Dodaj do ulubionych

Rozpad ZSRR,22 lata ,a w sercach nadal zyje.

23.12.13, 23:05
GALLUP przeprowadzil sondaz wsrod mieszkancow poradzieckich republik.
Wynik jest dosc zaskakujacy.
Residents more than twice as likely to say collapse hurt their country
W zwiazku z ostatnimi wydarzeniami na Ukrainie,ciekawe sa wyniki sondazu,dotyczacego tego kraju.
Zaledwie 23% mieszkancow Ukrainy widza korzysci , zwiazane z rozpadem ZSRR.Wiecej niz polowa(nawet wiecej niz w Rosji) ,a dokladnie 56% sa zdania,ze rozpad ZSRR zaszkodzil Ukrainie ,10% uwaza,ze rozpad nic nie zmienil i 10% nie maja zdania.

Wyniki sondazu sa bardzo ciekawe i daja wiele do myslenia.
Obserwuj wątek
    • yurek11111 igorczik,wynik rzeczywiscie ... 23.12.13, 23:22
      zatrwazajacy, ,swiadczy ze poradzieccy, z bylego CCCP ,nie moga sie odnalezc w nowej rzeczywistosci, a degrengolada jaka pozostawil sowiecki sojuz,utrudnia im normalne zycie.....
      • nie-tak Re: igorczik,wynik rzeczywiscie ... 23.12.13, 23:29
        yurek11111 napisał:

> zatrwazajacy, ,swiadczy ze poradzieccy, z bylego CCCP ,nie moga sie odna
        > lezc w nowej rzeczywistosci, a degrengolada jaka pozostawil sowiecki sojuz,utru
        > dnia im normalne zycie.....
        ------------------------------------
        Taaa, za to unia poprawila by im samoistnienie, z ulewy pod rynne.
        • yurek11111 Re: igorczik,wynik rzeczywiscie ... 23.12.13, 23:42
          Mowi sie z deszczu pod rynne,ale mysle ze w tym przypadku,okreslenie z ulewy pod rynne, jest jak najbardziej na miejscu....:-)))
          re:z ulewy pod rynne
          • nie-tak Re: igorczik,wynik rzeczywiscie ... 24.12.13, 00:07
            Ciolku, ty nawet nie zastanowisz sie co piszesz, gdybys umial choc raz samodzielnie pomyslec i ocenic sytuacje wstydzil bys sie za twoje zenujace posty.
            Ulewami mozna nawet maly deszczyk nazwac w zaleznosci od okolicznosci jak i terenu, a z pod rynny leje jak nigdy cala para - ot widzisz tu roznice?
      • pimpus18 Re: igorczik,wynik rzeczywiscie ... 24.12.13, 00:29
        Wszystcy tylko o demokracji, a nic o pieniądzach!

Popatrza jak to wygląda w praktyce w Germanii (przed kryzysem, bo coś teraz już nie ma):

www.thessenvitz.de/Bilder/nettovermoegen2010.jpg
        Masz taki wykres o USA, jak się to zmieniało?

Albo w Polsce?

Może to by cię chociaż trochę odmuliło.
        • nie-tak Re: igorczik,wynik rzeczywiscie ... 24.12.13, 00:52
          To nie jest zadna nowosc, w prawie kazdym kryzysie biedny bedzie biedniejszym, klasa srednia niknie a bogaci bija sobie kabsy, ile sie da na ile im pozwola. Nam potrzeba Putina a nie Barroso, nam potrzeba Putina a nie Merkel & Co.
          Kto glosowal na te pania?
          Ja nie!!!
          Moze przyjsc J. C. Juncker zamiast Barroso bedzie jeszcze weselej.
        • jorl Re: igorczik,wynik rzeczywiscie ... 24.12.13, 10:17
          Jak ja kocham takie wykresiki! Ja jednak bym wolal zobaczyc przyporzadowanie tym grupom ludnosci ulozonych ich majatkiem do tego ile np. w danym roku skonsumowali. Towarow uslug. Z calej produkcji spoleczenstwa jest stosunkowo latwo ta grupe towarow i uslog od wszystkichinnych wyodrebnic. To sa te na ktore, tak mysle, jest ten podatek w Polsce zwany VAT w Niemczech Mehrwertsteuer. I jestem przekonany ze wtedy by sie okazalo ze ci biedni jesli chodzi o majatki z pimusia tabeli nagle duza czesc z produktywnosci spoleczenstwa konsumuja. Ci i ogromnymi majatkami bardzo malo w stosunku do swoich majatkow. I tak naprawde wlasnie ta moja tabela duzo wiecej mowi o prawdziwym podziale bogactwa. Bo mowi o podziale konsumpcji.
          Teraz siedze w Zakopanym w hotelu Kasprowy ale Mercury bo sa tu podobno dwa Kasprowe. Hotel duzy ogladam elity polskie. Sporo mlodych Polakow z dziecmi inaczej niz w typowych niemieckich gdzie srednia wieku duzo wyzsza. Szukam tez Rosjan bo geopolitycznie tez mnie to interesuje a slyszalem ze w Zakopanym maja byc. Sa i w moim hotelu, ale zauwazylem ze wieczorem siedza nie w barze na drinku czy piwie jak glownie inni a na korytarzach sa stoliki i fotele, rozkladaja sie z alkoholami i zagrycha spora grupa np. tuzin i robia sobie party. Duzo taniej jak w barze mysle. A wiec wcale nie tacy milionerzy, normalni ludzie. Jeszcze jestem tu pare dni poobserwuje dalej.
          Pozdrowienia
    • bywszy1 Re:i w panskim tez?+ 23.12.13, 23:41

pan sie chyba cieszy,ze nie zyje.
      Bo okradla pan Go i sprzedal,jak ostaniaq szmate na baracholkie.
      Tfu!
      • pimpus18 Re:i w panskim tez?+ 24.12.13, 00:31
        Panie żydek, pan poczyta Torę.

I sio stąd!
    • wojciech.2349 Rosja już szantażuje 23.12.13, 23:55
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,15185519,Rosja_juz_szantazuje_Ukraine_swoja_braterska_pomoca.html
      • nie-tak Re: Rosja już szantażuje 24.12.13, 00:04
        Wojtusiu nie blamuj sie wypocinami bgajkopisaza o nazwisku Andrzej Kublik, powiedz nam kiedy ten artysta napisal choc raz prawde? Czytac artykuly tego pana to jest juz ponizenie godnosci czlowieka.
        Jednym slowem ten dzial gazety to jest zenada na calego, chyba tego nie zaprzeczysz?
        • wojciech.2349 Re: Rosja już szantażuje 24.12.13, 00:15
          Nie czytam Gazety Wybiórczej, ale wiem jedno.
          Rosja nie daje, Rosja kradnie.

Dlatemu nie chcę nigdy jakiejkolwiek pomocy od Matuszki.
          • pimpus18 Re: Rosja już szantażuje 24.12.13, 00:30
            Panu nie jest potrzebna wiedza, Panu potrzebny jest lekarz.
          • nie-tak Re: Rosja już szantażuje 24.12.13, 00:57
            A co robi Unia?
            Co robi twoja ukochana hameryczka?
            Nie wywiedli Polske na manowce?
            Putin postawil przynajmniej zrabowana rosyjska gospodarke na nogi, a co zrobila unia z PIGS, z Polski, z Wloch? Oni nie potrafia zazegnac kryzysu a co mowic poradzic sobie z takim obszarem i tyloma panstwami a mimo tego chca jeszcze wiecej bankrutowac panstw i przyjmowac do unii.

• nie-tak Re: Rosja już szantażuje 24.12.13, 01:02
              Ten wpis byl dedykowany zatwardzialemu w pogladach Wojtusiowi.
              > A co robi Unia?
              > Co robi twoja ukochana hameryczka?
              > Nie wywiedli Polske na manowce?
              > Putin postawil przynajmniej zrabowana rosyjska gospodarke na nogi, a co zrobila
              > unia z PIGS, z Polski, z Wloch? Oni nie potrafia zazegnac kryzysu a co mowic p
              > oradzic sobie z takim obszarem i tyloma panstwami a mimo tego chca jeszcze wiec
              > ej bankrutowac panstw i przyjmowac do unii.
            • wojciech.2349 Re: Rosja już szantażuje 24.12.13, 01:15
              Nie-Taczko,
              stara UE to doświadczona kurtyzana.
              Wie co i jak trzeba zrobić.

UE by być podmiotem gospodarczym w Świecie
              musi mieć pewien potencjał. I raz jak mędrcy tego
              świata policzą, to im wychodzi, że teraźniejsza UE
              to chwatit, a innym "razom," że nie "chwatit."

Polska mówi, że nie chwatit.
              • nie-tak Re: Rosja już szantażuje 24.12.13, 01:29
                > UE by być podmiotem gospodarczym w Świecie
                > musi mieć pewien potencjał.
                --...........................
                Ma ten potencjal i co robi z niego? NISZCZY na potege, a z nowych panstw hoduje Parasiten, a wiesz co to sa Parasiten? To sa takie male gady ktore wypijaja krew z zyjacej istoty.
                To jest unia. I ty slepy na oczy chcesz ja oceniac? Ty nawet nie masz zielonego pojecia o tej unii ale bys chcial potepiac Rosje. Unia zamienia sie w dawne (ZSRR) czyli ZSRunijnych w najgorszym jej wydaniu z ta poprawka ze ZSRR nie byl tak agresywny z napadami na inne bezbronne panstwa, na zabijanie niewinnych ludzi, na robienie zamentow w swiecie tak jak jest unia.
      • jorl Re: Rosja już szantażuje 24.12.13, 11:05
        I dobrze ze to robi, mysle ze robi to skutecznie. Ale niejaki aso62 uwaza i sie zaklina ze zrobi to nieskutecznie. I ten kawal ziemi zwany Ukraina kase od Rosji ukradnie, nie odda, ale ta kasa sobie sfinansuje przystapienie do Unii.
        Wiec jak drogi wojtku aso sie myli? Ja sadze ze to Ty masz racje nie aso i Rosja tej kasy w bloto nie wyrzuci a tez i za nia sobie w koncu ten kawalek ziemi zwany przejsciowo Ukraina do siebie mniej czy wiecej oficjalnie przylaczy.
        Pozdrowienia
    • melord podobny sadaz w Polsce 24.12.13, 03:51
      pare lat temu stwierdzil,ze wiekszosc nie widzi korzysci z upadku PRL
      coz sie dziwic ludziom.....przy bezrobociu 30%+( biorac pod uwage miliony ktore opuscily Polske za chlebem),upadkiem sluzby zdrowia,szkolnictwa,sadownictwa,olbrzymia beznamietna biurokracja,szalejaca korupcja i wszechobecnym zlodziejstwie od "elit" po sam dol......itd

10-20% Polakow ktorzy sie uwlaszczyli na majatku PRL czy tez wykazalo sie przedsiebioczoscia nie moze byc glosem dominujacym...jedynie donosnym(opanowali prase ,TV i czesciowo fora)
      • igor_uk melord,to inny wymiar. 24.12.13, 15:52
        Polska zmienila ustroj,ale nadal pozostala sie Polska .
        Rozpad ZSRR jest czyms calkowicie innym.
        Bylo jedno Panstwo,ktore zachodnia propaganda nazywala "imperium zla" i wydawaloby sie,ze rozpad tego imperium i odzyskanie wolnosci przez "gnebione" narody powinno przyniesc same plusy,a okazuje sie,ze tak nie jest. Wychodzi tak,ze dla wiekszosci narodow ,zamieszkalych ZSRR ,on byl blizszy,niz ich panstwa narodowe,ktore odzyskali suwerennosc.
        Spotykam w UK sporo Litwinow i Lotysze,co mnie zawsze zaskakuje w tym,co oni mowia:
        Alla Pugaczowa,to nasza artystka ,dla nich ona nie jest zagraniczna.
        Nawet z "naszej" Lady nabijaja sie,nie traktujac ten samochod,jako zagraniczny.A przeciez i Litwini i Lotysze i Estonce,byli najmniej zintegrowane z reszta narodow radzieckich.Ale ZSRR nadal zyje i w ich sercach.
        Czy zauwazyles,ze Gallup nie przeprowadzil sondazu w tych republikach nadbaltyjskich? Sadze,ze to nie przypadek,bo wyniki byli by zabojcze dla wspolczesnego systemu.Bo wykazal by taki sondaz ,ze pomimo czlonkowstwa w EU i NATO ,rozpad ZSRR i dla nich jest czyms zlym.
        • ubiquitousghost88 Co ruski półinteligent wie o Polsce... 24.12.13, 16:57
          igor_uk napisał:

> Polska zmienila ustroj,ale nadal pozostala sie Polska .

A twoja urocza łachudra, pardon łagodna, zmieniła jednego osła na drugiego, ale...
          pozostała dziewicą...

• igor_uk Ubludok. 24.12.13, 17:04
            To nie na twoja glowke.
            Poszukaj yureczka i bywszego radziecko-polskiego jewrieja,to twoj poziom.
        • j-k Pribaltika ljubit CCCP ? :) 24.12.13, 17:21
          Tylko nie wiem dlaczego w litewskiej Klajpedzie - gdy zagadalem po rosyjsku to mnie spytali:

a zna pan jeszcze jakies inne jezyki ?
          • igor_uk Nie wiem,jasiu,czy lubi/ 24.12.13, 17:28
            Ale teskni na pewno.
            • j-k za wszystkimi moimi rosyjskimi kochankami 24.12.13, 17:42
              igor_uk napisał:
              > Ale teskni na pewno.

za wszystkimi moimi rosyjskimi kochankami tesz tesknie...
              (Maskwa, Arzamas-16, Kaliningrad...)

ale nie wiem, czy je lubie...
              • igor_uk Znow,jasiu. 24.12.13, 17:45
                Probujez wyzwac u mnie litosc.
                • j-k Re: Znow,jasiu. 24.12.13, 17:52
                  igor_uk napisał:
                  > Probujez wyzwac u mnie litosc.

lata mi to i powiewa.
                  a pisze nie do ciebie, maladjec :)
                  a teraz
                  bye.

pora na sledzika + Smirnoff :)
                  • igor_uk Re: Znow,jasiu. 24.12.13, 17:59
                    Lata i powiewa ,he,he.
                    Jasiu,przeciez o to mnie i chodzi.

p.s. Wodeczka i sledzik,to jedyna przyjemnosc,ktora tobie pozostala sie.Nie liczac udawanie kobiet na forum.
        • 5magna Re: melord,to inny wymiar. 24.12.13, 17:24
          Zwiazek Republik to cos podobnego do European Union. Wysoko skaplikowane uklady narodowo politycznie ktore aby utrzymac w kupie to trzeba sie dobrze nagimnastykowac. Teraz obserwujemy rozpad EU......
          • igor_uk Magna. 24.12.13, 17:43
            ZSRR byl krajem dla setek milionow ludzi,ktore uwazali go za swoja ojczyzne i innej nie mieli.Ludzi urodzili sie w tym kraju,dorastali .Wraz z rozpadem ZSRR zniknela czesc przeszlosci .EU moze i probuje w swoich dzialaniach nasladowac ZSRR,ale nie ma szans stac tym dla "obywatele EU",czym ZSRR byl dla radzieckich obywatele.
            Putin ,jednak, wypowiedzial w swoim czasie genialne slowa:
            " Ктo не coжaлеет o рacпaде СССР, y тoгo нет cердцa, a y тoгo, ктo желaет егo вoзрoждения, нет гoлoвы." (Kto nie zaluje upadku ZSRR,ten nie ma serca,a ten,kto chce jego odrodzenia,nie ma glowy)
            • 5magna Re: Magna. 24.12.13, 19:00
              Zgadza sie. Ja tu poznalem Ukraincow drugiej generacji co dalej mowili o Rosji jak o swojej drugiej ojczyznie. Znam taka z Moldovy co mowi tylko po rosyjsku. Chodzi do rosyjskiego sklepu aby kupic cos z Rosji chociaz to sa pewnego rodzaju delikatesy co nie sa tanie a ona nie ma duzej emerytury tutaj. Jak cos mowi po angielsku a jej nie wychodzi to od razu przechodzi na rosyjski.
      • j-k a-historyczny belkot... 24.12.13, 17:28
        melord napisał:
        ,upadkiem sluzby zdrowia,szkolnictwa,sadownictwa,ol
        > brzymia beznamietna biurokracja, szalejaca korupcja i wszechobecnym zlodziejstwi
        > e od "elit" po sam dol......itd

- no nie, za PRL-u tego nie bylo, co ?

a-historyczny belkot...
        gdy pracowalem w 1980 w "bratniej" NRD... to kazali mi na granicy skarpetki sciagac,
        czy czego nie przemycam
        taraz przynajmniej tego wstydu juz nie ma.
        • igor_uk Jasiu,nie belkocz. 24.12.13, 17:47
          Co ma historia do twoich urojen?

p.s. Miales nie pisac w moich watkach,ale wiesz dobrze,ze to jedyna szansa na to,ze ktos na ciebie zwroci uwage.Zwrocilem,a teraz tobie czas isc spac.
          • j-k dziecie... smecisz. 24.12.13, 17:54
            viem, ze cierpisz.
            ale napisalem powyzej:
            sledzik + Smirnoff

bye.
            • igor_uk Bye,Jasiu. 24.12.13, 17:57
              Moze kiedys,jak zobacze,ze nie jestes nachlany,to pogadam z toba.Ale nie dzis.
        • 5magna Re: a-historyczny belkot... 24.12.13, 19:01
          Przedtem Jasiu musiales myc nogi bo by cie nie wpuscili teraz nie potrzebujesz......
        • melord Re: a-historyczny belkot... 24.12.13, 21:53
          j-k napisał:

> melord napisał:
          > ,upadkiem sluzby zdrowia,szkolnictwa,sadownictwa,ol
          > > brzymia beznamietna biurokracja, szalejaca korupcja i wszechobecnym zlodz
          > iejstwi
          > > e od "elit" po sam dol......itd
          >
          > - no nie, za PRL-u tego nie bylo, co ?

nie w takim wymiarze jak dzisiaj...sluzba zdrowia i szkolnictwo zdecydowanie lepiej sie prezentowaly(pominac nalezy oczywisty rozwoj technologii w ciagu ostatnich 15-20 lat jak chocby komputeryzacja)
          Gomulka,Gierek,Jaruzelski majatkow sie jakos nie dorobili,poslowie tamtych czasow do krezusow nie nalezeli....dzisiejszy posel,nawet najbardziej tepy to potencjalny milioner po skonczonej 4 -letniej kadencji,nawet jak slowem sie nie odezwie z trybuny sejmu
          >
          > a-historyczny belkot...
          > gdy pracowalem w 1980 w "bratniej" NRD... to kazali mi na granicy skarpetki sci
          > agac,
          > czy czego nie przemycam
          > taraz przynajmniej tego wstydu juz nie ma.

naszego bylego prezydenta Bolka tez trzepali na granicy(Londyn) i palil sie ze wstydu podobnie jak ty 30 pare lat wczesniej z powodu dziurawych skarpetek
          jak widzisz nie wiele sie zmienilo
    • ukos Pozostało zboczenie - sowiecka chuć imperialna 24.12.13, 19:49
      Czyni wielkie spustoszenie wśród żurawi.
    • de_oakville Re: "W sercach" moze sobie zyc 25.12.13, 17:59
      U niejednej osoby jej/jego byly wspolmalzonek lub partner zyje nadal "w sercu" po 20 latach i wiecej. Pamieta sie na ogol tylko dobre rzeczy, bo takie chce sie pamietac. Malzenstwo sie jednak rozpadlo bo "wypalil sie" sens jego istnienia albo nie mogli juz ze soba wytrzymac. I na ogol nikt nie chce ponownie wracac do przeszlosci. "Nie mozna dwa razy wejsc do tej samej rzeki". Zapomnial o tym "Wielki Gatsby" i jak zle biedak skonczyl? :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      "Minionych dni nie znajdziesz juz,
      Choc przejdziesz swiat wszerz i wzdluz"

(Czerwone Gitary, "Kwiaty we wlosach")
      • 5magna Re: "W sercach" moze sobie zyc 25.12.13, 18:10
        Jezeli wogule przylaczac sie do kogos to z tego calego syfu to Rosja wychodzi jak aniol. Wszyscy to widza nawet taki jak Kadafii to zobaczyl posmiertnie. Jak by trzymal z Rosja a nawet z Chinami to by dzisiaj zyl. Zrobil sie "przyjacielem" Zachodu a ci mu gardlo poderznali jak przyszla okazja.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka