Dodaj do ulubionych

Wolne wybory po amerykansku cont

16.10.12, 20:32
Romney i Obama czyli Rombama "zaprogramowali" debaty przed ich rozpoczeciem. Wyszedl na jaw kontrakt miedzy obiema kampanie wyborczymi jak prowadzic debaty. Wszystkie punkty sa poruszone od tego gdzie i jak siedza do pytan. Nie moga zadawac sobie na wzajem pytan jak i odpowiadac na tak zwane follow up questions tak od moderatora ktoremu nie wolno takich pytan stawiac jak i od widowni w debacie jaka bedzie miala miejsce dzisiaj.
Jakakolwiek dyskusja jest odradzana i zniechecana.

To jest demokracja po amerykansku. Dwuch kandydatow reprezyentujacych b. podobne stanowiska we wszystkich najwazniejszych kwestiach i WSPOLNIE schriografowana debata i kampania.

Nie wiadomo czy smiac sie czy plakac.

rt.com/usa/news/obama-romney-debate-audience-570/
Obserwuj wątek
    • felusiak1 czytam i nie mogę zrozumieć 16.10.12, 20:41
      co to znaczy "schriografowana"?
      • zlotamajka Re: czytam i nie mogę zrozumieć 16.10.12, 20:43
        choreographed. Nie wiem jak to po polsku.
        • mara571 Re: czytam i nie mogę zrozumieć 16.10.12, 20:47
          choreografia.
          W tym przypadku chodzi o to jak i czy kandydaci moga sie poruszac: tym razem ma to byc dyskusja z publika, o ile dobrze zrozumialam zapowiedzi.
          • zlotamajka Re: czytam i nie mogę zrozumieć 16.10.12, 21:12
            W debacie z publika tez jest choreografia. 1. "Publika" jest dokladnie wybrana i pytania tez. Mikrofon bedzie wylaczony zaraz po zadaniu pytania i follow up questions nie bedzie. Nawet moderator takich pytan nie moze zadac. To show a nie debata.
            • malkontent6 Masz lepszy pomysł? 16.10.12, 22:50
              Jak to powinno wyglądać twoim zdaniem?
        • igor_uk majka,nie wstyd tobie? 16.10.12, 20:53
          To tylko choreografia.W kontekscie twojego teksu,to slowo moze znaczyc to,ze jest ustalony kazdy ruch kandydatow,jak w tancu.
          • zlotamajka Re: majka,nie wstyd tobie? 16.10.12, 21:07
            A w tancu nie ma choreografi? Wlasnie z tego pochodzi to slowo.
            • igor_uk Re: majka,nie wstyd tobie? 16.10.12, 21:19
              Oczewiscie,tego to slowo i dotyczy.
              Mnie chodzilo o to,ze Ty zapomnialas jezyk polski.
              • eva15 Igor, 16.10.12, 22:01
                Majka wyjechała z Polski jako dziecko i raczej należy się cieszyć, że jeszcze sporo umie po polsku i należy jej pomagać, poprawiać język.
                • igor_uk Re: Igor, 16.10.12, 22:04
                  Ewa,to byl zart.
                  Wspaniale rozumiem majke.Sam,jak ostatnio bylem u siostry,to w aptece mnie zapytali,skad pochodze,bo moj rosyjski im nie spodobal sie (he,he).
                  • eva15 Re: Igor, 16.10.12, 22:29
                    Igor, ona wyjechała jak mała i praktycznie nie chodziła w Polsce do szkoły.
                • zlotamajka Re: Igor, 16.10.12, 23:48
                  I nadal nie wiem jak choreografowac jest w czasie przeszlym. Czy ktos to wie?
                  • eva15 Majka, 17.10.12, 00:14
                    zlotamajka napisała:

> I nadal nie wiem jak choreografowac jest w czasie przeszlym. Czy ktos to wie?

Nie ma po polsku czasownika odrzeczownikowego "choreografować". Jest tylko rzeczownik (substantivum, po angielsku noun) "choreografia" , a czasownik (verbum, po angielsku verb) tworzymy mówiąc "robić choreografię", w czasie przeszłym "robiłam choreografię" . Rzeczownik się nie zmienia.
                  • malkontent6 Re: Igor, 17.10.12, 00:36
                    W tym przypadku chyba lepiej jest powiedzieć, że coś jest wyreżyserowane.
                    • eva15 Re: Igor, 17.10.12, 00:41
                      To prawda, to znacznie sensowniejsze. Choreografia dotyczy praktycznie tylko ruchu.
                      • zlotamajka Re: Igor, 17.10.12, 01:48
                        Dzieki Ewa. Ja probowalam doslownie przetlumaczyc z angielskiego no i tu byl blad. Dzieki.
                      • ubiquitousghost88 Zaproszenie... dla Ewy... 17.10.12, 11:10
                        forum.gazeta.pl/forum/w,154812,137530537,139659278,To_jest_ta_prawda_o_Chinach_ktorej_w_Polsce_.html
                        • eva15 Re: Zaproszenie... dla Ewy... 17.10.12, 13:02
                          forum.gazeta.pl/forum/w,154812,137530537,139693409,Re_To_jest_ta_prawda_o_Chinach_ktorej_w_Polsce_.html
    • silverbaum alez przeciez to juz bylo w 2004 i w 2008 16.10.12, 20:50
      ilez chce ci sie to powtarzac ?

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
    • mara571 zmartwie cie: wszedzie wyglada to tak samo 16.10.12, 20:51
      ustalane sa tematy, czas na wypowiedziec, ujecia kamer (b. wazne dla przekazu telewizyjnego) i zasady czy wolno przeciwnikowi zadac pytanie.
      Szczerze ci powiem, ze nie widzialam pojedynku kandydatow w ktorym oni sami sobie zadawali pytania.
      Ani w Polsce ani w Niemczech, ani w tych amerykanskich duetach, ktore widzialam.
      • romad2447 Re: jezeli system[glosowania] jest tak zly, 16.10.12, 21:24

to dlaczego jest tak dobrze w USA ?
        Manka przyjezdza tutaj na zakupy.
        • igor_uk romado. 16.10.12, 21:34
          System glosowania do tego nic nie ma.
          Wysoki poziom zycia ,to zasluga FED.Ale nie dlugo to zmieni sie i znow trzeba bedzie Amerykanom ciezko pracowac za odpowiednie wynagrodzenie (odpowiednie do tego,co obowiazuje w swiecie realnej gospodarki).
          Poczytaj ,moze tego nie wiesz:
          11 International Agreements That Are Nails In The Coffin Of The Petrodollar
      • br0fl0vski Re: zmartwie cie: wszedzie wyglada to tak samo 16.10.12, 23:08
        wszytko idzie wedlug skryptu . dzieki temu wynik jest znany przed wyborami.
        • eva15 Przesadzasz, Brofl 16.10.12, 23:22
          Gdyby wszystko szło bez zakłóceń wg skryptu, to w Syrii i Iranie rządziliby islamiści, a w Rosji już od dawna Chodorkowski byłby prezydentem, ministrem finansów byłby Bieriezowski, a Gusiński - szefem wszystkich rosyjskich mediów.

Niestety - człowiek strzela, a Pan Bóg kule nosi, skypt swoje, a rzeczywstość skrzeczy i utrudnia realizację, zawsze coś niespodziewanego wyskoczy jak diabeł z pudełka.
          No chyba , że jesteś już tak zaawansowany w swych przekonaniach, że uważasz, iż nawet Assad, mułłowie irańscy a i sam Putin są zaplanowaną już przed dziesięcioleciami częścią skryptu. Wtedy trudno dyskutować.
          • br0fl0vski Re: Przesadzasz, Brofl 16.10.12, 23:28
            jest tylko jeden system kontroli sdad dialektyka jest podstawa zarzadzania masami. stad zapotrzebowanie na dramaty odwracajace uwage od rzeczy istotnych.
            • eva15 Re: Przesadzasz, Brofl 16.10.12, 23:37
              I co, kto jest wyznaczony od dawna do odwracania uwagi mas - Assad, mułłowie, Putin, wszyscy razem? A co z Chinami?
              Jeśli przypisujesz rządcom świata atrybuty absolutnej wszechwładzy, absolutnej kontroli i umiejętności skutecznego planowania na stulecia/ wieki (?) do przodu, to przypisujesz im boskość.
              Reprezentujesz determinizm w postaci fundamentalnej/ortodoksyjnej, tymczasem ja skłaniam się do sołżenicynowskiego oglądu świata (mam tu na myśli jego ostatnią książkę) .
              • br0fl0vski Re: Przesadzasz, Brofl 16.10.12, 23:44
                nie ma niz z boskosci w systemie. system to kartel mafiijny reprezentowany przez front men, kazda mafia ma swoje interesy. jednoczy ich koniecznosc kontrolowania mas chamskich.

• eva15 Re: Przesadzasz, Brofl 16.10.12, 23:58
                  Tak , jak Ty tą mafię przedstawiasz - jako doskonale, bezbłędnie plaująca i realizującą swe zamiary, opiera się o boiskość. Ta Twoja mafia jest absolutnie wszechwładna jak sam Bóg.
                  • br0fl0vski Re: Przesadzasz, Brofl 17.10.12, 00:48
                    na dole drabiny spolecznej chamy sa zajete zarabianiem nachleb powszedni. za ludzi na gorze inni chdza do roboty. jedynym zajeciem ludzi na gorze jest zabezpieczenie swego bytu na gorze i zatrudniaja do tego tysiace chamow. psychika chamow jest znana w detalach dlatego boskosc jest niepotrzebna
              • zlotamajka Re: Przesadzasz, Brofl 16.10.12, 23:56
                Sa miejsca gdzie ta mafia nie ma wejscia albo ich wplywy sa limitowane bo i w takich Chinach maja wplywy. Jest jednak takich miejsc niewiele. A celem tej mafi to zawladnieciem TOTALNYM. A w USA to reality show gdzie w przypadku wyborow to wynik jest znany. A tak naprawde to nie wazne kto wygra bo WYNIK BEDZIE MNIEJ WIECEJ TEN SAM. I na tym polega ten cyrk.

Dlatego tez skoordynowali sobie debaty i kampanie tak by jeden drugiemu zbyt mocno nie przylozyl bo przeciez OBOJE GRAJA DLA TEJ SAMEJ DRUZYNY.
                • eva15 Re: Przesadzasz, Brofl 17.10.12, 00:01
                  Kiedyś Rzym chciał zawładnąć całym światem, później Imperium Brytyjskie, ZSRR, USA, kolejna mafia pod nowym przebraniem i tak to się cały czas toczy. Ale nowe to to nie jest.
                  • zlotamajka Re: Przesadzasz, Brofl 17.10.12, 00:56
                    Dokladnie. I skonczy podobnie jak swoi poprzednicy bo inaczej nie moze.
                    • silverbaum robisz jakies nowe odkrycia Ameryki ? 17.10.12, 13:27
                      zlotamajka napisała:
                      > Dokladnie. I skonczy podobnie jak swoi poprzednicy bo inaczej nie moze.

Powtarzanie tej samej mantry staje sie nudne, po prostu.
                      od 10-ciu lat, daleko przed toba, przypominam na tym forum,
                      ze kazde Imperium ma swoj okres wzrostu i upadku - wiec co to za nowina ?

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
      • eva15 Mara, a najgorzej jest w Rosji!!! 16.10.12, 23:14
        Całe szczęście, że krytykowana jest za to tylko Rosja, gdzie akurat stopień swobody wypowiedzi na linii władza -dzienniaarze/lud jest ogromny.
        J-K 2007 dawał niedawno ciekawy link do wywiadu z i A. Rahrem, w którym on stwierdził, że swoboda kontaktów dziennikarzy z Putinem i swoboda zadawania mu pytań BEZ przygotowania, jest zupełnie niesamowita i niespotykana w Europie.
        • felusiak1 efka ubawiłaś mnie 17.10.12, 00:11
          ty naprawdę masz poczucie humoru. jestem zaskoczony.
          • eva15 śmiejesz się jak głupi do sera 17.10.12, 00:29
            poproś j-k 2007 może ci poda raz jeszcze link do wywiadu z A. Rahrem. Ja to przeczytałam i wiem, co Rahr powiedział, a powiedział wyraźnie - rozmowy dziennikarzy z Putinem są , w PRZECIWIENSTWIE do Zachodu WOLNE, luźne, długie i nie ma zaplanowanych z góry pytań. On bierze w nich regularnie udział, więc śmiem podejrzewać, że wie, lepiej niż ty.

Dalej feluś dyskutować nie będę, bo wiem, że mnie zaraz wytną, jak się sprzeciwę twojej jedynie słusznej wykładni dziejów. Wczoraj padło kilka moich postów, podobnie zresztą jak i elki ofiarą twoich ochroniarzy. Masz feluś wolność na tym forum, której inni nie mają. A mnie się nie chce kopać z koniem.
            • zlotamajka Re: śmiejesz się jak głupi do sera 17.10.12, 01:00
              Oto wlasnie chodzi. Pytaniami nie mozna Rombamy zaskoczyc bo sa na przod przygotowane tak pytania jak i odpowiedzi. Czyli wszystko jest odpowiednio wyrezyserowane. Mowia co im powiedziano. I gdzie tu wolnosc?!
            • felusiak1 Re: śmiejesz się jak głupi do sera 17.10.12, 01:45
              efka napisałe: "śmiejesz się jak głupi do sera"

Dokładnie.
    • antyegzorcysta.unijny Re: Wolne wybory po amerykansku cont 16.10.12, 21:30
      Media prywatne mówią to co, każe im ich sponsor lub właściciel. I zwykle jest to daleka od prawdy obiektywnej propaganda.

www.himavanti.org/pl/c/artykularnia/globalna-dominacja-amerykanski-sposob-na-podbicie-planety-noam-chomsky
      Abram Noam Chomsky
    • elka-sulzer Re: Reality show redagowany i dyrygowany 17.10.12, 01:00
      przez Commission on Presidential Debates, hehehe.

thepage.time.com/2012/10/15/the-complete-m-o-u/
      thepage.time.com/2012/10/15/the-2012-debates-memorandum-of-understanding-between-the-obama-and-romney-campaigns/
      www.democracynow.org/2012/10/16/secret_debate_contract_reveals_obama_and
      GEORGE FARAH: This is a 21-page contract that was negotiated by the Republican and Democratic parties, by the Obama campaign and the Romney campaign, and it dictates the terms of the presidential debates that we’re seeing this election season. This contract was not made public in 2008. It was made public in three prior election seasons only because we got copies from whistleblowers. So this is a fantastic primary document to see just how much the Republican and Democratic campaigns manipulate the process.

....

And today, what do we have? We have a private corporation that was created by the Republican and Democratic parties called the Commission on Presidential Debates. It seized control of the presidential debates precisely because the League was independent, precisely because this women’s organization had the guts to stand up to the candidates that the major-party candidates had nominated. And instead of making public these contracts and resisting the major-party candidates’ manipulations, the commission allows the candidates to negotiate these 21-page contracts that dictate all the fundamental terms of the debates.

NERMEEN SHAIKH: But who runs the commission, and who funds it?

GEORGE FARAH: The commission is co-chaired by two individuals: Frank Fahrenkopf and Mike McCurry. Frank Fahrenkopf is the former chair of the Republican Party and the nation’s leading gambling lobbyist. He’s the president of the American Gaming Association. And Mike McCurry is the—yeah, Mike McCurry is the former press secretary to Bill Clinton.
      • edek_vilola Jakby ta debata nie wygladala... 17.10.12, 13:34
        ...to zawsze bedzie przez niektorych krytykowana. Bo uwazaja juz dla samej zasady, ze Ameryka jest zla i wszystko, co sie tam toczy jest rowniez zle. Znane jest przyslowie:

"Jak sie chce psa uderzyc to sie kij zawsze znajdzie"

Oraz przyslowie tureckie:

"Nie przycinaj oslu ogona przy ludziach - dla jednych bedzie zbyt dlugi, dla innych zbyt krotki"

Na koniec pochwale jeszcze Rosje - moge sobie zwiedzac Moskwe wirtualnie siedzac przed komputerem. Wczoraj np. "obszedlem dookola" caly Pierscien Sadowy ("Sadowoje Kalco"), a w najblizszym czasie planuje dalsze piesze "wycieczki". To sie nazywa otwartosc! Jak probowalem podobnie z Wiedniem (np. przejsc caly Gürtel), to bylem wielce rozczarowany - mozna zobaczyc tylko "martwe" fotografie tej ulicy, a nie czuc sie jak na prawdziwym spacerze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka