Dodaj do ulubionych

Ewa,cos dla Ciebie.

01.11.13, 20:56
pravo.gov.ru:8080/page.aspx?66034
A tu wszystko o zasilkach w Rosji:
www.rabota-bryanskobl.ru/App_Shared/WebParts/DataViewers/PopupDocument.aspx?docid=35621fd9-d254-4c77-9a9b-c9d510b9f191
Trzeba dodac to,ze status bezrobotnego uprawnia do wielu innch swiadczen,miedzy innym i dotacje na oplaty komunalne,ktore moga siegac 100% naleznosci.

Z tego co mozno przeczytac w prasie rosyjskiej ,wychodzi,ze prace tam nie moga znalezc tylko te,kto pracowac bardzo nie chce.

Tu masz wszystkie dane,odnosnie poziomu bezrobocia w Rosji:

yрoвень-безрaбoтицы.рф/
Zarejestrowac sie,jako bezrobotny,nie jest latwo.

www.czn-rostov.ru/index.php?id=70
При невoзмoжнocти предocтaвления oргaнaми cлyжбы зaнятocти пoдхoдящей рaбoты грaждaнaм в течение 10 дней co дня их региcтрaции в целях пoиcкa пoдхoдящей рaбoты эти грaждaне признaютcя безрaбoтными c первoгo дня предъявления yкaзaнных дoкyментoв.

--
===================
Wody w usta nabiera zwykle ten, kto źle pływa w potoku słów.
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Ewa,cos dla Ciebie. 01.11.13, 21:03
      Dzięki, Igor, poczytam to sobie, ale teraz muszę się na 30-40 minut oderwać od kompa.
    • igor_uk Ponownie link do poziomu bezrobocia. 01.11.13, 21:04
      yрoвень-безрaбoтицы.рф/
      • igor_uk Ewa,zwracam Twoja uwage. 01.11.13, 21:10
        forum.gazeta.pl/forum/w,50,147814343,147825006,Ewa_a_gdzie_sie_zapodzialo_moje_pytanie_do_ciebie_.html
        • ubiquitousghost88 Igruszka, jaki z ciebie dżentelmen?... 01.11.13, 21:23
          Powiedziała dama, że idzie na posiedzenie, to jej nie poganiaj!
          • igor_uk obludek. 01.11.13, 21:29
            Ale zauwaz,nie nawyzywal Ewe od polskich qrw,jak to lubisz robic ty.
            Tak co nie tobie,buraku,uczyc mnie kulturze.
            • ubiquitousghost88 Wstydź się Igor i przeproś Ewę... 02.11.13, 22:09
              ...że coś takiego w ogóle mogło ci przyjść do głowy...
              Ja Jej nie wyzywałem.
              Chodziło o myszkę i wyłącznie o nią, [b]a Bóg tak zrządził[/b], że ona okazała się być jowialną staruszką, która przyjęła moje przeprosiny.

Przypominasz mi tego młodego mnicha, który wytyka starszemu braciszkowi, że ośmielił się przenieść kobietę przez bród na rzece. Stary, jak się wkurzył, powiada do niego: "Bój się Boga, co ty wyrabiasz! Ja ją przeniosłem i zapomniałem, a ty ją cały dzień niesiesz!"
              • igor_uk Mnie nie ma za co przepraszac Ewe. 02.11.13, 22:16
                A tak,jak ty przeprosiles Pania Zofie,to zasluguje na gleboka analize psychologa.
                na tym koncze ,na jakis czas,wymiane zdan z toba.Zyj w przekonaniu,ze jestes genialny.
        • eva15 Re: Ewa,zwracam Twoja uwage. 01.11.13, 22:05
          Igor - ja tego nie wycięłam!:-)))
          • igor_uk Wiem o tym. 01.11.13, 22:10
            Ale odpowiedzi na zasadnicze pytanie nie znam nadal.
            Czy Jasiowie to wszystko przysnilo sie,czy rzeczywiscie w Niemcach nie ma zadnego prawnika,znajacego sie na prawie miedzynarodowym i Niemce zazali sprawdzenie dachu ambasady.
            • eva15 Re: Wiem o tym. 01.11.13, 22:18
              Jasio-głuptasio powtarza jakieś głupoty, pewnie za jakimś dziennikarzynom będącym kolejnym jasiem-głuptasiem.
              • eva15 Re: Wiem o tym. 01.11.13, 22:46
                sorry:

za jakimś dziennikarzyną.
    • pimpus18 Igor, pytanie: 01.11.13, 21:17
      Dlaczego nawet w Rosji nie mogą po prostu za robotę płacić, a zamiast tego płacą tam jakieś świadczenia?

Brakuje ludzi do pracy?
      • igor_uk Re: Igor, pytanie: 01.11.13, 21:27
        Pimpus,twoje pytanie jest dosc dziwne. W Rosji oficjalnie nie moga znalezc prace blisko 6% ludzi ,zdatnych do pracy.Czemu tak dzieje sie,jest zagadka,poniewaz miliony emigrantow nie maja zadnych problemow ze znalezieniem pracy w Rosji.
        Dla tego Twoje pytanie powinno bylo by brzmiec tak :Dla czego w Rosji placa zasilek po bezrobociu,o ile w niej brakuje rak do pracy?
        • pimpus18 Re: Igor, pytanie: 01.11.13, 21:30
          6% szuka pracy, a nie może jej znaleźć?

Dobrze zrozumiałem?
          • 5magna Re: Igor, pytanie: 01.11.13, 21:31
            news.goldseek.com/GoldenJackass/1383336180.php
            • pimpus18 Re: Igor, pytanie: 01.11.13, 21:35
              I dlatego Wipler tak chleje?
          • igor_uk Re: Igor, pytanie: 01.11.13, 21:33
            Nie ,Pimpus.6% jest zarejestrowano,jako bezrobotni.Biorac pod uwage fakt,ze w Rosji prace znajduje kazdy,kto tego chce.Powinno ich nazywac nie bezrobotnymi,a tylko niechcacymi pracowac.
            p.s. Jestem pewien tego,ze zdecydowana wiekszosc z nich pracuje,tylko na czarno.
            • pimpus18 Re: Igor, pytanie: 01.11.13, 21:40
              No właśnie.

Nie chcą pracować, bo ich pewnie zapłata nie satysfakcjonuje.

Do tego dochodzi korupcja, robota na czarno, imigracja ze Srodkowej Azji, szukanie winnych i brednie neoliberalnych palantów.
              • igor_uk Re: Igor, pytanie: 01.11.13, 21:42
                Nie tylko to,a raczej przede wszystkim nie to.Bezrobotny jest bardzo tanim pracownikiem dla pracodawcy,tak samo,jak i nielegalny emigrant.
                • pimpus18 Re: Igor, pytanie: 01.11.13, 21:58
                  A wystarczyłoby po prostu więcej płacić, żeby tego, kto pracuje było na to wszystko stać, co teraz musi być sponsorowane.

No ale wtedy zasiłki dla bezrobotnych też muszą być dużo większe.
    • eva15 Igorze, czegoś tu nie kumam 01.11.13, 22:04
      Premier Miś podaje oficjalnie, że w w 2014 r. minimalny zasiłek będzie wynosił 850 rubli, a maksymalny 4.900, czyli tyle samo, co w w 2008 r. zgodnie z Twoim innym linkiem - a gdzie inflacja?

W Twoim linku o poziomie bezrobocia otwiera mi się link do niemieckiego Telekomu:-) .

Z tego, co podaje niemiecka wersja RIA Novosti bezrobocie w Rosji wynosi nie 6% a 5,2%.
      (dane z 14.10.2013) :

de.ria.ru/zeitungen/20131014/267072442.html
      • pimpus18 Re: Igorze, czegoś tu nie kumam 01.11.13, 22:19
        Wyraźnie nie mówił o inflacji, a o zasiłkach.

To dwie różne rzeczy.

Od neoliberalnych palantów niczego budującego nigdy nie wychodzi.

Same trudności.
        • igor_uk Nie o to chodzi,Pimpus. 01.11.13, 22:27
          W Rosji zasilki dla bezrobotnych byli zamrozone na poziomie 2009 roku.
          • pimpus18 Re: Nie o to chodzi,Pimpus. 01.11.13, 22:33
            W jakim celu, skoro tam ich tak niewielu?

A według neoliberalnych myślicieli przydałoby się więcej, bo to odbije się na wzroście GDP.
          • eva15 Waloryzacja zasiłków 01.11.13, 22:43
            igor_uk napisał:

> W Rosji zasilki dla bezrobotnych byli zamrozone na poziomie 2009 roku.

No WŁASNIE, to mnie zdziwiło, że nie ma waloryzacji (czyli dopasowania do inflacji). Jest waloryzacja rent i emerytur, nie ma waloryzacji zasiłku..

Dokładnie ujmując waloryzacja jest, ale dotyczy tylko tych zasiłków, które nie przekraczają ustalonego maksymalnego progu. A ten próg jest ustalony dość nisko.
        • eva15 Re: Igorze, czegoś tu nie kumam 01.11.13, 22:38
          Ty nie wiesz, o czym mówisz:-)))
          • pimpus18 Re: Igorze, czegoś tu nie kumam 01.11.13, 22:42
            Takie notoryczne wymądrzanie się źle wpływa na cerę.

i3.zombiak.pl/2013/11/odbyt13833290301885.gif
            • eva15 Pimpuś , mam prostą radę 01.11.13, 22:50
              pimpus18 napisał:

> Takie notoryczne wymądrzanie się źle wpływa na cerę.

To nie patrz a w lustro:-)
              • pimpus18 Re: Pimpuś , mam prostą radę 01.11.13, 22:59
                i1.zombiak.pl/2013/09/odbyt13799683469364.jpg
      • igor_uk Re: Igorze, czegoś tu nie kumam 01.11.13, 22:20
        Najpierw link do bezrobocia.
        Mam nadzieje,ze bedzie dzialac.

Co do tego,ze zasilek nie rosnie.Sadze,ze to powodowano tym,ze faktycznego bezrobocia w Rosji nie ma,dla tego zasilki "zamrozili" jeszcze w roku 2009 .
        Co do poziomu bezrobocia to masz racje,dla tego i pisalem o blisko 6% ,chociaz bardziej bylo by prawidlowo napisac,troche wiecej,niz 5%
        • igor_uk Nadal nie dziala link. 01.11.13, 22:25
          Dziwno.U mnie wyswietla sie strona yahoo z informacja,ze ta strona jest niedostepna.
          Moze tak sprobuje
          Prawdopodobnie dla tego,ze nie potrafi odczytac adres z cyrylica.
          Masz link do google
          www.google.ru/#newwindow=1&q=%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%8C+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D1%8B+%D0%B2+%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8+2013
          Trzeci z gory jest wlasciwy.
          • pimpus18 Re: Nadal nie dziala link. 01.11.13, 22:39
            Działa.

Jakieś wnioski czy znowu za mało danych.

Masz jakieś dane o rozwarstwieniu społecznym w Rosji?

Czy jest ono skorelowane z poziomem bezrobocia?
        • pimpus18 Re: Igorze, czegoś tu nie kumam 01.11.13, 22:35
          Niestety nie działa.

Nierozumiem, skoro bezrobocia nie ma, to zasiłek mógłby być większy.

To skąd te rysujące się trudności?
        • eva15 Re: Igorze, czegoś tu nie kumam 01.11.13, 22:44
          Nie, nadal włącza mi się Telekom, ale to zupełnie bez znaczenia. Jak widzisz, znam wysokość bezrobocia w Rosji.
          • pimpus18 Re: Igorze, czegoś tu nie kumam 01.11.13, 23:00
            i3.zombiak.pl/2013/09/odbyt13799683367145.jpg
            • eva15 Re: Igorze, czegoś tu nie kumam 01.11.13, 23:16
              Wolną chwilą zerknij na temat wątku i zastanów się, co chcesz w temacie powiedzieć.
              • pimpus18 Re: Igorze, czegoś tu nie kumam 01.11.13, 23:51
                O tym:
                i1.zombiak.pl/2012/12/odbyt13567771802055.gif
        • eva15 Re: Igorze, czegoś tu nie kumam 01.11.13, 23:32
          > Co do tego,ze zasilek nie rosnie.Sadze,ze to powodowano tym,ze faktycznego bezr
          > obocia w Rosji nie ma,
          dla tego zasilki "zamrozili" jeszcze w roku 2009 .

Nie , Igorze. Bezrobocie na poziomie 5,2% to jednak bezrobocie, mimo, że niskie i że od kilku lat spada ( z wyjątkiem 2008/2009 r.) a nie rośnie.
          • igor_uk Ew,pisalem wyzej o tym. 01.11.13, 23:39
            ze w Rosji faktycznego bezrobocia nie ma.O tym wszysci wiedza.Ci bezrobotni,z bardzo malymi zasilkami,pracuja na czarno. O tym wzysci wiedza,ale bez "bezrobotnych" nie byla by potrzebna cala sluzba,zwlaczajaca bezrobocie :-)
            • pimpus18 Re: Ew,pisalem wyzej o tym. 01.11.13, 23:57
              Neoliberalizm jest perwersyjny.

Bezrobotnych prawie w ogóle nie ma, a i tak nawet ci pracują na czarno.

Dzięki czemu mają pracę walczący z bezrobociem.

Paranoja.
            • eva15 Re: Ew,pisalem wyzej o tym. 02.11.13, 00:00
              Tak rozumując to i w Niemczech bezrobocia nie ma. Oficjalnie jest ca 6,5% (piszę z pamięci , mogę się o drobny ułamek mylić) i również i tam bezrobotni pracują na czarno.
              Mimo to prawdą jest, że bezrobocie istnieje i że je po części zagospodarowuje szara strefa (czyli praca na czarno).
              To prawda, że powstało mnóstwo służb żyjących jak pasożyty z bezrobocia.
              • pimpus18 Re: Ew,pisalem wyzej o tym. 02.11.13, 00:07
                Stać Cię jeszcze na napisanie czegoś interesującego?

Te analizy wyraźnie przysłaniają Ci horyzont.

Nic z tego nie wynika.
            • swiblowo Ciekawi mnie jeden paradoks: 02.11.13, 00:14
              Jesli ma byc tak pieknie, dlaczego jest tak h@jowo?
              • eva15 Ciekawi mnie jeden paradoks.Mnie też! 02.11.13, 00:19
                Pięknie miało być w EU (i do końca lat 80./początku 90. ub.w. nawet było) a teraz jest coraz bardziej h.jowo i jewrokołchoźnie.
                • swiblowo Re: Ciekawi mnie jeden paradoks.Mnie też! 02.11.13, 00:41
                  Eurokolchoz jest sztucznym tworem.
                  • eva15 Re: Ciekawi mnie jeden paradoks.Mnie też! 02.11.13, 00:54
                    Jak każdy kołchoz jest tworem ideologicznym. To pole do wykazywania wyższości ideologii nad rozumem, zdrowym rozsądkiem i zasadami gospodarowania.
                    • swiblowo Re: Ciekawi mnie jeden paradoks.Mnie też! 02.11.13, 01:16
                      Rzczywiscie.
                      A teraz wyobraz sobie: ...miliony kilometrow kwadratowych powierzchni, najwieksze panstwo na swiecie, jedno z najwiekszych w historii swiata, najwieksza gospodarka swiata, najwieksze na swiecie zasoby naturalne, najwieksze zrodla energii...
                      - i dlaczego nie jest pieknie? - nie ma tworu ideologicznego. - Putin jest trzezwym chlopakiem, itd,itd.
                      • eva15 Re: Ciekawi mnie jeden paradoks.Mnie też! 02.11.13, 09:03
                        Rosja to krajobraz po bitwie. Najszybciej i najłatwiej jest burzyć, najtrudniej i najdłużej odbudowywać. Zamiatanie po komunie i zwłaszcza po Jelcynie to zadanie na kilka dziesięcioleci, nie na jedno.

P.S. Z tą "największą gospodarką świata" to ostro przesadzasz. Reszta się zgadza:-)
                        • igor_uk Nie dziw sie Swiblowo,Ewa. 02.11.13, 09:12
                          Kazdy chce dobrze tam gdzie mieszka i dzis ,a nie jutro.

p.s. Oobiscie uwazam,ze Swiblowo nie ma powodow narzekac na swoje zycie,ale ma tak duze serce,jak i borracik,ze los babuszek z Miedwiedkowa nie pozwola jej przelknac kanapke z czarnym kawiorem :-)
                          • swiblowo Re: Nie dziw sie Swiblowo,Ewa. 02.11.13, 09:36
                            Hheehehe!! A ty екcтрacенc!!
                        • swiblowo Re: Ciekawi mnie jeden paradoks.Mnie też! 02.11.13, 09:26
                          Po jakiej bitwie?
                          • eva15 Re: Ciekawi mnie jeden paradoks.Mnie też! 02.11.13, 10:01
                            Po Wielkiej Wojnie Ideologicznej. Ona zaczęła się w w 1917 r. a skończyła w 1999 r. (dojście Putina do władzy:-)))
                            • swiblowo Re: Ciekawi mnie jeden paradoks.Mnie też! 02.11.13, 10:26
                              Ummm... 96 lat. No i perspektywka. Dla kogo? My? - nie. dzieci? - nie. Wnuki? Prawnuki? Ale niech wszyscy beda optymistami! To musi troche potwac!
                              • igor_uk Swiblowo,przeciez nie musisz meczyc sie :-) 02.11.13, 10:34
                                A nie sama,a nie Twoja rodzina.Jak jest tak zle,to czemu nie robisz nic,zeby Tobie,Twoim dzieciom i wnukom zylo sie lepiej?

p.s.Sadze,ze materialnie nie masz zle .Przyczyny marudzenia leza gdzie indziej.A w tym Tobie zaden Putin nie pomoze :-)
                                • swiblowo Re: Swiblowo,przeciez nie musisz meczyc sie :-) 02.11.13, 12:32
                                  Nie podpieraj sie argumentami ad person wyssanymi z palca.
                              • eva15 Re: Ciekawi mnie jeden paradoks.Mnie też! 02.11.13, 10:41
                                Jeszcze 83 lata, 13 już przeleciało jak z bicza strzelił!

Porównaj dzisiejszą Rosję z tą z 1999 r... Jak widzisz, zmiany są jednak całkiem szybkie, więc nie trać nadziei:-).
                                • swiblowo Re: Ciekawi mnie jeden paradoks.Mnie też! 02.11.13, 13:32
                                  Hahaha! Eva...dobre to bylo. W porownaniu do teorii wieku Ziemi to...idziemy jak burza!! Zeby nam sie tylko parasol nie "wywinal". Jak niektorym tym panstwom, ktore "notowaly szybki wzrost", he, he, he.
                      • marko125 Re: Ciekawi mnie jeden paradoks.Mnie też! 02.11.13, 09:28
                        miliony kilometrow kwadratowych powierzchni, najwieks
                        > ze panstwo na swiecie, jedno z najwiekszych w historii swiata, najwieksza gospo
                        > darka swiata, najwieksze na swiecie zasoby naturalne, najwieksze zrodla energii
                        > ...
                        > - i dlaczego nie jest pieknie?

Gosodarka Rosji to poziom obecnie Włoch. Pod względem potencjału demograficznego nie są aż tak dużym krajem.
                        • swiblowo Re: Ciekawi mnie jeden paradoks.Mnie też! 02.11.13, 09:33
                          Marko, moje pytanie bylo retoryczne. Nie jest pieknie i nie bedzie. Niewazne ile lat bedzie "po bitwie" - jak pisze Eva.
                          • igor_uk jak ze pamiec ludzka jest zawodna. 02.11.13, 09:40
                            jeszcze wczoraj,w historycznych wymiarach,w Rosji ludzi zyli o wiele gorzej,niz dzis ,ale czlowiek nie jest wstanie dostrzec poprawy,poniewaz jemu zawsze jest malo .Chociaz w tym jest i plus,bo wlasnie to zmusza ludzkosc do postepow .
                            Mieszkalem w Polsce,gdzie caly czas slyszalem od Polakow,ze nigdy nie bedzie w niej porzadki.Mieszkam teraz w UK i slysze to samo od Anglikow.
                            • swiblowo Re: jak ze pamiec ludzka jest zawodna. 02.11.13, 10:19
                              igor_uk napisał:

> Mieszkalem w Polsce,gdzie caly czas slyszalem od Polakow,ze nigdy nie bedzie w
                              > niej porzadki.Mieszkam teraz w UK i slysze to samo od Anglikow.

Gledzenie na "pustym miejscu" mnie nie interesuje.
                              Mieszkam tu dostatecznie dlugo i znam wieeelu twoich rodakow, zeby doskonale znac ich nastroje, nastawienie i opinie. I widze tylko dwoch zadowolonych - ciebie i romrusa. Reszta h@jami obklada wszystko i wszystkich.
                              • igor_uk Re: jak ze pamiec ludzka jest zawodna. 02.11.13, 10:27
                                Wiem o tym,swiblowo .
                                Sam ,miezkajac jeszcze w ZSRR,caly czas narzekalem ,kupujac czerwony kawior po 80 ruble z litrowy sloik,a czarny po 120 .
                                Sadze,ze i Twoi znajome Rosjanie w smietnikach pozywienia nie szukaja. Widze,ze mieszkasz wsrod Rosjan tyle lat,a nie potrafila poznac ich tajemnicza dusze .
                                Co do gledzenia na pustym miejscu.Uwazam,ze gluindzisz Ty,poniewaz piszesz nie o tym,co ciebie dityka bezposrednio,a tylko o ty,co slyszysz od innych,nie rozumiac przy tym tego,co za ich slowami stoi.
                                Swibllowo,odpowiedz szczerze -czy Ty osobiscie,naprawde tak h@owo zyjesz?
                                • swiblowo Re: jak ze pamiec ludzka jest zawodna. 02.11.13, 10:56
                                  Znaczy - oszukuja mnie. Mieszkam wsrod oszustow. To nieszczerzy ludzie. - to sugerujesz?

A co mnie dotyka bezposrednio? Mam swoj wczorajszy dzien opisac?
                                  Kawioru nie bylo. Obiad byl na ulicy Solzenicyna, na "chodu" - z pracy do pracy. Udalo mi sie nie spackac kurtki. Do metra przyszlo mi sie juz doczolgac - bylo po 22.00 po 12 godzinach uganiania sie za kapusta. Taaak, to bylo marzenie mojego zycia. Zadowolony?
                                  Nie szukam jedzenia na smietniku, ale to nie dzieki cyfrom z zasranym jakims rankingu, tylko dzieki wychowaniu na odpowiedzialnego czlowieka. Tak, moge teraz isc i kupic kawior. Teoretycznie. Praktycznie nawet na Nowy Rok go nie kupuje. I powiedz mi - co z tego? Jak mi zdrowie siadzie kolego - a mam fizyczna strikte robote, to nawet na lekarza sobie nie pozwole. Uwazasz, ze starsze osoby - a takie tez znam, z palca wysysaja swoje opowiastki o medycynie, etc, etc?
                                  Jestes w mniejszosci - ciesz sie z tego, nie przerobisz wiekszosci na forum.
                                  • igor_uk Re: jak ze pamiec ludzka jest zawodna. 02.11.13, 11:16
                                    Nie oszukuja,Swiblowo,po prostu gnoic siebie i Rosje,w rozmowach miedzy soba,Rosjanie potrafia tak,jak nikt na swiecie.Jak takie rozmowy prowadza w Twojej obecnosci,znaczy uznali ciebie za swojego czlowieka.Bo przy cudzych Rosjanie nie narzekaja.
                                    Pracujesz na poltora etatu,to nie jest dobrze i rzeczywiscie nie masz lekko,ale robisz to z wlasnej woli i z poczucia godnosci .To badz konsekwentny i nie narzekaj na to,ze potrafiisz w zyciu sobie radzic.Przeciez zawsze masz wyjscie ,wstac z wyciagnieta reka ,albo na ulice,albo w urzedach.I nie wiadomo gdzie wieksze upokorzenie cie spotka.
                                    • swiblowo Re: jak ze pamiec ludzka jest zawodna. 02.11.13, 11:38
                                      Poczucie godnosci kona za plugiem orajacego na 1,5 etatu. Z wlasnej woli?! Hhehehe!! No ty dajosz!! Z bezwyhodnoj sytuacji to sie nazywa. Pojecia, Igor. Pojecia sa rozne.
                                      Ty mi wyjsc nie szukaj. Co ja moge, to ja wiem. Nikt nie gnoi siebie i Rosji. Tak jest wszedzie. Nie orzesz - nie zresz. Nie zresz - zdychasz. Miec nadzieje na биржy трyдa to glupota. Dlatego w Rosji bezrobocia nie ma.
                                      • igor_uk Re: jak ze pamiec ludzka jest zawodna. 02.11.13, 11:46
                                        otoz to,swiblowo,w Rosji od zawsze ludzi liczyli na siebie. Дo бoгa выcoкo, дo цaря дaлекo
                                        • swiblowo Re: jak ze pamiec ludzka jest zawodna. 02.11.13, 11:58
                                          W Polsce tak samo.
                                          Po co komu ta wladza w takim razie? Zrobmy anarchie.
                                          Ja wiem po co - zeby strzyc owce. Podatkami, sztrafami itd.itp. Sa wplywy - krzywa rosnie. Tylko nie w twoim budzecie. Oj, кaк клaccнo!!!
                                          • igor_uk Re: jak ze pamiec ludzka jest zawodna. 02.11.13, 12:05
                                            A do tego slonce,to parzy,to chowa sie za chmury.
                                            I nic na to nie poradzisz,swiblowo.To po kuj narzekac i psuc sobie nerwy.Niektore rzeczy przyjmuja sie,jako zlo konieczne. Ciekkawo,czy byl bys tak krytyczny wobec wladz,jak by sam o ta wladze ocieral sie?
                                            • swiblowo Re: jak ze pamiec ludzka jest zawodna. 02.11.13, 12:58
                                              Jesli ktos stosuje podwojne standarty - jak to sugerujesz, to jego sprawa. Tylko niech to przyznaje. I nie trzeba wszystkich jedna miarka mierzyc.
                                              Ja nerwow sobie nie psuje. To komorki, ktore sie nie regeneruja. Ja je oszczedzam.
                                              • igor_uk O jakie podwojne standaty mowa? 02.11.13, 13:02
                                                czy stwierdzenie tego,ze slonce swieci,jest czyms nagannym?
                                  • eva15 Swiblowo, 02.11.13, 11:27
                                    To rzeczywiście niewesołe, że tak dużo musisz pracować, by przeżyć na jakimś znośnym poziomie.
                                    Nie zrozumiałam, czemu nie możesz sobie pozwolić na lekarza. Czy pracując nie masz ubezpieczenia zdrowotnego?
                                    • swiblowo Re: Swiblowo, 02.11.13, 11:50
                                      Ludzie, nikt tu nie mowi o wizycie u internisty.
                                      Tu jest mowa o leczeniu po np.wylewach, o diagnostyce w ogole, nawet o nieoficjalnych "ukazach" dla pracownikow sluzby zdrowia odnosnie podejscia do pacjentow w roznym wieku - to cala epopeja.

Wy tu myslicie, ze ja leze i pachne, czy jak? Ze marudze? Ja codziennie z ludzmi zywymi sie widze, nie z cyframi. A co najgorsze - rozumiem ich jezyk :))

Czy borcia nie podawal wysokosci rent zdrowotnych? :))
                                      • igor_uk Re: Swiblowo, 02.11.13, 11:57
                                        A przeciez Ewa zapytala Cie nie o to,co ty slyszsysz,a tylko o cos konkretnego odnosnie siebie.

Co do rent inwalidzkich.

3. Фикcирoвaнный бaзoвый рaзмер трyдoвoй пенcии пo инвaлиднocти лиц, не имеющих нa иждивении нетрyдocпocoбных членoв cемьи, ycтaнaвливaетcя в cледyющих cyммaх:

1) при I грyппе - 5 124 рyблей в меcяц;

2) при II грyппе - 2 562 рyблей в меcяц;

3) при III грyппе - 1 281 рyбля в меcяц.

Wiecej o tym:
                                        www.zakonrf.info/zakon-o-pensiah/15/
                                        To na pewno nie jest duzo
                                        • swiblowo Re: Swiblowo, 02.11.13, 12:04
                                          Moze kursy walut jej podam dzisiejsze od razu? :)) niech sobie przeliczy:

Dolar - 32.1808
                                          Euro - 43.6179

> To na pewno nie jest duzo<

Na pewno.
                                      • eva15 Re: Swiblowo, 02.11.13, 12:00
                                        Ech, nie wiem, co Ci mam napisać. Ciśnie mi się na klawiaturę opis sytuacji w Niemczech, ale pewnie nie uwierzysz, jak tam się pogarsza, choć nadal sprawy socjalne są lepiej regulowane niż w Rosji. Tylko, że mnie takie porównania nic nie dają, ja porównuję z Niemcami sprzed lat - porównanie wypada przygnębiająco.
                                        • igor_uk I o to chodzi,Ewa.. 02.11.13, 12:09
                                          Na zachodzie sytuacja pogarsza sie i to dosc znacznie .W Rosji jest odwrotnie,tam sytaucja poprawia sie,na pewno nie w takim stopniu,zeby zadowlic wszystkich,ale jednak pozytywny trend nie da sie nie zauwazyc.A Trzeba pamjetac,ze Rosja doznala wiekszych zniszczen gospodarczych po jelcynowskiej demokracji ,niz ZSRR w trakcie II WS . Liczba zniszczonych przedsiebiorstw na pewno jest sporo wieksza.
                                          • eva15 Re: I o to chodzi,Ewa.. 02.11.13, 12:19
                                            Tred w Rosji jest zdecydowanie pozytywny w porównaniu z Rosja sprzed 13-15 lat. Trend w Niemczech jest zdecydowanie negatywny w porównaniu z takim samym okresem z przeszłości.
                                            • igor_uk Re: I o to chodzi,Ewa.. 02.11.13, 12:21
                                              Po tych slowach swiblowo powina cos opowiedziec swoim znajomym w Rosji i o Polce,mieszkajacej w Niemcach.Ciekawo,co oni o tobie powiedza?
                                              • eva15 Re: I o to chodzi,Ewa.. 02.11.13, 12:26
                                                Niemcy mówią to samo , co ja. Nawet ślepy by zauważył, że sytuacja się pogarsza.
                                                • swiblowo Re: I o to chodzi,Ewa.. 02.11.13, 13:03
                                                  eva15 napisała:

> Niemcy mówią to samo , co ja. Nawet ślepy by zauważył, że sytuacja się pogarsza

Bingo! Hhehehee!
                                                  Ludzie oczywiscie przyzwyczajaja sie do nowych trudnosci i zmian. Inaczej nie byliby w stanie funkcjonowac.

Igor jak chcesz mi przysrac, to mozesz bezposrednio.
                                                  • igor_uk Juz przysralem bezposrednio i to nie raz :-) 02.11.13, 13:16
                                                    I czekam caly czas na to,ze napiszesz o tym,jak Twoja sytuacja materialna pogorszyla sie,lub nie,w porownaniu z tym,jak bylo 13 lat temu.
                                                  • swiblowo I wielce dumny jestes z tego. 02.11.13, 14:22
                                                    U mnie bardzo prosto. 10 lat temu poziom zycia zabezpieczala mi praca 3 dni w tygodniu. Dzis taki sam poziom osiagam pracujac na 1,5 etatu, jak byles laskaw zauwazyc.

Ty lepiej opisz, jak sie poprawila sytuacja twoich znajomych mieszkajacych w RF w przeciagu 13 lat. Chetnie poczytam. Cos realnego w koncu.
                                                  • igor_uk Nie jestem z tego dumny. 02.11.13, 14:35
                                                    A co robila 10 lat temu i co robisz dzis?
                                                  • swiblowo Re: Nie jestem z tego dumny. 02.11.13, 15:21
                                                    To samo.
                                                  • igor_uk Re: Nie jestem z tego dumny. 02.11.13, 15:35
                                                    A nie pomyslalas o tym,ze cie dymaja za poldarmo? :-) I czy nie warto pokazac im srodkowy palec?
                                                  • swiblowo Re: Nie jestem z tego dumny. 02.11.13, 15:40
                                                    No wiesz...branie kasy za dymanie to w ogole nie jest w moim stylu.

Przyjedziesz, zobaczymy co ty pokazesz.
                                                  • igor_uk Re: Nie jestem z tego dumny. 02.11.13, 15:42
                                                    A co ja moge pokazac? Tylko szpanowac kasa zarobiona w "mielkobrytanii".
                                        • swiblowo Re: Swiblowo, 02.11.13, 12:29
                                          Alez dlaczego mam nie uwierzyc?! Na calym swiecie ludzki trud tanieje - w Polsce, na Zachodzie, dlaczego myslicie, ze w RF mialoby byc inaczej? Przeciez przyklady tych fal emigracji to potwierdzaja. A takie akcje jak ta z bazaru odzwierciedlaja nastroje.

Sprawy socjalne. Wlasnie. Sprawy zabezpieczenia minimum dla czlowieka chwilowo /podkreslam to slowo/ niepracujacego to smierdzacy obowiazek panstwa, ktore na to bierze podatki. Miedzy innymi oczywiscie. Przeciez zdajesz sobie chyba sprawe, ze slawetne 13 procent podatku to na samom dziele nie tak. Jak go policzysz dokladnie, to wychodzi cos...38% zdaje sie od pensji. A zadnego zabezpieczenia nie ma - to dziala jak lapanka, rozumiesz? Troche wyzej, czy nizej :) pisze, ze tzw.posredniak pracy to miejsce dyskwalifikowania prcownikow. No chyba nie prosto tak, ludzie wrzeszcza z telewizora, ze rosna niewspolmiernie do zarobkow oplaty i ceny. Ale tego telewizora nie wiedziec czemu Igor nie oglada. Igor wsluchuje sie w moje, widzisz go - emocje :) No...nie mnie tym osmieszy. Emocji wstydzic sie tez nie mam powodu.

A felusiak? Gdzie jest felusiak?! :))
                                          Gdzie sa ekonomisci???? Ejjj, ekonomisci, swiblowo potrzebna jest pomoc. Potrzebne sa linki!:)))
                                          • igor_uk Ale koszana. 02.11.13, 13:14
                                            Swiblowo,namieszalas wszystko do kupy i wyszedl u Ciebie wenegret.A nie kazdy go lubi.
                                            Urzedy pracy z natury rzeczy nie sluza temu,zeby wspomogac ludziom w awansie spolecznym ,jak i w karierze zawodowej.Do takiego urzedu przychodzi przegrany po to,zeby uzyskac jakies wsparcie materialne i oferte byle jakiej pracy .Dobre fachowce nie maja problemow z zatrudnieniem i w urzedzie pracy nie szukaja pomocy.

I mam pytanie,w jaki sposob u Ciebie wyszlo,ze realnie placisz w Rosji 38% пoдoхoднoгo нaлoгa?
                                            • swiblowo Re: Ale koszana. 02.11.13, 14:13
                                              Urzedy pracy wrecz oferuja ludziom przekwalifikowanie sie, kursy, podwyzszenie kwalifikacji. /kto ma to finansowac to inna sprawa/ A czasem wrecz ZASTAWIAJA ludzi to robic, w przeciwnym razie zegnaj staz.
                                              A to prawda jest, ze dostaje oferte byle jakiej pracy. I placy. I umowmy sie, ze urzad pracy nie powinien im zadnej laski robic. Jest tam jak dupa od srania. I koniec dyskusji.

> I mam pytanie,w jaki sposob u Ciebie wyszlo,ze realnie placisz w Rosji 38% &#
                                              > 1087;oдoхoднoгo нaлoгa?

:) Moj drogi, to, ze czesc obowiazkow podatkowych przelozono na organizacje, to nie znaczy, ze nie placimy. Podatek + pensjonny fond + medicinsky polis + socjalne strahowanie = 13+30,2 = 43,2
                                              Oczywiscie, jesli zarabiasz 100 rubli dajmy na to, dostaniesz na reke 87. Bo pozostale 30 zaplaci pracodawca - jesli ty nim nie jestes:) W nagrode zamroza ci wyplaty zasilku na poziomie jakim? 2009 roku? Клaccccc!!!!
                                              • igor_uk Re: Ale koszana. 02.11.13, 14:33
                                                Alez Swiblowo.
                                                W UK z ciebie sciaga minimum 20% (to najnizsza stawka podatkowa,najwyzsza 50%,w zaleznosci od wysokosci zarobkow),plus do tego NI i fundusz emerytalny (od 2014 roku bedzie obowiazkowy) . To twoi osobiste koszty.Do tego dochodza koszty pracodawcy,a to jeszcze wiecej. O wzroscie zarobkow to nie ma co i marzyc od lat ,a ceny wzrosli x2.
                                                Nu to co,poplaczemy sie dalej sobie w rekawa?:-)

p.s.Co do urzedow pracy,tu rzeczywiscie nie ma o czym dyskutowac,oni robia tylko to,co moga,a wiele nie moga.
                          • eva15 Re: Ciekawi mnie jeden paradoks.Mnie też! 02.11.13, 10:08
                            Nigdzie nie ma raju, warto to zauważyć:-)
                        • eva15 Re: Ciekawi mnie jeden paradoks.Mnie też! 02.11.13, 10:06
                          Włochy Rosja w 2012 r. już wyprzedziła. Jeśli utrzyma aktualne (wcale nie tak wysokie) tempo wzrostu, to za 2-3 wyprzedzi GB, różnica jest już niewielka.
          • pimpus18 Re: Igorze, czegoś tu nie kumam 01.11.13, 23:50
            Postawią na edukację?

jajco.pl/pic/1378832606-vhJ6sj.jpg
    • swiblowo Moj drogi.. 02.11.13, 09:38
      Czy mi sie zdaje, czy moja tobie odpowiedz wyciachali?

Бнржa трyдa jako taka, stworzona jest dla dyskwalifikacji specjalistow.
      Co znaczy "nie bedzie chcial pracowac"? Jesli przez ostatnie dopuscim 5 lat ja pracuje w nie swojej profescji, to co? Mi juz tylko miotle proponowac mozna? A co proponuja, to Ty przyjedz, pojdz i zobacz. Tlumaczyc na ogolnych przykladach mi nie musisz - "jeszcze nikomu nie udalo sie stworzyc..." itd. bo ja tu juz 13 lat mieszkam, wiem co jest grane i mnie tu interesuje a nie "gdzies tam". Zreszta to juz oficjalnie bylo powiedziane ok. 2 lat temu, po prostu tobie i romrusowi to umknelo :), ale bylo spotkanie wierchuszki z przedstawicielami duzego biznesu. Jasno powiedzieli - "tylu specjalistow im nie potrzeba, im potrzebna sila robocza". I lawina poszla - zmiany programow w szkole, udupianie malych przedsiebiorcow itd,itd. Przy czym dalej sa nabory na Uniwerki na profesje nikomu na h@j nie potrzebne - przynoscie frajerzy babki, uczcie sie gamonie, potem na birze truda pojdziecie za wasze ciezko zaplacone za studia bablo. Wydoimy was i gulajcie na zdrowie!

>emigrant hamerykanski<
      Hhehehee!! Chyba uzbecki. To co? Caly Uzbekistan moze tu zaprosimy?
      • igor_uk Moj drogi.. 02.11.13, 09:53
        Chyba wyciachali,ale to nie za moja sprawa.Nigdy nie pisz pod postami vigilla,bo jak wycinaja jego,to wycina sie wszystko w drzewku ponizej jego wpisu.
        Nie widze powodow z Toba dyskutowac odnosnie twoich slow.To jest prawda,w kazdym kraju przedewszystkim sa potrzebne robole ,ale rowniez specialisci wysokiej klasy .
        Obserwuje i w UK,ze to co kiedys robil gosc za powiedzmy 40K£ rocznie, zajmujac stanowisko shift manager .Dzis robi emigrant z Litwy ,czy Polski ,za 15K£ rocznie,zajmujac stanowisko team leader i dodam,ze robi to lepiej,a oprocz tego robi jeszcze i wiele co innego. Gdzie idzie poprzedni fachowiec,ktory calymi dniami drzemal w fotelu ? Zaczyna szukac innej pracy,podobnej do tej,ktora wykonywal przez ostatnie kilkanascie lat.Jak nie znajdzie,to idzie do job centre,zamiast ttego,zeby poszykac odpowiednie pracy,jak na swoi mozliwosci.Przy tym specjalisty wysokiej klasy sa poszukiwany.
        • swiblowo Re: Moj drogi.. 02.11.13, 10:40
          igor_uk napisał:
          > Nie widze powodow z Toba dyskutowac odnosnie twoich slow.To jest prawda,w kazdy
          > m kraju przedewszystkim sa potrzebne robole ,ale rowniez specialisci wysokiej k
          > lasy .

Ciesze sie, ze sie zgadzamy.
          Mnie niepokoi zachwianie rownowagi w tym wszystkim.
          Nikt nie oczekuje raju /jak pisze Eva:)/ bo ludzie raju nie sa w stanie stworzyc. Po raz setny po prostu daje ci do zrozumienia, ze realnosc a cyfry odbiegaja od siebie. Zestawic w tabelke to umiesz. Realnosc = wiekszosc = niezadowolona, cyfry = mniejszosc = zachwycona. I tak, jak pisze Eva od 96 lat. Mozg czlowieka nieewoluowal. I to jest tego najlepszym przykladem.
          To taka...prowokacja Boga - dzieki temu zobaczyl, do czego zdolny jest czlowiek.

Hhehehee! Domyslasz sie chyba, kto najbardziej popalsja na ten eksperyment? :))))
          • igor_uk Re: Moj drogi.. 02.11.13, 11:06
            Nie wiem Swiblow,jka jest dzis w Rosji,ale w ZSRR na kazdych tzech pracujacych byl jeden nadzorujacy ich prace i wlasnie w tym widze zachwiana rownowage.
            Realnosc zawsze jest straszna,ja to wiem doskonale. Ale wiem i to,ze wiele zalezy i ode mnie osobiscie,zeby moja realnosc nie byla ,az tak zla.
            Tabelki moge oczywyscie zrobic,ale wiem i to,ze jak zapytac Ciebie osobiscie,czy masz bardzo zle,to na pewno uzyskam odpowiedz,ze nie.
            Ale jak zapytam,czy w Rosji jest zle,czy dobrze,to odpowiesz,ze jest bardzo zle.
            Tak jest i w Polsce.zawsze mnie bawilo,jak bedac na roznych imprezaach,siedzac przy stole zawalonym smakolykami,wiedzac o tym,ze mialem problem z zaparkowaniem samochodu przy domu gospodarza,poniewaz wszystko bylo zostawiono autkami gosci ,z usmiechem na ustach sluchalem rozmowy o tym,jak w Polsce zle sie zyje.Owszem,sa ludzi ktorym zyje sie bardzo zle,ale nie tym ktore o tym mowia.
            Nie wiem czemu,najwiecej o ciezkim zyciu mowia ci,kto nie wie czym jest prawdziwa bieda.Widac ze wzrostem poziomu zycia rosnie i serce:-)
            • swiblowo Re: Moj drogi.. 02.11.13, 11:24
              No czlowieku, banaly jakies piszesz, opowiastki o imieninach cioci...tam tylko narzekac mozna albo pobic sie o polityke:))
              Argument, ze ludzie narzekali od zarania dziejow, to zaden argument.
              Ale kiedy ktos ci opowiada, z trudowaja go wyslala ze swistkiem na adres nowej pracy a adres ten okazal sie adresem transformatornej budki - to juz jest argument. No i dobrze, ze byl taki, co patrzyl jak trzech pracuje, bo na tych co do budki wyslali, to nikt nie patrzyl.
              Realne ci podaje - nie pierwszy raz - przyklady.
              Ale te Ruskie klamia!!! Nawet ty to przyznajesz. Ja w szokie!!!

A prawda jest taka, ze Rosjanie to dumny narod. Nie obnosza sie ze swoja bieda. Maja prawo domagac sie byc godnie oplacani za swoj trud a nie byc karmionymi okruchami z panskiego stolu. Maja rece i glowy i nie potrzebuja od nikogo laski. Potrzebuja porzadku i sprawiedliwosci na elementarnym poziomie. Maja prawo do oficjalnej zaplaty. A tego nie maja. A ty tego nie wiesz. Ty widzisz cyfry.
              • igor_uk Bo cyfry nie klamia. 02.11.13, 11:32
                Oni sa bez emocje i tylko odnotowuja poprwe zycia w Rosji.Ale oni nie twierza,ze nie moze byc lepiej,tak samo ,jak i ja.
                My z Toba roznimy sie nie w ocenie rzeczywistosci,swiblowo,bo ja o niej praktycznie nie wypowiadam sie,piszac wylacznie o poprawie sytuacji materialnej Rosjan,ale nie pisze nic o tym,ze jest bardzo dobrze.My roznimy sie z toba w postrzeganiu jutra.Bo ja swoje postrzeganie opiaram na cyferkach,a Ty na emocjach.Tak,napewno nie jest Rosjanom lekko dzis,a czy nie stalo lzej w porownaniu z tym,co bylo 10 lat temu? Ja widze pozytyw zmian,Ty ze tylko to,co stalo sie dzis.

p.s. W UK przecetny czlowiek ,pracujacy na poltora etatu ,jest wstanie wykarmic 4 osobowa rodzine sam,zona przy tym moze siedziec w domu . I trzeba do tego dazyc.
              • eva15 Re: Moj drogi.. 02.11.13, 11:34
                To co opisujesz to neoliberalizm. Podobnie jest w Niemczech - cyferki (wyniki) są doskonałe, ale mnóstwo ludzi pracuje na śmieciowych umowach za grosze, wielu bez żadnych zabezpieczeń socjalnych, jeszcze inni tylko dorywczo w kilku miejscach pracy. A za przysłowiową bramą fabryki stoi tabun przybyszów z Europy Wsch. i reszty świata gotowy pracować za jeszcze mniej...

To zupełnie inny kraj niż jeszcze 20 lat temu.
                • igor_uk Opisuje rzeczywistosc,nie oceniajac . 02.11.13, 11:42
                  Na swiecie wyrownuje sie poziom zycia .Oczywiscie wyrownac w "gore",czyli zrobic tak,zeby caly swiat zyl tak,jak zloty miliard ,nie da sie,dla tego wyrownanie idzie w "dol",to skutki globalizacji.A "elyty" siebie zawsze wykarmia :-)
                  • swiblowo Re: Opisuje rzeczywistosc,nie oceniajac . 02.11.13, 11:54
                    Oceniaja mnie rachunkami. Ja nie musze nic oceniac.
                    Powiem sasiadowi,ze jeden taki Ruski z Anglii zachwycony jest wzrostem poziomu zycia w RF. Ciekawe, jak on cie nazwie?
                    • igor_uk Nie wiem ,jak on mnie nazwie. 02.11.13, 12:03
                      Ale ja ciebie moge nazwac tylko jednym slowem -pi...bol.
                      Gdzie ja pisze o tym,ze jestem zachwycony poziomem zycia w Rosji? Odnotowuje tylko poprawe poziomu zycia w ciagu ostatnich lat.Czyli co,swiblowo,nie wolno nawet o tym mowic? Trzeba tylko obsierac Rosje na kazdym kroku,jak to robisz ty,nie zauwazajac zadnych pozytywnych zmian i pzy tym twierdzic,ze cyfry klamia?

• igor_uk paskudna poprawnosc polityczna :-) 02.11.13, 12:23
                        Wykropkowala najwazniejsze.
                        Swiblowo,ja ciebie moge nazwac w takim razie p.i.z.d.o.b.o.l .Reszta w poprzednim poscie :-)
                      • swiblowo Obzywanki? 02.11.13, 12:50
                        Nieladnie...oj nie ladnie.
                        Ale ja rozumiem - to z bezsilnosci. Bo najbardziej "obsieraja" na ten kraj twoi rodacy. Ja sie nawet czasem z nich smieje i mowie : Wam, Ruskim nie dogodzisz. Gorace lato - zle, mroz w zimie - zle.
                        No...byla ekstra pozytywna zmiana, to kiedy w koncu wypieprzyli Serdyukova.
                        • igor_uk Re: Obzywanki? 02.11.13, 13:00
                          пиздoбoл--врyн, бoлтyн .
                          To nie obzywanka,a tylko stwierdzenie faktu.Wkladasz mnie w usta te slowa,ktore ja nigdy nie wypowiedzialem.Pisze caly czas o tym,ze sytuacja w Rosji za ostatnie 10 lat poprawila sie,ale nie pisze,ze jest bardzo dobrze. Dla czego a nie razu nie skomentowala slowa moi i Ewy o tym,ze w Rosji sytaucja poprawia sie ?Czytajac to ,co piszesz,odnosze wrazenie,ze 10-15 lat temu w Rosji zylo sie zdecydowanie lepiej niz dzis,a Putin za swoich rzadow tylko pogorszyl sytuacje przecietnego Rosjanina.
                          • swiblowo Re: Obzywanki? 02.11.13, 13:08
                            10 lat temu - zdecydowanie lepiej. ZDECYDOWANIE.

Poprawila sie...jest bardzo dobrze...co za roznica?
                            Ani sie nie poprawila, ani nie jest bardzo dobrze. Biora nas bardziej za morde. Jak i wszedzie.
                            • igor_uk Re: Obzywanki? 02.11.13, 13:23
                              jest roznica.
                              Jak Ty wcziraj nie miala mozliwosci kupic sobie bulke chleba,a dzis mozesz kupic nie tylko chleb,a i jakas koszanke,to nie znaczy,ze zyjesz dobrze,a tylko o tym,ze dzos masz lepiej,niz wczoraj.I wiesz,jutro Ty juz nie bedziesz pamjetac o tym,co bylo przedwczoraj,a tylko bedziesz myslec o tym,ze koszanka z chlebem to dziadostwo :-) I nie jestes w tym udosobniona.Ja rowniez nigdy nie porownuje swoj poziom zycia z tym co bylo,a tylko z tym,co by ja chcial.

p.s. Nie wiem ,jak zrozumiec te twoi slowa:
                              10 lat temu - zdecydowanie lepiej. ZDECYDOWANIE.
                              Czy 10 lat temu bylo zdecydowanie lepiej,czy dzis jest zdecydowanie lepij,niz 10 lat temu ?
                              A w jaki sposob biora was za morde?
    • jk2007 Re: Ewa,cos dla Ciebie. 03.11.13, 14:52
      www.youtube.com/watch?v=jzZcdrb1keA
    • jk2007 Re: Ewa,cos dla Ciebie. 03.11.13, 18:33
      w Rosji
      – cредний рaзмер coциaльнoй пенcии в текyщем 2013 гoдy 6169 рyблей:
      – пенcия инвaлидa 3 грyппы в текyщем 2013 гoдy cocтaвляет 4617 рyблей;
      – меcячнoе пocoбие нa ребёнкa дo 1,5 лет в текyщем 2013 гoдy 2453 рyбля;
      – детcкoе пocoбие пo пoтери кoрмильцa в текyщем 2013 гoдy 3495;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka