powodów mamy wierzyć anonimoym jednym i nie ufać anonimowym drugim!??

Ktoś coś wie na ten temat może? Bardzo proszę o podpowiedź.

To nie jest sprawa błaha - zbrodniami Muamara wytłumaczona przecież przyjęcie takiej a nie innej rezolucji RB ONZ!

Może chodzi o więzienia libijskie? Obawiam się, że o istnieniu więzień libijskich (tureckich, arabio-saudyjskich, itp.) wiedziano w czasie, kiedy namiot pułkownika rozbijany był w Paryżu. A przecież ani wtedy, ani dzisiaj (siebie?) bombardować prezydent Sarkozy nie chciał.
Obserwuj wątek
    • eva15 Obama jest znacznie cwańszy od Busha 21.03.11, 12:36
      Główną i udowodnioną zbrodnią Kadafiego jest niechęć przyporządowania się Systemowi Międzynarodówki Demokratów (SMD). Reszta to już scenariusz iracki z podobną mocą dowodową jak wówczas. Scenaiusz ten ma jednak bardzo ważne korekty:

tym razem USA zepchną sprawę na Europejczyków (Francja i GB aż przebierają nogami, by dowodzić) a sprawę finansować będzie w znacznym stopniu A. Saudyjska. USA sprzedadzą jej broń, którą ona dostarczy rebeliantom. Tron suadyjski ma dawne porachunki z Kadafim, bo pustynny pułkownik wciąż oczerniał Saudów (zwłaszcza w przypadku ataku USA na Irak), że zdradzili sprawę arabską. A. Saudyjska chętnie więc zapłaci za jego usunięcie, zadłużając się przy tym gdzie należy.
      Ponieważ NATO z braku jednogłośności (odmowa udziału przez Turcję i Niemcy) nie przejmie raczej dowództwa, to i przypuszczalnie nie przejmie też kosztów. Francja i GB powiększą swoje długi skutkiem wydatków nadzwyczajnych na dzielne wojowanie, a w zamian za to dostaną tysiące emigrantów i zemstę w postaci ataków terrorstycznych.
      Jednym słowem Europa rękoma Francji i GB daje się wciągnąć w konflikty bliskowschodnie i odpowiednio za to zapłaci.

Co dzielniejsi Europejczycy będą sobie wojować, a EU jako całość będzie ponosić dalekosiężne konsekwencje ich czynów, A. Saudyjska będzie zabawę w demokrację (współ)finansować, a Stany będą stać z boku i pilnować.

Trzeba przyznać, że Obama (ci , którzy mu doradzają) jest znacznie cwańszy od Busha.
      • zlotamajka Re: Obama jest znacznie cwańszy od Busha 21.03.11, 13:03
        To jest wielki sukces Obamy i mowie to powaznie. Napewno ma szanse na druga kadencje. Jest nieodzowny dla imperium dobra.
        • eva15 Re: Obama jest znacznie cwańszy od Busha 21.03.11, 13:43
          Owszem, to sukces Obamy i jednocześnie porażająca głupota Francji. GB się nie dziwę, bo to praktycznie stan USA, ale Francja sama sobie kłopoty na łeb ściąga.
          • malkontent6 Re: Obama jest znacznie cwańszy od Busha 21.03.11, 13:47
            eva15 napisała:

> GB się nie dziwę, bo to praktycznie stan USA,

Ewciu, opamiętaj się.
            • eva15 Re: Obama jest znacznie cwańszy od Busha 21.03.11, 13:48
              Sami Angole określają się jako pudle USA, chyba wiedzą co mówią, nie sądzisz?
              • czlowiek_ksiazka Masz ci los, a Putin swoje! 21.03.11, 14:55
                lenta.ru/news/2011/03/21/criticize/
                • eva15 Masz ci los, w NATO rozłam! Turcja się stawia 21.03.11, 15:06
                  Jakby złego było mało - Turcja członek NATO, na to:

"Operacja nie może zamienić się w okupację. NATO powinno wkroczyć do Libii tylko po to, by przywrócić kraj Libijczykom, nie po to, by zarządzać libijskimi surowcami i przekazywać je innym.
                  - powiedział premier Turcji Tayyip Erdogan."

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,106884,9291160,Francuzi__nie_ma_dowodow_na_cywilne_ofiary_atakow_.html

Czyżby Turcja ne rozumiała do jakiej organizacji należy?
                  • czlowiek_ksiazka Re: Masz ci los, w NATO rozłam! Turcja się stawia 21.03.11, 15:17
                    Turcja niech nie fika, bo się zaraz jakiś powstańczy kurdyjski rząd w Antalii uzna, a Napoleon zaproponuje zbombardowanie Ankary! :)
                    • eva15 Re: Masz ci los, w NATO rozłam! Turcja się stawia 21.03.11, 15:28
                      No fakt, ale problem w tym, że Turcja ma 2. największą armię NATO i to nieźle przez USA uzbrojoną.
                      Napoleonik może trafić na swoje Waterloo, to nie to samo, co w Libii demokratycznie wytłuc w ramach ochrony bezbronnych cywili.
                      • czlowiek_ksiazka Re: Masz ci los, w NATO rozłam! Turcja się stawia 21.03.11, 15:41
                        Jeszcze o jednym chciałem wspomnieć. Nie byłaś przyjemnie zdziwiona bardzo rozsądnym stanowiskiem polskiego rządu w kwestii udziału w libijskiej wojence?
                        Brawo! Powiem żartobliwie, jak na polskie warunki - Himalaje rozsądku, nie sądzisz? :)
                        W 2003 r. "socjaldemokraci"(!) Millera żarliwie ukochali Amerykanów i przyłączyli się do humanitarnej, niosącej wolność i demokrację, interwencji do Iraku.
                        • lubat Re: Masz ci los, w NATO rozłam! Turcja się stawia 21.03.11, 15:53
                          czlowiek_ksiazka napisała:

> Jeszcze o jednym chciałem wspomnieć. Nie byłaś przyjemnie zdziwiona bardzo rozs
                          > ądnym stanowiskiem polskiego rządu w kwestii udziału w libijskiej wojence?
                          > Brawo! Powiem żartobliwie, jak na polskie warunki - Himalaje rozsądku, nie sądz
                          > isz? :)

Nie wiem, kto to powiedział, ale jest to mądre: "Bieda zapobiega uczynienia wielu głupot". Gdyby polski budżet pęczniał od nadmiaru kasy, ba, nawet nie musiał by być nadmiar, a tylko malutki deficyt, to dzisiaj nasze nieloty F-16 już by hulały nad zbrodniczym reżymem Kaddafiego.
                          • czlowiek_ksiazka Re: Masz ci los, w NATO rozłam! Turcja się stawia 21.03.11, 15:59
                            Myślisz, że staliśmy się aż tak pragmatyczni jak nie przymierzając jacyś Czesi!? :)
                            To by było piękne!

A jakby rządził dzisiaj PIS? Pani Fotyga - czytałeś jej ostatni artykuł? To są ideowcy - co znaczy jakiś tam przyziemny deficycik w obliczu ZBRODNI i POTRZEBY (zaprow.) WOLNOŚCI!!?? Myślisz, że tamci nie wysłali by czołgów - tych, które są u nas na chodzie - na pustynię? :)

Męczy mnie problem poruszony w pierwszym wpisie. Może ty, drogi lubacie, wiesz skąd ONZ dowiedziała się o zbrodniach Muamara i czy są to źródła rzetelne i wiarygodne?

Pamiętam jak przed wojną w Iraku jakiś wybitny przedstawiciel amerykańskiego establishmentu, czarnoskóry generał, dowodził w ONZ w Nowym Jorku, że Husajn niemalże za moment zbombarduje chemiczną czy innymi jądrówkami cały świat - pamiętam te zdjęcia z kosmosmu(?), wykresy, Power Point prezentacje, itp.

Co mamy dzisiaj?
                            • lubat Re: Masz ci los, w NATO rozłam! Turcja się stawia 21.03.11, 16:46

> Męczy mnie problem poruszony w pierwszym wpisie. Może ty, drogi lubacie, wiesz
                              > skąd ONZ dowiedziała się o zbrodniach Muamara i czy są to źródła rzetelne i wia
                              > rygodne?

Stawiasz kniżka retoryczne pytania, na które dobrze znasz odpowiedź.

Mechanizm "dowiadywania się o zbrodniach" kolejnej ofiary jest przećwiczony od wieków. Teraz tylko zwiększyły się możliwości. Napisałem krótko o tym przy innym tekście GW:
                              forum.gazeta.pl/forum/w,904,123454659,123458365,Re_Podkopuja_morale_zolnierzy_Kaddafiego_Z_powi.html
                              PS. Wiele lat temu, w czasie "demokratyzowania" Serbii był w Przeglądzie dobry tekst o dezinformacji. Autor sugerował nawet, że w razie konieczności spece Największej Demokracji byli by w stanie preparować na bieżąco przemówienie Miloszewicza o pożądanej treści.
                              • czlowiek_ksiazka Re: Masz ci los, w NATO rozłam! Turcja się stawia 21.03.11, 16:47
                                To smutne co piszesz. :(
                                A ja tak wierzyłem i wciąż wierzę w uzdrawiającą moc demokracji atlantyckiej i wyzwalających bombardowań!
                              • czlowiek_ksiazka Re: Masz ci los, w NATO rozłam! Turcja się stawia 21.03.11, 16:56
                                Chyba w niedzielę słuchałem audycji w TVN24. Dobre, "wolne" medium.

Kolacja czy inny lanczyk z udziałem dziennikarza i polityków - z PISu przesympatyczny Cymański czy jak go zwał, pucołowaty Kalisz, itp.

Poseł Niesiołowski - jeden z najwybitniejszych znawców polityki międzynarodowej nie tylko w polskim sejmie - z taką zawziętością i stanowczą miną prawił o zbrodniach Muamara, że aż się przeraziłem i zląkłem, oblałem zimnym potem.

Zapragnąłem sprawdzić - cóżesz takiego dokonał ten zbrodniarz-pułkownik? I to niedawno! No i szukam do teraz...
                        • eva15 Ciekawostka o Libii, Miedwiediewie i Putinie 21.03.11, 15:57
                          Mongołek podrzucił właśnie ciekawy artykuł o dysonansie między Miedwiediewem a Putinem w kwestii libijskiej rezolucji ONZ i stanowiska Rosji. Jeśli to prawda, to Niedźwiadek dobrze nie wypada i chyba mu kadencji nie przedłużą. Jest też info o tym, czemu Niedźwiadek odwołał ambasadora z Libii, bo ten nazwał go ponoć sprzedawczykiem:

colonelcassad.livejournal.com/332836.html

Nie wiem tylko, na ile jest to wiarygodne źródło, może Ty się orientujesz?
                          • czlowiek_ksiazka Re: Ciekawostka o Libii, Miedwiediewie i Putinie 21.03.11, 16:14
                            Nie znam tego bloggera, ale napisane jest ciekawie. Mniej więcej to samo + trochę więcej, co w Kommersancie.

Jakie krwawe walki i starcia buldogów pod dywanem u "ruskich"! :) Różnice strategiczne większe niż w bipolarnej parze demo=repu w dziarsko demokratycznych Stanach.

Może rzeczywiście Rosja stoi na progu zmian - wyodrębnienia się bloku nazwijmy go "gorbaczowskiego" i drugiego - putinowskiego? Z tym że ewentualnym promotorem tych zmian i tak jest Putin - jego frakcja jest pierwotna wobec pozostałych i najsilniejsza.

Może Putin z Niedźwiedziem w taki sztuczny sposób konsolidują elitę wobec dwóch różnych biegunów? Przed wyborami...?
                            Kiedy to się stanie, to "ruski" przestaną się praktycznie różnić od Brytów!

A może Niedźwiedź rzeczywiście zapragnął powtórzyć osiągnięcia epoki Gorbaczowa? W Polsce już jest prawie kochany jak Gorbi. No, ale niestety - jest to polityk niesamodzielny i autonomicznego potencjału zdaje się nie mieć.
                            Nie wiem.
                            • eva15 Re: Ciekawostka o Libii, Miedwiediewie i Putinie 21.03.11, 16:21
                              Jeśli rzeczywiście Niedźwiadek chciał poprzeć tę rezolucję no to ma przechlapane. Inna rzecz, że Zachód stanie za nim jak jeden mąż i jeśli nie zostanie ponownie wybrany, to Rosja może być oskarżona o sfałszowanie wyborów.
                              Wygląda na to, że Niedźwiadek bardziej szuka głosów popracia zagranicą niż w kraju... Jeśli rzeczywiście tak jest, to robi się niebezpiecznie. Ale faktycznie - trudno się połapać, więc trzeba poczekać na dalszy rozwój wydarzeń. .
                              • eva15 Miedwiediew podobno skrytykował Putina 21.03.11, 16:31
                                Spiegel twierdzi, że Miediwiediew podobno skrytykował Putina za jego krytykę. Jeśli to prawda, to robi się ciekawie.

www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,752144,00.html
                                • czlowiek_ksiazka Re: Miedwiediew podobno skrytykował Putina 21.03.11, 16:36
                                  A ja czytam w tvn24, że demokratyczna i niezwykle mocarna oraz dziarska Belgia mówi, że może wkroczyć do Libii. :) Operacja lądowa? Jak w kalejdoskopie to się zmienia...

Krytyka ze strony Miedwiediewa - szansą dla Zachodu? Nie wiesz czy można bombardować demokratycznie również totalitarne jednostki czy należy całe miasta i kraje? Jakby Zachód Putina zbombardował, to by mu nawet Gruzja - jak jakiś Katar czy ZEA w Libii - pomogła.
                                  :)
                                • czlowiek_ksiazka Re: Miedwiediew podobno skrytykował Putina 21.03.11, 16:43
                                  Zawsze ciekawił mnie warsztat metodologiczny "wolnej" prasy.

Jak i skąd Spiegel może wiedzieć, że Niedźwiedź ofuknął - dzisiaj, przed paroma godzinami, wcześniej? - Putina? Bardzo to interesujące - ktoś podsłuchiwał pod drzwiami i doniósł Niemcom, satelita szpiegowski przechwycił rozmowę telefoniczną czy jak?

Czasami wydaje mi się, że dziennikarze tworzą byty, które potem żyja swoim wirtualnym życiem. Nie twierdzę, że to nie jest ciekawe....
                                  • czlowiek_ksiazka Re: Miedwiediew podobno skrytykował Putina 21.03.11, 17:22
                                    Już wiem. Podobno Miedwiediew udzielił wywiądu mędiom rosyjskim i otwarcie skrytykował Putina. bardzo ciekawa sprawa...
                                    • rusek11 Re: Miedwiediew podobno skrytykował Putina 21.03.11, 17:27
                                      tu gada medwiediew, tu putin.
                                      • czlowiek_ksiazka Re: Miedwiediew podobno skrytykował Putina 21.03.11, 17:57
                                        Dzięki, "rusku11"!
                                        "Ruski" orzeł ma więc rzeczywiście dwie głowy :).
                                        Demokracja jak ta lala! :)
                                        • romrus Re: Miedwiediew podobno skrytykował Putina 21.03.11, 18:01

> "Ruski" orzeł ma więc rzeczywiście dwie głowy :).

I dwa jaja tez....
                                • czlowiek_ksiazka Re: Miedwiediew podobno skrytykował Putina 21.03.11, 16:46
                                  Teraz "wolna" TVN24 podaje, że rebelianci cieszą się z nalotów(sic!), ale nie chcą inwazji, ich celem jest zdobycie stolicy i nie zamierzają w ogóle rozmawiać z pułkownikiem.

Tja, bardzo koncyliacyjna postawa, wybitnie demokratyczna. To na pewno humaniści.

A co ze zwolennikami Muamara, przecież tacy też są? Wyrżnie się ich demokratycznie po zdobyciu miasta?
                                • zlotamajka Miedwiediew krytykuje inwazje 21.03.11, 18:22
                                  Miedwiediew skrytykowal inwazje mowiac ze uzycie sily nie sa proporcjonalne i wzywa do negocjacji.

rt.com/news/medvedev-stop-conflict-libya/
                                  • eva15 Re: Miedwiediew krytykuje inwazje 22.03.11, 00:11
                                    Pewnie mu Putin tyłek przetrzepał.
                        • eva15 Tusk gromadzi plusy dodatnie 21.03.11, 15:58

> Jeszcze o jednym chciałem wspomnieć. Nie byłaś przyjemnie zdziwiona bardzo rozs
                          > ądnym stanowiskiem polskiego rządu w kwestii udziału w libijskiej wojence?
                          > Brawo! Powiem żartobliwie, jak na polskie warunki - Himalaje rozsądku, nie sądzisz? :)

Jak najbardziej tak sądzę. Tusek ma u mnie 2. plus-punkt. 1. dostał za postawę w sprawie OFE.
                          • czlowiek_ksiazka Re: Tusk gromadzi plusy dodatnie 21.03.11, 16:01
                            Dzisiaj chyba w telewizji, tej "wolnej", jest rozmowa między ministrem finansów i prof. Balcerowiczem. Nie bądźmy skromni - Bogiem wcielonym!

Tak, brawa za OFE, również! :)

Nawet tutaj myślimy tak samo. :) Dlaczego "nawet"?
                            • eva15 Re: Tusk gromadzi plusy dodatnie 21.03.11, 16:05
                              Odbieramy i nadajemy na podobnej długości fali.
                          • malkontent6 Re: Tusk gromadzi plusy dodatnie 21.03.11, 17:31
                            A to bywają plusy ujemne? :)

Wiem, wiem, czepiam się i biję pianę.
                            • eva15 Re: Tusk gromadzi plusy dodatnie 22.03.11, 00:13
                              Oczywiście, że bijesz, jak zawsze, pianę. Jak głosi klasyk (Wałęsa) są plusy dodatnie i ujemne, podobnie jak można być za a nawet przeciw.
                  • malkontent6 Re: Masz ci los, w NATO rozłam! Turcja się stawia 21.03.11, 15:28
                    > Czyżby Turcja ne rozumiała do jakiej organizacji należy?

Gdyby należała do Układu Warszawskiego to by sobie na coś takiego nie pozwoliła. :)
                    • eva15 Re: Masz ci los, w NATO rozłam! Turcja się stawia 21.03.11, 15:35
                      Nie miałaby takiej potrzeby. ZSRR nie wysyłał swoich wasali z Ukł. W-wskiego na swoje wojny. Polacy nie musieli wtedy ginąć w Afganistanie, teraz już muszą.
                      • czlowiek_ksiazka Re: Masz ci los, w NATO rozłam! Turcja się stawia 21.03.11, 15:39
                        Co więcej - ze zdumieniem dzisiaj konstatuję, że członkowie UW mogli się na Sowietów publicznie wypiąć, np. Rumunia w 1968 r.
                      • malkontent6 Re: Masz ci los, w NATO rozłam! Turcja się stawia 21.03.11, 15:43
                        eva15 napisała:

> Nie miałaby takiej potrzeby. ZSRR nie wysyłał swoich wasali z Ukł. W-wskiego na
                        > swoje wojny.

Z "misją pokojową" do Czechosłowacji jednak weszli. Wprawdzie na prośbę ludu pracującego miast i wsi tego kraju ale weszli. Nigdy tego Gomułce nie wybaczę, bo on nie był tylko biernym wykonawcą poleceń Kremla.
                        • czlowiek_ksiazka Re: Masz ci los, w NATO rozłam! Turcja się stawia 21.03.11, 15:47
                          Nigdy nie wybaczysz Gomułce? :) Malkontent, z tobą wszystko ok? :)
                          Zatrzęsły się fundamenty świata, malkontent nie wybaczy! :)
                          Czego jeszcze nie wybaczysz Gomułce, długa jest ta twoja lista żalów? :)
                          A magnatom w 1975 r. wybaczyłeś czy jeszcze nie? :)
                          A Millerowi wybaczysz, że wszedł do Iraku?
                          • malkontent6 Re: Masz ci los, w NATO rozłam! Turcja się stawia 21.03.11, 16:29

> Malkontent, z tobą wszystko ok? :)

Dobre pytanie.

> A magnatom w 1975 r. wybaczyłeś czy jeszcze nie? :)

A co magnateria zrobiła w PRL czasów Gierka? :)
                        • eva15 Re: Masz ci los, w NATO rozłam! Turcja się stawia 21.03.11, 15:59
                          Byli tacy, co odmówili.
                          • malkontent6 Re: Masz ci los, w NATO rozłam! Turcja się stawia 21.03.11, 16:22
                            Nie wiadomo czym sie kierował Caucescu. Czy uważał zachowanie Kremla&Co za bezprawną inwazję czy po prostu chciał się wypiąc na Breżniewa? Faktem jest, że się postawił.

Gomułka zachował się jak najgorsze bydle. Dwa lata później był Gdańsk.
                • eva15 Re: Masz ci los, a Putin swoje! 21.03.11, 15:08
                  Tja, Putin rozumie, o co i po co te wszystkie gry wojenne. Chcesz pokoju, musisz się zbroić:

Крoме тoгo, в cвязи c coбытиями в Ливии Пyтин oтметил прaвильнocть решения рoccийcких влacтей yкреплять oбoрoнocпocoбнocть cтрaны

> lenta.ru/news/2011/03/21/criticize/

• darekvtb Libijska lekcja: z 2013 - 2 razy wiecej rakiet 21.03.11, 15:37
                    Libijska lekcje demokratyzacji Rosja dobrze wyuczyla: od 2013 beda produkowac dwa razy wiecej rakiet. Oni zrozumieli ze najlepszym lekarstwem na NATOwska demokratyzacje za pomoca tomahawk sa rosyjskie "Jars", "Bulawa" i "Iskander-M".
                    Рoccия yдвoит прoизвoдcтвo рaкетных кoмплекcoв
                    В вoйcкa пocтyпит нoвoе рaкетнoе вooрyжение - cтрaтегичеcкoе и oперaтивнo-тaктичеcкoе, тaкие cиcтемы кaк «Ярc», «Бyлaвa», «Иcкaндер-М». Уже c 2013 гoдa прoизвoдcтвo рaкетных кoмплекcoв дoлжнo прaктичеcки yдвoитьcя
                    • zlotamajka Renesans faszyzmu lat 30tych 21.03.11, 18:36
                      I to jest przerazajace. Takie zbrojenie i ekspansja militarna tka NATO jak i Rosji i Chin w odpowiedzi dobrze sie nie moze skonczyc. Jak pisze Ewa i ja tez to nie raz pisalam: lata trzydzieste.
              • malkontent6 Re: Obama jest znacznie cwańszy od Busha 21.03.11, 15:16
                eva15 napisała:

> Sami Angole określają się jako pudle USA, chyba wiedzą co mówią, nie sądzisz?

Nic nowego. Za nieudolność swoich władz (i swoją) zwalają winę na Amerykanów.
      • borrka Antyamerykanskie łubiańczenie. 21.03.11, 13:08
        Effciu, w Polsce wielu ludzi zna Libie z autopsji, a to troche wiecej, niz ARD/ZDF.
        Zalatwienie Kadafiego kosztem postrzelania ze starzejacych sie technicznie wyrzutni rakiet, to przedni pomysl.
        Niewatpliwy zbrodniarz, przestal pasowac do politycznej ukladanki USA i Unii, a Kreml nie ma checi i sil, by angazowac sie w poparcie arabskich watazkow.
        GIs sobie postrzelaja, Francja poczuje sie mocarstwem, zasoby ropy sie zabezpieczy.

Kto wie, moze Libijczycy przypadkiem skorzystaja ?
        Kadafi, to kawal sk....syna, wiec niewykluczone, ze nowy kacyk bedzie znosniejszy.
        • eva15 borrcia nabuzowny propagandą 21.03.11, 13:34
          Niemcy dobrze wiedzą z bezpośredniego kontaktu na miejscu (służby, ambasada, korespondenci) że Kadadfi ma znacznie większe poparcie wśród ludności niż wciska to zachodnia propaganda, którą łykasz z bezkrytycznym zadowoleniem.
          Gdyby naród był przeciw Kadafiemu, to ten przecież nie rozdałby mu broni, samobójcą nie jest. Sęk w tym, że za Kadafiego ludziom całkiem dobrze się żyło i świadomość, że mogą przestać posiadać własne bogactwa bardzo ich wkurza. Tylko ty możesz wierzyć, że następny proamerkyański kacyk będzie dla nich lepszy, oni są mądrzejsi. Niemiecki korespondent w Trypolis podał, że ludność jest rozwścieczona atakami i nawet ci, którzy dotąd nie angażowali się politycznie skupiają się teraz wokół Kadadiego, świadomi co jest prawdziwą stawką.
          Wszystko wskazuje na to, jak twierdzą Niemcy, że z nieba i tylko z pomocą grupy uzbrojonych po zęby watażków nie uda się przejąć władzy w Libii.
          Tja, prawdopodobnie trzeba będzie zejść na ziemię i wysłać wojska.
          Czy Polska już się szykuje?
          • malkontent6 Re: borrcia nabuzowny propagandą 21.03.11, 13:45
            eva15 napisała:

> ludność jest rozwście
            > czona atakami i nawet ci, którzy dotąd nie angażowali się politycznie skupiają
            > się teraz wokół Kadadiego,

Zadziałał ten sam mechanizm co w Iraku. Nawet przeciwnicy dyktatora niechętnie patrzą na interwencję z zewnątrz.
            • eva15 Re: borrcia nabuzowny propagandą 21.03.11, 14:11
              No popatrz, czyli naród nie chce być "chroniony" przez bomby Zachodu. A Zachód mimo to nadal bombarduje. Czemu, w imię czego?
              • czlowiek_ksiazka w Egipcie pogonili Ban Ki-moona 21.03.11, 14:58
                "Ruskie" podają powołując się na bardzo demokratyczną Agence France-Presse, że zwolennicy pułkownika Muamara pogonili Banky Moona z ONZ w Kairze. Ten im zwiał...!
                lenta.ru/news/2011/03/21/whut/
                Sekretarz Generalny ONZ uczestniczył w spotkaniu z szefem Ligi Państw Arabskich, który w niedzielę mówił jedno, dzisiaj - coś innego. Że go żle zrozumieli w niedzielę i że już popiera. Bombardowania. No te, demokratyczne. Libii.
                :)
                Niesamowity jest świat, w którym żyjemy...
                • eva15 Cofamy się do lat 30.? 21.03.11, 15:12
                  Owszem, Niemcy to potwierdzili. Demokratyczny Moon oberwał kamieniami.

Swiat robi się rzeczywiście niesamowity i niesamowicie zaczyna to wszystko przypominać lata 30., gdy jeden taki szaleniec wyprawiał co chciał, zajmował kraj po kraju, a reszta świata albo go w tym najpierw popierała, albo długo milczała.
                  • czlowiek_ksiazka Re: Cofamy się do lat 30.? 21.03.11, 15:21
                    Tak, pisałaś już o tym, bardzo ciekawe porównanie.

Jeśli chodzi o ilość przepisów prawa międzynarodowego, które zostały w ostatnich latach zgwałcone, to tak - zbliżamy się do lat 30.
                    Ale III wojny światowej nie będzie.
                    Gruzin Stalin zawczasu załatwił "ruskim" atomówkę i teraz jest równowaga w zbrojeniach.

Para wydobywa się spod gotujących czach podczas wrzenia - stąd konflikty i wojenki lokalne. Co jakiś czas.

Wtedy też - w latach 30. - Liga Narodów stała się bezsilnym pośmiewskiem. Ale była znacznie słabsza niż dzisiejsza ONZ.
                    • eva15 Re: Cofamy się do lat 30.? 21.03.11, 15:31
                      To prawda, wujek Stalin był b. daekowzroczny, wujek Mao też. Tak więc zamiast wojny światowej będą wojny zastępcze na terytorium krajów trzecich. Iran dobrze rozumie, że życie bez bombki A. jest bardzo niebezpieczne i niepewne.

Myślę, że ONZ jest na dobrej drodze, by stać się podobnym pośmiewiskiem jak Liga Narodów.
                      • czlowiek_ksiazka Re: Cofamy się do lat 30.? 21.03.11, 15:44
                        Wiesz, ja patrzę na Banky Moona, wybitnego przedstawiciela elity intelektualnej Koreańczyków z południa i załamuję ręce... A ja uważałem kiedyś, że nawet taki Kofi Anan nie jest dobry na to stanowisko... Człowiek się jednak uczy.
                        • eva15 Re: Cofamy się do lat 30.? 21.03.11, 16:04
                          Kniżka, lepiej już było, tylko my tego nie rozumieliśmy na czas wtedy, gdy było.
                  • zlotamajka Re: Cofamy się do lat 30.? 21.03.11, 18:38
                    To juz nie pytanie ale fakt. Renesas faszyzmu i totalitaryzmu w przebraniu NATO i imperium dobra. Nic dobrego z tego nie wyniknie.
        • eva15 Antyamerykanskie łubiańczenie. A gdzie niby? 21.03.11, 13:47
          Ja tu właśnie borrcia z podziwem wyrażam się o USA. Zamiast samemu musieć po raz kolejny wykonywać brudną robotę znalazły tym razem jeszcze głupszych, który ich wyręczą. I jeszcze USA w dodatku zarobią na sprzedaży broni. Jak dobrze pójdzie, to może jeszcze będą sprzedawać broń OBU stronom konfliktu.
          • czlowiek_ksiazka ale emocje u "ruskich"! :) 21.03.11, 14:48
            Przerwę twoją dyskusję z tow. borrcią świeżo po lobotomii i dodam coś od siebie.

Evo15 - ja skierowałem do forumowego trockistowskiego ludu pracującego miast i wsi kilka napisanych najprostszym językiem pytań.
            Ty zaś przedstawiasz jak zawsze niezwykle interesujące analityczne wyjaśnienie tego, co dzieje się w (już prawie) demokratycznej Libii. A jakie niepoprawne politycznie są te twoje poglądy! :) Rola i znaczenie Międzynarodówki Demokratycznej dla ustabilizowania sytuacji w Libii jest ważna.

Tak, poprawność polityczna to jedna z najstraszniejszych ideologii totalitarnych w XXI w.

Zobacz jak doskonale komponują się opinie "rusków" z tym co piszesz, niezłe uzupełnienie, ciekawy artykulik. Może ty naprawdę evo15 jesteś "ruskim" szpionem i te nasze z lubatem i z tobą spotkania w stołówce NKWD nie były przypądkowę, hę!? :)
            kommersant.ru/Doc/1605126
            Wiedziałaś jakie emocje wywołała perspektywa głosowania w ONZ u "ruskich"? :) Co za awantura, amb. "ruski" w Trypolisie odwołany! Oj, jednak Miedwiediew chce zasłużyć, już zasłużył?, na miano Gorbi-2! :)

Mnie interesują również - o tym był mój wpis - przyczyny, którymi kierowała się społeczność międzynarodowa podejmując taką, a nie inną decyzję.

Założę się, że Chinami i Rosją oraz Europą Zachodnią (szczególnie! taki Barroso np.!) rządzą bardzo mądrzy ludzie. Musieli mieć NIEZBITE, PERFEKCYJNIE UDOKUMENTOWANE (fact finding mission, zdjęcia?, itp.) DOWODY na występowanie w przyrodzie dużej ilości zbrodni Muamara - skąd by się wzięła inaczej de facto jednomyślność podczas głosowania w ONZ?

W RB ONZ nie siedzą za przeproszeniem głuptaski naszpikowane propagandą, to nie jest forum GazWybu :).

W końcu podjęto SZALENIE poważną decyzję, która ma bezpośrednio wpływ na życie wielu milionów ludzi i krajobraz polityczny Afryki Północnej.

W Polsce J. Kaczyński powiedział, cytuję z pamięci, że obawia się powtórzenia w Libii scenariusza znanego ze Srebrenicy.

Abstrahując od tych rzeczywistych i wyimagowanych zbrodni z czasów wojen bałkańskich (podobna ukazało się uzupełnione wznowienie książki prof. Waldenberga?), coraz więcej wychodzi ich na jaw - handelek organami serbskimi np. - prezes musiał się opierać na jakichś WAŻNYCH, PRAWDOPODOBNYCH doniesieniach skoro użył on, nie byle kto!, szef największej, poważnej partii opozycyjnej w Polsce, takiego dalekoidącego porównania - w Srebrenicy wymordowano w końcu z premedytacją wiele tysięcy ludzi.

Dlaczego prezes Kaczyński porównał sytuację w Libii do tej w Srebrenicy??? SKĄD ON TO WIE?

Próbuję dociec na podstawie materiałów prasowych, a tu . klops - ktoś się cały czas na kogoś powołuje i tak w-koło-Macieju!
            • eva15 Re: ale emocje u "ruskich"! :) 21.03.11, 15:16
              Artykuł przeczytam. Co do szukania dowodów zbrodni Kadafiego - no cóż, dżentelmenom wierzy się na słowo. Skoro mówią, że Kadafi mordował własny naród, to tak było, dowodów między dżentelmenami nie trzeba.
              • czlowiek_ksiazka Re: ale emocje u "ruskich"! :) 21.03.11, 15:26
                Żartobliwie to traktujesz, przeczytałem już prawie ze 40 wpisów pod moim wątkiem i NIKT, ani jedna osoba nie była na razie w stanie wytlumaczyć mi, oprócz ciebie, dlaczego - KONKRETNIE, DOWODY - Muamar jest zbrodniarzem.

CAŁA RB ONZ nie może się mylić. Dowody muszą być, tylko są ukryte. Nie wiem czemu...?

Chińczyk czy inny "rusek" w ONZ podnieśli jednak łapki podczas głosowania n. w sumie groteskową rezolucją, już ją omawiałem w innym wątku - mam uwierzyć, że ich noblista Obama o to poprosił?

Widziałem w telewizji fotki z ogarniętych powstaniem prowincji libijskich (?) - zapamiętam dzieci, uśmiechniętych chłopców, którzy czynili wokół szyi charakterystyczny gest podrzynanego gardła. To mi utkwiło w pamięci na razie. A może to byli zwolennicy pułkownika?
                • eva15 Re: ale emocje u "ruskich"! :) 21.03.11, 15:36
                  Pewnie zbrodnie były tak wstrząsające, że strach je pokazać.
                  • czlowiek_ksiazka Re: ale emocje u "ruskich"! :) 21.03.11, 15:49
                    Tak głęboko ukryte, że aż "ruski" musiały nawet swojego amb. odwoływać z Libii, który podobno zbyt gorliwie bronił pułkownika!? :)
                    Piszę o tym w innym miejscu.
      • malkontent6 Re: Obama jest znacznie cwańszy od Busha 21.03.11, 13:20
        eva15 napisała:

> Trzeba przyznać, że Obama (ci , którzy mu doradzają) jest znacznie cwańszy od
        > Busha.

Może po prostu uczy się na błędach poprzednika. :)
      • darekvtb Dla kumatych po rusku.. 21.03.11, 13:27
        Wzieto z top.rbc.ru
        Тoлькo чтo гoвoрил c Али (пoжилoй тyниcец, y кoтoрoгo дoчь в Трипoли, зaмyжем зa oфицерoм-тaнкиcтoм). Нa дядьке, пoнятнo, лицa нет. Клянет дoчь, нa чем cвет, чтo не oтпрaвилa к немy двoйняшек. Вcе время нa cкaйпе. Пo егo cлoвaм, Трипoли бoмбят, нo не кoврoм: тo тyдa вжaрят, тo cюдa. Рacкyрoчили хocтел для cтaрикoв при центрaльнoм гocпитaле, где рaбoтaет егo дoчь, пoчемy-тo дo кyчи еще и aнaтoмичкy. В oбщем, Миcyрaтy взяли, ее дaже не бoмбят, пoтoмy чтo тaм дрyзьям демoкрaтии пoддерживaть yже некoгo. Дo Бенгaзи тaнки не дoшли, нo тaм вcе рaвнo cтреляют - пoвcтaнцы и пoвcтaнцы, кoтoрые прoтив пoвcтaнцев.

Звoнилa мaмa из Тaрхyнa. У нее вcе нoрмaльнo, нo cкaзaлa, чтo бoмбили Трипoли и рaзбoмбили пoд Трипoли крyпный кaрдиoлoгичеcкий гocпитaль.

Дoзвoнилиcь дo Зyaры и Джмеля. Нoчью бoмбили oкoлo Джмеля, в бoльницy пocтyпaли рaненые. Зa вcе время беcпoрядкoв (включaя cменy влacти в Зyaре) не былo ни oднoгo рaненoгo, a тyт приперлиcь "мирoтвoрцы"...

Меня пoрaзилo ocoбoе oтнoшение жителей гoрoдa кo мне, рyccкoмy. Вooбще-тo ливийцы вcегдa дoбрoжелaтельнo oтнocилиcь к инocтрaнцaм-еврoпейцaм, a пocле нaчaлa cмyты oни cтaли ocoбеннo рaдocтнo приветcтвoвaть тех, ктo не пoддaлcя нa вcеoбщий пcихoз и ocтaлcя в Ливии - c теми, c кем вмеcте жил и рaбoтaл в бoлее cчacтливые и безoпacные гoды. Былo дo cлез трoгaтельнo, кoгдa кaкoй-нибyдь пoлyживoй дед
        • darekvtb Re: Dla kumatych po rusku.. 21.03.11, 13:29
          Меня пoрaзилo ocoбoе oтнoшение жителей гoрoдa кo мне, рyccкoмy. Вooбще-тo ливийцы вcегдa дoбрoжелaтельнo oтнocилиcь к инocтрaнцaм-еврoпейцaм, a пocле нaчaлa cмyты oни cтaли ocoбеннo рaдocтнo приветcтвoвaть тех, ктo не пoддaлcя нa вcеoбщий пcихoз и ocтaлcя в Ливии - c теми, c кем вмеcте жил и рaбoтaл в бoлее cчacтливые и безoпacные гoды. Былo дo cлез трoгaтельнo, кoгдa кaкoй-нибyдь пoлyживoй дедoк в реaнимaции пoд кaпельницей - и в чем тoлькo дyшa держитcя? - ycпoкaивaл нaшегo дoктoрa: "Ты, дoченькa, не бoйcя! Еcли чтo, я тебя к cебе вoзьмy. У нac cемья бoльшaя и в дoме меcтa нaйдетcя - cпрячем и oт бaндитoв, и oт нaтoвцев…"

Нo cегoдня меня пoрaзилo дaже не этo: веcь день мне звoнили дрyзья-ливийцы, звoнили мaлoзнaкoмые люди, c кoтoрыми я переcекaлcя пaрy рaз пo рaбoте, нa yлице кo мне пoдхoдили вooбще незнaкoмые люди и, yзнaвaя вo мне рyccкoгo, - блaгoдaрили. Зa пoмoщь. Кaкyю?! Мне былo мyчительнo cтыднo зa беззyбyю предaтельcкyю пoзицию Рoccии вo время нoчнoгo гoлocoвaния в ООН".
        • eva15 Re: Dla kumatych po rusku.. 21.03.11, 13:41
          Звoнилa мaмa из Тaрхyнa. У нее вcе нoрмaльнo, нo cкaзaлa, чтo бoмбили Трипoли и рaзбoмбили пoд Трипoли крyпный кaрдиoлoгичеcкий гocпитaль.

Naoczni świadkowie zapewne kłamią. Francuzi podali wszak, że bomby nie zabiły ani jednej osoby. Jak tylko widzą człowieka to go szybko omijają.
          • darekvtb Re: Dla kumatych po rusku.. 21.03.11, 13:54
            Naoczni swiadkowie wczesniej czy pozniej ale przebija sie do mediow (choc nielicznych) i dowiemy sie prawdy.
            Ale jesli wtedy Kaddafi bedzie juz martwy to nikogo prawda nie zainteresuje..
            Czy ktos umoczyl d.upe za falsyfikacje "dowodow" na istnienie BMR w Iraku? We wspolczesnej polityce liczy sie wynik a nie metody. Nawet jesli to falsyfikacja, klamstwo, prowokacja lub podkup..
        • malkontent6 Re: Dla kumatych po rusku.. 21.03.11, 13:50
          Zbombardowali szpital kardiologiczny? Teraz kolej na fabrykę pokarmu dla niemowląt. :)
          • darekvtb Re: Dla kumatych po rusku.. 21.03.11, 14:01
            Pana ironia jest nie na miejscu. Ja nie jestem w stanie sprawdzic tej informacji dlatego powstrzymam sie od komentarzy, ale Pan widocznie jest lepiej poinformowany? Z jakich zrodel Pan korzysta? Z telewizorni?
            Mozna tylko pozazdroscic Panu tupetu - kiedy tam gina ludzie, stac Pana na ironie z tego powodu..
            • malkontent6 Re: Dla kumatych po rusku.. 21.03.11, 15:20
              Po pierwsze na publicznych forach internetowych nie używa się formy Pan/Pani.

Po drugie orpócz wojny militarnej trwa jeszcze propagandowa. Z dwóch stron. Jedni i drudzy będą się starali przekazywać nie zawsze w pełni prawdziwe informacje, tak jak to było z ta słynną "fabryką pokarmu dla niemowląt" w Iraku. Fabryka w proszku ale napis z jej nazwą (po angielsku) jakoś się uchował. Do dzisiaj są zwolennicy dwóch teorii na ten temat.
              • darekvtb Re: Dla kumatych po rusku.. 21.03.11, 15:52
                "Po pierwsze na publicznych forach internetowych nie używa się formy Pan/Pani."

Na prawde? Slysze o tym po raz pierwszy!

" Z dwóch stron. Jedni i drudzy będą się starali przekazywać nie zawsze w pełni prawdziwe informacje"

Owszem, dlatego ja powstrzymam sie od kpin, bo moze sie okazac ze ironizuje na temat ofiar smiertelnych. Ale Pan, jak widac nie ma takich skrupulow..
                • walter622 Witaj Darekvtb 21.03.11, 16:38
                  Witaj Darek.
                  Ten typek już taki jest. Jak dowiaduje się o jakiejś tragedii to natychmiast ogarnia go wesołość.
    • malkontent6 Re: Zbrodnie reżimu płk. Muamara - tak czy ... ta 21.03.11, 13:18

> stąd jak rozumiem taka zdecydowana postawa państw głównie anglosaskich

Głównie anglosaskich? Wśród 15 członków Rady bezpieczeństwa tylko 2 kraje można uznać za anglosaskie.

Zastanawia postawa Rosji. Czytamy teraz pełne smutku i współczucia wywpowiedzi ich polityków potępiające akcje militarną a przecież Rosja jest jednym z 5 członków RB z prawem veta, z którego nie skorzystała.

> Doniesienia "wolnych
      > " mediów trzeba zresztą sprawdzać ze 100 razy zanim im się uwierzy.

A jak to wygląda z miediami rosyjskimi? Ich doniesień nie trzeba sprawdzać?
      • darekvtb Re: Zbrodnie reżimu płk. Muamara - tak czy ... ta 21.03.11, 13:35
        "A jak to wygląda z miediami rosyjskimi? Ich doniesień nie trzeba sprawdzać?"

Trzeba sprawdzac! Pol godziny temu na Рoccия24 jakis wypasiony "znaffca" tematu wyjasnial ze Kaddafi wygrywa wojne informacyjna bo zawczasu przygotowal kilka zburzonych budynkow zeby ich pokazac jako ofiary bombardowan. Takich to brzuchatych expertow maja ruscy w Moskwie - d.upty od stolka nie jest w stanie oderwac ale wie co sie tam dzieje lepiej niz sami Libijczycy!
      • wtopek Francjka anglosaska? 21.03.11, 14:06
        To forum coraz bardziej mnie zdumiewa.
      • czlowiek_ksiazka czekam na wątek o zbrodniach RT 21.03.11, 14:51
        i doczekać się nie mogę.
        "Ruskie" i inne totalitarne telewizje nie głoszą, że są obiektywną i jedyną wyrocznią prawdy - to ich różni od "wolnych" mediów.

Załóż wątek o totalitarnych zbrodniach RT - już ci to proponowałem, podyskutujemy. Potrafisz sklecić z 5 zdań po polsku? Raczej tak.

A na razie proszę, żebyś powiedział mi skąd KONKRETNIE wiesz, że Muamar jest zbrodniarzem? Tak ci Pat Riley w Fox TV powiedział?
        • malkontent6 Re: czekam na wątek o zbrodniach RT 21.03.11, 15:27

> i doczekać się nie mogę.

Pojęcia nie mam o co ci chodzi. Nie pierwszy raz.

> "Ruskie" i inne totalitarne telewizje nie głoszą, że są obiektywną i jedyną wyr
          > ocznią prawdy - to ich różni od "wolnych" mediów.

A które głoszą?

A tak na marginesie - czy ty naprawde wierzysz dziennikarzom? Miełam kiedys na ten temat ciekawą rozmowę z Ewcią. Ona uważa ludzi tej branży za tych, którzy szukają prawdy. Ja mam zupełnie inne zdanie i aby je wyrazic musiałbym użyć brzydkich słów.

> Załóż wątek o totalitarnych zbrodniach RT - już ci to proponowałem,

???

> A na razie proszę, żebyś powiedział mi skąd KONKRETNIE wiesz, że Muamar jest zb
          > rodniarzem? Tak ci Pat Riley w Fox TV powiedział?

A ja na razie proszę, żebyś powiedział kiedy ja stwierdziłem, że ten pan jest zbrodniarzem. Nie mam o nim dobrego zdania (tak jak o większości polityków). Kilka razy podsyłałem link to katastrofy samolotu PanAm w Szkocji. Co sądzisz o tym wydarzeniu?
          • czlowiek_ksiazka Re: czekam na wątek o zbrodniach RT 21.03.11, 15:37
            Malkontencie, albo rżniesz za przeproszeniem głuptaska - ale to beze mnie - i stawiasz w co drugim zdaniu "???", albo dyskutujemy.

Z twoich wpisów wynika, że fascynują cię totalitarne telewizje. A mnie - te "demokratyczne", tzw. "wolne". Ja piszę o swoim - ty to komentujesz. Powiem ci w tajemnicy, że znam osobiście ludzi pracujących w tzw. "wolnych" mediach. Innym słowem niż totalitarna sekta nie potrafię ich opisać - a raczej tego co dzieje się, kipi w ich łepetynach.

Jeśli założysz wątek o zbrodniach totalitarnej telewizji RT, która kłamie jak rozumiem o amerykańskim life-style (kłamstwo o Ameryce jest zbrodnią per se we współczesnym świecie), to chętnie o tym porozmawiam.

Ok, upraszczam łopatologicznie i stylistycznie rozmowę, żeby była zrozumiała. Nie jestem sam na forum, w towarzystwie wybitnych znawców problematyki międzynarodowej przecież :).

Skąd CAŁA SPOŁECZNOŚĆ MIĘDZYNARODOWA WIE, że Muamara brutalnie zbrodniczy (to wymyślony przeze mnie czasownik) w Libii? I wcale nie chodzi tutaj o samoloty - z tych zbrodni pułkownik został już DAWNO TEMU ROZLICZONY przez tych samych, którzy odsądzają go od czci i wiary dzisiaj.

Gdyby RB ONZ napisała: zdecydowaliśmy się ukarać reżim Muamara za spowodowanie zestrzelenia przez jego agentów samolotu, o!, to wtedy nie miałbym pytań.
            • malkontent6 Re: czekam na wątek o zbrodniach RT 21.03.11, 15:56

> Z twoich wpisów wynika, że fascynują cię totalitarne telewizje. A mnie - te "de
              > mokratyczne", tzw. "wolne".

Zastanawiam się co jeszcze wywnioskujesz z moich wypowiedzi? Że fascynyję się wędkarstwem?

Jeśli chodzi o moją opinię na temat dziennikarzy to mogę powtórzyc to co powiedziałem Ewci. Nie mam szacunku do tej profesji a piszę te słowa na podstawie dość bliskich kontaktów z tymi ludźmi. Wiem oczywiście, że generalizuję i w ten sposób krzywdzę może jakiegoś dziwoląga, który do tego stereotypu nie pasuje.

> Jeśli założysz wątek o zbrodniach totalitarnej telewizji RT,

Hmm, albo byłem pijany i nic nie pamiętam albo nigdy nie pisałem, że RT to firma zbrodnicza.

> Skąd CAŁA SPOŁECZNOŚĆ MIĘDZYNARODOWA WIE, że Muamara brutalnie zbrodniczy (to w
              > ymyślony przeze mnie czasownik) w Libii?

Pojęcia nie mam. A co otym pisze prasa rosyjska?
              • czlowiek_ksiazka Re: czekam na wątek o zbrodniach RT 21.03.11, 16:06
                Nie no, załamka - nie masz pojęcia czemu RB ONZ przyjęłą taką a nie inną rezolucję????

Człowieku - to po co udzielasz się na gazwyborkowym forum "świat"? Słyszałeś o Libii - wiesz co tam się dzieje?

Nie interesuje cię to? To po co komentujesz mój wpis?
                • malkontent6 Re: czekam na wątek o zbrodniach RT 21.03.11, 16:24

> Nie no, załamka - nie masz pojęcia czemu RB ONZ przyjęłą taką a nie inną rezolu
                  > cję????

Nie. A ty wiesz?

> Człowieku - to po co udzielasz się na gazwyborkowym forum "świat"?

Bo lubię.

> Nie interesuje cię to? To po co komentujesz mój wpis?

Jak wyżej.
          • eva15 Re: czekam na wątek o zbrodniach RT 21.03.11, 15:37
            malkontent6 napisał:

> A tak na marginesie - czy ty naprawde wierzysz dziennikarzom? Miełam kiedys na
            > ten temat ciekawą rozmowę z Ewcią. Ona uważa ludzi tej branży za tych, którzy
            > szukają prawdy. Ja mam zupełnie inne zdanie i aby je wyrazic musiałbym użyć b
            > rzydkich słów.

Ha, ha, ale z ciebie taniutki manipulatorek. Ja napisałam, że dziennikarze POWINNI zajmować się szukaniem prawdy, a zajmują się propagandą.
            • malkontent6 Re: czekam na wątek o zbrodniach RT 21.03.11, 16:10
              eva15 napisała:

> Ha, ha, ale z ciebie taniutki manipulatorek. Ja napisałam, że dziennikarze POW
              > INNI zajmować się szukaniem prawdy, a zajmują się propagandą.

Ewciu, to było tutaj:
              forum.gazeta.pl/forum/w,50,122828613,122849609,Re_Ksiegowy_gdzie_jestes_.html
              Rozmawialiśmy o prześladowaniach dziennikarzy RT w USA i z twojej wypowiedzi wynika, że masz zarzuty do społeczeństwa, w którym ci ludzie musza pracować. Na co ja odpowiedziałem bardzo oględnie, że dziennikarze to banda megalomanów i nie można ich idealizować. Nawet tych z RT.
              • eva15 Re: czekam na wątek o zbrodniach RT 21.03.11, 16:16
                Jesteś tanim manipulatorem, ja piszą o POWINNOSCIACH, czyli o tym czym powinni zajmować się dziennikarze w prawidłowo funkcjonującym społeczeństwie, a ty mi imputujesz, coś czego w moim tekście nie ma i jak zawsze bijesz pianę.
                Szarpanina z tobą jakoś nigdy niczego do dyskusji nie wnosi. Ty zajmujesz sią ciągle jakimś czepialstwem i/lub stawianiem głupich pytań.
                • malkontent6 Re: czekam na wątek o zbrodniach RT 21.03.11, 16:27
                  eva15 napisała:

> Jesteś tanim manipulatorem, ja piszą o POWINNOSCIACH, czyli o tym czym powinni
                  > zajmować się dziennikarze w prawidłowo funkcjonującym społeczeństwie,

Czy dziennikarze RT rzetelnie zajmują się tym czym powinni?
                  • eva15 Re: czekam na wątek o zbrodniach RT 21.03.11, 16:32
                    A czy się nie zajmują?
                    • malkontent6 Re: czekam na wątek o zbrodniach RT 21.03.11, 17:21
                      Jeśli tak twierdzisz tak widocznie jest. Ja tylko powtórzę, że wypowiedzi żurnalistów przyjmuję z dużą rezerwą.
                • czlowiek_ksiazka Re: czekam na wątek o zbrodniach RT 21.03.11, 16:31
                  evo15, przeczytaj wpis malkonenta powyżej - próbuję z nim jak z człowiekiem rozmawiać, a on:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,50,123450145,123459736,Re_czekam_na_watek_o_zbrodniach_RT.html
                  Przepraszam, nie chcę nikogo obrażać, ale u jegomościa wyraźnie dymi pod czachą... Albo jest pijany albo ten tego... za przeproszeniem.
                  • eva15 Re: czekam na wątek o zbrodniach RT 21.03.11, 16:34
                    malkontent ma sposób "dyskusji " charakterystyczny dla pewnej grupy udzielającej się na forum, podobnie dyskutuje kpix, bywszy i paru innych.
                  • eva15 Re: czekam na wątek o zbrodniach RT 21.03.11, 16:36
                    nie warto się z nim szarpać, to jest ciekawsze:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,123450145,123459952,Miedwiediew_podobno_skrytykowal_Putina.html
                    • czlowiek_ksiazka Re: czekam na wątek o zbrodniach RT 21.03.11, 16:38
                      Ależ ja się nie szarpię - byłem grzeczny!
                      Już skomentowałem. Tak na gorąco - nie potrafię jak ty... Zawsze muszę przemyśleć.
                  • amg10 czlowieku-ksiazko, to twoje 21.03.11, 16:46
                    originalne pytanie ciagle bez odpowiedzi. Tez czekam na nia ale .... wiem, ze moge sie niedoczekac.
                    Inne jest tez pytanie - jak na razie malo kogo (z mass mediow) interesujace: W jaki sposob rebelianci weszli w posiadanie broni ?? I w ogole malo jest informacji o tym jak/kiedy i gdzie ci rebelianci sie zorganozowali.
                    • czlowiek_ksiazka Re: czlowieku-ksiazko, to twoje 21.03.11, 16:49
                      Prasa podaje, że zorganizowali się w twitterze czy innym facebooku.

A broń? Zdobyli? Ale jak zdobyli, to musieli napaść - a napaść to nie do końca najbardziej demokratyczne działanie...

A podobno to anioły...
                    • walter622 Re: czlowieku-ksiazko, to twoje 21.03.11, 16:59
                      amg10 napisał:
                      > I w ogole malo jest informacji o tym jak/kiedy i gdzie ci rebelianci sie zorganozowali.

Owszem jest tego niezbyt wiele. Poszukaj o "brygadzie Al-Darnah" ( coś w kontekście wojny
                      w Iraku) i o organizacji AKEM to będziesz znacznie więcej wiedział.
                  • malkontent6 Re: czekam na wątek o zbrodniach RT 21.03.11, 17:30

> Przepraszam, nie chcę nikogo obrażać, ale u jegomościa wyraźnie dymi pod czachą

To jest bardzo możliwe, a teraz przeczytaj jeszcze raz to co sam napisałeś i zastanów się czy z tobą jest wszystko w porządku:

"Z twoich wpisów wynika, że fascynują cię totalitarne telewizje."

"Jeśli założysz wątek o zbrodniach totalitarnej telewizji RT"

forum.gazeta.pl/forum/w,50,123450145,123458150,Re_czekam_na_watek_o_zbrodniach_RT.html
    • mongolszuudan Re: Zbrodnie reżimu płk. Muamara - tak czy ... ta 21.03.11, 13:46
      Wszystkim panstwam gleboko obojetnie wszystkie te zbrodni, Kaddafi i na Libie w ogole. Kazdy kraj glosowal mając na uwadzie swoje wlasnie interesy.

Richard Robert - Libye: les autres cinq du Conseil de sécurité de l’ONU
      www.slate.fr/story/35801/libye-conseil-securite-onu
      Przeklad:
      Пoчемy Рoccия вoздержaлacь oт aвиayдaрoв пo Ливии?
      inosmi.ru/africa/20110319/167498836.html
      • mongolszuudan Re: Zbrodnie reżimu płk. Muamara - tak czy ... ta 21.03.11, 14:33
        Dziś Putin na spotkaniu z pracownikami Wotkinskiego zakladu mówił okropne antyzachodne i anty-UN rzeczy.
        actualcomment.ru/news/21804/
        Faktycznie to można rozumieć jak oskarżenie prezydenta Rosji Miedwiediewa (ktory poszedl na zgode z Zachodem i zle bronil interesy Rosji w UN) w zdradzie.
        colonelcassad.livejournal.com/332836.html
        • mongolszuudan Re: Zbrodnie reżimu płk. Muamara - tak czy ... ta 21.03.11, 15:03
          Zarazem podejrzliwy zaczyna zaprowadzać się idea o możliwym następcy i najbardziej perspektywnym kandydacie w prezydenci po Miedwiediewie - starym przyjacielu Putina - Igorze Sieczinie. Tym razem i we francuskiej prasie:

Нaтaлья Увaрoвa - Игoрь Сечин - третий челoвек в cтрaне
          inosmi.ru/politic/20110311/167261040.html
          Nathalie Ouvaroff - Russie: Igor Setchine, le troisième homme
          www.slate.fr/story/35193/russie-igor-setchine-troisieme-homme
          Sieczin polityk szorstki i z bardzo brutalnym wyglądem. Tacy podobają się Rosjanom:
          "Jawnie ma wszystkie trzy składowe, które powinen mieć Prezydent Rosji: zwierzęcy wygląd, przeszłość kegebisty i skłonność kontrolowac dochody z ropy naftowej. No chyba on jeczcze kiedys tak niechcący rzuci w kamerę frazę: "rozstrzelac" albo "otrujcie jego polonem". W takim razie nawet Putin by spadł w rankingu na jego tle".
        • eva15 Re: Zbrodnie reżimu płk. Muamara - tak czy ... ta 21.03.11, 16:01
          mongolszuudan napisał:

> Faktycznie to można rozumieć jak oskarżenie prezydenta Rosji Miedwiediewa (kt
          > ory poszedl na zgode z Zachodem i zle bronil interesy Rosji w UN) w zdradzie.
          > colonelcassad.livejournal.com/332836.html

Bardzo ciekawy artykuł, tylko jest pytanie, na ile to poważne źródło.
          • mongolszuudan Re: Zbrodnie reżimu płk. Muamara - tak czy ... ta 21.03.11, 16:32
            Zrodlo jak zrodlo. Są niektóre fakty. Są próby jakoś zrozumieć i interpretować ich. A co naprawde tworzy się w głowach kremlowskich intrygantów, to nikt w świecie nie zna i znać nie może. Rosyjska polityka jest bardzo chytra albo odwrotnie naumyślnie bardzo prymitywna, żeby jej chody zgadywać i przewidywać na podstawie jakiejkolwiek logiki - slowianizm i byzantinizm w polaczeniu z persizmem i mongolizmem to taka niestabilna, nieprzewidywalna, wybuchowa i mordercza meszanka. Jeden raz plany wewnątrz planów wewnątrz planów, a w drugi - taka improwizacja, taka zwyczajna słowiańska zdezorganizowanosc, takie niedbalstwo, które niebezpiecznej wszelkich planow, bo nie ma żadnego sposobu zrozumiec te rychy Browna.
        • przyjacielameryki Re: Zbrodnie reżimu płk. Muamara - tak czy ... ta 21.03.11, 16:01
          mongolszuudan napisał:

> Dziś Putin na spotkaniu z pracownikami Wotkinskiego zakladu mówił okropne antyz
          > achodne i anty-UN rzeczy.
          > actualcomment.ru/news/21804/
          > Faktycznie to można rozumieć jak oskarżenie prezydenta Rosji Miedwiediewa (kt
          > ory poszedl na zgode z Zachodem i zle bronil interesy Rosji w UN) w zdradzie.
          > colonelcassad.livejournal.com/332836.html

Dwugłos Rosji w sprawie Libii i rezolucji ONZ?? Putin i Miedwiediew maja w tej sprawie inne zdanie?? Oj, chyba herbatka z izotopem polonu jest już w pogotowiu strategicznym!! Cha!.cha!
          • mongolszuudan Re: Zbrodnie reżimu płk. Muamara - tak czy ... ta 21.03.11, 16:43
            Czemu cieszysz się? Rosja to nie Libia. Kiedy w Rosji niedźwiedzi zaczynają bić mordy jeden jednemu, w takich wypadkach zawsze zadepczą parę-trójkę szakalów, które przeszkadzają pod nogami. Rozumiałem by twoją radość, gdyby rzeczywiście żyłeś w Ameryce - na innym kontynencie, a w Polsce musisz codzienne modlić się Bogu o wiecznym pokoju i spokoju w Rosji.
            • przyjacielameryki Re: Zbrodnie reżimu płk. Muamara - tak czy ... ta 21.03.11, 17:28
              mongolszuudan napisał:

> Czemu cieszysz się? Rosja to nie Libia. Kiedy w Rosji niedźwiedzi zaczynają bić
              > mordy jeden jednemu, w takich wypadkach zawsze zadepczą parę-trójkę szakalów,
              > które przeszkadzają pod nogami. Rozumiałem by twoją radość, gdyby rzeczywiście
              > żyłeś w Ameryce - na innym kontynencie, a w Polsce musisz codzienne modlić się
              > Bogu o wiecznym pokoju i spokoju w Rosji.

Nie modlę się, ale z całego serca życzę Rosjanom pokoju i spokoju Mongoł. Pojmujesz to???
              • romrus Re: Zbrodnie reżimu płk. Muamara - tak czy ... ta 21.03.11, 17:39
                przyjacielameryki napisał:

> Pojmujesz to???

Przyjacieliu, ucz sie rosijskiego i chinskiego, to sie przyda:-))

Nie "pojmujesz", tylko "ponimajesz", po chinsku nie znam.
          • walter622 Re: Zbrodnie reżimu płk. Muamara - tak czy ... ta 21.03.11, 16:45
            przyjacielameryki napisał:
            > Oj, chyba herbatka z izotopem polonu jest już w pogotowiu strategicznym!!

Bieriezowski znów coś pitrasił ?
            • misterpee Re: Zbrodnie reżimu płk. Muamara - tak czy ... ta 21.03.11, 17:17
              Kraje arabskie stana sie strefa okupacyjna i bedzie trwac podziemna wojna na tym terenie. Napad na Libie jest odpowiedzia Obamy na niemozliwosc zaatakowania Iranu. Wplywy Iranu w rejonie zostana wzmocnione. Turcja bedzie coraz bardziej zblizac sie do Rosji i Iranu, Ameryka bedzie tracic zwolennikow globalnie. We Francji tez musi sie cos stac. Nastapi zblizenie Chin, Rosji, Iranu, Brazyli i wielu innych krajow. To sterowane przez Starszych i Madrzejszych domino nie moze trwac bez konca.
              Pamietascie Praska Wiosne, gdyby zachod i NATO pomoglo demokratom czeskim w walce z sowieckim okupantem i zbombardowalo siedzibe Husaka - zamek Hradczanski i cala Zlota Prage. to ajurat podbne do bombardowania libijskich miast.
              • przyjacielameryki Re: Zbrodnie reżimu płk. Muamara - tak czy ... ta 21.03.11, 17:44
                misterpee napisała:

> Kraje arabskie stana sie strefa okupacyjna i bedzie trwac podziemna wojna na ty
                > m terenie. Napad na Libie jest odpowiedzia Obamy na niemozliwosc zaatakowania I
                > ranu. Wplywy Iranu w rejonie zostana wzmocnione. Turcja bedzie coraz bardziej z
                > blizac sie do Rosji i Iranu, Ameryka bedzie tracic zwolennikow globalnie. We Fr
                > ancji tez musi sie cos stac. Nastapi zblizenie Chin, Rosji, Iranu, Brazyli i wi
                > elu innych krajow. To sterowane przez Starszych i Madrzejszych domino nie moze
                > trwac bez konca.
                > Pamietascie Praska Wiosne, gdyby zachod i NATO pomoglo demokratom czeskim w wal
                > ce z sowieckim okupantem i zbombardowalo siedzibe Husaka - zamek Hradczanski i
                > cala Zlota Prage. to ajurat podbne do bombardowania libijskich miast.

Mister ale ci się wszystko poplątało, piszesz kompletne bzdurki. To ten dwugłos przywódców rosyjskich tak pomieszał ci w tej biednej głowinie.???
                Fakt, nie wiadomo teraz jakie jest to właściwe stanowisko Kremla i czyich rozkazów słuchać???? Cha!. cha! Niezły numer!
                Najlepiej w takiej sytuacji zdezerterować, po prostu zwiać mister na Zachód. Wcześniej czy póżniej tak wszyscy robią!

• borrka Serce czekisty w rozterce ! 21.03.11, 17:20
      Tak jeszcze nie bylo.
      Jeden glowny Wanka mowi "czarne", a drugi "biale"....

A ja sie pytam, co ma robic forumowa web brygada Priwislinskij Kraj ?
      Idzie wiosna.
      Trzeba kupic nowe ubranka dzieciom, bo wyrosly.
      I rowerki.
      I szkolna wycieczke do Dzierzynowa na Bialorusi, do muzeum Feliksa Edmundowicza, tez kosztuje.

Placa od postu, ale CO PISAC ?!!!

• mongolszuudan Re: Serce czekisty w rozterce ! 21.03.11, 17:49
        Niczego tu myśleć - czarne będzie białym, a białe czarnym, jak powie najważniejszy Wan'ka albo najważniejszy John. Nasza sprawa dzien i noc ujadać na cudzych, a kto cudzy to my samy wiemy, a kto nie zna - niech czeka dopoki gospodarz nie powie.
        • mongolszuudan Re: Serce czekisty w rozterce ! 21.03.11, 18:10
          nikogo oprocz borrki i przyjciela osobliwie nie obchodzi o czym tam kloca sie dwa kremlowskich jeszcze nie bardzo starych towarzysza. Moze jeden drugiemu kieliszka leczyc kaca nie zostawil.
          • mongolszuudan Re: Serce czekisty w rozterce ! 21.03.11, 18:25
            Miłyje braniaca - tolko tieszaca. Zakochane sprzeczają się - tylko bawią się. Bliscy ludzie na serio nie sprzeczają się. The falling out of lovers is the renewing of love. Swara zakochanych - to odbudowa miłości.
      • igor_uk Re: Serce czekisty w rozterce ! 21.03.11, 18:00
        borcia,ale ty glupi jestes.caly czas udowodniales,ze Miedwiedziew jest tylko marionetka Putina.A jak okazuje sie,ze kazdy z nich moze miec inne zdanie,to zaczynasz robioc z siebie durnia(zreszta ,jak zwykle).
        Miedwiedziew mowi rozumem,widzac korzysci dla Rosji w zaistnialej sytuacji.Putin ,z kolei ,przemowil glosem serca .
    • malkontent6 Re: Zbrodnie reżimu płk. Muamara - tak czy ... ta 21.03.11, 19:41

> Główną, jeśli nie najważniejszą przyczyną podjęcia wiekpomnej decyzji i
      > takiego a nie innego rozumienia libijskiej rzeczywistości ze strony państw zgru
      > powanych w RB ONZ, były i są - jak rozumiem - zbrodnie reżimu Muamara.

Najbardziej zagadkowa jest postawa Rosji w tym głosowaniu. Jak wynika z poniższego artykułu, pochodzącego z najlepszej telewizji na świecie, Rosjanie mieli pewność w jednej sprawie - nie wolno ufać Amerykanom. Autor zaczyna pisaćo Libii aby po chwili przypomnieć inną akcję militarną, tę przeciwko Irakowi. Przypomina, że dowodów na istnienie BMR, a tym samym powodów inwazji, nie było.

"The US has a track-record of starting military campaigns on false grounds."

W takim razie dlaczego delegat Rosji zaledwie wstrzymał się od głosu zamiast skorzystać z prawa veta?
      • amg10 Malkont. kto pyta nie bladzi 21.03.11, 21:42
        malkontent6 napisał:

> ...... dlaczego delegat Rosji zaledwie wstrzymał się od głosu zamiast skorzystać z prawa
        > veta?

tez chcialbym znac odpowiedz na to pytanie.

O to samo bym zapytal tez Chinczykow. Czemu i oni nie zawetowali w UN tej rezolucji ?
        • malkontent6 Re: Malkont. kto pyta nie bladzi 21.03.11, 21:48
          amg10 napisał:

> O to samo bym zapytal tez Chinczykow. Czemu i oni nie zawetowali w UN tej rezolucji ?

Chińczycy może uznali, że nie ma sensu z Libią wojować jeśli można ją sobie przecież kupić, co przy ich rezerwach finansowych nie powinno być trudne. :)
          • amg10 Re: Malkont. kto pyta nie bladzi 22.03.11, 00:41
            malkontent6 napisał:

> Chińczycy może uznali, że nie ma sensu z Libią wojować jeśli można ją sobie prz
            > ecież kupić, co przy ich rezerwach finansowych nie powinno być trudne. :)

Moze tak, moze nie. Watpie bysmy kiedykolwiek poznali motywacje chinczykow. No ale przynajmniej mozemy se tu do syta pospekulowac. A z tym kupowaniem Libii przez Chiny to tez b.watpliwe. Niedlugo Libia prawdopodobnie bedzie nasza/prozachodnia (bez Kafafiego) i chyba nie bedzie sie chciala nikomu sprzedac.
        • misterpee Re: Dlaczego nie bylo veta w RB ? 21.03.11, 23:34
          Pierwsze - rezolucja nie mowi o akcji agresji i wojny, rzeczywistosc jest powtorka tragedi Iraku. Jest bombardowanie na slepo, ofiaramki sa cywile.
          Drugie: konflikt w Iraku zantagonizuje Arakow i muzulmanow o wiele bardziej niz w Iranie, zaangazuje zachod w Saharze i umozliwi przygotgowanie obrony Iranu, poniewaz wiadomo ze Starsi i Madrzejsi ten atak na swoich marionetkach wymusza wczesniej czy pozniej. Szahisci rosyjscy i chinscy maja przemyslane ruchy . Starsi i Madrzejsi wywieraja swoja presje w identyczny sposob jak 2000 lat temu na Rzymianach, ale tym razem powinni widziec ze diaspory nie bedzie.
    • you-know-who Re: Zbrodnie reżimu płk. Muamara - tak czy ... ta 21.03.11, 22:28
      to fascynujace, jaki jestes bezradny w znajdowaniu zrodel infromacji.
      nie znalazles nic w twojej ksiazce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka