Dodaj do ulubionych

kanadyjski general Charles Bouchard

25.03.11, 17:54

przejmuje dowodztwo nad no-fly zone oraz nad misja ochrony cywilow

(tj. niszczeniem armi despoty).

nato nie tylko nie rozpadlo sie, zgodnie z plotkami wymyslanymi przez niektorych, ale wyznaczylo generala z kraju, ktory w oczywisty sposob, tak samo jak usa, zamierza ukrasc libijska rope, udzielic libii strasznych pozyczek,... (dopiszcie prosze, jest was tu duzo, a ja nie moge spamietac wszystkich konfabulacji).

nato planuje na razie 90 dni bombardowan. do tej pory sa one prowadzone bardzo ostroznie (brak potwierdzonych ofiar cywilnych mimo obecnosci licznych dziennikarzy zagranicznych) i miejmy nadzieje, ze tak pozostanie.
Obserwuj wątek
    • you-know-who czy polsce troche nie wstyd 25.03.11, 18:06
      irak: polska ochoczo rzuca wojsko w celu zlikwidowania broni masowego razenia saddama i okupacji kraju. saddam w tym czasie oczywiscie nie ostrzeliwuje swych miast i szpitali. francja i kanada krytykuja i nie ruszaja sie z domu. rada bezp. onz podzielona, nie podpisuje sie pod akcja.

libia: francja i kanada rzuca wojsko w celu (zrealizowanym juz w duzym stopniu) ochrony miliona+ ludzi przed masakra z rak pulkownika. polska nic nie robi, nie rusza sie z domu i nie udziela pomocy. mimo, ze jako czlonek onz jest zobowiazana do udzielenia wszelkiej pomocy zgodnie z rezolucja nr. 1973.
      • zlotamajka bardzo dobrze 25.03.11, 18:10
        Jeden Irak i Jugoslawia nam wystarczy. Nastepnej nie potrzxebujemy.
      • joanna_on-line Re: czy polsce troche nie wstyd 25.03.11, 20:23
        you-know-who napisał:

> libia: francja i kanada rzuca wojsko w celu (zrealizowanym juz w duzym stopniu)
        > ochrony miliona+ ludzi przed masakra z rak pulkownika. polska nic nie robi,
        > nie rusza sie z domu i nie udziela pomocy.
        mimo, ze jako czlonek onz jest zobowiazana do udzielenia wszelkiej pomocy zgodnie z rezolucja nr. 1973.

wstyd... hehe a wiesz jaki byłby wstyd, gdybyśmy wysłali tam te nasze f16? widzę, że nie czytałeś artykułów, które linkowałam w temacie - mamy samoloty, mamy pilotów, ale póki co piloci latają na pokazach i kręca reklamy, a o strzelaniu nawet na poligonie mowy nie ma (no przynajmniej tak było kilka m-cy temu... nie sądzę, żeby tak wiele się zmieniło) - to jak sądzisz co oni mogliby w tej Libii robić? dobre wrażenie?
        może tym razem ktoś pomyślał, zanim popisalismy się naszymi wybitnymi umiejetnościami...
        • wtopek Re: czy polsce troche nie wstyd 25.03.11, 20:32
          48 polskich F16 od ponad roku posiada pełną zdelność operacyjną działań w ramach sił NATO, niedawno wykonywału serię standardowych lotów patrolowych nad państwami bałtyckimi

polecam lekturę prasy branżowej zamiast powtarzania urban legends
          • joanna_on-line Re: czy polsce troche nie wstyd 25.03.11, 21:20
            wtopek napisał:

> 48 polskich F16 od ponad roku posiada pełną zdelność operacyjną działań w ramach sił NATO, niedawno wykonywału serię standardowych lotów patrolowych nad państwami bałtyckimi
            >
            > polecam lekturę prasy branżowej zamiast powtarzania urban legends

>
            jasne - a piloci 36 pułku byli wybitnymi w swoim fachu
            moje info pochodzi ze skrzydlatej polski - nie jest to prasa branzowa, ale sorki jakos branża typowo wojskowa mnie nie pociąga, a mam dosyc duże zaufanie do Hypkiego - on ma coś wspólnego z urbanem? nie wiedziałam ;)

PS. mam nadzieję, że nie wpadłes na pomysł wzięcia dosłownie moich słów, że piloci latają tylko na pokazach i kręcą reklamy, ale ponieważ na tym forum wszystko jest mozliwe, to niniejszym wyjasniam: to była oczywiście celowa przesada, inaczej hiperbola ;)))
          • you-know-who Re: czy polsce troche nie wstyd 25.03.11, 22:39
            mam informacje od pilotow, ze operacyjnych jest tylko mala czesc z tych f16, a na loty szkoleniowe (na benzyne!) nie ma pieniedzy. ale to inna sprawa, coraz lepiej w polsce i od rokuj niestety na swiecie znana.

docen chociaz to, ze nie napisalem w drugiom poscie tego watku (chociaz pomyslalem) ze najszybszym sposobem zakonczenia kampanii libijskiej byloby namowic kadafiego zeby wozil go specpulk 36.
            • you-know-who dygresja o 36tym 26.03.11, 02:35
              nie nasmiewam sie w 36-go, raczej jestem gleboko wystraszony. nie wiem, czy dotarly do was wiesci, ze niedawno o malo nie spadl tu-154 #102, w czasie treningu pilotow. zawinil instruktor. podchodzili duzo za wolno a przy go-around instruktor sciagnal jeden zabek klap za szybko, z wyciagnietym podwoziem. samolot dostal takiego przepadania, ze gdyby to bylo prawdziwe odejscie awaryjne nie wyrobilby sie i bylaby powtorka. mowila o tym tvp24, wojsko przyznalo ze wystapil pewnien blad, ale to, ze byl to niebezpieczny blad instruktora chyba udalo sie wojsku zatuszowac.
      • marouder.eu Ten Bouchard, to zapewne kłebecki Francuz? 29.03.11, 14:48
        Mnie tu kaktus na dloni wyrosnie, jesli kiedykolwiek zolnierz polski odda sie pod dowodztwo francowatemu!
    • zlotamajka Re: kanadyjski general Charles Bouchard 25.03.11, 18:13
      > nato planuje na razie 90 dni bombardowan. do tej pory sa one prowadzone bardzo
      > ostroznie (brak potwierdzonych ofiar cywilnych mimo obecnosci licznych dziennik
      > arzy zagranicznych) i miejmy nadzieje, ze tak pozostanie.

Podobno dzieki tygodnia bombardowan 300 tysiecy ludzi ucieklo, wiekszosc narazie do Egiptu. ONZ juz mowi o katastrofie humanitarnej. Poczekamy 90 dni to z tego kraju nic nie zostanie. Ale jak wiemy bomby NATO sa baaardzo humanitarne i celowne.
      • zlotamajka Re: kanadyjski general Charles Bouchard 25.03.11, 18:15
        Podobno dzieki tygodnia bombardowan 300 tysiecy ludzi ucieklo, wiekszosc narazi
        > e do Egiptu.

Przypomne ze kraj ma 6 milionow mieszkancow. W ciagu tygodnia mamy 300 tysiecy uchodzcow. Dobra robota NATO.
        • you-know-who nie wypada sie smiac, ale musze 25.03.11, 18:27
          majka przestan czytac stroniczki komunistow. 300 tysiecy w ciagu tygodnia ucieklo od... dywanowych nalotow nato :-))) opanuj sie troche, mowilem ze nerwy cio puszcza niedlugo. gadasz od rzeczy i przytaczasz historie, ktore teraz nie maja najmniejszego zastosowania ani podobienstwa do tego, co robia kraje nato.
          • zlotamajka Re: nie wypada sie smiac, ale musze 25.03.11, 18:31
            > majka przestan czytac stroniczki komunistow. 300 tysiecy w ciagu tygodnia ucie
            > klo od... dywanowych nalotow nato :-)))

Akurat ta informacja pochodzi od Human Rights Commission ONZtu z interview z ichnieszym przedstawcielem. Wiem ze niektorym trudno uwierzyc ze naloty i bombardowanie dywanowe jest niebezbieczne i zabija i ze cywile sie boja. Przeciez to bomby humanitarne.
            • joanna_on-line Re: nie wypada sie smiac, ale musze 25.03.11, 20:11
              zlotamajka napisała:

> > majka przestan czytac stroniczki komunistow. 300 tysiecy w ciagu tygodnia
              > ucieklo od... dywanowych nalotow nato :-)))
              >
              > Akurat ta informacja pochodzi od Human Rights Commission ONZtu z interview z ichnieszym przedstawcielem. Wiem ze niektorym trudno uwierzyc ze naloty i bombardowanie dywanowe jest niebezbieczne i zabija i ze cywile sie boja. Przeciez to bomby humanitarne.

Maja - sprawdź proszę def. nalotów dywanowych - to o tym mówi ykw, nie o liczbie uchodźców
              • zlotamajka Re: nie wypada sie smiac, ale musze 25.03.11, 22:39
                Joasiu, a czy ty sie uczylas o DYWANOWYM BOMBARDOWANIU WARSZAWY? Ile dni to trwalo i jakie byly rezultaty? Roznica taka ze te FASZYSTOWSKIE HITLEROWSKIE NIEMCE POZWOLILI NA EWAKUACJE LUDNOSCI PRZED BOMBARDOWANIEM.

Ale rozumiem ze dla ciebie i ykw humanitarne bomby sa dobre i baaaardzo chetnie byscie mieszkali i wychowywali dzieci w kraju dywanowo bombardowanym przez humanitarne bomby NATO. Napewno w nocy bys smacznie spala i dzieci tez kolebane do snu ostrzeliwaniem i wybuchami. W koncu takie bomby to sama muzyka. A o zapachu napalmu to juz nihlista niech z wami porozmawia.
                • joanna_on-line Re: nie wypada sie smiac, ale musze 25.03.11, 22:56
                  zlotamajka napisała:

> Joasiu, a czy ty sie uczylas o DYWANOWYM BOMBARDOWANIU WARSZAWY? Ile dni to t
                  > rwalo i jakie byly rezultaty? Roznica taka ze te FASZYSTOWSKIE HITLEROWSKIE N
                  > IEMCE POZWOLILI NA EWAKUACJE LUDNOSCI PRZED BOMBARDOWANIEM.
                  >
                  > Ale rozumiem ze dla ciebie i ykw humanitarne bomby sa dobre i baaaardzo chetnie
                  > byscie mieszkali i wychowywali dzieci w kraju dywanowo bombardowanym przez humanitarne bomby NATO. Napewno w nocy bys smacznie spala i dzieci tez kolebane
                  > do snu ostrzeliwaniem i wybuchami. W koncu takie bomby to sama muzyka. A o zapachu napalmu to juz nihlista niech z wami porozmawia.

niewiele z tego zrozumiałaś, ale na takim poziomie to faktycznie nie mam przyjemności rozmawiać - bye!

za wiki:
                  Nalot dywanowy – atak powietrzny samolotów bombowych, mający na celu całkowite zniszczenie wybranego celu. Taktyka stosowana głównie podczas nalotów II wojny światowej. Określenie "dywanowy" wzięło się od formacji, w jakiej leciały bombowce. Setki samolotów lecących blisko siebie, na podobnej wysokości, tworzyły zwartą "powierzchnię bombardującą" o bardzo dużym rozmiarze (nawet do 15 000 m²), z wyglądu przypominającą właśnie dywan.
                  • zlotamajka Re: nie wypada sie smiac, ale musze 25.03.11, 23:12
                    Joasiu, ja wiem co to bombardowanie dywanowe. Sama sobie przeczytaj definicje i pomysl jak to wyglada w praktyce.

orzyły zwartą "powierzchnię bombardującą" o bardzo dużym rozmi
                    > arze (nawet do 15 000 m²)[/u], z wyglądu przypominającą właśnie dywan

Czy ty rozumiesz co to znaczy? To oznacza ze 15 km kwadratowych jest dostatecznie bombardowanych? I to ma chronic cywilow?

Moze pisalam dosc ostro ale sluchaja relacji az serce mi sie kraje na mysl o tych ludziach ktorzy to przezywaja. YKW pisze o bombardowaniu przez 90 dni! Pomysl jak wygladala Jugoslawia po 76 dniach! Przeciez tylu celow nie ma! Nie mam zamiaru bronic Kaddafiego, ale on jest mniejszym zlem.

Nie bronie
                    • you-know-who Re: nie wypada sie smiac, ale musze 25.03.11, 23:26
                      serce mi sie lamie jak widze to co piszesz, bo nie rozumiesz ni chu chu co sie teraz dzieje i klepiesz tylko bez zwiazku, o jugoslawii.

nota bene, zapewniam cie, ze wiem doskonale co sie dzialo w jugoslawii (a nawet o tym, z jakim zadowoleniem to bylo ogladane w polsce).
                • you-know-who Re: nie wypada sie smiac, ale musze 25.03.11, 23:00
                  majka, ty tu walisz takie bomby, ze ja juz mam koszmary.
                  jak masz nalot pod dywanem to wez szmate i go zetrzyj. slowo daje, ladna z was parka, ty i kadafi w kwestii tych barbarzynskich nalotow.
                  slowo daje, niedlugo nie zdzierze i cos powiem niehumanitarnie :-)
                  pzdr
    • br0fl0vski Re: kanadyjski general Charles Bouchard 25.03.11, 18:25
      ykw

czy zdajesz sobie sprarawe ze celnosc konwencjonalnych bomb niewiele zmienila sie od 2 wojny swiatowej (w najlepszym przypadku 10 %) a te "itneligetne" nie wiecej niz 50%.
      90 dni freedomizacji, 90 dni masturbacji, nie zapomnij umyc rak

media pisza to co ich wlasciciele im kaza pisac. przyjzyj sie co pisza o reaktorach japonskich.
      • you-know-who Re: kanadyjski general Charles Bouchard 25.03.11, 18:32
        ty brof tez klepiesz te same glupstwa w kolko jak najety. zastanow sie co teraz bombarduje nato, a co w jugoslawii i znajdz siedem roznic.
        • br0fl0vski Re: kanadyjski general Charles Bouchard 25.03.11, 18:44
          co sie zmienilo od tego czasu? poszukaj sobie raportu naczelnego zbrojmistrza US army.
          przeciez musiales slyszec ten eufemizm "collateral damage". masowych grobow w libii poszukac nie mozesz wiec chwasz sie w dysneylandzie.
    • walter622 Re: kanadyjski general Charles Bouchard 25.03.11, 18:50
      you-know-who napisał:

> nato planuje na razie 90 dni bombardowan.

"Na razie". Jak się spodoba Kanadyjczykom i Francuzom to może trochę dłużej będą mogli bombardować ?
      Belgrad bombardowano 78 dni - widać postęp. A może te 12 dni dodano by Kanadyjczycy
      mieli więcej radochy w "utlenianiu" (to chyba coś twojego) Libijczyków ?
      • you-know-who Re: kanadyjski general Charles Bouchard 25.03.11, 19:05
        nie sadze zeby kadafi wytrzymal nawet 60 dni. mowie o planowaniu. ogloszenie takiego horyzontu czasowego to czesc strategii nato w libii.

jesli chodzi o utlenianie wojska kadadfiego, masz jakies argumenty przeciw? nie mow ze tez masz przekonania stalinowskie jak niektorzy tutaj i sadzisz ze jego armia demoluje miasta i masowo zabija w slusznej sprawie
        • wtopek OT 25.03.11, 19:16
          Zastanawia mnie taka skala pogardy dla Libijczyjków wśrod niektórych forumowiczów.

Otoż wg nich ludzie protestujący przeciwko dyktatorowi to ciemna bezwolna masa sterowana i opłacana przez tajemnicze ośrodki (oczywiście tradycyjnie te same), nie mogą sobie wyobrazić, że ludzie autentycznie pragną wolności i prawa decydowania o samych sobie, że nie wystarcza im tylko napełnione koryto i ciepły chlewik..skąd bierze się ta pogarda

Widać ci forumowicze mają tylko takie aspiracje, które przykładają do wszystkich innych - koryto i chlewik, a o reszcie nich decyduje władca namaszczony przez niewiadomo kogo.

I takich władców przede wszystkim podziwiają.
          • you-know-who Re: OT 26.03.11, 01:24
            > Otoż wg nich ludzie protestujący przeciwko dyktatorowi to ciemna bezwolna masa
            > sterowana i opłacana przez tajemnicze ośrodki (oczywiście tradycyjnie te same),
            > nie mogą sobie wyobrazić, że ludzie autentycznie pragną wolności i prawa decyd
            > owania o samych sobie,

tak, a z czego ta pogarda wynika? z lenistwa i nawyku politykierstwa. oni nie maja bladego pojecia kto i dlaczego naraza w libii zycie w starciu z bezpieka i wojskiem. nie maja zamiaru nawet sie dowiedziec. poza tym nie widza potrzeby pomocy tym nieszczesnikom, bo to zli muzulmanie...
        • br0fl0vski Re: kanadyjski general Charles Bouchard 25.03.11, 19:26
          skad ty wiesz o tym masowym zabijaniu jak siedzisz w toronto? media? jakie? te "wolne"? czy ty sobie zdajesz sprawe jak wygladaloby toronto po 90 dniach bombardowania?
          • br0fl0vski Re: kanadyjski general Charles Bouchard 25.03.11, 20:17
            www.youtube.com/watch?v=kw5fNgLeDHY&feature=player_embedded
        • walter622 Re: kanadyjski general Charles Bouchard 25.03.11, 20:12
          you-know-who napisał:
          > masz jakies argumenty przeciw?

Mam, generalnie przeciw zabijaniu.
          Jeżeliby faktycznie zmierzano powstrzymać rozlew krwi w Libii i uniknąć dewastowanie tego Kraju to by tam ONZ natychmiast wysłał misję rozjemczą ( ktoś taki wniosek w ONZ składał,
          a ktoś ten wniosek skutecznie zablokował) a nie przyjmował rezolucję, która jest rozciągliwa jak guma od spranych majtek i dająca każdemu możliwość robienia z Libijczykami co sobie ubzdurają.
          Za kilka lat dowiemy się, że w Libii również rodzą się "dzieci Al-Basrah". Ale ten temat nie znajdziesz na pierwszych stronach gazetek, bo komiwojażerowie "demokracji" będą grzali silniki do kolejnej akcji "wyzwalania" w innym zakątku świata.

Masz i poczytaj sobie co wyprawiają "powstańcy" w Beghazi. W swym zachowaniu niczym
          się nie różnią od żołnierzy Kaddafiego - samosądy, terror i grabieże ludności cywilnej są na porządku dziennym. No ale to są twoje su#insyny. Ten terror rozleje się na cały Kraj i wojnę domową już nic nie powstrzyma - jedne plemiona będą wyrzynały w pień inne.
          A paru "polityków" rozłoży bezradnie ręce i będzie plotło bzdury, że chcieli "dobrze, ale nie wyszło". Podobnie jak nie wyszło w Iraku i Afganistanie.

"Na oczach korespondenta młodzi ludzie zatrzymali samochód przy prowizorycznej blokadzie. - Kierowcy nie dano szansy na obronę. Wbito mu nóż w gardło. Trzech mężczyzn i kobieta zostali wyciągnięci z samochodu i siłą zaprowadzeni do pobliskiego meczetu - relacjonuje dziennikarz. - Kobietę tak długo policzkowano, aż przyznała się, że zamierzała zaatakować świątynie - powiedział muezzin z meczetu, Basim Mohamed."

www.tvn24.pl/12691,1696886,0,1,wolne-bengazi-zyje-w-paranoi-chaos-i-samosady,wiadomosc.html
          • you-know-who nie zdales tego egzaminu walter. 25.03.11, 21:47
            gdybys poswiecil wiecej czasu, mialbys dokonala mozliwosc zobaczyc, uslyszec i przeczytac opinie libijczykow i historie tej rebelii.

obecna misja to jest wlasnie misja rozjemcza: jedyna metoda na szybki rozejm jest w przypadku kadafiego czesciowe utlenienie jego armii, az ta w wiekszosci przejdzie na strone powstancow. na razie, jak ktos po stronie zielonych odmawia strzelania do swoich ziomkow, jest mordowany. musiales slyszec relacje swiadkow, doniesienia o kilkunastu zwiazanych i zastrzelonych zolnierzach itp. a moze i nie, przeciez nie przestudiowales tematu :-(
            • walter622 "Egzaminator" za dychę !!! 25.03.11, 22:33
              you-know-who napisał:
              > gdybys poswiecil wiecej czasu, mialbys dokonala mozliwosc zobaczyc, uslyszec i
              > przeczytac opinie libijczykow i historie tej rebelii.

Znam wielu Libijczyków i wiem co mówią o całej tej "rewolucji".
              Zamieszki w Benghazi zaczęły się gdy jakaś grupa podpaliła kampus robotników-obcokrajowców, po tym wycieli i spalili miejski park, następnie zaczęli regularne polowanie
              na robotników-obcokrajowców (głównie Egipcjan) budujących w Benghazi osiedle mieszkaniowe. Pogromy i grabież - to też, od siły, można nazwać "rewolucją".

> obecna misja to jest właśnie misja rozjemcza:

Dowcipas jesteś.
              Będzie tobie nie do śmiechu - coś twoim kanadyjskim żołdakom chyba się nie uda
              doznać przygód jak w Iraku. Dziś w Addis Abebie zdołano ustalić wstępne warunki zawieszenia broni. Teraz piłeczka jest w "ogródku" koalicji jak te warunki odrzucą to będą mieć problemy z Ligą Państw Arabskich, Organizacją Państw Afrykańskich i Konferencją
              Państw Islamskich. Rezolucję w każdej chwili można zmienić.
              Dowcipny "egzaminatorze" przypuszczam, że w swoich gazetkach nic nie wyczytałeś o negocjacjach w Addis Abebie ?

• des4 spalili miejski park??? 25.03.11, 22:45
                no i pewnie nie było tam polskich strażaków, hehe...

wiarygodność mieciu, wiarygodność...
                • you-know-who Re: spalili miejski park??? 25.03.11, 22:52
                  taa, bullshit a tym parkiem
                • walter622 Ano spalili 25.03.11, 22:52
                  des4 napisał:
                  > wiarygodność mieciu, wiarygodność...

Mieciu, o tym parku było sporo szumu.

> no i pewnie nie było tam polskich strażaków,

Jak by tam byli to by pewnie nieźle oberwali kijem, mieciu.

"Тaк, нa нaших глaзaх был yничтoжен гoрoдcкoй пaрк, coздaнный coвcем недaвнo инocтрaнцaми пo зaкaзy прaвительcтвa cтрaны для этих caмых ливийцев.

Пoдрocтки (т. н. бoрцы c диктaтyрoй Кaддaфи) вырyбили и coжгли деревья в пaрке, вывернyли cкaмейки, изyрoдoвaли вcё, чтo мoгли. Зaтем пoгрoмы перекинyлиcь нa дoмa, где живyт инocтрaнные рaбoчие. Квaртиры грaбилиcь и пoджигaлиcь. Инocтрaнные рaбoчие (из cтрaн Азии и Африки) в жёлтых кacкaх, кoтoрые oни нocят кaк oтличительные признaки, cтaли oбъектoм для нaпaдений co cтoрoны вooрyжённых дyбинкaми мoлoдых людей..."

www.stringer.ru/publication.mhtml?Part=48&PubID=16126
              • you-know-who Re: "Egzaminator" za dychę !!! 25.03.11, 22:51
                nie mam pojecia o addis abebie, daj linka jak masz.

anyway, to wszystkie ligi afrykanskie i ich ustalenia nie maja najmniejszego znaczenia! kampanie typu libijskiej sa drogie (juz calkowity koszt oszacowuje na pare $mld). co oznacza, ze po uruchomieniu logistycznej maszyny nie przerywa sie ich z blachych powodow. na przyklad takich, ze kadafi oglosi zawieszenie broni (przeciez on juz to oglosil dawno i po 5 minutach zlamal), albo jakas organizacja przysiegnie ze tym razem kadafi naprawde bedzie grzeczny. ty i ja wiemy, kiedy kampania sie skonczy i sa po temu wazne powody. moim zdaniem kampania sie skonczy jak wojsko w duzej liczbie zdezerteruje albo jak rebelianci dostana dostatecznie duzo ciezkiego sprzetu (co za pech, nie od rosji tym razem, rosja uzbroila kadafiego). i nie nastawiaj sobie minutnika...
                • zlotamajka Re: "Egzaminator" za dychę !!! 25.03.11, 22:55
                  oznacza, ze po uruchomieniu logistycznej maszyny nie przerywa si
                  > e ich z blachych powodow.

Rozumiem ze MOZLIWOSC POKOJU jest dla ciebie blachym powodem.

A ty slyszales ze uzycie sily w prawie miedzynarodowym jest rzecza ostateczna i nie mozna uzywac jak jest jakakkolwiek szansa na pokoj.
                  • you-know-who Re: "Egzaminator" za dychę !!! 25.03.11, 23:11
                    przeczytaj jeszcze raz rezolucje onz, tam sa sformulowane warunki przerwania akcji zachodniej.

szansa na pokoj byla, ale juz jej nie ma. od paru tygodni jest wojna domowa, z woli kadafiego. w te wojne wmieszaly sie inne panstwa, czym uratowaly mnostwo istnien.
                    wmieszaly sie, co interesujace i nietypowe, po wlasciwej stronie. do tej pory znacznie czesciej wazna byla "stabilnosc" czyli usa wspieralo opresyjne rezimy. ale sadze ze tobie zauwazenie pewnych spraw zajmie sporo czasu.
                    • zlotamajka Re: "Egzaminator" za dychę !!! 25.03.11, 23:15
                      Ciekawe kiedy ty sie ockniesz i zauwazysz ze to nastepny Irak? A moze do konca bedziesz twierdzil ze no tak nie maja szpitali, szkol, pradu i wody ani pracy ale i tak maja lepiej bo nie ma Kaddafiego i mieli wybory. Calkiem mozliwe. W Iraku juz od dawna tesknia za Sadamem.
                      • walter622 Re: "Egzaminator" za dychę !!! 25.03.11, 23:31
                        zlotamajka napisała:
                        > Ciekawe kiedy ty sie ockniesz i zauwazysz ze to nastepny Irak?

On się nie ocknie z prostej przyczyny - do Libii zawędrowały jego szwejki i on musi
                        być z nich dumny. W związku z tym będzie odrzucał wszelką logiczną argumentację.
                        Postaw się w jego sytuacji. Swego czasu przecież też byliśmy dumni, że wdepnęliśmy
                        w Irak i łykaliśmy bezkrytycznie wszelkie brednie o BMR. Ile lat nasi chłopcy przesypywali
                        irackie pustynie by odnaleźć choć śrubkę od tej BMR, uzasadniającą tę inwazję ?
                        Tyle czasu będzie YNK potrzebował by się opamiętać.
                        • you-know-who Re: "Egzaminator" za dychę !!! 25.03.11, 23:35
                          nie moja wina ze wierzyles (lub wierzyliscie, jak piszesz) w bmr i agresje na irak... przykro mi.
                          nie byles co prawda jedyny. ja mialem tuz przed wojna iracka ostre spieciw z jednym polskim dziennikarzem reutersa...
                        • zlotamajka Re: "Egzaminator" za dychę !!! 25.03.11, 23:44
                          Walter, ja tez mieszkam w Kanadzie. I powiem ze mi jest wstyd, wielki wstyd ze ten kraj bierze w tym szalenstwie udzial i ze na to ida moje pieniadze. Co do wiekszosci Kanadyjczykow to zdaje sie wiekszosc o tym baaaaaaardzo malo wie i sie nie interesuje idac wedlug: wszedzie wojna byle moja wies spokojna. No i wierza co bredza media.
                          • zlotamajka Re: "Egzaminator" za dychę !!! 25.03.11, 23:47
                            Ja na Irak nigdy sie nienabralam ani na pierwszy ani drugi. Przed Jugoslawiom moze mialam jeszcze jakie takie zludzenia ale jak juz pisalam dla mnie bombardowanie Jugoslawi to byl last straw co do SMD.
                          • walter622 Re: "Egzaminator" za dychę !!! 26.03.11, 00:12
                            zlotamajka napisała:
                            > jest wstyd, wielki wstyd
                            Kilka dni temu gościłem parę francuskich (pełnokrwistych, a nie takich podrabianych jak forumowy "moralista") profesorów. Gość już leciwy, doskonale obeznany z sytuacją
                            w Maghrebie - w młodości uczestniczył w walkach w Algierii, po tym wiele lat pracował w państwach arabskich. Jakże im było wstyd za Francję. Nawet mi się ich zrobiło żal.
                            Nasz forumowy szwejk musi samemu wdepnąć na te grabie by coś zrozumieć, a jak na razie
                            jest wielce dumny, że w Libii jak sam głosi "utleniają"... - już to sformułowanie daje
                            bardzo wiele do myślenia.
                            Tak na marginesie, ciekawe info dziś zafundował Idriss Deby odnośnie sytuacji w Libii
                            i AKEM - pojawił się nowy, zupełnie zaskakujący "problem". Za kilka miesięcy co
                            poniektórzy ocknął się z ręką w nocniku ( wyślę na priva) .

• zlotamajka Re: "Egzaminator" za dychę !!! 26.03.11, 00:20

> jest wielce dumny, że w Libii jak sam głosi "utleniają"... - już to sformułowan
                              > ie daje
                              > bardzo wiele do myślenia.
                              I do tego pisza z duma o bombardowaniu dywanowym. O Warszawie zapomnieli.
                              Co do linka to wielkie dzieki. Sprawdze i dam glosz ale pozniej bo teraz musze leciec.
                              • you-know-who dywan majki 26.03.11, 01:13
                                majka, przestan pisac te bzdury o bombardowaniu dywanowym. konfabulacje na temat intencji czy moralnosci to inna rzecz, ale nachalne wciskanie falszu bardziej przystoi mezczyznie niz kobiecie.
                                • joanna_on-line Re: dywan majki 26.03.11, 02:38
                                  you-know-who napisał:

nachalne wciskanie falszu bardziej przystoi mezczyznie niz kobiecie.

hmmm... jesteś pewien, że to chciałeś napisać? czy ja dobrze Cię zrozumiałam? mężczyzna może wciskać kit, a kobieta nie?

czyżby w myśl zasady: bo faceci to ... ?
                                  • you-know-who Re: dywan majki 26.03.11, 03:35
                                    mezczyzna mniej bulwersuje. moze to kwestia przyzwyczajenia? ostatecznie olbrzymia wiekszosc politykow to mezczyzni.
                                • zlotamajka Re: dywan majki 26.03.11, 02:58
                                  bombardowaniu dywanowym.

Ja nie pisalam o bombardowaniu dywanowym tylko o bombardowaniu bo przeciez nie zaprzeczysz ze bombardowaniema miejsce. Terminu bombardowanie dywanowe to ty pierwszy uzyles i odebralam to ze z Joasia tego bronicie. Moze troche przesadzilam. Ale patrz ze tylko w ciagu jednej nocy wystrzelili ponad 100 pociskow. Podobno zaczeli tez z cluster bombs. Te robia podobno kratery okolo 30 m srednicy (mowili to podczas bombardowania Iraku i tak przypuszczam ze tak tez jest teraz). I jak tu cywile nie beda zaafektowani czyli mordowani? Przypuszczam tez ze te bomby maja DU. Ale to jakos ciebie nie martwi bo oni sa tylko collateral damage w walce o demokracje.
                            • zlotamajka Re: "Egzaminator" za dychę !!! 26.03.11, 03:29
                              Dalam glos.
                          • jackk3 Re: "Egzaminator" za dychę !!! 29.03.11, 16:02
                            Przecietny kanadyjczyk wlasnie wie stosunkowo duzo na temat Libii. Jestesmy czlonkiem Nato i dlatego bierzemy aktywny udzial w tej 'zabawie'. Jak to sie mowi": 'albo rybki albo ...'
                • walter622 Re: "Egzaminator" za dychę !!! 25.03.11, 23:01
                  you-know-who napisał:

> nie mam pojecia o addis abebie, daj linka jak masz.

Przecież wszystkich "egzaminujesz" i wystawiasz laurki - to se sam poszukaj.

> albo jak rebelianci dostana dostatecznie duzo ciezkiego sprzetu

Kicuś , już kompletnie bredzisz. Przeczytaj uważnie pkt 19 Rezolucji RB ONZ.
                  Przy tym jeden drobny detal - przyjętą rezolucję można w każdej chwili zmienić.

> kampanie typu libijskiej sa drogie (juz calkowity koszt oszacowuje na pare $mld).

Co za problem - Sarki wszystkim zwróci szmal - on w tym zakresie ma duuuże doświadczenie.
                  A tak na marginesie - chodzi tobie o szmal czy,jak sam deklarowałeś, o ludzkie życie ?
                  A może tobie żali tych kanadyjskich żołdaków, którym nie będzie dane posmakować irackiej przygody ?

• you-know-who Re: "Egzaminator" za dychę !!! 25.03.11, 23:18
                    co do $$, tlumacze ci tylko realia, kicius. mozesz sie ze mna zalozyc o to, czy unia jednosci afryjanskiej albo konferencja panstw subsaharyjskich ma cokolwiek do powiedzenia. o ile?

akcja zakonczy sie kiedy rebelia bedzia miala zapewnione zwyciestwo nad rezimem.
                    dokladnie tak powinno byc, poniewaz nie ma powrotu w libii do stalinowskiego zamordyzmu kadafiego, wybij to sobie z glowy.
                    • walter622 Re: "Egzaminator" za dychę !!! 25.03.11, 23:23
                      you-know-who napisał:
                      > wybij to sobie z glowy.

No, no. Gratuluje tobie tonu. Czyżbym dyskutował z przyszłym dyktatorem ( tj. "prezydentem")
                      niepodległej Libii ?
                      Kicuś. Rola rozjemców sprowadza się do rozdzielenia obu walczących stron bez opowiadania się
                      po jakiejkolwiek ze strom konfliktu. Jak widać, bawisz się w "egzaminatora" kompletnie nie znając elementarnych podstaw prawa międzynarodowego.
                    • igor_uk Re: "Egzaminator" za dychę !!! 25.03.11, 23:25
                      YKW,tym postem upokorzyles miliony ofiar represji stalinowskich,porownujac Kaddafiego do Stalina.
                      Napewno ludzi w ZSRR,za czasow Stalina,chcieli by byc tak "gnebieni",jak Libijczyki za Kaddafiego.
                      p.s. YKW,ty naprawda nie masz pojecia o czym piszesz. Aha,zeby bylo jasne.Kaddafi napewno nie jest moim bohaterem.Osobiscie uwazam,ze powinien byl przygotowac sobe zmiane,z 10 lat temu,ale wladza ma to do siebie,ze trudno z nia sie rozstac.
                    • br0fl0vski Re: "Egzaminator" za dychę !!! 25.03.11, 23:37
                      ykw
                      demokracja sie skonczyla. obecny system jest postdemoktratyczny , bolszewia absolutna. rozejzyj sie wokol jak nastepuje erozja praw. nikt tego nie ukrywa. tyle ze wszyscy wszyscy w sklepach dokonuja wyborow co kupic.

rogerhelmermep.wordpress.com/2011/01/28/the-eu-embraces-post-democratic-governance/
                      • you-know-who Re: "Egzaminator" za dychę !!! 25.03.11, 23:44
                        a czy ja twierdze ze w libii celem jest "demokracja", tej prawdziwej, ktorej nie ma i u nas?

to ich sprawa, libijczykow. chca miec republike islamska, beda ja mieli. chca tzw demokracje, moze im sie uda chociaz system wielopartyjny. jesli spiernicza wszystko i pomoc rebelii zaprzepaszcza, ich strata. my powinnismy dac im po 40 latach szanse i wrocic do domu. za 2-3 miesiace, mam nadzieje. 200 czolgow to niewiele.
                        • br0fl0vski Re: "Egzaminator" za dychę !!! 26.03.11, 00:14
                          ykw
                          koszula blizsza cialu zajmij sie zyciem wokol ciebie a libje zostaw libijczykom.
          • misterpee Re: Swietny pomysl- wyslac polskich lotnikow 25.03.11, 21:47
            zwby pilotowali samolot z Sarcozy, Obama i Clinton tak samo jak samo jak Kaczynskiego do Katynia i sztab SP na Pomorzu. W ten sposob uratowaliby ludzkosc. Trzeba im tylko dac katapultowe siedzenia , zeby uratowac nazych rodakow.
            Historia Iraku sie powtarza, high tech wojna zniszczy kraj zupelnie, ludnosc bedzie gotowa zginac w obronie swojego kraju, a konwencjonalna armia nie bedzie w stanie doprowadzic kraju do funkcjonowania. Francja , ktora obiecywala sobie zrodlo nafty na wypadek wojny z Iranem pozostanie bez paliwa, a Putin podyktuje Francuzom swoje warunki. Niemcy beda w doskonalej sytuacji, nafta bedzie plynac pod Baltykiem. A Polacy poprosza Rydzyka o cud.
            Obama zdecyduje sie uderzyc wtedy na Iran i cud bedzie dzielem wspolnym Chin i Rosji.
            • you-know-who rozrzutnie rozdajesz przepowiednie mr p 25.03.11, 22:00
              nie probowales ich sprzedawac? wielu kupi, byle niedrogo, bo to ci ktorych nie stac na internet.
              • igor_uk Re: rozrzutnie rozdajesz przepowiednie mr p 25.03.11, 22:07
                YKW,widzisz li.Wlasnie wiele ludzi,a tu piszace wszysci,maja dostep do internetu.I tam nie ma ZADNYCH podtwierdzen twoich slow,o masowych mordach na cywilach w Libii.
                Moze ja nie moge ich znalezc,to byl by tobie bardzo wdzieczny,jak by ty zalinkowales cos powaznego na ten temat.Najchetniej obejrzalem by zdjecia zbombardowanych domow mieszkalnych,przez lotnictwo Kaddafiego.
                • you-know-who igor 25.03.11, 22:28
                  lotnictwo kadafiego nie istnieje, za to obszerna dokumentacje efektow a nawet samego przebiegu trwajacego obecnie ostrzalu domow mieszkalnych z czolgow i podobnych urzadzen mozesz zdobyc poprzez np. blog libijski na al jazeera english. daj znac jakbys mial jeszcze jakies klopoty, igor, albo gdybys sadzil ze w libii nie jest zabijanych przez ich rezim pareset ludzi dziennie.
                  • igor_uk Re: igor 25.03.11, 22:39
                    YKW,wiem dobrze,co to jest AL Dzazira i przez kogo zalozona i finansowana.Dla mnie nie jest wiarygodnym zrodlem,tym bardziej,ze oprocz pokazywania obrazkow protestujacych ,z haslami w jezyku angielskim,nic nie pokazuje.
                    YKW,przeciez dobrze wiesz,ze w Bengazi(a to milionowe miasto),napewno bylo i jest sporo ludzi ,majace kamery.Dla czego nie ma zadnych ujec,zadnycg swiadectw tych zbrodni.
                    YKW,czy pamjetasz,jak przed atakiem na Irak,calkiem serio,Amerykanie pokazywali Swiatu obrazki,na ktorych byli narysowane ciezarowki ,przystosowane do produkcji broni masowego razenia.Gdzie te ciezarowki?Gdzie ta bron,ktora byloa pretekstem do ataku.
                    Pamjetasz Serbie? Tam rowniez mieli byc ogromne mordy na Albanczykach z Kosowa.ile nam opowiadalo sie o zbiorowych grobach,w ktorych dziesiatki tysiecy pomordowanych mialo byc pochowano.Gdzie te groby? Tyle lat,a nie jednego nie znalezli.
                    Wlasnie dla tego mam sceptyczny stosunek i do tych informacji,o ktorych ty wspominasz.
                    YKW,jak masz cos na udowodnienie swoich slow,to wklej.Tylko na boga,nie slowa anonimowego blogiera.
                    • you-know-who Re: igor 25.03.11, 23:04
                      > YKW,wiem dobrze,co to jest AL Dzazira i przez kogo zalozona i finansowana.Dla m
                      > nie nie jest wiarygodnym zrodlem,tym bardziej,ze oprocz pokazywania obrazkow pr
                      > otestujacych ,z haslami w jezyku angielskim,nic nie pokazuje.

serio mowisz czy sie wyglupiasz? poszukaj jeszcze raz.

• igor_uk Re: igor 25.03.11, 23:05
                        YKW,widze,ze nie masz checi na rzeczowa dyskusje.
                        • you-know-who Re: igor 26.03.11, 06:18
                          > [al jazeera] oprocz pokazywania obrazkow pr
                          > otestujacych ,z haslami w jezyku angielskim,nic nie pokazuje.

wiesz kto fiansuje al jazeere i nie wierzysz. zreszta nie ma sie o co klocic, bo al jazeera nic w ogole nie pokazuje, same inscenizacje dla zachodnich konsumentow.
                          no jak moge z toba igor dyskutowac rzeczowo, powiedz sam. jaja sobie robisz jak berety. docen, ze to wyczulem i NIE zaczalem dyskutowac.
                          • igor_uk Re: igor 26.03.11, 06:50
                            YKW,wystarcze jeden(chociaz by ) link i bedziemy robic jaja z innych obroncow Kaddafiego,razem.A wiesz,ze co co,ale jaja robic potrafie.
                            YKW,powtorze sie.Nie wierze w tysiecy ofiar wsrod BEZBRONNYCH cywile z rak ludzi Kaddafiego,jak rowniez nie wierze w ofiary wsrod cywile od bombardowan koalicjantow.
                            Idzie wojna informacyjna,w ktorej Kaddafi jest bez szans (zreszta na ten temat zalozylem watek swego czasu).
    • melord kanadyjski ... 25.03.11, 23:23
      zastanaiwa mnie skad u Ciebie...ykw, ten entuzjazm dotyczacy obracania w perzyne Libii
      o ile pamietam byles przeciwnikim/krytykiem interwencji w Iraku i Afganistanie
      Czlowiek Twojego pokroju...stateczny naukowiec,wykladowca nauk scislych(bodajze),odpowiednio wynagradzany mieszkajacy w zaciszu spokojnej i dostatniej Kanady "wyzwala" Libie z rak Kadafiego przy uzyciu samolotow bombardujacych , obcy,nieznay wiekszosci do niedawna Kanadyjczykom kraj...
      Jaki cel i jakie korzysci widzisz dla Kanady angazujac sie tak goraco w interwencje sil zbrojnych swojego kraju??.....jakies musza byc,nie ma nic za darmo....chyba ,ze najelo sie jako "mieso armatnie"
      Co ta interwencja zmieni w kraju czysto islamskim gdzie religia wskazuje na co allah pozwala na co nie co jest sprzeczne z nawet podstawowymi zasadami demokracji.....dotychczasowego dyktatora,zastapi nastepny z ta roznica ,ze posluszny...watpie jednak,ze posluszny Kanadzie.

ps.mialem do Ciebie zal za wprowadzenie mnie i innych w blad w sprawie pewnego lotniska
      d..dalem nieswiadomie wierzac w twoje doswiadczenie lotnicze i znajomosc rzeczy
      bylo,minelo...przetrawilem
      • you-know-who Re: kanadyjski ... 25.03.11, 23:32
        > Co ta interwencja zmieni w kraju czysto islamskim

sporo. za duzo opowiadac, musze sie oddalic. zobaczysz sam za pare miesiecy, za rok.

jakiego lotniska? to brzmi ciekawie.
        • melord Re: kanadyjski ... 25.03.11, 23:54
          you-know-who napisał:

> jakiego lotniska? to brzmi ciekawie.

pewnego lotniska na Karaibach w dyskusji z jednym(sp) z Francji(nie p-f), ...pare lat temu
          ces-io z Oregon przyblizyl jego sylwetke po fakcie...

• you-know-who Re: kanadyjski ... 26.03.11, 00:59
            uhm. pamietam. no i co cie niepokoi, ze wtedy tez mialem calkowita racje?
            • melord Re: kanadyjski ... 26.03.11, 04:06
              dzisiaj juz absolutnie mnie nic nie niepokoi
              racji wtedy nie miales,do czego sie zreszta przyznales...ciut za pozno

czy bedziesz mial racje w sprawie Libii,pozyjemy zobaczymy....choc przyklad "demokratycznych" zmian w Iraku i Afganistanie nie napawa optymizmem
              • you-know-who kochany, czy nie zauwazyles ze ykh zawsze ma racje 26.03.11, 06:07
                bo
                (a) to jest taki nick (przeczytaj profil)
                (b) ma wiecej wiedzy na wiele tematow niz caly pluton tutejszych pundits (niestety!)

zle zrozumiales ten fragment ktory napisalem niedawno:
                -------
                > a sprawa picarda, to byly czasy.. cos sie dzialo. (gdybym wiedzial, ze on taki, no,
                > stateczny starszy pan, to bym moze nie udowadnial mu z takim impetem, ze nie > pilotowal niczego na gwadelupie. sprawa tozsamosci nie byla calkiem jasna,
                > dlatego ciesze sie ze ja wspolnie wyjasnilismy
                ------

picard udawal pilota (latajacego na gwadelupie), co ykw jak wiadomo denerwuje; wyczywa to na kilometr. rozmawialem z picardem przez telefon przy okazji afery cs-a, i ogolnie wyczulem ze to nie jest jakis mlodzik ktoremu sie nalezy skopanie tylka, tylko starszy gosciu. po tym go nie atakowalem i nie wypominalem niczego,
                a i on nie mial do mnie pretensji, jak mysle, bo pomoglem mu pozbyc sie gryzacych go bez przerwy po kostkach ludzi, z ktorych niektorzy tu sa na fs w tej chwili, wiec sie do nich zglos jak chcesz znac historie sprawy. bylismy kwita. niestety jak wiesz w rok czy 2 potem umarl.

co nie oznacza ze ykw mylil sie w sprawie lotniska na gwadelupie albo tego czy picard2 tam latal (w sensie pilotowal). oczywiste, ze dom pewnie tam mial.
                po prostu zle cos chyba zrozumiales.
    • you-know-who kanadyjski rzad dostal votum nieufnosci, 26.03.11, 03:38
      beda przedterminowe wybory w maju. spiesze doniesc, ze jest to cwiczenie robione tu okresowo i nie ma zwiazku z libia ani niczym takim.
      • misterpee Re: dowody na mordy Kadafiego 26.03.11, 04:13
        Dowody przywiezie Obama z podrozy po poludniowej Ameryce. duzo cial widziano na plazach w Leblon, Capacabana, Urca, Botafogo, Niteroi. Ciala byly bardzo skapo odziane.
        Rowniez znaleziono BMZ Saddama Husseina ukryta w kokosach. Berlusconi chce zrobic natowski pokaz tych cial w swojej willi na Korsyce. Sarkozy, premier Czech i Tusk zapewne beda tam ogladac ta instalacje. Sadzac z poprzedniego pokazu premiera czeskiego, nie beda miec majtek.
      • amg10 Bo kanadyjski rzad Harpera to pierwszy 29.03.11, 06:27
        w historii Commonwealth'u rzad, ktory zostal uznany jako majacy pogardliwy stosunek do swojego parlamentu - dorobek nie do pozazdroszczenia.
    • br0fl0vski Re: kanadyjski general Charles Bouchard 26.03.11, 05:56
      www.youtube.com/watch?v=AqKdDNM7jpQ&feature=player_embedded#at=81
    • bogumilka Mimo wszystko po co bronić Arabów? 80% procent 29.03.11, 05:29
      Arabów życzy całemu Zachodowi upadku.
      • darekvtb Re: Mimo wszystko po co bronić Arabów? 80% procen 29.03.11, 09:30
        Widocznie "Zachod" solidnie sobie zapracowal wsrod Arabow na taki stosunek do siebie..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka