Dodaj do ulubionych

Wolne wybory po amerykańsku

15.10.12, 17:05
Jak donosi całkiem poważna gazeta ekonomiczna - Handelsblatt- właściciele US-firm nakazują swoim pracownikom, jak mają głosować i grożą utratą pracy w razie nieposłuszeństwa.
I nie chodzi tu o jakieś pojedyncze przypadki, lecz o dziesiątki tysięcy takich przypadków.

Właściciele firm rozsyłają maile do swych pracowników, że jeśli zostanie wybrany Obama, to oni zrobią redukcje w swojej firmie i wyrzucą ludzi na bruk. Bracia Koch wysłali tzw. materiały informacyjne przeciw Obamie do dziesiątek tys. swoich pracowników . Ponadto - pracownicy wielu firm (gazeta podaje przykłady) są zmuszani do chodzenia na wiece wyborcze Romneya.

www.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/unternehmer-fuer-romney-wie-us-firmen-ihre-mitarbeiter-zur-wahl-draengen/7255244.html

Fajne, a prasa, obrońcy praw człwoieka i zwykle bystrzaki zajmują się tropieniem autobusów, które w Rosji dowodzą ludzi do punktów wyborczych... Nie połapali się jeszcze widać, że komuna co prawda wróciła. Ale wcale nie do Rosji.
Obserwuj wątek
    • igor_uk Komuna gora! 15.10.12, 17:11
      Ja pare dni temu napisalem do felusia,ze komuna zwyciezyla ,a on stwierdzil,ze ja jestem nawalony. Jak widac,to on upil sie,moze i z radosci.
      • eva-1-5 Re: Komuna gora! 15.10.12, 17:19
        Nie do wiary.... Choć z drugiej strony, czemu tu się dziwić? Najpierw trockiści zwiali do USA, więc wiadomo, wcześniej czy później musieli zacząć robić to, co najlepiej potrafią.
        • mlody774 Re: Komuna gora! 15.10.12, 18:15
          Ewa musisz przypomnieć kto Trockiego wysłał do Carskiej Rosji aby tam organizował rewolucje bolszewicka razem z Leninem. I ze zanim był wysłany to był aresztowany w Kanadzie za przygotowywania do obalenia rządu w tej C. Rosji i ze za wstawieniem się ... został wypuszczony i mógł realizować swoje plany mając pieniądze zachodnie (banksterow) itd.
          • igor_uk mlody. 15.10.12, 18:42
            Powiedz,nu dla czego Ewa ma to przypominac?To raczej wy,miezkance i obywatele USA powinni pamjetac o tych,kto wami rzadzi.
            • mlody774 Re: mlody. 15.10.12, 19:07
              Nami rządzi? A kto rządzi wami w F. Rosyjskiej czy EU? Czy wiesz jak wpuszczano w maliny Adolfa, tak żeby mu się wydawało, ze jest wielkim? A czy wiesz po co była IWS, IIWS i dlaczego ma być IIIWS. Jak wiadomo aby była wojna muszą być przynajmniej dwie opozycyjne sobie strony.
              • igor_uk Re: mlody. 15.10.12, 19:11
                mlody,ale musisz zgodzic sie z tym,ze u was oni panosza sie bez zadnej kontroli.

p.s. W Rosji tak oni mysleli,ze rzadza,ale bardzo pomylili sie. Jedni z nich siedza w kiciu i szyja kapcie,drudzy ledwie zdarzyli ucieknac,a trzeci jedza z rak u Putina.
                Wlasnie dla tego u was tak Rosja jest krytykowana.
          • mlody774 Re: Komuna gora! 15.10.12, 18:58
            Mozna jeszcze porównać, te wydarzenia organizowane przez Lenin i Trocki (T. bardziej radykalny niż sam Lenin) do OBECNYCH wydążeń np. w Syrii. Mam nadzieje, ze następne pokolenia Syryjczyków nie będą ślepo opowiadacz się za tym systemem (traktowali go jak swój), wprowadzany obecnie przez bankierstwo w ich kraju, jak obecnie opowiadają się, za komunizmem/socjalizmem osoby wychowane w np. ZSRR, PRL itd.

PS. Dla ścisłości komunizm/socjalizm nie powstał w głowach robotników i chłopów ale .................. i jest to teraz takie śmieszne, zważywszy, ze to właśnie ci robotnicy i chłopi uważają go za system, który właśnie "o nich dba", bo "był stworzony z myślą o nich". Nawet traktując go jak swój.
    • eva-1-5 Re: Wolne wybory po amerykańsku 15.10.12, 17:27
      Jeden kawałek jest taki fajny, że go na skróty przetłumaczę:
      niejaki David Siegel- z zawodu miliarder (nieruchomości) przyznał w Fox-tv, że naciska na swych pracowników i dodał, że jest dla nich jak matka, wie, co jest dobre dla ich przyszłości!
      • igor_uk Miliarder od nieruchomosci. 15.10.12, 17:38
        Jest,jak matka.Az poplakalem sie ze wzruszenia.
        • mlody774 Re: Miliarder od nieruchomosci. 15.10.12, 17:56
          Przecież wiecie kto naprawdę rządzi w Stanach, wiec co się dziwicie. Oni wiedza "lepiej" a reszta to "są idioci" i trzeba innymi kierować. Inaczej nie wiedzieli by gdzie i ile "trzeba płacić podatków" co i kiedy mówić, jak gdzie i ile inwestować, ze "trzeba się szczepić", "wysyłać dzieci do państwowej szkoły" itd.
          No i dowiedzieliście się, ze nie tylko media są kontrolowane przez tych osobników ale i korporacje, szkolnictwo, medycyna, prawodawstwo, twórczość filmowa/artystyczna itd.
      • malkontent6 Re: Wolne wybory po amerykańsku 15.10.12, 19:48
        eva-1-5 napisała:

> niejaki David Siegel- z zawodu miliarder

Facet być może jest walnięty, ale to co powiedział trudno nazwać zmuszanie pracowników do głosowania na Republikanina, to raczej jego opinia i być może sugestia:

"If any new taxes are levied on me, or my company, as our current President plans, I will have no choice but to reduce the size of this company."
    • malkontent6 Re: Wolne wybory po amerykańsku 15.10.12, 19:30
      Ewciu, zanim coś zacytujesz z burżuazyjnych mediów, przeczytaj co o nich myśli forumowy expert do spraw wszystkich:

"Współczesne tzw. "wolne" media zachodnie to oligarchiczne konglomeraty neo-totalitarnej propagandy. To coś nie ma już nic wspólnego z jakimkolwiek informowaniem czy "wolnością".

forum.gazeta.pl/forum/w,154812,139622222,139622498,Re_Chodorkowski_po_niemiecku_o_swej_walecznej_dr.html
      Chyba mu wierzysz, a w związku z tym doniesienia Handelsblatt można uznać za zwyklą propagandę. :)
      • eva-1-5 Re: Wolne wybory po amerykańsku 15.10.12, 19:36
        Ja nie mam autorytetów, co innego ty i feluś - dla was autorytetem jest Fox, a pan miliarder miał swoje cytowane wystąpienie właśnie w Foxie. Było go WIDAC i SŁYCHAC.
        Chyba nie sądzisz, że podstawiono fałszywego miliardera?
        • malkontent6 Re: Wolne wybory po amerykańsku 15.10.12, 19:51
          eva-1-5 napisała:

> pan miliarder miał swoje cytowane wystąpienie właśnie w Foxie.

Czy to ta wypowiedź?

'If any new taxes are levied on me, or my company, as our current President plans, I will have no choice but to reduce the size of this company."

www.huffingtonpost.com/2012/10/09/david-siegel-email_n_1951801.html
          • eva-1-5 Re: Wolne wybory po amerykańsku 15.10.12, 20:18
            Już podawałam, o którą wypowiedź chodzi, no ale do ciebie jak zwykle nie dotarło, a ja powtarzać się w kółko nie będę.
    • przyjacielameryki Re: Wolne wybory po amerykańsku 15.10.12, 19:41
      Najbardziej zabawne jest to, że tyle do powiedzenia n/t wolnych wyborów mają Rosjanie i sympatycy komsomołu. Po co w ogóle zabierają głos n/t temat??? No tak, przecież wybory w Rosji to pasjonująca walka kandydatów i wzór uczciwości wyborczej. A USA to nuda, wszystko przekupione i z góry załatwione i już dzisiaj wiadomo kto te wybory wygra. Śmiać się czy płakać?
    • felusiak1 Autobusy w USA 15.10.12, 20:02
      Tak kierowcy traktują murzynki w autobusie
      • igor_uk fekus,czy ta muzynka.. 15.10.12, 20:11
        to zona Obamy?
    • felusiak1 Re: felus,masz naprawde cos z glowa. 15.10.12, 20:12
      Igor wpadł mi do głowy pomysła. Masz 50 pracowników, nie zapewniasz im medycznego ubezpieczenia. Od stycznia musisz im to zapewnić a to bedzie ciebie kosztować jakieś 400 tysiecy dolarów. Ale kiedy masz 49 pracowników albo półetatowców to nie musisz dawać im ubezpieczenia. Co zrobisz?
      • eva-1-5 Re: felus,masz naprawde cos z glowa. 15.10.12, 20:16
        Demagogia. W Niemczech wszyscy są ubezpieczeni, pracodawcy płacą połowę składki, nie ma z tego powodu masowych zwolnień ani końca świata. Ba, niemiecka produkcja przemysłowa jest super-konkurencyjna na rynkach światowych.
        Daj se siana feluś z tą demagogią dla naiwnych,w USA możesz ten kit sprzedawać, ale nie w Europie.
        • felusiak1 Re: felus,masz naprawde cos z glowa. 15.10.12, 20:20
          w niemczech wszyscy są ubezpieczeni ale w USA nie są. A wybory prezydenckie i bracia Koch są w USA. Zgadzam się z tobą, że w europie takich prostych rzeczy nie rozumieją i ty też nie rozumiesz. w USA nie tylko rozumieją ale również odczuwają.
          • eva-1-5 Re: felus,masz naprawde cos z glowa. 15.10.12, 20:29
            W jaki sposób akurat USA ma zniszczyć to, co jest w całym rozwiniętym świecie zachodnim?
            Na to trzeba główki przeciętnego Ami, on da się nabrać na straszenie.
            • zlotamajka Re: felus,masz naprawde cos z glowa. 15.10.12, 20:44
              Ewa, standardy spoleczne w Europie Zachodniej sa inne niz w USA. W Niemczech Twoje zdrowotne ubezpieczenie nie jest zalezne od pracodawcy. Idziesz do lekarza czy dentysty jak potrzebujesz. W USA tak nie jest i pracodawcy naprawde wola zatrudniac na pol etatu by tych skladek nie placic. W Niemczech ze wzgledu na uniwersalne ubezpieczenie koszty pracodawcy sa mniejsze niz w USA. Dlatego USA powinni wprowadzic uniwersalny system ubezpieczenia. To by zmniejszylo koszty zatrudnienia pracownika. Ale tego zadnemu amerykaninowi nie wtylumaczysz.
              • eva-1-5 Re: felus,masz naprawde cos z glowa. 15.10.12, 20:53
                No przecież Obama wprowadza ubezpieczenie dla wszystkich.
                • zlotamajka Re: felus,masz naprawde cos z glowa. 15.10.12, 21:00
                  Ewa, nie to co Obama wprowadza to nie ubezpieczenie dla wszystkich w sensie europejskim. To prawo ze KAZDY musi wykupic ubezpieczenie a jak masz male dochody to dostaniesz dodatek od panstwa na wykup. Wykupic mozesz w roznych PRYWATNYCH firmach i to rozne polisy. Jedne lepsze i drozsze inne tansze i gorsze i nie pokrywajace praktycznie nic. To jak nie jestes ubezpieczony przez pracodawce. Pracodawca jest nadal glownym 'ubezpieczajacym' naturalnie poprzez firmy a wielu probuje sie wymigac poprzez zatrudnianie na czesciowy etat lub mniejsza ilosc pracownikow. Tu felus ma calkowita racje.
                  • eva15 Re: felus,masz naprawde cos z glowa. 15.10.12, 21:41
                    No ale w Europie jest to samo, pracodawcy, by uniknąć kosztów też starają się zatrudniać na ułamki etatów. Nadal nierozumiem, dlaczego USA miałyby być na ubezpieczeniach bardziej poszkodowane niż Europa. Wg felusia ubezpieczenia to koniec US-gospodarki.
                    • zlotamajka Re: felus,masz naprawde cos z glowa. 15.10.12, 22:01
                      Felus przesadza. Wciaz powtarzam. Podatki zmniejszaja od 30 lat i to w coraz to zwiekszonym tepie. A firmy w coraz to zwiekszonym tepie uciekaja. Ale felus i inni beda nam tlumaczyc ze jak zmniejszymy jeszcze bardziej to zostana a jak nie zmniejszymy uciekna. Ale niestety wielu sie nabiera.
                    • mara571 najwiekszy problem Obamacare 15.10.12, 22:33
                      polega na tym, ze on nie wprowadzil dla najubozszych kas chorych typu non profit z okreslonym pakietem swiadczen.
                      I z tego co slysze od amerykanskich znajomych prywatne ubezpieczenia wykorzystaly te reforme do podniesienia skladek dla wszystkich.
                      • eva15 Re: najwiekszy problem Obamacare 15.10.12, 22:44
                        Obama chciał całkiem innej reformy, to co pozostało po szarpaninie z Republikanami to już ni pies ni wydra.
                        • zlotamajka Re: najwiekszy problem Obamacare 15.10.12, 22:54
                          Ewa, Obama dostal DOKLADNIE to czego chcial. O public option to on praktycznie nie wspomnial. To media "lewicowe" dopisaly mu chceci ktorych on wcale nie mial a "prawicowe" okrzyczaly go od komunisty. On sam SPECJALNIE (inaczej jego zachowania nie da sie wytlumaczyc) postawil sie w sytuacji gdzie sie "szarpal" z republikanami. Wtedy akurat mial wiekszosc tak w senacie jak i w house of represetatives. On sam sie podlozyl a chodzilo o to by dac bail out dla ubezpieczalni. Ale sa niektore pozytywne
                          • zlotamajka Re: najwiekszy problem Obamacare 15.10.12, 23:00
                            No i tak mogl zwalic na republikanow. Wiekszego przyjaciela od Obamy trudno republikanom znalesc.
                            • eva15 Re: najwiekszy problem Obamacare 15.10.12, 23:57
                              Majka, nie łapię się na tyle w rozgrywkach wewnętrznych USA, by się autorytatywnie wypowiadać. Natomiast zawsze podziwiam Ciebie, gdy wypowiadasz się o Niemczech.
                              • zlotamajka Re: najwiekszy problem Obamacare 16.10.12, 05:11
                                Ja o Niemczech sie nie wypowiadam. Nie wypowiadam sie o wewnetrznych rozgrywkach bo ich nie sledze. Wypowiadam sie o kryzysie EU. EU to NIE Niemcy. To Ty kazdy temat EU zamieniasz w niemiecki.
                            • felusiak1 efka znowu wykazujesz brak wiedzy 16.10.12, 00:07
                              tym razem mańka ma rację. Republikanie nie byli w stanie zablokować niczego. nie byli nawet w stanie opóźnić. Obama otrzymał od demokratów to co chciał z tym, że on nie wiedział czego chciał to mamy taki kotlet, którego nie da się jeść.
      • igor_uk Re: felus,masz naprawde cos z glowa. 15.10.12, 20:27
        felus, nie wiem co by zrobilem.Bo nie znam prawa w Ameryce.Ale wiem jedno .Ludzi musza miec dostep do opieki medycznej i to bez wzgledu na to,jakie maja dochody.
    • eva-1-5 Re: felus,masz naprawde cos z glowa. 15.10.12, 20:13
      Igor, wg felusia jak Obama wygra, to ziemia się rozstąpi i piekło wchłonie Hamerykę:-) Piekło podatków!
      Szkoda zdrowia na przepychanki z nim na tak niskim poziomie. Zresztą wątek nie był o tym, czyja polityka jest słuszna, tylko o tym, że w USA ludzi się zastrasza, by głosowali "prawidłowo".
      • igor_uk Ewa. 15.10.12, 20:32
        Mnie naprawde dziwi,ze felus,a uwazam go za bardzo rozsadnego faceta,traci glowe,jak tylko cos przypomni mu o Obamie.Czytajac to,co felus na temat Obamy wypisuje,zaczynam podejrzewac,ze w Stanach panuje dyktatura i wszystko zalezy od jednego czlowieka.
    • igor_uk Re: felus,masz naprawde cos z glowa. 15.10.12, 20:16
      felus,nie osmieszjaj sie.Chyba tylko ty wierzysz w to,ze Prezydent Stanow moze dzialac wbrew interesom tych,kto trzyma w swoich rekach realna wladze.
      Co,zapomniales,co pisales dwa dni temu? Nic Prezydent nie moze,tak wynikalo z twoich slow.
    • malkontent6 Re: Feluś znów masz zatwardzenie umysłowe? 15.10.12, 20:17
      felusiak1 napisał:

> Prezydent osobiście zwrócił się do firm aby takich listów nie wysyłały przed 6 listopada.

Office of Personal Management obiecał, że zajmie się kosztami ewentualnych procesów sądowych pracowników, którzy tych wypowiedzień nie dostaną w odpowiednim czasie.
      • mara571 pytanie do ciebie Malkontencie 15.10.12, 22:37
        czy skladka na twoje ubezpieczenie zdrowotne zdrozeje w przyszlym roku?
        Kto ja placi?
        • malkontent6 Re: pytanie do ciebie Malkontencie 15.10.12, 23:32
          O ile wiem składka nie wzrośnie a płaci moja żona i firma w której pracuje.
          • eva15 Re: pytanie do ciebie Malkontencie 15.10.12, 23:58
            Dobrze się ożeniłeś! Możesz swobodnie "filozofować" na forum.
            • malkontent6 Re: pytanie do ciebie Malkontencie 16.10.12, 02:17
              eva15 napisała:

> Dobrze się ożeniłeś!

Nie narzekam. :)

Jako prywaciarz (self employed) mam do wyboru albo płacić za ubezpieczenie sam (tak jak felusiak), albo podłączyć się do żony zatrudnionej przez burżujów. Żona wychodzi taniej.
              • felusiak1 Re: pytanie do ciebie Malkontencie 16.10.12, 02:25
                wspominam czasy kiedy byłem podłączony do swojej. ale ona postanowiła nie pracować i do tego ma dwie karty kredytowe.
                • malkontent6 Re: pytanie do ciebie Malkontencie 16.10.12, 02:59
                  Moja żona pracuje i nawet lubi to co robi. Co ciekawe, nie mamy konfliktów jeśli tego samego dnia pracujemy oboje w domu.
              • przyjacielameryki Re: pytanie do ciebie Malkontencie 16.10.12, 09:24
                malkontent6 napisał:

> eva15 napisała:
                >
                > > Dobrze się ożeniłeś!
                >
                > Nie narzekam. :)
                >
                > Jako prywaciarz (self employed) mam do wyboru albo płacić za ubezpieczenie sam
                > (tak jak felusiak), albo podłączyć się do żony zatrudnionej przez burżujów. Żo
                > na wychodzi taniej.

To "podłączenie" się do żony odnosi się tylko do ubezpieczenia zdrowotnego czy całego ubezpieczenia emerytalno-rentowego?
                U nas jest tak że jak żona pracuje na umowę o pracę w szpitalu(lekarz) to szpital opłaca wszystkie składki(zdrowotna+ubezpieczeniowo-rentowa+fundusz pracy+ chorobowa+ wypadkowa). Cześć jest potrącana z wynagrodzenia żony część płaci płatnik czyli szpital. Ale żona prowadzi też prywatny gabinet lekarski na zasadzie działalności gospodarczej i za tę działalność płaci tylko składkę zdrowotną(obecnie 254,55 zł/miesiąc). Gdyby miała kolejnych 5 działalności gospodarczych to by płaciła tę składkę zdrowotną za każdą działalność.
                Ja mam tylko działalność gospodarczą i płacę najniższą kwotę(mógłbym wyższą ale nie chcę bo i tak emerytura nie zwiększyła by się znacząco) - 981,26 zł/miesiąc. Ja nie mam możliwości uzyskania wysokiej emerytury i zabezpieczam się posiadanymi nieruchomościami(działki budowlane, projektowana budowa przychodni itp.) W Polsce koszty pracy(opodatkowanie pracy) to główny problem zatrudnienia. Ostatnio była u nas dyskusja n/t narzucenia opłat ZUS-u na umowy cywilno-prawne czyli umowy zlecenia i o dzieło(tego bardzo intensywnie domagał się zw. zawodowy Solidarność po wodzą Pana Dudy) al na szczęście Tusk odrzucił te niemądre pomysły Dudy. Z umów cywilno-prawnych korzysta około 3-4 mln ludzi w tym studenci na ostatnim roku i to jest dla nich okazja zarobienia, dorobienia. Duda chciał im to odebrać!!!
                • malkontent6 Re: pytanie do ciebie Malkontencie 16.10.12, 17:19
                  Tylko ubezpieczenie zdrowotne.
                • mara571 Re: pytanie do ciebie Malkontencie 16.10.12, 21:25
                  przyjacielameryki napisal:
                  > W Polsce koszty pracy(opodatkowanie pracy) to główny problem zatrudnienia. Osta
                  > tnio była u nas dyskusja n/t narzucenia opłat ZUS-u na umowy cywilno-prawne cz
                  > yli umowy zlecenia i o dzieło(tego bardzo intensywnie domagał się zw. zawodowy
                  > Solidarność po wodzą Pana Dudy) al na szczęście Tusk odrzucił te niemądre pomy
                  > sły Dudy. Z umów cywilno-prawnych korzysta około 3-4 mln ludzi w tym studenci n
                  > a ostatnim roku i to jest dla nich okazja zarobienia, dorobienia. Duda chciał i
                  > m to odebrać!!!

Widzisz jak szybko Mordasiewicze i smithowcy robia ludziom papke z mozgu. Tez wierzysz, ze narzucenie oplat ZUS na umowy cywilno prawne o dzielo bedzie zabojcza dla pracodawcow.
                  Te skladki moglyby byc nizsze, gdyby placili je wszyscy pracujacy i co na umowach i ci, ktorych zatrudnia sie na czarno, aby "zaoszczedzic na kosztach pracy".
                  W czasie jesiennego spaceru zrob sobie taki prosty eksperyment: wez napierw pare gazek i sprobuj je zlamac: raz kied ybedziesz to robil z kazda pojedynczo, drugi raz kiedy beda tworzyly razem wiazke.
                  A brak skladek tych ludzi dzisiaj ozancza wyzsze podatki, aby wyplacic emerytury twoim rodzicom i jeszcze wyzsze w za 30 lat, kiedy trzeba bedzie pokoleniu "umowa o dzielo" zapewnic zasilki spoleczne, bo oni nie beda mieli prawa do rent i emerytur.
          • felusiak1 Re: pytanie do ciebie Malkontencie 16.10.12, 00:11
            Ja płacę sam i moja składka wzrosła o $101, 47 i wzroście od 1 stycznia. Jeszcze nie zdarzyło się aby składka nie wzrosła.
    • misterpee Re: Mane Tekel Fares - Felus prezydentem 15.10.12, 22:33
      oczywiscie zgadzam sie ze Obama to zboj, jego program ubezpieczen jest tylko trickiem biurokratycznego leczenia. Ameryka sie rozleci bez wzgledu czy przeydentem zostanie Obama czy Romney. Obaj beda zywic pasozytow na Wall Street, Izrael, Monsanto. i Pentagon. Prawdopodobnie Obama zrobi troche wiekszy dlug bo wiekszych skur.ysynow niz amerykanscy lekarze i prawnicy nie ma. Co pozostanie - mysle ze Felus pozostanie jako najmondrzeyszy moron na obu polkulach. A po upadku Ameryki jak drogocenny Izrael moze przezyc nadchodzace kataklizmy. Kto bedzie policjantem swiata. Zapewne nie Polska, Niemcy, Europa, USA, Rosja. Wszyscy juz znaja ich glownego stratega. Acha dla kogo sa przygotowane te puste wiezienia w USA... Mozna TAM wsadzic albo islamuskow, albo przeciwnikow islamuskow. Moze dlatego Obama jest tym dodatkiem do Mane Tekel Fares napisanym na niebie przez zydowskie korporacje.
    • antyegzorcysta.unijny Re: Wolne wybory po amerykańsku 15.10.12, 23:35
      Późno już! Pora forumowym agentom pójść spać, a przed tym umyć resztki swoich zębów swoją szczoteczką. Wasze nadzieje, że ktoś was czyta mają takie prawdopodobieństwo jak najbliższe trafienie wygranej w lotto.
      Część agentów winna zmówić 3-ą obowiązkową modlitwę, a bezbożnicy w ..., a wszyscy mają się wysiusiać i założyć na noc pampersy

Dyskusję forumową można ująć następująco:
      Kapitalizm stał się tak wyrafinowany w tych oszukańczych praktykach, że wciąż odkrywamy nowe sposoby, jakie stosują liderzy polityczni i ekonomiczni by uprawiać politykę służącą tej patologii kosztem zdrowia społeczeństwa.

zaś demokrację USA podsumował:
      „Amerykanie w swej demokratycznej masie są tak głupi, że z łatwością uwierzą, gdy rząd im powie, że zostali zaatakowani przez kosmitów”
      Werner von Braun
      • eva15 Re: Wolne wybory po amerykańsku 16.10.12, 00:17
        Daj linka do tej wypowiedzi członka hitlerowskiej NSDAP, który wysłał Amis w kosmos.
        Mądry facet był. On zrozumiał już w Niemczech, na czym wic (dowcip) polega i przeniósł to swodobnie na USA w niczym się nie myląc..
      • felusiak1 Re: Wolne wybory po amerykańsku 16.10.12, 01:45
        Rzecz jasna zdajesz sobie sprawę, że von Braun nigdy nie powiedział tego co cytujesz.
        A tu masz cytat z Szekspira, którego szekspirolodzy nie potrafią znaleźć
        Beware the leader who bangs the drums of war in order to whip the citizenry into a patriotic fervor, for patriotism is indeed a double-edged sword. It both emboldens the blood, just as it narrows the mind.
        • elka-sulzer Re: Wolne wybory po amerykańsku 16.10.12, 17:27
          jak "grassroot movement" czy "wolnosc wypowiedzi" ... jak cos nie tak to sie wytnie, hehehe
          • felusiak1 Re: Wolne wybory po amerykańsku 16.10.12, 17:44
            za komuny było łatwiej. człowiek wiedział czego nie należy mówić i unikał.
            widzę, ze naczelnym cenzorem forum swiat został jakiś debil.
            mnie ani ziębi ani grzeje. nie muszę tu pisać. w końcu gw mnie potrzebuje bardziej niż ja ich.
            zastanawia mnie, ze nie mogę usunąć swego konta i odejść bez sladu.
            towarzyszu cenzorze czy moglibyście usunąć moje konto wraz z pocztą?
            Byłbym wam niezmiernie wdzięczny.
        • spokojnaglowa33 I kto to mówi ... 16.10.12, 17:28
          "Amerykanie w swej demokratycznej masie są tak głupi, że z łatwością uwierzą, gdy rząd im powie, że zostali zaatakowani przez kosmitów"
          Werner von Braun
          Hehe, mówi to przedstawiciel pokolenia i narodu, który dał się uwieść ewidentnemu szaleńcowi, uwierzył - gdy Hitler im powiedział - we własne nad-człowieczeństwo i w imię tej wiary wymordował parę dziesiątków milionów ludzi. Co więcej, sam stracił ponad siedem milionów obywateli, poniósł gigantyczne straty materialne, dziesiątki (setki?) tysięcy zgwałconych kobiet i doznał takiego szoku moralnego, że do dziś mu się odbija.
          To ci dopiero mądrale!
          Amerykańska wiara w kosmitów jest przynajmniej nieszkodliwa, ale jak już Niemcy w coś uwierzą ...
        • zlotamajka Re: Wolne wybory po amerykańsku 16.10.12, 19:24
          > Beware the leader who bangs the drums of war in order to whip the citizenry int
          > o a patriotic fervor, for patriotism is indeed a double-edged sword. It both em
          > boldens the blood, just as it narrows the mind.

Bardzo dobry cytat felus. Zgadzam sie z nim w 110%. Powiem wiecej, jak ulal pasuje do tak do Romney jak i do Obamy.
    • br0fl0vski wyborzczy show 16.10.12, 19:13
      www.youtube.com/watch?v=ssRh39r3J20&feature=relmfu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka