Dodaj do ulubionych

Rosja w trudnej situacji

15.11.11, 16:55
"Rosyjska ambasada w Serbii oglosila wieczorem z 14 listopada wniosek tysiecy Serbow do przyznania im obywatelstwa rosyjskiego.
W petycji skierowanej do Dumy Panstwowej rosji 21.000 Serbow, mieszkajacych w Kosowie i Metohji, cimiezonych przez "prawowitych wlascicele" regionu - muzulmanskich mieszkancow Kosowa, zwrocila sie do rosyjskiego parlamentu o pomoc w uzyskiwaniu obywatelstwa rosyjskiego.
Pierwszy sekretarz rosyjskiej ambasady w Belgradzie Oleg Buldakov powiedzial ze glownym powodem "tej niezwyklej prosby", Serbowie nazywaja obawy o swoje bezpieczenstwo".
www.regnum.ru/news/polit/1467284.html
www.regnum.ru/news/1467342.html
Nie jasne czy po uzyskaniu obywacielstwa chca wyjechac do Rosji, czy bedac obywacielami rosijskimi nadal mieszkac w Kosowo.

Jesli chca wyemigrowac do Rosji - nie widze problemow.
Jesli chca zostac w Kosowo to chyba w jakijs podobny sposob sie rozpoczela I W.S.
Obserwuj wątek
    • igor_uk Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:18
      Naprawda sytuacja jest dosc trudna.Jak dadza tym Serbam obywatelstwo rosyjskie,to nawet dla mnie to bedzie krokiem dosc dziwnym,poniewaz mnie bylo zaproponowano uzyskanie rosyjskiego obywatelstwa na ogolnych warunkach.Jak odmowi Rosja obywatelstwa tym ludziam,to wyjdzie,ze niechce im pomoc .
      Ale ,pomijajac wszystko,uwazam ,ze obywatelstwo rosyjskie tym ludziam trzeba dac i pozwolic wszystkim,kto wyrazi chec,zamieszkac w Rosji.
      Tylko dwa naroda zawsze mowia o Rosjanch ,jak o braciach,to Bulgary i wlasnie Serbowie.Braciam trzeba pomogac.
      • eva15 Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:22
        Igor, oni podchodzą do tego obywatelstwa bardzo instrumentalnie.
        • igor_uk Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:26
          Ewa ,ja to wiem.Ale to nie zmienia faktu,ze Serbowie potrzebuja pomocy.
      • przyjacielameryki Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:23
        igor_uk napisał:

> Naprawda sytuacja jest dosc trudna.Jak dadza tym Serbam obywatelstwo rosyjskie,
        > to nawet dla mnie to bedzie krokiem dosc dziwnym,poniewaz mnie bylo zaproponow
        > ano uzyskanie rosyjskiego obywatelstwa na ogolnych warunkach.Jak odmowi Rosja o
        > bywatelstwa tym ludziam,to wyjdzie,ze niechce im pomoc .
        > Ale ,pomijajac wszystko,uwazam ,ze obywatelstwo rosyjskie tym ludziam trzeba d
        > ac i pozwolic wszystkim,kto wyrazi chec,zamieszkac w Rosji.
        > Tylko dwa naroda zawsze mowia o Rosjanch ,jak o braciach,to Bulgary i wlasnie
        > Serbowie.Braciam trzeba pomogac.

Co, znowu chcecie komuś pomagać??? Nie straszcie tych biednych narodów.
        • igor_uk Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:28
          Spadaj bocie,tu tematem sa stosunki miedzy bracmi,tobie nic do tego.
          Jak bedzie mowa o pomocy Izraelu,to wtedy mozesz zabrac glos.
          • przyjacielameryki Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:34
            igor_uk napisał:

> Spadaj bocie,tu tematem sa stosunki miedzy bracmi,tobie nic do tego.
            > Jak bedzie mowa o pomocy Izraelu,to wtedy mozesz zabrac glos.

Ja mam spadać? Ja jestem u siebie. Jak zwykle prymityw kacapski dał głos. Wynocha z Europy, nikt was tutaj nie chce.
            • igor_uk Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:36
              Od kiedy to Zydzi wszedzie u siebie?
          • johnny-kalesony Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:50
            Dziwne ... Otwierasz ten wątek na polskim, zupełnie nie-bratnim forum, a potem masz pretensje, czytając komentarze. Idź z tym na serbskie fora.

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
            • igor_uk Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:52
              kalesony,ja tego watka nie otwieralem ,zreszta do Polakow zadnych pretensji nie mam.
              • czlowiek_ksiazka Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:55
                Igorze - jesteś na tyle mądry, że musisz wiedzieć: nie można mieć pretensji do narodowości. Polaków, Rosjan, Niemców czy Eskimosów.
                Ostatni na kontynencie europejskim, który miał pretensje do całych narodów marnie na szczęście skończył. Ten z wąsikiem, tak.
                Pretensje można mieć do konkretnych ludzi - bardziej lub mniej rozgarniętych. Pretensji nie można mieć do wybitnych forumowych ekspertów :) - ci są poza wszelką krtyką! :)
              • przyjacielameryki Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:00
                igor_uk napisał:

> kalesony,ja tego watka nie otwieralem ,zreszta do Polakow zadnych pretensji nie
                > mam.

No to co wy tutaj robicie??? Kogo obchodzą jakieś śmieszne sprawy z Serbami??? Puknij się w łepetynę.
            • romrus Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:00
              johnny-kalesony napisał:
              > Dziwne ... Otwierasz ten wątek na polskim, zupełnie nie-bratnim forum, a potem
              > masz pretensje, czytając komentarze. Idź z tym na serbskie fora.

Ten forum sie nazywa nie "Podpoznanski wieszniacy" lecz "Swiat" i jest publiczny, wiec idz z tym w ...
      • czlowiek_ksiazka Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:28
        Rosji to sobie igorze_uk, mogliście mieć w XIX w.

Teraz liczą się interesy i twarda rzyć. Jeśli wierzysz w mistyczną przychylność Serbów czy innych Bułgarów, to jesteś w głębokim błędzie... Przemawia przez ciebie rosyjski maksymalizm etyczny, zawsze wyczuwalny i dający o sobie znać.

Oraz sympatie - tu się z tobą zgodzę, one się liczą.

Ja bym na miejscu "ruskich totalitarystów" chyba wręczył - po rozważeniu czy oznaczałoby to bezpośrednie mieszanie się w konflikt, wszystkich za i przeciw - obywatelstwo.

Z takiej okazji raczej należy korzystać i nie obawiać się ataku jądrowego Kosowarów.

Wiem, wiem - swego czasu mieszkańcy separatystyczni Abchazji i Osetii dostali obywatelstwo rosyjskie - czym to się skończyło wszyscy wiemy...

Ciekawe co by było dalej...
        Ale by różne EULEXy czy inne ciała międzynarodowe na Bałkanach miały zagwozdkę! :)
        • igor_uk Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:33
          ksiazka,spotykalem Bulgarow i Serbow w wiele Krajach na Swiecie,wystarczylo zagadac po rosyjsku ,jak rozmowa zaczynala toczyc sie tak,jak by rozmowiali bardzo bliskie sobie ludzi .Ja mowie o ludziach,a nie o rzadach. Dla tego uwazam,ze trzeba,wbrew wszystkiemu,dac tym Serbam obywatelstwo,to miedzy innym pokaze Serbam z wlasciwej Serbii,kogo oni wybrali i kto sprzedal Zachodu ich bohaterow,za mlgliste obietnice,ze kiedys dopuscia ich do wspolnego koryta.
        • eva15 Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:39
          Widzę, że podoba Ci się idea zagonienia SiŁ Dobra w kozi róg? Gra fascynująca, ale niebezpieczna.
          • igor_uk Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:46
            Ewa,sa granice ,ktore trzeba bronic bez ogladanie sie nie na nic.A sily dobra powinni o tym wiedziec,ze wlasnie tak to bedzie.
            Serbia,Syria to jest tym,co powinno bronic bez wzgledu nie na nic.
          • czlowiek_ksiazka Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:47
            Czy niebezpieczna? A niech się "ruskie" tłuką z Europejczykami - moje eskimoskie igloo "s kraja"! :)

Fascynujące jest baczne przyglądanie się tym napinaniom muskułów.
            Putin kontra SMD, he he ...

Nie, "ruskie" pewnie sobie odpuszczą serbskich Kosowarów.
            Wszyscy wiedzą ile warta jest "przyjażń" we współczesnych stosunkach międzynarodowych.
            I nieważne z kim igor_uk i gdzie rozmawiał...
            Wiesz z kim ja rozmawiałem swego czasu! :)

Co innego - interesy.
            • igor_uk Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:54
              Nie ksiazka,nie zgadzam sie z toba .
            • eva15 Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:57
              No właśnie, interesy... Kosowo przegrał jelcyn w latach 90., trudno to teraz naprawić, zersztą nie jest to najpilniejszy interes rosyjski. Ten interes jest w chwili obecnej gdzie indziej - w Syrii. Padnie Syria, padnie Iran, co dalej? Można się przecież domyślać, bo SDM rozszalał się na dobre.
              Powietrze robi się gęste jak z końcem w lat 30., gdy inny rozszalały sięgał po jeden kraj po drugim.
              • igor_uk Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:00
                Ewa,wiem ze Kosowo przegrali przedewszystkim same Serbowie.ale u Rosjan ,jak zadra,to nadal tkwi.
      • romrus Udzielenie azyliu... 15.11.11, 17:56
        igor_uk napisał:
        > Naprawda sytuacja jest dosc trudna.Jak dadza tym Serbam obywatelstwo rosyjskie, to nawet dla mnie to bedzie krokiem dosc dziwnym,poniewaz mnie bylo zaproponowano uzyskanie rosyjskiego obywatelstwa na ogolnych warunkach.

...w przypadku kosowskich Serbow jest absolutnie uzasadnione i sie robi w trybie wyjatkowym.
        Prezydent Rosji ma prawo udzelic obywacelstwo natychmiast.

Tyle ze azyl musi byc powiazany z wyjazdem z Kosowo.

>Jak odmowi Rosja obywatelstwa tym ludziam,to wyjdzie,ze niechce im pomoc.

Co bedzie bardzo zle odebrano w pierwszej kolejnosci przez samich Rosjan.

> Ale, pomijajac wszystko,uwazam ,ze obywatelstwo rosyjskie tym ludziam trzeba dac i pozwolic wszystkim,kto wyrazi chec, zamieszkac w Rosji.

Moim zdaniem - obywacelstwo trza dac pod warunkiem wyjazdu z Kosowo.
        Inaczej bedziemie mieli kolejna Czecznie, tyle ze na terenie Europy.
        • eva15 Re: Udzielenie azyliu... 15.11.11, 18:09
          romrus napisał:
          > Tyle ze azyl musi byc powiazany z wyjazdem z Kosowo.

No właśnie, to jest chyba jedyne rozsądne rozwiązanie.
          • igor_uk Re: Udzielenie azyliu... 15.11.11, 18:13
            Azyl tylko moze byc udzielony w Rosji,ale obywatelstwo nie koniecznie.
            Wcale by nie zaszkodzilo miec w Kosowo kilka tysiecy obywateli Rosji .To byla by dobra karta przetargowa.Ale kazdy,kto by chial zamieszkac w Rosji,powinien to moc.
            • eva15 Re: Udzielenie azyliu... 15.11.11, 18:16
              Karta kartą, ale co zrobi Rosja, jeśli Kosowarzy zaczną znów mordować Serbów - tym razem już jako rosyjskich obywateli?
              • igor_uk Re: Udzielenie azyliu... 15.11.11, 18:19
                Jak to co?Bronic i Kosowary powinni o tym wiedziec juz teraz. 08.08.2008 rok dal wszystkim do zrozumienia,ze Rosja swoich broni.
                • swiblowo Re: Udzielenie azyliu... 15.11.11, 19:43
                  Mala rosyjska enklawka - niezle brzmi.
      • ostrygojadek Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 19:10
        > Tylko dwa naroda zawsze mowia o Rosjanch ,jak o braciach,to Bulgary i wlasnie Serbowie

Igrze, za to niektórzy Niemcy mówia o was jak o ojcach i dziadkach.
        • igor_uk Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 19:15
          A to napewno .bedac dosc czesto w Niemcach,spotykam tam ludzi o ladnych rysach twarzy.Zawsze zostanowiam sie nad tym-czy oni wiedza kim sa ich przodkowie?
    • eva15 Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:20
      Należy podejrzewać, że chcą zostać w Kosowie i jako obywatele rosyjscy korzystać z tej samej opieki państwa co Osetyńcy czy Abchazowie.
      • czlowiek_ksiazka Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:29
        Wyżej do igora o tym samym mniej więcej napisałem :)
        • igor_uk Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:35
          A jak nawet tak,to wyobrazcie sobie,jaki instrument nacisku okaze sie wtedy w rekach Rosji.
    • przyjacielameryki Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:36
      Uwaga!!!!! Rosja znowu szykuje się do pomagania innym!!!! Blady strach padł na Europejczyków. Cha!, cha!
      • igor_uk Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:39

Co judki robia,jak Slawianie probuja laczyc sie?Zaczynaja macic i probuja ich sklocic.
        p.a. jest tego przykladem.
        • czlowiek_ksiazka Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:49
          Apeluję, igorze_uk, o kulturalną dyskusję i nie zaglądanie sobie i innym do rozporka!
          Niech sobie amigo plecie co chce, ale proszę bez akcentów kseno-etnicznych...
          • johnny-kalesony Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:53
            Ależ daj mu spokój, on już klęczy.

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
            • igor_uk Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:57
              kalesony,kiedy ja zaczne kleczec,to ty bedziesz lezac c plackiem,sluzac mnie za dywanik do kleczenia.
              • johnny-kalesony Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 19:05
                Chyba nie do końca zrozumiałeś o co chodzi.

Pozdrawiam
                Keep Rockin'
                • igor_uk Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 19:12
                  Napewno kleczenie przed rozporkiem nie wchodzi dla mnie w gre. A jak jest dla ciebie,to nie mozno niczego wykluczyc,jak by to nie bylo, prawdziwy facet kalesonami siebie nie nazwie.
                  • johnny-kalesony Re: Rosja w trudnej situacji 17.11.11, 01:01
                    Nie spodziewałem się, że kiedykolwiek na tym forum będą Rosjanie, znani z braku poczucia humoru i strasznie poważnego podejścia do siebie samych.

Pozdrawiam
                    Keep Rockin'
          • igor_uk Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:55
            co amigo ma za rozporkiem mnie absolutnie jest obojetnie,liczy sie to co mam w glowie,a tam smietnik.
            • czlowiek_ksiazka Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:56
              No to tak właśnie pisz, a nie patrz w rozporek i nie szukaj tam etniczności takiej czy owakiej dla potwierdzenia swoich słów.
              • igor_uk Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:03
                ksiazka,czy ja tobie radze co pisac i jak?
                Mam swoi poglady i swoja racje i nic nikomu do tego.
                • czlowiek_ksiazka Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:12
                  Pewnie, że tak, ale ja również mogę pisać co uważam za słuszne.
                  I jak tylko wyczuwam przykry swąd brunatnej spalenizny we wpisach prawie zawsze mądrego igora_uk, to od razu zwracam na to uwagę i krytykuję...
                  • igor_uk Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:16
                    ksiazka,nic brunatnego.Slowo judek dla mnie nie ma wydzwieku narodowego,to raczej stan duszy.Im moze byc i Polak etniczny i Rosjanin,jak i przedstawiciel kazdego innego narodu.
                    p.a. wlasnie takim judkiem jest.Dla niego jest obce wszystko,co jest naszym,slowianskim.
                    • czlowiek_ksiazka Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:24
                      Słowo, którego nie wiedzieć czemu pogardliwie zresztą używasz ma konkretny wydźwięk i jednoznacznie(!) się kojarzy - z mordowaniem Żydów przez brunatną morderczą europejską zarazą w latach 1939-45.

Jest tyle słów na określenie "stanu duszy". Hitler też pisał, że narodowość to stan duszy. Obrzydliwe myśli - ja nie jestem na nikogo cięty oprócz na nazistów, nieważne - banderowców czy zwykłych brunatnych faszystów.
                      Ci sami naziści mordowali przecież twoich przodków, igorze_uk, nieważne czy jesteś Brytem czy Rosjaninem.
                      Wiesz zresztą doskonale o co ci chodzi, nie muszę niczego ci tłumaczyć.
    • wojciech.2345 Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:54
      Uważam, że Rosja nie powinna się angażować w tę sprawę.
      Trzeba mieć na to pieniądze.

Tak naprawdę to Rosja nie ma pieniędzy.
      • czlowiek_ksiazka Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 17:59
        Może Polska "ruskim" pożyczy grosza, nie sądzisz? Żeby nie umarli z głodu?
        • wojciech.2345 Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:03
          czlowiek_ksiazka napisała:
          > Może Polska "ruskim" pożyczy grosza, nie sądzisz? Żeby nie umarli z głodu?
          -------------
          Rosja jest biedna.
          Nadwyżki musi trzymać na chude lata.

Kartofli za darmo Rosji nie damy.
          • czlowiek_ksiazka Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:15
            Rosja właśnie drży i trzeszczy - jednym ruchem pióra skazałeś ją na powolną śmierć głodową, okrutniku he he ... :)

Liczenie cudzych pieniążków, lubimy, co nie? ;)

Że swoich zbyt dużo nie mamy to nic, Niemce dobre - dają he he ... :)
            • wojciech.2345 Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:17
              > Liczenie cudzych pieniążków, lubimy, co nie? ;)
              --------------
              W rodzinie mamy rosyjskie carskie ruble.

Czyje one teraz?
              • czlowiek_ksiazka Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:26
                Oddaj Putinowi, może ci na juana wymieni?
                • wojciech.2345 Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:42
                  > Oddaj Putinowi, może ci na juana wymieni?
                  ---------------
                  No widzisz co jest warte państwo rosyjskie.

To empiria.
                  • igor_uk Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:46
                    wojtus,juz pisalem do ciebie,jak naprawda masz te 500 rublowe banknote,to sa warte kupe kasy.
                  • czlowiek_ksiazka Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:55
                    Wiem przynajmniej, że ty wojciechu oraz inni wybitni forumowi eksperci wiecie wszystko! :) O Rosji i nie tylko! :)
        • malkontent6 Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:10
          A co ci jest potrzebne? Ciepłe gacie na zimę?
          • czlowiek_ksiazka Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:16
            Tent camps i food stamps do podłubania w zębach - dla umierających z głod staruszek na Miedwiedkowie he he..
            • wojciech.2345 Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:18
              > Tent camps i food stamps do podłubania w zębach - dla umierających z głod staruszek na Miedwiedkowie he he..
              ------------------------
              Jeszcze raz.

Rosja jest biedna.
              • czlowiek_ksiazka Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:27
                A Polska bogata.
                Amen.
                • wojciech.2345 Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:32
                  > A Polska bogata.
                  > Amen.
                  -----------------------------
                  Zawsze będziemy mieli kartofle na sprzedaż na wschód.
                  • igor_uk Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:35
                    wojtus,a przeciez wiesz,ze nie wszedzie na Wschodzie polskie ziemniaki chetnie sa widziane.W Rosji, naprzyklad,kreca nosem .
                    Musisz te ziemniaki uprawiac lepiej i sprzedawac taniej.
                  • czlowiek_ksiazka polskie ziemki i komputery 15.11.11, 18:37
                    Nie jest tak żle, wojciechu.
                    Zawsze będziemy mieli też te słynne komputery z Grudziądza i komórki z Ciechanowa na sprzedaż na Zachód!
                    Łakomy kasęk - stoją po nie w kolejkach!
                    • borrka Bedziecie mieli z Grudziadza i Ciechanowa? 15.11.11, 18:46
                      Nie sadze, Bukwar...
                      Ojciec Klimuszko zapowiedzial kilkadziesiat lat spokoju od was !
            • malkontent6 Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:18
              A gdzie chcesz tent camp usytuować? Czy Syberia jest nadal aktualna?
              • czlowiek_ksiazka Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:29
                Zajęta przez Chińczyków w jurtach.
                Nie czytasz "wolnej" prasy zachodniej?
                • malkontent6 Re: Rosja w trudnej situacji 15.11.11, 18:41

> Nie czytasz "wolnej" prasy zachodniej?

Nie, nie czytam. Wysłuchałem twojej sugestii i korzystam wyłącznie z doniesien nielegalnej w USA firmy RT.com
    • des4 ci Serbowie są komiczni z Rosją 15.11.11, 17:56
      kiedyś uchwalali przyłączenie do ZBiR-u (swoją drogą co się dzieej z tym tworem politycznym?), teraz ubiegają się o obywatelstwo

nie lepiej to ubiegać się o obywatelstwo jakiegoś Kamerunu albo Gujany, cieplej, a poziom życia ten sam :)
      • czlowiek_ksiazka Re: ci Serbowie są komiczni z Rosją 15.11.11, 17:58
        Co z Amerykanami, "ruskimi" i Europejczykami, którzy się ustawiają tabunami w kolejki po polskie obywatelstwo z poziomem wyrastającym pon-poziomy, hę?
    • borrka Nie ulega watpliwosci... 15.11.11, 17:57
      Ze Matuszka wypowie wojne Albanii !

Historia tak glupia, ze zaczynam podejrzewac Wladimira Wolfowicza o autorstwo.
      Powiedzmy szczerze, Wowa P. ma gleboko... los kosowskich Serbow, a sami Serbowie dosc zdecydowanie zwatpili w braterstwo naszych Slowianskich Braci z Krainy Konika Garbuska.
    • eva15 Rosji wbrew prognozom ludzi szybko przybywa 15.11.11, 18:12
      Daś obywatelstwo pod warunkiem zamieszkania w Rosji. To jedyne rozsądne politycznie rozwiązanie.

A przy okazji uspokoi to różnych wojtusiów, którzy płaczą nad tym, że Rosja rzekomo się wyludnia i że mnożą się tylko muzułmanie.
      • czlowiek_ksiazka Re: Rosji wbrew prognozom ludzi szybko przybywa 15.11.11, 18:17
        Czyli co - de facto wygnanie serbów kosowskich z ich matecznika, za jaki uważają Kosowo?

O to właśnie chodzi Kosowarom chyba.

"Ruskie" by chyba Albańczykom sprawiły prezent.

A zresztą Serbowie stamtąd nigdzie się nie ruszą.

Mieszkańcom separatystycznej Abchazji czy innej Osetii - też miały "ruskie" dawać pod warunkiem, że wrócią do "macierzy"?
        • wojciech.2345 Re: Rosji wbrew prognozom ludzi szybko przybywa 15.11.11, 19:01
          Daj sobie spokój z tymi Serbami, Kosowianami, Albańczykami,.... .
          Matuszka istnieje w tych problemach tylko werbalnie.

Impotent alfa może pobawić się w ołowiane żołnierzyki.
          • czlowiek_ksiazka Re: Rosji wbrew prognozom ludzi szybko przybywa 15.11.11, 19:06
            Racja - "ruskie" powinny ustąpić pola innym - potężnym, wpływowym armiom. Np. NATOwskiej polskiej.
            Tak jak to zrobiły 08 08 08...
            • wojciech.2345 Re: Rosji wbrew prognozom ludzi szybko przybywa 15.11.11, 19:09
              Kniżka,
              trzeba mieć pieniądze i umieć robić biznes.
              Matuszka tak naprawdę nie ma pieniędzy, a o biznesie
              nie ma zielonego pojęcia.

Zaangażowanie Marsjan w tę sprawę to nieporozumienie.
              • czlowiek_ksiazka Re: Rosji wbrew prognozom ludzi szybko przybywa 15.11.11, 19:18
                Nie martw się - Polacy "rusków" nauczą jak żyć i handlować, oszczędzać...
                • wojciech.2345 Re: Rosji wbrew prognozom ludzi szybko przybywa 15.11.11, 19:25
                  > Nie martw się - Polacy "rusków" nauczą jak żyć i handlować, oszczędzać...
                  --------------------
                  Cytujesz Łunina?
      • wojciech.2345 Re: Rosji wbrew prognozom ludzi szybko przybywa 15.11.11, 18:22
        eva15 napisała:
        > A przy okazji uspokoi to różnych wojtusiów, którzy płaczą nad tym, że Rosja rzekomo się wyludnia i że mnożą się tylko muzułmanie.
        -------------------------
        Jest ich sporo.

27,5 mln.
      • borrka Efcia znowu Erenburga sie naczytala ? 15.11.11, 18:23
        I duch Lejzorka w nia wstapil ?

Efciu, Matuszka, jak kania dzdzu, laknie slowianskie ludnosci.
        Ale skąd ja brac ?
        Bo tyko Slowianie byliby spoiwem imperialnym - nawet Pszeki i Mazepincy.
        Ale dobrowolnie na Syberii nie osiedli sie nawet Konik Garbusek i Smok Gorynycz !
      • ukos To kto tam ma być kalifem za 20 lat? 16.11.11, 00:06
        eva15 napisała:

> A przy okazji uspokoi to różnych wojtusiów, którzy płaczą nad tym, że Rosja rze
        > komo się wyludnia i że mnożą się tylko muzułmanie.

Już niedługo przestanie się wyludniać, jak tylko muzułmanie zwiększą jeszcze trochę liczebność. Był trzeci Rzym, ale to już historia. Wkrótce będzie trzeci kalifat, wbrew złośliwościom, że to tylko nowy chanat.
    • polski_francuz Czesc romrus 15.11.11, 19:59
      Jestes inteligentny gosc i jestem pewny, ze Ci przez glowe przeszlo, ze Serbowie chca wciagnac Rosje w swoje problemy z Kosovarami.

Nie mnie dawac rady rosyjskim ambasadorom ale jedno przyslowie to sie stosuje dobrze: "zacznij sprzatac przed swoimi drzwiami zanim zaczniesz sprzatac gdzie indziej..."

Pozdro

PF
      • romrus Salut, mon ami 15.11.11, 20:29
        polski_francuz napisał:
        > Jestes inteligentny gosc i jestem pewny, ze Ci przez glowe przeszlo, ze Serbowie chca wciagnac Rosje w swoje problemy z Kosovarami.

Nawet nie wszyscy Serbowie, lecz kosowki, bo rzad Serbii wcale nie bedzie szczesliwy jesli Rosja da im obywacelstwo. To bedzie podtwerdzac ze rzad Serbii jest absolutnie bezradny i nie jest w stanie pomoc rodakom. Zreszta tak jest naprawde, ale...

Szkoda mi tych ludzi, zostali zostawione w piekle i goowno to kogo obchodzi.
        Krajem kieruje facet, ktory sprzedawal Serbow na organy.
        Qwa, nie do wiary. Europa, XXI stolecie.

Niestety, musa teraz stad wyjechac. Nie da sie zyc z Albanczykami w jednym kraju.
        Jesli chca wyjechac do Rosji - Rosja MUSE udzelic azyl i przyjac ich.

Ale udzial w tej wojnie domowej na terenie Kosowa - to ja przepraszam.
        Wystarczylo nam Czeczeni, Abchazii i Osetii. Dosc.

Zadnych nowych anklawow z obywacelami Rosji.

• igor_uk Re: Salut, mon ami 15.11.11, 20:42
          romrus,praktycznie zawsze mamy jednakowy poglad na sprawy,tym razem roznimy sie (i to jest normalnioe,przeciez kazdy z nas ma wslasne poglady i wlasne doswiadczenie zyciowe).Otoz,w kazdy,kto wyrazi chec dostac azyl w Rosji,musi to dostac,nie podlega dyskusji,ale te co chca pozostac sie w swoim domu,obok cmentarze,gdzie leza ich przodkowie,ale jako obywateli Rosji,to im trzeba dac umozliwic,podkreslajac,ze Rosja swoich obywateli nigdy nie pozostawi bez pomocy.To jest jedyna metoda, w sile tego ze we wlasciwej Serbii rzadza marionetki,zeby ziemie slowianskie nie kurczyli sie.Tak naprawda,Kosowo jest tym,o czym pisze pefcia,terenami przed drzwiami Rosji .Rosje trzeba bronic tam,a nie w okolicach Moskwy.
          • romrus Re: Salut, mon ami 15.11.11, 21:11
            igor_uk napisał:
            > romrus,praktycznie zawsze mamy jednakowy poglad na sprawy,tym razem roznimy sie
            > (i to jest normalnioe,przeciez kazdy z nas ma wslasne poglady i wlasne doswiad
            > czenie zyciowe).Otoz,w kazdy,kto wyrazi chec dostac azyl w Rosji,musi to dostac
            > ,nie podlega dyskusji,ale te co chca pozostac sie w swoim domu,obok cmentarze,g
            > dzie leza ich przodkowie,ale jako obywateli Rosji,to im trzeba dac umozliwic,po
            > dkreslajac,ze Rosja swoich obywateli nigdy nie pozostawi bez pomocy.To jest jed
            > yna metoda, w sile tego ze we wlasciwej Serbii rzadza marionetki,zeby ziemie sl
            > owianskie nie kurczyli sie.Tak naprawda,Kosowo jest tym,o czym pisze pefcia,te
            > renami przed drzwiami Rosji .Rosje trzeba bronic tam,a nie w okolicach Moskwy.

Igor, teoreticznie masz racje.

Prakticznie sa kilka ale:

-paskudna postawa wlasciwych Serbow z Belgradu
            -zbyt duzo mame problemow wokol siebie, besposrednio pod drzwiami.

Wojna domowa w Kirgizji juz byla, tez nas zaproszali do udzialu i to by bylo bardzej uzasadnione, bo tam jeszcze mieszkaja Rosjanie, juz nie wiele, ale jednak.

Karabach p@rdolnie jak nie za miesiac, to za rok.

Na wlasnem terenie tez nie wszystko w porzadku, Czecznia spacyfikowana, ale Dagestan plonie.

Tylko Kosowo nam brakowalo.
            Rzad Serbii sie zachowuje jak qwa i podstawia doope UE za jakis cukierki, a my mame ratowac Serbow z Kosowo, ja dziekuje.

Chetnie zapraszam ich do nas na stale, ale nic wiecej.
            • igor_uk Re: Salut, mon ami 15.11.11, 21:25
              romrus,mnie bardziej chodzi o sama symboliczna postawe.Deklaracja,ze swoich bronimy.To powinno dac znac Serbam z Serbii wlasciwej,ze cos jest nie tak u nich w domu,ze to Rosja ma bronic ich rodakow,a nie oni.A biorac pod uwage zmeczenie,ktore jest co raz bardziej widoczne wsrod Serbow,ktorych tylko mamia wspolnym unijnym korytem,to nie moze nie poskutkowac tym,ze Serbowie zwroca sie do Rosji twarza.romrus,sojuszniki,to nie tylko presciz,to i kasa.Serbowie z Rosja,to potencjalne nabywcy rosyjskich samolotow,rosyjskich maszyn i rosyjskich technologji.Serbia w Unii i NATO,to kolejny nabywca amerykanskich F-16 .Dagestan do UE i NATO nie pojdzie.Kirgizja i Tadzykistan trzymaja sie tylko dzieki Rosji. Serbia,Syria,Iran i jesze wiele innych Panstw potrzebuja Rosji dzis,ale jutro juz nie koniecznie.Pociag odjedzie,nie "dogonisz"
              • romrus Re: Salut, mon ami 15.11.11, 21:43
                igor_uk napisał:
                > romrus,mnie bardziej chodzi o sama symboliczna postawe.Deklaracja,ze swoich bronimy.

A mnie, Igor, wlasnie chodzi o to ze to byc nie deklaracja i nie symboliczna postawa.

Jesli dac im obywacelstwo na terenie Kosowo, to musimy wprowadzic tam wojsko.
                Innego rozwiazania nie ma.

Symboliczny, ale pusty deklaracji byli za Jelcyna.
                Szanuje Primakowa ze on zawrocil samolot nad oceanem, ale prakticznie to bylo goowno warte.

Serbia ma suwerenne prawo wypowiedzec Kosowo, jako suwerennemu panstwu, wojne.
                I to z punktu widzenia prawa miedzynarodowego jest normalnie.
                Na terenie Abchazii i Osetii znajdowali sie absolutnie legalnie zolnierzy rosijski z sil pokojowych, ktory tez zostali zaatakowany przez Saake. Wprowadzenie wojsk na ty tereny nawet KE ze swoja hipokryzja uznala za uzasadnione.

A tu - dzis obywacelstwo, jutro wojsko?

Poza tym w tej chwili Rosja musi byc troche egoisticzna.
                Wlasnie to ze sie nie wp@dalame w kazda sprawe jak za komune, pozwala odzyskac sily i dac ludziam mozliwosc zyc lepej.
                • polski_francuz Amen 16.11.11, 11:29
                  "dac ludziom mozliwosc zyc lepiej"

A nie mowilem, zes inteligenty gosc?

PF
                • dystans4 Re: Salut, mon ami 17.11.11, 00:56
                  To sprawa bardzo szczególna i choć myślenie racjonalne, prezentowane tu przez Romrusa i Ew, zawsze jest w cenie, tu nie wyczerpuje wszystkich aspektów sytuacji.
                  Powiem tak:rację mają Ewa i Romrus, ale zgadzam się nie z nimi, a z Igorem.
                  Złośliwości P.A. były dziś na bardziej... akceptowalne :)
                  bul.
                  --
                  P. S. Na okoliczność powyższego, dodam:
                  1. Na przełomie 1999/2000 i w czasie bombardowań chodziło nam, Polakom, tylko o to, żeby powstrzymać nieludzkie postępowanie Serbów w wojnie o Kosowa, w której, jak się potwierdza, mieli dobre racje, ale pogrzebali ich wartość własnym postępowaniem. Radek Sikorski pisał wtedy reportaże dokładnie przeciwne dzisiejszemu stanowisku rządu RP, które sam przedstawia. W szczegóły nie wchodzę, ale uważam, że wyjazd z ziemi matek i ojców, kolebki Serbii, wydaje się jakim zaprzaństwem (jakby zdradą). Myślę, że wszelkie tego typu (jak obecne) uregulowania, mają charakter nie absolutny. Prędzej przejściowy. I kto będzie miał więcej wytrwałości, siły woli... (tak jak mówi chiński aforyzm: czekaj dostatecznie długo, a zobaczysz swojego wroga płynącego rzeką).
                  2. Żeby się wypowiadać na temat całości, tzn. wszystkich aspektów sytuacji, trzeba mieć do tego moralne prawo. Sobie go nie przyznaję.
    • jk2007 dobra tradycja 15.11.11, 20:31
      svpressa.ru/politic/article/49883/
      • swiblowo Re: dobra tradycja 15.11.11, 20:35
        Bylbys "za"?

wygrales konkurs - gratuluje! :)
        • jk2007 Re: dobra tradycja 15.11.11, 20:51
          swiblowo napisała:

> Bylbys "za"?

owszem, tylko nie Tadżycy czy Chinczycy

> wygrales konkurs - gratuluje! :)

kulinarny też? riżskij ze śledzikiem
          • swiblowo Re: dobra tradycja 15.11.11, 21:00
            Kulinarny jeszcze nie wiem. Dopiero koncze wylizywac garnek po smalcu :))
    • kamandir_vzvoda wojacy z NATO/Ss Skandenberg ich nie chronia? 15.11.11, 22:52
      a moze ci Serbowie nie oglądają reżimowej TV w Pl czy innej głupawej Francy tam wszystko ojasne: Serbowie sa be i nie wiadomo o co im chodzi !
      • kaszebe12 Re: wojacy z NATO/Ss Skandenberg ich nie chronia 16.11.11, 07:35
        To ,ze Serbowie sa "be" i "a fe" -wiemy.-Na szczescie JUESEJ wymyslil super bojownika o sprawiedliwosc , dobro i estetyczne piekno w postaci niejakiego S. Seagala.-Ten Stiwen jezdzi , co rusz , do Serbii , by napieprzac , jakze antypatycznych i brzydkich handlarzy kobietami , dziecmi,bronia jadrowa i narkotykami...-Czas najwyzszy , by Polska stworzyla jakiegos super herosa , bo "Hydrozagadka" juz sie zuzyla.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka