Dodaj do ulubionych

Tyrania Putina coraz surowsza

12.02.13, 18:30
I już dotyka nie tylko stypendystów zachodnich Funduszów Kreacji Najwyższej Demokracji, ale także ludzi władzy. Właśnie dzisiaj posłuszna mu telewizja doniosła, że wniósł do Dumy projekt ustawy zakazującej wszystkim urzędnikom państwowym, zaczynając od regionalnych a na prezydencie kraju kończąc, posiadania kont w bankach zagranicznych i zagranicznych papierów wartościowych. Jeśli ustawa wejdzie w życie, to posiadacze w/w aktywów będą musieli w ciągu trzech miesięcy przenieść je do banków rosyjskich. Ustawa będzie dotyczyć także małżonków i niepełnoletnich dzieci.

Jaki kształt przyjmie ustawa, jeszcze nie wiadomo, bo np. szef frakcji Sprawiedliworusów domaga się, aby ustawa miała szerszy zasięg i obejmowała także rodzeństwo, szwagrów, teściów, a może i kochanki/ów;)

Nasuwają mi się dwa pytania:
- Co zrobi Putin ze swoimi oszczędnościami w bankach zagranicznych, ocenianymi przez naszych forumowych wackoidów od 40 do 100 miliardów $?
- Jak ten problem jest uregulowany w innych krajach, także w Polsce, bo wstyd się przyznać, ale nie wiem.

www.vesti.ru/doc.html?id=1030875
Obserwuj wątek
    • yurek11111 Re: Tyrania Putina coraz surowsza 12.02.13, 18:36
      Mnie nie dziwi ze bolszewicom,podobaja sie wszelkie ograniczenia ich praw i wolnosci,pod jednym warunkiem,byle plynely z Kremla....
      Co do ustawy,to juz ja Kreml baaaardzo zliberalizowal,co na ludzki jezyk przeklada sie ,pozostawieniem wielu furtek.... :-))))
      • lubat Re: Tyrania Putina coraz surowsza 12.02.13, 18:46
        yurek11111 napisał:

> Mnie nie dziwi ze bolszewicom,podobaja sie wszelkie ograniczenia ich praw i wol
        > nosci,pod jednym warunkiem,byle plynely z Kremla....
        > Co do ustawy,to juz ja Kreml baaaardzo zliberalizowal,co na ludzki jezyk przekl
        > ada sie ,pozostawieniem wielu furtek.... :-))))

W psychologii społecznej jest taka zasada, która mówi, że każda wypowiedź daje nam więcej informacji o stanie samego mówiącego, niż o temacie, o którym mówi. Inaczej mówiąc, jest to projekcja własnej postawy, co bym w danej sytuacji zrobił.

Jeśli demonstranci krzyczą przed ratuszem "złodzieje, złodzieje" to nie dlatego, że wiedzą, kto i co ukradł i czy w ogóle ukradł, ale informują, że oni sami na miejscu tych z ratusza by kradli.
    • ubiquitousghost88 Re: Tyrania Putina coraz surowsza 12.02.13, 18:37
      Serbowie powiadają: "Batina iz raja izaszla" (bat z raju wyszedł).
      A ja bym tu dorzucił i Wielki Mur...
    • yurek11111 Re: Tyrania Putina coraz surowsza 12.02.13, 18:45
      Cara przepisy nie dotycza,ale powiedz nam "madry" lubaciku,co "ekspresowy grazdanin" ,francuskiego pochodzenia zrobi,myslisz ze dupa-dieu bedzie trzymal swoje oszczednosci w rosyjskim banku w rubelkach??? :-))))

PS>Nastepny watek lubata z cyklu "madrosc" Kremla nie zna granic... :-))))

RE:Co zrobi Putin ze swoimi oszczędnościami w bankach zagranicznych, ocenianymi przez naszych forumowych wackoidów od 40 do 100 miliardów $?
      • romrus Re: W leb... 12.02.13, 22:10
        ...sie pukni, Yureczku:-)

Ustawa dotyczy wylacznie urzedasow.

yurek11111 napisał:
        > Cara przepisy nie dotycza,ale powiedz nam "madry" lubaciku,co "ekspresowy grazdanin" ,francuskiego pochodzenia zrobi,myslisz ze dupa-dieu bedzie trzymal swoje oszczednosci w rosyjskim banku w rubelkach??? :-))))

Jesli Pan Gerard zechce zostac ministrem kultury zaloz my Okregu Czukockiego, wtedy bedzie musial swoi pare kopiejek przelac do banku rosijskiego.
        • yurek11111 Re: W leb... 12.02.13, 22:32
          Puklem sie...:-)))))
          Fajnie ci wyszlo:
          wtedy bedzie musial swoi pare kopiejek przelac do banku rosijskiego. ,
          to sugeruje ze majatek pana Gerarda to pare kopiejek w porownaniu p.Putina,no wlasnie a gdzie swoje miliardy rubelkow:-))),trzyma Putin,zdradz tajemnice romrus....:-)))
          • romrus Re: W leb... 12.02.13, 22:40
            yurek11111 napisał:
            >no wlasnie a gdzie swoje miliardy rubelkow:-))),trzyma Putin,zdradz tajemnice romrus..:-)))

A co cie to obchodzi?
            Robin Hood jestesz?:-)
    • eva15 Putin jako sado-masochista 12.02.13, 18:50
      Lubat napisał:

> - Co zrobi Putin ze swoimi oszczędnościami w bankach zagranicznych, ocenianymi
      > przez naszych forumowych wackoidów od 40 do 100 miliardów $?

Niektóre poważne źródła doliczyły się już nawet 400 mld., ale mniejsza o to, tak szybko mu rośnie, że można nie nadążyć z liczeniem.

Wygląda na to, że Putin to sado-macho, uderza sam w siebie i jeszcze mu to sprawia przyjemność!:-)

A może po prostu on trzyma te swoje setki miliardów pod materacem we własnej sypialni? Jeśi tak, to nieźle robi w konia wszystkich uczciwych (inaczej) czynowników tym nowym przepisem!:-)

• igor_uk Putin to zaden sado-masochista. 12.02.13, 18:55

Ewa,przeciez sama zalozylas watek o tym,ile to Rosja(czytaj Putin) ,kupila zlota.
        To jemu teraz rachunki, z tracacymi na wartosci baksami, nie potrzebne.On spi na zlocie,je ze zlota i sra w zloto.
        • eva15 Re: Putin to zaden sado-masochista. 12.02.13, 19:13
          Twardy facet, to i śpi na twardym posłaniu!

Dla przyjemności wojtusia i spółki możemy jeszcze dodać, że Putin nawet klozet ma ze złota! Zęby też, ale kazał je na wierzchu pomalować na biało, żeby nikt się nie domyślił.
          • igor_uk Re: Putin to zaden sado-masochista. 12.02.13, 19:18
            Wlasnie o klozet ze zlota mnie i chodzilo,kiedy pisalem o tym,ze Putin sra do zlota.

A tak naprawde,Ewa,zostanowiam sie nad jednym -czy warto na forum "Swiat" podejmowac powazne tematy?
            W watku o udziale USD w miedzypastwowych rozliczeniach felusiu chodzi tylko o to,skad ja ta liczbe wzialem.Wyraznie widac,ze ona jemu nie podoba sie,ale zadnej swojej przedstawic nie moze,to i wscieka sie.
            Ciekawo,co by o tym powiedzial psycholog ?
            • malkontent6 Re: Putin to zaden sado-masochista. 12.02.13, 19:38
              igor_uk napisał:

> felusiu chodzi tylko o to,skad ja ta liczbe wzialem.

No właśnie, skąd masz tę liczbę? :)
              • igor_uk Re: Putin to zaden sado-masochista. 12.02.13, 19:42
                Od oficera prowadzacego :-))))
                • malkontent6 Re: Putin to zaden sado-masochista. 12.02.13, 19:54
                  No to dlaczego od razu nie mówiłeś? :)
                  • igor_uk Re: Putin to zaden sado-masochista. 12.02.13, 20:04
                    Mowilem:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,142474981,142493763,felus_wybacz_.html
    • wojciech.2345 Re: Tyrania Putina coraz surowsza 12.02.13, 18:58
      Dobrze, że na takie pomysły nie wpadli w Polsce.
      Ja oszczędzam w petrokopiejkach.

Musiałbym kasować konto.
    • malkontent6 Re: Tyrania Putina coraz surowsza 12.02.13, 19:00
      lubat napisał:

> a, że wniósł do Dumy projekt ustawy zakazującej wszystkim urzędnikom państwowy
      > zaczynając od regionalnych a na prezydencie kraju kończąc, posiadania kont w
      > bankach zagranicznych i zagranicznych papierów wartościowych.

W PRL był pod tym względem jeszcze większy porządek, bo nikt nie miał parwa posiadania konta w zagranicznym banku.
    • herr7 Lubacie, dziecko naiwne! 12.02.13, 19:05
      Ta ustawa z pewnością nie będzie dotyczyć Putina i jego najbliższego otoczenia, a co najwyżej czynowników średniego szczebla, czyli takich co mogą ukraść 1 mln rubli i za to pójdą do więzienia a wszystkie rosyjskie stacje TV będą transmitować ich proces, jako przykład walki z korupcją.
      Putina, Iwanowa, czy choćby Sieczina lub Kozaka ta ustawa nie dotyczy. Oni nie zajmują się milionami rubli a miliardami dolarów. W końcu olimpiada w Soczi już kosztuje >50 mld $, a na tym się nie skończy. Putin do telewizyjnych kamer co prawda oskarżył jakiegoś drugorzędnego figuranta, ale ani słowem się nie zwrócił w tej sprawie do stojącego obok Dmitrija Kozaka z pytaniem, na co poszło te 50 mld $. Ot taki piar, dla bezzębnych staruszek z głubinki...
      • mara571 Re: Lubacie, dziecko naiwne! 12.02.13, 20:02
        nie wiesz przypadkiem, czy zakaz obejmuje posiadanie firm lub udzialow w nich poza Rosja?
        • igor_uk mara. 12.02.13, 20:10
          herr7 czyta wylacznie blogi rosyjskich "diermokratorow".Tam odpowiedzi na Twoje pytanie on nie znajdzie.
          Ale Ty sama mozesz o wszystkim dowiedziec sie,otwierajac te linki:

Po rosyjsku.

Po angielsku.
          • mara571 powiedz mi, ale na serio 12.02.13, 21:02
            miales kiedykolwiek w najblizszym otoczeniu jakiegos prawnika?
            Mnie sie wydaje, ze nie. Ten komunikat kancelarii prezydenta nie zawiera tresci ustawy, a diabel tkwi w szczegolach, no lepiej powiedziawszy w paragrafach.
            Z tresci komunikatu wynika, ze posiadanie firmy z siedziba poza Rosja nie jest zabronione.
            Dziwi mnie, ze zakaz obejmuje tak niewielka grupe ludzi.
            Brakuje na niej urzednikow ministerialnych, calej skarbowki, policji, wojska i innych sluzb.
            • romrus Re: powiedz mi, ale na serio 12.02.13, 22:05
              Jasne, ze kolhozniki w walionkach nigdy nie potrafia zrobic cos normalne.

mara571 napisała:
              > Z tresci komunikatu wynika, ze posiadanie firmy z siedziba poza Rosja nie jest zabronione.

Jest.

> Dziwi mnie, ze zakaz obejmuje tak niewielka grupe ludzi.
              > Brakuje na niej urzednikow ministerialnych, calej skarbowki, policji, wojska i innych sluzb.

Czyzby?

"...гocyдaрcтвенные дoлжнocти cyбъектoв РФ, дoлжнocти федерaльнoй гocyдaрcтвеннoй cлyжбы, дoлжнocти в гocyдaрcтвенных кoрпoрaциях (кoмпaниях), фoндaх и иных oргaнизaциях, coздaнных нa ocнoвaнии федерaльных зaкoнoв..."

Tu jest lista "stanowisk federalnej panstwowej sluzby":
              base.consultant.ru/cons/cgi/online.cgi?req=doc;base=LAW;n=137905
              • eva15 Re: powiedz mi, ale na serio 12.02.13, 22:15
                Mara nie zrozumiała co to stanowiska w państwowej służbie federalnej, ale postanowiła zająć własne stanowisko.
                • igor_uk mara ,powiedz mi, ale na serio 12.02.13, 22:39
                  Jakie jest twoje firmowe danie?
                • igor_uk Ewa. 12.02.13, 22:45
                  Mara nic nie zrozumiala.To co wkleilem,jest "Пoяcнительнaя зaпиcкa " ,czyli w prosty sposob tlumaczy kazdemu,kto nie musi znac prawo,czego ta ustawa ma dotyczyc. Ale dla mary i ten tekst okazal sie za trudny.
                  Co by bylo,jak by ja jej wkleilem sam projekt:

docs.pravo.ru/document/view/29844425/30656500/
                  • eva15 Re: Ewa. 12.02.13, 22:55
                    Ech, to już praktycznie szkoda słów. Jest w kółko to samo, a później mara czuje się obrażona, gdy jej się tłumaczy, że albo nie rozumie, co czyta, albo wcale nie czyta.
                    Zresztą sama mi napisała, że w przeciwieństwie do mnie, czytającej jej posty, ona moich często nie czyta . Co wcale jej nie przeszkadza na nie odpowiadać. Czyli - wytknęła mi, że ja czytam jej posty zanim na nie odpowiem, a ona tego w stosunku do moich często nie robi i też odpowiada!:-)
                    To jest prawdziwy kabaret!
                    • igor_uk Re: Ewa. 12.02.13, 23:14
                      Zgadza sie,Ewa,to co przedstawia mara,to kabaret,ale byle jaki.Smiac sie nie mam zadnej checi.Raczej robi sie mnie smutno.
                  • mara571 Igorku nawet bym go nie otworzala 12.02.13, 23:04
                    tego linka. Z prostej przyczyny: nie znam ani prawa rosyjskiego, ani rosyjskich pojec prawniczych, ich interpretacji.
                    Czasami musze poszukac czegos w polskich ustawach, staram sie zrozumiec, ale zawsze dodatkowo pytam dobrego prawnika. To samo dotyczy prawa niemieckiego. Tu mamy odpowiednie ubezpieczenie i adwokata, ktory zalatwia sprawe.
                    Nie probuj wszystkim wmowic, ze w calosci rozumiesz projekt, podkreslam projekt ustawy.
                    • igor_uk maraczka,wlasnie dla tego.. 12.02.13, 23:11
                      i wkleilem tobie tekst,ktory moim zdaniem powinien byl cie wytlumaczyc wszystko w bardzo prosty sposob.
                      Ale,jak okazalo sie,nawet to dla ciebie okazalo sie za trudne,co nie przeszkodzilo tobie rzucic kamyk w moj ogrodek.
                      Ech,mara,mara.Cos z toba jest nie tak.
                      • mara571 po waszemu: bijesz piane 12.02.13, 23:19
                        czakam na odpowiedz Romrusa w sprawie spolek.
                        On jest prawnikiem rosyjskim, nie ty.
                        • igor_uk A napisac dziekuje,nie potrafisz? 12.02.13, 23:27
                          Wkleilem tobie pelna informacje,ktora przy minimalnej znajomosci prawa,daje odpowiedz na twoje pytanie :

хрaнить нaличные денежные cредcтвa в инocтрaнных бaнкaх, рacпoлoженных зa пределaми территoрии Рoccийcкoй Федерaции, и иметь гocyдaрcтвенные ценные бyмaги инocтрaнных гocyдaрcтв, oблигaции и aкции иных инocтрaнных эмитентoв нa прaве coбcтвеннocти.
                          Ten sam fragment w jezyku angielskim (chociaz uwazam to za zbedne,bo wyglada na to,ze tego jezyka nie znasz):

operate accounts or keep money in foreign banks located outside Russia, or to own government securities of foreign states, or bonds or shares of other foreign issuers.
                          • mara571 dziekuje 12.02.13, 23:44
                            masz problem z pojeciami gospodarczymi.
                            Spolka z oo moze byc w 100% wlasnoscia obywatela rosyjskiego, ale zarejestrowana w obcym kraju.
                            ---
                            Feudalizmu zniszczyli lennicy, a komunizmu zaś nie zburzyli sekretarze. Podobnie panowania [finansowych] spekulantów nie wyeliminują spekulanci lub biurokraci i to nie oni wyciągną później z rowu wykolejony wóz pogruchotanej Europy.
                            V.Orban
                            • igor_uk Re: dziekuje 12.02.13, 23:46
                              Ha,ha,ha.
                              Mara,nie odpowiedzialas na pytanie o twoim firmowym daniu.
                              • mara571 Re: dziekuje 13.02.13, 00:00
                                nie prowadze restauracji : to odnosnie "dania firmowego".
                                Widzisz prawnik wyjasnil stan prawny w Rosji: urzednikom nie wolno juz od dawna miec spolek z oo.
                                • igor_uk mara,jestes zalosna. 13.02.13, 00:14
                                  Pytanie zadalas nie romrusu -prawniku,a tylko herr7 ,ktory o Rosji zna tylko tyle,co przeczyta na blogach .

p.s. moja zona rowniez nie prowadzi restauracji,ale ma kilka swoich "firmowych" dan .
                                  Ale ona nie siedzi na forach i nie bije piane . Chociaz bardzo lubie poszperac w necie.
                                  • ubiquitousghost88 Fajni jesteście, ale ty górujesz...... 13.02.13, 14:02
                                    jak zwykle...
                        • romrus Re: po waszemu: bijesz piane 12.02.13, 23:42
                          mara571 napisała:
                          > czakam na odpowiedz Romrusa w sprawie spolek.
                          > On jest prawnikiem rosyjskim, nie ty.

Brac udzial w biznesie w jakiej kolwieik formie urzednikam jest zakazano od dawna.
                          Cos innego posiadac tylko akcji, o tym wlasnie sie mowie w dzisejszym projekcie ustawy.
                          Jesli Duma uchwali, zostanie zabroniona kazda forma inwestycji zagranica - nieruchomosci, firmy, konta, akcji.
                          • igor_uk romrus. 12.02.13, 23:48
                            Mara,ktora ma w rodzinie prawnika,ma to przed oczami juz od jakiegos czasu i to w dwoch jezykach,ale jej wstyd przyznac sie,ze nie za bardzo roumie ich.
                          • mara571 Dzieki to wyjasnia sprawe 12.02.13, 23:57
                            romrus napisał:

> Brac udzial w biznesie w jakiejkolwieik formie urzednikam jest zakazano od daw
                            > na.
              • mara571 Re: powiedz mi, ale na serio 12.02.13, 22:55
                czytalam angielski komunikat.
                W nim nie ma mowy o zakazie posiadania spolek z oo lub udzialow w nich.
                Mowa jest o kontach, kredytach, obligacjach obcych panstw, akcjach zagranicznych spolek.

Jak zauwazyla Eva, nie znam struktury urzedow w FR.
                Pryjmuje do wiadomosci, ze sformulowanie:This ban applies to persons holding public offices of the Russian Federation and Russian regions, odnosi sie wszystkich urzednikow panstwowych dowolnego szczebla.

Nigdy nie pisalam o kochoznikach w walonkach, to nie moj sposob myslenia o jakiejkolwiek nacji z rosyjska wlacznei.
                Uwaga o prawnikach do Igora jest zwiazana z czym innym. Prasowy komunikat moze jedynie przedstawic ducha ustawy X, Y, diabel tkwi zawsze w szczegolach. Tego mnie nauczyli prawnicy w rodzinie.
        • yurek11111 Re: Lubacie, dziecko naiwne! 12.02.13, 21:00
          • yurek11111 Re: Lubacie, dziecko naiwne! 12.02.13, 21:02
            Tu jest ciekawy artykul na temat:
            ca.news.yahoo.com/putin-aims-soften-duma-bill-preventing-wealth-going-155548924--sector.html;_ylt=ApCRsCvuSvBWD1dVrRvmNEVussB_;_ylu=X3oDMTR2YWtpMWFrBGNjb2RlA3ZzaGFyZWFnMnVwcmVzdARtaXQDQ0EgTmV3cyBBcnRpY2xlIE5ld3MgRm9yIFlvdQRwa2cDMjAyNGMxMjktZTc1NC0zNWM1LWI4NWYtMzIyN2QxOGUzMWMwBHBvcwM1BHNlYwNuZXdzX2Zvcl95b3UEdmVyA2Q4Mzg1ZjAwLTc1MmMtMTFlMi1iZmRmLTc1NmFkMTQyYmIwOA--;_ylg=X3oDMTJxb2VnYTVyBGludGwDY2EEbGFuZwNlbi1jYQRwc3RhaWQDMTkyOTU5ZjktZmY1YS0zNTUzLTgyNWItYjIyYTE1MTEzZGEwBHBzdGNhdANzY2llbmNlBHB0A3N0b3J5cGFnZQ--;_ylv=3
      • lubat Re: Herr, panie ty mój i wyjadaczu... 12.02.13, 20:11
        ... ja aż taki naiwny to nie jestem. Dlaczego Putin i jego otoczenie miało by być "głupsze" niż np. polscy politycy i reformatoły, które nawet ustawy podatkowe potrafiły tak skonstruować, że tylko oni je rozumieją (do tej pory), po czym odeszli od władzy i robią w swoich kancelariach miliony co miesiąc, a zawistnicy mówią, że co dzień.
        A ten przypadek, że dziesiątki polskich firm budowlanych zdechło w czasie realizacji zamówień rządowych, które na całym świecie są dla przedsiębiorców żyłą złota, to też nie wybryk natury, a polityczne przekręty na najwyższym poziomie.

Aby nie ograniczać się do polskiego grajdoła, przejdźmy do Największej I Niedoścignionej Demokracji. Powołuję się tu na wredne i kłamliwe źródła rosyjskie, które jakiś czas temu podały, że z 600 miliardów $ wydanych przez USA na wojnę w Iraku i Afganistanie (nie chodzi o wszystkie wydatki, tylko z jakiejś tam pozycji) władze nijak nie mogą się doliczyć 200 miliardów. Oczywiście nawet na myśl nie może przyjść, że amerykańscy politycy i wojskowi mogli coś ukraść, nigdy w życiu. To robi tylko Putin.
        • herr7 Re: Herr, panie ty mój i wyjadaczu... 13.02.13, 08:11
          Lubacie, jak nie krytykuję tej ustawy. Tyle że powinna być uchwalona już dziesięć lat temu. Zwracam jedynie uwagę na to, że ustawa ta w praktyce nie będzie dotyczyć Putina i jego otoczenia, które jest ponad prawem. Wskazuje na to chociażby casus Soczi, które kosztują już ponad 50 mld $ a końca kosztów nie widać. Takich kosztów nie da się w żaden sposób uzasadnić. W Rosji sporo się pisze na temat niskiej jakości wykonanych prac, podobnie jak we Władywostoku, gdzie najdroższą na świecie drogę trzeba naprawiać a postawione na wyspie Ruskij budynki przeciekają. Coś takiego mogło być wynikiem jedynie złodziejstwa na wielką skalę. Takie złodziejstwo musiało korzystać z "przykrycia" z samej góry, czyli Putina i jego otoczenia. Chyba, że Putin nie wie co się w kraju dzieje.

Podobny jest casus byłego ministra Serdiukowa, który jest podejrzany o ogromne nadużycia w ministerstwie obrony. Skażą zapewne jakieś drugorzędne figury, ale chyba już nie Serdiukowa, którego bezpośrednim szefem był w końcu sam Putin.
    • jk2007 wczesniej bylo 12.02.13, 20:21
      wiecej patriotyzmu
      www.youtube.com/watch?v=qlA-K4Q7AsI&feature=player_embedded
    • wojciech.2345 przypomniał mi się dowcip 12.02.13, 20:33
      Kiedyś przed laty słyszałem taki dowcip.
      W ZSRR w jakiejś fabryce tłumaczono robotnikom,
      że produkują wózki dziecięce. Jednemu z robotników
      urodziło się dziecko. No i postanowił się zaopatrzyć
      w taki wózek. Wynosił z fabryki część po części i
      co złożył ten wózek to wychodziła mu pepesza.

Putinowi znowu wyjdzie pepesza.
      • ubiquitousghost88 Zupełnie jak u ciebie... 12.02.13, 20:52
        ...co nie napiszesz to xyj...
    • swiblowo Bez pieniedzy, wodki i fajek 12.02.13, 20:49
      Chronic oszczednosci w...Szwajcarii nie mozna, pic w samolocie...wkrotce nie bedzie mozna, puscic sobie dymka - drogo i w specjalnie wydzielonych miejscach - na pustyni, posrodku oceanu lub w domu, a i to nie fakt, - odkryja popielniczke, pojdziesz za chronienie narkotykow!
      Tyrania jest rzeczywiscie coraz surowsza.
      • 5magna Re: Bez pieniedzy, wodki i fajek 12.02.13, 22:45
        Zazdroszcza koziojebce forumowe. Jak Putin sra zlotem to otworzyc geba palanty. To moze wam cos tam wpadnie....
        • swiblowo Re: Bez pieniedzy, wodki i fajek 12.02.13, 22:51
          Nie wiem, czy on tam...sra, ale ty wlasnie otworzyles gebe.
          Inaczej odniesc sie nie moge, pardon, niewiele rozumiem z twego finezyjnego wpisu.
    • eva15 Putin chce uniemożliwić USA szantaż i naciski 12.02.13, 22:43
      Cała ta proponowana ustawa sprowadza się do jednego- Putin chce wytrącić USA z ręki możliwe środki szantażu i nacisków. Listą Magnickiego USA sam się podłożyły i trudno było oczekiwać innej reakcji jak ta. Zresztą chyba już wcześniej Kreml obserwując nagłe zamrażanie kont niedawnych jeszcze przyjaciół Zachodu , jak choćby w przypadku Iraku czy Libii, dobrze przestudiował na czym polega zachodnia przyjaźń. Zachodnioeuropejscy politycy i czynownicy mogą mieć konta, gdzie chcą, ze wszystkimi tego konsekwencjami.
      • wojciech.2345 Re: Putin chce uniemożliwić USA szantaż i naciski 12.02.13, 22:52
        Czasami coś ciekawego napiszesz.

Ustawa Heroda to histeryczna reakcja Kremla na Ustawę
        Magnickiego. Rosja została potraktowana jak afrykański
        kraj w którym fika jakiś kacyk i na to Putin pozwolić nie
        może. LOL.

Druga sprawa, to obrót lewymi pieniędzmi z Rosji.
        Putin mówi swoim worom, że lokowanie kapitału
        w USA (i na Zachodzie) należy czynić uważniej.
        Inaczej. Jak? To już inna bajka.

• swiblowo Re: Putin chce uniemożliwić USA szantaż i naciski 12.02.13, 22:59
        Bardzo przewidujacy jest. Dlaczego w takim razie nie przewidzial kupna willi w Hiszpani przez pracownika Urzedu Skarbowego.- nie na siebie kupil, to jasne. Ale jesli ja to wiem, to dziwne, ze on - Putin o tym nie wie. Oczywiscie szantazowac Wanie byloby raczej bezcelowo, ale kapital jak wyplywal, tak wyplywa.
        I moze nic nie wiecie o tym, ze juz mamy gdzies adopcje do Ameryki, bo zalatwiamy sobie adopcje do Francji. Tam moze beda sodomiczne malzenstwa, wiec bedzie spore pole do popisu.
        • eva15 Re: Putin chce uniemożliwić USA szantaż i naciski 12.02.13, 23:54
          A Ty myślisz, że Putin to taki Batman z Holyłudu, który ze wszystkim na całym świecie wygra?
          W dawnych czasach coś takiego nazywano Bogiem....
          • swiblowo Re: Putin chce uniemożliwić USA szantaż i naciski 13.02.13, 00:02
            Wiesz, w dzisiejszych czasach to juz i myslec wiele nie trzeba - mysla za ciebie :))
            Ale nie...to, o czym ja pisze to sa sprawy e l e m e n t a r n e.
            Czy wiesz, ze droga, ktora polozono za pieniadze nie wiadomo skad a jej autorstwo i finansowanie przypisywano eks ministrowi obrony zostala rozebrana/zwinieta/zlikwidowana?
            A facio - z pozycj swiadka wystepuje. Co to ma byc? Nie ma trupa, nie ma przestepstwa?
            S M I E C H !!
            Moze premier sie nie nadaje - dupy daja jego ministrowie, jeden za drugim.
            • romrus Re: Albo... 13.02.13, 06:45
              swiblowo napisała:
              > Czy wiesz, ze droga, ktora polozono za pieniadze nie wiadomo skad a jej autorstwo i finansowanie przypisywano eks ministrowi obrony zostala rozebrana/zwinieta /zlikwidowana?

...lykasz propagande, albo sam kombinujesz.

Mozesz ta swoja rewelacje podtwierdzic?

«Чтo cрыли дoрoгy и мocты рaзoбрaли – этo чепyхa....кaк мoжнo в cеле cрыть 6 килoметрoв грyнтoвки, чтoбы никтo не зaметил?»
              vz.ru/news/2013/1/30/618166.html
              • jk2007 Re: Albo... 13.02.13, 08:27
                romrus napisał:
                > Mozesz ta swoja rewelacje podtwierdzic?

głupku, bijesz piane
                www.vesti.ru/doc.html?id=1019264
                • kaszebe12 Krwawa tyrania... 13.02.13, 08:35
                  Autor watku zapomnial o slowie "krwawa".
                • romrus Re: Albo...nie klam, gnojku 13.02.13, 18:55
                  jk2007 napisał:
                  > głupku, bijesz piane
                  > www.vesti.ru/doc.html?id=1019264

Cytat z linku:
                  "Дрyгие предпoлaгaют, чтo дoрoгy к бaзе oтдыхa Вaлерия Пyзикoвa (мyж cеcтры, зять Сердюкoвa) cтoимocтью в cтo миллиoнoв cпешнo yничтoжили"

"Inni zakladaja", kto sa ty "inni", ktory "zakladaja"? Ty i Swiblowo?

Daj zdziecia drogi przed i po znizczeniu, palancie.

• herr7 pułkownik w stylu maczo 13.02.13, 08:48
            to taka rosyjska wersja batmana, czy innego supermena. Metody propagandowe są identyczne i cele też, tyle w Hollywood robi to się na niby, a Putin na serio.
            Putinowska ustawa nie zakazuje posiadania zagranicą nieruchomości. Ot, można zamienić akcje na nieruchomości i kłopot z głowy. I putinowcy się podniecają, że "pułkownik w stylu maczo" bierze się poważnie za korupcję. A przecież on jeszcze niczego nie doprowadził do logicznego końca...
            • jk2007 Nothing business - only personal 13.02.13, 09:26
              ycтaнoвкa вернyть деньги в Рoccию былa дaнa Пyтиным в cередине прoшлoгo гoдa. И дaже не cтoлькo деньги, cкoлькo aктивы, пoтoмy чтo y нac 80 прoцентoв экoнoмики нaхoдитcя в oффшoрaх. Кoмпaнии, кoтoрые cтрaтегичеcки являютcя рoccийcкими, c юридичеcкoй тoчки зрения – инocтрaнные: их yпрaвляющие и дoчерние cтрyктyры зaрегиcтрирoвaны зa рyбежoм. Нa тo, чтoбы изменить этy cитyaцию, Пyтин oтвoдил гoд, пoлoвинa из кoтoрoгo yже прoшлa. Нo цель вoзврaщения aктивoв предприятий в Рoccию для дaннoгo зaкoнoпрoектa втoрocтепеннaя. Глaвнoе же – cтремление пoдвеcить элитy. Пoлyчить ещё oдин инcтрyмент влияния нa неё, кoгдa личнo Пyтин бyдет решaть, кoмy мoжнo нaрyшaть зaкoн, a кoмy нельзя.
              svpressa.ru/politic/article/64284/
              • herr7 Re: Nothing business - only personal 13.02.13, 10:26
                Nasza niezastąpiona Eva15 odkrywa Amerykę twierdząc, że polityka jest sztuką możliwego. To jest oczywista prawda, tyle że biorąc realne osiągnięcia Putina przez 13 lat sprawowania przez niego władzy nie należy robić z niego bożka a trzeba postawić go w rzędzie tej klasy polityków, do której się on niewątpliwie zalicza, czyli Sarkozego, Hollande'a, Busha juniora czy Berlusconiego. Z pewnością żaden z niego Stalin, Churchill czy chociażby Merkel.

Postulat rezygnacji z "offszornego" kapitalizmu wysuwany jest od dawna, ze skutkiem wiadomym. To jest tak, jakby zwracać się do złodziei żeby przestali kraść i zwrócili właścicielom zagrabione mienie lub przeznaczyli je na wsparcie dla sierot. Putin jak i cała obecna elita nigdy tego nie uczynią, lub co najwyżej zabronią wywozić pieniądze drobnym płotkom, a nie grubym rekinom. "Offszorny" kapitalizm to sama kwintesencja obecnego reżimu i instytucja ta przetrwa dłużej niż sama Rosja. Dni Rosji rządzonej przez międzynarodowe gangi są jak wiadomo policzone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka