Dodaj do ulubionych

Cypr to tylko balon próbny, gra wstępna

19.03.13, 21:03
Cypr jest tylko balonem próbnymh, podobnym jak 3 lata temu Grecja. W Grecji przećwiczono, jak wyciągnąć kasę podatników z krajów bogatszych do międzynarodowych banków w Grecji i innych PIGSach, teraz odbywa się na Cyprze generalna próba, jak zabrać ludziom ich oszczędności.
Jak uprzejmie donosi niemiecka prasa plany konfiskaty w eurolandzie (później pewnie całej EU) leżą już w szufladach. Goldman policzył już, że przy 8,5% wywłaszczenia oszczędności PIGSów można uzyskać 205 mld euro dla banków.

www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2013/03/50905/

Boston Consulting Group opracował już w 2011 r. program, jak oskubać Europejczyków z osczędności :

deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/bcg.pdf

A głupole cieszą się, że "dowalono Ruskim"
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: Cypr to tylko balon próbny, gra wstępna 19.03.13, 21:11
      A Islandia?

Nie ratowali banków i interesów wierzycieli

Była jesień 2008 roku. Trzy tygodnie po bankructwie Lehmann Brothers rząd Islandii ogłosił, że trzy duże banki - Kaupthing, Glitnir i Landsbankinn - zadłużone w sumie na 85 mld dolarów, są niewypłacalne.
      • elka-sulzer Re: Cypr to tylko balon próbny, gra wstępna 19.03.13, 21:29
        Wojtus, pociecho forumowa, a czytasz ty linki ktore podajesz?
        W linku jest wytlumaczone co i jak.
        W Islandi Bankow nie ratowano - poniosly konsekwencje swojej niemadrej dzialalnosci.

Na Cyprze natomaist, niemadrze dzialajacy bank zamiast poniesc konsekwencje za swoja niemadra dzilalnosc (w tym wypadku splajtowac) dobral sie do kasy depozytorow.

Z twojego linki:

W walce z kryzysem Islandia obrała zupełnie inną drogę niż ta, którą strefa euro podąża od 2010 r. Reykjavik nawet nie próbował ratować banków. Trzy giganty, których skumulowane bilanse dziesięciokrotnie przewyższały PKB kraju, nie zostały dokapitalizowane.
        Zamiast ratować banki, bezwzględnie ścigano winnych krachu finansistów, stawiając im zarzuty. Same banki zostały znacjonalizowane. Reykjavik nie próbował ratować interesów wierzycieli zagranicznych jak i krajowych.
        • krzysiozboj Re: Cypr to tylko balon próbny, gra wstępna 19.03.13, 21:43
          I gdyby to samo zrobiono z cypryjskimi jazgot/bunt byłby mniejszy, tyle ze ryzyko upadku kolejnych banków większe.
          Nie wiem dlaczego on tego nie widzi, zrobiono dokładnie coś odwrotnego niż robi się na Cyprze a on uparcie podaje przykład Islandii jakoby tam było kiedyś to co obecnie robi się na Cyprze.
          • elka-sulzer Re: Cypr to tylko balon próbny, gra wstępna 19.03.13, 21:54
            Podejrzewam, ze mamy do czynienia z mlodym, ideologicznie nabuzowanym indywiduum do ktorego rzeczywistosc dociera dopiero kiedy dostaje kopa miedzy nogi.

Podaje linki ktore sa zaprzeczeniem tego co on probuje twierdzic, matuszka go nie obchodzi i dlatego co rusz matuszke wtraca, czy pasuje, czy nie. Trol totalny.
            • igor_uk Elka. 20.03.13, 01:30
              Przeciez nie od dzis wiadomo,ze wojtus jest zwyklym debilem.On nie rozumie w ogole o co chodzi.
    • 5magna Re: Cypr to tylko balon próbny, gra wstępna 19.03.13, 21:12
      Wyjmowac pieniadze i to szybko, kupowac zloto jak jeszcze jest na sprzedaz....Nawet pieniadzw w szufladzie sa pewniejsze....A tak to swoja droga to przygotujmy sie na systemic collapse i III WS.
    • elka-sulzer Re: Cypr to tylko balon próbny, gra wstępna 19.03.13, 21:15
      Cos z ta kwadrylionowa dziura powstala w wyniku zapasci rynku derwatyw wykreowanych przez Goldmana trzeba zrobic, jakos ja zalatac. Goldman jest zbyt wielki wiec nie wolno mu upasc. Trudno tez by zdolne chlopaki od Goldmana ponosily odpowiedzialnosc. Toz by sie jeszcze jakis talent zmarnowal. Pozostaje wiec, jak zawsze, motloch. :/
      • wojciech.2345 Re: Cypr to tylko balon próbny, gra wstępna 19.03.13, 21:22
        Elciu,
        jaki tam Goldman. Gdzie Ty żyjesz.
        Powtórzę mój stary post.

michael_praed napisał:
        > W celu ustanowienia rządu OGÓLNOŚWIATOWEGO, w którym oczywiście KTO zasiądzie ?
        > No KTO ???
        ---------------------------------------------
    • j-k dziewcze... nadmiar papierowego pieniadza z rynku 19.03.13, 21:28
      trzeba jakos zdjac.
      co cie tak martwi - w jaki sposob sie to dokona? :)
      • elka-sulzer Re: dziewcze... nadmiar papierowego pieniadza z r 19.03.13, 21:31
        Jak na papu nie bedziesz mial w wyniku tego 'zdejmowania papieru' to bedziesz sie martwil i dalej glupio pisal?
        • j-k belkot... 19.03.13, 21:38
          papierowe US-pieniondze posiada Rosja i Chiny
          USA posiada zasoby, a Niemcy moce produkcyjne

gdy dalej nie rozumiesz o co chodzi - to voila na forum WYZALNIA :)

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          ekonomista.
          • elka-sulzer Re: Moze ludzie kiedys 19.03.13, 21:49
            dojrzeja do tego by Goldmana pogonic.
            • wojciech.2345 Re: Moze ludzie kiedys 19.03.13, 21:54
              elka-sulzer napisała:
              > dojrzeja do tego by Goldmana pogonic.
              --------------------
              Elciu,
              nie mogę się od Ciebie tego dowiedzieć.
              Dlaczemu Putin dał pieniądze temu wstrętnemu Goldmanowi?

Goldman zmusił go?
            • wtopek Re: Moze ludzie kiedys 19.03.13, 21:55
              bardzo ci ten chasyd, u którego robisz na plejsach, musiał dopiec :)))

lustra niedokładnie wycierałaś?
              • elka-sulzer Re: Moze ludzie kiedys 19.03.13, 22:01
                wtopek napisał:

> bardzo ci ten chasyd, u którego robisz na plejsach, musiał dopiec :)))
                >
                > lustra niedokładnie wycierałaś?

Skad ta pewnosc u ciebie misiaczku ze ja dla Goldmana nie pracuje?
            • j-k moze ... 19.03.13, 22:22
              moze.

ale nie dzis. :)
    • eva15 W ub. tygodniu politycy cypryjscy wycofali 4,5 mld 19.03.13, 21:52
      Ha, ha, podobno w ubiegłym tygodniu politycy cypryjscy i ich dobrze poinformowani kumple wyczyścili swoje konta na Cyprze i wytransferowali 4,5 mld euro zagranicę. To tylko dane za ostani tydzień, ale oczyszczanie zaczęło się już wcześniej i łącznie sięga ponoć 20 mld euro.

Zeby było całkiem śmiesznie grecki bank centralny musiał wesprzeć swoje banki na Cyprze 4-5 mld euro, by nie padły. Grecy rozdają cudze miliardy, ech, tego by chyba żaden komik nie wymyślił.

deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/03/19/in-letzter-minute-zypern-politiker-pluenderten-ihre-bank-konten/

• wojciech.2345 Re: W ub. tygodniu politycy cypryjscy wycofali 4, 19.03.13, 21:55
        eva15 napisała:

> Ha, ha, podobno w ubiegłym tygodniu politycy cypryjscy i ich dobrze poinformowa
        > ni kumple wyczyścili swoje konta na Cyprze i wytransferowali 4,5 mld euro zagra
        > nicę.
        -------------
        Za co Putin płaci NKWD?
        Żeby to wiedzieli.

Nie wiedzieli???
        LOL.
      • krzysiozboj Re: W ub. tygodniu politycy cypryjscy wycofali 4, 19.03.13, 21:57
        W takim wypadku faktycznie "udupili" ruską mafię i lokalną biedotę ;) Można chichrać z tego, jaja sobie robić ale ... to się dzieje nie tak daleko a dwa może pachnąć sporymi rozróbami przy których znów najmocniej oberwie biedota.
        • eva15 bajki o rosyjskiej mafii dla ludu 19.03.13, 22:13
          krzysiozboj napisał:

> W takim wypadku faktycznie "udupili" ruską mafię

Dak sobie spokój z tą rosyjską "mafią", wystarczy, że wojtuś i inne bystrzaki te głupoty wypisują. Nawet Niemcy dziś w radio przyznali, że nikt nie wie, jak duża jest ta osławiona "mafia", każdy ją mnoży jak może, bo to wygodne dla celów propagandowego ogłupiania zachodniej publiki.

Tymczasem na Cyprze jest dużo zupełnie uczciwych, oficjalnych rosyjskich w tym i PANSTWOWYCH firm i oddzaiałów banków, bo stąd o wiele łatwiej i szybciej jest operować w EU niż z Rosji.
          Mało kto rozumie, jakie przeszkody stawia się rosyjskim firmom w Rosji w dostępie do europejskiego rynku. Cypr był więc dobrym, wygodnym pasem startowym do bezproblemowego prowadzenia interesów wewnątrz EU. Dyfamowanie ich wszystkich jako mafii jest wygodne propagandowo ale głupie i niezgodne z faktami.

To co się dzieje wcale nie jest w 1.rzędzie wymierzone w "mafię", to celuje znacznie wyżej.
          • wojciech.2345 Re: bajki o rosyjskiej mafii dla ludu 19.03.13, 22:17
            eva15 napisała:
            > To co się dzieje wcale nie jest w 1.rzędzie wymierzone w "mafię", to celuje znacznie wyżej.
            ----------------
            W żurawia alfa?
            Chcą mu skrzydło urwać?

A to dranie.
      • mara571 w Grecji bez zmian 19.03.13, 22:23
        nie jest dla nikogo tajemnica, ze spora czesc wkladow na wyspie Afrodyty w wielkosci byc moze porownywalnej z rosyjskimi, nalezala do Grekow.
        Trafily na Cypr, aby uniknac placenia podatkow, w obawie przed wystapieniem Grecji ze strefy euro, w obawie przed bankructwem greckiego banku.
        Grecki bank centralny swietnie wiedzial, ze ratuje gotowke ziomkow i nie sadze, aby decydenci nie wiedzeli co czynia. Warunki pomocy dla Grecji nie zawieraja klazuli zabraniajacej ratowania greckiej fili banku w innym kraju strefy euro.
        PS Gdzies czytalam, ze polskie firmy i osoby fizyczne mogly miec w cypryjskich bankach okolo 2,5 mld euro.
        • eva15 Re: w Grecji bez zmian 19.03.13, 23:47
          Powoli zaczysz coś rozumieć i już z wojtusiami i innymi orłami, skołami nie pomstujesz na tępo na Ruskich...
          • wojciech.2345 Re: w Grecji bez zmian 19.03.13, 23:52
            eva15 napisała:
            > Powoli zaczysz coś rozumieć i już z wojtusiami i innymi orłami, skołami nie pom
            > stujesz na tępo na Ruskich...
            ------------
            Effciu,
            ja nie wypowiadam się o tym kryzysie de facto.
            Śmieszy mnie, że NKWD dało się ograć.
            • eva15 Re: w Grecji bez zmian 20.03.13, 00:07
              Głupiutki jesteś. Rosja może, jeśli zechce, zapłacić dla Cypru CAŁE te 17 mld z kieszonkowego. Euroland, czyli Niemcy musi się dalej zadłużać i pogrążać siebie, by wykukać Rosję.
              • wojciech.2345 Re: w Grecji bez zmian 20.03.13, 00:12
                eva15 napisała:
                > Głupiutki jesteś. Rosja może, jeśli zechce, zapłacić dla Cypru CAŁE te 17 mld z
                > kieszonkowego. Euroland, czyli Niemcy musi się dalej zadłużać i pogrążać sieb
                > ie, by wykukać Rosję.
                ---------------
                Effciu,
                Rosja to biedny kraj. Pleciesz trzy po trzy.
                I jeszcze jedna uwaga.
                Rosja nie umie zorganizować sprawnego systemu bankowego i robi
                to via systemy bankowe zewnętrzne.

Ale co się dziwić?
                Rosja nigdy nie potrafiła wyprodukować: długopisu, telewizora, czy samochodu.
                No i jeszcze te (g)łupki.
                • eva15 Re: w Grecji bez zmian 20.03.13, 00:16
                  Jak zawsze potwierdzasz, że szkoda czasu na ciebie, a ja swój czas coraz bardziej szanuję. Dobranoc.
                  • wojciech.2345 Re: w Grecji bez zmian 20.03.13, 00:27
                    eva15 napisała:
                    > Jak zawsze potwierdzasz, że szkoda czasu na ciebie, a ja swój czas coraz bardzi
                    > ej szanuję. Dobranoc.
                    ---------------------
                    Effciu,
                    dobrze wiesz, że trafiłem.
          • mara571 prorosyjska do bolu Evciu 20.03.13, 00:18
            mnie jest naprawde wszystko jedno, ktory gangster (polski, grecki czy rosyjski) mogl stracic przy wprowadzeniu zalecen brukselskich.
            Wiem jedno: za ten kryzys zaplacimy wszyscy bez wyjatku, ja, ty i beda placic jeszcze nasze dzieci.
            I nie zapominaj, ze Matuszka Rassija jest nadal slaba. W latach 80-tych i w 2008/2009 pokazano jej wyraznie, ze ceny ropy stanowia o jej slabosci.
            Nie zdziwilabym sie gdyby ceny ropy znowu zaczely spadac. Chinczycy Rosji nie pomoga, bo sami sa zainteresowani ich najnizszym poziomem
            • wojciech.2345 Re: prorosyjska do bolu Evciu 20.03.13, 00:25
              mara571 napisała:
              > I nie zapominaj, ze Matuszka Rassija jest nadal slaba. W latach 80-tych i w 200
              > 8/2009 pokazano jej wyraznie, ze ceny ropy stanowia o jej slabosci.
              > Nie zdziwilabym sie gdyby ceny ropy znowu zaczely spadac. Chinczycy Rosji nie p
              > omoga, bo sami sa zainteresowani ich najnizszym poziomem
              ----------------
              W tej chwili ropa (kontrakty futures) stoi w okolicach 110$ (dzisiaj 107,52$).
              Na koniec roku jest przewidywane 100 $.

finanse.gazetaprawna.pl/artykuly/690885,cena_ropy_spadnie_do_ok_100_usd_za_barylke.html
            • eva15 Jednak nie rozumiesz sedna sprawy 20.03.13, 00:36
              Nijak nie ma się to wszystko, co się dzieje, do mojej rzekomej prorosyjskości. Ja mając umysł analityczny i wyćwiczony w tym przez lata widzę, że państwo prawa nie jest dziś czymś, czego należy szukać w EU, prędzej już w Rosji, tyle fakty. Ale one nie dzieją się z mojej winy, skutkiem moich sympatii lub antypatii. Taka jest prawda obiektywna i tyle.
              Nie pisz Rassija za jasiem-głuptasiem. Po polsku (podobnie jak po rosyjsku) piszemy Rossija (inna jest pisownia, a inna akcetowana wymowa, gdzie "o" przechodzi w "a").
              • wojciech.2345 Re: Jednak nie rozumiesz sedna sprawy 20.03.13, 00:44
                eva15 napisała:
                > widzę, że państwo prawa nie jest dziś czymś, czego należy szukać w EU, prędzej już w Rosji, tyle fakty.
                -------------------
                Effciu,
                w Rosji można dokonać znacznej dewaluacji rubla z poniedziałku na wtorek
                w każdej chwili. Dlatego kapitał rosyjski trzyma kopiejki na zewnątrz Matuszki.

Ty ciągle udajesz jelenia.
              • mara571 koronny argument: nie rozumiesz 20.03.13, 09:30
                eva15 napisała:

> Nijak nie ma się to wszystko, co się dzieje, do mojej rzekomej prorosyjskości.
                > Ja mając umysł analityczny i wyćwiczony w tym przez lata widzę, że państwo
                > prawa nie jest dziś czymś, czego należy szukać w EU, prędzej już w Rosji
                ,
                > tyle fakty. Ale one nie dzieją się z mojej winy, skutkiem moich sympati
                > i lub antypatii. Taka jest prawda obiektywna i tyle.

Uzyj swoich analitycznych talentow i sprawdz, ile i jakich watkow prorosyjskich a przede wszystkim proputinowskich zalozylas w ostatnich np. dwoch latach, a zrozumiesz dlaczego wiekszosc piszacych na tym forum uwaza, ze jestes prorosyjska i to do bolu.

Co do panstwa prawa: masz racje, ze dzisiejsze elity wladzy lamia go powszechnie lub korzystaja z luk prawnych, aby ratowac swoich sponsorow. Obowiazuje zasada prawatyzacji zyskow i uspolecznienia strat. Mam wrazenie, ze oni sie sie ludza, ze kontroluja sytuacje, a do wybuchu spolecznego niezadowolenia w calej Europie nigdy nie dojdzie.

Nie znam rosyjskiego prawa i nie mam pojecia, czy one zezwala na pomoc obcym bankom, krajom, a jesli tak to na jakich warunkach.
                Gdyby Rosja byla panstwem prawa to polowa czlonkow rzadu i Dumy szylaby kapcie razem z pewnym exoligarcha. A do tego nigdy nie dojdzie.
                • eva15 Re: koronny argument: nie rozumiesz 20.03.13, 10:16
                  Liczeniem wątków i cudzych wpisów zajmujesz się ty, mnie na to szkoda czasu. Ale jak już policzysz, to na pewno zobaczysz, że moich wątków o Rosji jest kilkanaście razy mniej niż wojtusiów, p.a. i innych znafffców Rosji.
    • yurek11111 ewcia,gra wstępna to jest miedzy kobieta a... 19.03.13, 21:52
      ...mezczyzna,chociaz nieraz jedna ze stron jest robiona w balona.... :-)))

RE:"Cypr to tylko balon próbny, gra wstępna"
      • elka-sulzer Re: W ub. tygodniu politycy cypryjscy wycofali 4,5 19.03.13, 21:58
        Nieeee, no ja jestem zaskoczona! Tylko Ambasady Polski nikt nie powiadomil no i lokalnych ciulaczy?

• zlotamajka Re: Cypr to tylko balon próbny, gra wstępna 19.03.13, 22:03
      No to ladnie. To ze to byl test to jasne. Trzeba ludzi przyzwyczaic do nowej "normalnosci".
      • yurek11111 Gra wstępna zakonczona patem... 19.03.13, 22:18
        Ustawa o opodatkowaniu kont,nie zostala przyjeta przez parlament cypryjski,znowu bijecie piane o ...niczym...:-)))

zlotamajka napisała:

> No to ladnie. To ze to byl test to jasne. Trzeba ludzi przyzwyczaic do nowej
        > "normalnosci".
        • elka-sulzer Re: Gra wstępna zakonczona patem... 19.03.13, 22:24
          Tiaaa, yurek :D

Co zrobia z tym zadluzonym bankiem? Rozbiora go na mniejsze czesci i odsprzedadza?
          Czy moze jak w USA robia - wetkna do jakiegos wiekszego banku?

Ciekawe czy ktos zacznie przygladac sie transkacjom ktore tak ten bank udupily.
          • yurek11111 Re: Gra wstępna zakonczona patem... 19.03.13, 22:38
            Znasz moje zdanie o banksterach,powywieszac,felusiaka bym oszczedzil ,bo lubie jego podejscie do komsomolu na forum,a propos,tak wazny temat o opodatkowaniu depozytow bankowych,a on jakby sie pod ziemie zapadl....:-))))))
            Wracajac do Cypru,nie mam nic przeciwko temu zeby poszedl w slady Islandii....

elka-sulzer napisała:

> Tiaaa, yurek :D
            >
            > Co zrobia z tym zadluzonym bankiem? Rozbiora go na mniejsze czesci i odsprzeda
            > dza?
            > Czy moze jak w USA robia - wetkna do jakiegos wiekszego banku?
            >
            > Ciekawe czy ktos zacznie przygladac sie transkacjom ktore tak ten bank udupily.
        • romrus Re: Gra wstępna zakonczona patem... 19.03.13, 22:26
          yurek11111 napisał:
          > Ustawa o opodatkowaniu kont,nie zostala przyjeta przez parlament cypryjski

Czyli sie zesrali ruskiej mafii?
          • elka-sulzer Re: Gra wstępna zakonczona patem... 19.03.13, 22:31
            Ruska mafia rulzzzz! :D
            To sie gazwojtus pochlasta :D
            • wojciech.2345 Re: Gra wstępna zakonczona patem... 19.03.13, 22:42
              elka-sulzer napisała:
              > Ruska mafia rulzzzz! :D
              > To sie gazwojtus pochlasta :D
              --------------------
              Elciu,
              mafia i NKWD dały się zaskoczyć.

LOL.
          • mara571 wybrali, chyba jednak pod wplywem emocji 19.03.13, 22:32
            rozwiazanie "islandzkie": nie bedzie forsy na pomoc bankom i te zbankrutuja.
            Czytaj: klienci straca prawie wszystko.
            Ale dzisiejsze glosowanie nie jest ostateczne. Przypomina mi sie casus referendum irlandzkiego. Najpierw powiedzieli nie, wiec Unia zmusila ich do drugiego referendum.
            • yurek11111 Re: wybrali, chyba jednak pod wplywem emocji 19.03.13, 22:49
              W przypadku Cypru,zadziwia zgodnosc parlamenu,36 przeciw,19 wstrzymalo sie,przy takim sprzeciwie,Unia na parlament cypryjski nie ma co liczyc,pozostaje przeslanie dyrektywy z Brukseli,o opodatkowaniu kont,co tez jest mozliwe,znajac "troske" Unii o szeregowych czlonkow... :-)))

mara571 napisała:

> rozwiazanie "islandzkie": nie bedzie forsy na pomoc bankom i te zbankrutuja.
              > Czytaj: klienci straca prawie wszystko.
              > Ale dzisiejsze glosowanie nie jest ostateczne. Przypomina mi sie casus referend
              > um irlandzkiego. Najpierw powiedzieli nie, wiec Unia zmusila ich do drugiego re
              > ferendum
              • mara571 Re: wybrali, chyba jednak pod wplywem emocji 19.03.13, 22:59
                jak mawiali starozytni Rosjanie "poziwiom, uwidim".
                Cos musza zrobic w sprawie blokady kont, nie wierze, aby pozwolili na wyplacanie lub przelew dowolnej sumy. Ale jesli nawet, to tylko wydluzy proces upadku samego Cypru i bankow tamze.
                Nikt przy zdrowych zmyslach nie przeleja na cypryjskie konto jakiejkolwiek sumy w przyszlosci.
                Jak zaczna drukowc cypryjskie euro to Mario-EBC je uniewazni.
                Sytuacja jest naprawde powazna.
                • krzysiozboj Re: wybrali, chyba jednak pod wplywem emocji 19.03.13, 23:08
                  Sam ciekaw jestem co będzie dalej. Zgodzę się z opinią że UE raczej szybko nie pozwoli na ratowanie Cypru przez Rosję, jeśli Cypr ma być uratowany przez UE to co z pieniędzmi w bankach? Uruchomią je? To będą wiali z nimi kto żyw i znów kłopot.
                  • mara571 Re: wybrali, chyba jednak pod wplywem emocji 19.03.13, 23:28
                    te pieniadze odplyna tak czy owak.
                    Moim zdaniem wazniejszy dla Cypru jest fakt, ze wyniosa sie firmy, bedace jednym z glownych zrodel dochodu budzetowego.
                    • krzysiozboj Re: wybrali, chyba jednak pod wplywem emocji 19.03.13, 23:37
                      Dla samego Cypru w długiej perspektywie może i tak ale tym chyba nikt teraz się nie przejmuje, tu raczej chodzi o to by przetrwać jeszcze chwilkę bez zwałki w bankowości.
                      • mara571 Re: wybrali, chyba jednak pod wplywem emocji 19.03.13, 23:56
                        czyli swego rodzaju pyrrusowe zwyciestwo...
            • eva15 Re: wybrali, chyba jednak pod wplywem emocji 19.03.13, 23:36
              mara571 napisała:

> rozwiazanie "islandzkie": nie bedzie forsy na pomoc bankom i te zbankrutuja.
              > Czytaj: klienci straca prawie wszystko.

Nie, Islandia to inny przypadek. Nikt tam nawet nie próbował okradać wkłady zwykłych ludzi. Banki angielskie czy holenderskie operujące w Islandii próbowały przerzucić swoje straty na rząd/państwo islandzkie. To był model grecki czy hiszpański, gdzie to się w pełni udało, A w Islandii nie doszedł w tej formie do skutku,
              • mara571 Re: wybrali, chyba jednak pod wplywem emocji 19.03.13, 23:55
                jestes pewna, ze po bakructwie bankow islandcy obywatele swoje wklady dostali?
                Ja sobie tego nie przypominam.
                • eva15 Re: wybrali, chyba jednak pod wplywem emocji 20.03.13, 01:05
                  Nie wie, wiem tylko, że awantura była o wkłady Brytów i Holendrów. Jak wiesz lepiej, ile Islandczycy stracili, to daj poważnego linka. Mnie o tym nic nie wiadomo.
                  • wojciech.2345 Re: wybrali, chyba jednak pod wplywem emocji 20.03.13, 11:57
                    eva15 napisała:
                    > Nie wie, wiem tylko, że awantura była o wkłady Brytów i Holendrów. Jak wiesz le
                    > piej, ile Islandczycy stracili, to daj poważnego linka. Mnie o tym nic nie wiad
                    > omo.
                    ----------------------
                    Straty pokryły rządy, których obywatele mieli konta w Islandii.
                    Straty Brytyjczyków w Islandii pokrył rząd brytyjski,
                    straty Duńczyków w Islandii pokrył rząd duński,
                    .... .

Wg tej zasady straty rosyjskie na Cyprze powinien pokryć rząd rosyjski.
                  • mara571 Re: wybrali, chyba jednak pod wplywem emocji 20.03.13, 13:23
                    dodam jeszcze, ze Niemcow. W koncu oni ulokowali na Islandii 500 mln euro.

Znalazlam ciekawy wywiad z prezydentem Islandii, ktorego w miedzyczasie zapraszaja nawet do Davos:
                    www.dw.de/gr%C3%ADmsson-banken-m%C3%BCssen-pleite-gehen-k%C3%B6nnen/a-16561549
                    Najfajniesza jest ta anty-eurowa koncowka wywiadu:
          • yurek11111 Re: Gra wstępna zakonczona patem... 19.03.13, 22:41
            Nie,romrus,jest gorzej niz myslisz,obie mafie(kremlowska tez), straca wiecej,jak banki cypryjskie zbankrutuja....

RE:Czyli sie zesrali ruskiej mafii?
    • eva15 Co będzie dalej z całkiem sprytnym Cyprem? 19.03.13, 22:54
      Cypr rozgrywa tę partię całkiem mądrze. Władze, nawet jeśli skorumpowane i złodziejskie (o ile to prawda, że wyprowadziły z kraju 4,5 mld) to jednak niegłupie, dużo mądrzejsze od np. polskich elit, bo zrozumiały, że można jednych przeciw drugim rozgrywać.

Ponoć Merklowa (zwana w Niemczech nomen omen "Mutti", czyli "Matuszka") żądała, by Cypr nie szukał pomocy w Rosji i by przeczołgał się na kolanach do Matuszki (niemiecka Matuszka miała na myśli nie tyle samą siebie, co cały euroland/EZB) z prośbą o pomoc za wszelką cenę i na warunkach eurolandu.

Na to Cypr odmówił w parlamencie strzyżenia owiec i jednocześnie olewając niemieckie żądania wysłał min. fin. na rozmowy do Rosji, czyli pokazał matuszkańskim jewrokomisarzom środkowy palec. Cwane posunięcie, bo:
      MIMO TO ECB/EZB podała dziś wieczorem, że będze dalej dostarczać płynnośc do cypryjskich banków:-)

O co w tym cyrku chodzi? Ano o to, że jewroland nie dopuści najprawdopodobniej do tego, by Rosja uratowała Cypr jednocześnie go niejako przejmując, bo wiadomo, że Rosja nie zrobi tego za darmo (to se ne vrati!) tylko za konkretne assets. A tak naprawdę przeciąganie liny jest o grosze. Te 17 mld dla Cypru to peanust dla zadłużonego jewrokołchozu, a już tym bardziej dla niezadłużonej Rosji. Chodzi w sumie o małą kasę. Ktoś kogoś usiłował wykiwać, ale wygląda na to, że chyba nie wyszło, więc koniec z końców kasa na Cypr pewnie się w jewrolandzie znajdzie. Niemcy jak zawsze zapłacą, tylko trzeba teraz wymyślić jakąś wersję dla strzyżonych niemieckich owiec.

• wojciech.2345 Re: Co będzie dalej z całkiem sprytnym Cyprem? 19.03.13, 22:58
        Effciu,
        to bardzo trudny tekst.
        Nie rozumiem go ani w zomb trzonowy.
      • mara571 to nic nie pomoze 19.03.13, 23:05
        nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie dalej przelewal forsy do cypryjskiego banku.
        Liczne firmy zagraniczne w najblizszym czasie przeniosa siedziby do innego raju podatkowego.
        Cypr zbankrutuje i dlugo sie nie podniesie. Grecy cypryjscy to nie Islandczycy. Ciekawe z czego beda zyc.
        • zlotamajka Re: to nic nie pomoze 19.03.13, 23:15
          ECB bedzie przelewac tak samo jak FED juz przelal kilkanascie trylionow. To nie ma nic wspolnego z podatkami. Calkiem inny mechanizm. ECB tylko blefowalo i probowalo szantazowac i extrocie ale teraz musieli sie przyznac i pokazac karty, nie mogli przeciez pozwolic na panike wsrod "bogow" czyli BONDHOLDERS, HAHAHA
          • mara571 i co z tego 19.03.13, 23:20
            beda przelewac, tak dlugo az ostatnie euro opusci wyspe Afrodyty.
            Firmy, ktore maja tam siedziby, bo podatek wynosil tylko 12% przeniosa swoje siedziby, a cypryjski minister finansow straci najwazniejsze zrodlo swoich dochodow. Cypr zbankrutuje.
            • zlotamajka Re: i co z tego 19.03.13, 23:31
              O euro sie nie martw. Zobacz ile TRYLIONOW dolarow drukuja i co? I nic...
              To samo z euro. A ze tym zagraniem zachwiali wiarygodnosc w system bankowy nawet przecietnych ludzi to inna sprawa. Teraz to zwykly Joe sixpack zacznie sie zastanawiac. A ze capital wyplynie z Cypru to tez prawie pewne. Ci najwazniejszi i najbogatsi juz wyplyneli bo na pewno dostali cynk. Nie martw sie.
              • mara571 Re: i co z tego 19.03.13, 23:44
                przy wprowadzaniu euro byli fachowcy, ktorzy dawali tej walucie 10 lat. Uzasadnienie bylo wazne: nie mozna wprowadzic waluty decyzja polityczna na obszarze, ktory nie prowadzi wspolnej polityki gospodarczej.
                Nie wiem czy pamietasz, ze kiedys Libia i Egipt mialy wspolna walute. Bylo, skonczylo sie.
                W przypadku euro dochodzi jeszcze jeden czynnik: Anglosasi nie chca dopuscic, zeby w swiatowym handlu pojawila sie inna waluta obrachunkowa.
                W Stanach scenariusz jest prosty i sprawdzony przez Zelazna Lady: wysoka inflacja w W. Brytanii doprowadzila do redukcji zadluzenia publicznego.
                • zlotamajka Re: i co z tego 19.03.13, 23:57
                  Zelazna lady w BRYTANI doprowadzila do upadku calego przemyslu i nedzy duzej czesci spoleczenstwa. Ten caly dlug to jedna wielka sciema i od tego trzeba zaczac. Jesli sie dlug i dobro bondholders stawia ponad ZYCIE I CYWILIZACJE to nazywa sie to psychoza. ZYCIE I CYWILIZACJA powinna brac precedens ZAWSZE. Dlugu i deficytu przy drastycznych cieciach nie zmniejszysz. Grecja przykladem, cieli i tna wszystko. Apteki nie maja podstawowych lekow a dlug coraz wiekszy. Jedyna metoda jest MORATORIUM i INWESTYCJA w infastrukture i glowny przemysl jaki by nie byl. Wtedy nie bedzie problemu.

Reszta to jedna wielka sciema.
      • elka-sulzer Re: Co będzie dalej z całkiem sprytnym Cyprem? 19.03.13, 23:08
        Niesamowity rozwoj sytuacji! Kto by pomyslal?

A tak swoja droga to dobrze byloby wiedziec jak to jest mozliwe, ze instytucja bankowa, gwarantujaca depozytorom ich wklady do jakiejs tam sumy trwoni te ich wklady, 'and then some'
        nie baczywszy na prawo i wlasne zobowiazania. Ale pewnie nigdy sie nie dowiemy.
    • max2-012 Re: Cypr to tylko balon próbny, gra wstępna 19.03.13, 23:23
      Obawiam sie, że masz tu niestety racje. Ludzie musza zrobic rewolucje i obalic mafijny banksterski kapitalizm. Jak dlugo dadza sie banksterom okradac?
    • swiblowo Precedens 19.03.13, 23:33
      Tylko glupi moze sie cieszyc, ze tym posunieciem "doalozyli" jakims rosyjskim klientom bankow. Cieszyc sie tym, ze "okradli sasiada" tez nieladnie, choc niektorych to cieszy. :)
      Fakt ten moze okazac sie precedensem - do wykorzystania przez innych, Hiszpania, Portugalia...
      • elka-sulzer Re: Precedens 19.03.13, 23:46
        Dokladnie, swiblowo! I o tym tu rozprawiamy.
        Golodupki szczerza koslawe dziasla w bezzebnym usmiechu cieszac sie ze to "sasiada okradli" nie baczywszy na to, ze ich skora jest w rabunkowej kolejce.

Pytanie, kto bedzie nastepny?

Bo ze bedzie nastepny nie ma watpliwosci.
        Wszak kwadryliony w upadlym rynku derywatyw nie dadza sie w nieskonczonosc chowac.

A Goldman sie tylko usmiecha:/
        • wojciech.2345 Re: Precedens 19.03.13, 23:51
          elka-sulzer napisała:
          > A Goldman sie tylko usmiecha:/
          ---------------------
          Elciu,
          pomijasz w tym co piszesz gigantów azjatyckich.
          Jeśli napiszesz, że Goldman ich skubie to będzie śmieszne.

Umiesz wprowadzić w tym co piszesz ten azjatycki faktor?
          • 5magna Re: Precedens 20.03.13, 00:02
            Na ta gore derywatywow nie wystarcza cale pieniadze ze wszystkich bankow na swiecie. Systemic collapse. Ps. Z Wojtusia Azjaci zrobia swietny szaszlyk z pracia......
        • eva15 Jak judzić jednych okradanych na drugich 20.03.13, 00:00
          Wszelkie Golmany tego świata klepią się po udach z zadowoleniem i padają pod stół ze śmiechu. Idzie jak po maśle... Judzenie nacji europejskich na siebie osiąga kolejne apogeum:

dziś na Cyprze Niemcy byli dla protestujących Cypryjczyków synonimem Hitlera, mimo, że to Niemcy zapłacą na koniec za szaleństwa międzynarodowych banków na Cyprze, a nie Cypryjczycy. Tłum podszedł pod ambasadę niemiecką i zerwał jej flagę. W cypryjskim parlamencie wyzwiska pod adresem Niemiec były tak chamskie i ostre, że niemiecki Phoenix (poważna tv) postanowił przerwać program w ramach osławionej wolności słowa:-)

Nic tak nie naszczuwa narodów na siebie jak euro, to idealny instrument judzenia.

• zlotamajka Re: Jak judzić jednych okradanych na drugich 20.03.13, 00:06
            Ewa, Niemcki rzad przyjol role POLICJANTA. Dziwisz sie ze Cypryjczycy rzucili sie na glowny symbol tej psychozy?! Zato ludowi niemieckiemu tlumacza jaka sa ofiarao bo "placa". Ty przejelas ta role tu na forum. Spiewasz ta tasme od lat. Dobrze ze wszyscy tego nie kupili.

--
            "Iran już dawno powinien być dokładnie zbombardowany, jak to by nie pomogło to jeszcze raz i jeszcze raz aż do skutku."
            (z tworczosci przyjacielaameryki)
            • yurek11111 majka,zaskoczylas mnie pozytywnie...:-)))) 20.03.13, 00:55
              ewcia forumowym policjantem..... :-)))

zlotamajka napisała:
              Ewa, Niemcki rzad przyjol role POLICJANTA..........
              Ty przejelas ta role tu na forum. Spiewasz ta tasme od lat. Dobrze ze wszyscy tego nie kupili.
              • eva15 Re: majka,zaskoczylas mnie pozytywnie...:-)))) 20.03.13, 00:59
                Naereszcie Majka znalazła sobie a forum bystrzakowatego kumpla:-) Ciekawe, czy się z tego powodu ucieszy... Jakoś w to wątpię, ale kto wie.
                • br0fl0vski Re: majka,zaskoczylas mnie pozytywnie...:-)))) 20.03.13, 13:47
                  alez jest w tym co majuchna mowi sporo prawdy niemcy przeistaczaja sie w iv reich robia to inaczej niz w przeszlosci nie zmienilo sie jedno statystyczny hans z helga jest tak samo jak w przeszlosci narzedziem i dostanie za wszystko rachunek
              • zlotamajka nie mialam zamiaru 20.03.13, 01:42
                Przeczytaj jeszcze raz, NIEMCIECKI RZAD jest policjantem w eurolandzie a nie Ewa na forum.
    • max2-012 trafna analiza sytuacji.... 20.03.13, 01:14
      crisis for dummies

www.washingtonsblog.com/2013/03/cyprus-banking-crisis-for-dummies.html
    • herr7 świat jest niewątpliwie okrutny.... 20.03.13, 08:10
      nawet dla rosyjskich miliarderów. Ale z jakichś powodów nie jest mi żal tych ludzi. Zresztą zwykłym Rosjanom tych ludzi też nie żal. Za to ich losem bardzo przejmują się Putin z Miedwiediewem, których kryzys cypryjski najwyraźniej zaskoczył. A biorąc pod uwagę skalę na jaką prane są rosyjskie pieniądze na Cyprze to zaskoczenie rosyjskich liderów rozwojem sytuacji świadczy jedynie o tym, że rosyjska razwiedka, która zawsze słynęła ze skuteczności jest obecnie w takim samym stanie, jak całe rosyjskie państwo.

Na czym polega osobliwość obecnej sytuacji? Ano na tym, że zachodnia elita uznała że rosyjscy bogacze muszą zapłacić haracz, jeżeli chcą trzymać swoje ukradzione bogactwo na Zachodzie. I rosyjscy bogacze, czy raczej rosyjskie państwo które kontrolują taki haracz zapłaci. To jest pewne. Co prawda w rosyjskich mediach snują się bajania, że należy zażądać za pomoc przejęcie praw do bogactw znajdujących się na cypryjskim szelfie, ale nikt rozsądny w takie bzdury nie wierzy. Kto w końcu miałby przyznać Rosjanom takie prawa, może parlament cypryjski? Przyjdzie następny parlament i odmieni te decyzje, a Rosjanie zostaną z ręką w nocniku.

Niektórzy mogą się dziwić dlaczego Putin osobiście angażuje się w obronę interesów rosyjskich złodziei, którzy okradli własne państwo. W końcu logika nakazuje, że taką sytuację powinien raczej wykorzystać do tego, żeby te pieniądze wróciły do Rosji. Ale Putin robi coś dokładnie odwrotnego - wszystko na to wskazuje, że dla ratowania cypryjskiej "bezpiecznej przystani" dla skradzionych w Rosji pieniędzy rosyjskie państwo zaangażuje znacznie większe środki niż jest gotowa dać Unia i w ten sposób przebije Zachód. Jaki jest więc sens takich działań? Odpowiedź jest raczej prosta - Putin ma w d.pie Rosję i Rosjan, ale nie może mieć w d.pie rządzącą tym krajem mafię, tzn. uwłaszczoną na radzieckim majątku kagiebowską nomenklaturę. A Zachód rozgrywa gambit, której celem nie jest bynajmniej Cypr.
      • ubiquitousghost88 Większa ryba zjada mniejszą rybę... 20.03.13, 09:44
        ...Wielka mafia okrada mniejszą.
        JP2 też dawał Solidarności nie swoje pieniądze.
        Mafia mniejsza się wtedy zemściła i bankier watykański zadyndał pod mostem Black Friaries w Londynie...
        • herr7 tak właśnie jest... 20.03.13, 10:14
          większa ryba zjadła mniejszą. A czy obecnie "mała ryba" jest się w stanie zemścić na większej? Nie sądzę.
          • max2-012 male piranie w ławicy potrafią zeżreeć rekina;) 21.03.13, 17:29

• herr7 bat na rosyjską elitę... 20.03.13, 11:32
          Rosja może co prawda utopić na Cyprze kilkanaście mld euro na ratowanie tego kraju przed upadkiem, ale nie jest w stanie odwrócić procesów, jakie na świecie zachodzą. A jednym z takich procesów jest "dobicie" kremlowskiej "watahy" poprzez uderzenie w rosyjską oligarchię. To jest cios celny i rządzący na Kremlu są przed nim praktycznie bezbronni, gdyż sami stworzyli system, który ich w końcu zniszczy. Inaczej mówiąc, Putin akceptując rosyjskie megazłodziejstwo i tzw. offszorny kapitalizm w Rosji sam ukręcił sznur na którym go teraz powieszą. Powód jest oczywisty - rosyjscy oligarchowie zniosą wszystko - można im pluć w twarz do woli, ale nie zniosą jednego - możliwości utraty swojego bogactwa. Są od niego zależni jak narkomani od narkotyków. Bez tego bogactwa oni nie istnieją. Po prostu ich nie ma. I Zachód to bardzo skutecznie wykorzystuje.

svpressa.ru/economy/article/65690/
          • mara571 Re: bat na rosyjską elitę... 20.03.13, 12:11
            ciekawe, ile z tych pozyczonych 564 mld to kredyty w bankach cypryjskich?
            W przypadku bankructwa banku syndyk musi zazadac zwrotu calej sumy i wtedy bedzie naprawde nieciekawie dla wielu firm rosyjskich.
            • herr7 Re: bat na rosyjską elitę... 20.03.13, 12:25
              Ta sytuacja pokazuje, że Rosją rządzą spryciarze, kanciarze ale nie ma tam nikogo kto by myślał strategicznie. To nie jest w końcu takie trudne do przewidzenia, że trzymając swoje bogactwo zagranicą można je utracić. To jest mniej więcej identyczna sytuacja, jak trzymanie własnej biżuterii u sąsiada. Można z nim mieć nawet najlepsze relacje, ale to nie gwarantuje że te relacje mogą się popsuć.
              I pomyśleć ile pomyj wylewali na mnie pisujący tu putinowcy, gdy pisałem że polityka gospodarcza oparta na offszornym kapitalizmie jest czystym szaleństwem.
            • eva15 Avanti dilettanti! 20.03.13, 12:57
              Fajnie się czyta te wasze płody, zwłaszcza te herra7.
              Media skutecznie wbiły do główek ludu, że na Gyprze jest tylko mafijna rosyjska kasa. Tymczasem to tylko część i to pewnie dość drobna. Większość to, jak już wczoraj pisałam, banki i całkiem normalne firmy. Jak pisałam, a potwierdza to dziś FAZ, Rosja musi i chce być obecna na Cyprze, b to jej niezwykle ułatwia dostęp do rynków EU.

Co do kasy to wg Moody’s:

- rosyjskie banki zdeponowały na Cyprze ca 12 mld euro, przy tym często we własnych bankach -córkach

- rosyjskie firmy mają tam ok 19 mld euro.

i to by było na tyle.

www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/zypern/kredite-aus-russland-putins-zypern-dilemma-12121563.html
              • herr7 evcia jak zwykle nic nie rozumie 20.03.13, 13:15
                Cypr jest przede wszystkim pralnią rosyjskich brudnych pieniędzy, a rosyjskie władze tę "pralnię" chcą ratować zamiast powiedzieć rosyjskim złodziejom, że jeżeli chcą trzymać w offszorach pieniądze to niech nie liczą na ratunek ze strony państwa.
                Przy okazji Rosjanie mogli by powiedzieć zachodnim Europejczykom, że skoro systemy bankowe w Unii są zagrożone to oni Rosjanie nie widzą powodu, żeby rozliczać się dalej w euro. Z pewnością by to podziałało na Zachód, tyle że do tego rządzący Rosją nie mogliby być klaunami fruwającymi za żurawiami tylko politykami z prawdziwego zdarzenia.
                • br0fl0vski Re: evcia jak zwykle nic nie rozumie 20.03.13, 13:43
                  herr po swiecie sie wloczyles nie jedno widziales a dotrzec do ciebie jakos nie moze ze ruscy w tym llebanu chamow bez mydla pierwszych skrzypiec nie graja. chamy uczieczki nie maja z tak prozaicznego powodu ze kazdy ich zarobiony grosik idze do nich przez bank. herr jest tylko jeden system llebania chamow jest stary jak swiat
                • igor_uk herr,jak zwykle pizdzi. 20.03.13, 13:49
                  Naczyta sie taki przyglup blogow rosyjskich liberastow - antyputincow i uwaza,ze zna temat :-)))
                  Dyskutowac z takim nie ma najmniejszego sensu,poniewaz on nie rozumie procesow zachodzacych na Swiecie,on tylko uwierzyl w to,co pisza inni.
                  • herr7 przecież mieszkasz w UK? 20.03.13, 14:05
                    to co cię Rosja obchodzi? A moje prognozy się sprawdzają. I to cię drażni.
                    • igor_uk herr,fajny z ciebie gosc. 21.03.13, 17:50
                      Tylko masz jedna wade -wydajesz swoi marzenia za rzeczywistosc.
                      Zaden z twoich prognozow nie sprawdzil sie,zreszta twoimi oni nie sa.Ty nie masz wlasnego rozumu,wszystko co piszesz,to tylko blogi antyputincow.

p.s. Rosjanin nigdy nie bywa bywszy,dla tego wszystko co dotyczy Rosji mnie dotyczy bezposrednio .
              • mara571 na Cyprze jest rozna kasa 20.03.13, 13:43
                a przede wszystkim nieproporcjonalnie duzo formalnie zarejestrowanych firm z calego swiata, ktore chca skorzystac niskiej stawki PIT.
                Zalozymy sie, ze do konca roku zniknie wiecej niz polowa szyldow z cypryjskich wiezowcow?
                Dzisiaj w MM puszczono wypowiedz rosyjskiego biznesmana, wlasciciela jakiejs sieci handlowej. Bez ogrodek powiedzial, ze potrzebuje do prowadzenia biznesu zagranicznej siedziby, ale nie juz na Cyprze.
                Byc moze dla Putina wazny bedzie cypryjski port na Morzu Srodziemnym. To moze byc cena za pomoc dla tonocej wyspy.
                • eva15 Re: na Cyprze jest rozna kasa 20.03.13, 13:50
                  Noo, cały czas o tym piszę, że firmy rosyjskie w obliczu trudności jakie robi im EU, gdy prowadzą interesy z Rosji, potrzebują zagranicznych siedzib. Jeśli jewrokołchoźnicy myślą, że niszcząc Cypr, zniszczą Rosję to się mylą. Mogą Rosji zaszodzić, ale nieodwołalnie zniszczą tylko Cypr, który im spadnie na garnuszek do utrzymawania z dotacji i corocznych pożyczek.
                • herr7 syutacja jest tupikowa 20.03.13, 14:03
                  gdyż praktycznie nie ma uczciwych rosyjskich pieniędzy. Wszystkie te bajeczne fortuny wyrosły na złodziejstwie. Zachód oczywiście o to nie dba, ale każdemu rosyjskiemu bogaczowi może powiedzieć, że jeżeli chce u nas trzymać swoje pieniądze to na naszych warunkach. A to oznacza, że rosyjscy bogacze będą musieli wykazać się lojalnością wobec Zachodu, a nie wobec rosyjskiego reżimu. To nie jest nic innego, jak "wrogie przejęcie" przez Zachód rosyjskiej klasy bojarów. Żaden ruski car nie będzie już pewny ich lojalności.

Kilka lat temu archimandryta Tichon był autorem głośnego filmu nt. upadku Bizancjum. W filmie tym ukazał przyczyny upadku. Tak się składa, że to co miało miejsce w przypadku Bizancjum doskonale pasuje to tego co się dzieje obecnie z Rosją. Film ten miał na celu przestrogę, ale jak widać rosyjska elita wolała ją zignorować.
            • br0fl0vski Re: bat na rosyjską elitę... 20.03.13, 13:12
              forum.gazeta.pl/forum/w,50,143325674,143335639,Re_Czemu_nie_pozwalaja_bankom_zbankrutowac_.html
    • br0fl0vski Re: Cypr to tylko balon próbny, gra wstępna 20.03.13, 13:10
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,143325674,143335813,Re_Czemu_nie_pozwalaja_bankom_zbankrutowac_.html
      • realcucumber Re: Cypr to tylko balon próbny, gra wstępna 21.03.13, 16:13
        A moja filizanka herbaty mi dzisiaj rano powiedziala , ze z cypryjskich bankow rosyjskie depozyty zostaly juz pocichu , szybko i potajemnie powyplacane.
        • darekvtb Re: Cypr to tylko balon próbny, gra wstępna 21.03.13, 17:45
          Unia Europejska..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka