Dodaj do ulubionych

Forum a patriotyzm

10.02.12, 13:43
Wielu z forumowiczow urodzonych w Polsce jest na emigracji i kraj rodzinny pozostaje dalekim wspomnieniem. Niektorzy sa z niego dumni, inni mniej.

Razi mnie i innych mlodszy kolega, ktory z patriotyzmu zarty sobie robi piszac o Pomrocznej. Ale, mowie sobie, ze ten kolega jest mlody i ze kiedys zrozumie, ze Ojczyzne jak i Rodzicow ma sie tylko jednych.

Calkowicie niedopuszczalny wydaje mi sie wpis " Co dotyczy Afganistanu - Polakom - bezplatnemu miesowi armatniemu USA w ich kolonialnych wojnach trzeba w ogole ryj stulic...wy dla swoich sasiedzi nie lepszy sasied niz Rosja" napisany przez jednego z forumowiczow piszacych z Rosji.

Nie widze Polakow wchodzacych na rosyjskie fora by ublizac Rosji. I uwazam, ze miara sie przebrala. To forum nie jest tuba do rozglaszania antypolskich wpisow.

Przynajmniej jak dla mnie i do tej pory.

PF

Obserwuj wątek
    • blueelvic Odpowiem Tobie tak: ... 10.02.12, 14:19
      Zdarzylo sie to podczas lotu z Warszawy do ... , zreszta, mogloby to sie wydarzyc gdziekolwiek. Obok mnie mlody czlowiek, student trzeciego roku zarzadzania rozwiazywal krzyzowki, az w pewnym momencie ....

Przepraszam bardzo, wiesz pan moze, co to jest kindersztuba?

Oczywiscie, ze wiem. Jest to pewnego rodzaju moralny i etyczny kodeks, ktory wynosi sie z domu rodzinnego. To cos takiego, co jest w nas na zawsze zakodowane, to taki zestaw imperatywow, co wolno czlowiekowi, a czego robic nigdy nie powinismy.

Ale to ma byc na szesc liter - odpowiedzial moj towarzysz podrozy.

"Oglada". Bingo:)) Zgadza sie.

Skinalem glowa i pomyslalem sobie, ze slowo kindersztuba, to slowo juz dzisiaj niemodne.
      Kindersztuba? Po co ona komu?

• polski_francuz Tolerancja a wrogosc 10.02.12, 14:29
        Piszesz o wirtualnej kindersztubie czy ogladzie niech i tak bedzie.

Mnie raczej wkurzaja antypolskie wpisy Rosjan. I czuje, ze moja tolerancja dla ich pogladow sie konczy. Ich wpisy sa niekiedy jawnie wrogie. A toleracja dla wrogosci jest glupota.

PF
        • blueelvic Nie pisze o wirtualnej kindersztubie. 10.02.12, 23:16
          Pisze o tej prawdziwej, ktora miesci sie w naszym jestectwie. Od tego wlasnie sie rozpoczyna. Brak wiedzy zastepuja tandetne uproszczenia i zaslyszane opinie. W internecie pelno teorii spiskowych ... No wreszcie czlowiek, czlowiek o uksztaltowanej osobowosci. To co on "reprezentuje" ksztaltowalo sie przez lata i wplyw na to mialo wiele czynnikow, miedzy innymi dom rodzinny.

W czasie wymiany mysli z aniaandwine ( to byl moj pierwszy dzien na tym forum ) pisalem o cywilizacjach z kntekscie wydarzen na BW. Napisalem o cywilizacji turanskiej do ktorej Rosja nalezy, zgodnie z prawda. Kij w mrowisko - zasypano mnie obrazliwymi epitetami i insynuacjami ....

Wiem o czym pisze i rozumiem Twoje zaniepokojenie. Cos w tym jest.
          • polski_francuz Marksistowska oglada 11.02.12, 08:06
            Ta prawdziwa, wewnetrzna kindersztuba pochodzi w wychowania rodzinnego. Jesli rodzice byli, byli normalni i traktowali Ciebie normalnie, tzn, szanujacy siebie, Ciebie i nagradzajacy Twe sukcesy i karzacy Twoja glupote, to i Twoja wizja spraw jest normalna.

Widzisz sprawy podobnie piszac o "domu rodzinnym".

Agresja rosyjska na to forum zaczela sie jakis rok temu. I jesli dobrze sobie przypominam to rej jej wodzil zawsze igor.

Napisal o sobie, ze jest dr nauk, bylym dyrektorem, ktory zakochal sie w Polce i ozenil sie z nia jakis czas temu. Stal sie Polakiem i wyemigrowal do Anglii z rodzina. W tej legendzie sa pewne elementy prawdy ale pewnie i dosc duzo klamstw. Jakos nie widze dyrektora przedsiebiorstwa sowieckiego porzucajacego swoj kraj i emigrujacego do Polski. W Polsce pozostawali czasami zolnierze armii sowieckiej, ktora pogoniono z latach 90-tych. I on mi raczej na oficera tej armii wyglada. Takiego, bardziej swiadomego, ktory lyknal zachodu i juz do domu nie chce wracac.

Metody akcji Rosjan sa podobne: stadne ataki na watki i na nielubiane nicki. Ta stadnosc jest silnym atutem w porownaniu z naszym polskim indywidualizmem. To tego stada dolaczyli sfrustrowani polscy emigranci, tacy jak eva15, inteligentna ale niezbyt szczesliwa w zyciu i szukajaca rekompensaty na forum, zlotamajka, wychowana w Niemczech antymondialistka z Kanady a i ostatnio Kuba, rzezbiarz z Arizony, ktory ma kota na tle Zydow i ktorego wpisy sa wyrzucane po, najdluzej 24 godzinach.

Skad sie ta agresja pojawila nie wiem. A ze wierze w to, ze po marksistowsku, rzeczy sie dzieja z jakiegos powodu, jakis powod pewnie jest.

Politycznie, to Rosja ma juz dosc dlugo te sama wladze od 12 lat. I sie sluzby od tego czasu nie zmienily. I pewnie, tradycyjne postanowily zaczac wystawiac swoje macki do swoich ex-satelickich krajow?

PF
            • borrka Nie demonizujmy Radzieckich. 11.02.12, 08:38
              Sam demonizuje, przypisujac im atrybuty zorganizowanej hasbary czekistowskiej, ale troche zartem.
              Byc moze, gdzies w zakurzonym pokoiku, w troche kafkowskiej atmosferze, siedzi emerytowany paracownik "Bezpieczenstwa" w przetluszczonych zarekawkch i koordynuje prace web-brygady.
              Ale w swej masie jest to wolontariat.
              Tak po prostu reaguja "zaatakowani" Rosjanie, a na forum zdarzaja sie ataki rzeczywiste i wyimaiginowane.
              Co nam wydaje sie dosc smieszne, czesto traktuja forumowae klikanie, jako misje patriotyczna.
              I tym roznia sie od innych forumowiczow.
              Plus dzialanie w porozumieniu , mailowe kontaktowanie sie poza forum, wymiana materialow.

Jest jeden mechanizm wskazujacy na bardziej "zorganizowane struktury":
              prowokowanie agresywnych wypowiedzi, ktore potem pracowicie sa tlumaczone przez URSE i publikowane na rosyjskojezycznym forum.
              A to juz nie jes za friko.
              • borrka Calkowita przewidywalnosc wypowiedzi. 11.02.12, 08:47
                Nie przypominam sobie, by czymkolwiek mnie zaskoczyli.
                Takie ABC hasbarysty-amatora, stosuja weltweit - ZAWSZE reaguja identycznie.
                I, jak to przyznal Igorek, nie probuja nawet dyskusji.
                Dla nich jest to zawsze walka, gdzie celem jest ... zakrzyczenie przeciwnika.

Jasne, ze bywaja tez wyjatki.
                Te wyjatki traktujmy rozsadnie, bo zasluguja na to.
                Reszcie ... nie dajmy sie prowokowac - URSA czuwa !
                • igor_uk Re: Calkowita przewidywalnosc wypowiedzi. 11.02.12, 08:55
                  Ha,ha.Ciekawo,czy sam wierzysz w to,co piszesz?
                • polski_francuz Strategia 11.02.12, 08:57
                  Nie dac sie sprowokowac to jedna sprawa ale nie pozwolic sie zakrzyczec to druga.

Ja mam ciegle nieprzyjemne wrazenie, ze Rosjanie chca nam cos narzucic bo jak juz raz wlezli do Polski to juz na zawsze sie czuja panami Polakow.

I ze dosc dobrze znam taka sytuacje z emigracji, ze ktos sie chce czuc moim panem zaczynam dosc podobnie reagowac: co mi taki czy owaki bedzie podskakiwal!

PF
                  • igor_uk polski_francuz. 11.02.12, 09:04
                    A tobi nigdy nie przyszlo do glowy,ze Rosjanie,a takowych na forum jest tylko 3 (ja,mongol i romrus,goscia ze smolenska nie licze,bo pisze bardzo rzadko) tylko bronimy sie,przed atakami takich szowinistow,jak ty? Co my "wam" narzucamy"? Czy to my staramy sie z was zrobic najgorszych wrogow calego Swiata?Czy to my twierdzimy,ze wy byliscie gorsi od faszystow? Czy to my cos zmyslamy i probujemy ze swoich oponentek robic dziwek?
                    Kto,kto,ale ty nie masz najmniejszego prawa wypowiadac sie w tych tematach,jako "autorytet moralny".
              • mara571 Rosjan to mamy na forum niewielu 11.02.12, 08:59
                trojka nie kryje swojej narodowosci, 2-3 osoby udaja Polakow.
                Najtrudniejsza jest proba rozmowy z bezkrytycznymi rusofilami.
                Probuja byc bardziej papiescy niz sam papiez.
                Wczorajszy wate evy15 jest tego swietnym przykladem.
                • igor_uk Re: Rosjan to mamy na forum niewielu 11.02.12, 09:06
                  Mara,nie ma tu zadnego Rosjanina,ktory by udawal Polaka.
                  mara,czemu tak nie lubisz Rosjan?
                  • mara571 Re: Rosjan to mamy na forum niewielu 11.02.12, 09:24
                    a skad wiesz
                    "nie ma tu zadnego Rosjanina,ktory by udawal Polaka."?

• igor_uk Re: Rosjan to mamy na forum niewielu 11.02.12, 09:30
                      A niby czemu by musieli udawac? mara,spotykam wiele Polakow,ktory sa bardziej prorosyjskie,niz same Rosjanie.Nieraz dziwie sie,na ile milosc do czegos moze zaslepic.
      • felusiak1 Re: Odpowiem Tobie tak: ... 10.02.12, 15:09
        zapytaj młodzież co to lojalność a ręce ci opadnę.
        • blueelvic Masz racje, ale ... 10.02.12, 23:18
          jak postepuja ludzie dorosli, ludzie z dyplomem wyzszej uczelni w kieszeni? Przyklady tegoz forum zniewalaja.
          • polski_francuz Sa uczelnie 11.02.12, 08:08
            i uczelnie...

PF
        • mara571 Re: Odpowiem Tobie tak: ... 11.02.12, 09:07
          wyznawana przez wieksza czesc mlodszego pokolenia nowa religia: konsumpcjonizm nie przewiduje przestrzegania jakichkolwiek zasad etycznych.
          Wartosci sa out.
      • mara571 faktycznie uzyl zwrotu 10.02.12, 15:14
        "wiesz pan moze?"
        Bo jesli tak, to chyba wiedziales, ze masz sasiada bez kindersztuby.
        • blueelvic Oczywiscie. 11.02.12, 01:28
          Ale nie tylko to, ... Jeszcze samolot toczyl sie po pasie, gdy moj student zerwal sie na rowne nogi .... byle pierwszy do wyjscia. Coz tam, ze wytracil mi z rak butelke wody, ktora mialem zamiar zakrecic. I wcale nie szkodzi, ze w pospiechu zapomnial powiedziec przepraszam .... To nic ze stewardessa, to nic ......... Imperatyw .... Oglada.
        • igor_uk mara. 11.02.12, 08:57
          A czy zalozyciel watka ma w sobie cos,co mozno bylo by nazwac po prostu zwykla przyzwoitoscia?
    • mongolszuudan Re: Forum a patriotyzm 10.02.12, 14:55
      Nic nie zrobisz. jezeli Polacy sa takie tchorze i podlecy ze moga bezczelnie klamac o Rosji i Rosjanach tylko na polskich foumach, uwazajac ze Rosjanie nie rozumieja ich jezyka i nie beda czytac ich bzdetow. Jednak nie tak. W Rosji znac jezyk klamcow i oszczercow nie uwazaja za zapadlo, czytaja stale wszystko co oni pisza i robia wnioski i odpowiadaja mocno i srogo glupcom i klamcom na ich wlasnych forumach.
      • polski_francuz Raz jeszcze 10.02.12, 15:09
        wbij sobie do glowy, ze nikt nie wlazi na rosyjskie fora by antyrosyjskie hasla glosic.

Sluchaj, ja cenie sobie szczerosc i sadze, ze piszesz szczerze co myslic. Ale jedna sprawa co sie mysli a druga co i jak sie pisze. Forum nie jest budka z piwem.

PF
        • mongolszuudan Re: Raz jeszcze 10.02.12, 15:53
          Nie zapomnij opowiadac o tym swoim rodakam.
        • mongolszuudan Re: Raz jeszcze 10.02.12, 15:55
          I naproznie nie wlazi. Dlatego zeby glosic antyrosyjskie hasla na polskim forumach duzo odwagi miec nie trzeba. Dosyc byc idiotem, podlecom i tchorzem.
          • polski_francuz Wojna i pokoj 10.02.12, 15:59
            Odwaga jest potrzebna na wojnie w czasie pokoju troche oglady w zupelnosci wystarczy. Polska z Rosja nie wojuje a jak Ciebie czytam to mam wrazenie, ze Rosjanie sa w stanie wojny z Polakami.

PF
        • borrka Troche inaczej to postrzegam. 10.02.12, 16:00
          Podedukowany prostak, bez cienia wspomnianej kindersztuby, nie narobi szkody - na odleglosc widac, ze bzdury wypisuje.
          Paradoks, ale takie Mongolcziki sa nieszkodliwe.
          Na forum jest paru bardziej udatnych propagandystow.

I zareczam, przynajmniej czesc przychodzi tu robic innym (swiadomie) wode z mozgu.

Moglbym rzucic nickiem, ale moze to jeden zasluzony czekista w przetluszczonych zarekawkach ?
          Na pol etatu, bo drugie pol, to "Malorosja" :) ?
          • polski_francuz Zgoda 10.02.12, 16:07
            Ja tez widze mongloszudana jako osobe piszaco szczerze co mysli. I prezentujacego swoje poglady uczciwie.

Sa i inni, ktorzy probuja uczyc tego co i jak nalezy myslec. I stosuja perfidne srodki, aby ten cel osiagnac. I tworza taka atmosfere w ktorej taki wpisy jak ten ze wstepnego postu powstaja.

PF
            • br0fl0vski Re: Zgoda 10.02.12, 16:13
              franky jesli myslisz o mnie to przypominam ze ja nawoluje do samodzielnego myslenia. o niczym innym nie marze jak o tym zeby kazdy zaczal uzywac swoje szare komorki i przestal robic sobie uploady.
              • polski_francuz Re: Zgoda 10.02.12, 16:15
                Nie myslalem o Tobie.

PF
                • romrus PF 10.02.12, 16:18
                  polski_francuz napisał:
                  > Nie myslalem o Tobie.

Do mnie masz jakies pretenzji?
                  • polski_francuz Give me a break 10.02.12, 16:24
                    Nie mam. Jak odczuwasz wyrzuty sumienia to ich posluchaj i sie sam popraw :)

PF

• romrus Dobra:-)) 10.02.12, 16:29
                      polski_francuz napisał:
                      > Nie mam. Jak odczuwasz wyrzuty sumienia to ich posluchaj i sie sam popraw :)

Postaram sie:-)
                      Borrka sie denerwuje, wiec Cie spytalem na wszelki wypadek :-)
    • j-k jakos mi sie nie chce, ale... 10.02.12, 15:57
      w koncu napisze do administracji list proszacy o zabanowanie osob obrazajacych tu notorycznie Polske, Polakow i demokratycznie wybrane wladze.
      • br0fl0vski Re: jakos mi sie nie chce, ale... 10.02.12, 16:01
        co to jest ta demokracja i europejskie wartosci?
        • j-k Re: jakos mi sie nie chce, ale... 10.02.12, 16:04
          br0fl0vski napisał:

co to jest ta demokracja i europejskie wartosci?

miedzy innymi prawo do oddania pod sad sprawce publicznego obrazania innych.
          a jezeli jego tozsamosc jest nie do ustalenia, rzadanie od administracji GW zabanowania
          nicka tej osoby.
          • br0fl0vski Re: jakos mi sie nie chce, ale... 10.02.12, 16:08
            janusz widze ze nie wiesz. radze od sprawdzenia pochodzenia slowa citizen (obywatel). widzisz nic sie nie zmienio od tysiecy lat poza opakowaniem. ciagle przepakowuje (przedefiniowuje) sie to samo gowno w inny papier pakowy.
            • j-k Dziekuje za Twoja troske 10.02.12, 16:23
              o moj stan wiedzy, ale

Nie interesuje mnie czyjes uswiadamianie mnie, gdyz to ja jestem od uswiadamiania innych.
              takie zboczenie zawodowe :)
              • br0fl0vski Re: Dziekuje za Twoja troske 10.02.12, 16:33
                wiem ale zawsze mam nadzieje ze ktos z milczacej wiekszosci skozysta
                • j-k Re: Dziekuje za Twoja troske 10.02.12, 16:37
                  br0fl0vski napisał:
                  wiem ale zawsze mam nadzieje ze ktos z milczacej wiekszosci skozysta

Rowniez mam taka nadzieje, wiec wychodzi na remis :)
    • igor_uk Re: Forum a przyzwoitosc. 10.02.12, 16:30
      Czy moze wypowiadac sie czlowiek,ktory oczernia Polke ,klamiac i manipulujac slowami o czyms tak wysokim,jak Patriotyzm?
      Tak,to co pisze o Polsce pimpus18,nie jest w porzadku i ja mialem odwage (he,he) jemu o tym powiedziec wprost,ale takie podle stworzenia,jak polski_francuz,potrafi tylo z kobieta byc odwanym ,a w spotkaniu z mezczyzna stara sie zachowc sie tak,zeby w razie czego mogl powiedziec -a przeciez ja nic o tobie nie pisalem.
      • bywszy1 Re: PAcio,ajgor jes+ 10.02.12, 23:29
        przyzwoitka?
        • igor_uk i tu rowniez swoje dostaniesz. 10.02.12, 23:34

- Mojsze, pozycz Ty mnie 20 zlote.
          - Ja sie Ciebie nie pytam Icek na co Ty chcesz pozyczyc te 20 zlote. Ja sie Ciebie nie pytam Icek czemu ode mnie Ty chcesz pozyczyc te 20 zlote. Ja sie Ciebie Icek nie pytam nawet kiedy Ty mnie oddasz te 20 zlote. Za to ja sie Ciebie pytam Icek - na jaki procent?
    • melord Re: Forum a patriotyzm 11.02.12, 09:47
      ostatnio cos nam nie po drodze....

polski_francuz napisał:
      > Razi mnie i innych mlodszy kolega, ktory z patriotyzmu zarty sobie robi piszac
      > o Pomrocznej. Ale, mowie sobie, ze ten kolega jest mlody i ze kiedys zrozumie,
      > ze Ojczyzne jak i Rodzicow ma sie tylko jednych.

W tym wypadku masz troche racji,ze uzywanie terminu "pomroczna" jest niezbyt eleganckie tym bardziej patriotyczne lecz w ostatnich latach uzywane na roznych forach GW przez wielu forumowiczow w tym przez twojego krajana hasz0, ktorego troska o kraj stwarzala wielu wrogow az go zabanowano(na innym forum) ...protestu wtedy z Twojej strony nie widzialem.
      Wydaje mi sie,ze uzywanie tego terminu to prymitywna forma protestu przeciwko ingerencji kosciola w sprawy panstwa jak rowniez forma krytyki polityki i politykow ktorzy to toleruja czy wrecz robia dzieki temu watpliwe kariery.

> Calkowicie niedopuszczalny wydaje mi sie wpis " Co dotyczy Afganistanu - Polako
      > m - bezplatnemu miesowi armatniemu USA w ich kolonialnych wojnach .....

Prawda czasami dociera do niektorych jesli jest brutalna
      Interwencja Polski w Iraku i Afganistanie byla/jest absolutnie bezpodstawna i zadne powiazania sojusznicze(NATO) tego nie tlumacza(podobnie AU)
      Ta wojne zaczely Stany Zjednoczone i powinny ja same skonczyc.
      NATO to pakt obronny i dotyczy solidarnosci i pomocy wylacznie jego czlonkom w razie ataku
      z zewnatrz na jednego z nich.
      ZSRR nie wciagnal nas w wojne afganska chociaz bylismy uczestnikiem Ukladu Warszawskiego.

> Nie widze Polakow wchodzacych na rosyjskie fora by ublizac Rosji. I uwazam, ze
      > miara sie przebrala. To forum nie jest tuba do rozglaszania antypolskich wp
      > isow.

> Przynajmniej jak dla mnie i do tej pory.
      >
      > PF
      >
      Zapominasz niestety,ze forum jest otwarte dla kazdego czy sie to Tobie podoba czy nie.
      Denerwuje mnie rowniez zamieszczanie tekstow wylacznie po rosyjsku(cyrylica) choc uczestnik zna j. polski,wq..wia kiedy w dyskusje ktos sie wtraca mieszajac z blotem mojego oponenta i narzuca mnie swoj punkt widzenia.Niektorzy "komsomolcy" sa OK inni staraja sie prowokowac .niektorzy wrecz bruzdzic...zapomniales jak zydzi pluli na Polske??
      Tak pracuja wszystkie wieksze fora roznych gazet,wiekszosc watkow zamienia sie w pyskowki.
      Walka z tym jest bez sensu,najlepiej ignorowac...nie powinienem Ci tego przypominac
      w koncu jestes weteranem tego forum.
      • polski_francuz Kompas 11.02.12, 10:09
        "hasz0, ktorego troska o kraj stwarzala wielu wrogow az go zabanowano(na innym forum) ...protestu wtedy z Twojej strony nie widzialem."

Hasz byl starszym kolega ze studiow, niemozliwym wariatunciem i sensu w jego wypowiedziach zadnego nie widzialem. Po prostu nie rozumialem o czym on pisze i o co mu chodzi. A do mych kolegow ze studiow mam sentyment.

"Prawda czasami dociera do niektorych jesli jest brutalna. Interwencja Polski w Iraku i Afganistanie byla/jest absolutnie bezpodstawna"

Polacy sie dali rolowac Amerykanom. Pelna zgoda. U podstaw bylo przekonanie, ze na Rosjan mozna tylko Anty-Rosjan, czyli Amerykancow. Ale ta polityka byla glupia, bo Amerykanie nas uznali za takich samych "psow wojny" jak tych rekrutow ktorym za mundur amerykanski daja teraz green card. Z tym, ze Polakom nawet nie pozwolono na ruch bezwizowy.

Polityka polska w czasach Tuska sie nieco zmienilo i mam wrazenie, ze Polska stawia (i slusznie) na sojusz europejski. W ktorym staje sie powaznym graczem.

"Walka z tym jest bez sensu,najlepiej ignorowac"

Kilka miesiecy ignorowalem ale sie tacy matacze jak igor rozpanoszyli niemozebnie. Wiec dalem im odpor.

I uwaga ode mnie. Mam mieszane odczucia co do Twojej postawy. Masz duze zdolnosci, jak by to powiedziec, dopasowawcze. I zdolnosc dopasowanie swiadczy o inteligencji.

Ale jak byla tu hasbara danowa to wiedziales kto jest "bad guy" a kto jest "good guy". Teraz, wyglada mi to, ze Twoj kompas szuka ciagle polnocy.

Ten moj juz znalazl.

Pozdro

PF
        • melord Re: Kompas 11.02.12, 10:36
          >Teraz, wyglada mi to, ze Twoj kompas szuka ciagle polnocy.

chciales pewnie powiedziec szuka wschodu....wal odwaznie,jak to twierdza niektorzy, prawdziwa cnota krytyk sie nie boi
          dzisiejsza demokracja,zmusila nas do wyboru lepszego zla i to bez wzgledu w jakim kraju mieszkamy
          w dyskusjach forumowych w ktorych coraz wiecej, mamy zajac stanowisko jako Polacy , wybrac zachod(Niemcy) czy wschod(Rosja) czyli znalez swoje miejsce miedzy mlotem a kowadlem
          oba te kraje daly nam mocno w skore na przestrzeni wiekow,jesli jednak mam wybierac lepsze zlo ,wybieram Rosje,troche jeszcze dzikich i nieprzewidywalnych ale dalej slowian
          w przeciwienstwie do butnych i zarozumialych Niemcow ktorzy pomimo wielkiej propagandy sukcesu i pojednania dalej traktuja nas jako untermenshen
          • borrka Endecka demagogia. 11.02.12, 10:44
            Wole, by niemiecki "Übermensch" arogancko zbudowal w Polsce fabryke, niz , by Slowianscy Bracia ze Stepow Azji zaszczepili nam jakis swoj nowy wynalazek ideologiczny i gospodarczy.
            • melord wybor nalezy do ciebie 11.02.12, 10:56
              borrka napisał:

> Wole, by niemiecki "Übermensch" arogancko zbudowal w Polsce fabryke, niz , by
              > Slowianscy Bracia ze Stepow Azji zaszczepili nam jakis swoj nowy wynalazek ide
              > ologiczny i gospodarczy.

ja mam zawsze na mysli stosunki miedzyludzkie,polityka a z nia rowniez wspolczesna gospodarka to pazerna prostytutka
          • polski_francuz Genau czyli toczno 11.02.12, 10:47
            "jesli jednak mam wybierac lepsze zlo ,wybieram Rosje"

A ja Niemcy.

Wspolny mianownik mamy taki, ze obaj chcemy czegos dla dobra Polski.

PF

• melord Re: Genau czyli toczno 11.02.12, 11:03
              polski_francuz napisał:

> Wspolny mianownik mamy taki, ze obaj chcemy czegos dla dobra Polski.
              >
              > PF
              >
              zgoda,dobro Polski jest najwazniejsze
              wybor jest jednak sprawa indywidualna i jeszcze raz podkreslam to wybor lepszego zla ,poki co
              kto bedzie mial racje czas roztrzygnie,idealem byloby zyc przyzwoicie z jednym i drugim ale
              bez plaszczenia sie i zbyt wielkich kompromisow
              czego Polsce z antypodow zycze
              • polski_francuz Saturday morning fever 11.02.12, 13:02
                mnie pognala od komputera. Ale troche ulozylem sobie idee w glowie.

Polityka to gra za ktora czaja sie wlasne, dobrze pojete interesy. A wsrod nich sa alianse: z kim jestem, kogo sie trzymam i dlaczego.

Alianse sa zalezne od sytuacji. W obecnej sytuacji Polska jest strasznie zapozniona cywilizacyjnie i sojusz z Rosjanami nic jej nie daje. Musi zapoznienie nadrobic.

Potem, po nadrobieniu: mistrzostwie swiata w pilce noznej, kilku nagrodach Nobla z fizyki i chemii, sytuacja Polski i jej wybory stana sie mniej dramatyczne.

Z tym, ze ja lubie Rosjan i mam kilku przyjaciol. A romrus, z tego forum moglby byc prawdziwym przyjacielem, taki to porzadny czlowiek.

A z drugiej strony masz duzo racji, bo Niemcy demoralizuja antypolsko polskich emigrantow. Dlatego poklocilem sie kiedys z jorlem, tez porzadnym czlowiekiem, ktory sam corke wychowal, dlatego ustawiam patriotycznie mlodego pimpusia. I w koncu, eva15 gra sojusz niemiecko - rosyjski, wysyla dzieci na kursy jezyka rosyjskiego i hallakuje na forum za Putinem. I taka postawa mnie najbardziej denerwuje.

PF
          • przyjacielameryki Re: Kompas 11.02.12, 11:29
            melord napisał:

>, mamy zajac stanowisko jako Pola
            > cy , wybrac zachod(Niemcy) czy wschod(Rosja) czyli znalez swoje miejsce miedzy
            > mlotem a kowadlem
            > oba te kraje daly nam mocno w skore na przestrzeni wiekow,jesli jednak mam wybi
            > erac lepsze zlo ,wybieram Rosje,troche jeszcze dzikich i nieprzewidywalnych ale
            > dalej slowian
            > w przeciwienstwie do butnych i zarozumialych Niemcow ktorzy pomimo wielkiej pro
            > pagandy sukcesu i pojednania dalej traktuja nas jako untermenshen

Masz takie prawo, każdy wybiera co chce. Niemniej jednak biorąc pod uwagę tzw. polską racje stanu, obecne sojusze gospodarczo-polityczne(UE) i wojskowe(NATO), rozwój gospodarczy Polski całkowicie powiązany z gospodarką Niemiec, bardzo dobrą współpracę polsko-niemiecką na wszystkich szczeblach, duże i silne powiązania międzyludzkie(wiele małżeństw mieszanych, duża polska emigracja, wielu polskich sportowców w tym piłkarzy w Niemczech itp.), duża turystyka niemiecka w Polsce, bardzo dobra współpraca przygraniczna i liczne osiedlanie się Polaków na niemieckich terenach przygranicznych(Brandenburgia) całkowite rozliczenie się Niemiec z II w.ś., dojrzała niemiecka demokracja, . . . . . . . . , tworzą absolutnie naturalne partnerstwo i stopniowo przyjazń polsko-niemiecką ! Tak, tak. Ja to obserwuje z bliska - mój syn ma niemieckich przyjaciół, mam w Niemczech znajomych Polaków(są już Niemcami, emigracja lat 80-tych), sam bywam turystycznie bardzo często w Niemczech, często dyskutujemy. Relacje polsko-niemieckie zmieniają się systematycznie na korzyść, chociaż cały czas działają polscy złodzieje samochodów, ostatnio sprzętów budowlanych i takie informacje zawsze robią złą robotę. Zdarzają się również różne wybryki antypolskie czy w Polsce antyniemieckie ale to margines.
            W zasadzie stosunki polsko-niemieckie w czasie 1000 lat nie były złe. Można by długo o tym pisać. Zababrała je II w.ś. Polacy nie znają dobrze swojej historii po gigantycznych przekłamaniach w czasach komunistycznych a najlepszym przykładem jest uczynienie z bitwy pod Grunwaldem wojny polsko-niemieckiej z Krzyżakiem hitlerowcem. Prawda zaś była tak, że po stronie krzyżackiej 30% walczących to polskojęzyczni.
            Nie mam nic przeciwko dobrym stosunkom polsko-rosyjskim ale dopóki Rosja nie zrozumie że Polska jest całkowicie niezależnym i niepodległym państwem będzie to trudne.
            • melord Re: Kompas 11.02.12, 11:51
              jak chcesz przyjacielam to potrafisz napisac cos z sensem...tak trzymaj

moja rodzina b.ucierpiala z rak niemieckich w czasie IIWS...to przechodzi na nastepne pokolenia i trudno to zapomniec szczegolnie gdy przyjdzie 1 sierpien czy 1 listopad
              innych z terenow wschodnich Polski, bardziej dotknela okupacja rosyjska
              nas wszystkich(rodzicow),choc osobiscie nie pamietam ,pierwsze lata powojenne PRL pod calkowita kontrola ZSRR-NKWD/UB
              dlatego dzisiaj pomimo olbrzymich zmian,animozje jeszcze pozostaja,zyczyc nalezy by nastepne pokolenia nie musialy zyc przeszloscia,budowaly przyszlosc na ukladach dobrosasiedzkich tak z jednymi jak i z drugimi

• borrka It takes two for tango. 11.02.12, 11:55
                Rosja oczekuje, wrecz wymaga pelnej akceptacji swych geopolitycznych ambicji, nie majac wiele do zaoferowania.
                Niemcy oferte maja olbrzymia, oczekiwania skromniejsze.

Czysty pragmatyzm wskazuje wybor.
                • igor_uk Re: It takes two for tango. 11.02.12, 11:57
                  W sąsiednich kibelkach siedzą sobie Icek i Mojsze. Nagle Icek pyta:
                  - Mojsze, czy to co my teraz robimy to jest praca fizyczna czy umysłowa?
                  - Wiesz Icek, chyba umysłowa ?
                  - Czemu tak myślisz ?
                  - Bo jak by to była fizyczna to byśmy ludzi najeli...
                • romrus Nie myl Polski z Ukraina 11.02.12, 12:00
                  borrka napisał:
                  > Rosja oczekuje, wrecz wymaga pelnej akceptacji swych geopolitycznych ambicji, nie majac wiele do zaoferowania.

Rosja Polske nic nie nie oferuje i nic nie wymaga.
                  Absolutnie nic.
                  • borrka Smieszne. 11.02.12, 12:08
                    Nie jestes doradca Robina.
                    • igor_uk Re: Smieszne. 11.02.12, 12:15
                      boriska,zalosny jestes.
                    • romrus To poprosze o konkrety 11.02.12, 12:17
                      borrka napisał:
                      > Nie jestes doradca Robina.

A- lista ofert;
                      B- lista wymagan.
                      • igor_uk Re: To poprosze o konkrety 11.02.12, 12:25
                        romrus,nie zartuj.jak tylko booke poprosisz o konkrety,to on ucieka nad jezioro.
                      • borrka Spektakularne konkrety: 11.02.12, 12:35
                        1. Rosja walczyla jak lew przeciw wstapieniu Polski do NATO.
                        2. Rosja probowala rowniez zapobiec wstapieniu Polski do Unii.

A wiec usiluje budowac SWOJA strefe wplywow w Europie Wschodniej.
                        To jest bardzo konkretne wymaganie polityczne i gospodarcze.

Oferta?
                        Nie dostrzegam.
                        • igor_uk Re: Spektakularne konkrety,ha,ha. 11.02.12, 12:41
                          Boriska.
                          1.Rosja walczyla, jako lew,o nie poszerzenia NATO,widzac w tym zagrozenie wlasnych interesow.Ale nie zbombardzowal nikogo i nikomu rzadow nie zmieniala.
                          2. Nigdy Rosja nie byla zainteresowana w tym,zeby UE nie poszerzala sie.Wrecz przeciwnie,widziala w tym swoj interes.

boriska,idz nad jezioro.Glupiutki jestes,zeby nie powiedzic,ze jestes idiotem .
                          • borrka Chyba znowu nie zrozumiales, Igorku. 11.02.12, 12:47
                            To trudny jezyk, ale przynajmniej litery swiata cywilizowanego.
                            • igor_uk boriska. 11.02.12, 12:50
                              Czy ty naprawda uwazasz,ze jestes wstanie splodzic taki tekst,ktory moze byc trudny do zrozumienia?
                              Nie pochlebiaj sobie.
                        • romrus Obudz sie, Boria 11.02.12, 12:53
                          borrka napisał:
                          > 1. Rosja walczyla jak lew przeciw wstapieniu Polski do NATO.

A -nie chodzilo o tylko o Polske, lecz o kazdy z krajow UW;
                          B -to bylo 13 lat temu;
                          C -walczyli nie z Polska, bo to bez sensu, lecz z samim NATO.

> 2. Rosja probowala rowniez zapobiec wstapieniu Polski do Unii.

Bzdura i klamstwo.
                          Po przystapieniu do NATO bylo absolutnie bez sensu zapobiegac wstapieniu Polski do UE.
                          • borrka Chetnie podkreslacie... 11.02.12, 12:59
                            Ze kilkanascie lat nie ma znaczenia w polityce.
                            No wiec, to zaledwie kilkanascie lat.
                            A ze dotyczy nie tylko Polski, to oczywiste.
                            Marzy sie Wam jakis Comecon:)

Rosji sni sie odbudowa imperium.
                            Paru forumowiczow pisze o tym otwarcie.
                            Oczywiscie Polska jest w drugiej kolejnosci.

Ja mam nadzieje, ze nie uda sie Wam nawet z Bialorusia.
                            Wasalizacja Ukrainy bedzie BARDZO trudna, a zeby ja kupic nie macie kasy.
                            To jest sprzecznosc interesow i zycze Wam niepowodzenia.
                            Totalnego.
                            • romrus Re: Chetnie podkreslacie... 11.02.12, 13:09
                              borrka napisał:
                              > Rosji sni sie odbudowa imperium.

Rosja jest imperium i im pozostanie.
                              Pozbyli sie troche balastu i tyle.

> Ja mam nadzieje, ze nie uda sie Wam nawet z Bialorusia.

Modl sie. Codziennie. Moze pomoze.

> Wasalizacja Ukrainy bedzie BARDZO trudna, a zeby ja kupic nie macie kasy.

Ukrainca nie da sie kupic, tylko wydzierzawic :-)))

> To jest sprzecznosc interesow i zycze Wam niepowodzenia.
                              > Totalnego.

Nie ty sam tego zycisz, i to juz tysiace lat :-))
                  • przyjacielameryki Re: Nie myl Polski z Ukraina 11.02.12, 12:28
                    romrus napisał:

>
                    > Rosja Polske nic nie nie oferuje i nic nie wymaga.
                    > Absolutnie nic.

Chyba Rosję denerwuje co nieco polskie wsparcie dla europejskich ambicji Ukrainy i wsparcie dla demokratyzacji Białorusi. Ciekawe dlaczego??

• romrus Re: Nie myl Polski z Ukraina 11.02.12, 12:49
                      przyjacielameryki napisał:

> Chyba Rosję denerwuje co nieco polskie wsparcie dla europejskich ambicji Ukrainy i wsparcie dla demokratyzacji Białorusi. Ciekawe dlaczego??

Moze i sie denerwuje.

Tyle ze nie zbyt rozumie o jakih ambicjach Ukrainy mowisz, majdan sie skonczyl, waszego przyjacela-banderowca Juszczenko narod wyp@dolil, pomaranczowa ksiezniczka siedzi w ...

O wsparcii demokracji na Bialorusi tez slyszalem, ~600 000 euro brudnych pieniadzy daliscie chlopakowi, a potem go zalatwiliscie na amen :-)

P.S. A kto was tam zapraszal i co macie do zaoferowania tym krajam, oprocz sloganow?
                      Czyzby pomoc finansowa? :-)))

Lotewski polityk Ajwar Lembergs: "Strefa euro - to Titanik. Nie wchodzime."
                      www.regnum.ru/news/polit/1497979.html
                      • borrka To wasza oferta ? 11.02.12, 12:51
                        Nie wchodzic do Euro ?
                        A co Rosji do Euro ?
                        • romrus Nasza oferta komu? 11.02.12, 13:03
                          borrka napisał:
                          > Nie wchodzic do Euro ?
                          > A co Rosji do Euro ?

Nie da sie cie zrozumiec.

Zapytalem PA jaka jest polska czy unijna oferta dla Ukrainy i Bialorusi.
                          Zapytalem czy to jakas oferta finansowa.
                          Zapytalem czy Polska oraz Unia ma pieniadzy na to.

• borrka Rosja tez nie ma. 11.02.12, 13:10
                            Nie ma rowniez nowoczesnej technologii, nie ma wzorcow prawnych, nie ma nic, bo ostatnio i gazu brak.

Bez zlosliwosci - co Rosja moze zaoferowac krajom postkomunistycznym ?
                            Moim zdaniem absolutnie NIC.
                            Moze tylko zadac politycznych ustepstw.

Dlatego pisze:
                            do tanga trzeba dwojga !
                            • romrus Czyzby? 11.02.12, 13:36
                              borrka napisał:
                              > Nie ma rowniez nowoczesnej technologii, nie ma wzorcow prawnych,
                              > Bez zlosliwosci - co Rosja moze zaoferowac krajom postkomunistycznym ?

Rynek zbytu na ich produkcje, ktora w UE jest do doopy.
                              Europejszycy nie zra sala i nie jesdza na MAZach.
                              I pieniadzy, Boria, szmal, zywa gotowa - czyli obnizka cen na surowce.
                              I nie chodzi o "krajach", lecz o dwa kraje.

> Moim zdaniem absolutnie NIC.

No jesli twoim zdaniem, to to tragicznie.
                              Czeka nas wielka kleska :-))
                • melord Re: It takes two for tango. 11.02.12, 12:59
                  borrka napisał:

> Rosja oczekuje, wrecz wymaga pelnej akceptacji swych geopolitycznych ambicji, n
                  > ie majac wiele do zaoferowania.

hmm..mowisz nie majac wiele do zaoferowania
                  gdyby nie ta Syberia, na ktora ostrzy sobie zeby swiatowy kapital pewnie mialbys racje
                  Polska, gdyby jej pozwolono, moglaby przynajmniej ich "karmic" za rope i gaz bo nawet jesli kiedys dobiora sie do Syberii to i tak nas pomina(vide Irak)

> Niemcy oferte maja olbrzymia, oczekiwania skromniejsze.
                  >
                  oczekiwania skromniejsze? chcialbym w to uwierzyc

> Czysty pragmatyzm wskazuje wybor.

pragmatyzm,czy poprawnosc polityczna?
                  choc trzeba uczciwie przyznac,ze Niemcy sa obecnie motorem napedowym polskiej gospodarki
                  pytanie jak dlugo i kto z tego ma wieksze korzysci
                  • borrka Na Syberii ... gruszki na wierzbie. 11.02.12, 13:05
                    Przynajmniej dla Polski.
                    A wspolpraca z Niemcami, to konkrety.
                    To dostep do nowoczesnej technologii, to rynek zbytu, wobec ktorego Rosja jest neutrinem.

PS. Rosji, predzej, czy pozniej, nikt nie bedzie karmił.
                    Sama bedzie innych karmic.
                    Ma pare hektarow.
        • igor_uk melord. 11.02.12, 10:43
          Wiem w czyj ogrodek wrzucles kamyk.Uwazam,ze to co piszesz ,jest nie w porzadkur.Co znaczy,ze ciebie "wq..wia kiedy w dyskusje ktos sie wtraca " .Kazdy z nas,prowadzac dyskusje na otwartym forum musi liczyc sie z tym,ze kazdy inny moze wtracic sie do dyskusji.
          Jak masz chec prowdzic dialog,to uzywaj dla tego inne mozliwosci - Skype,maile,ewentualnie rozmowe telefoniczne. Nikt tu nikomu niczego nie narzuca.To jest forum dyskusyjny i kazdy ma prawo powiedziec wszystko,co tylko chce.Niektore z tego prawa korzystaja bez zadnych zahamowan,klamiac,oczerniajac innych.
          Nie wiedzialem,ze lojalnosc wobec przyjaciela dla ciebie okaze sie waznejsza,od normalnosci.
          Szkoda, byles jednym z tych,do kogo mialem wielki szacunek.
          • melord identyfikujesz sie igor.. 11.02.12, 10:50
            z jakas postacia o ktorej wspomnailem??
            nicka zadnego nie uzylem
            • igor_uk Re: identyfikujesz sie igor.. 11.02.12, 11:05
              melord,mam absolutna pamiec i pamjetam co Ty do mnie napisales wczesniej i te twoi slowa:
              "wq..wia kiedy w dyskusje ktos sie wtraca mieszajac z blotem mojego oponenta i narzuca mnie swoj punkt widzenia." ,sa jakby c.d tam tego.
              • igor_uk A swoja droga melord. 11.02.12, 11:10
                Co sadzisz o tym,ze mezczyzna powinien nigy nie zapominac o tym,zeby byc mezczyzna?I ze kopanie kobiet jest przejawem ,nie meskosci,a tylko chamstwa?
                • melord Re: A swoja droga melord. 11.02.12, 11:26
                  igor_uk napisał:

> Co sadzisz o tym,ze mezczyzna powinien nigy nie zapominac o tym,zeby byc mezcz
                  > yzna?I ze kopanie kobiet jest przejawem ,nie meskosci,a tylko chamstwa?

w dyskusje/pyskowki ktore mnie nie interesuja nie wcinam sie wiec nie zajmuje stanowiska
                  zapominasz jednak(to nie ma nic wspolnego z tamtym watkiem) ,ze kobiety walczyly i dalej walcza o rownouprawnienie...walcza na wojnie,walcza na forum wiec obrywaja jak mezczyzni
                  same tego chcialy
                  • zlotamajka Re: A swoja droga melord. 11.02.12, 11:31
                    Przepraszam ze sie wtrace. Tu nie chodzi o walke czy rownoprawnienie. francowaty na ogol jest szowenista ale tu chodzi o to ze dopuscil sie bezpodstawnego i chamskiego oszczerstwa wobec Ewy.
                    • melord Re: A swoja droga melord. 11.02.12, 12:02
                      majka...wyraznie zaznaczylem,nie ma to nic wspolnego z watkiem o ktorym wspomial igor(dot.evy)

>Tu nie chodzi o walke czy rownoprawnienie.

chodzi o jedno i drugie...gdzie drwa rabia wiory sie sypia,kto tego nie rozumie nie powinien pisac na forum
                      nie ja to wymyslilem,tak dziala forum od lat ,konia z rzedem kto potrafi to zmienic

• igor_uk Re: A swoja droga melord. 11.02.12, 12:15
                        melord,czy Ty naprawda nie rozumiesz,ze isac o kobiecie,ze ona jak dziwka szuka sobie klienta,rozdawajac swoi rozebrane zdjecia nie ma nic do tego,jak funkcjonuje forum.
                        Przeciez francowaty mogl napisac,ze Ewa jest glupia,ze nie posiada zadnej wiedzy,nawet to ze pisze do niej "kacapka",moge zrozumiec,ale tym razem mowa o czyms innym. Malo tego,on powolywal sie na to,ze to jest na forum.Ja mu zacytowalem dokladnie wszystko,co Ewa napisala,wkleilem link.I co? On nadal klamal i oczernial.
                        Powiem tobie,melordzie,jak by pefcia co rusz nie pisal o tym,jakie to my,komsomolce i ogolnie Rosjanie, sa chamami,to by moze nawet by mu to darowalem.Ale on co rusz probuje pokazac sie ,ze jest Europejczykiem pelna geba,a Rosjanie,to dzicz chamowata.
                        Krotko mowiac.Albo jestes strasznie uparty ,lub jestes bardzo lojalny,albo jestes taki sam,jak i twoj przyjaciel.
                        W przypadku tego ostatniego, moge stwierdzic tylko jedno-zal,ze tak pomylilem sie,co do ciebie.
                        • melord Re: A swoja droga melord. 11.02.12, 12:25
                          >moge stwierdzic tylko jedno-zal,ze tak pomylilem sie,co do ciebie.

nie przejmuj sie igor,moja pierwsza to samo mowila...jakos przezylem,ona tez i na urodziny/swieta zawsze dzwoni.....
                          • igor_uk Re: A swoja droga melord. 11.02.12, 12:28
                            Odpowiedz fajna,z duza doza humora,ale tym razem nie jest to smiesznie.Nie wiem czemu,ale to, przyjalem blisko do serca.Moze dla tego,ze bardzo kobiety szanuje . najwiekszym moim przyjacielem w zyciu,byla moja Mama.
                            • melord Re: A swoja droga melord. 11.02.12, 12:34
                              dobrze by bylo ,by naszych kochanych mam do tego nie mieszac...i temat skonczyc
                              • igor_uk Re: A swoja droga melord. 11.02.12, 12:37
                                Nie da sie nie mieszac,bo kazda kobieta jest czyjas mama.
                                Ale masz racje,temat trzeba skonczyc.Wiemy juz kto na czym stoi.
                                Wiem jedno,ze nie obowiazuja zadne reguly na forum.Mozno klamac,oczerniac,a pozniej pisac do innych,ze forum schodzi na psy i oczewiscie z winy osob trzecich.
                                • melord Re: A swoja droga melord. 11.02.12, 12:41
                                  >Wiem jedno,ze nie obowiazuja zadne reguly na forum

dobrze,ze wreszcie to zrozumiales
                                  • igor_uk Re: A swoja droga melord. 11.02.12, 12:43
                                    Ale nie rozumiem jednego -czmu wycinaja sie moi posty i watki.A oszczerstwa francowatego pozostaja sie?
                  • igor_uk Re: A swoja droga melord. 11.02.12, 11:41
                    melord,nigdy nie bede wtracac sie,jak ktos napisze do Ewy,czy Majki,ze pisz glupoty i ze niech poducza sie.nawet ,jak nazwa ich glupimy,nie bede uwazac,ze musze wstac w ich obronie.To jest dyskusja i oni rowniez sobie na wiele pozwolaja.
                    Ale tym razem chodzi o to,ze polski_francuz,nie majac zadnych argumentow dla dyskusji,posunal sie do tego,ze zmyslil cos od siebie i zaczal pisac o kobiecie,ze ona na forum szuka sobie chlopa i stara sie zwabic swoimi wdziekami,oferujac rozebrane zdjecia. To nie ma nic wspolnego z dyskusja.To nie ma nic z meritum.To tylko chamstwo niczym nie wybaczalne.
                    Broniac Ewe,ja bronie siebie,jako mezczyzne i rowniez ciebie.Bo uwazam,ze to co zrobil p_f pograza i nas.Bo my nie wskazali mu na to,ze on postepuje niegodnie,czyli dajac do zrozumienia innym kobieta,ze my nie mezczyzny,a tylko chooje z nozkami.
                    • melord Re: A swoja droga melord. 11.02.12, 12:16
                      skoro mnie meczysz....
                      mnie sie wydaje,ze twoja obrona byla zbyteczna,narobila wiecej zlego niz dobrego

dziewczyny piszace na forum sa madre i kumate, wiec zapewne dotkniete czyims postem potrafia bronic sie same
                      nie zabawiaj sie w Don Quixote,rola Sancho Pancza bardziej ci pasuje

ps.jest jedna nie do przyjecia,przynajmniej dla mnie.....bogumilka jej
                      • igor_uk Re: A swoja droga melord. 11.02.12, 12:33
                        melordzie,chodzi o to,ze Ewa bronila sie,jak tylko mogla.Ale w takim przypadku kobiecie ciezko obronic sie przed mezczyzna.
                        Dobra,damy temu spokoj,widac calowanie raczek kobietam,i byc mezczyzna,nie jest to samo.Bede o tym wiedzial.

p.s. A wiesz,ze ja i mare bronie,jak widze ,ze jest w tym potrzeba?
                        • melord Re: A swoja droga melord. 11.02.12, 12:37
                          > kobiecie ciezko obronic sie przed mezczyzna.

hehe....widac nie znasz kobiet

> Dobra,damy temu spokoj,

ja tez tak mysle
                          • igor_uk Re: A swoja droga melord. 11.02.12, 12:44
                            Znam i to bardzo dobrze .Wiem,jakie ich granice wytrzymalosci.
              • melord jestes przewrazliwiony 11.02.12, 11:21
                byc moze zbyt duzo czasu spedzasz na forum...urlop jakis by sie przydal np. na rafie koralowej
                • igor_uk Re: jestes przewrazliwiony 11.02.12, 11:23
                  moze,melord,ale napewno nie przez to,ze duzo czasu spedzam na forum.A tylko dla tego,ze zbyt wiele czasu spedzam z Polakami.
                  • melord Re: jestes przewrazliwiony 11.02.12, 11:27
                    igor_uk napisał:

> moze,melord,ale napewno nie przez to,ze duzo czasu spedzam na forum.A tylko dla
                    > tego,ze zbyt wiele czasu spedzam z Polakami.

byc moze masz racje...wniosek?
                    • igor_uk Re: jestes przewrazliwiony 11.02.12, 11:33
                      Jaki?
                      • melord Re: jestes przewrazliwiony 11.02.12, 12:03
                        mnie sie pytasz??
                        duzy chlopiec jestes,sam wyciagnij wnioski skoro twierdzisz ,ze za dlugo z Polakami przebywasz
                        • igor_uk Re: jestes przewrazliwiony 11.02.12, 12:24
                          melordzie,masz racje,jestem duzy.I mnie chodzilo tylko o to,ze na tyle duzo spedzam z Polakami czasu,ze wiem o was tyle samo,co i wy same.

melord,badz szczery,wtedy ty odpisales do mnie bardzo ostro,wprawie na granice chamstwa,chociaz ja nic nie napisalem takiego,a tylko zazartowalem ze zwyklego lapsusa pefci i tym razem twoja wypowiedz nawiazywla do tam tego incydenta.
                          • melord Re: jestes przewrazliwiony 11.02.12, 12:31
                            napisalem,ze mam prosbe...skoro ja spelniles nie ma problemu
                            • igor_uk Re: jestes przewrazliwiony 11.02.12, 12:34
                              Niech cie bedzie.Nie bede cytowac twoich slow.
    • prawdziwy-patriota Czy polacy głosują świadomie ? 11.02.12, 11:16
      Czy oddając głos na swojego kandydata zawsze masz pewność, że wiesz o nim wszystko i (co najważniejsze) o sobie?

Poniższa ankieta jest anonimowa i może pomóc Ci zadać sobie trudne pytania i być może dokładniej określić, jakie są Twoje poglądy polityczne.

Ankieta jest 4-stronicowa - wystarczy przeczytać instrukcję znajdującą się na każdej stronie.
      Dodatkowo ankieta ocenia spostrzegawczość i pamięć.

Jeśli chcesz wypełnić ankietę - kliknij na poniższy link:

moje-ankiety.pl/respond-9798.html

Ważne jest, aby wypełnić ankietę do końca, mimo że niektóre pytania mogą zaskoczyć.

Głosujmy zgodnie z naszym sumieniem a nie tak jak dyktują nam inni !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka