Dodaj do ulubionych

Europejska stolica kultury...

01.09.13, 14:20
-W tym roku jest nia Marsylia , typowe "europejskie" miasto , przy ktorym Chicago lat prohibicji wydaje sie byc ogrodkiem jordanowskim.-Od kilku lat mordy i strzelaniny staly sie chlebem powszednim tego "europejskiego" miasta.-Wczoraj znowu arabowie sie rozliczali przy pomocy kalaszy w samym centrum miasta.... tym razem "tylko" kilku rannych.
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: Europejska stolica kultury... 01.09.13, 14:32
      kaszebe12 napisał:
      >Wczoraj znowu arabowie sie rozliczali przy pomocy kalaszy ....
      ----------------
      Język "kałaszy," to język Matuszki.
      • kaszebe12 Re: Europejska stolica kultury... 01.09.13, 14:57
        Wojtusiu...nie uwazasz , ze czas najwyzszy skonsultowac ? -Moge zrozumiec Kowalskiego , ktory wszedzie i we wszystkim widzi d...e , ale zeby wszystko kojarzyc z Rosja , nawet arabow z Marsylii...
        • wojciech.2345 Re: Europejska stolica kultury... 01.09.13, 15:12
          Swoją myśl wyartykułowałeś via "kałasze."
          To nie mój problem.
          Ja tylko to zauważyłem.

Poniał?
          • polski_francuz Bez rusycyzmow 01.09.13, 15:32
            bitte Wojciechu.

Capito brzmi lepiej niz panial...

PF
    • brat_ramzesa Re: Europejska stolica kultury... 01.09.13, 14:33
      Potwierdzam , bylem i widzialem.glowne ulice w miare czyste ale wystarczy lekko odbic by zobaczyc w calej okazalosci smrod szczochow, winska, wrzaski, syf, buractwo imigrancjkie sie panoszy coraz smielej
      • kaszebe12 Re: Europejska stolica kultury... 01.09.13, 15:02
        -Wyglad zachodniojewropejskich miast jest dosyc podobny , ale europejska stolica kultury jest o tyle szczegolna , ze tam trup sciele sie nadzwyczaj gesto.-Francuscy forumowicze sugeruja nawet panu Prezydentowi rezygnacje z interwencji w Syrii na rzecz interwencji w Marsylii.
      • 1blueelvic Inna kultura, inna ... 01.09.13, 15:24
        cywilizacja ... Ona ma w doopie tradycje, historie i obyczajowosc.

Swiat spokojnie spi i sni ...
    • 1blueelvic Jest takie miejsce ... 01.09.13, 15:28
      i to calkiem blisko Ciebie, gdzie Swiat jest inny i pogoda ducha malowany kazdy dzien.

Jedynym mankamentem jest tylko to, ze pozniej trzeba wracac do rzeczywistosci.
      • kaszebe12 Re: Jest takie miejsce ... 01.09.13, 15:44
        No wlasnie ! - Jak bylo , blue ? -Przybylo "czerwonych" krwinek , he,he ?
        • 1blueelvic Mimo nienajlepszej pogody ... 01.09.13, 16:18
          bylo swietnie ... co ja mowie, bylo rewelacyjnie. Minie zapewne wiele dni zanim przyjde do siebie. Musze te przezycia sobie spokojnie poukladac.

Calkowity relax, zadnych gazet, ipadow ... tylko organoleptyczne doznania.

Doswiadczenie zycia. Bylem tak zauroczony, ze odwiedzilem nawet dwa biura handlu nieruchomosciami w Buaene celem ewentualnego kupna nieruchomosci.
          • polski_francuz Re: Mimo nienajlepszej pogody ... 01.09.13, 17:28
            Beaune pewnikiem...troche blisko do autostrad jak dla mnie. Ale moze to i zaleta.

PF
            • 1blueelvic No, niby tak ... 01.09.13, 18:37
              Z drugiej strony mamy kraine Wielkich Win, ktorej te krzyzujace sie autostrady nie przeszkadzaja.

Beaune to stolica burgundzkich win, a temat komunikacji i wszystkich niuansow z tym zwiazanych "ulecial" w zapomnienie ... Liczyly sie tylko li i wylacznie doznania duchowe zwiazanez jadlem i winem.

Burgundia jest wielka i basta!
              • polski_francuz Burgundia 01.09.13, 18:47
                jest ladna nie przecze. Ja, osobiscie, wole Limousin z lasami i jeziorkami. Ale, faktycznie, jak sie lubi podjesc i wypic Burgunda to dobry wybor. Paryzanie kupuja tam domy letniskowe.

Zanim jednak sam kupisz dom letniskowy wez i przez 2-3 lata spedz 3-tygodniowe wakacje w Burgundii by poznac lepiej zycie tam. Poszukac tez mozesz na internecie wynajem ladnych willi z basenem i dobrym wyposazeniem.

I zacznij sie szkolic we francuskim. Przyda Ci sie tam:)

PF
                • 1blueelvic To byly tylko wakacje ... 01.09.13, 18:52
                  Musze nabrac wiekszego dystansu. Jedne jest pewne: Burgundia mnie po prostu zauroczyla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka