Dodaj do ulubionych

Nowo roczny konkurs - dosc trudny

01.01.12, 15:03
Do tego watku zainspirowala mnie Ewa swoim konkursem na forum Rosja. Na samym poczatku zastrzegam ze pytanie nie jest latwe. W tym konkursie chodzi o imperializm amerykanski a szczegolnie kiedy on sie zaczal. Mi chodzi o szczegolne wydarzenia z 19 w jak i dogmaty ideologiczne. Mamy tu kilku ekspertow od Ameryki wiec niech sie wykarza swoja wiedza. Nagroda tez naturalnie bedzie i jest warta zachodu.
Obserwuj wątek
    • mlody717 Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 01.01.12, 16:07
      Zaczol się z chwila przyłączenia się Ameryki do IWS, do czego przyczyniło się powstanie FED (prywatny bank centralny) w 1913 roku. Gdzie wmuszono światu akceptacje dolara wypuszczanego przez FED, który już wtedy niemal pokrycia w zlocie i srebrze(wtedy było to tajne), jak miały pokrycie w zlocie inne np. europejskie pieniądze. Głownie, to chciano zadłużyć świat do tego nowego dolara, co się udało tym prywatnym bankiera.
      • zlotamajka Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 01.01.12, 16:20
        Amerykanski imperializ datuje sie o wiele wczesniej niz FED. Chodzi mi o szczegolne wydarzenia i ideologie z 19 w..
        • aroden Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 01.01.12, 16:22
          zlotamajka napisała:

> Amerykanski imperializ datuje sie o wiele wczesniej niz FED. Chodzi mi o szcze
          > golne wydarzenia i ideologie z 19 w..

Zgadza sie. Np. w roku 1898 wyrzucili okupantow hiszpanskich z Filipin.
          Lubie Hiszpanie, to i mnie to by wqoorvilo.
          • zlotamajka Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 01.01.12, 16:26
            Jestes na dobrej drodze. Ale musisz to troche bardziej rozwinac. Mnie chodzi o same KORZENIE tego amerykanskiego imperializmu. Banksterstwo to tylko jedno z narzedzi.
            • aroden Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 01.01.12, 16:34
              zlotamajka napisała:

> Jestes na dobrej drodze. Ale musisz to troche bardziej rozwinac. Mnie chodzi
              > o same KORZENIE tego amerykanskiego imperializmu.

Korzenie to sa takie same, jak kazdego innego imperializmu:

hiszpanskiego, angielskiego, czy rosyjskiego.
              a dlaczego wlasnie amerykanski Cie interesuje?
            • mlody717 Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 01.01.12, 16:42
              Chodzi tobie o wojnę o "Opium" z Chinami? Do tej wojny przyczynili się co sami banksterzy(rodziny), którzy obecnie kontrolują FED.
              • zlotamajka Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 01.01.12, 16:51
                To byly dzialania glownie brytyjskie i nie o to mi chodzi.
              • mlody717 Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 01.01.12, 16:52
                To na tej wonie z Chinami banksterzy wzbogacili się. Przy użyciu tych pieniędzy i carskich pieniędzy założyli FED. Cara Aleksandra złożył swój majątek w Stanach NYC, po zamordowaniu carskiej rodziny nikt ich nie wypłacił z banków które są obecnie członkami FED.
      • aroden Precz z trudnosciami - pojdzmy na latwizne. 01.01.12, 16:20
        mlody717 napisał:

Głownie, to chciano zadłużyć świat do tego nowego dolara, co się udało tym prywatnym bankiera.

I teraz popluczyny po komunizmie musza ten oplakany stan oplakiwac :)
      • misterpee Re: 1913 - to poczatek imperializmu sjonistycznego 01.01.12, 16:36
        sadze ze wojna z Meksykiem LATA 1846 - 48 byla poczatkiem, wikipedia podaje powstanie imperializmu USA na rok 1890.

American imperialism
        The United States emerged as a world economic and military power after 1890. The main episode was the Spanish–American War, which began when Spain refused American demands to reform its oppressive policies in Cuba. The "splendid little war", as one official called it, involved a series of quick American victories on land and at sea. At the Treaty of Paris peace conference the United States acquired the Philippines, Puerto Rico, and Guam. Cuba became an independent country, under close American tutelage. Although the war itself was widely popular, the peace terms proved controversial. William Jennings Bryan led his Democratic Party in opposition to control of the Philippines, which he denounced as imperialism unbecoming to American democracy. President William McKinley defended the acquisition, and was riding high as the nation had returned to prosperity and felt triumphant in the war. McKinley easily defeated Bryan in a rematch in the 1900 presidential election. After defeating an insurrection by Filipino nationalists, the United States engaged in a large-scale program to modernize the economy of the Philippines, and dramatically upgrade the public health facilities.[51] By 1908, however, Americans lost interest in an empire, and turned their international attention to the Caribbean, and especially the building of the Panama Canal. The canal opened in 1914, and increased trade with Japan and the rest of the Far East. A key innovation was the Open Door Policy, whereby the imperial powers were given equal access to Chinese business, with no one of them allowed to take control of China.[52]
        • zlotamajka Re: 1913 - to poczatek imperializmu sjonistyczneg 01.01.12, 16:50
          Wlasnie o te wydarzenia mi chodzilo misterpee a szczegolnie o wojne z Meksykiem 1846-48. Aby dostac nagrode trzeba tez znac dogme i ideologie na ktorej bylo to bazowane.
    • igor_uk 2 grudzien 1823 rok. 01.01.12, 16:46
      W Kongresie USA bylo odczytano poslanie Prezydenta Monroe .I tym dniem mozno datowac powstanie amerykanskiego imperializma.
      • mlody717 Re: 2 grudzien 1823 rok. 01.01.12, 16:56
        Tak przy okazji, zapytam Igor, ile w ówczesnych czasach było imperialistycznych państw i które to były?
        • igor_uk Re: 2 grudzien 1823 rok. 01.01.12, 16:59
          mlody,czy to kolejny konkurs?
          • tojabogdan tak się zwykło przyjmować za początek 01.01.12, 17:03
            en.wikipedia.org/wiki/Monroe_Doctrine
            • mlody717 Re: tak się zwykło przyjmować za początek 01.01.12, 17:09
              Tak, Igror jest zwycięzca dla mienie, ale Majce na pewno o to nie chodziło, bo pokazuje, ze Stany wtedy walczyły z europejskim/światowym imperializmem.
              • igor_uk mlody. 01.01.12, 17:12
                Wlasnie na tym i polegala Monroe Doctrine,przedewszystkim-zwalczyc europejski imperializm,a na jego gruzach zbudowac amerykanski.To tak,w duzym uproszczeniu.
                • mlody717 Re: mlody. 01.01.12, 17:24
                  Piszesz poniżej o złym jego wykorzystywaniu. To zapytaj siebie kto (grupa ludzi), właśnie ten imperializm w zły sposób wykorzystuje, dla swoich prywatnych celów, bo nie jest to społeczeństwo amerykańskie(nie czyni to żadnego dobra dla USA).
          • mlody717 Re: 2 grudzien 1823 rok. 01.01.12, 17:04
            Nie, jak nie mogę zaproponować tobie nagrody jak Majka. To tylko ona ma ten magiczny uśmiech co wystarczy za wszytko.
            Wiesz, ze zawsze lepiej się paczy z wierzej perspektywy. A w tamtych casiach było już chyba parę imperium na świece, bo to wtedy było modne, jak kolonie itd.
            • igor_uk Re: 2 grudzien 1823 rok. 01.01.12, 17:07
              mlody,ja,jako Rosjanin z narodowosci,nie potepiam powstanie amerykanskiego imperialzma,co innego narzedzia,z ktorych on nieraz korzysta.
        • aroden Re: 2 grudzien 1823 rok. 01.01.12, 17:01
          mlody717 napisał:
          to pytanie tez juz postawilem:
          forum.gazeta.pl/forum/w,50,131980580,131982227,Re_Nowo_roczny_konkurs_dosc_trudny.html
      • igor_uk droga majka. 01.01.12, 17:09
        Sadzac po temu,ze "nie zauwazasz" mojej odpowiedzi,wnioskuje ,ze mam nagrode w kiszeni,dla tego chcialem by o nie troche wiecej dowiedziec sie.
        • zlotamajka Re: droga majka. 01.01.12, 17:26
          Fakt Igor strzeliles dziesiatke. Ale to jedna czesc odpowiedzi o ktora mi chodzilo. Druga czesc podal misterpee no i teraz jestem rozbita. Komu dac nagrode? Nagroda jest moj usmiech.
          • mlody717 Re: droga majka. 01.01.12, 17:47
            Majka, dlaczego wybrałaś(może słyszałaś w kanadyjskich media) odpowiedz misterpee? Czy chciałaś wcisnąć tutaj jaka "niesprawiedliwość" dla Meksykan z Kalifornia? Przecież Hiszpania zabrała te ziemi Indiana. Czyli tylko Indianie mogą być nie zadowoleni, a oni się nie buntują przecież?
            • zlotamajka Re: droga majka. 01.01.12, 17:56
              Mlody, ja wcale nie wybralam misterpee. Igor podal dogmat od ktorego zaczal sie imperializm amerykanski a misterpee jak to zostalo uzyte. Tak naprawde o jeszcze jedna ideologie mi chodzilo i czekam kto to zgadnie. Ten kto to zgadnie ma nagrode.
          • igor_uk droga majka. 01.01.12, 17:59
            Cos krecisz.Pytanie konkursowe bylo dokladnie takie:
            "W tym konkursie chodzi o imperializm amerykanski a szczegolnie kiedy on sie zaczal. Mi chodzi o szczegolne wydarzenia z 19 w jak i dogmaty ideologiczne"
            Wlasnie moja odpowiedz i dotyczy tego.
            Dawaj tu swoj usmiech,a ja podziele sie z misterpee.
    • zlotamajka Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 01.01.12, 18:23
      Tak Igor jak i Misterpee podali czesc odpowiedzi. Brakuje jeszcze jednego aby odpowiedz byla pelna. Kto to zgadnie dostanie moj usmiech.
      • igor_uk 20 lipiec 1895 rok. 01.01.12, 19:08
        Nota Sekretaza Stany Olney do Rzadu mojej ukochanej Anglii w zwiazku z konfliktem w Wenezuelii.Co bylo symbolczna kropka w wypchnieciu europejskich imperium z Zachodniej polkuli .
        • igor_uk Chronologia . 01.01.12, 19:36
          Kilka dat,ktore pokazuja,jak amerykanski imperializm nabieral sily i wprawy.
          1852-53 r.r. Argentyna
          1853 rok -Nikaragua.
          1853-54 r.r -Japonia.
          1853-54 r.r. -wyspy Ryukyu i Bonin.
          1854 rok-ponownie Nikaragua.
          1855 rok-Urugwaj.
          1859 rok-Chiny.
          1860-Angola
          1893 rok-Hawaje.
          1894 rok-ponownie Nikaragua.

W sumie mozno wyliczac po dzien dzisiejszy kraje,w ktorych Amerykanie uzyli swojej sily wojennej.Ale i tego co napisalem wystarcze,zeby mnie amerykanofile zabili.
      • mongolszuudan Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 01.01.12, 19:16
        Chociaz troche nie po temie, moze ktos powiedziec kiedy powstal polski imperializm.

------------------------------------------------------------------------------------------------
        Jak powiedział stary góral, Polska będzie aż po Ural, za Uralem będą Chiny was nie będzie sku...syny!
      • mongolszuudan Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 01.01.12, 19:26
        Amerykanski imperyalizm powstal wczesniej i bez wszelkich specjalnych doktryn, w ten moment kiedy pierwsi amerykanskie kolonisty nieprawnie - wbrew zakazu brytyjskiego monarchy przekroczyli Allegheny Mountains i zaczeli nieprawnie zagarnac ziemie Indianow az do Missisippi dla sobie, a nie dla krola.
        • mongolszuudan Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 01.01.12, 19:32
          To byli akty wlasnie juz amerykanskiego, lecz nie brytyjskiego imperializmu, chociaz to zdarzylo sie duzo wczesniej wojny za niepodleglosc USA. Stad nalezy zaczynac ta historie. Wojna przeciwko Meksiku zupelnie nie byla pierwsza agresja Amerykanow. Wczesniej byla i wojna za Floryde z Hiszpania.
          • mongolszuudan Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 01.01.12, 19:38
            Standartno myslece. To jest w ogole sami nie myslicie, a tylko wspominajecie starodawni zadroczenne sztampy z szkolnego kursa historii i cos tam jeszcze z Wikipedii. I jestescie bardzo zadowolone, jezeli potrafili wspomnic te koncepcji z przeszlego wieka.
            • mongolszuudan Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 01.01.12, 19:55
              Napewno rosyjski imperializm polskie historiki zaczynaja z podboju Moskiewskim ksiestwem Tweri, Riazani, Pskowa, Nowgoroda i Smolenska - jednak rdzennych ruskich ziem, na ktore moskiewskie (wlodzimirsko-suzdalskie) Riurikowicze, potomkowe syna ostatnego kniazia jedynej Rusi Wlodzimierza Monomacha - kniazia kyjewskogo i rostowo-suzdalskiego, zalozyciela Moskwy Jerzy Dolgorukiego mieli pelne i prawne dynastyczne prawa jak na ojcowizny swoich prostych przodkow, kazdy z ktorych w testamencie trzebowal od swoich synow jezeli Bog da im szczesliwy moment, odwalczyc i wrocic do Rusi wszystka spuscizne ich przodka Monomacha.
      • rusek111111 Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 01.01.12, 19:32
        ja chce dostac ten 'usmiech' za 'friko', nie wolno mnie dyskrymynowac przypominam uprzejmie.
        :)

zlotamajka napisała: > ...Kto to zgadnie dostanie moj usmiech.
        • zlotamajka Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 01.01.12, 19:56
          Za friko nic nie ma;o)
    • felusiak1 głupie pytania dają głupie odpowiedzi 01.01.12, 19:42
      pewnego dnia jeden prezydent pomyslał sobie jaby tu zacząć imperium i tak myslał i nastepnego dnia wymyslił i ogłosił. wojsko poszło zdobywać ziemie i napadło na meksyk i zabrało meksykowi. i za to można dostać bezzębny uśmiech goldmańki ale tylko pół usmiechu albo jedną trzecią. bo po odpowiedzi pojawia się nastepne pytanie i nastepne i nastepne. oczywiście wszystko to działo się w próżni, bezprzyczynowo.
      w meksyku sobie ludzie zyli spokojnie, nikomu nie przeszkadzajac a tu nagle wstretni jankesi napadaja i zabieraja drogocenne tereny.
      ciekaw jestem kiedy zaczęto dobrowolnie pozwalac sobie robić wodę z mózgu?
      odpowiedz bez nagrody- od kiedy powstał internet gdzie bzdura goni bzdurę pod płaszczem encyklopedycznych haseł.
      • igor_uk felus. 01.01.12, 19:47
        Nie kompromituj sie.Wszystko ma poczatki i wszystko ma koniec.
        • mara571 Re: felus. 01.01.12, 19:49
          a jakie byly poczatki tej wojny?
          • zlotamajka Re: felus. 01.01.12, 19:55
            Na to juz felus ci nie bedzie potrafil odpowiedziec.
          • igor_uk jakiej wojny? 01.01.12, 20:01
            mara,ty to o czym?
            • mara571 Re: jakiej wojny? 01.01.12, 20:19
              o jednej z prawidlowych odpowiedzi...
          • felusiak1 Re: felus. 01.01.12, 20:44
            początek można datować na rok 1821 kiedy meksyk zezwolił na osiedlanie się niemeksykanów i niehiszpanów na północnych terytoriach. to w konsekwencji doprowadziło do niepodległości texasu i terytorialnego sporu z usa po przyłaczeniu texasu w 1845.
            w północnych stanach USA obowiązuje tzw. common law a na południu od texasu po californię obowiazuje spanish law. W nowym jorku nikt nie wiesza stanowej flagi (wygląda jak holenderska) a wiekszość nawet nie wie jak ta flaga wyglada. w texasie wszyscy wiedzą jak wyglada flaga i dumnie wywieszają. trudno zobaczyć tu amerykańską flagę.
            • igor_uk Re: felus. 01.01.12, 20:50
              felus,naprawda nie da sie ciebie nie lubic!!!
              Czyli juz wiemy kto jest "winien" powstaniu amerykanskiego imperializma-to sa Meksykanie.
              • felusiak1 Re: felus. 01.01.12, 20:57
                igor_uk napisał: Czyli juz wiemy kto jest "winien" powstaniu amerykanskiego imperializma-to sa Meksykanie.
                a skad taki wniosek? nie napisałem tego.
                ktoś powiedział, że nie jest ważne co się mówi lecz waze to co ludzie słyszą. zatem nieważne co napisałem ważne co ty przeczytałeś.
                • igor_uk Re: felus. 01.01.12, 21:06
                  felus,kurde,co raz bardziej zaczynam lubic cie!!
                  Napisales:
                  "początek można datować na rok 1821 kiedy meksyk zezwolił na osiedlanie się niemeksykanów i niehiszpanów ".
                  Poniewaz watek dotyczy poczatkow amerykanskiego imperializma,a ty,jak i mara zreszta,masz dziwny zwyczaj nie zaznaczac do kogo twoj post jest adresowany i czego dotyczy.
                  mara,pod moim wpisem do ciebie ,zapytala o poczatki wojny ,na co ja jej zwrocilem uwage,ze nie wiadomo o co chodzi.Ty ze,odpowiedziales na pytanie mary,rowniez nie zaznaczajac ,czego ono dotyczy,dla tego ja sobie(celowo) zinterpretowal tak ,jak mi sie chcialo.
                  felus,czy nie uwazasz,ze jednak lepiej bylo by zaznaczac do kogo piszesz?
                  • felusiak1 Re: felus. 01.01.12, 21:20
                    mara wyraźnie zapytała jakie były poczatki tej wojny a ja zacząłe wpis od słowa początek, ponadto z drzewka wynika, ze odpowiadałem na wpis mary.
                    zamiast mnie atakować zapoznaj się z przyczynami dla których zezwolono na osiedlanie się amerykanów na tych terenach.
                    igor nic nie dzieje sie bez przyczyny i w konsekwencji nikt nie ma kontroli nad późniejszym rozwojem wypadków niezgodnie z intencjami.
                    • zlotamajka Re: felus. 01.01.12, 21:29
                      No wlasnie felus, czemu Meksyk pozwolil sie Amerykanom osiedlic? Moze zdradzisz nam to.
                      • igor_uk Re: felus. 01.01.12, 21:43
                        majka,odpowiedz na twoje pytanie jest tutaj:
                        "At the very end of the Spanish regime in Texas, the Spanish authorities had more or less destroyed the small Spanish colonies in Texas. In no position to recruit new Spanish settlers, spur economic development, or defend Texas from the Indians, they conceived the idea of repopulating Texas with Anglo-American colonists. According to the Spanish plan, the new colonists would receive generous land grants in exchange for becoming Spanish citizens, agreeing to join the Catholic Church, and investing their own money and labor to develop and defend the country."

• zlotamajka Re: felus. 01.01.12, 21:58
                          Otoz to. Troche to przypomina sposob jak przejeli Hawaie.
                      • felusiak1 Re: felus. 01.01.12, 21:48
                        nie wiedziałaś. amerykańscy imperialiści weszli do snu prezydenta meksyku i podszepneli mu taką ideę.
                        a jak to zrobili można obejrzeć w filmie pod tytułem inception
                        • igor_uk Re: felus. 01.01.12, 21:53
                          Nie felus,Meksykanie do tego nic nie mieli,oni tylko uznali pomysiel Hispanow za dobry i kontynuowali ich polityke. Widze,ze nie wiedziales o tym.
                          Ja rowniez o tym nie wiedzialem,ale dla mnie to nic takiego,ale twoja niewiedza w tak bliskim dla ciebie temacie,jest troche zenujaca.Nieprawdaz?
                          • felusiak1 Re: felus. 01.01.12, 22:00
                            no widzisz jak moja żenująca wiedza pomogła ci znaleźć coś czego bez mojej pomocy nie byłbyś w stanie znaleźć. cieszy mnie, że to ty mańce podajesz wiedzę. ona od ciebie lepiej przyjmuje. ode mnie nie chce chociaż to ta sama wiedza. zapytaj ja jakie pieniadze leżą na amerykańskim funduszu emerytalnym.

--
                            Zapraszam na forum Amerykański pasjans
                            • zlotamajka Re: felus. 01.01.12, 22:04
                              Felus przeciez juz ci nie raz pokazalam ze na funduszu emerytalnym jest 2 tryliony i fundusz wciaz ma zyski. Ale przy cieciach w podatku dochodowym ktory oznacza glownie ciecia w deductions na social security stan tych funduszow sie pogorszy. Na twoim miejscu martwilabym sie o emeryture. Jak tam stoja twoje 401k's?
                              • felusiak1 Re: felus. 01.01.12, 22:36
                                2 tryliony czego? nie dolarów!!!
                                ps. podatek dochodowy nie ma nic wspólnego z podatkiem na fundusz emerytalny i nie ma od niego deductions.
                                • zlotamajka Re: felus. 01.01.12, 22:40
                                  A pracodawca nie odtraca ci skladek na social security?
                                  • felusiak1 Re: felus. 01.01.12, 23:19
                                    podatek fica dzieli się na dwie części OASDI i wynosi 12.4% z czego połowę(6.2%) płaci pracodawca a połowę(6.2%) pracownik ci, którzy pracują dla siebie płacą pełny wymiar (12.4%) medicare tax (HI) (1.45%, 1.45% albo 2.9%).
                                    Masz na myśli zmniejszenie podatku płaconego przez pracowników o 2 punkty procentowe z 6.2 do 4.2.
                                    • zlotamajka Re: felus. 01.01.12, 23:34
                                      Yah, that's the one.
                          • zlotamajka Re: felus. 01.01.12, 22:00
                            To prawda. To akrat felus powinien znac w koncu mieszka w Teksasie.
                    • igor_uk Re: felus. 01.01.12, 21:32
                      felus,przeciez wlasnie o tym caly czas i pisze - wszystko ma poczatek,jak i koniec.
      • mongolszuudan Re: głupie pytania dają głupie odpowiedzi 01.01.12, 20:02
        Powszechnie wiadome co bylo przyczyna wojny USA z Meksyka. Dzikie krwozercze barbarzynce Aztekowie zdecydowali podbic USA i wyrzuczic Amerykanow w Atlantyk. To naturalnie byla wojna obronna amerykanow, jak kazda ich wojna w historii.
    • zlotamajka Oglaszam zwyciesce 01.01.12, 19:51
      Igor jest bezwzglednie zwyciesca. Zadal sobie duzo trudu. Nagroda na priva.
      • igor_uk Wiedzialem. 01.01.12, 19:58
        Ze wysilek zawsze oplaca sie.
        • zlotamajka Re: Wiedzialem. 01.01.12, 20:04
          haha. Wysilek zawsze daje rezultaty ;)
    • dyktator_bolandy Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 01.01.12, 20:06
      dziekować Bogu , że ten imperializm amerykański istnieje. Az strach pomysleć, jak wyglądał by świat bez niego.
      aha, "noworoczny" piszemy razem, kacapku:)
      • igor_uk Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 01.01.12, 20:14
        Nu zobacz,jakas caly czas byla powazn dyskusja,a tu,jak juz konkurs okazal sie rozstrzygniety,przypletala sie jakas bolanda (co to za guwienko takie?).
      • mongolszuudan Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 01.01.12, 20:44
        I jak tylko ten bedny swiat istnial dopoki nie bylo amerykanskiego imperializmu. Naturalnie, jak tylko ameryka przestanie byc imperialistycznym panstwem w ten sam mig bedzie koniec Wszechswiatu, Slonce zgasnie, Ksiezyc spadzie na Ziemie, bieg czasu skonczy sie, materia zniknie, Bog umrze.
        • dyktator_bolandy Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 02.01.12, 17:38
          "wszechświatu" :) ja piedole, same kacapy tu?
          • mongolszuudan Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 02.01.12, 18:45
            Tak. Tu same kacapy. Bo Polakow jak naroda juz dawno nie istnieje. Pozostalo sie jeszcze tylko troche gastarbeiterow i polonii polskiego pochodzenia co mieszkaja po calemu swietu w ghettach i diasporze jak Zydowie i Ormianie, a z kraju potemkow prawdziwych Polakow, co kiedys zalozyli polskie panstwo, polonizowana Litwa, Rus i Tatarowie wypedzili jeszcze w 1945 r.
    • dyktator_bolandy Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 01.01.12, 20:14
      co do konkursu, to pierwsza interwencja amerykańska miała miejsce na Bliskim Wschodzie, już w pierwszej czy drugiej dekadzie XIXw. Amerykańska ekspedycja wojskowa miała na celu ukrócenie piractwa na Morzu Śródziemnym (UK nie mogło sobie z nim poradzić). Ostrzelano co i kogo trzeba, wylądowali nawet ówcześni Marines w Cyranejce. Arabskie bandziorstwo morskie dostało porządnie po zadzie, uspokoiło się, można było bezpiecznie pływać z towarem, bez płacenia "Black Mail" (etymologa pochodzi właśnie od "przesyłki dla czarnych", haraczu płaconego arabom za możliwość pływania po wodach MŚ.)
      • misterpee Re: Co pierwsze kura czy jajo? 01.01.12, 22:51
        Teraz sadze ze ideologicznie imperioalizm amerykanski czerpal pozywienie z imperializmu angielskiego. Pom oderwaniu sie Ameryki od UK, Anglia zaczela tracic swoje imperialne znaczenie, a Amerykla chciala przescignac maciezysty kraj w tej dziedzinie. Do tego dolaczyla sie amerykanska pogarda dla pozostalych krai europejskich. Stad taka byla gwaltowna na panowanie Maksymiliana Habsburga w Mexico. To juz bylo nie do strawienia dla wujka Sama dlatego zrobili co mogli zeby poprzec ambicje Juareze i cieszyc sie z Mordu Maksymiliana. A przeciez Maksymilian byl dobrym dla Meksyku. Jedyne piekne budowle i plan miasta pochodzi z tego krotkiego panowania. Kapitalizm dal Ameryce wiezowce i slumsy.
        • romad2447 Re: Co pierwsze kura czy jajo? 02.01.12, 07:41
          misterpee
          jak bys zobaczyl slumsy w Bostonie to by Ci galy na wierz wyszly.
          • romad2447 Re: Co pierwsze kura czy jajo? 02.01.12, 07:42
            tere-fere american haters.
        • dyktator_bolandy Re: Co pierwsze kura czy jajo? 02.01.12, 17:39
          "krai"
          buhahaha, kolejny.......:)
          • igor_uk Re: Co pierwsze kura czy jajo? 02.01.12, 17:43
            widze,ze kolejna ofiara czarnego ruska tu poleta sie.
    • dyktator_bolandy Re: Nowo roczny konkurs - dosc trudny 08.01.12, 19:45
      to wypie...c , Kacapy jebanne, z polskiego forum, tu jest Bolanda, nie Kacapia !
      Paszli won!
      • igor_uk Ha,ha,ha. 08.01.12, 19:52
        Wyobrazam sobie,jak taki dupek napisal cos takiego, popatrzyl na swoje odbicie w lustro i powiedzial sam do siebie -Alez ja tym kacapam dowalil!Po czym dumnie poklepal sie po brzuchu ,pierdnel i z duma poszedl na kolejna wojne z ruskami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka