Dodaj do ulubionych

Mam pytanie.

11.12.13, 22:43
Czy wie ktos,co to jest Demokracja?
Oczywiscie mnie nie chodzi o znaczenie tego slowa,a tylko o to,jak ona funcjonuje we wspolczesnym swiecie.

p.s. Ja mam swoje wyobrazenie o demokracji,ale na razie pozostawie to dla siebie :-)
Obserwuj wątek
    • johnny-kalesony Re: Mam pytanie. 11.12.13, 22:59
      Cóż - ukrywać niepodobna: demokracja jest formą władzy więszości. A większość statystyczna to ludzie nie najbardziej inteligentni.
      Na drugim biegunie mamy antynomię Platońskiej z rodowodu "republiki filozofów", czyli władzę autorytarną, sprawowaną przez ekspertów. W nowożytnej formie jej inkarnacją był oświecony absolutyzm.
      W tym przypadku jednak nie jesteśmy pewni, czy rządzący nami "eksperci" istoptnie są ekspertami, czy tż jedynie przebranymi w ich maski uzurpatorami-oszustami, doprowadzającymi nasze modelowe państwo do ruiny swoim dyletanctwem.
      Z dwojga złego (bo nie ma władzy idealnej), po Churchillowsku - wybieram jednak demokrację. Zwłaszcza wówczas, kiedy wzrasta poziom wykształcenia (a w następstwie tychże procesów edukacyjnych - świadomości) spoleczeństwa.

Aczkolwiek - nie wiem, czy ustalenie cenzusu pewnego pułapu wykształcenia dla czynnych wyborców nie byłoby rozsądnym rozwiązaniem.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • igor_uk Dzieki,kalesony za odpowiedz. 11.12.13, 23:11
        Jestescie dosc bliskie w swoim rozumowaniu do mojego,ale to nie oddaje w pelni atmosfery tego,jak demokracja funkcjonuje we wspolczenym swiecie.
    • wojciech.2345 Re: Mam pytanie. 11.12.13, 23:06
      Najkrócej. Z demokracją mamy do czynienia wtedy, gdy
      cele, które ma osiągać państwo są formułowane jak najniżej.
      Na poziomie wsi, małych miasteczek, ... .
      • igor_uk Wojtek. 11.12.13, 23:12
        To w ideale tak powinno byc.
        Ale tak nie jest .
        • misterpee Re: demokracja moze funkcjonowac 12.12.13, 17:16
          tylko w spoleczenstwie jednolitym, nieskloconym. Dlatego US nie moze nikogo pouczac czym jest demokracja. Byc moze niektore kraje skandynawskie moga byc przykladem demokracji, ale do tego potrzebna jest historia i prawdziwe rozumienie socjalizmu. Samo wyksztalcenie wybranej klasy nie stworzy demokracji.
        • wojciech.2345 Re: Wojtek. 12.12.13, 18:17
          igor_uk napisał:
          > To w ideale tak powinno byc.
          > Ale tak nie jest .
          --------------
          Igorku,
          można to rozwinąć co anonsowałem.
          W demokracji pieniądze ma obywatel, a nie państwo.
          Wtedy cele mogą być formułowane na dole.

Jeśli tak nie jest, to nawet najlepsza władza ulegnie
          wcześniej, czy później demoralizacji.
    • aso62 Re: Mam pytanie. 11.12.13, 23:26
      Złe pytanie zadałeś, powinieneś się zapytać o "porządne państwo" czy, szerzej, organizację społeczeństwa, nie o demokrację. Demokracja jest tylko jednym z elementów, ważnym ale który sam w sobie niczego nie załatwi.
      • igor_uk Nikt nie wysyla bombowce po to, 11.12.13, 23:34
        zeby zrobic gdzies kolejne porzadne panstwo,a tylko po to,zeby wprowadzic tam demokracje.
        Dla tego i pytam o demokracje.
        • aso62 Re: Nikt nie wysyla bombowce po to, 11.12.13, 23:50
          Nie mieszaj trademarku jakim stało się słowo "demokracja" z rzeczywistością która jest bardziej złożona.

Demokracja jest warunkiem koniecznym istnienia porządnego państwa, ale nie dostatecznym i nawet nie najważniejszym z punktu widzenia obywatela. Stała się sztandarem bo jest najstarszym elementem porządnego państwa, no i wyrażenie "rządy ludu" jest chwytliwe.

Jeśli twoim celem jest próba wykazania, że demokracja niczym istotnym się nie różni od putinizmu to jesteś na fałszywej drodze, bo dyskusja powinna dotyczyć kwestii "państwo demokratyczne vs państwo Putina" i ograniczanie jej do do dyskusji o samej demokracji jest spłycaniem tematu.
          • igor_uk Masz obsesje na punkcie Putina,aso. 12.12.13, 16:31
            Nie musisz wszedzie powolywac sie na niego.
            Ale bardzo mnie zaintrygowal termin,ktorego ty uzywasz - "porzadne panstwo". Co to jest?
            • marko125 Re: Masz obsesje na punkcie Putina,aso. 12.12.13, 17:37
              Też mnie to ciekawi Igor :)
              • marko125 Re: Masz obsesje na punkcie Putina,aso. 12.12.13, 17:41
                Ciekawi mnie też co to ma oznaczać państwo Putina hehehe :)
              • igor_uk Licze na to,marko. 12.12.13, 17:47
                Ze aso nam to wytlumaczy. I dodam,ja calkiem serio go o to pytam,bez zadnej ironii.
            • aso62 Re: Masz obsesje na punkcie Putina,aso. 12.12.13, 18:05
              Nie mam żadnej obsesji na punkcie Putina mam za do doświadczenie z którego wynika, że jeśli Moskal zaczyna dyskusję o demokracji to w 9 przypadkach na 10 nie chodzi mu o poszerzenie wiedzy.

A terminu "porządne państwo" użyłem w sensie potocznym. Większość ludzi chciałaby żyć w "porządnym państwie", demokracja jest jednym z narzędzi niezbędnych aby takie państwo stworzyć. Chyba, że ktoś jest bolszewikiem albo faszystą i jego wizja "porządnego państwa" jest wielce skrajna.
              • igor_uk Nu niestety,aso. 12.12.13, 18:11
                Nie potrafiles odpowiedziec na pytanie.
                A moze na to pytanie odpowiesz:
                Czy mozno nazwac porzadnym panstwem w ktorym dzieja sie podobne rzeczy?
                www.tvn24.pl/polska-i-swiat,33,m/szescioletni-napastnik-seksualny,378943.html
                • aso62 Re: Nu niestety,aso. 12.12.13, 18:24
                  A co to ma wspólnego z państwem?
                  • igor_uk jak to co? 12.12.13, 18:27
                    Ponoc panstwo,to przede wszystkim ludzi,ktore to panstwo zamieszkuja.
                    • aso62 Re: jak to co? 12.12.13, 18:50
                      Nie, Moskal. Mieszasz pojęcia "państwo" i "społeczeństwo".

A w tym konkretnym przypadku chodzi nawet nie o społeczeństwo a o jednego konkretnego jełopa.
                      • igor_uk Re: jak to co? 12.12.13, 19:06
                        Wiesz co,Chamie, nie jestes zbyt lotny.
                        Nie tylko angielski u ciebie jest kiepski,a i wiedza ogolna marna.
                        • wojciech.2345 Re: jak to co? 12.12.13, 19:25
                          igor_uk napisał:
                          > Wiesz co,Chamie, nie jestes zbyt lotny.
                          > Nie tylko angielski u ciebie jest kiepski,a i wiedza ogolna marna.
                          ---------------
                          Igorku,
                          podaj swoją definicję demokracji.
                          Założę się o wszystkie Twoje renifery, że będzie śmiesznie.

Rosjanie nie rozumieją podstawowych pojęć cywilizacji
                          zachodniej.

Come on.
                          • marko125 Re: jak to co? 12.12.13, 19:26
                            A kto powiedział, że w Rosji ma być jak na Zachodzie ? Jak na razie putin ma ponad 60 % poparcia w narodzie.
                            • igor_uk Re: jak to co? 12.12.13, 19:29
                              A przeciez i na zachodzie jest roznie.
                            • wojciech.2345 Re: jak to co? 12.12.13, 20:33
                              marko125 napisał:
                              > A kto powiedział, że w Rosji ma być jak na Zachodzie ? Jak na razie putin ma po
                              > nad 60 % poparcia w narodzie.
                              ------------------
                              Jak panował car Jelcyn, to ropa stała 10$,
                              a teraz za Fiutina jest 110$.

Jak spadnie ropa poniżej 90$, to pagawarim zajac.
    • 1blueelvic Oczywiscie, ze wiemy .... 11.12.13, 23:41
      Demokracja to starzejaca sie dziwka, ktora ewoluuje w strone ... zasobna i dostatnia i jak kazda szanujaca sie dziwka ma fundamentalne zasady ...

Na dzien dzisiejszy sa nimi: suwerennosc narodu, pluralizm polityczny, trojpodzial wladzy oraz nadrzednosc prawa w danym panstwie.

Sprawa wiadoma jest, ze w demokracji, w kazdej demokracji, jest sporo wad niezaleznych od niej samej. Ot, chocby: korupcja, brak stabilnosci rzadow, bezrobocie, znieczulica, konflikty miedzypartyjne ...

Lepiej lub gorzej, ale ona funkcjonuje i na horyzoncie nic lepszego nie widac ... No, moze tylko zamordyzm.

• igor_uk Blu. 11.12.13, 23:45
        Najwazniejszego nie znalazlem w twojej odpowiedzi :-)
        • 1blueelvic Wcale sie temu ... 11.12.13, 23:49
          nie dziwie.

Temat rzeka, a postrzeganie demokracji jest nieskonczenie wielkie.
          • igor_uk Owszem,blu. 12.12.13, 16:29
            Ale jeden szczegol jest bardzo wazny i lezy na wierzchu,ale nie wszysci go dostrzegaja :-)
            • misterpee Re: Podstawa demokracji: 12.12.13, 17:21
              zeby media, finanse, religia, moralnosc, polityka byly kontrolowane przez Wybranych.
              • igor_uk Re: Podstawa demokracji: 12.12.13, 17:23
                Bracie,cos w tym jest :-)
                • misterpee Re: Podstawa demokracji: 12.12.13, 17:30
                  w panstwie demokratycznym edziu snowden nie moze funkcjonowac,, im wiecej szpicli tym wieksza demokracja, oczywiscie pamietajmy ze obywatel demokratury nie ma prawa do szpiclowania, lub posiadania jakiejkolwiek wiadomosci. Zatem idealna demokracja jest panstwo idiotow.
                  • misterpee Re: Churchilla pojecie demokracji 12.12.13, 17:44
                    wedlug historykow, brytyjskie rzady w Indii i Afryce byly gorsze od Hitleryzmu.
                    • 5magna Re: Churchilla pojecie demokracji 12.12.13, 18:11
                      Trzymac teraz z Rosja a bedziecie mieli co jesc. Z Zachodem do bedziecie zrec "demokracje" i srac powietrzem......

wyborcza.biz/biznes/1,100896,15125709,Slowenia_w_tarapatach__Banki_potrzebuja_wiecej_pieniedzy.html#BoxBizTxt
    • brat_ramzesa igor mam prosbe 12.12.13, 18:56
      potrzebuje link z smsem uczestnika majdanu co sie zali ze od Bierkuta wp..ol dostal ;) nie moge znalezc
      • igor_uk Re: igor mam prosbe 12.12.13, 19:09
        Tobie o to chodzi?
        s00.yaplakal.com/pics/pics_original/0/4/8/2526840.jpg
        • brat_ramzesa da, spasiba 12.12.13, 19:26

• wojciech.2345 no to jak z tą definicją demokracji 13.12.13, 17:29
      Igorku,
      w demokracji w rozumieniu dzisiejszym jest tak.
      Obywatel bogaty, a państwo biedne.
      Jeśli Twoja definicja tego nie implikuje, to jest
      do bani.

Zaskocz mnie!!!
      • igor_uk wojtus,ty mnie nie potrafisz zaskoczyc. 13.12.13, 17:34
        Nie potrafisz napisac nic sensownego.
        • wojciech.2345 Re: wojtus,ty mnie nie potrafisz zaskoczyc. 13.12.13, 17:38
          igor_uk napisał:
          > Nie potrafisz napisac nic sensownego.
          ------------
          Igorku,
          Matuszkę od demokracji dzieli chyba 400 lat.
          Ja nie żartuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka