Dodaj do ulubionych

Zagadka dla uwaznych.

18.08.13, 23:29
Sprobujcie znalezc roznice,ktore sa w tych dwoch tekstach .
Tekst pierwszy :
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14456234,Kreml__Chcemy_zniechecic_Ukraine_do_integracji_z_UE_.html#BoxWiadTxt
tekst drugi:
ria.ru/economy/20130818/957052981.html
Uprzedzam odrazu,mnie nie chodzi o roznice jezykowe .O tym,ze jeden tekst jest w jezyku polskim,a drugi w jezyku rosyjskim,ja zauwazylem odrazu.

p.s. nagroda bedzie darmowy kurs jezyka ukrainskiego :-)
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 ​Rosja przyznaje się do szantażu 18.08.13, 23:51
      Doradca prezydenta Rosji ds. gospodarczych Siergiej Głazjew przyznał dziś, że zaostrzenie przez stronę rosyjską kontroli towarów z Ukrainy ma zniechęcić Kijów do podpisania umowy o stowarzyszeniu z Unią Europejską.

Cytowany przez agencję RIA-Nowosti doradca Władimira Putina przestrzegł też Ukrainę przed tym - jak to ujął – „samobójczym krokiem”.

Głazjew oświadczył, że obecnej sytuacji na granicy między Rosją i Ukrainą „nie należy dramatyzować”. - Chodzi o to, że rosyjska służba celna prowadziła działania profilaktyczne, związane z przygotowywaniem nowych procedur celnych na wypadek, jeśli Ukraina podpisze umowę o stowarzyszeniu z UE - wyjaśnił.

niezalezna.pl/44941-rosja-przyznaje-sie-do-szantazu
      • igor_uk wojtus,przyglupie ty nasz kartoflany. 18.08.13, 23:57
        Szkoda,ze nie zalozylem sie z nikim,kto pierwszy wpisze sie do tego watku.
        Mialem by wygrana w kiszeni.
        Na ciebie zawsze moge liczyc,uzyteczny ty moj .
        • wojciech.2345 Ukraina straciła 2,5 mld dolarów przez Putina 19.08.13, 00:06
          Tiry z towarami z Ukrainy utknęły przy granicy z Rosją. Kierowcy czekają na odprawę celną. Wszystko dlatego, że 14 sierpnia Rosyjska Federalna Służba Celna drastycznie zaostrzyła kontrolę ładunków z Ukrainy. Importerzy z Ukrainy zostali wpisani na listę "ryzyka"

www.wprost.pl/ar/413253/Ukraina-stracila-25-mld-dolarow-przez-Putina/
          • eva15 Re: Ukraina straciła 2,5 mld dolarów przez Putina 19.08.13, 00:50
            Ja na miejscu Ukrainy skierowałabym te tiry na Zachód. Tam przyjmą je z otwartymi ramionami! Po co się wrednych Ruskich prosić? Obędzie się bez łaski.
            • igor_uk Re: Ukraina straciła 2,5 mld dolarów przez Putina 19.08.13, 00:59
              Europa jest otwarta przed ukrainskim towarem.
              pamjetam,jak to Polska probowala uratowac Gruzje i grozila ,ze zamiast Rosji wypije gruzinskie wino.Teraz nadszedl czas na towary z Ukrainy.
              Na poczatek Polska powinna zakupic na Ukrainie zboza i to po cenie,ktora by pozwolila ukrainskim producentom zboz nie poniesc strat.Bo ceny swiatowe tego nie gwarantuja.
              Rosja,oczywiscie,zboz od Ukrainy nie kupi,ale wyroby maczne ,jak najbardziej,a to by dalo Ukrainie cos na zbozach zarobic,a nie stracic.
    • eva15 Igor, off topic 19.08.13, 00:33
      wywalil Ci wątek o Egipcie i Izraelu zanim zdążyłam wysłać mój post, wię daję go tutaj:

Dzisiejszy FAZ też o tym pisze i dodaje, że Izrael zrobił to za plecami USA stawiając USA w nieprzyjemnej sytuacji. Jakby złego było mało, Izrael zapewnił juntę wojskową, że USA i tak będą dalej płacić na armię egipską:-) Nie jest wesoło?
      FAZ pisze, że toczy się podwójna gra i USA mają przerąbane:

www.faz.net/aktuell/politik/ausland/amerika/amerika-und-aegypten-am-kuerzeren-hebel-12537107.html
      • igor_uk A ja i nie zauwazylem,ze watek wylecial. 19.08.13, 00:54
        Co dziwnie,nie ma go nie na oslej,a nie na BW .
        Widac kazde wspomnienie o Izraelu wylatuje w kosmos.Nawet linki do zydowskiej prasy ci cholerni antysemici z GW nie szanuja.

Ewa,co do samego tematu . Wspominalem wiele razy,ze w USA sa dwie sily,jedna proizraelska,a druga jest przeciwko temu panstwu.Wiele wskazuje na to,ze Obama do przyjaciol Izraela nie nalezy,dla tego Izrael swoi kroki z Bialym Domem nie konsultuje,zreszta i po co? Przeciez maja powazniejszych doradcow,niz moj afroamerykanski przyjaciel.A on w Izraelu juz od dawno ma przerabano.Co dziwne,amerykanskie Zydzi w wiekszosci glosowali na niego i to juz po tym,jak w Izraelu na nim postawili krzyzyk.To by podtwierdzalo moi slowa o tym,ze Zydzi w Ameryce i Zydzi w Izraelu,maja inne interesy.
        • eva15 Re: A ja i nie zauwazylem,ze watek wylecial. 19.08.13, 01:11
          Naturalnie, że Zydzi jak każdy naród nie są monolitem. Nie są nim nawet w Izraelu, a co dopiero rozsiani po różnych krajach świata.
          Ciekawe, jak to się odbije na wydarzeniach na Bl. Wschodzie, choć z drugiej strony sądzę, że w sytuacjach szczególnie ważnych i krytycznych, Zydzi potrafią się skonsolidować. Natomiast "goje" to zlepek różnych narodów, religii, tradycji...
          • igor_uk Re: A ja i nie zauwazylem,ze watek wylecial. 19.08.13, 01:21
            Zle to wrozy Egiptu,moze okazac sie,ze dzieki temu wpadnie w lapska Putina:-)
            Jak wsrod Arabow roznie sie wiesc,ze egipska armia wespol z Zydami obalila rzad islamistow,to u Arabow Egipt bedzie miec przeroabano.Zachod,naciskany przez opinie publiczna rowniez nie moze stac w stronie i nie reagowac na masowe protesty i strzeelanie do tlumu. Na zachodzie bedzie co raz wiecej obrazkow ,na ktorych bedzie widac setki zabitych .Zreszta UE juz oglosila,ze wprowadzi zmiany w stosunkach z Egiptem.Z kolei wladze Egiptu wyprzedzajac Zachod,oglosili:
            " Египетcкие влacти мoгyт рaccмoтреть вoпрoc o целеcooбрaзнocти пoлyчения cтрaнoй зaрyбежнoй пoмoщи и зaявляют, чтo не пoзвoлят инocтрaнным гocyдaрcтвaм вмешивaтьcя в cвoи внyтренние делa.

"Тo, чтo прoиcхoдит в Египте, этo делo Египтa. Мы oтвергaем пoпытки вoвлечь в oбcyждение этoй прoблемы зaрyбежные гocyдaрcтвa. Этo лишь приведет к еще бoльшей пoляризaции, нaпряженнocти и зaтoрмoзит нaциoнaльнoе примирение", - зaявил в вocкреcенье миниcтр инocтрaнных дел Египтa Нaбиль Фaхми.

Он тaкже oтреaгирoвaл нa зaявления рядa зaпaдных гocyдaрcтв o нaмерении переcмoтреть выделяемyю Кaирy пoмoщь. Пo cлoвaм Фaхми, "в Кaире выcoкo ценят предocтaвляемyю емy нa прoтяжении мнoгих лет пoмoщь, oтметив, oднaкo, чтo этo не "беcкoрыcтные пoдaрки".

"Мы пoпрocили cпециaлиcтoв, чтoбы oни cерьезнo и пo cпрaведливocти изyчили целеcooбрaзнocть тoй пoмoщи, кoтoрyю пoлyчaет нaшa cтрaнa..., египетcкoе дocтoинcтвo и ценнocти непoкoлебимы", - дoбaвил миниcтр.

Стрaны Зaпaдa пoдвергли резкoй критике дейcтвия влacтей Египтa, в чacтнocти, рaзгoны митингoв и демoнcтрaций в Кaире и дрyгих прoвинциях cтрaны, coпрoвoждaвшиеcя жертвaми и aреcтaми.

В Еврocoюзе в вocкреcенье зaявили, чтo в ближaйшие дни плaнирyют переcмoтреть oтнoшения c Египтoм, a рaнее прези
            • igor_uk link nie zmiesccil sie:-) 19.08.13, 01:22
              pda.1prime.ru/0/%7B48130D56-0804-11E3-80A6-78FC04245505%7D.uif
    • wojciech.2345 Białoruś - lider wzrostu cen 19.08.13, 01:54
      Przypomnijmy, że w 2011 r Białoruś zanotowała najwyższy wzrost cen w cywilizowanym świecie (108,7 proc.).

www.ekonomia.rp.pl/artykul/706205,1039753-Bialorus-ma-najwyzsza-inflacje.html
    • felusiak1 postsowiecka podłość 19.08.13, 02:01
      czyli zwykla podłość rosyjskiego komsomolca i komsomołki z bazaru w polsce.
      • igor_uk felus,czasami wydaje sie. 19.08.13, 02:16
        Ze jestes nie tylko glupi,a i zwykla swolocz.
      • igor_uk Gnida postzydowska. 19.08.13, 02:25
        nadajesz z Panstwa,ktore naklada sankcje gospodarcze na kazdy kraj,ktory osmielil sie prowadzic niezalezna polityke od was.Jak by na miejscu Rosji okazali sie USA,to by Janukowicz juz by dawno zawisl ,jak Sadam,lub podielil los Kaddafiego.Ewentualnie wsadzili by wy go do wiezienia,jak prezydenta panamy w swoim czasie.
        Kto by kto,ale nie ty i twoje panstwo,rzadzone przez rzydkow,moze oceniac dzialania Rosji .
        • felusiak1 nu durak ty igor, durak 19.08.13, 03:07
          ile w tobie podłości i zwykłaj bolszewickiej zawiści.
          reagujesz w typowo bolszwicki sposób. nic dziwnego, że rosji nikt nie wierzy.
          dzisiaj jes tcacy a jutro pod byle pretekstem nakłada się sankcje.
          i co ma mój kraj rzadzony przez "rzydków" do rzeczy?
          mam prawo do swobody wypowiedzi i w wyniku tego mogę oceniać kazde działanie rosji tak jak ty masz prawo oceniać działania usa.
          czy janukowicz zawisłby tak jak castro i chavez i morales i koreański kim albo irański mułła?
          nie truj doopy sorokin.
          • 5magna Re: nu durak ty igor, durak 19.08.13, 03:13

felus sie zadusil wlasnym kalem.... Myslalem ze madrzejszy.
          • igor_uk felus,durakom okazal sie ty,niestety. 19.08.13, 15:46
            jak by nie poleniles sie i otworzyles zalonkowane linki,to by wtedy domyslilby sie o co chodzi.
            Gaz.wyborcza po raz kolejny robi ze swoich czytelnikow idiotow i wlasnie tego dotyczy ten watek.Ty ze,zauwazywszy dwa naszych wpisa z Ewa,rzuciles sie,jak ten kundelek,nam pod nogi.

Po rosyjsku :
            Рoccийcкaя cтoрoнa гoтoвитcя к yжеcтoчению тaмoженнoгo aдминиcтрирoвaния нa тoт cлyчaй, еcли Укрaинa пoдпишет coглaшение oб accoциaции c ЕС, cooбщил coветник президентa РФ Сергей Глaзьев.

Po polsku:
            Doradca prezydenta Rosji ds. gospodarczych Siergiej Głazjew przyznał, że zaostrzenie przez stronę rosyjską kontroli towarów z Ukrainy ma zniechęcić Kijów do podpisania umowy o stowarzyszeniu z Unią Europejską.

I tak ze wszystkim.

p.s.felus,milosc jest slepa .Nadal cie lubie :-)
            • igor_uk Felus,co do twojej nowej Ojczyzny. 19.08.13, 22:23
              To Amerykanie stali za irańskim przewrotem w 1953 roku. CIA odtajnia dokumenty
              I zapewniam Ciebie,ze kiedys kazdy przewrot na swiecie odnajdzie swojego ojca ,imie ktoremu USA :-)
          • eva15 Ha, ha, feluś, to ci się udało, bystrzaku! 19.08.13, 23:01
            felusiak1 napisał:

> mam prawo do swobody wypowiedzi i w wyniku tego mogę oceniać kazde działanie rosji (..)

Genialne! Masz prawo do krytyki przeciwnika, to niebywała wolność! :-)))

Ale gdybyś krytykował działania USA musiałbyś zwiewać z kraju jak Snowden. No chyba, że postanowiłbyś dokonać żywota w w US-pierdlu, albo zakończyć go na krzesełku ełektrycznym lub skutkiem zastrzyku.

Masz stalinowskie poczucie humoru. Kiedyś w PRL był taki dowcip, jak to człowiek radziecki chwali się zagraniczynm kolegom, że w ZSRR jest pełna wolność i on może głośno krytykować USA. NIC mu za to nie grozi!
            • igor_uk felus na tym watku juz nie udzieli sie. 20.08.13, 15:15
              on stosuje czasami taka metode -wejdzie do pokoju,pierdnie i szybciutko ucieka.
              Wlasnie tak bylo w tym watku.
              • wojciech.2345 Re: felus na tym watku juz nie udzieli sie. 20.08.13, 15:18
                Felusiak robi Wam kuku jak chce i kiedy chce.
                Nie doceniałem go kiedyś.
        • bywszy1 Re: Gnida postzydowska.+ 19.08.13, 08:51

znowu gnida parchata kacapska dala glos.
          I co upowaznia parszywego wanke biezrodnego do wypowiadania sie co do mozliwosci rzydkow w ocenie dzialania Panstwa Rosyjskiego?
      • eva15 Re: postsowiecka podłość 19.08.13, 23:06
        felusiak1 napisał:

> czyli zwykla podłość rosyjskiego komsomolca i komsomołki z bazaru w polsce.

A konkretnie , co cię tak zabolało? Ze FAZ napisał, że Izrael kooperuje z juntą egipską?
        • kaszebe12 Odrobina szczerosci... 20.08.13, 10:13
          "Jestem na wiecznosc zwiazany ze wspolnota zydowska i Izraelem" -czyja to publiczna deklaracja ?
          • wojciech.2345 Re: Odrobina szczerosci... 20.08.13, 15:05
            kaszebe12 napisał:
            > "Jestem na wiecznosc zwiazany ze wspolnota zydowska i Izraelem" -czyja to publi
            > czna deklaracja ?
            ---------------
            Stalina?
            On stworzył Izrael.
    • wojciech.2345 bezdomni do łagrów 20.08.13, 15:47
      Deputowany Jednej Rosji - partii Władimira Putina - ma pomysł, jak „pozbyć się” problemu bezdomnych. Witalij Mołonow chce ich przesiedlić do opuszczonych kołchozów, a tam poddać systemowi stałego monitoringu i dozoru.

niezalezna.pl/45012-rosja-bezdomni-do-lagrow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka