Dodaj do ulubionych

A2 - Autostrada wolnosci.

03.01.14, 09:53
Kontrowersyjna nazwa?
W najmniejszym stopniu.
Uzupelnilbym - wolnosci od rosyjskiego komunizmu.

Upadek komunizmu rzeczywiscie uwolnil nas od tupotu walonek i historii nie zmienimy.

Pol wieku sowieckiej okupacji bylo w kazdym calu pozbawieniem wolnosci:
brak swobod politycznych i gospodarczych, brak prawdziwych funkcji pieniadza, brak swobody przemieszczania sie, last but not least - brak wolnosci slowa.

Niech Wania z Tambowa i Niura z Mitiszczi, jadac do bratniego Rajchu pomysla refleksyjnie o pszeckiej rusofobii, zanim oszczednie zjada przed platnym odcinkiem, na darmową, starą A2.
Obserwuj wątek
    • eva15 Twiedzą nam będzie każda autostada! 03.01.14, 11:58
      Tja, w Polsce nawet autostrady da się upolitycznić...

Ale - gorzej będzie jeśli kiedyś Wania z Tambowa i Niura z Mitiszczi jadac do bratniego Rajchu przez ziemie zachodnie pomyśli, żeby rusofobom odebrać prezent Srtalina. Nie doceniają, więc nie zasługują na to, co z łaski ZSRR wbrew woli Zachodu dostali.

Gdyby nie Stalin jedyną autostradą w Polsce mającą sens byłaby autostrada północ-południe. Trasę zachód-wschód dałoby się przejechać szybko na rowerze.

Teraz rozumiem, czemu borrcia w kółko chodzi na rower. On ćwiczy na wypadek odebrania prezentu, taki jest przezorny:-).
      • wojciech.2349 Re: Twiedzą nam będzie każda autostada! 03.01.14, 12:24
        Tę autostradę mamy dzięki Stalinowi, no i zapewne
        Putinowi.

Jesteśmy szczerze wdzięczni.
        • des4 ciekawe jaka będzie cena 1 km 03.01.14, 13:29
          rosyjskiej autostrady, kiedy w końcu dorobią się na tyle, aby budować je u siebie

ja stawiam na 500 mln euro....
          • wojciech.2349 Re: ciekawe jaka będzie cena 1 km 03.01.14, 14:15
            Ktoś na forum znalazł jakieś info o budowie gazociągów.
            Rosyjskie były 3-4 razy droższe w budowie.

• des4 a tak w ogóle, aby autostrady nazywać 03.01.14, 14:23
              trzeba je najpierw mieć :)))
      • borrka A co maja Wania i Niura do gadania? Nic. 03.01.14, 14:53
        Politycy rosyjscy znani sa za to z rozsadku - Zirinowski proponowal Niemcom podzial Polski wzdluz Wisly.
        Jest przewodniczacym Dumy i liderem frakcji parlamentarnej.
        Takich synow ma Batmania !
        Mysle, ze nasi czekisci sa z niego dumni.
        • wojciech.2349 Re: A co maja Wania i Niura do gadania? Nic. 03.01.14, 15:02
          Wariaci typu Żyrinowskiego, Rogozina, ... są wszędzie,
          ale nie zajmują eksponowanych państwowych stanowisk.

Czytałeś jak praszczur Rogozina zabił w bitwie pod
          Grunwaldem mistrza zakonu krzyżackiego?
          • borrka I dlatego Batmanistas uwazaja.... 03.01.14, 15:22
            Ze zwyciezyli pod Grunwaldem:)))

Bez kitu, to dosc rozpowszechniony poglad w Batmanii.
            Komunisci lansowali teze, ze dwie smolenskie choragwie (tak 800 ludzi) dokonalo przelomu w bitwie i choc Smolensk byl lennem Litwy, zwyciezyla i tak Matuszka!
            CBDO (Co bylo do okazania).
            • romrus Klamco banderowski, 03.01.14, 19:06
              borrka napisał:
              > Ze zwyciezyli pod Grunwaldem:)))
              > Bez kitu, to dosc rozpowszechniony poglad w Batmanii.
              > Komunisci lansowali teze,

Skonczylem za komune szkole + dwie wyzszych uczelni i nazwy Grunwald w zyciu nie slyszalem.

O bitwie Grunwaldlskiej dowiedzialem sie dopiero po wyjazdie do Polski.
              • borrka Czukcza czuchonska... 03.01.14, 22:13
                Wiem, ze szkoly konczyles dzieki "stukaniu" , ale wklep w Googla грюнвaльдcкaя битвa рyccкие вoйcкa i masz dziesiatki przykladow "nauki radzieckiej".
      • pijatyka Re: prezent Stalina 05.01.14, 23:37
        Masz - Effcia apiać bredzi o prezentach ; bo - jak powszechnie wiadomo - Stalin to był taki gość, co odwiedzał różne narody i nic tylko im wszystkim prezenty rozdawał... ;->
    • yurek11111 borrka,pieknie to ujales... 03.01.14, 15:01
      "(niech)pomysla refleksyjnie(o powodach)pszeckiej rusobofii...

W Polsce mlodsze pokolenie tez nie moze zrozumiec postepowania w stosunku do Rosji,tych ktorzy zyli w PRL-u, dopatrujac sie w wielu poczynaniach ,dzialania typu "na zlosc mamie,odmroze sobie uszy" ,a powod jest jeden,ci ludzie znaja z wlasnego doswiadczenia ,czym jest zycie w "swietlanym" ustroju,i widzac ze putinowska Rosja ,robi wszystko,zeby przywrocic dawny stan rzeczy,chca sie trzymac od niej z daleka...

PS.To wyjasnienie rowniez dla krzysiazboja...
      • borrka Z kolei w Batmanii... 03.01.14, 15:26
        Pada twierdzenie
        "Mysmy mieli jeszcze gorzej".
        I to ma tlumaczyc role Rosji w krzewieniu czolowego ustroju.
    • kylax1 Sam pomysł nie jest zły. 03.01.14, 16:31
      W Brazylii wiele autostrad nosi nazwy. Tyle, że jest ich tam dość dużo. Np. Rodovia dos Bandeirantes z Sao Paulo do Campinas, czy Rodovia dos Imigrantes z SP do rejonu Baixada Santista.

W Polsce są trzy autostrady (AOW nie liczę, bo to obwodnica), to trochę za mało, by je jakoś specjalnie nazywać. Gdyby było ich z 10, to co innego. Ale musiałyby być to nazwy neutralne, nie wywołujące kontrowersji.
      • all.correct2 Austostrada "Bolka Co Płoty Przesadzał" 03.01.14, 16:36
        krzyżująca się z "Promenadą Solidarucha Strzelającego Z Ucha". Azaliż czyż nie piękne to nazwy ?
      • mara571 kogos nie urazic? 03.01.14, 18:25
        Kylax, nie mam pojecia, kto, gdzie i jakimi metodami wypral ci mozg, ale czasami potrafisz byc zabawny.
        Wiesz ze w Niemczech nadpoprawni politycznie chcieli nazwac Weihnachten Winterfest.
        A to nie jest nazwa neutralna i wywolala kontrowersje. Weihnachten zostalo.

Przed dwoma laty dostalam od naszego francuskiego dostawcy kartke z zyczeniami noworocznymi. Zwrocilam uwage, ze dla mnie najwazniejsze jest Boze Narodzenie. Przed rokiem i teraz dostalam juz wlasciwa kartke.
        • kylax1 W cywilizowanych państwach nie faworyzuje się żadn 03.01.14, 21:30
          ej religii w życiu publicznym. Dlatego życzy się Happy Holidays, a nie Merry Christmas.

A ja w ogóle pisałem o czymś zupełnie innym. Chodziło mi o niekontrowersyjne nazewnictwo autostrad, czyli niezwiązane z polityką współczesną. Jeżeli już to nie Autostrada Smoleńska, ale np. Autostrada Piastów itd, bo to odległa historia i nie wywołuje już sporów.
          • mara571 ja nie ulegne naciskom tzw poprawnosci politycznej 06.01.14, 12:51
            Po raz ostatni: przyjmij do wiadomosci, ze ja na codzien zyje i pracuje w Niemczech.
            Nie mialam problemu powieiedziec przed urlpoem mojej kolezance Zydowce: Fohe Feiertege, Guten Rutsch ins Jahr 2014.
            Ona mi zyczyla: Frohe Weihnachtsfest und guten Rutsch.
            Lewactwo ma po prostu nierowno pod sufitem. I chce abysmy zapomnieli co to jest tolerancja.
            Francuzi po jednej mojej uwadze zycza mi znowu Merry Christmas.

Akurat Autostrada Piastow wywola spory i to na szczeblu miedzynarodowym. Z Berlinem
            • mara571 errata 06.01.14, 17:19
              "Nie mialam problemu powiedziec przed urlpoem mojej kolezance Zydowce: Frohe Feiertege. Guten Rutsch ins Jahr 2014.
              Ona mi zyczyla: Frohes Weihnachtsfest und guten Rutsch.
    • brat_ramzesa borrat, bedziesz jezdzil na ruskim paliwie ? 03.01.14, 16:44
      hah
      polish.ruvr.ru/2014_01_03/Chinski-przelom-Rosnieftu/
    • brat_ramzesa borrat, walonkowcy nas zalewaja 03.01.14, 17:35
      www.wnp.pl/informacje/rosjanie-jada-na-swieta-do-polski-przejscia-graniczne-oblezone,215093_1_0_0.html
      Dobrze ze ciebie nie czytaja glupku
    • igor_uk kolejny durnowaty watek rusofoba. 03.01.14, 17:38
      i o czym tu dyskutowac?
      • jan.urbaniak1 Re: kolejny durnowaty watek rusofoba. 03.01.14, 17:43
        igor_uk napisał:

> i o czym tu dyskutowac?
        Podobno Borrat został w dzieciństwie zgwałcony przez sowieckich sołdatów. Poronił ale uraz mu pozostał. Biedny on, biedny.
        • igor_uk To by wiele tlumaczylo. 03.01.14, 17:49
          Bo niczym innym jego zachowanie wytlumaczyc nie da sie.
        • yurek11111 kolejne durnowate uwagi milosnikow Kremla... 03.01.14, 18:07
          Tym durniejsze im bardziej personalne,ale akurat w tym,czekistowska swolocz byla zawsze dobra...

Oszolom jan.urbaniak1 napisał:

Podobno Borrat został w dzieciństwie zgwałcony przez sowieckich sołdatów. Poron
          > ił ale uraz mu pozostał. Biedny on, biedny.
    • mara571 Borrka mam inna propozycje 03.01.14, 18:27
      niemiecka A2 nosi nieoficjalna nazwe Warschaer Allee.
      Proponuje w ramach Wspolnej Europy ten niemiecki odcinek nazwac Aleja Warszawska, a polski Berliner Allee.
    • romrus Mam inna propozycje 03.01.14, 19:20
      Trzy autostrady na Wschod:

1.Droga zwyciestwa im. S.Żółkiewskiego;
      2.Droga zwyciestwa im. Napoleona Bonaparte;
      3.Droga zwyciestwa im. J.Pilsudskiego.

Bedzie bardzo symboliczne, jak hymn narogowy: "dal nam przyklad Bonaparte, jak zwyciezac mame..."
      • mara571 trzech autostrad na wschod nie bedzie 03.01.14, 19:26
        ktorego wodza wycinamy?
        • borrka Batmanii sprawa nie dotyczy... 03.01.14, 20:11
          Sadzac po tempie budowy autostrady Moskwa Petersburg, polaczenie z Europa planowane jest w III tysiacleciu.

Co do nazw polskich odcinkow, coz w wyniku kampanii Zolkiewskiego granice polsko-rosyjska na pare dziesiecioleci ustalono chyba 50 ...100 kilometrow od Moskwy. Ladny wynik, ale Zokiewski nie jest znany w Europie.
          I nazwisko trudne:)

Pilsudski i znany, i zaszedl az do Minska, wiec nadaje sie niezle.
          Napoleon uciekl z podkulonym ogonem, zreszta, co nas Napoleon obchodzi.
          • romrus Daj sie siana, nie dotyczy...:-) 03.01.14, 20:18
            borrka napisał:

> Co do nazw polskich odcinkow, coz w wyniku kampanii Zolkiewskiego granice polsko-rosyjska na pare dziesiecioleci ustalono chyba 50 ...100 kilometrow od Moskwy. Ladny wynik, ale Zokiewski nie jest znany w Europie.

No tak, na paredziasiat lat. Potem nadszedl czas placjc:-)

> Pilsudski i znany, i zaszedl az do Minska, wiec nadaje sie niezle.

Szybki w dodatku byl. Z Pod Kijowa do Warszawy - fruuuuu....

> Napoleon uciekl z podkulonym ogonem, zreszta, co nas Napoleon obchodzi.

Jak to?

A 100 tys polskich poleglych zolnierzy?
            A hymn narodowy?
            • wojciech.2349 Re: Daj sie siana, nie dotyczy...:-) 03.01.14, 20:29
              W pojedynku militarnym Polska:Rosja prowadzimy 1:0.
              Rosja nigdy nie zdobyła stolicy Polski.
      • wojciech.2349 Re: Mam inna propozycje 03.01.14, 20:24
        Propozycja "Autostrada Wolności" wydaje mi się trafna.
        Kierowcy, którzy jadą na wschód i wracają do UE jak
        dotrą do Polski uważają, że są już wolni.

Boją się Waszych mafii.
        Autentyk.
      • eva15 Oj, Romrusie.... 03.01.14, 21:18
        > Bedzie bardzo symboliczne, jak hymn narogowy: "dal nam przyklad Bonaparte, jak
        > zwyciezac mame..."

Ha, ha, dopiero teraz się zastanowiłam, jak bardzo niestosowne są te słowa z Bonapartym:-)))
    • tojabogdan wszystkie autostrady nazwać 03.01.14, 20:30
      imieniem Jana Pawła drugiego, ojca świętego, Karola Wojtyły, ewentualnie Lecha K.
      Albo pokoju światowego, Edzia Snowdena, Wolnej Palestyny, wiosny arabskiej, georga alkoholika busha, ofiar dronów, osamy benladena, Łokietka Władysława, Kazimierza W.
      itd.
      Albo "forum świat GW"!!!
      • mara571 Re: wszystkie autostrady nazwać 03.01.14, 20:48
        mam jeszce inna alternatywe: uzyc nazw firm produkujacych zegarki, ktore mial pewien minister na reku, kiedy je otwieral.
        Firmy jeszcze za reklame doplaca.
        • tojabogdan właśnie! 03.01.14, 21:09
          można by zaproponować bogatym bardzo bogatym, firmom, itp.) że nazwie się autostradę (lub jej część) ich imieniem, ale oni sfinansują jej użytkowania tak, by dla jeżdżących była ona bezpłatna.
    • borrka Wyzwoliciele natural born. 03.01.14, 22:06
      Ja raczej lubie Batmanistas (Batmanistki bardziej i to wcale nie tylko ze wzgledu na znane zalety duszy i ciala), ale znam , jak zly szelag i widze "kompleks wyzwoliciela".

Chcecie wyprowadzic rodakow Batmana z rownowagi?
      Niezawodny sposob - opowiedziec im o rosyjskich/sowieckich wojskach okupacyjnych w bratniej Polszy, Czechoslowacji, interwencji na Wegrzech, wyrznieciu i deportowaniu 1/4 Pribaltyki itd.

Hamulce puszczaja i zaczyna sie agresja genetycznych wyzwolicieli .
      Krugerandy przeciw papierowym rublom, ze sie zawsze uda.
      Nie panuja nad genetyką:)
      • 5magna Re: Wyzwoliciele natural born. 06.01.14, 00:52
        Tam te autostrady w Polsce to Autostrady Smierci. Niech ustawia znaki ilu ludzi na kazdej zginelo.....
      • mara571 Re: Wyzwoliciele natural born. 06.01.14, 09:55
        przewodniczacy Duda tez ma wlasne propozycje:
        naszdziennik.pl/wp/64284,nadchodzi-okres-rozliczeniowy.html
        Bardzo sluszne
    • jabbaryt Na każdej bramce mocno czuję cenę Wolności 06.01.14, 11:47
      Na kulczykowym odcinku Wolności zdaje się, że teraz buli się 17 pln za 50 km. Ja kursuję między Poznaniem z Mazowszem dwa razy w tygodniu. Kiedyś jak wacha była po 4,50 to lałem i jechałem. Odkąd pomysłodawca nadania autostradom szumnych nazw, jego ekselencja hrabia Bul Komorowski podpisał ustawę podwyższającą cenę akcyzy na diesla przerzuciłem się na tanie linie kolejowe.
      Cena Wolności jest zbyt wysoka jak dla mnie.
      • all.correct2 Re: Austostrada "Bolka Co Płoty Przesadzał" 06.01.14, 12:27
        a ta druga' Tego Co Podobno Uzdrawiał" ! (?!!!).
        • borrka Radziecki... 06.01.14, 13:01
          Jestes z kraju, w ktory kazda slawojka nosi imie Ilicza, albo "Wyzwolenia", wiec sie utylizuj z watku:))
          • jan.urbaniak1 all ! Olej Borrata bo tocw.... Przymulony. 06.01.14, 13:54
            borrka napisał:

> Jestes z kraju, w ktory kazda slawojka nosi imie Ilicza, albo "Wyzwolenia", wie
            > c sie utylizuj z watku:))
            Pisz durniu, pisz.
            • 5magna Re: all ! Olej Borrata bo tocw.... Przymulony. 06.01.14, 16:32
              Z glupoty takich jak Borat nie da sie "Wyzwolic"....
              • jan.urbaniak1 Re: all ! Olej Borrata bo tocw.... Przymulony. 06.01.14, 18:33
                5magna napisał(a):

> Z glupoty takich jak Borat nie da sie "Wyzwolic"....
                Może jednak zmiana terapii by mu pomogła ? Zamiast zawijania w zimne i mokre prześcieradła powinna być zastosowana piąchopiryna ?
                • 5magna Re: all ! Olej Borrata bo tocw.... Przymulony. 06.01.14, 18:37
                  Dobre, to sie dopiero nazywa diagnoza i leczenie. Ha,ha,ha.
                  • 5magna Re: all ! Olej Borrata bo tocw.... Przymulony. 06.01.14, 18:58
                    Za duzo zakretow i przekretow na tych autostradach......

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15229660,Milionowe_oszustwa_podatkowe_przy_budowach_autostrad.html#BoxSlotII3img
    • eva15 A2, A1 - autostrady złodziei 06.01.14, 18:58
      Zamiast bawić się w używanie autostrad jako maczugi na Rosjan, warto nazwaać rzeczy po imieniu - obie autostrady to autostrady złodziei:

Milionowe oszustwa podatkowe przy budowach autostrad A1 i A2. 11 osób oskarżonych

Jedenaście osób oskarżyła gdańska prokuratura o oszustwa podatkowe zw. z dużymi inwestycjami budowlanymi, w tym autostradami A1 i A2. Zawyżając fikcyjnie koszty i tym samym zaniżając swój dochód, przedsiębiorcy budowlani mieli oszukać fiskus na ponad 4,6 mln zł.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15229660,Milionowe_oszustwa_podatkowe_przy_budowach_autostrad.html#BoxSlotII3img
      • borrka Dziekuje bogu prawoslawnemu! 06.01.14, 19:51
        W Matuszce nie ma autostrad, to i zlodziei nie bedzie.
        • all.correct2 Borrat, to nie melacholia kroczy za Tobą ! 06.01.14, 19:57
          To tylko paranoja.
        • eva15 Re: Dziekuje bogu prawoslawnemu! 06.01.14, 20:21
          W PL jest dokładnie 2,5 autostrad (sic!) powstałych zbiorowym wysiłkiem EU, czyli Niemiec:-))).
          Ale to nie na długo, bo się pewnie tak rozlecą z niedoróbstwa jak stadion olimpijski w Poznaniu.
          • wojciech.2349 Re: Dziekuje bogu prawoslawnemu! 06.01.14, 20:39
            eva15 napisała:
            > Ale to nie na długo, bo się pewnie tak rozlecą z niedoróbstwa jak stadion olimp
            > ijski w Poznaniu.
            ----------------------
            Effciu,
            wszystkie te polskie autostrady są dziurawe.
            Jutro będą je remontować.
            • eva15 Re: Dziekuje bogu prawoslawnemu! 06.01.14, 20:48
              Wyjątkowo masz rację, to prawda. już je naprawiają:

motoryzacja.interia.pl/raport/autostrady/budowa-autostrad-w-polsce/news/ruszaja-naprawy-szczelin-na-autostradach,1773445,4336
              wyborcza.biz/biznes/1,101562,11247145,Szczeliny_sa_takze_na_autostradzie_A4__Kolejna_droga.html
              • borrka Cala A12 byla zrywana i znowu zrywana. 06.01.14, 22:03
                Taki los, szczegolnie w gospodarkach zniszczonych przez CCCP, jak Dederowo.
                Rosyjscy komunisci sprowadzili "bratnie" narody do poziomu kamienia, nomen omen łupanego.
                Dlugo potrwa, zanim to nadgonimy - 20 lat, to pikus.
                To zadna tajemnica, rowniez na forum i to najwieksza zbrodnia rosyjska - totalne zgnojenie polowy Europy.
                • eva15 Ale z ciebie demagog i kłamczuszek,znaffco Niemiec 06.01.14, 22:46
                  Stara A12 była po zjednoczeniu na szybko nowym pokryta asfaltem, bo była pilnie potrzebna. Z góry było wiadomo, że jest za wąska, bez zjazdów na pobocza i będzie ją trzeba póóniej na spokojnie przebudować.

Ani niemieckiej A12 ani polskich A1 i A2 nie budowali towarzysze radzieccy .
                  W pierwszym przypadku był to, jak podejrzewam Hitler, który zbudował jak na tamte czasy OK autostradę. DDRony korzystały z niej w najlepsze, ruch był mały, więc wystarczała.

W 2. polskim przypadku były to aktualne władze polskie i trudno je podobnie pochwalić, skoro autostrady się sypią nie po 60 latach a po roku, dwóch.
                  • borrka Nie. 06.01.14, 22:53
                    A12 byla zrywana do ziemi w latach 90-siatych i totalnie felernie zrobiona.
                    Potem znowu zerwano, a dzis remontuje sie pokazne fragmenty.
                    Przyznam, ze zawsze fascynowalo mnie, jak Prusacy przejeli sowieckie obyczaje fuszerki:)
                    Bo Adi istotnie - nie spartaczyl.
                    • mara571 podobnie bylo z A2 06.01.14, 23:14
                      pierwsza przebudowa zaraz po zjednoczenu, potem konczenie pewnych odcinkow na szybko, aby zdazyc na Expo w Hannowerze.
                      Teraz nadal trwaja prace nad poszerzeniem do 3 pasow. To wszystko byloby wczesniej i za mniejsze pieniadze zrobione, gdyby nie prawie socjalistyczne priotytety.
                      Zajrzyj Borrka do wiki
                    • eva15 Ech, ty znafffco 06.01.14, 23:16
                      borrka napisał:

> A12 byla zrywana do ziemi w latach 90-siatych i totalnie felernie zrobiona.

Masz poniżej link, niech ci ktoś przetłumaczy, bo czasu mi szkoda:

Auf den rund 17 Kilometern Autobahn rollt der Verkehr derzeit im Grunde noch auf der 1937 gebauten Betonpiste. Anfang der 1990er-Jahre wurde sie nur mit Asphalt überzogen, damit sie befahrbar bleibt. Der Untergrund ist brüchig und für heutige Anforderungen mit neun Metern zu schmal. 11,50 Meter bis 12 Meter breit soll jede Richtungsfahrbahn künftig sein, mit ausreichend Platz für jeweils zwei Spuren und Standstreifen.

www.moz.de/artikel-ansicht/dg/0/1/1128003

• borrka Straszne, znowu beda zrywac! 06.01.14, 23:26
                        Skandaliczna jakosc prac.
                        Effciu, gdzie Rzym, gdzie Krym, gdzie Fürstenwalde!
                        O innych odcinkach mowimy.
                        • eva15 Oj borrcia 07.01.14, 00:38
                          Nie chce mi się dalej z tobą szarpać, bo nic to nie da, znasz Niemcy a wylot:-))).
                          W dodatku pora późna, jutro znów muszę na ciebie popracować, byś mógł mi opowiadać, jak to tam w Niemczech jest :-)

Powiem na koniec jedno:
                          pocieszne jest to twoje wynajdywanie na siłę jednej ponoć niesprawnej autostrady na tle dziesiątek (etek?) niemieckich i przemilczanie wad dwóch kulawych polskich autostrad na tle dwóch istniejących.
                          • borrka Pocieszne... 07.01.14, 08:05
                            Czy raczej zalosne, jest negowanie faktu rozwoju skromnej, ale w sumie wystarczajacej sieci autostrad w Polsce.
                            I klamliwe, bo jesli masz prawo jazdy, to dobrze wiesz, ze autostrady w Niemczech sa niemal ciagle w remoncie - i nie dlatego, ze zle.
                            Dlatego, ze taka ich natura.
                            Psuja sie, zuzywaja.

Autostrady polskie sa zupelnie przyzwoite i niczego im nie brakuje.
                            Potworne zaniedbania rosyjskiego komunizmu nie mogo byc wyeliminowane w ciagu dwoch dekad.
                          • jabbaryt Polska ma najgorszy klimat do budownictwa dróg 07.01.14, 16:43
                            Może to być dziwne, ale w Polsce asfalty drogowe i inne materiały budowlane są narażone na najbardziej niszczycielskie warunki w Europie. I to jest fakt obiektywny. Może się wydawać dziwnym że klimat w Polsce tak drastycznie różni się np od Białorusi czy Niemiec.
                            W Polsce jednak naczęściej w Europie temperatury dobowe przechodzą przez 0 C. W tych warunkach woda zawarta w porach materiałów budolanych zamienia się w lód i skokowo zmienia swoja objetość a powstający lód ma ogromne ciśnienie krystalizacji i niszczy strukture materiałów budowlanych.
                            Nie twierdzę że w Polsce nie ma przewał i cwaniactwa ale klimat to też bardzo ważny czynnik.
              • wojciech.2349 Re: Dziekuje bogu prawoslawnemu! 06.01.14, 22:11
                Effciu,
                czekamy na autostradę Warszawa - Kraków.
                Nie wściekaj się jak komuś dzieje się lepiej.
                • eva15 Re: Dziekuje bogu prawoslawnemu! 06.01.14, 22:52
                  Ależ, ja się szczerze cieszę z tych 2 autostrad, jedna z ich ułatwia mi bardzo jazdę do rodzinnego miasta. Obawiam się tylko, że długo to nie potrwa. Zbyt wielu złodziei się na tych autostradach dorobiło, już teraz trzeba je naprawiać, a co będzie za kilka lat?
                  • borrka A2 niszcza przeladowane rosyjskie TIR-y. 06.01.14, 22:57
                    Znana sprawa, ale poniewaz czesto nia jezdze, uspokoje Twe leki, Effciu.
                    Jest calkiem dobrze.
                    Tylko jeden feler - zle automaty do wydawania biletow.
                    Ciezko siegnac.
                    • eva15 I znów Niemcy są lepiej przystosowani do Rosji 06.01.14, 23:08
                      Niemieckich autostrad jakoś po roku, dwóch ruskie TIRy, ani nawet polskie, do cna nie niszczą. Nie wiem czy wiesz, ale do niedawna ruch towarowy Niemcy - Rosja był w głównie w ręku tanich polskich przewoźników, czyli polskich TIRów (i TIRówek!) .
                      Teraz wredne Ruskie chcą to przejąć i samemu niszczyć polskie autostrady!

> Tylko jeden feler - zle automaty do wydawania biletow.
                      > Ciezko siegnac.

Malutki jesteś? Nie martw się - za to jesteś wielki duchem. Antyrosyjskim!
                      • borrka Troszcze sie o Matuszkanistas ! 06.01.14, 23:12
                        Zal patrzec, jak musza wysiadac z samochodu, bo nie potrafia podjechac do bramki.
                        No, ale to pierwsza autostrada w ich ciezkim zywocie!
                        • borrka To wzruszajace! 06.01.14, 23:14
                          Setki lat cywilizowalismy Matuszke i teraz znowu.
                          U siebie autostrady zobacza chyba w III tysiacleciu.
                          • eva15 To wzruszajace! To fakt! 07.01.14, 00:51
                            borrka napisał:

> Setki lat cywilizowalismy Matuszke i teraz znowu.
                            > U siebie autostrady zobacza chyba w III tysiacleciu.

No może wcale nie zobaczą, skoro Niemcy, czyli tzw. EU im nie zapłacą:-)))

Bez pomocy EU/Niemiec to mogą autostrady tak zobaczyć co najwyżej, jak rurę NS, albo Ukrainię, którą zgodnie e z twoimi kolejnymi słusznymi przewidywaniami przerąbali. Taki to już ich parszywy los! Jeszcze gorzej poszło im tylko w Osetii, Abchazji i w Syrii. Ech, lepiej o tym zamilczmy.. Trzeba im wstydu oszczędzić.
                            • borrka A co, Malorosja wrocila "na łono" ? 07.01.14, 08:11
                              Jakos mi umknelo:)
                            • wojciech.2349 Re: To wzruszajace! To fakt! 07.01.14, 11:20
                              Effciu,
                              sami bez UE poradzilibyśmy sobie gdyby nie "pomoc"
                              Matuszki. Jeszcze nie udało się w Polsce reanimować
                              całej gospodarki.

PS. Brak dobrych dróg był kiedyś oceniany na 1,5%
                              utraty PKB.
    • teodor_jeske_choinski_1 Autostrada wolnosci. 06.01.14, 20:34
      A gdzie autostrada wolnosci od watykanskiego chomąta?
    • borrka Whatever - ładna nazwa. 06.01.14, 22:28
      Dla mnie w kazdym razie - ja czuje sie wolny od sowieckiej okupacji, jest mi dobrze i specjalnie nie narzekam.
      Docenilbym, gdyby Matuszka obnizyla spontanicznie cene ropy, ot tak, dla bratniego Narodu Polskiego !
      Ciagle ja finansuje na pobliskiej stacji BP.
      Matuszke, znaczy.
      • eva15 Autostrada emigracji 06.01.14, 23:01
        Borrcia, nie podoba ci się boleśnie prawdziwa nazwa "autostrady złodziei", to podsunę ci inną.

Zapożyczam ją od jednego z forumowiczów GW, który pod artykułem o pomysłach
        Bul-Komorowskiego słusznie zauważył, że A2 to "autostrada emigracji". To m.in. tędy wyjeżdżają z PL miliony emigrantów za chlebem, którego brak im w kraju. I jak gorzko dodał - muszą i za to na bramkach Kulczykowi i innym panom zapłacić.

> Dla mnie w kazdym razie - ja czuje sie wolny od sowieckiej okupacji, jest mi d
        > obrze i specjalnie nie narzekam.> Docenilbym, gdyby Matuszka obnizyla spontanicznie cene ropy, ot tak, dla bratniego Narodu Polskiego !

Nie jesteś wolny! Chcesz być to nie kupuj ruskiej benzyny, nie tucz Matuszki! Nie masz innej - wybierz patriotycznie rower!
        • jan.urbaniak1 Re: Austostrada "Bolka Co Płoty Przesadzał" 07.01.14, 08:11
          eva15 napisała:

> Borrcia, nie podoba ci się boleśnie prawdziwa nazwa "autostrady złodziei", to
          > podsunę ci inną.
          >
          > Zapożyczam ją od jednego z forumowiczów GW, który pod artykułem o pomysłach
          > Bul-Komorowskiego słusznie zauważył, że A2 to "autostrada emigracji". To m.in.
          > tędy wyjeżdżają z PL miliony emigrantów za chlebem, którego brak im w kraju. [b
          > ]I jak gorzko dodał - muszą i za to na bramkach Kulczykowi i innym panom zapłac
          > ić. [/b]
          >
          >
          > > Dla mnie w kazdym razie - ja czuje sie wolny od sowieckiej okupacji, jes
          > t mi d
          > > obrze i specjalnie nie narzekam.> Docenilbym, gdyby Matuszka obniz
          > yla spontanicznie cene ropy, ot tak, dla bratniego Narodu Polskiego !

>
          > Nie jesteś wolny! Chcesz być to nie kupuj ruskiej benzyny, nie tucz Matuszki!
          > Nie masz innej - wybierz patriotycznie rower!
        • borrka Smutne skutki rosyjskiej dewastacji Polski... 07.01.14, 08:16
          Tupot walonek ustal i to my wybieramy nazwy w Polsce, a nie Czeka.
          Wiem, jakie to przykre, ale czerwone telefony wu-cze na biurkach namiestnikow w "bratnich" krajach przestaly dzialac.
          I co bedzie ?!
          • 5magna Re: Smutne skutki rosyjskiej dewastacji Polski... 07.01.14, 09:06
            Autostrady do nikat. Gowno z tej Polski. Mozna sobie tylko wybierac nazwy.....
            • borrka Idz wreszcie do weterynarza Magna... 07.01.14, 09:34
              I daj sie uspic!
    • przyjacielameryki Re: A2 - Autostrada wolnosci. 07.01.14, 09:59
      Ja również popieram tę nazwę. Okupacja rosyjska odcięła Polskę od 1000 letnich bliskich więzi z Zachodem, co oczywiście miało zasadniczy wpływ na degradację kraju i narodu polskiego. To dobra nazwa, odzwierciedlająca faktyczne zmiany i właściwy kierunek polskich przemian i polskich wartości.

W zasadzie, w normalnych warunkach powinno być więcej umiaru w nazewnictwach, budowanych pomnikach, itp. ale w naszym przypadku podkreślanie znaczenia odzyskania niepodległości i wolności po 1989 r. ma jeszcze jednak duże znaczenie.
      • 5magna Re: A2 - Autostrada wolnosci. 07.01.14, 10:06
        Zadna autostrada nawet ta najgorsza od glupoty nie uwolni......

wiadomosci.onet.pl/kraj/policja-w-dlugi-weekend-na-drogach-zginelo-25-osob/b6ek6

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka