Dodaj do ulubionych

Moskiewska propagandowa szczekaczka zakazana :)

17.10.13, 16:57
Wileński sąd okręgowy zakazał wczoraj transmisji na Litwie kanału rosyjskiej telewizji. Wojna informacyjna to niejedyne starcie Litwy z Rosją przed szczytem listopadowym Partnerstwa Wschodniego w Wilnie.

Drugie Moskwa toczy z Wilnem w produkcji mlecznej. Rosyjski sanepid, znany z nakładania embarga na mięso z Polski czy wino z Mołdawii, w czasie gdy kraje te miały na pieńku z Moskwą, uderzył w szczególnie ważny dla Litwy eksport serów i innych produktów mlecznych.

Wczoraj w obronie Litwy wystąpił znany brytyjski dziennikarz z tygodnika „The Economist” Edward Lucas. Na portalach społecznościowych nawołuje Brytyjczyków do kupowania litewskich serów.

– Mieszkałem na Litwie, gdy Moskwa próbowała zablokować jej niepodległość. Teraz mocno popieram państwa bałtyckie w ich walce z presją i zastraszaniem ze strony Kremla. Myślę, że Rosjanie strzelą sobie samobója. Gdy zakazali importu gruzińskiego wina, Gruzini polepszyli jego jakość i zdobyli nowe rynki na Zachodzie. Mam nadzieję, że tak samo będzie z Litwą i jej produkcją mleczną. Byłem zachwycony, gdy Radosław Sikorski zapowiedział, że polskie MSZ zamówi z podobnego powodu mołdawskie brandy – wyjaśnił „Rz” Edward Lucas.
www.rp.pl/artykul/118801,1056795-Litwini-nie-obejrza--Rosjanie-nie-zjedza.html
Obserwuj wątek
    • przyjacielameryki Re: Moskiewska propagandowa szczekaczka zakazana 17.10.13, 18:12
      Brawo Litwa! Musimy wspólnie dać odpór nawałnicy chuligańskiej Rosji.

A ja tylko powtórzę. Chyba Bóg zesłał nam Putina na kierownika Rosji. Nikt lepiej i bardziej nie wpłynął na lepszą integrację europejską, wspólną politykę UE wobec Rosji, czy na budowanie świadomości narodowej Ukraińców jak Pan. płk.
    • j-k off topic - brandy - cognac... 17.10.13, 18:29
      Nie mam nic do moldawskich brandy - sa niezle (Bielyj Aist)

ale lepsze sa gruzinskie.
      a najlepsze ormianskie/armenskie
      (pisze o Wschodniej Europie - bez porownania z krajami UE).
    • wojciech.2345 Re: Moskiewska propagandowa szczekaczka zakazana 17.10.13, 18:37
      Jak powstaną gazoporty w krajach Bałtyckich i Polsce, trzeba
      z Rosją stosować taktykę "oko za oko, ząb za ząb."

Po prostu inaczej z nimi nie da się postępować.
      • j-k Litwini tez juz prawie maja... :) 17.10.13, 18:47
        wojciech.2345 napisał:
        > Jak powstaną gazoporty w krajach Bałtyckich i Polsce, trzeba
        > z Rosją stosować taktykę "oko za oko, ząb za ząb."

Litwini tez juz prawie maja :)
        Nie stac ich na budowe stalego gazoportu (jak Polske)
        - to wyczarterowali specjalistyczny statek,
        ktory bedzie pracowal jako gazoport i przycumuja go na redzie w Klajpedzie :)
        wyborcza.biz/biznes/1,100896,11282426,Litwa_zamowila_plywajacy_gazoport_u_Norwegow.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka