Dodaj do ulubionych

Moscow Times - problemy Edzia w Rosji

20.08.13, 07:09
www.themoscowtimes.com/opinion/article/snowden-tests-putins-machiavellianism/484763.html
Rosyjskie pismo zastanawia sie nad przyszloscia Edzia w Rosji. Dalczegutin czekal tak dlugo zeby mu dac azyl, czy Edziu podporzadkuje sie dyscyplinie nowego panstwa ? Moscow times nalezy do krytykow Putina, dlatego maluje czarna przyszlosc dla tego uchodzcy.

In Soviet times, defectors would simply disappear behind the walls of Soviet censorship. But contemporary Russia is a much more open society, and it would be very difficult to cut Snowden off from the outside world short of arresting him.

Baring some radical change in the political climate in Moscow, Snowden's problematic relationship with the intrusive modern state may be only just beginning.

Obserwuj wątek
    • przyjacielameryki Re: Moscow Times - problemy Edzia w Rosji 20.08.13, 10:14
      Snowden zachował się jak dziecko we mgle. Ujawnił tajne informacje bo widział nieprawidłowości a powiedzmy, że dla niego demokracja i państwo prawa to świętość więc zareagował bo młody i głupi. W Rosji znalazł się trochę przypadkowo(pierwsza wycieczka była do Hong Kongu) a ta wykorzystała kłopot młodego głupiego dając mu azyl. Młody człowiek walczy o prawo, walczy powiedzmy z jakimiś nadużyciami(chociaż to szpiegowanie, inwigilowanie robi każde państwo a ograniczają je tylko i wyłącznie możliwości techniczne) ale w końcu otrzymuje ochronę i wsparcie państwa niedemokratycznego które nie ma nic wspólnego z państwem prawa, które masowo łamie prawa człowieka, państwo gdzie się morduje bądz katuje dziennikarzy krytykujących Kreml, a sędzia w ważnych sprawach tylko odczytuje wyrok napisany na Kremlu . . . . . . . etc! Czy to nie zakrawa na totalną kpinę i ironię? Jak ten młody głupi czuje się obecnie? Ten gigantyczny kac będzie już mu towarzyszył do końca życia ale to jego wybór

Ps. Mnie zupełnie nie przeszkadza, szpiegowanie, inwigilowanie jeżeli to służy naszemu bezpieczeństwu. Jeżeli jestem uczciwy i nie mam niczego na sumieniu nie przeszkadza mi sprawdzanie np. mojej poczty elektronicznej, sms-ów, . . . . . . Żyjemy w czasach bezwzględnej walki z terroryzmem, walki z obroną naszych zachodnich wartości, naszej cywilizacji. Jesteśmy atakowani, mordowani, napadani, . . . . . . ! Jak mamy się bronić do cholery? To wszelkiej maści badziewie korzysta z naszych wartości, naszej wolności, demokracji, prawa i zdobyczy cywilizacyjnych żeby nas w końcu wykończyć. Na co liczą ci sklerotyczni przywódcy starej Europy????
      Ameryka jako jedyna w świecie zachodnim idealnie definiuje i odczytuje zagrożenia ze strony tego wszelkiego badziewia i jako jedyna potrafi skutecznie je niwelować. Europa zamiast marudzić i tarzać się w tej własnej głupocie i impotencji powinna zdecydowanie dołączyć do USA(również poprzez zwiększenie środków na uzbrojenie armii).
      Rzygać mi się chce jak czytam o kolejnych śledztwach w sprawie tzw. więzień CIA w Polsce, na Litwie czy w Rumunii. To już chyba nie skleroza a Alzheimer u tych niektórych przywódców, . . . . . . . . . . . . .?
      • misterpee Re: rzygac sie chce przyjacielowi Ameryki 20.08.13, 17:01
        Tez mu sie chcialo kiedy pisali o obozach wypoczynkowych w Auschwitz, o korekcyjnych obozach pracy w czasie komuny. Tez za komuny byla inwigilacja, to kazdemu obywaTELU NIE PRZESZKADZALAO PONIEWAZ walczono wtedy z imperialistami i rewanzystami. Wtedy tez na Liubliance i innych panstwach bloku gineli ludzie. Dzis uczciwy dziennikarz nie ginie, i rzygac sie chce kiedy sie slyszy o AbuGhraib i M. Hastings, albo nawet o Lepperze. Przyjacielameryki jest szczery !
      • berek_p Re: Moscow Times - problemy Edzia w Rosji 21.08.13, 22:57
        przyjacielameryki jesteś h.jem i d.bilem i my polacy takiego scierwa nie potrzebujemy.Wsiadaj na parowiec i wracaj tam skąd przybyłeś,do USA.
        Murzyni którzy lubią chłopców już czekają na ciebie,oni wiedzą gdzie i jak ci zajrzeć aby później zrobić dobrze.
        wg gentelmena przyjaciela z hameryki Snowden powinien wrócić do USA i ucieszyć się na wyrok 32 lata więzienia,jak Manning.

• kylax1 Brazylia przynajmniej dba o własnych obywateli 20.08.13, 17:17
      w przeciwieństwie do takiej Australii, która wręcz chciała wydać Assange'a Amerykanom, pomimo że nie złamał żadnego australijskiego prawa.

Niemcy z kolei nawet nie zająknęły się w sprawie ich obywatela Kima Dotcom'a.

Viva Brasil :)
    • wojciech.2345 Re: Moscow Times - problemy Edzia w Rosji 20.08.13, 17:55
      Gdyby ten Edziu miał maturę, to może nie podejmowałby
      tak "mądrych" decyzji.

Będzie doił renifery.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka