Dodaj do ulubionych

Ocean rosyjskiej biedy

06.07.11, 13:22
W Rosji jest już ponad 30 milionów biedaków. Żyją poniżej minimum egzystencji, które stanowi granicę skrajnego ubóstwa. W skład koszyka minimum wchodzą tylko potrzeby mieszkaniowe i podstawowa żywność.

Rosstat opublikował dane o rosyjskiej biedzie w I kw. tego roku. W ciągu roku o 2,3 mln zwiększyła się liczba Rosjan, których dochody miesięczne są niższe od minimum - 6473 rubla (631 zł). W sumie biedaków jest już w Rosji 22,9 mln, ale zdaniem ekspertów liczba ta jest zaniżona. Rzeczywisty poziom rosyjskiego ubóstwa może sięgać nawet 30 mln ludzi.

kresy24.pl/showNews/news_id/16951/
Obserwuj wątek
    • j-k bieda , bieda, ale te "maszyne" tobym chcial :) 06.07.11, 13:35
      http://www.eastfoto.org/index.php?eID=tx_cms_showpic&file=uploads%2Fpics%2F021_706fc6_02.jpg&md5=5ef7768ee07c9cb7628910e62d16dc02d6f6dbc2¶meters[0]=YTo0OntzOjU6IndpZHRoIjtzOjU6IjEwNDJtIjtzOjY6ImhlaWdodCI7czo1OiIx¶meters[1]=MDQybSI7czo3OiJib2R5VGFnIjtzOjQxOiI8Ym9keSBzdHlsZT0ibWFyZ2luOjA7¶meters[2]=IGJhY2tncm91bmQ6I2ZmZjsiPiI7czo0OiJ3cmFwIjtzOjM3OiI8YSBocmVmPSJq¶meters[3]=YXZhc2NyaXB0OmNsb3NlKCk7Ij4gfCA8L2E%2BIjt9
    • przyjacielameryki Re: Ocean rosyjskiej biedy 06.07.11, 13:42
      wojciech.2345 napisał:

> W Rosji jest już ponad 30 milionów biedaków. Żyją poniżej minimum egzystencji,
      > które stanowi granicę skrajnego ubóstwa. W skład koszyka minimum wchodzą tylko
      > potrzeby mieszkaniowe i podstawowa żywność.
      >
      > Rosstat opublikował dane o rosyjskiej biedzie w I kw. tego roku. W ciągu roku o
      > 2,3 mln zwiększyła się liczba Rosjan, których dochody miesięczne są niższe od
      > minimum - 6473 rubla (631 zł). W sumie biedaków jest już w Rosji 22,9 mln, ale
      > zdaniem ekspertów liczba ta jest zaniżona. Rzeczywisty poziom rosyjskiego ubóst
      > wa może sięgać nawet 30 mln ludzi.
      >
      > kresy24.pl/showNews/news_id/16951/

Ale oligarchowie, bogacze w Moskwie i Petersburgu oraz inni łapownicy mają się bardzo dobrze, snują plany zakupu kolejnej złotej bransolety albo wielkiego również złotego sygnetu i nie wiele ich obchodzą jacyś tam biedniacy.

Oglądałem kilka programów dokumentalnych o rosyjskiej wsi, makabra - brak wody, brak kanalizacji a nawet gazu, a drogi jak w XIX w.. Nędza, szkoda tylko tych ludzi, marzą o wyjeżdzie ale nie wielu się to udaje! Kobiety często są wdowami bo mężowie poumierali od wódy.
    • mongolszuudan Re: Ocean rosyjskiej biedy 06.07.11, 13:57
      wojciech.2345 napisał:

> W Rosji jest już ponad 30 milionów biedaków. Żyją poniżej minimum egzystencji,
      > które stanowi granicę skrajnego ubóstwa. W skład koszyka minimum wchodzą tylko
      > potrzeby mieszkaniowe i podstawowa żywność.

Jesli czlowiek jest syty i ma dach nad glowa to po polsku znaczy granicę skrajnego ubóstwa? Jednak pol-swiata moze tylko marzyc o takiej ubogosci, a niedlugo juz tylko marzyc tak zyc beda i wszyscy tak zwane cywilizowane panstwa , tlumy bezmozgich obywatelow ktorych dzisiaj w ciagu ostatniego aktu swojej uczty podczas dzumy (consumerism - stan nadmiernej konsumpcji) jak locusta przezeraje ostatnie co ukradli u kilku pokoleniow swoich potemkow, rzeczewiscie skazanych na najnędzne istnienie w ciągu wielu wielu dziesięcioleci.
    • johnny-kalesony Re: Ocean rosyjskiej biedy 06.07.11, 14:45
      Jeżeli spojrzymy na sprawę biedy i bogactwa z perspektywy globalnej, a więc obiektywnie ocenimy ludzkość, zauważymy, że tak jak przed kilkuset laty statystyczny mieszkaniec ziemi to bosonogi, głodny analfabeta, mieszkający no najwyżej w skleconej z gliny i odpadków lepiance. Szokujące, nieprawdaż?
      Wszyscy narzekacze powinni sobie uświadomić, że pomimo naszych powiatowych, lokalnych problemów jesteśmy jednak niebywałymi szczęściarzami, rodząc się i mieszkając w Polsce i należąc do zaledwie kilku procent najbogatszych ludzi globu.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
    • hirys Pieknym za nadobne 06.07.11, 15:47
      Porownajmy z "oceanem" biedy w USA

Oto dane za 2010 rok :

-Jeden na siedmiu Amerykanów żyje w biedzie. To najwyższy od 1959 r. wzrost, gdy chodzi o liczbę osób w wieku produkcyjnym cierpiących z powodu ubóstwa.

-Liczba ta wrośnie jeszcze bardziej w przyszłym roku . Wtedy wspomniany stosunek może wynieść nawet jeden do pięciu, bo po raz pierwszy w oficjalnych wyliczeniach weźmie się pod uwagę koszty opieki nad dzieckiem i ubezpieczenia zdrowotnego.

-Zdaniem demografów 45 mln osób w liczącej 307 mln mieszkańców Ameryce zostanie zakwalifikowanych jako żyjące poniżej minimum socjalnego

-Gwałtownie do 370 tys. osób wzrosła natomiast liczba osób zwracających się o pomoc z powodu uzależnienia od narkotyków. - Gdy ludzie tracą pracę, chwytają się wszystkiego, co tylko da im choć na chwilę poczucie ucieczki od tak fatalnego położenia. To z kolei prowadzi do wzrostu poziomu uzależnień - dodaje Hope(George Hope wolontariusz z Armii Zbawienia).

www.polskatimes.pl/fakty/swiat/307620,dwa-lata-po-kryzysie-ameryka-pograza-sie-w-wielkiej-biedzie,id,t.html?cookie=1#material_2

• przyjacielameryki Re: Pieknym za nadobne 06.07.11, 15:49
        Bieda amerykańska jest nieosiągalnym marzeniem o dobrobycie dla biedy rosyjskiej. Wszystko jest względne!
        • hirys Re: Pieknym za nadobne 06.07.11, 16:04
          Co Was tak "boli" bieda rosyjska,napiszcie cos o biedzie polskiej.

Np.:
          -W sumie szacuje się, że problem ubóstwa w różnym stopniu może dotyczyć ok. 13 mln osób w Polsce.

-Co dziesiąty pracujący na cały etat i co piąty zatrudniony na jego część zalicza się do grupy relatywnie ubogich.

-Rząd np. od 2006 roku nie zmienił kryterium dochodowego, które decyduje o przyznaniu pomocy społecznej. I tak dla osoby samotnej wynosi ono 470 zł, a dla osoby w rodzinie - 350 zł.

• hirys Re: Pieknym za nadobne 06.07.11, 16:05
            Link-->wyborcza.pl/1,75478,9143949,Praca_ani_dyplom_nie_chronia_przed_bieda.html
    • br0fl0vski Re: Ocean rosyjskiej biedy 06.07.11, 16:03
      www.pajacyk.pl/index.php
      • przyjacielameryki Re: Ocean rosyjskiej biedy 06.07.11, 16:19
        br0fl0vski napisał:

> www.pajacyk.pl/index.php

Liczysz brof na akcję dożywiania???? Worek mąki wystarczy?
    • darekvtb Re: Ocean rosyjskiej biedy 06.07.11, 16:29
      Q..wa, Wojtek!
      Wczoraj bylem w Pamukale, w "wannie Kleopatry" i kapalem sie z turystami z calego swiata. 40% to byli Rosjanie, jeszcze 10% - Bialorusini. Bylo troche Polakow, Anglikow i Turkow. Obok mnie plywala pani z Bialorusi. Na rece miala "label" z hotelu "*****". Spytalem gdzie odpoczywa, odpowiadziala ze w Kuszadasach. To chyba najbardziej prestizowy kurort w Turcji. Ja nawet zazartowalem ze Bialorusini zebrza pomocy bo jeszcze nie wszystkim starcza na hotele 5* z wybrzeza Morza Egejskigo :-))
      W moim hotelu tez polowa to rosyjskojezyczni. Jest jeszcze troche Anglikow i Turkow.
      W miescie polowa Turkow gada po rusku. Chyba mi nie wmowisz ze nauczyli sie jezyka od Abramowicza? Opalajac sie zagadalem z Rosjanka obok. Okazalo sie ze jest nauczycielka, jej kolezanka - tez. Odpoczywaja z dziecmi.
      Pan Wojtek czasem by oderwal swoja d.pe od komputera i pojezdzil po swiecie. Moze by uwierzyl wtedy swoim oczom a nie statystykom.
      Jak mawial Jozef Wissarionycz S.
      Gradacja klamstwa jest taka:
      male klamstwo
      duze klamstwo
      i..
      statystyka!
      • borrka Fantasta, jak zwykle. 06.07.11, 16:50
        W CCCP bylo prawie 300 milionow rosyjskojezycznych.
        Jesli 5% stac na wyjazdy i hotele, to jest to odpowiednik kraju >Szwecji, i to sie juz zauwaza.

Stopa zyciowa nie polega zreszta na "wyjazdach".
        Problemem Rosjan jest olbrzymie zroznicowanie materialne - indeks Giniego powyzej 40 - i niezwykle niskie standardy mieszkaniowe.
        Pewnie nikt nie gloduje, ale ludzie zyja BARDZO skromnie i w zlych warunkach.
        Porownywanie z USA, to glupota, albo glupia propaganda.

Nie narzekaja, bo lepiej mieli moze za cara Mikolaja (a moze nie).
        • eva15 Borrcia fantasta, jak zwykle. 06.07.11, 17:43
          borrka napisał:

> W CCCP bylo prawie 300 milionow rosyjskojezycznych.
          > Jesli 5% stac na wyjazdy i hotele, to jest to odpowiednik kraju >Szwecji, i
          > to sie juz zauwaza.

Ha, ha. Myślsz, że Darek nie odróżni po wyglądzie Rosjanina od Kazacha czy innego Gruzina? Po za tym myślisz, że jak bogaty (oksymoron) Gruzin jedzie do Turcji to mówi tam po rosyjsku? Albo że skośniokie Uzbeki okupują hotele?

Nie, Turcję zalewają oryginalne Russkije, jest ich rzeczywiście tak pełno, że wypchnęli z hoteli i kurortów niemiecki i napisy w tym języku.
          Biedne Turki - siedziały latami na robotach w Niemczech, podłapały trochę języka i wróciły do Turcji, by znaleźć pracę w turystyce a tam ... trzeba znać rosyjski nie niemiecki. Pech!
          • eva15 Re: Borrcia fantasta, jak zwykle. 06.07.11, 17:47
            Zeby te Russkije tylko Turcję zalewały... Nie, ich jestw całej Europie Zach. pełno. Wszędzie tam, gdzie są ciekawe miejsca na urlop.
            Pewnie Putin każe jeździć tym klikudziesięciu milairderom z jednego miejsca na drugie, żeby robili tłum i pokazywali, jakcy Rosjanie są bogaci.
            We Włoszech, jak czytałam, kelnerki muszą znać podstawy rosyjskiego, inaczej z roboty nici, a gminy należące do atrakcyjnych turystycznie organizują kursy rosyjskiego dla przedsiębiortsw z branży turystycznej.
            O kursach narzeczy gruzińskich nie słyszałam.
            • przyjacielameryki Re: Borrcia fantasta, jak zwykle. 06.07.11, 17:59
              eva15 napisała:

> Zeby te Russkije tylko Turcję zalewały... Nie, ich jestw całej Europie Zach. pe
              > łno. Wszędzie tam, gdzie są ciekawe miejsca na urlop.
              > Pewnie Putin każe jeździć tym klikudziesięciu milairderom z jednego miejsca na
              > drugie, żeby robili tłum i pokazywali, jakcy Rosjanie są bogaci.
              > We Włoszech, jak czytałam, kelnerki muszą znać podstawy rosyjskiego, inaczej z
              > roboty nici, a gminy należące do atrakcyjnych turystycznie organizują kursy ros
              > yjskiego dla przedsiębiortsw z branży turystycznej.
              > O kursach narzeczy gruzińskich nie słyszałam.

Masz rację! Rosyjscy turyści zwiedzają hotele. Być w drogim hotelu to jest szpan!!! Cha!, cha!, cha! Trzeba przyznać, że dla hotelarzy w Turcji, Grecji, Hiszpanii, czy gdziekolwiek rosyjski turysta jest fantastyczny bo wydaje bez sensu mnóstwo forsy z czego wszyscy się śmieją ale po cichu, żeby nie było widać. Natomiast Rosjan w niewielki stopniu widać na szlakach turystycznych z wyjątkiem tych oklepanych jak właśnie Pamukale w Turcji gdzie firmy turystyczne standardowo spędzają turystów.
            • eva15 5 mln rosyjskich milionerów Turcji 06.07.11, 18:01
              Für 2011 erwarte die Türkei allen Prognosen nach 25 Prozent mehr russische Touristen als 2010, nicht zuletzt, weil ab Mai dieses Jahres die Visapflicht zwischen Russland und der Türkei für Aufenthalte bis zu 30 Tagen aufgehoben werden soll. Dadurch, so heißt es in türkischen Zeitungen, würden drei Millionen weitere russische Touristen in die Türkei kommen, deren Gesamtzahl daraufhin innerhalb von drei Jahren auf mehr als fünf Millionen anstiege. Damit würden erstmals mehr Russen als Deutsche an türkischen Stränden Urlaub machen.

Dieser Prognose glaubt auch Günay, der bei seiner Ansprache auf dem Moscow Tourism Fair 2011 (MITT) äußerte, dass die Zahl der deutschen Urlauber sich in den nächsten Jahren zwischen sechs und sieben Millionen einpendeln, die Zahl der russischen Touristen allerdings bis auf zehn Millionen steigen würde.

news.travel24.com/reiseziel/tuerkei-urlaub-immer-beliebter-bei-russischen-touristen/335831.html
              Wg danych z biur turystycznych w tym roku latem przyjedzie do Turcji 5 mln rosysjkich urolpowiczów, w najbliższych latach liczba ta się podwoi (Turcja zniosła wizy dla Rosjan!).

5 mln ruskich milionerów w samej tylko Turcji? Nie jest źle.
              • eva15 Ruskie milionery zalały swą masą Karibik! 06.07.11, 18:08
                latina-press.com/news/55496-russische-touristen-ueberfluten-dominikanische-republik/
                • przyjacielameryki Re: Ruskie milionery zalały swą masą Karibik! 06.07.11, 18:14

eva15 napisała:

> latina-press.com/news/55496-russische-touristen-ueberfluten-dominikanische-republik/

Ale Ty tak nie podskakuj z radości, że Rosjanie tak podróżują bo w końcu wywiozą z Rosji cały majątek. Podobno już brakuje pieniędzy na łapówki.
                • malkontent6 Ewciu, Ewciu... 07.07.11, 21:19
                  W tej sprawie muszę się wypowiedzieć, bo od wielu lat raz w roku spędzam urlop na którejś z karaibskich wysp.

Masz rację, widuje się tam Rosjan (z Rosji i z Brooklynu) ale trudno mówić o zalewie.

Złośliwie dodam, że za każdym razem spotykam w moim hotelu Polaków, zarówno tych z Hameryki jak i z Polski. :)
            • malkontent6 Re: Borrcia fantasta, jak zwykle. 07.07.11, 21:38
              eva15 napisała:

> We Włoszech, jak czytałam, kelnerki muszą znać podstawy rosyjskiego,

Gdzie to czytałaś? Moje osobiste wrażenia z Włoch są inne. Kelnerki (i kelnerzy) dogadują się po angielsku, po hiszpańsku i francusku. Czasami po niemiecku.
              • mara571 dodam: po niemiecku niechetnie 07.07.11, 21:49

• wojciech.2345 Re: Borrcia fantasta, jak zwykle. 06.07.11, 17:59
            Piszom też, że

Rosjanie zadomowili się w polskich kurortach
            • przyjacielameryki Re: Borrcia fantasta, jak zwykle. 06.07.11, 18:09
              wojciech.2345 napisał:

> Piszom też, że
              >
              > Rosjanie zadomowili się w polskich kurortach

Ale to normalne. Niech Rosjanie jeżdżą i zwiedzają. Sam często widzę ich na nartach w Zakopanem, wszystko jest ok. Podobnie w Trójmieście. Nie mam nic do zwykłych Rosjan turystów, są sympatyczni i grzeczni. Takie są moje doświadczenia! Do zakopanego przyjeżdża sporo Rosjan na ichnie święta Bożego Narodzenia. Restauratorzy są zachwyceni bo Rosjanie lubią wydawać!
              • wojciech.2345 Re: Borrcia fantasta, jak zwykle. 06.07.11, 18:19
                Niech podróżują jak najwięcej.
                Może łatwiej będzie z nimi normalnie porozmawiać.

Bo to co prezentuje forumowa jaczejka jest jakąś
                myślową egzotyką.
          • jk2007 zachwyt evy15 a rosyjskie realia 06.07.11, 19:52
            a rosyjskie realia sa takie -ze nie da sie odpoczac dobrze w Rosji, wiec ludzi jada do Turcji...
      • przyjacielameryki Re: Ocean rosyjskiej biedy 06.07.11, 17:09
        darekvtb napisał:

> Wczoraj bylem w Pamukale, w "wannie Kleopatry" i kapalem sie z turystami z cale
        > go swiata. 40% to byli Rosjanie, jeszcze 10% - Bialorusini. Bylo troche Polakow
        > , Anglikow i Turkow. Obok mnie plywala pani z Bialorusi. Na rece miala "label"
        > z hotelu "*****". Spytalem gdzie odpoczywa, odpowiadziala ze w Kuszadasach. To
        > chyba najbardziej prestizowy kurort w Turcji. Ja nawet zazartowalem ze Bialorus
        > ini zebrza pomocy bo jeszcze nie wszystkim starcza na hotele 5* z wybrzeza Morz
        > a Egejskigo :-))
        > W moim hotelu tez polowa to rosyjskojezyczni. Jest jeszcze troche Anglikow i Tu
        > rkow.

Ten kurort to chyba Kusadasi?????? W Pamukale też niedawno byłem, faktycznie wielu tam Rosjan i młodych Rosjanek kąpiących się radośnie i głośno w tych sztucznych tarasach gdzie jest woda i gdzie można się kąpać.

A byłeś w Termessos, w Aspendos, w Ananmur a może w Silifke. A może byłeś w Sanlurfie - dawna Edessa-, a byłeś w Harran(dawne miasto państwa Asyryjskiego) a może byłeś w Kras i w Ani(dawna stolica Armenii) a może na górze Nemrut Dagi(kurchan króla Antiocha). Wszędzie tam nie było w ogóle widać Rosjan, natomiast spotykaliśmy Niemców, Holendrów i Francuzów. To były podstawowe nacje wspólnie z Polakami zwiedzające Turcję na naszym szlaku.
        Zależy więc na co i jak i gdzie patrzymy!!!!
        • romrus Re: Ocean rosyjskiej biedy 06.07.11, 18:12
          przyjacielameryki napisał:

>To były podstawowe nacje wspólnie z Polakami zwiedzające Turcję na naszym szlaku.
          > Zależy więc na co i jak i gdzie patrzymy!!!!

Absolutnie sie zgadzam.

Przejachalem samochodem Dominikane i Kube i nie spotkalem zadnego Polaka))))))))
          • przyjacielameryki Re: Ocean rosyjskiej biedy 06.07.11, 18:58
            romrus napisał:

> Absolutnie sie zgadzam.
            >
            > Przejachalem samochodem Dominikane i Kube i nie spotkalem zadnego Polaka)))))))
            > )

No widzisz romrus, jednak często się zgadzamy. Ja przejechałem USA i Kanadę samochodem(od NY przez Niagarę, Toronto, Wlk. Jeziora, Yellowstone, Utah, Kalifornię, Arizonę, Kolorado) i spotkałem bardzo wielu Polaków na trasie i tylko jedna zorganizowaną wycieczkę rosyjska w Pałacu Hearsta nad Pcyfikiem pod L.Angeles. Ale w ogóle nie widziałem pojedynczych podróżujących indywidualnie grup Rosjan. Może nie trafiłem!
            • romrus Re: Ocean rosyjskiej biedy 06.07.11, 20:04
              przyjacielameryki napisał:

> Ale w ogóle nie widziałem pojedynczych podróżujących indywidualnie grup Rosjan
              > . Może nie trafiłem!

Nie wiele podrozuja sami.
              Problem w jezykach obcych. Nie uczono, niestety.

• herr7 z czego się bierze bogactwo tych Rosjan 06.07.11, 17:43
        Czym się ci bogaci Rosjanie, których spotykasz w tureckich kurortach zajmują? Inaczej mówiąc z czego ci ludzie żyją? Carska Rosja tuż przed rewolucją też słynęła z wielkiej liczby krezusów, ale jako kraj była jednym z bardziej zacofanych krajów Europy. Dzisiejsza Rosja idzie w ślady swojej poprzedniczki i tak samo marnie skończy. Tym razem chyba jednak nie będzie bolszewików, którzy uczynią z tego kraju mocarstwo.
      • jot-es49 Re: Ocean rosyjskiej biedy 08.07.11, 08:48
        Zgadzam się z tobą w całej rozciągłości...
        W Paryżu, Wiedniu, Rzymie czy Barcelonie szybciej dogadasz się po rosyjsku niż po polsku...
        Wygląda na to, że Europa tak przejęła się rosyjskim oceanem biedy, iż na gwałt zaczęła uczyć się rosyjskiego;-)
        A zupełnie już serio - trzy, cztery dni w tygodniu spędzam w Rosji zawodowo, co nie oznacza, że nie mam czasu na prywatne spotkania i rozmowy. Prawdą jest, że kryzys światowy nie ominął Rosji ale również prawdą, że tej "biedoty" jest ani mniej ani więcej niż w krajach Europy. Rosjanie przyzwyczaili się do ciągłej walki o przetrwanie i nie narzekają jak Polacy.
        Żyje się im trudniej - to nie ulega wątpliwości. Szczerze mówiąc biedę cierpią ludzie którzy sami się na nią decydują.
        Byłem niedawno w Karelii. Po likwidacji kołchozów wioski zaczęły wymierać, młodzi ludzie uciekają np. do Pitera czy Moskwy. Ci starsi, biedni ludzie, przyjęli mnie, jako Polaka, z życzliwością jakiej w Polsce nigdy nie doświadczyłem. "Natopili banię", ugościli wspaniałą "uchą", smażoną rybą (krasną) i gotowanymi ziemniakami oraz czajem. Przepraszali, że nie mają chleba - bo jest biednie... Prawie się obrazili, kiedy chciałem zapłacić za gościnę...
        To jest właśnie ta rosyjska bieda... Mają z żoną łącznie ok. 500 zł (5000 rubli) emerytury, mają czyste jeziora pełne ryb, mają przepiękną okolicę i żyją tym co natura im daje...
        Jak ja im tej ich biedy zazdroszczę... Bez radia, telewizora i internetu mają wszystko co człowiekowi potrzebne jest do życia - dach nad głową, drewno na opał, jedzą wszystko ca daje im bardzo bogata natura...
        Mają, na stare lata - święty spokój i wcale im się nawet w głowie nie mieści aby zamieszkać u syna czy córki w wielkim mieście gdzie "dyszeć niczom"...
    • borrka Dajecie sie Ruskim ladowac! 06.07.11, 18:30
      Ja po prostu, wiem o czym mowie.
      To dosc duzy narod, a nawet Polak nie odrozni Ukrainca, czy Bialorusina od Wielkorusa.

Wiedza Efci jest zerowa - to tylko entuzjazm.

Forumowi Radzieccy zawsze przyklasna, gdy ktos twierdzi, ze Ruscy to ho, ho, ho...

Prawda jest taka:
      Moze jakies 10% wyjezdza czasem na Zachod, ale glowy bym nie dal.
      Turcja, to najtansze wakacje , tansze, niz Soczi i atrakcja wyjazdu do pewnego "luksusu".
      Podobnie zreszta, jak dla Polakow.
      Warunki w samej Rosji, badz na Krymie sa raczej skromne.
      Za to drogo.
      Z nielicznymi wyjatkami, o ktorych pisalem.

Tylko, ze nawet ci wyjezdzajacy nadal zyja w komunalkach i mieszkaniach 36 m2 z ciemna kuchnia.
      W walacych sie DREWNIANYCH domach.
      Wyjazd nie jest zadnym kryterium dobrobytu.
      • eva15 Borrcia, mały manipulatorek 06.07.11, 20:18
        borrka napisał:

> Ja po prostu, wiem o czym mowie.
        > To dosc duzy narod, a nawet Polak nie odrozni Ukrainca, czy Bialorusina od Wielkorusa.
        > Wiedza Efci jest zerowa - to tylko entuzjazm.

Kompletnie nie wiesz o czym mówisz. ja pisałam:

>Myślsz, że Darek nie odróżni po wyglądzie Rosjanina od Kazacha czy innego Gruzina?

Ty potrafisz tylko manipuloweać cudze wypowiedzi.
        Poza tym- Herr7 pisze:
        >Czym się ci bogaci Rosjanie, których spotykasz w tureckich kurortach zajmują?

No, czyli Rosjanie w Turcji to 5 mln milionerów. Ja Herrowi 7 wierzę, bo on mądre gazety czyta.

Nie masz pojęcia o Zachodzie, borrcia. Gdybyś trochę sam poprzebywał w co droższych miejscowościach Szwajcarii, Austrii, Francji, Włoch czy w Monako padłbyś chyba na zawał slysząc dookoła rosyjski. A że nie jeździsz tam, gdzie elegancko i drogo, to zawał ci nie grozi. Zresztą i w Turcji są różne hotele i ceny.

Z litości i po starej znajomości i trochę opowiiem, jak jest w wielkim świecie. W takim np Kitzbühel kilka lat temu padł blady strach na bogatych rezydentów niemieckich, austriackich i innych. Do widoku Rosjan się co prawda przyzwyczaili, pełno ich wszak na każdej ulicy, ale jak się dowiedzieli, że jeszcze bogatsze od nich samych Ruskie chcą wykupić "ich" pola golfowe to wpadli w histerię. Zbiorową.
        • eva15 Re: Borrcia, mały manipulatorek 06.07.11, 20:24
          Ja tą histerię w Kitzbühel widziałam własnymi oczyma, a tu masz artykuł na ten temat:

www.manager-magazin.de/unternehmen/karriere/0,2828,465427,00.html
          Niech ci ktoś przeduka z niemieckiego na twój hitlerowski.
          • mara571 radze sie nie podniecac 06.07.11, 20:35
            oni na to wszystko moga sobie pozwolic, bo grabia rosyjskie bogactwa i rosyjskich obywateli.
            Tak jak posiadaczka drogiej nieruchomosci nijaka Baturina, ktora doprowadzila ceny nieruchomsci w Moskwie do najwyzszych w Europie.
            Bank Moskwy, ktory wiekszosc inwestycji jej firmy jest ratowany przed bankructwem, Moskwiczanie dlugo jeszcze beda splaca kredyty, a pieniadze odplynely razem z panstwem Luzkow.
            • eva15 Re: radze sie nie podniecac 06.07.11, 20:39
              Wiem, wiem, te miliony Rosjan przewalających się rok rocznie przez zchodnie kurorty to wszystko grabieżcy Rosji. W samej Turcji będzie w tym roku ca 5 mln złodziei -milionerów. Zadowolona?
              • mara571 MM pisze nie o milionach zwyklych Rosjan 06.07.11, 21:23
                tylko o elicie finasowych zlodzieji, wymieniajac Baturine jako potencjalnego inwestora w Kützbühl.
                • jk2007 mara i eva - czy to prawda? 06.07.11, 21:28
                  www.pz-news.de/pforzheim_artikel,-Blackout-beim-ZDF-Hitler-auf-Standbild-ist-weissrussischer-Praesident-_arid,278911.html
                  • mara571 Prawda z blackout 06.07.11, 21:36
                    i to moze byc poczatkiem serii: stare atomowki wylaczone, jedna z pozostalych jest w remocie.
                    Wystarczy jeden dzien bez slonca i bez wiatru a bedzie blackout, przy ktorym te sprzed lat w Kanadzie i NY wysiadaja.
                    Wieczorem ZDF przepraszal, trwalo prawie 2 godziny.
                    Nie pytaj mnie dlaczego bogata publiczna telewizja nie posiada agrgatow pradowych, bo nie wiem.
              • jabbaryt te 2 Fakty nie są sprzeczne 07.07.11, 10:25
                fakt 1: nowi Ruscy wykupują najdroższe nieruchomości w Europie
                fakt 2: w Rosji 30 milionów ludzi żyje w nędzy.
                Oba fakty mozna pogodzić z wspomnianym już Borrkę wskażnikiem Gianiego, który zaś wynika z tego, że podstawą egzystancji Rosji jest eksplatacja bogactw mineralnych ewentualnie ich wstępne przetworzenie.
                W Rosji natomiast nie mam firm innowacyjnych (ja przynajmniej takich nie znam) czy produkujących produkty o dużej wartości dodanej, nie ma klasy średniej a ten kto ma doktorat z nauk ścisłych to wieje na zapad, bo w Rosji sensownej roboty nie dostanie.
                Google powstał w Ameryce a nie w Rosji.

• borrka Tradycyjnie pisze powoli. 08.07.11, 14:43
            Efciu, bogaty Amerykanin, Niemiec, Burkino-Fasynczyk inwestuje przede wszystkim w swoim kraju.
            Bo tak wygodniej, patriotyczniej, blizej itd.itp.

Bogaty Ruski boi sie inwestowac w Rosji.
            Bo mu zabierze aktualna, albo nowa wladza, bo krysze ma slaba, bo ciagle zywy snobizm nowobogackiego.
            Mimo patriotycznych deklaracji, za grosz nie ma zaufania do swojego panstwa, czyli Matuszki.
            Dlatego Ruskich inwestorow widac w zachodnich kurortach, a to przyciaga ruskich turystow.
            • romrus Pisze jeszcze wolniej 08.07.11, 15:14
              borrka napisał:
              > Efciu, bogaty Amerykanin, Niemiec, Burkino-Fasynczyk inwestuje przede wszystkim
              > w swoim kraju.

Pod warunkiem ze ta kase naiwpierw komus nie skrad we wlasnym kraju, nie ukryl od opodatkowania etc.
              Uczciwy Amierykanin Brauder, ktory teraz co dzien placze o Magnickim, z jakies racji inwestowal w Rosji.

To samo dotyczi rosijskich inwestorow.

• mara571 Re: Dajecie sie Ruskim ladowac! 06.07.11, 20:25
        borrka to jest calkiem normalne zjawisko: sredniacy jada do tzw kurortow, koniecznie nad morzem, zeby pokazac znajomym opalenizne, potanczyc, popic, innymi slowy zabawic.
        Te wielkie hotele na plazach przezyly juz najazdy Niemcow, Brytyjczykow, przezyja i rosjska inwazje.
        Na prawdziwy wypoczynek trzeba jechac w inne miejsca, najlepiej do malego pensjonatu, wynajac z przyjaciolmi dom, mieszkanie wakacyjne. Dopiero wtedy mozesz byc pewny, ze nikt nie bedzie w srodku nocy skakal z balkonu do basenu z trzeciego pietra, ze nie obudza cie lomotania do sasiednich drzwi nad ranem.
        W Toskanii Rosjan malo, wiecej Chinczykow, ale najwiecej Amerykanow.
        Przynajmniej tak bylo w uieglym roku.
        • jk2007 Re: Dajecie sie Ruskim ladowac! 06.07.11, 20:46
          mara571 napisała:
          > W Toskanii Rosjan malo,

mozna spotkac w Chianciano Terme i Montecatini Terme...
          • mara571 Re: Dajecie sie Ruskim ladowac! 06.07.11, 21:25
            mozna i ale to jakby troche inni Rosjanie niz w Rimini. To dotyczy rowniez innych nacji.
        • darekvtb Re: Dajecie sie Ruskim ladowac! 08.07.11, 20:28
          "sredniacy jada do tzw kurortow, koniecznie nad morzem, zeby pokazac znajomym opalenizne, potanczyc, popic, innymi slowy zabawic. "

Przed moim wyjazdem do hoteliku zajechala grupa Anglikow.
          Kiedy plywalem w basenie to 3-ch mlodych w "szortach" ponizej kolan wlazlo do wody i zaczeli grac w wodne polo. Czasem "szorty" zlazily i bylo widac zwykla bielizne. Kiedy odbijali pilke to kazdy z nich demonstrowal ogromne owlosienie pod pachami. Zrobilo mi sie tak oblesnie ze szybko wylazlem z basenu pod prysznic. Kiedy zagadalem o nich z mloda Rosjanka to sie poskarzyla ze byla z nimi na morskim kruizie i cala ta banda spila sie do nieprzytomnosci. A najmlodszy z nich (wygladal na 15 lat) nawet opieprzyl kapitana, bo cos mu sie nie spodobalo.
          W zwiazku z tym mam do doswiadczonych forumowiczow pare pytan:
          1. Dlaczego mlodzi ludzie z UK ignoruja kapielowki i laza wszyscy do basenu w spodniach i bieliznie?
          2. Czy obecnie higiena owlosienia pod pachami w postaci epilacji lub golenia jest juz nie modna? A w modzie kepy roztrzepanych wlosow?
          3. Dlaczego wszyscy pisza o alkoholizujacych sie Rosjanach, a o Anglikach nikt nie wspomina? A moze moje doswiadczenie osobiste to czysty przypadek?

"Te wielkie hotele na plazach przezyly juz najazdy Niemcow, Brytyjczykow, przezyja i rosjska inwazje."

Brytyjczykow nadal jest duzo, ale sadzac po ich "kulturze", to pewnie zachodni lumpenproletariat..

Reasunujac - obserwacja mlodych przedstawicieli "najbardziej postepowej kultury na swiecie" powoduje tylko reakcje wymiotowe..
      • darekvtb Re: Dajecie sie Ruskim ladowac! 08.07.11, 20:33
        "a nawet Polak nie odrozni Ukrainca, czy Bialorusina od Wielkorusa. "

Latwo moge odroznic Ukrainca od Bialorusina czy Rosjanina. Nawet jak wszyscy mowia po rosyjsku, to zwykle wyda ich akcent lub jakies slowo..
        To tylko kwestia czasu. Ale oczywiscie jedne slowo czy zdanie to jeszcze za malo zeby wykryc takiego "przebieranca" :-))
    • jk2007 jako rosyjski patriota polecam 06.07.11, 19:58
      ir-ingr.livejournal.com/930674.html#cutid1
      • swiblowo Re: jako rosyjski patriota polecam 06.07.11, 20:52
        No,no!
        Zaluje, ze nie nurkuje. Z tej biedy sie czlowiek nie nauczyl...
        • jk2007 Re: jako rosyjski patriota polecam 06.07.11, 20:59
          swiblowo napisała:
          > No,no!
          > Zaluje, ze nie nurkuje. Z tej biedy sie czlowiek nie nauczyl...

mam rzut beretem do Baltyku, ale tez nie nurkuje bo jest za plytko
      • jk2007 jako rosyjski patriota polecam c.d 06.07.11, 21:25
        www.yaplakal.com/forum43/st/0/topic339694.html
    • jk2007 rosyjskie media tez alarmuja 06.07.11, 20:53
      Рocт чиcлa бедных экcперт oбъяcняет прежде вcегo резким рocтoм — нa 17% — величины прoжитoчнoгo минимyмa (нa 7% выше инфляции): c 5518 рyб. в первoм квaртaле 2010 гoдa дo 6473 рyб. в первoм квaртaле 2011 гoдa из-зa рocтa цен нa прoдoвoльcтвенные тoвaры и ycлyги: cлaбый рocт дoхoдoв и зaрплaт "дaл хoрoшyю пoдпoркy для рocтa беднocти". "Мoжнo гoвoрить o тoм, чтo прибaвилocь не тoлькo бедных, нo и yрoвень жизни нacеления co cредними дoхoдaми и ниже cреднегo тaкже cнизилcя",— oтмечaет гocпoдин Пoлякoв, дoбaвляя, чтo дaнные o прoжитoчнoм минимyме и чиcленнocти людей, кoтoрые живyт иcключительнo нa 6,4 тыc. в меcяц, являютcя cвoегo рoдa индикaтoрoм неycтoйчивoгo рaзвития экoнoмики, прoмышленнocти, coциaльнoй cферы.
      www.kommersant.ru/doc/1672390
    • l-oxo-l Re: Ocean rosyjskiej biedy 07.07.11, 21:04
      To wojciech.105763 wcale nie inaczej niż w Polsce w procentowym ujęciu.
      Na pocieszenie powiem ci że są sprawy u Ruskich które wyglądają o niebo lepiej niż w Polsce.
      www.rynek-kolejowy.pl/szukaj&szukajFraza=R%AFD%7Cstrona=1
      • des4 Re: Ocean rosyjskiej biedy 07.07.11, 21:58
        cóż na i na polskich i zagranicznych forach turystycznych, jako rekomendacja hotelu pada często "nie ma Rosjan"

w Fethiye było ich niewielu, wyrożniali się głownie ubiorem - panie w cekinach i na szpilkach, panowie obcisłe wdzianka D&G, fajnie to wyglądalo w marinie na tle żeglarzy w t-shirtach, i sandałach
        • malkontent6 Re: Ocean rosyjskiej biedy 07.07.11, 22:23
          des4 napisał:

> wyrożniali się głownie ubiorem - panie w cekinach i na szpilkach, panowie obcisłe wdzianka D&G,

Im to jeszcze imponuje.
        • hirys Re: Ocean rosyjskiej biedy 08.07.11, 12:26
          des4 napisał:
          > cóż na i na polskich i zagranicznych forach turystycznych, jako rekomendacja h
          > otelu pada często "nie ma Rosjan">
          > w Fethiye było ich niewielu, wyrożniali się głownie ubiorem

A co bys powiedzial gdyby na polskich i zagranicznych forach turystycznych, jako rekomendacja hotelu padali np."nie ma Zydow" ? Tez bys z takim zadowoleniem drwił?
          • wtopek Re: Ocean rosyjskiej biedy 08.07.11, 13:17
            Ja np. nie wiem "co by było gdyby", natomiast powszechnie znanym faktem jest, że hoteli z Rosjanami się unika i się je odradza, natomiast nic nie wiadomo o takich negatywnych rekomendacjach w stosunku do Żydów.

Faktem jest też dość specyficzny ubiór rosyjskich turystów, w zeszłym roku na Kos w czasie rejsu na sąsiednią wyspę, rosyjska rodziny specjalnie ubrala się w pseudomarynarskie wdzianka, pan mial nawet białą kurtkę z pagonami (przy temperaturze 36C) i marynarską czapkę z jakaś kurą pośrodku daszka ;)

Dla Rosjanek charakterystyczny jest też mocny makijaż nonstop, nawet na plaży. Szkoda, bo bez niego to i tak przepiękne kobiety.
            • darekvtb Re: Ocean rosyjskiej biedy 08.07.11, 20:08
              "pan mial nawet białą kurtkę z pagonami (przy temperaturze 36C) i marynarską czapkę"
              Ja wczoraj bylem na wycieczce w Efezie i bylem w skarpetkach, spodniach i koszulce z dugim rekawem bo sie spalilem pod sloncem na kruzie "9 egejskich wysp". To moze i ten Rosjanin byl poparzony?
    • melord Rosje trzeba przyjac do EU.. 08.07.11, 12:06
      wtedy biedni wyemigruja za chlebem....podobnie jak to stalo sie w Polsce czy Rumunii
    • romrus Ocean rosyjskiej biedy az tak gleboki..... 08.07.11, 13:19
      ......ze w St.Petersburgu w salonach nie ma samochodow.

Sa tylko drogi, w klasie z cena 20-30000$ kolejka na 4-8-12 miesiacy, od reki kupic nie ma mozliwosci.

Od razu kupisz tylko ty, ktory kosztuja ponad 1000000 rub., i to nie kazdy.
      • de_oakville Polska lezy zbyt blisko Rosji 09.07.11, 03:05
        I przez to Polacy musza ciagle wysluchiwac od "piewcow Rosji", ze Rosja juz dawno dorownala Ameryce, a nawet ja wyprzedzila i ze jest od niej lepsza. Czasy Stalina sie "klaniaja", bo wtedy bylo dokladnie tak samo i nawet w bylej NRD w latach 70-tych i pozniejszych, w podrecznikach szkolnych pisano, ze Zwiazek Radziecki dawno wyprzedzil wszystkie inne kraje swiata tak gospodarczo jak i niemal we wszystkich innych dziedzinach.

Gdyby Polska lezala w innym rejonie swiata, gdzies blisko Indii, tak jak Pakistan, to z pewnoscia musielibysmy ciagle wysluchiwac od "piewcow Indii", ze Indie juz dawno dogonily i przegonily Japonie.

Ot takie slowiansko-hinduskie marzycielstwo. Odegrajmy sie na kims mniejszym, na przyklad Litwinach i przekonajmy ich o naszej wyjatkowosci i wielkosci!
    • kstmrv Re: Ocean rosyjskiej biedy 09.07.11, 12:51
      W USA jest już 100 milionów ludzi których nie stać nawet na jedzenie:
      www.tvn24.pl/-1,1709819,0,1,ameryka-tyje-na-potege,wiadomosc.html
    • dystans4 Re: Ocean rosyjskiej biedy 10.07.11, 20:21
      Z dobrego serca, życzliwosci, z sympatią i współczuciem dla ludzi to piszesz. Po chrześcijańsku. Prawda?
    • qwww Re: Ocean rosyjskiej biedy 11.07.11, 01:19
      za to u nas w POPiSLDowskiej Polsce dobrobyt, że ho-ho

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka