Dodaj do ulubionych

Czy cos podobnego mozliwe jest w Europie?

15.09.13, 20:55
Rosyjskie siatkarki wygrali mistrzostwa Europy 2013,samo w sobie mnie to zbyt nie zainteresowalo,coz byli lepsi,to i wygrali .Bardziej mnie zainteresowal jeden komentarz,ktory przeczytalem pod ta informacja:
" M.R 00:57
Мoлoдцы...девчoнки мы любим вac!!! Тyркмены зa вac yрaaaaaaaa... "

( Zuch dziewczyny ...my kochamy was!!! Tyrkmeny za was hurraaaa.."
Wiecej :
sport.mail.ru/news/volleyball/14767343/comments/?page=2
W zwiazku z tym mam pytanie do tych,kto tym tematem interesuje sie.
Czy byl by mozliwy podobny wpis,jakby jakies zespol z Europy zachodniej wygral mistrzostwa?
Powiedzmy jakis Kurd napisal,na wiesc o wygranej Niemiec:
"Zuch dziewczyny,my kochamy Was.Kurdowie za was hurraaaa"

--
===================
Wody w usta nabiera zwykle ten, kto źle pływa w potoku słów.
Obserwuj wątek
    • darekvtb Re: Czy cos podobnego mozliwe jest w Europie? 15.09.13, 21:13
      Moge pokazac to, co mnie spotkalo w samym centrum UE:
      Ta baba w czarnym stroju obslugiwala mnie w barze.
      Mialo to miejsce w centrum Bruxeli. Robilem zdjecie skrycie - zeby nie dostac w morde za "obraze uczuc religijnych".
      Baba jest ubrana w czarna suknie ktora ukrywa cale cialo za wyjatkiem owala twarzy.
      W ciagu ostatnich 8 lat NIGDY i NIGDZIE w Moskwie mnie NIKT nie obslugiwal w takim stroju, nie baczac na to, ze pracuje tutaj kilka milionow emigrantow z jakoby "muzulmanskich" krajow Azji centralnej (Uzbekistanu, Tadzykistanu i Kirgistanu).
      Zdazalo mi sie widziec na ulicach mlodych chlopakow (Uzbekow lub Tadzykow) w koszulkach z wielkim napisem "Рoccия". Oni identyfikuja sie z Rosja. Sa mentalnie, kulturowo i ekonomicznie zwiazani z Rosja.
      • igor_uk darek,jak by Cie nie znalm. 15.09.13, 21:20
        To by pomyslalem,ze opowidasz bajki. Bo ze slow borrata wynika cos innego.
        • darekvtb Re: darek,jak by Cie nie znalm. 15.09.13, 21:30
          Doceniam ironie.. :-)))

Przed godzina wracalem trolejbusem z basenu. Przede mna siedziala mloda azjatka (Uzbeczka lub Tadzycka - rozmawiala przez telefon). Byla w wysokich skorzanych kozaczkach na szpilkach (jakies 10 cm), obcislych dzinsach, krociutkiej modnej skorzanej kortce i w wieczorowym makijazu. Na przystanku wsiadl jej chlopak (widac ze tez z Azji centralnej), podszedl do niej i sie pocalowali.

A teraz pytanie za 100 pkt. - czy ma cos wspolnego ta muzulmanka z Brukseli z ta z Moskwy? Prawdopodobnie tylko to, ze obie uwazaja sie za wyznawcow Allaha..
          • igor_uk Darek,opowiadasz niestworzone rzeczy! 15.09.13, 21:36
            Przeciez nikt,kto zna muzulmanow z Paryza,czy Londynu,w twoj slowa nie uwierzy.
            owszem,tu nie wszystkie muzulmanki chodza w hidzabie ,ale zeby w obcislych spodniach,a do tego pocalunek w publicznym miescie?!
            Przeciez to w glowie nie miesci sie.
            Chociaz i mnie w glowie nie miesci sie,zeby jakis muzulmanin mogl napisac o Angielkach to,co Turmen napisal o Rosjankach.
            Moze,jednak,ponad 70 lat wladzy radzieckiej cos zmienilo w ich mentalnosci?
            • romrus Re: Darek,opowiadasz niestworzone rzeczy! 15.09.13, 22:23
              igor_uk napisał:
              > Przeciez nikt,kto zna muzulmanow z Paryza,czy Londynu,w twoj slowa nie uwierzy.
              > owszem,tu nie wszystkie muzulmanki chodza w hidzabie ,ale zeby w obcislych spodniach,a do tego pocalunek w publicznym miescie?!
              > Przeciez to w glowie nie miesci sie.
              > Chociaz i mnie w glowie nie miesci sie,zeby jakis muzulmanin mogl napisac o Angielkach to,co Turmen napisal o Rosjankach.
              > Moze,jednak,ponad 70 lat wladzy radzieckiej cos zmienilo w ich mentalnosci?

Polecam ksiazke mieszkajacego w Rosji Francuza Aleksandra Latsy " Мифы o Рoccии. От Грoзнoгo дo Пyтинa. Мы глaзaми инocтрaнцев!"

Jest ogolnie bardzo czekawa, a co dotyczy stosunkow z Muzulamanami - rozdzial "Один день в Кaзaни. «Bez Buldэrabэz! (We can!)».

Ogolny sens:
              "Пocмoтри, в Кaзaни еcть иcлaмcкий центр, деcятки мечетей, мнoжеcтвo прaвocлaвных хрaмoв, кaтoличеcких, прoтеcтaнтcких церквей, cинaгoги, центр кришнaитoв и дaже хрaм бaхaи! У нac челoвек в первyю oчередь тaтaрин и рoccиянин, a тoлькo пoтoм — мycyльмaнин. Этo oзнaчaет, чтo тaтaрин пoддерживaет cпoртивнyю кoмaндy Рoccии и рoccийcкий флaг, a не фрaнцyзcких aрaбoв. Вы, фрaнцyзы, гoвoрите o мyльтикyльтyрнocти, нo не coглacны cмoтреть нa девyшек в хиджaбaх, и y вac вoзникли прoблемы c иммигрaнтaми. Тем не менее в вaшей фyтбoльнoй кoмaнде — тoлькo иммигрaнты, a единcтвенный кoреннoй фрaнцyз принял иcлaм. Этo cтрaннo, не тaк ли?"

Poczytac mozna tu:
              4itaem.com/book/mifyi_o_rossii_ot_groznogo_do_putina_myi_glazami_inostrantsev-424566
              A to jego blog:
              alexandrelatsa.ru/
              • igor_uk Dzieki,romrus. 16.09.13, 17:42
                Bardzo ciekawy tekst.
      • jk2007 Darek, niestety masz racje 18.09.13, 18:49
        fotka
        esquire.ru/potd/09092013
        darekvtb napisał:
        > Zdazalo mi sie widziec na ulicach mlodych chlopakow (Uzbekow lub Tadzykow) w koszulkach z wielkim napisem "Рoccия". Oni identyfikuja sie z Rosja. Sa mentalnie, kulturowo i ekonomicznie zwiazani z Rosja.
    • darekvtb Re: Czy cos podobnego mozliwe jest w Europie? 16.09.13, 08:34
      Pozwole sobie przytoczyc jeszcze jeden przyklad w temacie "identyfikacji" emigrantow z "nowa ojczyzna".
      Latem goscilem u siebie moja kolezanke ze studiow. Mieszka od 10 lat w Niemczech. W firmie gdzie ona pracuje, jest zatrudnionych kilku Polakow (rowniez mieszkajacych w Niemczech).
      Ona mi opowiedziala ze to grono Polakow zupelnie sie nie identyfikuje z nowa ojczyzna: kiedy ogladaja jakiekolwiek zawody sportowe, zawsze kibicuja przeciwnikom Niemcom. Nawet jak to mecz Niemcy-Gabon, to tez kibicuja Gabonowi! - z zasady ze zawsze trzeba byc przeciwko Niemcowi (nawet jak Niemiec im placi pensje!).

Tacy to sa Polacy na emigracji.. :-)))
      • walgierz Re: Czy cos podobnego mozliwe jest w Europie? 16.09.13, 10:27
        ...jakie piękne rosyjskie multkulti my mieliśmy podobne aż do rozbiorów, a nawet prawie do czasu jak przyleźli stalinowscy kacapy i hitlerowscy nimcy.

pl.wikipedia.org/wiki/Tomasz_Padurra
        Potomek rodziny szlacheckiej herbu Sas, pochodzenia ruskiego, w której panowała silna atmosfera polskiego patriotyzmu. Absolwent Liceum Krzemienieckiego. Zwolennik wspólnej walki o niepodległość Polaków i Rusinów, oraz zwolennik integracji Kresów z Polską.

Polski przebój narodowy wyżej autor:

"Hej, tam gdzieś znad czarnej wody
        Wsiada na koń kozak młody,
        Czule żegna się z dziewczyną,
        Jeszcze czulej z Ukrainą.

Żal, żal, za dziewczyną,
        Za zieloną Ukrainą,
        Żal, żal, żal za nimi,
        Za łąkami zielonymi.
        ....
        Hej, hej, hej sokoły...

....
        Wina, wina, wina, dajcie,
        A jak umrę pochowajcie
        Na zielonej Ukrainie
        Przy kochanej mej dziewczynie.
        "

Prawie pa polski.

"Laszok hoży, Laszok myły,
        Pidu z laszkom do mohyły...
        W Laszka szabla, w Laszka wusy,
        Ne żal meni pohlanut’sia,
        W Laszka oczko czorneńkoje,
        W Laszka tiło biłeńkoje.
        Czysto ohoływ sia,
        W żupan wystrojił sia,
        Guzy jemu w kontusza,
        Mij Laszok, moja dusza..."
      • igor_uk To,akurat, i bez Ciebie wiem,Darek. 16.09.13, 17:51
        Polace w UK,w znakomitej wiekszosci, z calego serca nienawidza Anglikow,uwazajac ich za glupich,leniwych,brudasow i w ogole nie zaslugujacych na zadne dobre slowo.Kibicuja Anglikom tylko wtedy,kiedy obstawili wynik na wygrana.

p.s. Ciekawo,czy a74-7 rowniez to zauwazyla.
      • malkontent6 Re: Czy cos podobnego mozliwe jest w Europie? 16.09.13, 18:44
        A ty komu kibicujesz - Polsce czy Rosji? :)
        • igor_uk Re: Czy cos podobnego mozliwe jest w Europie? 18.09.13, 17:35
          Zawsze w takich przypadkach mowie,ze jaki by wynik nie byl-wygraja i tak nasi :-)
      • kylax1 Nie Polacy, tylko zapita żulernia. 18.09.13, 17:28
        W Polsce jest pewien odsetek populacji, który zna jedynie "Zenek ku... daj jabola". I to jest tego typu szczep.

Jednak to mniejszość.
        • igor_uk kylax. 18.09.13, 17:42
          Tacy nie jada na saksy,oni nadal stoja pod sklepem i prosza o pare grosze na winko.
          Czy potrafisz napisac cos sensownego?
          • kylax1 Właśnie tacy często jeżdżą za granicę. 18.09.13, 17:52
            Bo w Polsce nie mogą dać sobie rady. Większość Polaków taka nie jest, tylko ci akurat nie rzucają się w oczy, jak zapite Zenki.
            • igor_uk kylax,daj spokoj. 18.09.13, 17:56
              Za granice jada tylko ci ludzi,ktore czegos chca osiagnac w swoim zyciu,chociaz by tylko w planie materialnym.Ci,o ktorych ty piszesz,za granice na zarobki nie jezdza,oni maja eldorado w Polsce :-)
              • kylax1 Jeżdżą, jeżdżą. 18.09.13, 23:47
                Widuję trochę menelstwa polskiego w zachodniej Europie. Emigracja daje im więcej kasy na dalsze chlanie i narzekanie. Paradoks, ale spróbuj zrozumieć menela...

Problem z Tobą igor jest taki, że starasz się przedstawić wszystkich Polaków, jako tępych prymitywów (zgodnie z kremlowską propagandą). A na to zgody być nie może.
                • igor_uk kylax,bredzisz. 18.09.13, 23:52
                  Polace sa,jak najbardziej,normalni ludzi,a to ze nie lubia rdzennej ludnosci krajow,do ktorych wyemigrowali,wynika z polskiego charakteru,a szczegolnie z jednej cechy -HONOR Polaka.
                  Jak masz chociaz by odrobine rozumu,to powinies zrozumiec o co mnie chodzi.
                  • kylax1 To nie honor. To cecha konserwatystów. 19.09.13, 00:00
                    Polacy są w znacznej części religijni i konserwatywni (nie wszyscy np. ja). Dlatego część społeczeństwa (ta menelska) nie lubi liberalnego Zachodu, traktując go jako dojną krowę i nic poza tym.

Przecież katolyk z Podkarpacia nie może zaakceptować, że kobieta ma równe prawa, ludzie homo mogą zawierać małżeństwa, a czarne dziecko chodzi do szkoły razem z białymi.

Ci ludzie dobrze czują się w swoich katolyckich miasteczkach.

Dokładnie taki sam mechanizm działa w przypadku Rosjan, Białorusinów, Litwinów, Ukraińców itd. Tam też wśród części emigracji działa podobny mechanizm.
                    • igor_uk Nie znasz Polakow,kylax :-) 19.09.13, 00:07
                      Przyczyna tego,ze Polace nie lubia rdzennej ludzkosci,polega na tym,ze oni w taki sposob kompensuja sobie swoej falszywe poczucie nizszosci.To cos w rodzaju - owszem,wy bogatsi,ale ja madrzeszy :-) .
                      • kylax1 W przeciwieństwie do Ciebie, ja w Polsce mieszkam. 19.09.13, 15:29
                        Masz rację, że niektórzy Polacy cierpią na kompleks niższości, połączony z konserwatywną niechęcią do krajów liberalnych.

Ale to jest mniejszość, tyle że głośna i upierdliwa, dlatego tak rzucają się w oczy np. na Wyspach.
                        • igor_uk A wiesz,ze z boku zawsze lepiej widac :-) 19.09.13, 18:46
                          Ty,kylax,piszesz o Polakach,ktore mieszkaja w Polsce ,a mowa o tych,ktore mieszkaja za granica.
                          Wez naprzyklad takiego jednego jk2007.On twierdzi,ze jest Polakiem z pochodzenia,ale mieszka w Rosji.
                          Zwroc uwage na to,co on zawsze pisze o Rosji i Rosjanach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka