Dodaj do ulubionych

Oswajanie Rosji czy ... Polski? :) A może Niemiec?

08.04.11, 16:55
Ja już mam np. dość tekstów o Rosji.

Co z tego skoro GazWyb niestrudzenie o niej pisze w trybie ciągłym?? Od wielu lat. Bez przerwy.

Dzień, godzina nie mija, żeby jakiś tekścior o "ruskich" nie został wydrukowany w "wolnym" i opiniotwórczym polskim piśmie.

Red. Bartosz T. Wieliński popełnił artykuł pod cywilizowanym i demokratycznym tytułem:
Oswajanie Rosji

wyborcza.pl/1,76842,9390631,Oswajanie_Rosji.html
Oswaja się zwykle coś groźnego i dzikiego, najczęściej zwierzęta.
Czy autorowi uszedł-by na sucho taki np. tytuł: Oswajanie Izraela albo Oswajanie Żydów?
Nie - i słusznie - bo taki tytuł cuchnął-by na kilometr brunatnymi latami 30. XX w.

Dlaczego wobec Rosji może(?) być stosowana bezkarnie jakaś neo-nazistowska taryfa ulgowa? Jaki jest cel polskiej żurnalii - eksploatowanie, umacnianie powszechnej polskiej jaskiniowej rosofobii? Po co to robi?

Wracając do tekstu, w sumie jak zwykle - w wykonaniu polskich wybitnych ekspertów medialno-elytarnych - bardzo śmiesznego.

"Najbardziej na zachód wysuniętej enklawy Moskwa często używała jako strachy na Lachy"

-
Obserwuj wątek
    • borrka Czekistowska biegunka umyslu. 08.04.11, 17:19
      Nasz drogi Czekista z Bukwarem, najwyrazniej cierpi na dolegliwosc, ktora ktos juz zdiagnozowal u Nelly Rokity, jako biegunke myślowa.
      Nigdy nie jestem w stanie przeczytac wiecej, niz pare linijek tego belkotu Pawlika Morozowa naszych czasow.

Tak wiec nie oceniam merytorycznie.
      Podziwiam plodnosc umyslu i zazdroszcze wierszowki.
      A na dolegliwosc telewizja poleca ostatnio Stoperan.
      • czlowiek_ksiazka naziści pomiotu UPAkowskiego 08.04.11, 17:23
        Ci to dopiero lubowali się w eksperymentach medycznych, co tam jakiś stoperan...
      • przyjacielameryki Re: Czekistowska biegunka umyslu. 08.04.11, 17:28
        borrka napisał:

> Nasz drogi Czekista z Bukwarem, najwyrazniej cierpi na dolegliwosc, ktora ktos
        > juz zdiagnozowal u Nelly Rokity, jako biegunke myślowa.
        > Nigdy nie jestem w stanie przeczytac wiecej, niz pare linijek tego belkotu Pawl
        > ika Morozowa naszych czasow.
        >
        > Tak wiec nie oceniam merytorycznie.
        > Podziwiam plodnosc umyslu i zazdroszcze wierszowki.
        > A na dolegliwosc telewizja poleca ostatnio Stoperan.

Borka, a kogo zaliczyłbyś do forumowych opłacanych(bądż społecznie pracujących entuzjastów putinowskiej Rosji)?
        Moim zdaniem to: książka, Eva15, mister, pimpus, Walter, koślawa Majka. zastanawiam się nad Igorem ale nie mam pewności.
        • borrka Stary inspektor FSB w metalowych okularkach? 08.04.11, 17:35
          Moze on jeden kreuje te wirtualne "osobowosci" ?
          No, z wyjatkiem Efci, ktora jest indywidualnoscia i nie placa Jej od wiersza.
          • przyjacielameryki Re: Stary inspektor FSB w metalowych okularkach? 08.04.11, 17:59
            borrka napisał:

> No, z wyjatkiem Efci, ktora jest indywidualnoscia i nie placa Jej od wiersza.

Być może tak jest. Ale zwróć uwagę na taki fakt: krytykuje, często w sposób absurdalny demokrację i USA(co ma znamiona propagandy), krytykuje i wyśmiewa polskie przemiany po 1989 r, w ogóle nie dostrzega sukcesów Polski i nie cieszy się nimi, jednocześnie wychwala i promuje Rosję putinowską, w gruncie rzeczy państwo mafijne stworzone przez Putina. Do tego trzeba dodać, że wyemigrowała do Niemiec a nie do zachwalanej Rosji i w pełni korzysta z dobrodziejstw tej krytykowanej demokracji.
            Ja mam wielu przyjaciół Niemców polskiego pochodzenia, którzy w latach 80-tych wyemigrowali do Niemiec, przyjęli obywatelstwo niemieckie(dwie takie osoby musiały udowodnić jakieś korzenie niemieckości) są Niemcami, zajmują dosyć wysokie stanowiska ale utrzymują ścisłe więzi z Polską, cieszą się polskimi zmianami i polskimi sukcesami, oglądają polskie seriale itp. Podobnie rodowici Niemcy(przyjaciele i znajomi tych znajomych) też są pod wrażeniem polskich sukcesów i zmian. Nikt z nich nawet w mg. nie przypomina postawy Evy. Jej nienawiść do Polski, do USA i do demokracji jest mocno zastanawiająca???
            • borrka Efcia jest antyamerykanska. 08.04.11, 18:17
              Przede wszystkim
              Nie wnikam dlaczego, ale takie zalozenie pozwala ocenic jej dzialalnosc forumowa jako skuteczna.
              Trafnie wylapuje kazde amerykanskie potkniecie.
              Polska jawi sie naszej Efci bastionem pro-US w Europie i to jest grzech smiertelny, nie do odkupienia.

Wreszce, Efcia ma swoje slabosci - bezkrytyczne uwielbienie dla Rosji.
              O ktorej ma pojecie zerowe w skali absolutnej.
              Zapewniam, ze gdyby Brezniew zyl, bylby w oczach Efci mezem stanu i nadzieja postepowej ludzkosci.

Ale od czasu do czasu wynajdzie cos ciekawego.
              Jak ten news o Leszczykach.
              I ma pewnie pare nickow na forum.
              • eva15 borrcia - lobotomek 08.04.11, 19:46
                Borrcia pocieszny, C_K ma rację, że przypomina o twojej operacji. To wiele tłumaczy i cię usprawiedliwia. Możliwe, że to dlatego nie pojmujesz, że jeśli się krytykuje negatywne zjawiska, to wcale nie oznacza, że się nie lubi danego kraju. Ja USA lubię, ale nie lubię, jak są rządzone i TO krytykuję. Ty podchodzisz po leninowsku, pryncypialnie - kto nie z nami ten przeciwko nam. Czarne-białe.

Wiem, borrcia, że jesteś lepszy ode mnie. Ty znasz nie tylko "Wańki" tak na wylot, że aż Rosjan na forum zatyka (ze śmiechu), znasz też język "hitlerowski", co nie jest moim udziałem.
                • igor_uk Re: borrcia - lobotomek 08.04.11, 19:57
                  Ewa,borcia ,wyraznie to widac,walczy z jeb-koziolkiem (januszkiem po twojemu) o tytul najlepszego klauna forum "Swiat". Dla tego do jego wypocin trzeba podchodzic pod tym katem.
              • eva15 Borrcia domorosły psycholg Effci 08.04.11, 20:20
                borrka napisał:
                > Zapewniam, ze gdyby Brezniew zyl, bylby w oczach Efci mezem stanu i nadzieja po
                > stepowej ludzkosci.

Niestety jak zawsze się mylisz. Brezniew to był zastój, zarośnięa wodorostami sadzawka, nuuuuda.
                Putin to dał czadu, rozgonił towarzystwo w p...u, jak za przeproszeniem Stalin, aż pierze fruwało, z tą tylko różnicą, że nie wysłał do łagrów. Za Putina to się działo! Całkiem jak w dobrym filmie kryminalnym, wartka akcja, szybki odstrzał czarnych charakterów. Lubię szybkie auta i szybkie akcje, borrcia, a ty mi tu z truchłem Breżniewa wyjeżdzasz....
                • borrka Dzialo sie za Jelcyna. 08.04.11, 20:26
                  Chlopaki czolgami strzelali do parlamentu, na przyjecia panowie przychodzili ze szpanerskimi pistoletami pod marynarka, a do knajp moskiewskich wchodzilo sie przez lotniskowe bramki kontrolne.

Putin, to nuda , a w kategorii samochodow trabant.
                  No, moze z silnikiem Polo.
                  Tylko skad Ty Efcia mozesz cos na ten temat wiedziec ?
                  • eva15 Oj, borrcia, borrcia 08.04.11, 21:56
                    Ty nic nie rozumiesz. Jelcyn wpuścił bandytów do miasteczka i ci okradali i terroryzowali wszystkich mieszkańców. A później przyszedł Putin i niczym samotny kowboj "W samo południe" wypędził schwarzcharaktery. Ci strasznie wrzeszczeli uciekając (niektórzy wrzeszczą po dziś dzień). Dopiero się działo!
                    • borrka Droga Efciu. 08.04.11, 22:16
                      Jesli juz koniecznie chcesz pozostac w konwencji High noon, to powiedzialbym raczej, ze dzielny szeryf Wowa Cooper, zamknal jednego koniokrada.
                      Reszcie zawiesi na piersi gwiazde (czerwona?) deputy sheriffa i ... tak juz zostalo.
                      • eva15 Re: Droga Efciu. 08.04.11, 22:29
                        Zapominasz o tych, którzy z wrzaskiem uciekli zagranicę. Gwiazda zawisła tylko na piersiach tych, którzy uznali nowe porządki.
                      • igor_uk Re: Droga Efciu. 08.04.11, 22:32
                        borcia i ty twierdzisz,ze znasz Rosje?
                        Czy naprawda zamkneli tylko jednego koniokrada?O jednym to trabia,a o reszcie milcza twoi zrodla.
                        Poczytaj to,czy nie zauwazysz w tym cos dziwnego.
                        В Бyтырке пoявитcя cинaгoгa
                        • eva15 Hierarchia koniokradów i ich znaczenie 09.04.11, 01:42
                          Borrcia, to wyszkolony produkt mainstreamu. Zauważa tylko tych koniokradów, a raczej tego jednego koniokrada, nad którymi wyje z bóliu zraniony SMD (System Międzynarodówki Demokratów) , bo położył w w nim wyjątkowo wielkie nadzieje. I wyjątkowo dużą kasę. Reszta to płotki, drobne rybki, czyli szkody kolateralne.
                          • borrka Chcialoby sie rzec .... 09.04.11, 02:14
                            Bo to sa nasze koniokrady!
                            Ale z lekka bym przesadzil.

PS. Efciu demonizujesz poczciwych koniokradow.
                            Zrobili sie pyszni i butni, zamiast nowomowa medialna, byc "spolegliwi".
                            Tez blednie uzywasz tego okreslenia ?
                            • eva15 To są szachy i judo borrcia 09.04.11, 02:25
                              borrka napisał:

> Bo to sa nasze koniokrady!
                              > Ale z lekka bym przesadzil.

Wszystkie koniokrady były "wasze", ale jedne bardziej, a drugie mniej ważne. To jak w szachach, są figury łatwe do poświęcenia i b. trudne, praktycznie niemożliwe, jeśli chce się wygrać partię. Judoka wiedział gdzie uderzyć, a gdzie się uchylić.

> PS. Efciu demonizujesz poczciwych koniokradow.

Tylko głupiec i pyszałek elceważy przeciwnika, borrcia, i czyni go mniejszym niż jest, to bardzo polskie, widać udzieliło ci się na Mazowszu.

> Zrobili sie pyszni i butni, zamiast nowomowa medialna, byc "spolegliwi".
                              > Tez blednie uzywasz tego okreslenia ?

Nudzisz, o tym dyskusja już była.

• borrka Judoka partie przegral ! 09.04.11, 02:34
                                Albo, jak pisze Arnaud w Le salaire de la peur,
                                wygral, ale oszukal go krupier...

Dobranoc Efciu - Wschod sie czerwieni u nas na Mazowszu (Gockim).
                                • eva15 Re: Judoka partie przegral ! 09.04.11, 02:48
                                  borrka napisał:

> Albo, jak pisze Arnaud w Le salaire de la peur,
                                  > wygral, ale oszukal go krupier...

Zgoda, ale może też być tak, że grający i krupier trzymają się w szachu...

> Dobranoc Efciu - Wschod sie czerwieni u nas na Mazowszu (Gockim).

nawzajem, borrcia
                    • przyjacielameryki Re: Oj, borrcia, borrcia 09.04.11, 09:18
                      eva15 napisała:

> Ty nic nie rozumiesz. Jelcyn wpuścił bandytów do miasteczka i ci okradali i ter
                      > roryzowali wszystkich mieszkańców. A później przyszedł Putin i niczym samotny k
                      > owboj "W samo południe" wypędził schwarzcharaktery. Ci strasznie wrzeszczeli uc
                      > iekając (niektórzy wrzeszczą po dziś dzień). Dopiero się działo!

Wzruszyłem się do łez. Są jednak na tym świcie wybitni i szlachetni ludzie!!
        • czlowiek_ksiazka wróg-umysłu :) 08.04.11, 17:35
          Ja akurat nie muszę się ciebie, wybitny mędrcze forumowy i elytarny poławiaczu szpiegów he he :), pytać kogo bym na forum zaliczył do społecznych za przeproszeniem duraczków ... :)
      • walter622 Borrata biegunka umyslu. 08.04.11, 17:36
        borrka zaśmiecił forum jednym i tym samym tekstem. Wiadomo - zbliża się weekend a z nim na forum pojawiło się widmo borratyzmu, odór politury i zgraja czerwonych myszek.

> A na dolegliwosc telewizja poleca ostatnio Stoperan.

Borrat, w twoim przypadku jedyne co jest zalecane to ESPERAL.
        • czlowiek_ksiazka Re: Borrata biegunka umyslu. 08.04.11, 17:38
          Sto pociech na forum z tymi nieborakami po lobotomii :)
          • johnny-kalesony Re: Borrata biegunka umyslu. 08.04.11, 18:08
            To prawda. Dużo was tutaj ...

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
            • eva15 Re: Borrata biegunka umyslu. 09.04.11, 01:45
              johnny-kalesony napisał:

> To prawda. Dużo was tutaj ...

Walnij ty sobie kalesonami w biustonosz, listonoszu.
              • johnny-kalesony Re: Borrata biegunka umyslu. 09.04.11, 14:34
                W twój biustonosz?

Pozdrawiam
                Keep Rockin'
    • przyjacielameryki Re: Oswajanie Rosji czy ... Polski? :) A może Nie 08.04.11, 17:22
      A w zasadzie to o co ci chodzi?? Rosja ma fatalną opinię w świecie i w oczywiście w Europie ale to nie oznacza, że z Rosją nie należy współpracować, jakoś trzeba to robić. Tyle, że coraz częściej będzie to czynione w ramach całej UE a nie przez poszczególne kraje unijne. Taka jest polityka UE, taka jest filozofia integracji europejskiej - mówić jednym głosem! Taka filozofia działania będzie się tylko pogłębiać a przykładem jest wspólna - polsko-niemiecka inicjatywa wypracowywania jednej polityki wobec Rosji, Białorusi czy Ukrainy. Polska i Niemcy są sojusznikami w NATO, są w UE i są ważnymi partnerami gospodarczymi i to normalne że sojusznicy i partnerzy podejmują wspólne działania wobec krajów trzecich, w tym wypadku Rosji.
      O czym więc mowa?

• czlowiek_ksiazka Re: Oswajanie Rosji czy ... Polski? :) A może Nie 08.04.11, 17:30
        "Rosja ma fatalną opinię w świecie"
        -
        • przyjacielameryki Re: Oswajanie Rosji czy ... Polski? :) A może Nie 08.04.11, 17:42
          czlowiek_ksiazka napisała:

> "Rosja ma fatalną opinię w świecie"
          > -
          • igor_uk Re: Oswajanie Rosji czy ... Polski? :) A może Nie 08.04.11, 17:53

przyjacielamerykanski.nie ogulniaj ! Pisz tak-u mnie(dupolizaamerykanskiego),Rosja ma fatalna opinie.Nie wypowiadaj sie w imieniu calego Swiata.
            -------
            Мoй дрyг! Ты злишьcя? - Знaчит ты не прaв...
            Złościsz się, przyjacielu ? - To znaczy, żeś pobłądził.
            (tłumaczenie na polski-gat45)
    • mara571 czy ktos z ideologicznych przeciwnikow 08.04.11, 20:19
      borrki zadal sobie kiedykolwiek trud i sprawdzil, co to byla lobotomia i jakie sa jej konsekwencje?
      • igor_uk Re: czy ktos z ideologicznych przeciwnikow 08.04.11, 20:22
        mara,o czym ty piszesz?Jakie idealogiczne przeciwniki moga byc u klauna?
        borcia nie uprawia tu zadnej idealogii.
        • borrka Mylisz sie, Igorek. 08.04.11, 20:31
          Ja oswajam Wanki.

• igor_uk Re: Mylisz sie, Igorek. 08.04.11, 20:52
            borcia,nie wiem co ty robisz,ale ja zajebiscie bawie sie,czytajac twoi teksty.
            • borrka Znaczy, jestes na dobrej drodze do oswojenia. 08.04.11, 21:04
              Staraj sie Igorek, a ja konfietoczkoj ugoszczu.
              • igor_uk Re: Znaczy, jestes na dobrej drodze do oswojenia. 08.04.11, 21:08
                borcia,ty nasz niesforny przyjaciol,czy ty nie zauwarzyles,ze to my ciebie oswoili.Ale zrobili tak fachowo,ze ty nawet tego nie zauwazyles.
                jak tam rura,czy jeszcze pamjetasz?
                • borrka Mnie Ruskie dawno oswoily. 08.04.11, 21:14
                  A tutaj, ot tak ... z czekistami sie przekomarzam.
      • walter622 Witaj Mara571 09.04.11, 14:09
        mara571 napisała:
        > sprawdzil, co to byla lobotomia

Mara, przed kilku laty borrat przechwalał się, że przeszedł zabieg lobotomii, więc trza na słowo przyjmować jego stwierdzenia, podobnie jak stwierdzenia p_f o jego "szlacheckim"
        rodowodzie.

> jakie sa jej konsekwencje?

W przypadku borrata najwyraźniej konsekwencje tego zabiegu objawiają się w jego pociesznych wypowiedziach na tym forum. Jeżeli facio twierdzi, że Dostojewski był pedofilem, a dowodem na to wg. borrata jest brak jakichkolwiek dowodów, potwierdzających to jego epokowe odkrycie, to faktycznie trzeba się poważnie zastanawiać co jemu wycieli, że głosi takie bzdury.

Zwróć również uwagę, że borrat z braku jakichkolwiek argumentów, dyskusję przenosi na płaszczyznę osobistych utarczek, wyzywając adwersarzy od komsomolców, czekistów itd.
        Takie zachowanie również potwierdza, że facio ma coś solidnie z główką lub jest solidnie nawalony.

No i dzięki staraniom borrata cała dyskusja sprowadza się ponownie do bicia piany. Choć temat sam w sobie jest przedni - gazownia zaczęła publikować domowe wypracowania początkujących gimnazjalistów - czego najlepszym przykładem może służyć wskazany artykulik tego początkującego wacka. Najwidoczniej super-wackowi szykują zamianę.
    • kylax1 A owe teksty i tak nie maja na nic wplywu. 09.04.11, 16:20
      Tak bezproduktywne dzialanie, w kazdym normalnym biznesie, doprowadziloby do zwolnienia osob za to odpowiedzialnych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka