Dodaj do ulubionych

Rozgłośnia Polska Radio Wolna Europa

02.05.12, 10:40
60 lat temu Rozgłośnia Polska Radio Wolna Europa rozpoczęła nadawanie audycji do Polski

60 lat temu, 3 maja 1952 r., polska sekcja Radia Wolna Europa rozpoczęła z Monachium nadawanie stałych audycji w języku polskim. Jej pierwszym dyrektorem został legendarny kurier i emisariusz Komendy Głównej AK i Rządu RP na uchodźstwie Jan Nowak-Jeziorański.

W inauguracyjnym przemówieniu dyrektor rozgłośni Jan Nowak-Jeziorański, zwracając się do rodaków powiedział: "Wiedzcie, że żadna kurtyna fałszu i kłamstw nie zdoła nam nigdy przesłonić waszego oblicza - prawdziwego oblicza Polski. (...) Przeżywamy jak i wy uczucie zniewagi i upokorzenia, gdy w imieniu Polski przemawia dziś szajka renegatów, a stary szpicel NKWD nazwiskiem Bierut ośmiela się występować jako prezydent Rzeczypospolitej".

wiadomosci.wp.pl/kat,1515,title,60-lat-temu-Rozglosnia-Polska-Radio-Wolna-Europa-rozpoczela-nadawanie-audycji-do-Polski,wid,14454590,wiadomosc.html

Ja Bieruta określiłbym jako kremlowskiego janczara.
Obserwuj wątek
    • j-k Rozgłośnia Harcerska Polska- a Radio Wolna Europa 02.05.12, 10:50
      Powiem szczerze, Woytek

sluchalem na przemian RWE i Rozglosni Harcerskiej

1965 - to byl.

RWE - dawala dobre teksty.
      a Rozglosnia Harcerska - dawala dobra muzyke :)
      pl.wikipedia.org/wiki/Rozg%C5%82o%C5%9Bnia_Harcerska
      • wojciech.2345 Re: Rozgłośnia Harcerska Polska- a Radio Wolna Eu 02.05.12, 11:11
        No i Radio Luxembourg.

Ja najchętniej słuchałem BBC.
    • marek-zakrzewski Ctrl+C Ctrl+V 02.05.12, 10:52
      Tylko to potrafisz.
      • misterpee Re: RWE to RT.com 02.05.12, 12:13
        juz nie ma RWE ale jest RT.com i studia tej telewizji sa w Moskwie, NYorku, Waszingtonie, Londynie, a korespondenci na calym swiecie, nawet w Warszawie.
      • wojciech.2345 Re: Ctrl+C Ctrl+V 02.05.12, 18:43
        marek-zakrzewski napisał:
        > Tylko to potrafisz.
        -------------------------
        Wątek otwierający u mnie to zwykle jakieś okrojone info.

Przeszkadza Ci to?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka