Dodaj do ulubionych

Polak potrafi

23.05.12, 01:59
Polskie dzieci w Anglii podnosza poziom w szkolach.

Dlaczego? Bo rodzice maja szacunek do pracy, do nauki i do dyplomu.

Cieszyc sie mozna i nalezy. Wolalbym jednak zeby to polska prasa pisala o dobrych wynikach w nauce mlodych Angoli, ktorzy wyemigrowali do Polski za praca.

PF
Obserwuj wątek
    • herr7 to jest to samo co... 23.05.12, 09:38
      z artykułem w Wyborczej, w którym twierdzono że młodzi ludzie po studiach aspirują do wysokich zarobków. Chodziło o absolwentów SGH, co zresztą było prawdą. Tyle, że dotyczyło ułamka procenta polskiej młodzieży, z których większość "aspiruje" do posady kasjera w Biedronce. Prawdopodobnie młode polskie małżeństwa mieszkają w tanich dzielnicach, gdzie od lat żyje brytyjski plebs. Polacy, z których wielu jest po studiach muszą więc zawyżać tam poziom. Inne wytłumaczenie, raczej karkołomne to takie, że Polacy jako naród mają wyższe IQ niż Brytyjczycy.
      • przyjacielameryki Re: to jest to samo co... 23.05.12, 09:51
        herr7 napisał:

> z artykułem w Wyborczej, w którym twierdzono że młodzi ludzie po studiach aspir
        > ują do wysokich zarobków. Chodziło o absolwentów SGH, co zresztą było prawdą. T
        > yle, że dotyczyło ułamka procenta polskiej młodzieży, z których większość "aspi
        > ruje" do posady kasjera w Biedronce. Prawdopodobnie młode polskie małżeństwa mi
        > eszkają w tanich dzielnicach, gdzie od lat żyje brytyjski plebs. Polacy, z któr
        > ych wielu jest po studiach muszą więc zawyżać tam poziom. Inne wytłumaczenie, r
        > aczej karkołomne to takie, że Polacy jako naród mają wyższe IQ niż Brytyjczycy.
        >

Herr, gdzie Ty żyjesz?? Właśnie polskie szkolnictwo zawsze było na dobrym poziomie, również to w czasach komunistycznych. Tyle że to się odnosi głównie do wykształcenia ogólnego. Zawsze były u nas problemy w dalszej edukacji w zakresie jak najlepszego przygotowania do zawodu. I tak jest dzisiaj. Politechniki bardziej przygotowują do pracy naukowej niż do inżynierskiej, to samo na Uniwerku i innych. To z kolei brak gruntownej reformy edukacji ukierunkowanej na przygotowywanie absolwentów do podjęcia konkretnego zatrudnienia. Błędem okazała się likwidacja szkół zawodowych - były kiepskie ale wystarczyło je solidnie zmodernizować. Na Zachodzie młodzież uczona jest cały czas umiejętności niezbędnych w życiu i pracy. Polscy uczniowie po emigracji do USA, Niemiec, Wlk. Brytanii czy Irlandii zawsze świetnie radzili sobie w ichnich szkołach, główną barierą był język ale po opanowaniu . . . . . . . . . . . !
        Ten artykuł pisze prawdę, badania wykonała specjalistyczna instytucja a np. ja to wiedziałem od wielu znajomych których mam za granicą.
        Nie ma co się obrażać na fakty. Polacy naprawdę mają potencjał!!!!
        • walter622 Re: to jest to samo co... 23.05.12, 11:23
          przyjacielameryki napisał:
          > Właśnie polskie szkolnictwo zawsze było na dobrym poziomie,

Dobre spostrzeżenie - "było". Nie wiem gdzie mieszkasz, lecz warto byś wybrał się na
          Al. Szucha i porozmawiał z tam strajkującymi nauczycielami (strajkują chyba od 3-4 tygodni).
          Strajkują nie z powodu swoich wynagrodzeń lecz właśnie z powodu demolowania polskiego systemu edukacyjnego. W tym zakresie Giertych był niedoścignionym wzorem. Lecz i teraz są "kwiatki" - od września w liceach zostanie zlikwidowane nauczanie historii - będzie tylko w klasach "humanistycznych". Nawet znajomość Pana Tadeusza nie jest już wymagana
          (do "zaliczenia" tej lektury wystarczy przeczytać jedną, dowolnie wybrana Księgę!!!).

Jak swego czasu rzekł pewien minister edukacji: "Polakom wystarczy znajomość tabliczki
          mnożenia do stu i umiejętność podpisywania się na liście płac". Trza przyznać, że sporo
          się w tym zakresie robi.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
          Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
      • polski_francuz Raczej 23.05.12, 13:42
        jest to, ze emigruja odwazni(e) i ze pracuja wiecej i lepiej by sie wykazac.

PF
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka