Dodaj do ulubionych

Putin pogratulowal Jaruzelskiemu,

06.07.13, 18:22
z okazji jego 90-lecia.

"Вы мнoгo cделaли для cвoей cтрaны. В трyдных cитyaциях Вы вcегдa прoявляли мyжеcтвo и oтветcтвеннocть, принимaли взвешенные и дaльнoвидные решения".
Dolaczam sie do gratulacji dla Wielkiego Polaka .

150 lat,Panie Prezydencie!

--
===================
Wody w usta nabiera zwykle ten, kto źle pływa w potoku słów.
Obserwuj wątek
    • mara571 szkoda tylko, ze gornicy z Wujka tego nie dozyli 06.07.13, 19:03
      radze sie przyjrzec liscie gosci: wszyscy sa beneficjentami okralego stolu i nadal wiernie sluza Moskwie.
      • lubat Re: szkoda tylko, ze gornicy z Wujka tego nie doz 06.07.13, 19:10
        Gdyby Jaruzelski nie był mięczakiem, a chłopem z jajami i postąpił z "protestantami" jak Chińczycy ze swoimi na Placu Niebiańskiego Spokoju, to dzisiaj zapewne bardziej byśmy przypominali Chiny, niż Bangladesz.
        • mara571 z pewnoscia nie 06.07.13, 19:17
          Polska nie miala zadnego Deng Xiaopinga. I stacjonowalo na jej terytorium pare dywizji sowieckich.
          • mara571 Rosja tez swojego Denga nie miala i nie ma 06.07.13, 19:19
            a proby robienia z Putina meza opatrznosciowego Rosji sa smieszne.
            • brat_ramzesa Re: Rosja tez swojego Denga nie miala i nie ma 06.07.13, 19:25
              No niestety stalo sie nieszczescie, ze nikt gorbiego nie usunal i nie znalazl sie ktos podobny do putina na owy czas, biedak musi naprawiac co w mig popsuli demokraci
          • polski_francuz Za przeproszeniem 06.07.13, 19:22
            mara, z kim Ty dyskutujesz o Jaruzelskim? Z Rosjanami? A przeciez caly dylemat stanu wojennego by taki: "wejda czy nie wejda".

To oni grali role niewidzialnego szantazysty. I moze juz wowczas ZSRR byl zupelnie zgnily, ale jeszcze niewielu o tym wiedzialo.

PF
            • brat_ramzesa Re: Za przeproszeniem 06.07.13, 19:28
              nooo i mimo 20 letniej propagandy wciaz wiekszosc spolecenstwa popiera popiera posuniecia Jaruzelskiego ostatnimi czasy nawet Walesa zauwazyl co spiperzono przy czym sie kiedys dumnie podpisywal
        • brat_ramzesa Re: szkoda tylko, ze gornicy z Wujka tego nie doz 06.07.13, 19:21
          Ja takze tak to widze, dotacje uijne stworzyly pewnego rodzaju fasad gospodarczy

ps
          Ja ciagle na Ukrainie, wlasnie opuscilem Zakarpacie, duzo opowiadac, ehh ludzie spoko, ogolnie Francje przypomina i landszaftem i klimatem.Przeprowadzilem mnostwo rozmow przy winie, co do sytuacji w kraju, przeszlosci i przyszlosci, generalnie potwierdza sie to o czym sobie piszemy i potwierdza sie ze borrka pieprzy bzdury ;)

Pozdrawiam
          • 5magna Re: szkoda tylko, ze gornicy z Wujka tego nie doz 06.07.13, 19:45
            Znajomy Wegier mowi ze ta ich "rewolucja" w 56 roku to byla podpucha na ktora Wegrzy dali sie nabrac. Teraz jest tam taki syf ze wiekszosc Wegrow z otwartymi rekoma by przyjeli "inwazje" Rosji.......
        • igor_uk Lubat . 06.07.13, 20:55
          Jaruzelskiemu udalo sie uniknac rozlewu krwi.I w tym jego wielkosc . Przy tym wladze nie oddal.
          • ubiquitousghost88 Ale z ciebie arogant... 07.07.13, 11:59
            ...Lubatowi próbujesz też tłumaczyć historię współczesną?
            • misterpee Re: Tlumaczenie histori 07.07.13, 13:46
              panie ubi , pan nie tlumaczy, pan narzuca.
            • igor_uk Ubludok. 07.07.13, 14:05
              Nie staraj sie nas sklocic.Juz probowales to robic nie raz,i goowno co cie udalo sie.
              • ubiquitousghost88 yблюдoк Igruszka i jego polskie palanty. 07.07.13, 16:33
                Michnikojadalna chewra!
                Znajduję, iż Waści jesteście niezmiernie zdezorientowani odnośnie mojej skromnej osoby.
                Proponuję, abyście się tu, na forum, dogadali jak równy z równym (GW-no z GW-nem) i, w ramach Waszej Świętej Inkwizycji, ogłosili mnie wszem i wobec, jak następuje:
                • rusofobem
                • antysemitą
                • komuchem
                • ubekiem
                • antyklerykałem
                • klerykałem
                • pedałem
                • lewakiem
                • bolszewikiem
                • faszystą/antyfaszystą
                • babą
                • dziadem
                • ćwierćinteligentem
                • rusofilem
                • chińską zarazą
                • swińską grypą
                • itp., itd. (rozpuśćcie wodze swej wyobraźni, nie żałujcie U-G-88!)

...po czym, na Pejsbooku zwołajcie rave-party i spalcie mnie na stosie... swojej mizerii...

igor_uk napisał:

> Nie staraj sie nas sklocic.Juz probowales to robic nie raz,i goowno co cie ud
                > alo sie.
                • igor_uk Ubi,jestes tylko ubludkiem. 07.07.13, 16:40
                  Niczym wiecej. I cena tobie -kopiejka.
          • sjs2011 Re: Lubat . 26.05.14, 14:25
            A w którym roku udało się uniknąć ofiar?
            W 1956 w Poznaniu?
            W 1970 na Wybrzeżu?
            W 1981 w kopalni Wujek?
            Upokarzające kartki na wszystko, zakłamywanie historii, obrona ustroju dla idiotów do upadłego - jak bo Kiszczak nie wpuścił w maliny to byście i dziś mieli internet ocenzurowany.
      • igor_uk mara. 06.07.13, 20:47
        Mawiasz,ze wiernie sluza Rosji?
        W jaki sposob?
        • mara571 Re: mara. 07.07.13, 14:24
          ile razy mam powtarzac: Miller kontrakt norweski, Kwasniewski Azoty. To sa fakty znane publicznie. Ile decyzji korzystnych dla Rosjan i Rosji zapada w zaciszu gabinetow nie wiemy.
          • igor_uk Re: mara. 07.07.13, 14:39
            Kontrakt norweski nie doszedl do skutku tylko dla tego,ze Norwegowie nie byli im zainteresowani.Poniewaz oprocz Polski nie znalazlo sie wiecej chetnych,a dla tej ilosci gazu,ktory Polace mogli by kupowac,budowac rure po dnu morza nie oplacalo sie w zadnym razie.
            Co do azotow,to raczej to interes zydowski,niz rosyjski.
            Co do reszty,to tylko spekulacje,cos w rodzaju opancerzonej brzozy i sztucznej mgly.
    • ubiquitousghost88 Re: Putin pogratulowal Jaruzelskiemu, 06.07.13, 20:28
      Gdyby nie lubat, u Igruszki tylko marchew i pietruszki...
      No bo jak hipokryta zaczyna sadzić, to nie ma co zbierać...
      • igor_uk ubludok. 06.07.13, 20:38
        a w twoim watku nadal 4 wpisy.
        Czy mam tam cos napisac,zeby nie bylo cie przykro?
        • 5magna Re: ubludok. 06.07.13, 21:07
          Wegrzy nie chca sluzyc nikomu tak jak i nikt by nie chcial. Po prostu chcieli by miec pewna prace, stabilnosc, dach nad glowa, cos tam zjesc i wyjechac raz na rok nie do obcych i egzotycznych krai ale nad Balaton i polzyc sie na piasku. Za "okupacji" rosyjskiej to mieli. Teraz maja gowna na talezu co sie nazywa "wolnosc". Jest coraz wiecej ludzi w Polsce co zarabia 1000 zl na miesiac. Nie tak dawno zarabiali 2000 zl. A ceny to tylko jedzenie i wodka tansze niz w Kanadzie......
          • igor_uk Co raz wiecej Wegrow mozno spotkac w UK. 06.07.13, 21:12
            Przyjezdzaja,jak i Polace,za chlebem.
            • 5magna Re: Co raz wiecej Wegrow mozno spotkac w UK. 07.07.13, 00:53
              Kiedys by przyjechali Panonia a teraz w podartych skarpetkach,,,,,
          • ubiquitousghost88 Powiedz to Igruszce... 07.07.13, 11:51
            ...Jemu angielska kuchnia lepsza od rosyjskiej...
    • eva15 Jaruzelski był ostatnim polskim politykiem, który 07.07.13, 01:09
      Jaruzelski był ostatnim polskim politykiem, który mał na myśli dobro Polski jako narodu/państwa niezależnie od aktualnie panującego ustroju., Cale jegio życie o tym świadczy, że są wartości wyższe niż system, w którym przychodzi nam żyć i na który nie mamy wpływu.

Nie dziwię się, że Putin mu gratuluje, on najwyraźniej potrafi to uszanować. Tym badziej, że Jaruzelski to ostatni szef państwa, który się na posiadaniu władzy nie obłowiał.
      Dziś o takich mężów stanu jest trudno, szacune należy się tym, którzy byli....

Jaruzelski jak mało kto, poplątał swego czasu boleśnie moje prywatne losy. Kiedyś miałam o to do niego żal. Dziś wiem, że był to nieprawidłowy adres moich prentesji.
      • mara571 Wiesz, ze z twoja opinia o W.J. zgadzasz sie z te- 07.07.13, 14:27
        zami nadredaktora?
        wyborcza.pl/magazyn/1,126715,14232234,Kim_jest_general.html?bo=1
        • eva15 Re: Wiesz, ze z twoja opinia o W.J. zgadzasz sie 07.07.13, 15:51
          Może i mówimy to samo, czy podobnie, ale z zupełnie innych pobudek:-)
      • darekvtb Re: Jaruzelski był ostatnim polskim politykiem, k 08.07.13, 12:44
        "Kiedyś miałam o to do niego żal. Dziś wiem, że był to nieprawidłowy adres moich prentesji. "

Moge o sobie powiedziec to samo..
      • mrs.courvoisier widzę że emigracja walnęła cię po jajnikach 08.07.13, 13:26
        przykre
    • j-k Slusznie. Zdjal z ZSRR ciezar interwencji w Polsze 07.07.13, 04:40
      ktory to nie byl specjalnie chetny do tej interwencji w 1982 - majac juz jedna w Afganistanie.

Zatem dzisiejsza Rosja ma za co dziekowac Generalowi.
      Inne opcje jednak tez byly.
      Z co Generala nie winie - boi Solidarnosc tez nie jest bez winy.

Dr. J.K.
      w 1981 przewodniczacy "Solidarnosci" w jednym z warszawskich zakladow przemyslowych.

reszta na forum KRAJ.
      • misterpee Re: Jaruzelski - przykladem dla Iraku, Libi, Serbi 07.07.13, 05:05
        Gdyby tam byl jakis Jaruzelski, to kraje te nie bylyby zniszczone. Prawda jest rowniez to ze ZSRR nie zamienial kraje podbite w fizyczna ruine tak jak to robi demokratura.
        • mara571 a kim jest Assad, byl Mubarak czy Hussein? 07.07.13, 14:31
          jedyna roznica miedzy nimi a Jaruzelskim to brutalnosc tajnych sluzb.
          • elka-sulzer Re: a kim jest Assad, byl Mubarak czy Hussein? 08.07.13, 16:33
            mara571 napisała:

> jedyna roznica miedzy nimi a Jaruzelskim to brutalnosc tajnych sluzb.

A wiec trzeba bylo im zafundowac sluzby demokratyczne, jeszcze brutalniejsze.

A tak na marginesie, w demokratycznym szmatlawcu milujacego demokracje Murdocha (inaczej pod nazwa Wall Street Journal znanym) prestytutki Murdocha teraz Egiptowi podrzucaja rady typu - Egipcjanie, przydalby wam sie jakis Pinochet!

Tak Egiptowi potrzebny jest kolejny oprawca by przeprowadzic reformy z sensem i na spokojnie.... Jak widac demokratura nawet maski zaslaniajacej ochydny ryj brutalnego bezprawia nawet nie probuje juz utrzymac.

• g-48 Re: Slusznie. Zdjal z ZSRR ciezar interwencji w P 07.07.13, 15:32
        Dr. J.K.
        > w 1981 przewodniczacy "Solidarnosci" w jednym z warszawskich zakladow przemyslo
        > wych.
        Kiedys podwarszawskim teraz juz warszawkim zakladzie czopkow komunistycznych.
        Rozwoj twojego umyslu zalezy od malzonki szamanki z Tuwy.
    • wojciech.2345 Re: Putin pogratulowal Jaruzelskiemu, 07.07.13, 15:50
      Jaruzelski to janczar Moskali.
      Nie rozumiem dlaczego na jego emeryturę ja muszę pracować?
      Może Kreml zabrałby tych janczarów do siebie?

Nam są oni niepotrzebni, a czasem szkodliwi.
    • mrs.courvoisier Re: Putin pogratulowal Jaruzelskiemu, 08.07.13, 13:03
      i na tym polega siła brzydoty
      • des4 Re: Putin pogratulowal Jaruzelskiemu, 08.07.13, 14:31
        fajnie się czyta specjalistuff od Węgier, którzy ostatni raz tam byli na resortowej wycieczce wzmacniającej braterstwo bratnich służb, nic tylko czekają na wejście Rosjan, którzy tam zrobią...no właśnie, co zrobią?

no i specjalisty od Bangladeszu, który zapewne zasuwa w polskiej fabryce tanich majtek za 15 zl dziennie, a po pracy powraca do rodzinnej chałupy krytej folią i wyszabrowanym resztkami blach falistej
    • krzysiozboj Re: Putin pogratulowal Jaruzelskiemu, 08.07.13, 15:10
      Igor, odpiszę Tobie tak - ja rozumiem że wszelakie szpicle i sługusy u nas pracujące dla ZSRR wcześniej a obecnie dla Rosji są dla Ciebie czy innych Rosjan mile widziane ale dla nas to nadal szpicle i sługusy na usługach wrogiego nam mocarstwa. 1945-1989 to okres okupacji ZSRR naszych terenów tak samo jak kiedyś okupacja przez naszych Moskwy, Wy Rosjan pomagających w tym Polakom nazywacie zdrajcami więc pozwól ze i my podobnie nazwiemy Jaruzelskiego i jemu podobnych za okres po 45r.

A chwalić Jaruzelskiego możecie, tego nikt Wam nie zabroni, w USA chwalą Kuklińskiego, też do tego mają prawo, mnie ani jeden ani drugi nie imponuje, tyle że przynajmniej Kukliński nie ocieka krwią swoich rodaków taka jak Jaruzelski.

A tym którzy opowiadają bajeczki jak to Jaruzelski przed czymś nas ratował moge opowiedzieć dowcip jeden z wielu

Telewizja radziecka kręci film o dobroci Stalina. Jedno z ujęć; Do Stalina podchodzi małe dziecko i mówi:
      - Wujku, daj cukierka.
      - Won ty s.....u! - Krzyczy Stalin
      W tym momencie kamera kieruje obiektyw na planszę z napisem: A mógł zabić!

Można dowodzić ze gdyby Jaruzelski postąpił inaczej to być może krwi polałoby się więcej, nie zmienia to faktu że krew za jego przyczyną się polała.
      • igor_uk Krzysiek. 08.07.13, 15:43
        Wystarczajaco dlugo mieszkalem w Polsce,spotkalem bardzo duzo roznych ludzi,jak i rozne opinii o okresie PRL .Wiekszosc dosc dobrze wspominalo PRL,a co dotyczy Jaruzelskiego,to zdecydowana wiekszosc moich wspolrozmowcow o nim odzywala sie dobrze lub bardzo dobrze.Nawet ci,kto "dostawal drgawek" na samo slowo Rosja,o Jaruzelskim wypowiadali sie dosc pozytywnie.
        Ale wiem,ze jest w Polsce bardzo duzo ludzi,dla ktorych Jaruzelski jest morderca i slugus Moskwy. Oni,i Ty razem z nimi,macie pelno prawo miec taka opinie o Jaruzelskim.
        • ubiquitousghost88 Ty stanowczo za długo mieszkałeś w Polsce... 08.07.13, 16:23
          ...bo tylko apetytu nabrałeś - ale nie każdy nadaje się na orła...
        • krzysiozboj Re: Krzysiek. 08.07.13, 20:07
          Stalina i Breżniewa w Rosji też wielu ludzi uważa za dobrych przywódców narodu rosyjskiego, generalnie mają do tego prawo, ich wybór. Podejrzewam że sporo osób z nostalgią wspomina czasy ZSRR co nie zmienia faktu że system ten zabił co najmniej miliony istnień u Was. No w sumie dobry wujaszek Stalin, nawet jak ukatrupił kilka milionów Rosjan, w końcu mógł dziesięć razy więcej a tego nie zrobił. Ot i cała "dobroć" Jaruzela dla narodu polskiego, mógł ubić więcej a nie ubił.

A dodaj do tego ten drobny fakt że ani Stalin ani Breżniew nie wysługiwali się wrogiemu mocarstwu, wrogiemu krajowi który w ostatnich kilkudziesięciu latach ma na sumieniu co najmniej kilkaset tys Polaków o ile nie kilka milionów, myślę że nie przesadziłem liczby ofiar Stalina u nas. Napisz mi do jasnej cholery jak Wy traktujecie ludzi zdradzających wlasny naród dla obcego mocarstwa, pokaż mi tych którzy są dla Was bohaterami a później odmierz Jaruzelskiego tą samą miarką i opowiadaj mi bajki o tym jakim świetnym wodzem narodu był.

bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35241,14234965.html
          A takich rodzynków pewnie u Was w Rosji sporo, poopowiadaj rodzinom tych ofiar jakim to wspaniałym krajem był ZSRR, zrób to w cztery oczy, wtedy bedziesz miał może nawet spore szanse by ktoś dosadnie Tobie wytłumaczył co myśli.
          • elka-sulzer Re: Czy Stalin, Brezniew .... 08.07.13, 20:18
            gorsi od obecnie rzadzacej swiatowym folwarkiem "smietanki"?
            Biorac pod uwage statystki usmierconych bogu ducha winnych ludzi to z cala pewnoscia ani Stalin ani Brezniew nie sa najgorsi ... No i ta globalna inwigilacja zarowno wlasnych obywateli jak i zaprzyjaznionych krajow ... Stalin mogl sobie tylko pomarzyc. Prosze mnie zle nie zrozumiec, ja w tym miejscu nie uspraiwedliwiam Stalina :D
            • wojciech.2345 Re: Czy Stalin, Brezniew .... 08.07.13, 21:06
              elka-sulzer napisała:
              > Stalin mogl sobie tylko pomarzyc.
              -------------
              Elciu,
              Stalin dokonywał odstrzałów wrogów prewencyjnie.
              Przewidywał, że za 10-30 lat jacyś tam mogli o nim źle pomyśleć.

Nikt go nie prześcignie w tej materii.
            • krzysiozboj Re: Czy Stalin, Brezniew .... 09.07.13, 18:21
              elka-sulzer napisała:

> gorsi od obecnie rzadzacej swiatowym folwarkiem "smietanki"?
              > Biorac pod uwage statystki usmierconych bogu ducha winnych ludzi to z cala pewn
              > oscia ani Stalin ani Brezniew nie sa najgorsi ... No i ta globalna inwigilacja
              > zarowno wlasnych obywateli jak i zaprzyjaznionych krajow ... Stalin mogl sobie
              > tylko pomarzyc. Prosze mnie zle nie zrozumiec, ja w tym miejscu nie uspraiwedli
              > wiam Stalina :D

Ależ ja także widzę sporą zaletę Jaruzelskiego, mógł ubić więcej a nie ubił, innymi słowy z całą pewnością byli gorsi od niego ale do jasnej cholery czy to ma oznaczać ze jest on człowiekiem wartym pochwały bo mógł być gorszy? Ja zauważam to że w tym komuszym grajdole byliśmy chyba krajem najmniej represyjnym ale do jasnej cholery jednak był to kraj opresyjny w którym można było zginąć za same niepoprawne poglądy.

A czy od Stalina można być gorszym to mam pewne wątpliwości, myślę że bardzo niewielu ludzi (o ile w ogóle tacy są, dla mnie tylko Hitler i Pol Pot to podobna liga) ma więcej istnień ludzkich na sumieniu niż ten "dobry wujaszek".
          • igor_uk Re: Krzysiek. 08.07.13, 20:36
            Ja nic na to nie poradze.Sam wspominam czasy Brezniewa bardzo dobrze. Wymieniac w jednym ciagu Stalina i Brezniewa jest nieporozumieniem.

p.s. A czy w tej chwile rzadzace Polska nie wyslugiwaja sie obcemu mocarstwu ?
            Niestety,Krzysiek,to udzial mniejszych Panstw.
            • wtopek Re: Krzysiek. 08.07.13, 21:15
              nie wysługują się, mamy niezależne rządy od 1989, a jak u was cholera wie :)))
              • igor_uk Wtopek. 08.07.13, 21:19
                Wiem,ze rzady w Polsce sa niezalezne.Niezalezne od polskiego Narodu .
                • wtopek Re: Wtopek. 08.07.13, 21:57
                  to całkiem tak ja u was, przynajmniej nie mordują ani nie zamykają :)
              • elka-sulzer Re: Krzysiek. 08.07.13, 21:20
                wtopek napisał:

> nie wysługują się, mamy niezależne rządy od 1989, a jak u was cholera wie :)))

Ha ha ha ha!
                Wtopek, niezalezne od wyborcow? Z tym sie zgodze.
                Niezalezne od demokratycznych sponsorow? ...tj. roznych Goldmanow i zarzadzajcymi "rendition" lotami?
                • wtopek Re: Krzysiek. 08.07.13, 21:58
                  nienawiść można wyleczyć, trzeba tylko bardzo chcieć :)))

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14231599,Kominek_o_hejterach__Najwieksza_bakteria_internetu_.html#MT
            • krzysiozboj Re: Krzysiek. 09.07.13, 09:35
              igor_uk napisał:

> Ja nic na to nie poradze.Sam wspominam czasy Brezniewa bardzo dobrze. Wymieniac
              > w jednym ciagu Stalina i Brezniewa jest nieporozumieniem.
              >
              > p.s. A czy w tej chwile rzadzace Polska nie wyslugiwaja sie obcemu mocarstwu ?
              > Niestety,Krzysiek,to udzial mniejszych Panstw.

1. Nie chodzi mi o skalę zbrodni obu ale o uwielbienie obu przez niektórych Rosjan, w tym kontekście Jaruzelskiego też można "uwielbiać", Jeruzelski też może być mężem opatrznościowym narodu dla niektórych, dla mnie nie, dla mnie jedyną jego zaletą jest to ze podobne jemu kacyki na usługach ZSRR dokonywały większych zbrodni, czyli dokładnie jak napisałem wyżej - mógł ubić więcej a nie ubił.
              2. Ty Breżniewa wspominać możesz dobrze, dla innych będzie on już zbrodniarzem i tyle. Jeśli już wychwalamy Jaruzelskiego a Breżniew był cool to może odpowiesz mi przed kim Jaruzelski ratował Polaków w 1981 wprowadzając im stan wojenny i pacyfikując Solidarność? Może coś powiesz o Czechosłowacji w 1968 w kontekście dobrego Breżniewa?

I niestety nie zgodzę się z Tobą że rola mniejszych państw sprowadza się do tego by lizać tyłek jednemu czy drugiemu su...nowi, moim zdaniem mniejsze państwa powinny ciaśniej współpracować lokalnie, coś na wzór Grupy Wyszehradzkiej ale o sporo większym zakresie współpracy, Rosja i USA powinne zostać nieco za drzwiami takich układów, bez możliwości wejścia jako "mocarstwo opatrznościowe". I niestety w sporym stopniu podzielam podejście w tym temacie L.Kaczyńskiego jeśli idzie o wschód tyle ze może nieco mniej drastycznie niż on - jak najlepsze stosunki stosunki z Litwą, Łotwą i Estonią, o ile to możliwe poprawne z Ukrainą a Rosja to niekoniecznie przyjazne mocarstwo (podobnie jak i Niemcy) z którym sąsiadujemy i jakoś z nim żyć trzeba. Naturalny i najbliższy sojusznik to jak już wspominałem Czechy, Słowacja i Węgry.
              • igor_uk Krzysiu,dzieli nas wszystko . 09.07.13, 19:35
                Ale tym nie mniej bardzo lubie z toba pogadac.

I Brezniewa i Jaruzelskiego ocenila historia.
                Od smierci Brezniewa minelo ponad 30 lat,a Rosjanie nadal go pamjetaja i uwazaja za najlepszego przywodce 20 wieku.
                O Jaruzelskim juz pisalem.

Co dotyczy stanu wojennego,to Jaruzelski bronil Polakow przed wojna domowa.Czy widzisz co dzieje sie obecnie w Syrii? Ponad 100 000 zabitych.Czy chcialbys miec taka strone w historii Polski?
                • krzysiozboj Re: Krzysiu,dzieli nas wszystko . 09.07.13, 20:25
                  A to odkrywasz przede mną nieznaną mi historię, u nas komuszki wielbiące Jaruzelskiego twierdzą ze ratował nas przed Breżniewem i radziecką armią wyzwoleńczą (chcesz może linki?), Ty opowiadasz że ratował nas przed nami samymi. A ja na to odpowiadam tak - sk...ny które mordowały innych siedziały w Moskwie a swoich kundli od brudnej roboty miały w Warszawie, jedni drugich warci byli a teraz widzę ze jest kłopot w ustaleniu tego kto mordował za poglądy i kto kogo przed kim ratował. Dla mnie zarówno Breżniew jak i kacyki w poszczególnych krajach, w tym Jaruzelski to zwykli mordercy, nic więcej.

I powtórzę po raz któryś, ktoś uważa Stalina za najlepszego wodza, ktoś inny Breżniewa, jeszcze inny Banderę za wspaniałego syna narodu i niech sobie mają takich idoli na jakich zasługują/jakich chcą, ich prywatna sprawa, natomiast ja mam prawo napisać że ich życiorysy opływają krwią innych, myślę że tutaj nikt się nie wydurni ze ściganiem mnie za oszczerstwa. Przy Tobie natomiast zaczyna mnie zastanawiać dziwne kuriozum - wspaniały Breżniew, wspaniały Putin, wspaniałe ZSRR i równia wspaniała Rosja a Igor gdzieś na wygnaniu w złych i reżymowych krajach.

A jeśli chcesz mi wmówić że Polsce groziła wojna domowa na wzór Syrii to za słabo znasz naród o którym piszesz, historia pokazała że wzajemnego przelewu krwi raczej sobie nie fundowaliśmy natomiast jesli idzie o zaborców/najeźdźców to potrafiliśmy ponosić spore ofiary. Ja jestem dziwnie pewny że gdyby kacyki w Warszawie w 1981 chciały wyprowadzić wojsko w sposób bardzo krwawy przeciw własnej ludności, tak bez pomocy bratniej armii czerwonej to wojsko wcześniej czy później odwróciłoby się przeciw kacykom i przeciw bratniemu narodowi zza Buga, rzeź jeśli byłaby to tylko podobna do tej z 1956 gdy wyzwoleńcza armia radziecka spacyfikowała krwawo Węgrów.
                  • igor_uk Re: Krzysiu,dzieli nas wszystko . 09.07.13, 20:46
                    Krzysiu,a czy wiesz to,ze kosciol polski nigdy nie potepil dzialan Jaruzelskiego? Rowniez Jan Pawel II byl bardzo dobrego zdania o Generale.
                    • krzysiozboj Re: Krzysiu,dzieli nas wszystko . 09.07.13, 21:32
                      Kościół nie potępił choćby z prostego powodu, ok 10% hierarchów kościelnych to współpracownicy UB/SB i temat ten nie został nigdy ruszony (jako ciekawostkę masz potraktowanie Isakowicza przez purpuratów gdy tematu chciał dotknać), w 1989 dogadano się z Kiszczakiem że kościół nie dotknie komuszków a komuszki nie wypuszczą akt hierarchów, kościół wziął też czynny udział w obradach okrągłostołowych - skoro znasz historię Polski to o tym też powinieneś wiedzieć. Inną formą współpracy kościoła z komuszkami była choćby ustawa o zwrocie majątku kościołowi, to też robota komuszków. Jak kościół polski wychodzi na współpracy z komuszkami to już inna historia. narodem myślę że nadal wierzącym jesteśmy ale purpurowi autorytetu za dużo u nas nie mają, choćby za hipokryzję, układy z komuszkami i pęd do dóbr doczesnych.

Jan Paweł II to temat odrobinę inny i moim zdaniem mocnego nadużycia tutaj dokonujesz. Spotykał się nie tylko z Jaruzelskim i nie tylko o nim dobrze mówił, o Castro też a na Kubę jakoś nie uciekasz. Kontrowersyjnych przywódców którzy byli na audiencji u Wojtyły i o których coś dobrego powiedzial byłoby więcej. Natomiast jesli chciałbyś wiedzieć ciut więcej o tym co myślał Wojtyła o czasach Jaruzelskiego to warto posłuchać jego kazań z pielgrzymek do Polski przed 1989 rokiem. Gdy mówił o godności, o poszanowaniu praw człowieka, o tym że nie wolno padać na kolana a mówił to do milionów które przychodziły na jego mszę. Możesz też odszukać sobie jego reakcje gdy stocznia strajkowała, gdy na bramie powieszono obraz Matki Boskiej i jego, czego się wtedy bał, jak na to patrzył. Wtedy nie sugerowałbyś bajek o tym jakoby JPII był zwolennikiem tego co Jaruzelski wyprawiał, on zwyczajnie nie tolerował komunizmu i uważał to za potworne zło. Zdziwiłbym się też gdybyś nigdy nie usłyszał teorii o tym że JPII był jednym z tych którzy zdemontowali komunizm (pomijam to na ile teoria słuszna), uważasz że takie "zasługi" przypisano by mu gdyby faktycznie uważał komunę i Jaruzelskiego za coś dobrego?
                    • krzysiozboj Re: Krzysiu,dzieli nas wszystko . 09.07.13, 21:38
                      I powtórzę do znudzenia - ogromną zaletą Jaruzelskiego było tylko i wyłącznie to że mógł ubić więcej a nie ubił, na tle rzeźników z NRD czy Rumunii faktycznie wypadał dobrze.
                    • krzysiozboj Re: Krzysiu,dzieli nas wszystko . 09.07.13, 21:47
                      I do cholery jasnej jak już wywołałeś Wojtyłę na tle Jaruzelskiego to dopowiedz że Wojtyła tępił komusze systemy na ile tylko mógł, ze uważał iż nasze miejsce w Europie z sojusznikami z tej zachodniej jej części a nie w sowieckim grajdole, miej odwagę i to dopowiedzieć. Też to że Wojtyła bardzo bliskie stosunki miał z Reaganem. Bo z tego co piszesz mogłoby wynikać zupełnie coś innego a to już podchodzi pod wredną manipulację, pod zwyczajną gó...arzerię a nie dyskusję.

To że za Jaruzela wchodził w grę zamach na Wojtyłę w czasie jego pielgrzymki do Polski pominę bo za słabo to udokumentowane.
                • krzysiozboj Re: Krzysiu,dzieli nas wszystko . 09.07.13, 20:41
                  A jeśli chciałbyś odrobinę lekcji z historii jeśli idzie o kraje ze środkowej Europy to tylko Polacy i Węgrzy nie lubili siedzieć pod butem, Węgrom udało się nawet zdominować kilka sąsiednich krajów wokół siebie, Polacy natomiast nie mieli oporów by zbrojnie przeciwstawiać się zarówno "braciom" ze wschodu jak i Niemcom. 1939, 1920 a wcześniej pod zaborami 1912 z Napoleonem, 1930, 1948 na fali wiosny ludów i 1963. Słowacy przez tysiąc lat siedzenia pod madziarskim butem nie zrobili nawet ułamek tego co my w czasie zaborów, Czesi zawsze pragmatycznie podchodzili do zbrojnych potyczek i woleli siedzieć cicho. Dlatego 1968 był praktycznie bezkrwawy w Czechosłowacji (gdybyś nie wiedział to bratnia armia czerwona pacyfikowała wtedy swoich braci Słowian) a 1956 to rzeź na Węgrzech i podobna byłaby w Polsce gdyby wspaniały Breżniew na zaproszenie kacyka Jaruzelskiego jednak chciał wjechać.
                  • igor_uk Krzysiu, to nie bylo potrzebne. 09.07.13, 20:47

Historie Polski znam o wiele lepiej,niz wiekszosc Polakow.
                    • krzysiozboj Re: Krzysiu, to nie bylo potrzebne. 09.07.13, 21:35
                      Obawiam się ze średnio skoro sugerujesz że byłaby u nas wojna domowa na wzór tej z Syrii.
    • lubat Re: Putin pogratulowal Jaruzelskiemu, 08.07.13, 21:30
      Temat został zgwałcony i trwa pieprzenieobeleczem.
      Wracam więc do gratulacji dla sędziwego Jubilata. Gratulował Mu nie tylko Putin, ale także były prezydent USA George Bush (ten mądrzejszy), Gorbaczow. Problem z Jaruzelskim polega jednak na tym, że już za długo żyje, a nie żyją już ludzie, którzy Go bardzo cenili i szanowali i już nie złożą Mu życzeń. Mam na myśli np. Jana Pawła II, czy Margaret Thatcher, a także Helmut Schmidt.
      • eva15 Lubacie , pogłoski o jego śmierci są przedwczesne! 08.07.13, 21:33
        Helmut Schmidt jak najbardziej żyje i dalej pali papierosa za papierosem!!!!
        • lubat Re: Lubacie , pogłoski o jego śmierci są przedwcz 08.07.13, 21:46
          eva15 napisała:

> Helmut Schmidt jak najbardziej żyje i dalej pali papierosa za papierosem!!!!

Ja to wiem, i niniejszym przepraszam Helmuta za niefortunne sformułowanie, sugerujące jego pobyt w zaświatach.
          Zasugerowałem jednak, że on nie przyśle życzeń (chociaż może się mylę), bo już kilka miesięcy temu Deutsche Welle nadała audycję jemu poświęconą, i wypadł w niej dosyć roślinkowato. Nie wnikałem, czy to stan stały, czy tylko epizod. Sugerując się datą urodzenia, przyjąłem, że to pierwsze.

• eva15 Re: Lubacie , pogłoski o jego śmierci są przedwcz 08.07.13, 21:52
            Gada jakby go USA nakręciły:-))) Ględzi sobie o tym, że trzeba zewrzeć siły z Hameryką w dobie globalizacji...
            • j-k Dvieri w Maskwu... stoja ci otworem , Evelein. 08.07.13, 22:13
              tylko moze pora tam sie w koncu przeniesc, a nie smecic z nadrenskiego podworka ?

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

• igor_uk Janusz,mam do ciebie prosbe. 08.07.13, 22:30
                Tu rozmawiaja powazni ludzi,a tobie czas zrobic siusiu i spac.
                Otoz,czy nie moglbys wylaczyc komputer? Od tego wszysci by zyskali.
                • eva15 Re: Janusz,mam do ciebie prosbe. 08.07.13, 22:33
                  Jasio-głuptasio usiadł i zza kompa bawi wię w odźwiernego Federacji Rosyjskiej. Dla mnie otwiera drzwi do Rosji, dla Ciebie pewnie zamknie, dowcipas jeden:-)))
          • mara571 roslinkowy jest raczej Helmut Kohl 08.07.13, 22:23
            w wozku inwalidzkim i problemami z mowieniem ( po udarze mozgu).
            Z nestorow mozna jeszcze od czasu do czasu zobaczyc prezydenta AD Weizsäckera, ktory mowi juz bardzo wolno i wyraznie widac, ze musi sie mocno koncentrowac.
            H. Schmidt odbyl niedawno podroz do Azji, gdzie spotkal sie przede wszystkim z Lee Kuan Yew.
            Niedawno ukazala sie jego ksiazka "Begegnungen mit der Weltmacht China", ktora jest poklosiem tej wizyty.
            • eva15 Schmidt nadaje się do reklamy 08.07.13, 22:31
              Fakt, na tle Kohla Schmidt całkiem nieźle się trzyma, mimo, że jest starszy.

Koncerny tytoniowe powinny go wykorzystać do reklamy, że papierosy jednak nie szkodzą:-)))))
              • mara571 Gdzieś po drodze miglela mi gazeta 09.07.13, 19:13
                Z informacja, ze helmut zgromadził bardzo duży zapas mentolowych, bo Unia sie upadła, ze powinny zniknąć z rynku.
                Swoją droga przemytnicy papierosów i nielegalni producenci sie cieszą. Po każdej podwyżce podatku i cen maleją wpływy państw i rośnie nielegalny rynek.
                • eva15 Re: Gdzieś po drodze miglela mi gazeta 09.07.13, 20:33
                  No ale wpływy jewrokomisarzy rosną. Niedługo będą nam ustalali codzienne menu. NIC bez nich.
      • malkontent6 Re: Putin pogratulowal Jaruzelskiemu, 09.07.13, 16:36
        lubat napisał:

> nie żyją już ludzie, którzy Go bardzo cenili i szanowali i już nie złożą Mu życzeń.

Ale nadal żyją rodziny zamordowanych górników z Kopalni Wujek.
        • igor_uk malkontent. 09.07.13, 19:47
          Na rekach Reagana o wiele wiecej krwi,niz na rekach Jaruzelskiego,ale to nie przeszkodzilo temu,zeby w Polsce on uwazal sie za bardzo porzadnego czlowieka.
          • yurek11111 Jaruzelskiemu,nalezy zyczyc zdrowia.... 10.07.13, 01:18
            "Generał Jaruzelski to symbol PRL, jeden z symboli, nie najczarniejszy, ale jednak wystarczająco negatywnie kojarzony. Bez emocji należy życzyć mu zdrowia. Myślę że nawet najbardziej zajadli jego wrogowie powinni mu tego życzyć. Inaczej nigdy nie doczekają się ewentualnego wyroku skazującego."

lubczasopismo.salon24.pl/liczby/post/519156,90-lat-towarzysza-generala
    • pijatyka Re: Putin pogratulowal Jaruzelskiemu. 25.05.14, 17:25
      Więcej okazji już nie będzie.
    • bywszy1 Re: w co w koncu obrocilo sie,jak na ironie,+ 26.05.14, 12:57
      zyczenie przyjaciela.
      nawet w zyczeniach jest schowane przeklestwo: a nawet rok jeden nie przeszedl.

Putin pogratulowal Jaruzelskiemu,
      igor-z-uk 06.07.13, 18:22 Odpowiedz
      z okazji jego 90-lecia.
      150 lat,Panie Prezydencie!
      • el_matador9 Re: w co w koncu obrocilo sie,jak na ironie,+ 26.05.14, 17:39
        leczył zbliżającą się milowymi krokami kapitalistyczną śmiertelną dżumę - komunistyczną cholerą komunizmu wojennego, w jednym był nie do pobicia - w bezinteresownej, transcendentalnej miłości do Rosji,
        prawdziwy mąż stanu, bo we współpracy z Rosją widział największe korzyści dla Polski.

skreślony podobnie jak za bardzo ideowy Honecker przez Kreml w walce KGB o zachodnie pieniądze, kredyty i twardą walutę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka