Dodaj do ulubionych

Podrzutek (zagadka) dla web-brygady

24.11.13, 13:34
Obiecałem jakiś czas temu - zdjęty litością nad pustką intelektualną web-brygady - że podrzucę od czasu do czasu jakiś istotny temat, o którym nie mają zielonego pojęcia. Z otwarciem wątku czekałem ponad tydzień, myśląc, że ktoś wywlecze ruskie brudy na forum. A tu pełny zawód, ani słowa.

Do rzeczy. W zeszłym tygodniu na posiedzeniu Rady Agencji Inicjatyw Strategicznych Putin w sposób zakamuflowany, ale czytelny dla wszystkich obserwatorów politycznych obsobaczył premiera Miedwiediewa jak burą sukę i zasugerował, żeby postąpił tak, jak A. Kudrin za prezydentury Miedwiediewa. (Przypomnę, że Kudrin nie zgadzał się z polityką prezydenta, więc ustąpił, nie obrażając się na politykę)

Wczoraj jeden ze znaczących polityków opozycyjnych powiedział, że Miedwiediew będzie premierem tylko do zakończenia Olimpiady w Soczi. Putin wywalił by go już teraz, ale przed Soczi było by to szkodliwe wizerunkowo.

Celowo nie podaję ani nazwiska tego polityka, ani czym podpadł Miedwiediew, bo to mogło by być zniewagą dla ekspertów ds. Rosji i putinologów;)

Dziwi mnie też zupełna cisza na ten temat w meanstreamowych przekaziorach. Przecież to gratka propagandowa, lub jak mówią niemieccy przyjaciele "gefundenes Fressen". Polską żurnalię może tylko usprawiedliwia fakt, iż zachowują się jak mucha z bajki Kryłowa. Cały dzień siedziała na zadzie ciągnącego pług konia, a wieczorem mówi: ale żeśmy się napracowali. (Koniem jest tu UE orząca ukraiński ugór;)
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 przetłumacz to na język polski 24.11.13, 13:38
      zupełnie nie rozumiem co napisałeś.
      To chyba jakaś astrologia?
    • eva15 Re: Podrzutek (zagadka) dla web-brygady 24.11.13, 13:41
      Ze wstydem przyznaję, że mimo, iż jestem czekistką nie wiem, czym się Misio tak naraził. No ale może dlatego nie wiem, że jestem czekistką z forumowego nadania. To taka gorsza kategoria czekistów niedopuszczanych do wszystkich tajemnic:-)))
      • lubat Re: Podrzutek (zagadka) dla web-brygady 24.11.13, 13:46
        eva15 napisała:

> Ze wstydem przyznaję, że mimo, iż jestem czekistką nie wiem, czym się Misio tak
        > naraził. No ale może dlatego nie wiem, że jestem czekistką z forumowego nadani
        > a. To taka gorsza kategoria czekistów niedopuszczanych do wszystkich tajemnic:-
        > )))

Nie dziwię się, że nie wiesz, skoro tego nie wyciągnęły takie tuzy putinologii, jak borrka czy herr7. Wacek też musiał mieć akurat chwilowy ciąg;)

Później zapodam źródło i nazwisko polityka "proroka":)
        • eva15 Re: Podrzutek (zagadka) dla web-brygady 24.11.13, 14:01
          OK, czeka cierpliwie, dokończę robić obiad w międzyczasie:-)
        • wojciech.2345 do potłuczonych 24.11.13, 14:09
          lubat napisał:
          > Wacek też musiał mieć akurat chwilowy ciąg;)
          ------------
          Ja długo nie wiedziałem kto ten Wacek
          Mamrot622 wył na forum, że to gadzina.
          Wy czekiści macie jakąś "głębszą" wiedzę o świecie.

Nie moglibyście udać się na jakąś sesję do dobrego
          psychiatry. Musi być dobry, bo tego wymaga Wasz stan.
    • igor_uk Lubat. 24.11.13, 14:11
      Kogo zaliczassz do web brygady?
      • lubat Re: Igor, Eva 24.11.13, 20:46
        igor_uk napisał:

> Kogo zaliczassz do web brygady?

Nie wiesz, kto to web-brygada? To stachanowcy tego forum w wątkach i postach dotyczących Rosji. Ciebie do niej nie zaliczam, bo to jakby twój temat-monopol.

Ja miałem wymuszoną przez miłe obowiązki rodzinne przerwę w obecności na forum i po cichu liczyłem, że Ty odpowiesz na pytanie Evy. Skoro nie uczyniłeś tego, to wracam do sprawy.

Otóż w zeszłą niedzielę w programie informacyjnym "Vesti niedieli" podano, że w czasie kiedy prezydent Putin przebywał z wizytą w Korei Płd. i Wietnamie, pewien wiceminister, a potem sam premier Miedwiediew wypowiedzieli się przed kamerami krytycznie o prezydenckim projekcie ustawy ścigania przestępstw podatkowych.
        Więcej szczegółów w zalinkowanym tekście.

Polityk zaś, który mówi o końcu rządów Miedwiedka to Gienek Ziuganow, który powiedział to w wywiadzie w sobotę. Pewnie gdzieś to można znaleźć, ale nie robię tego, bo to nic nie wnosi.

Powtarzam swoje zdziwienie, że ZBiRy nie podchwyciły tematu, chociaż od lat chwytają każde słówko Putina/Miedwiediewa, którym można by było uzasadnić tezę o kłótni między nimi.
        Z forumowych znaffcuf to sobie w poście założycielskim tylko podkpiwałem, bo cóż innego oni wiedzą, niż to, co przeczytają u Wacka, Kublika lub (to już intelektualiści!) w "Rzepie".
        • lubat Re: Igor, Eva 24.11.13, 20:48
          Gapiszon ze mnie, nie podałem linka, na który się powołuję. Oto on:

vesti7.ru/news?id=41705
        • igor_uk Lubat. 24.11.13, 20:52
          Nic nie napisalem,poniewaz bylem pewien tego,ze zagadka ta nie dla mnie :-)

W sumie i w Rosji ten temat zbytnio nie akcentuje sie .Bo wszysci sa pewne tego,ze i tak do Igrzysk Olimpijskich Putin nie bedzie podejmowac decyzje personalnych.
        • eva15 Re: Igor, Eva 24.11.13, 21:40
          Spasibo. Ale nadal nie wiem, co konkretnie nie podoba się Misowi w tym projekcie ustawy.
          • igor_uk Eva 24.11.13, 21:44
            A ja dla Ciebie mam prezent :-)
            forum.gazeta.pl/forum/w,50,148210247,148210247,Ewa_chciala_to_masz_.html
            • eva15 Re: Eva 24.11.13, 21:52
              Wiem , właśnie jednym okiem oglądam, zaraz tam podziękuję.
    • malkontent6 Re: Podrzutek (zagadka) dla web-brygady 24.11.13, 18:23
      lubat napisał:

> Dziwi mnie też zupełna cisza na ten temat w meanstreamowych przekaziorach.

Dziwi czy martwi?
      • igor_uk malkontent. 24.11.13, 18:31
        Nu dla czego to robisz?
        Nie lubisz lubata,twoje prawo,ale dla czego podgryzasz go?
    • j-k Gdzie Ty masz problem, Lubat ? 24.11.13, 20:55
      Miedviedjev nie wywalil Putina, gdy sam byl Prezydentem... (nie mogl, czy nie chcial ??)

to teraz bedzie odwrotnie...

normalne prawidla Polityki.
    • wojciech.2345 Rosja pierwszym krajem muzułmańskim Europy 24.11.13, 23:30
      Rosja jest pierwszym krajem muzułmańskim w Europie: wspólnota liczy 20 mln osób. „Chodzi o społeczności lokalne, a nie o cudzoziemców w kraju” – wyjaśnia Bayram Balci. Muzułmanie są obecni głównie na Kaukazie, „zislamizowanym – przypomina ekspert – od czasu pierwszych podbojów arabskich w połowie VIII w.” Są również Tatarzy i Baszkirzy, „dwa ludy tureckie, posiadające autonomiczne republiki”. Do tych dwóch grup tubylczych – kontynuuje Bayram Balci – należy dodać „setki tysięcy imigrantów z Azji Centralnej, którzy pracują w Rosji”. Te trzy grupy należą do islamu sunnickiego.

www.kresy.pl/publicystyka,wydarzenia-tygodnia?zobacz%2Fradykalny-islam-nie-oszczedza-rosji
      • j-k Woytek, wez Ty nie krajaj. 25.11.13, 00:09
        wycofanie sie Rassiji z Czeczni, Inguszetii i Dagestanu - to kwestia najblizszych 20-tu lat.

I juz 5 mln islamuskow mniej.
        • kylax1 W zasadzie już się wycofała. 26.11.13, 02:03
          Rosyjska kontrola nad Kaukazem to kwestia czysto formalna.

W praktyce rządzą tam lokalni przywódcy, których jedynym zadaniem narzuconym odgórnie z Moskwy, jest utrzymywanie spokoju. Poza tym mogą robić co chcą.
    • wojciech.2345 no Putin, no cry 25.11.13, 00:01
      twitter.com/tvrain/status/404631344027688960/photo/1
    • wojciech.2345 islamizacji Syberii ciąg dalszy 25.11.13, 09:18
      W Nowosybirsku powstanie pierwsza na Syberii i na rosyjskim Dalekim Wschodzie medresa (muzułmańska szkoła średnia i wyższa). Medresa powstanie obok istniejącego już w Nowosybirsku wielkiego meczetu.

Jak każda medresa, także ta w Nowosybirsku pełnić będzie rolę seminarium duchownego. Kształcić będzie zarówno Rosjan jak i studentów zagranicznych. Jak informuje Przewodniczący Rady Muftich Rosji, Rawil Gajnudtin przyszła muzułmańska szkoła będzie też pełnić nietypową funkcję szkoły języka rosyjskiego dla licznych imigrantów.

Jeszcze kilkanaście lat temu Syberię zamieszkiwała bardzo niewielka grupa wyznawców Allacha. Jednak w ostatnich trzech latach liczba muzułmanów w Rosji wzrosła z 4 do 7 procent. Na Syberii nawet do 10 procent! Jak informuje Rawil Gajnudtin, dziś całe dzielnice wielu miast na Syberii zamieszkiwane są tylko przez muzułmanów.

www.pch24.pl/rosja--islamizacji-syberii-ciag-dalszy,19389,i.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka