Dodaj do ulubionych

Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z niej

14.01.12, 22:35
Dziś na wiecu prawicowej partii Jobbik w Budapeszcie doszło do palenia flagi EU i żądania wystąpienia z tej organizacji. W obecności ca 3 tys. zgromadzonych szef partii G.Vona stwierdził, że groźby EU pod adresem rządu Węgier z powodu zmian węgierskiego parwodawstwa są równoznaczne z wypowiedzeniem wojny. Jobbik jest 3. najsilniejszą partią w parlamencie.

www.welt.de/politik/article13815636/Jobbik-Partei-setzt-Europa-Fahne-in-Brand.html

Najciekawsze są komentarze Niemców pod artykułe. We wszystkich (3 jak dotąd) forumowicze liczą na to, że Węgry zrobią 1. krok i rozwalą EU. Jeden przypomina nawet, niezbyt zgodnie z prawdą historyczną, że skoro Węgrom udało się rozwalić mur berliński , to może uda im się też rozwalić EU-dyktaturę.
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n 14.01.12, 22:39
      W międzyczasie pojawiły sią szybciutku 2 krytyczne posty - z tego jeden z całą pewnością nie rodowicie niemieckojęzyczny. Ach ten internet - to prawdziwe pole walki dla międzynarodówki.
      • eva15 Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n 14.01.12, 22:44
        Sorry, komentarzy jest znacznie więcej, tylko trzeba je było otworzyć, jedynie ostatnie były otwarte. Tak czy siak - większość jest EU-krytyczna.
        • pimpus18 Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n 15.01.12, 02:51
          Ach Evo, z tego wszystkiego podniecenia jeszcze nasikasz do majtek, he, he.

Mogłaś napisać, że 3000 reakcyjnych palantów z tamtejszego reakcyjnego Jabłoka zrobiło tam taką sobie zadymę.

O palantach przesiadujących przed komputerem, komentujących i wyrażających niezadowolenie tylko w ten sposób i walczących z domowego zacisza nie mam najlepszego zdania.

Zresztą nie tylko ja. Śmieszne to.
        • mara571 bardzo ciekawy jest ten komentarz 15.01.12, 06:57
          "Warum soll Ungarn uns Deutsche zweimal in den Krieg geführt haben? Der erste WK und auch dn zweiten WK haben uns Österreicher eingebrockt. Die Ungarn sind ein stolzes und freies Volk und haben Fremdbestimmung und Unterdrückung satt.
          Das ist der Grund, weshalb sich Ungarn erheben. Jeder Deutsche muss sich die Ungarn zum Vorbild nehmen. Aber der Deutsche hat sich offensichtlich wohl in seiner Gefängniszelle eingerichtet und hat nichts dagegen, dass er fremdbestimmt und abgezockt wird. Sonst würde er es den Ungarn gleichtun. "
          Autor Michael aus Deutschland, rowniez przeciwnik Unii.
      • kamandir_vzvoda ten gupek to byl jasiu 15.01.12, 03:16
        eva15 napisała:

> W międzyczasie pojawiły sią szybciutku 2 krytyczne posty - z tego jeden z całą
        > pewnością nie rodowicie niemieckojęzyczny. Ach ten internet - to prawdziwe pole
        > walki dla międzynarodówki.

jeszcze sie szabesgoj jeden po niemiecku nie nauczyl ? czyli skoczy jako Doppel-Halbsprachler ;)
    • bywszy1 Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n+ 14.01.12, 22:48
      Baba z wozu-koniom lzej.
      • eva15 Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n 14.01.12, 22:58
        bywszy1 napisał:

> Baba z wozu-koniom lzej.

Tak się akurat składa, że Węgry nie są krajem, który Unię szczególnie obciąża. Biorą b. małe dotacje (zwłaszcza w porównaniu z Polską), mają znacznie niższy dług publiczny niż Grecja, skonsolidowały skutecznie budżet, a ich zapotrzebowanie na zastrzyk kapitału jest śmiesznie małe, zwłaszcza w porównaniu z Grecją. W przypadku Węgier to raptem 10-20 mld euro, w przypadku Grecji to 100-200 mld euro. Jakby tego było mało, to gospodarka węgierska jest dalece bardziej konkurencyjna i uprzemysłowiona niż grecka. Mimo to wszyscy pochylają się z troską, cierpliwością i KASA nad Grecją, a Węgry sekują i stawiają pod ścianę, ile się da.

www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/schuldenkrise-ungarn-ist-kein-zweites-griechenland-11604113.html
        • bywszy1 Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n+ 14.01.12, 23:11
          10-20 mld euro-poprawa bytu studentow krajow czlonkow UE.
          A tamci niech sobie rzadza sami.
        • pimpus18 Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n 15.01.12, 02:55
          Reakcyjny palant i nadzieja progresywnych komentatorów - Orban - wprowadza tam KZ-ty dla bezrobotnych.

Pracą za friko - bez użycia maszyn!? - chce zbawić progresywną ludzkość

www.hintergrund.de/201107071640/politik/politik-eu/zwangsarbeit-in-ungarn.html
          Oni tam muszą być bardziej jebnięci niż PiSdzielce w Pomrocznej.
    • polski_francuz Jaka ulga 14.01.12, 22:55
      dla Rosji i dla jaczejki: Unia Europejskia sie rozwala od wewnatrz.

PF
      • eva15 Re: Jaka ulga 14.01.12, 23:00
        Widać w tym niedźwiedzią łapę Putina z wyciągniętymi pazurami. Zadowolony z interpretacji?
      • polski_francuz Sprecyzujmy 14.01.12, 23:03
        chodzilo o zebranie ekstremistycznej (rechtsrextreme) partii.

Jaczejka musi dalej pracowac.

A tworczyni watku powinna sie nauczyc odrozniac miedzy prawicowa a ekstremistyczna partia. Bo wprowadza w blad forumowiczow.

PF
        • eva15 Re: Sprecyzujmy 14.01.12, 23:07
          No naturalnie - a o tym, kto jest ekstremistą decyduje Barroso i inni samowybrani komisarze, tym razem nie ludowi lecz unijni. Reszta pozostała taka sama.
        • mara571 Re: Sprecyzujmy 15.01.12, 06:49
          przywodcom Jobbik, jak zreszta wszystkim wodzom partii ekstermistycznych, brakuje instynktu samozachowawczego.
          Dzieki nieudolnosci postkomunistow i ich bezczelnosci, Wegry znalazly sie tragicznej sytuacji gospodarczej. Ta sytuacja dala Orbanowi i Jobbik bardzo rzadka w historii szanse dokonania fundamentalnych zmian we wszystkich dziedzinach zycia publicznego.
          Orban, wytrawny gracz polityczny, wie doskonale, ze prowadzi niebezpieczna gre polityczna.
          I unika na razie spektakularnych atakow na Brukselke, robi swoje w kraju, deklaruje gotowosc do wysluchania argumentow Komisji.

• pimpus18 Re: Jaka ulga 15.01.12, 02:59
        Gdyby Kaczyńskie, Orban czy nawet Putin wymyślili ten eurokołchoz, łatwiej mógłbym zrozumieć dlaczego neoliberalne palanty z USA mają tak z nim na pieńku.

Ale tak... są pewnie inne choć podobne przyczyny.
    • czlowiek_ksiazka nie róbmy scen 14.01.12, 23:06
      Wszyscy wiemy, droga evo15, czym się w ''wolnej'' Europie kończą podobne ruchawki.

Zmianą rządu lub odstąpieniem od ''terrorystycznych'' uzgodnień!

Węgry - za mała wielkość, żeby cokolwiek zmienić, ale przykł. musi być jednoznaczny!

Zaraz ich ogłoszą ''terrorystami'' albo ''lepenowcami'' i będzie spokój!

W najlepszym przyp. wypałują - to dobre pały, zachodnie, ''demokratyczne'', nie to co ''ruskie''....
      • eva15 Re: nie róbmy scen 15.01.12, 00:07
        czlowiek_ksiazka napisała:

> Wszyscy wiemy, droga evo15, czym się w ''wolnej'' Europie kończą podobne ruchawki.
        > Zmianą rządu lub odstąpieniem od ''terrorystycznych'' uzgodnień!

No właśnie, albo zastąpieniem demokratycznie wybranych rządów przez specjalistów/bankierów- vide Grecja i Włochy.

• czlowiek_ksiazka Re: nie róbmy scen 15.01.12, 00:48
          No i po co fikasz!?

Zastąp sobie demokratycznego firera wybieralnym i koniec!
          • eva15 Re: nie róbmy scen 15.01.12, 01:01
            Chyba raczej niech ci go zastąpią niewybieralnym. Ten niewybieralny fuehrer to najwyraźniej najwyższe stadium imperializmu... I jak tu nie przyznać racji różnym Marksom.

A z drugej strony - jakie to ciekawe, że OBA systemy spotykają się koniec końców w tym samym punkcie/miejscu, całkiem jakby podobni autorzy scenariusz pisali, tyle że iz innych pozycji, zaciekle się zwalczając co do metod, ale nie co do celu.
            • czlowiek_ksiazka Re: nie róbmy scen 15.01.12, 01:06
              Krzyczysz evo15, coś próbujesz zmienić - to się na nic nie zda!

Systemy, systemy - spotkania...

Wojna jest już DAWNO przegrana...
            • pimpus18 Re: nie róbmy scen 15.01.12, 03:11
              Das Reich der Freiheit beginnt in der Tat erst da, wo das Arbeiten, das durch Not und äußere Zweckmäßigkeit bestimmt ist, aufhört; es liegt also der Natur der Sache nach jenseits der Sphäre der eigentlichen materiellen Produktion.

Karl Marx
              aus: Das Kapital, Bd. III

In demselben Maße, in dem die Widerwärtigkeit der Arbeit wächst, nimmt [...] der Lohn ab.
              [...]
              Man hat eingewendet, mit der Aufhebung des Privateigentums werde alle Tätigkeit aufhören und eine allgemeine Faulheit einreißen. Hiernach müsste die bürgerliche Gesellschaft längst an der Trägheit zugrunde gegangen sein; denn die in ihr arbeiten, erwerben nicht, und die in ihr erwerben, arbeiten nicht.

aus: Marx/Engels: Manifest der kommunistischen Partei

Es ist eins der größten Missverständnisse, von freier, gesellschaftlicher menschlicher Arbeit, von Arbeit ohne Privateigentum zu sprechen. Die 'Arbeit' ist ihrem Wesen nach die unfreie, unmenschliche, ungesellschaftliche, vom Privateigentum bedingte und das Privateigentum schaffende Tätigkeit. Die Aufhebung des Privateigentums wird also erst zu einer Wirklichkeit, wenn sie als Aufhebung der Arbeit gefasst wird.

aus: Über Friedrich List

Jak tu nie przyznać racji Marksowi!

www.otium-bremen.de/js/index.htm?/autoren/a-marx_k.htm

• pimpus18 Re: nie róbmy scen 15.01.12, 03:02
        żeby coś zmienić trzeba najpierw wiedzieć co i jak to zrobić.

Te warunki nawet na Węgrzech nie są spełnione.
    • br0fl0vski Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n 15.01.12, 00:01
      www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=34NUqOQMsd0#!
      • mlody717 Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n 15.01.12, 00:15
        No właśnie. Pozostaje zapytać dlaczego tylko Węgry się buntują (w innych tylko chamy protestują ale ich rządy się zgadzaj z EU biurokracja)?
        • br0fl0vski Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n 15.01.12, 00:23
          www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NqVxl7u30c4
          • br0fl0vski Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n 15.01.12, 00:25
            www.youtube.com/watch?v=Qh1dlDgif0U
          • mlody717 Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n 15.01.12, 00:42
            Ten filmik jest super, ale tego następnego faceta( A. W.) nie lubię, bo widzi cala nasz marność na ziem jak nie możliwą do poprawienia. Według niego możemy się uczyć o NWO walczyć itd, ale nasz los jest przesadzony. Na dodatek on nie wierzy w Boga. Jest taka ateistyczna maszyna.
            • br0fl0vski Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n 15.01.12, 01:36
              moj sym mowi ze AW wpyfa w depresje. Ja patrze inaczej, kazdy ma prawo do swojej prawdy, nasza rola to sluchac innych i szukac swojej prawdy. prawda nie zawsze jest piekna
              • mlody717 Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n 15.01.12, 01:54
                Np. w Wietnamie Amerykanie używali wykrywacze moczu, aby wiedzieć gdzie są ich W. wojska. Ta super elektorskie im zablokowano, rozmieszczając pojemniki z muczą. Albo jak troją lekami syntetycznymi to się należy uczyć: jak samemu się leczyć środkami naturalnymi itd. Oni myślą ze już wygrali(muszą tak udawać, bo inaczej zgubią "twarz"- nie maja wyjscia), a to może być prawda albo nie. Zycie pokaże. Ten facet jest Kanadyjczykiem i może to stad to jego przygnębienie/brak przyszłości.
                • br0fl0vski Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n 15.01.12, 02:00
                  jest Szkotem mieszkajacym w Kanadzie. Prwada ze nie daje duzej nadzieji na przyszlosc , mowi sporo o porazkach. moze czasem warto poslochac o przegrywaniu zeby nauczyc sie wygrywac
                  • mlody717 Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n 15.01.12, 02:39
                    Masz racje, ze mona się od niego dużo nauczyć. On jest tutaj na tym radio od M. do F. 8:00 do 9:00 EST
                    republicbroadcasting.org/
                    I nawet kiedyś go słuchałem, aż wszystko zaczęło upadać z ekonomia. Suchanie go pozwoliło mi się troszkę przygotować do obecnych wydążeń. Co jest super, ale ostatnio już nie mogę znieść więcej informacji w jego tematach. Hahaha.
                    • br0fl0vski Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n 15.01.12, 03:23
                      ja cenie jego przeglagy prasy (mediow) gdzie tlumaczy z oficjalnego jezyka na "nasz" co tak naprawde pisza. a trzeba powiedziec otwarcie sporo nie ukrywaja uzywaja jednak jezyka ktorym pisza niewielu rozumie
                      • br0fl0vski Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n 15.01.12, 03:26
                        trzeba szukac wszedzie , trzeba samemu sie uczyc inaczej latwo moga cie inni oszukac. trzeba miec wlasne zdanie
        • eva15 Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n 15.01.12, 00:44
          Węgry najwięcej straciły na systemowym przewrocie 1989 r. Węgry za komuny, niczym Chiny najlepiej radziły sobie z pokojową transformacją systemu BEZ konieczności oddania pełni władzy w cudze ręce. Ich "gulaszowysocjalizm" zmieszany ze sporą szczyptą KONTROLOWANEGO kapitalizmu świetnie funkcjował.
          • mlody717 Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n 15.01.12, 00:55
            To są pamiętliwe bestie i jak się pojawiła okazja, to chcą Węgry zniszczyć. Rosja carska np. była ukarana komunizmem za pomoc Amerykana w wojnie domowej/secesyjnej, przez blokadę brytyjskich okrętów/wojska(Polecenie Cara Aleksandra- stad są miasta pod jego imieniem w Stanach), które były wysłane celem z tłumienia, tej wony(sami B. ja podburzyli), wzięcia odwetu za przegrana wojnę z 1812 i wprowadzenia prywatnego banku centralnego w Stanach.
            • eva15 Młody, należy ci się moja nagroda na forum Rosja 15.01.12, 01:05
              mlody717 napisał:

> To są pamiętliwe bestie i jak się pojawiła okazja, to chcą Węgry zniszczyć. Ros
              > ja carska np. była ukarana komunizmem za pomoc Amerykana w wojnie domowej/seces
              > yjnej, przez blokadę brytyjskich okrętów/wojska(Polecenie Cara Aleksandra- stad
              > są miasta pod jego imieniem w Stanach), które były wysłane celem z tłumienia,
              > tej wony(sami B. ja podburzyli), wzięcia odwetu za przegrana wojnę z 1812 i wprowadzenia prywatnego banku centralnego w Stanach.

Młody, należy Ci się moja nagroda na fmoi konkursie na forum Rosja . Wrócę do tematu, ale nagrodę masz jak w banku.

• eva15 Re: Młody, należy ci się moja nagroda na forum Ro 15.01.12, 01:08
                korekta:
                > Młody, należy Ci się moja nagroda na moim konkursie na forum Rosja . Wrócę do tematu, ale nagrodę masz jak w banku.
              • mlody717 Re: Młody, należy ci się moja nagroda na forum Ro 15.01.12, 01:12
                A to ci niespodzianka. Dzieki, czeka cierpliwie na nagrodę. A jaki to konkurs?
                • eva15 Re: Młody, należy ci się moja nagroda na forum Ro 15.01.12, 01:47
                  Otworzyłam na forum "Rosja" wątek o tym, za co Rosja jest sekowana/prześladowna od dawna przez Zachód . Pojawiło się sporo rozsądnych odpowiedzi, analiz historycznych, z jednego wątku zrobiły się nawet dwa. Wiele wypowiedzi było rozsądnych i logicznych, ale ja z góry zakładałam, że są ludzie zdolni do mądrych analiz, więc ustawiłam poprzeczkę wysoko i powiedziałam, że nagrodę dostanie ten, kto wskaże na mało znane wydarzenia z XIX w., bo to one później bardzo wpłynęły na losy współczesnej Rosji.
                  No i tak to konkurs wygrałeś Ty.

forum.gazeta.pl/forum/w,154812,132392927,132392927,Zaskakujace_rozwiazanie_mojego_konkursu.html
                  • mlody717 Re: Młody, należy ci się moja nagroda na forum Ro 15.01.12, 02:27
                    Oczywiście spodziewam się ze nagroda jest twój wszystko załatwiając Uśmiech(nie przyjmuje innych nagród), za co moje Wielkie Dzieki, tutaj na forum Świat jak i na forum Rosja. A to ci mila niespodzianka Evo. Moj uśmiech.
                    • pimpus18 Re: Młody, należy ci się moja nagroda na forum Ro 15.01.12, 03:28
                      images21.fotosik.pl/187/00d8c0eb8b5c47a0med.jpg
                      zadowolony?
                  • pimpus18 Re: Młody, należy ci się moja nagroda na forum Ro 15.01.12, 03:26

Od tych młodych, zdolnych aż gęsto wokoło!

Tylko k..., skąd ten kryzys?!
                    • kaszebe12 Re: Młody, należy ci się moja nagroda na forum Ro 15.01.12, 06:21
                      Skad "kryzys" , pimpus ? - A stad..."Ja i tak nie strace -goj zaplaci".
    • ronpaulgo w 1955 Węgrzy zrobili rewolucje przeciw ZSRR 15.01.12, 06:39
      teraz robią przeciw totalitaryzmowi zachodnich banksterów. Jesli inne narody ich poopra, cała Europa wyjdzie z obecnego kryzysu zwycięsko. Wiosna bedzie bardzo goraca tego roku. zaciskanie pasa az do zaduszenia jest dla maluczkich (czyli 99% obywateli), a dla 1% zlodziei - kryzys znaczy bonanza grabiezy.
      • mara571 gwoli scilosci histrycznej: to bylo w 1956 15.01.12, 07:06
        • ronpaulgo Re: gwoli scilosci histrycznej: to bylo w 1956 15.01.12, 07:08
          masz racje, sorki.
          • ronpaulgo Bohaterski to naród 15.01.12, 07:13
            Imperium Hunow
            en.wikipedia.org/wiki/Hunnic_Empire
            www.google.com/search?hl=pl&cp=21&gs_id=2c&xhr=t&q=Hungarian+revolition&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1536&bih=740&wrapid=tljp1326607711844041&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=aG0ST6SWKaWGsgKApMT3Aw
    • caesar_pl Re: Węgrzy palą flagę EU i żądają wystąpienia z n 15.01.12, 15:15
      ..tylko 3 tysiace???Dzis w Niemczech znajdziesz 10 moze 20 albo i 100 razy wiecej ludzi co by chcieli powrotu Hitlera do wladzy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka