Dodaj do ulubionych

90 lat KPCh

07.07.11, 21:38
Partia chinskich komunistow powstala w Szanghaju zalozona przez 57 ludzi (za Der Spiegel, no. 26/2011 str. 78-85). Dzisiaj liczy 78 mln. A zatem troche wiecej niz dwie Polski wierzy w komunistyczne idee.

Do partii dostac sie trudno. Partia przyjmuja tylko najlepszch, dobrych organizatorow, dobrze wyksztalconych.

I powoli partia stala sie szansa dla biednych by stac sie mniej biednymi ale i szansa dla bogatych by standard zycia zachowac, gdyz jest i duzy wzrost gospodarczy i mala inflacja (5,5 %).

Biuro polityczne sie ponoc kloci jak najete i stosowane jest prawo veta ale na zewnatrz jest usmiechnieta jednosc. Wiekszosc z jego czlonkow jest inzynierami (sukcesy Chin juz mnie mniej dziwia...).

Do jakiej oranizacji jest KPCh podobna? Ano, Spiegel uwaza, ze do Watykanu. Co prawde do tego sprawdzenia slusznosci tego porownania trzeba jeszcze kilka wiekow odczekac.

PF
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: 90 lat KPCh 07.07.11, 21:49
      Mam pewne skojarzenie. Pamiętam jak opowiadano mi kiedyś jak młody
      człowiek przyjęty do Służby Bezpieczeństwa opisywał to "towarzystwo"
      jako elitę do której tylko wybrani mogą należeć.

Ciekawe co on dzisiaj o tym myśli?
      • polski_francuz Popatrz na rezultaty 07.07.11, 22:07
        i jeszcze na to kto pisze. Niemcy sa konkurentami Chinczykow i nie maja zadnego powodu by im pochlebiac.

PF
        • wojciech.2345 Re: Popatrz na rezultaty 07.07.11, 22:12
          PFie
          Chińczycy to racjonalność dla nas niepojęta. Na szczęście przynajmniej na razie
          nie są agresywni.

Kk jest mixem struktur skrajnie feudalnych i skrajnie demokratycznych.
          Wiesz co zaskakuje dziennikarzy pracujących przy Watykanie?
          To, że papież tak małą ma władzę.
          • polski_francuz 5000 lat historii 07.07.11, 22:16
            i wreszcie, a moze po raz kolejny, obejmuja wladze nad swiatem.

To o agresywnosci widze dokladnie jak Ty. Sa, powiedzmy, pewni siebie, ale nie sa agresywni.

Studiowanie chinskiej duszy to juz bedzie zadanie dla mej corki i twoich synow:)

PF
    • mara571 Re: 90 lat KPCh 07.07.11, 21:59
      niewykluczone, ze ktorych z maoistowskich instytutow dokladnie badal historie KK, bylo nie bylo, najstarszej istniejacej dzisiaj organizacji. Podobno Sowieci to robili, ale wyciagneli falszywe wnioski: raz wybrany przywodca pozostawal na stanowisku do smierci, jak papiez.
      • polski_francuz Roma locuta causa finita 07.07.11, 22:09
        a przeciez chodzilo glownie o nieomylnosc:)

Zreszta, mam osobisty powod by Chiny popierac wiec mi ich tak latwo nie obrzydzicie...

PF
    • wojciech.2345 chińska "racjonalność" 07.07.11, 22:33
      Pamiętam przed laty słuchałem audycji w radio (BBC lub Głos Ameryki).
      Chińska wieś i rodzina (ojciec, matka i córeczka). Ojciec wie, ze niebawem
      umrze. Dyskutuje nocami z żoną jak podzielić i przechować mięso z jego
      zwłok by jak najlepiej odżywić córeczkę.

Ja wysiadam.
      Nie rozumiem.
      • polski_francuz Pragmatyzm do bolu 07.07.11, 22:44
        W artykule Spiegel pyta sie miliardera - czlonka KPCh czy jest bardziej komunista czy tez kapitalista. A on sie smieje, ze to typowo niemieckie pytanie. I ze wazne jest by sprawy szly dobrze i do przodu.

I ze komunizm to juz tylko w Europie pozostal. gdzie sie placi wielkie podatki i za malo pracuje.

Podobnie jest z komunizmem. Mao dal sobie pomoc sowietom jak byl slaby a jak stal sie silny to ich gonil nad Ussuri.

Na pewna skladnikiem ich mentalnosci jest silny nacjonalizm.

PF

PF

• pas.mal to chyba propagandowa bajęda radiowa 07.07.11, 22:45
        ale istnieje quasi-mitologiczny przekaz o wymogu spożycia bulionu ze zwłok zmarłego władcy-przodka przez władców-spadkobierców; tylko że robiono to 5 000 lat temu, o ile robiono...
        Chiny to Mistrz Konfucjusz
        • polski_francuz O Konfucjuszu 07.07.11, 22:52
          to wiem tyle, ze byl madry. Powiedz cos wiecej to sie poduczymy.

PF
          • pas.mal Mistrz Konfucjusz ma świątynię ze swoimi księgami 07.07.11, 23:08
            świątynia tekstów napisanych przez człowieka - nie ma lepszej.
            chyba więc trzeba po prostu czytać jego spuściznę - we Francji jest znany i szanowany od wieków.
            „Gdy ktoś odejdzie od niewinności, dokąd pójdzie? Wola i błogosławieństwo nieba nie będą z jego czynami” - tak rzekł Mistrz Konfucjusz.
        • mara571 tzw opinia publiczna szybko zapomina, 07.07.11, 22:59
          ale chyba zyja w Chinach jeszcze ludzie, ktorzy pamietaja ostatni wielki glod, czyli rok 1960.
          Szacunki ofiar sa rozne od 10 do 43 mln (Jasper Becker w China's Hungry Ghosts).
          Sadzisz, ze wtedy nie dochodzilo do sytuacji opisanej przez Wojtka?
          • pas.mal to jak "Milczenie owiec" 07.07.11, 23:14
            czy patologia warta jest, by tworzyć z niej powieść, film jeden i drugi, i zajmować nią ludzkie umysły?
            i używać jako argument w walce politycznej?
            przecież to w USA żył Bundy, i co z tego wynika dla np. neokonsów?

• mara571 patologia? 08.07.11, 20:58
              chcesz porownywac psychopate, wielokrotnego morderce z ludzmi umierajacymi masowo z glodu?
              Wielki glod na Ukrainie, wielki glod w Chinach to byly tragedie spowodowane swiadmymi decyzjami politycznymi.
              Tak samo jak glod w Korei Pln, ktora buduje rakiety i bombe atomowa, ale nie jest w stanie wyprodukowac lub importowac wystarczajacej ilosci zywnosci.
              wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9848536,Wstrzasajacy_film_przemycony_z_Korei_Pln___Mam_8_lat_.html
    • j-k KPZR (KPCC) - to byla czysta demokracja 08.07.11, 21:03
      na tle KPCh.

do KPZR dostac sie mogl praktycznie kazdy.
      (20 mln)
      ale i profity byly mniejsze.

roznica ?
      nie ma zadnych.
      trzeba sie wykazac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka