Dodaj do ulubionych

Czekisci przejeli forum.

24.11.13, 01:14
I nie jest to nieszczescie samo w sobie - zapowiedzieli przejecie na forum Rosja, gdzie pies z kulawa noga juz nie zaglada.
Nieszczesciem jest potworna glupota przesladujacej nas ekipy.
Napastliwe, prostackie chamstwo rodem z ruskiego kryminalu, stadne ataki bez najmniejszego sensu merytorycznego, patologiczna nienawisc do cywilizowanego swiata, sprawiaja, ze pisanie tu traci sens.
Belkot polidioty lamanym jezykiem polskim, kliniczny rosyjski antysemityzm i slepe uwielbienie dla kagiebowskiego kurdupla w stroiku batmana ... to juz nie da sie wytrzymac.

Jak w prawie Kopernika, pieniadz gorszy, wyparl lepszy.
Obserwuj wątek
    • borrka Zwroccie uwage na ostatni watek PF. 24.11.13, 01:17
      Najmniejszej proby merytorycznej wypowiedzi.
      Jak stado bezpanskich kundli, atakuja nie wiadomo po co i za co.
      A hycla nie ma:)
      • igor_uk Nu wlasnie,borracik,zwrocili my na ten watek uwage 24.11.13, 01:34
        i co tam zobaczyli?
        Ze zaden z bystrzakow nie zabral tam glosu.A czemu? Moze dla tego,zeby nie osmieszac sie wraz z pefcia?Bo przeciez nie napiszecie tam,ze pefcia jest glupcem ,a do tego mitomanem,udajacym tego,kim nigdy nie byl i nie bedzie .Zreszta to praktycznie wszystkich was dotyczy,i ty, borracik, nie jestes wyjatkiem.
        • j-k kosz za uwagi ad personam i lamanie regulaminu... 24.11.13, 05:14
          igor_uk napisał:
          Bo przeciez nie napiszecie tam,ze pefcia jest glupcem ,a do tego mitomanem,udajacym tego,kim nigdy nie byl i nie bedzie .Zreszta to praktycznie wszystkich was dotyczy,i ty, borracik, nie jestes wyjatkiem.

vidze, ze bez koshera popadasz w depresje, hloopcze ?
          to masz tu dzialke:
          Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          savvima.com/wp-content/uploads/2010/10/Matis-Lchaim-Vodka.jpg
    • bywszy1 Re:nu i nu+ 24.11.13, 03:34
      ciekawie,na rosyjskim forum zwrocono uwage
      panu ajgorowi,ze jest wanka bezrodnym i by nie udawal kogos kim nie jest.
      Nalezy zwrocic uwage,ze ten pan jest czystej wody mitomanem,czego potwierdzil niejednokrotnie.

Nalezy zwrocic rowniez uwage,
      ze pan ajgor notorycznie nie potrafi widziec roznicy miedzy Rosjaninem i Russkim,
      a takze miedzy Russkim a Kacapem.

Ten kacap posiada niespelnione marzenia o Rosji,

ktora jest jego nieodwzajemniona miloscia.
      Polska tez go nie pokochala i ztego powodu ja bardzo nie lubi.
      Pozostaje wloczegostwo i kompleksy nizszosci oraz zale.
      W zwizku z czym spelnia role
      wiecznego kacapa.
    • mara571 Borrka, potraktuj to jako zwyczajna i chamska 24.11.13, 07:52
      propagande.
      Igorowi juz nowych idei brakuje: zakladasz watek od odpowiada watkiem o podobnym tytule o tezie przeciwstawnej. Czysty plagiat.
      Zakladam, ze naciski z Moskwy w tych dniach sa duze.
      • kaszebe12 Mam prosbe , borat... 24.11.13, 08:57
        -Widze ,ze jestes "obczytany" w rosyjskich kryminalach.-Moze zasugerujesz jakies dobre tytuly ?-Nigdy nie czytalem.
    • polski_francuz Emigrant rosyjski troche przesadzil 24.11.13, 09:20
      probujac niszczyc glupimi wpisami moj neutralny watek. I bedzie reakcja z mojej strony.

PF
      • igor_uk pefcia. 24.11.13, 09:25
        ja neutralnym wpisem wskazalem tobie na twoja glupote.Zreszta nie ja jeden to zrobilem .fel;us,jak dobrze wiesz,zrobil to samo.A my z nim nie sa przyjacielami i nie dzialamy w jednej komandzie.Jak dwa tak roznych czlowieka wskazuja tobie na to,ze jestes glupcem,to zostanow sie nad tym.
        Co do twoich reakcje,to z ciekawostka czekam na nich.

p.s. I smagliczka od razu cie rozgryzla.Tylko dla mary ty jeszcze stanowisz jakis autorytet.Tak co pilnuj mary,bo nie dlugo wszysci ciebie beda traktowac za idiote.
        • polski_francuz Panie doktorze, panie doktorze 24.11.13, 09:42
          Nie ma co sie denerwowac. Dla takich Rosjan, ktorych dopadl "burn-out" sa zawsze psychiatryczne kliniki niemieckie. Mozna sie leczyc i petro-rublami wzbogacic naszych sasiadow. Wsrod ktorych jest coraz wiecej i Polakow i Francuzow.

Takie leczenie staje sie wiec aktem patriotycznym.

PF
      • borrka PF, a jak sobie wyobrazasz taka "reakcje" ? 24.11.13, 09:47
        To czlowiek zdesperowany, ktoremu rezydent FSB w konsulacie rosyjskim obiecal pomoc w sprawach paszportowych, pod warunkiem "wykazania sie" w internecie.

Przez Rosjan traktowany , jako zdrajca kraju - widac to na forum Ursy, gdze pluja mu w twarz, od 25 lat boi sie (calkiem po ludzku zreszta) pojechac do Rosji - istnieje duza szansa, ze go albo nie wpuszcza, albo nie wypuszcza.
        Bezpanski pies ma lepsza sytuacje zyciowa i to w sytuacji, gdy my czesto zapominamy dowodu jadac za granice.

Do tego, brak zdolnosci jezykowych sprawia groteskowy efekt belkotu.
        A wyobrazasz sobie, jaki jest jego angielski, gdy przez cwierc wieku nie potrafil opanowac podobnego i latwego dla Rosjan, jezyka polskiego ?

Miota sie, bo Rosjanom zle idzie zycie bez kontaktu z krajem.
        Dosc sympatyczna u nich cecha.
        Wlasciwie mozna wspolczuc, tylko po co niszczy forum?
        • mara571 Re: PF, a jak sobie wyobrazasz taka "reakcje" ? 24.11.13, 09:52
          "Przez Rosjan traktowany , jako zdrajca kraju - widac to na forum Ursy, gdze pluja mu w twarz"

Naprawde niedoceniaja Igorka?
          • borrka Wielokrotnie mu napisali... 24.11.13, 09:55
            Ze nie jest juz Rosjaninem, czy cos w tym stylu.
            Na forum Rosja byla cala dyskusja na ten temat, z Walterem-Mamrotem bodajze.
            Dawno, ale latwo odszukac, bo ruch zerowy:)
            • jabbaryt Re: Wielokrotnie mu napisali... 24.11.13, 10:54
              A co to jest forum Ursy?
              • igor_uk Jabbaryt. 24.11.13, 11:02
                Forum ursy to taki forum,na ktorym Zydzi ucza rosyjskich gojow temy,ze trzeba nienawidziec Polakow.
                Dla tego zalozycielka forum wynajduje w polskich srodkach masowego przekazu idiotyczne materiale,w ktorych liczy sie tylko jedno -rusofobia i tlumczy to na swoim forum.Tam jest mala,ale halasliwa gruka nickow,ktore natychmiast zabieraja glos,nadajac dykusji odpowiedni ton.
                Ja tam probowalem wytlumaczyc to,ze Polace nie sa tacy,jak ich rysuje ta prowokatorka,za co zostalem zjebany i pozbawiony prawa nazywac sie Rosjaninem.
                jeszcze duzo wczesniej ta Ursa zajmowala sie tym samym na portalu inosmi,skad byla wywalona.Nie wiem,czy byla w tym i moja zasluga,poniewaz wysyslalem maile do redakcji,zeby uniemozliwili jej prowadzic swoja prowokacyjna robote.
                • igor_uk I jeszcze ,jabbaryt. 24.11.13, 11:08
                  dzialalnosc borrki jest bardzo charakterystyczna,On robi to samo na forum "Swiat",co i Ursa na swoim,tylko na odwrot.Tam ta obsiera Polakow,a ten Rosjan.
                  A ja,jabbaryt,tu bronie Rosje,a tam Polske.W taki sposob probuje pogodzic nasze dwa narody :-)
                  Ale to od razu wyzywa atak na mnie,jak tam ,tak i tu.
              • wojciech.2345 Re: Wielokrotnie mu napisali... 24.11.13, 11:05
                jabbaryt napisał:
                > A co to jest forum Ursy?
                -----------
                Wrzuć w Google hasło: salon24 ursa.
                Będziesz wszystko wiedział.

No i zobacz to.
                forum.gazeta.pl/forum/w,50,147588325,147592573,jeszcze_raz_e_booki_o_forum.html
                • wojciech.2345 i jeszcze "kremlingate" 24.11.13, 11:18
                  lj.rossia.org/users/kremlingate/
              • mara571 zajrzyj do tego watku 24.11.13, 11:11
                forum.gazeta.pl/forum/w,50,147557169,147615150,Re_Moje_zlote_mysli_w_tlumaczeniu_Ursy_.html
        • polski_francuz Uniemozliwic 24.11.13, 10:11
          mu jego akcje na tym forum. Innej reakcji bym nie widzial.

Co do jego problemow z rosyjska administracja to sa jego prywatne sprawy i nic mnie to nie obchodzi. Jak dla mnie on mi niszczy te kilka czy kilkanascie minut mojego wolnego czasu i mozliwosci porozmawiania po polsku.

PF
    • wojciech.2345 moja rada 24.11.13, 10:34
      Czekiści nie lubią jak się z nich kpi.
      Nie lubią też ironii, ale ironią trudniej się operuje.

A więc należy z nich kpić, ale bez grubiaństwa.

• przyjacielameryki Re: moja rada 24.11.13, 11:13
        wojciech.2345 napisał:

> Czekiści nie lubią jak się z nich kpi.
        > Nie lubią też ironii, ale ironią trudniej się operuje.
        >
        > A więc należy z nich kpić, ale bez grubiaństwa.

Masz rację Wojtek, ty faktycznie jesteś bardzo subtelny. No, ale widzisz co w zamian otrzymujesz od czekistów.
        Ja tam lubię czasami przyłożyć w bolszewicki ohydny pysk, tak szczerze i od serca. Ale mam wrażenie że oni to lubią, zawsze byli katowani i poniewierani a mimo to cały czas stawiają pomniki swoich prześladowcom i czczą ich jak bogów. Również tego zakonserwowanego, . . . . !
        • borrka Jest i mily element. 24.11.13, 11:21
          Z wielkim zaangazowaniem czczą naszego "wielkiego" rodaka Feliksa - ostatnio wylozyli spora kase na remont pomnika w Moskwie.
          A w innych miastach pomnikow Dzierzynskiego od groma.

To bydle narodowosci polskiej ma na sumieniu najwiecej Rosjan po Hitlerze.
          • eva15 Ja też czekam na mily element. 24.11.13, 11:28
            Borrcia, jak tam wielkie protesty na Ukrainie? Wywrócili już rząd?
            Pytam, bo nie wiem, nie miałam jeszcze okazji dziś się tym zająć. Wiem, że trochę off topic, ale liczę na to, że mnie szybko poinformujesz.
            • borrka Wlasnie, off topic. 24.11.13, 11:36
              Tu, mozesz Effciu ocenic denny poziom waszej dzialalnosc na forum.
              Wlasciwie, Ciebie wylaczam z okreslenia "denna" - Ty dobrze wykonujesz swa prace.
              Mnie sie podoba Twa demagogia i absurdalnosc ciagow myslowych, zatykajaca dech.

Ale wybacz, Twoi kompani sa na poziomie "moczit' w sortire".
              • eva15 Re: Wlasnie, off topic. 24.11.13, 11:43
                No to w ramach sympatii do mnie powiedz mi proszę, jak się rozwija wielka demo na Ukrainie,w Kijowie zwłaszcza? Wiesz, że nie znam języków i samodzielnie trudno mi coś znaleźć.
                • borrka Jako banderowiec, po banderowsku: 24.11.13, 11:45
                  www.pravda.com.ua/
                  • eva15 Re: Jako banderowiec, po banderowsku: 24.11.13, 11:51
                    Dziękuję. Razem nas bohato! Ale coś wygląda na to, że to ani miliony ani steki, ani nawet nie dziesiątki tysięcy ludzi, nie sąszisz?
        • wojciech.2345 Re: moja rada 24.11.13, 11:26
          Ja staram się być merytoryczny w naszych wątkach,
          a o merytoryczności "zapominam" w ich wątkach.
          Ponadto zauważyłem, że denerwuje ich uprzejmość.
          Jak Igorek mnie wyzywa, to ja do niego piszę "Drogi Igorku."

Igorek nie lubi jak się do niego zwracam "Drogie Dziecko."
          • borrka Staralem sie podobnie, ale... 24.11.13, 11:30
            Nie trawie, gdy ktos włącza do dyskusji forumowych rodziny dyskutantow.
            I nawet nie chodzi konkretnie o moja Rodzine, ale nie cierpie tego generalnie.
            Od tego czasu ignoruje Igora, co go tylko czyni agresywniejszym.
            • wojciech.2345 Re: Staralem sie podobnie, ale... 24.11.13, 11:43
              borrka napisał:
              > Nie trawie, gdy ktos włącza do dyskusji forumowych rodziny dyskutantow.
              > I nawet nie chodzi konkretnie o moja Rodzine, ale nie cierpie tego generalnie.
              > Od tego czasu ignoruje Igora, co go tylko czyni agresywniejszym.
              ------------------
              Mam wrażenie, że forumowe Czeka czerpie inspiracje z Schopenhauera.
              Wg tego klienta jedną z najlepszych metod jest wyprowadzenie adwersarza
              z równowagi. No i jakie to efektywne by skłócać rozmawiających.

• borrka Bezwzglednie sluszna uwaga. 24.11.13, 11:48
                Musimy pamietac - oni sa po teningu web brygad.
                Taka prosciutka erystyka.
                I sa w pracy:
                rowno wisi im i Polska, i Matuszka.
                Robota od - do, a na koniec miesiaca wierszowka.
                • wojciech.2345 Re: Bezwzglednie sluszna uwaga. 24.11.13, 11:51
                  borrka napisał:
                  > Robota od - do, a na koniec miesiaca wierszowka.
                  ---------------
                  lj.rossia.org/users/kremlingate/
    • lubat Re: Czekisci przejeli forum. 24.11.13, 11:36
      Borrat, czy ja ci muszę tłumaczyć, co robi człowiek mający krztę honoru i poczucia własnej godności, w miejscu, gdzie go obrażają?
      Ty prezentujesz postawę typka z uporem nurkującego w latrynie i narzekającego, że tam strasznie śmierdzi.
      • borrka Mile i parseki dziela Cie Lubacik... 24.11.13, 11:41
        Od zdolnosci obrazenia mnie (mozesz mi mowic "jasnie Panie").
        Idzie o niszczenie dosc ciekawego forum politycznego.
        • eva15 Borrcia,faktem jest, że niszczysz forum polityczne 24.11.13, 11:46
          Robisz z forum politycznego miejsce do wypłakiwania się. Całkiem jak p_f.
          Różni tu na mnie najeżdzają, ale do głowy by mi nie przyszło, otwierać na ten temat wątki i beczeć, jak źle jestem traktowana i jak bystrzaki wyzwiskami pod moim adresem zaśmiecają ciekawe wątki. .
          Ech, gdzie ci mężczyźni, prawdziwi tacy....
          Chyba jedynym ja jestem!
          • wojciech.2345 Re: Borrcia,faktem jest, że niszczysz forum polit 24.11.13, 11:49
            eva15 napisała:

> Robisz z forum politycznego miejsce do wypłakiwania się. Całkiem jak p_f.
            > Różni tu na mnie najeżdzają, ale do głowy by mi nie przyszło, otwierać na ten t
            > emat wątki i beczeć, jak źle jestem traktowana i jak bystrzaki wyzwiskami pod m
            > oim adresem zaśmiecają ciekawe wątki. .
            > Ech, gdzie ci mężczyźni, prawdziwi tacy....
            > Chyba jedynym ja jestem!
            ---------------------
            Effciu,
            Twoje występy zostały już dość dokładnie opisane.
            Pamiętasz Melona?
          • borrka Nie przyjmuje do wiadomosci, Effciu! 24.11.13, 11:52
            Bo moja sympatia do kobiet zawsze ma taki freudowski podtekst erotyczny.
            Nie rob mi tego.
            Nie lubie hermafrodyt.
            • eva15 Re: Nie przyjmuje do wiadomosci, Effciu! 24.11.13, 12:02
              No to zachowuj ty się jak mężczyzna i wszystko wróci na swoje miejsce!
              • eva15 Fancowaty zapluwa forum 24.11.13, 12:05
                Otworzył właśnie kolejny plujący na Igora wątek na forum świat. Może ty go przywołasz do porządku, by nie zaśmiecał tego forum?
                • borrka Igor obraza moj Rodzine. 24.11.13, 12:08
                  To karygodne i dyskwalifukujace.
                  Mnie moze obrazac - obojetne mi.
                  Rodziny forumowiczow sa nietykalne.
                  • igor_uk Nigdy nie obrazilem Rodziny borrki. 24.11.13, 12:11
                    Kiedys zasugerowalem,ze jego mama moze byc kucharka ,tak przebiegala dyskusja i nic wiecej. To jego rozwsciczylo tak,jakby ja napisalem cos o wiele gorszego. Miec mame za kucharkee,to zaden wstyd ,chyba ze ktos sam wstydzi sie swojego pochodzenia.
                    • wojciech.2345 Re: Nigdy nie obrazilem Rodziny borrki. 24.11.13, 13:00
                      igor_uk napisał:

> Kiedys zasugerowalem,ze jego mama moze byc kucharka ,tak przebiegala dyskusja
                      > i nic wiecej. To jego rozwsciczylo tak,jakby ja napisalem cos o wiele gorsze
                      > go. Miec mame za kucharkee,to zaden wstyd ,chyba ze ktos sam wstydzi sie swojeg
                      > o pochodzenia.
                      ----------------
                      Drogie Dziecko,
                      Ty chyba było wychowane w sierocińcu.

• polski_francuz Pani Doktor 24.11.13, 12:34
                  zaloze sie o zdjecie w kostiumie wakacyjnym, ze niepotrzebnie uzyla pani tych epitetow.

PF
          • kylax1 Evcia, Ty pytasz gdzie są mężczyźni???????? 26.11.13, 02:06
            Przecież Ty dobrze wiesz, gdzie:

www2.fotki.ykt.ru/albums/userpics/12996/putler_3.jpg
      • wojciech.2345 Re: Czekisci przejeli forum. 24.11.13, 11:46
        Lubaciku,
        co pewien czas przyjeżdża na to forum jakiś szambowóz.
        Ten ostatni jest kierowany na zmianę przez Igorka i Effcię.
      • przyjacielameryki Re: Czekisci przejeli forum. 24.11.13, 12:14
        lubat napisał:

> Borrat, czy ja ci muszę tłumaczyć, co robi człowiek mający krztę honoru i poczu
        > cia własnej godności, w miejscu, gdzie go obrażają?
        > Ty prezentujesz postawę typka z uporem nurkującego w latrynie i narzekającego,
        > że tam strasznie śmierdzi.

A od kiedy to opinie Rosjanina czekisty mogą mieć jakiekolwiek znaczenie dla nas Polaków? Przecież ty reprezentujesz kremlowską rację stanu a nie polską. Borka to polski patriota, dobrze znający Rosję i Ukrainę i my Polscy, tu FŚ jesteśmy mu bardzo wdzięczni za przybliżenie obrazu prawdziwej Rosji czy Ukrainy.
        Jego opinie są dla nas bardzo ważne a wasza bolszewicka propaganda jest i śmieszna i żałosna. Faktycznie III-IV sort.
    • de_oakville "Co prawda to prawda" 24.11.13, 14:22
      borrka napisał:

> I nie jest to nieszczescie samo w sobie - zapowiedzieli przejecie na forum Rosj
      > a, gdzie pies z kulawa noga juz nie zaglada.
      > Nieszczesciem jest potworna glupota przesladujacej nas ekipy.
      > Napastliwe, prostackie chamstwo rodem z ruskiego kryminalu, stadne ataki bez na
      > jmniejszego sensu merytorycznego, patologiczna nienawisc do cywilizowanego swia
      > ta, sprawiaja, ze pisanie tu traci sens.
      > Belkot polidioty lamanym jezykiem polskim, kliniczny rosyjski antysemityzm i sl
      > epe uwielbienie dla kagiebowskiego kurdupla w stroiku batmana ... to juz nie da
      > sie wytrzymac.
      >
      > Jak w prawie Kopernika, pieniadz gorszy, wyparl lepszy.

Wlasnie dokladnie tak jest, jak piszesz Borka. Jako byly uczestnik forum swiat zajrzalem tu przypadkowo niczym na stary zarosniety cmentarz "przy okazji przesiadki na Powazkowskiej i majac jeszcze 10 minut do nastepnego autobusu".
      Przed laty zaczynalem tu dyskutowac chcac miec w Kanadzie stycznosc z polskoscia w najleprzym wydaniu. Zamiast tego "wdepnalem w kaluze jadu" jakiejs post-swieckiej mentalnosci, ktora odepchnela mnie nawet od sympatycznego (po roku 1989) stosunku do Rosji. Rosja interesuje mnie tylko wtedy, kiedy chce (np. Bajkal, Moskwa i Kamczatka - nie czesciej niz np. Argentyna), a nie o kazdej porze dnia i nocy. Dlatego wlasnie stad odszedlem.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      "Bu bist Wolliner (aus dem Städtchen Wollin). Ich bin Garwoliner (aus der Stadt Garwolin,.
      ganz und gar richtig.") :)))
      • wojciech.2345 Re: "Co prawda to prawda" 24.11.13, 14:26
        De_oakville,
        jak pisałeś tutaj było co czytać.
        Jak się uspokoi, zacznij pisać raz jeszcze.
      • kylax1 NajlepSZym. :) 26.11.13, 01:57
        Poza tym, w pełni się z Tobą zgadzam.

Pozdrawiam,
    • j-k A jaki Czekisci maja naklad , Borrka ? 24.11.13, 19:29
      10-20 egzemplarzy ?
      (bo tyle osob czyta srednio kazdy post na FS).
      a jaki naklad ma GW ?
      zdaje - sie kilkaset tysiecy ?

wina za egzystencje WEB-Brygady na tym foro tkwi w checi dyskusji paru forumowiczow,
      ktorzy teksty CzeKa podbijaja, miast je po prostu ignorowac i otwierac wlasne.
      • borrka Jaki im przyswieca cel? 24.11.13, 22:20
        Diabli wiedza, ale jest oczywiste, ze takiego zageszczenia patologii w realu nie ma.
        Glupota, podlosc, cynizm ... ktos ich zebral i polecil dziwna (zgadzam sie) dzialalnosc propagandowa.
        Sami z siebie nie zebraliby sie w tak patologicznym gronie.
        Jakies postkomunistyczne, czekistowskie wywloki, zbieranina, o ktorej nic nie wiemy - moze to jeden emerytowany czekista w zarekawkach i koszuli z brudnym kolnierzykiem .

A wiec, albo robia to by prowokowac do ostrych wypowiedzi, ktore potem ktos tlumaczy na dalszy uzytek propagandowy...
        Albo wymknelo sie to spod kontroli - ktos przewidzial fundusze na dzialanie web brygady i oni, dzialaliby do konca swiata, korzystajac z rosyjskiej biurokracji i nieudolnosci.
        Malo to bylo takich jaczejek?
        • wojciech.2345 Re: Jaki im przyswieca cel? 24.11.13, 22:47
          To że kraj/firma przysyła na jakieś forum swoich "przedstawicieli,"
          to normalne. Natomiast jest dziwne, że są tutaj na niszowym forum.
          Przecież Ursa tłumaczy posty, których nikt nie otworzył.

Mają chyba za dużo pieniędzy.
    • kylax1 Nie obrażajmy batmana. :) 26.11.13, 01:51
      To był zacny człowiek. Porównywać go do jakiegoś łysiejącego judoki, to obraza.... :)

A na poważnie. Forumowe szczekaczki kremlowskie posługują się metodami, które może działają w kręgu mentalności rosyjskiej, ale poza nią nie odnoszą żadnego sukcesu.

Dlatego na całym Zachodzie śmieją się z Putlera i jego żurawiego towarzystwa ornitologicznego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka