Dodaj do ulubionych

Historyczna Persja w rekach islamskich przybledow

04.04.12, 21:11
Warto wspomniec, ze Persja dlugo bronila sie przed islamska ideologia.
Ten historyczny wspanialy narod ma za soba kilka tysiecy lat historii.
za Rezy Pahlaviego pod koniec lat 70.tych byla w Warszawie wystawa - 7.000 lat sztuki Iranu.
bylem na niej.
do dzis ja pamietam.

Persowie nie zasluguja na rzady miernot islamskich - jak Chomeini i jego nastepcy.
ze o politycznym prymitywie - jakim jest obecny prezio Iranu - nie wspomne.

Kobiety perskie (zreszta niezwykle szlachetnej urody), znakomicie pokazuja - gdzie maja zakazy i nakazy mullow. - co znakomicie widac na zdjeciu...:
www.loswiaheros.pl/index.php?option=com_joomgallery&func=watermark&id=641&catid=49&orig=1&no_html=1&Itemid=75
zal mi bedzie, gdy ten kraj spotka sie z amerykanskimi , czy izraelskimi bombami.
mullowie robia to na wlasne zyczenie.
na zyczenie ideologii importowanej.
Obserwuj wątek
    • igor_uk Januszek. 04.04.12, 22:44
      Sam zglosisz watek do kasacji,czy ja mam to zrobic?

Regulamin:

4.Niedopuszczalne jest umieszczanie przez uczestników na stronach Forum Gazeta.pl oraz w komentarzach pod artykułami treści sprzecznych z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej, czy też propagujących przemoc.
      • kamandir_vzvoda + za kazdego "islamuska" 2 latka z kodeksu karnego 04.04.12, 22:56
        ponieważ prawo polskie mówi:

art. 257 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz. U. z 1997 r. Nr 88, poz. 553

§ 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub
        nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych,
        wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,
        podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności
        do lat 2.

art. 196 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz. U. z 1997 r. Nr 88, poz. 553

Kto obraża uczucia religijne innych osób, znieważając publicznie przedmiot czci
        religijnej lub miejsce przeznaczone do publicznego wykonywania obrzędów religijnych,
        podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności
        do lat 2.
        • j-k ja to rozumim 04.04.12, 23:26
          ale bombadowanie Iranu
          to nie w mojej mocy.
    • blueelvic Islamski przybleda, to nie romantyczny wedrowiec. 05.04.12, 00:35
      Przybleda, to ten, kto blakajac sie zawedrowal, przybyl gdzies lub przystal do kogos. Dzis dokladnie wiemy dlaczego.
      Ten obcy przybysz nie wiadomo skad, czyli nasz przybleda, oczywiscie mial ukryte zamiary, ktore realizowal wcale nie pokojowa droga, a wszystkie paragrafy i kodeksy mial gleboko ... wiadomo.

• przyjacielameryki Re: Historyczna Persja w rekach islamskich przybl 05.04.12, 08:25
      Bardzo słuszna uwaga. Obecny Iran to jedna wielka sprzeczność pomiędzy antyrozwojowym i czasami bandyckim islamem a fantastyczną przeszłością, bogactwem kultury Persów. To też pokazuje, jak niektóre religie mogą zdołować całe społeczeństwa, państwa, cywilizacje!
      • zeitgeist2010 Iran ma ogromny odplyw 05.04.12, 13:06
        klasy sredniej, ktora szuka normalnego zycia gdzie indziej. Przykladem jest moja wspolpracowniczka Touba. Nie kazdy jest rewolucjonista i wojownikiem, ktory pojdzie na barykady.
        Sami Persowie nazywaja swoj jezyk Farsi. Indo-europejski najblizej spokrewniony z Balto-slowianskimi.

Ludnosc Iranu jest mozaika.

Rózne zrodla podaja r´zne proporcje.
        Persian 51%, Azeri 24%, Gilaki and Mazandarani 8%, Kurd 7%, Arab 3%, Lur 2%, Baloch 2%, Turkmen 2%, other 1%.

Do tego jest wiele rodzin mieszanych. Moja Touba jest pol-turkmenka pol Farsi.

Wiekszosc ludnosci jest biedna i niewyksztalcona. A biedni i niewyksztalceni maja tendencje do religijnosci, co jest wykorzystywanie przez fundamentalistów , a to z kolei odstrasza nowoczesna i sekularna klase srednia, ktora miala sie dobrze za Szaha

• darekvtb Re: Iran ma ogromny odplyw 05.04.12, 13:29
          Pan j-k napisal:
          "Kobiety perskie (zreszta niezwykle szlachetnej urody), znakomicie pokazuja - gdzie maja zakazy i nakazy mullow. "
          Zdjecie na ktore powoluje sie j-k - pokazuje typowa kobiete iranska. Swoja odkryta twarza nijak nie protesuje przeciw "zakazom i nakazom mullow". Tak wlasnie chodzi 90% kobiet i nikt im nic nie mowi! Odkryta twarz w Iranie - to zadna forma protestu!
          Wiem, bo tam bylem i sam widzialem :-) (Chyba ze w ciagu otatniego roku cos sie tam radykalnie zmienilo?)

zeitgeist2010 napisał:
          "Wiekszosc ludnosci jest biedna i niewyksztalcona. "
          Bedac w IRI spotykalem duzo studentow (czesciej studentek). Ale zeby nie byc posadzonym o subiektywny osad, podam zrodlo:
          Негрaмoтных грaждaн cтaрше 6 лет в Ирaне 20,49 прoцентa. Этo знaчит, чтo не yмеют читaть и пиcaть 9,9 миллиoнa челoвек. Чиcлo yчaщихcя - 18,9 миллиoнa. В cиcтеме oбрaзoвaния нacчитывaетcя 556 тыcяч клaccoв, в кaждoм из них в cреднем пo 20 челoвек. Темпы рocтa грaмoтнocти в двa рaзa oпережaют темпы рocтa нacеления.
          В cтрaне нacчитывaетcя 1300 тыcяч cтyдентoв, т.е. oдин из кaждых 45 жителей yчитcя в ВУЗе. Ежегoднo выcшие yчебные зaведения зaкaнчивaют бoлее 161 тыcячи cтyдентoв. В ИРИ фyнкциoнирyют 440 вyзoв, в тoм чиcле 87 yниверcитетoв, 23 инcтитyтa, 6 центрoв выcшегo oбрaзoвaния, 70 oчных инcтитyтoв, 120 yниверcитетoв Пейяме нyр (Веcтникoв cветa) и 115 иcлaмcких yниверcитетoв.

Z mojego, subiektywnego punktu widzenia, ludnosc IRI zyje dostatniej niz narod Turcji (bylem w zeszlym roku w obu krajach).
          • j-k Przepisy ,a realia 05.04.12, 13:48
            Nie chwytasz wymowy tego zdjecia ? Przepisy zmuszaja do noszenia hust zaslaniajacych glowe.
            A tradycja nakazuje zaslanianie rowniez wlosow, czego przepisy wyraznie nie okreslaja.
            Wyksztalcone kobiety iranskie nosza wlasnie tak te husty - NONSZALANCKO i z lekcewazeniem
            dla tradycji, by pokazac cal swoja urode i czesc fryzury :)
            • br0fl0vski Re: Przepisy ,a realia 05.04.12, 14:29
              chusty janusz w tej czesci swata sa zupelnie normalna rzecza. I nie z powodu religii a przyczyna jest klimat. ale niestety zboczenie polityczne prowadzi cie do blednej interpretacji podobnie jak z ta statystyka ktora magicznie wydluzyla statystyczne zycie w Polsce.
              • j-k bzdury 05.04.12, 14:43
                br0fl0vski napisał:
                chusty janusz w tej czesci swata sa zupelnie normalna rzecza.

Sasiedni Azerbejdzan ma klimat podobny. Tyle ze komunisci wytepili tam islam i zakazali noszenia hust :) Po Upadku komuny tej tradycji nie przywrocono, gdyz narod okazal sie w wiekszosci swiecki :)
                • br0fl0vski Re: bzdury 05.04.12, 14:52
                  ile razy byles w Iranie?

przeraza mnie twoj brak juz nientylko brak wiedzy ale zdolnosci myslenia bo wtedy pozostaje juz tylko powtarzanie pierdol
                  • br0fl0vski Re: bzdury 05.04.12, 14:59
                    tak na marginesie
                    komunizm padl ale jak sie ciebie czyta to widac ze marksistowskie myslenie jest wiecznie zywe
                  • j-k dalej bzdury 05.04.12, 15:00
                    br0fl0vski napisał:

> ile razy byles w Iranie?

raz w 1979 i zapewnaim, ze wtedy nikt nie pozwolilby sobie na lekcewarzenie tradycji, chociaz przymusu noszenia hust wtedy nie bylo. Ale te ktore nosily zakrywaly CALA fryzure.
                    Nonszalancja pojawila siee dopiero od kilku lat...
                    >
                    > przeraza mnie twoj brak juz nie tylko brak wiedzy ale zdolnosci myslenia bo wte
                    > dy pozostaje juz tylko powtarzanie pie...

No to masz problem, hloopcze, skoro juz nawet drobiazgi cie przerazaja.
                    masz moje wyrazy wspolczucia.
                    • br0fl0vski Re: dalej bzdury 05.04.12, 15:38
                      no coz doktorze duplikacie , zawsze mozesz moj post wykasowac zgodnie z marksistowskim mysleniem
                      • j-k Re: dalej bzdury 05.04.12, 15:45
                        br0fl0vski napisał:
                        > no coz doktorze duplikacie , zawsze mozesz moj post wykasowac zgodnie z marksi
                        > stowskim mysleniem

nie ma potrzeby . Twoje fobie sa tak dobrze wszystkim znane, ze jestes zupelnie nieszkodliwy :)
                        • br0fl0vski Re: dalej bzdury 05.04.12, 15:58
                          janusz , pracowniku sektora panstwowego, jakie fobie sa dla sektora panstwowego grozne?
                    • darekvtb Re: dalej bzdury 05.04.12, 15:39
                      Iranian Girls Pictures
        • br0fl0vski Re: Iran ma ogromny odplyw 05.04.12, 14:31
          en.wikipedia.org/wiki/Education_in_Iran
          nawet cos tak durnego jak wikopedia nie moze ukruc faktu ze ludziska w irane sa wyksztalcone i czytac i pisac prawie kazdy potrafi nie jak za szacha ktorego obalil bazar (klasa srednia)

nie moge pojac jak ty sfabrykowales taki bullshit
    • melord Re: Historyczna Persja w rekach islamskich przybl 05.04.12, 13:40
      nie w tym problem
      Ameryka nie moze przebolec,ze w tak zasobnym w rope kraju ich wplywy skonczyly sie wraz z obaleniem "slupa" i tyrana Rezy Pahlavi(kompleks zakladnikow)
      jaka religia/hunta/rezim rzadzi, nie ma znaczenia....znaczenie ma czy jest po wlasciwej stronie
      wplywow i zysku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka