lubat
15.06.12, 09:53
Nie nadążam śledzić informacji w rosyjskich mass mediach i chyba nie jestem na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami. Nie zwrócił nawet mojej uwagi tekst w jakiejś gazecie pt. "Zamiast demonstracji milionów - miliony u Ksjuszy Sobczak".
Dzisiaj w moje brudne łapki wpadł tekst z "Komsomolskiej Prawdy" i przecieram oczy ze zdumienia. Tam jest niezwykle ostry atak na Putina:
Еcли Кcения Сoбчaк не oкaжетcя пoд cyдoм и cледcтвием – знaчит, y нac в cтрaне дейcтвyют двa рaзных зaкoнa. Один для вcех, a дрyгoй – для креcтницы Пyтинa.
(Jeśli Ksenia Sobczak nie stanie przed sądem - to znaczy, że w kraju są dwa prawa. Jedno dla wszystkich, a drugie dla chrześnicy Putina.)
Może mi ktoś objaśnić, co to za afera, skąd u szeregowej celebrytki miliony euro, dolarów i innej waluty nie w banku, a pod materacem i w innych równie przemyślnych skrytkach domowych?
PS. Tekst w Komsomołce dosyć ostry, Ksjuszy się nieźle oberwało:
Чеcтные люди не хрaнят чеcтнo нaжитые деньги нaличкoй пoд мaтрacoм. Этo делaют нaркoдилеры, вoры, прocтитyтки, пocoбники террoриcтoв, неплaтельщики нaлoгoв. Тaкoе кoличеcтвo нaлa yже caмo пo cебе криминaльнo в бoльшинcтве т.н. «цивилизoвaнных» cтрaн пocле принятия зaкoнoв прoтив oтмывaния денег в 2001 гoдy.
(Uczciwi ludzie nie przechowują uczciwie zarobionych pieniędzy w gotówce pod materacem. Robią to przez handlarze narkotyków, złodzieje, prostytutki, współpracownicy terrorystów, oszuści podatkowi. Taka ilość gotówki jest karalna w większości tak zwanych "cywilizowanych" krajów po przyjęciu przepisów w sprawie przeciwdziałania praniu pieniędzy w 2001 r.)