Dodaj do ulubionych

ropa, gaz - USA samowystarczalne

06.01.14, 13:22
W listopadzie ubiegłego roku USA netto stały się eksporterami
ropy. O gazie nie piszę bo wiadomo. Pozostały chyba jedynie
metale lekkie.

Ta zmiana ma charakter jakościowy.
Jankesi mogą ostro zagrać z Persami, ale mogą też odpuścić
sobie tę zabawę i piłka jest po stronie UE.

Tę piłkę UE rozegrać musi bez względu na to czy chce, czy
nie chce.
Obserwuj wątek
    • j-k Istotnie ropa, gaz - USA samowystarczalne 06.01.14, 13:30
      Zle sie dzieje w Panstwie Srodka...

mosze tesz povinni sie postarac ?
    • polski_francuz Interesujaca analiza 06.01.14, 13:37
      Konsekwencja dla Europy znaczy praktycznie, ze pilka jest po stronie Niemiec albo jeszcze precyzyjniej, po stronie Angeli Merkel. Musi on nacisnac na pedal politycznej integracji unii i zaciskania pasa budzetowego (to dla Francji zle gospodarowanej). I chyba to czyni.

Z metalam, a w szczegolnosci, z pierwiastkami ziem rzadkich to poleciales troche szybko. Chiny maja duze zloza pierwiastkow ziem rzadkich. Ale chyba ze zlozami z Ameryki Poludniowej i z Australii, Stany sie juz obronia.

PF
      • wojciech.2349 Re: Interesujaca analiza 06.01.14, 13:46
        Z tymi metalami nie ma problemu z ich występowaniem,
        ale z eksploatacją. Wysokie koszta ekologiczne.

Nie znam się na tym, ale referuję to co wyczytałem.
        • polski_francuz Napisalem 06.01.14, 14:13
          artykul przegladowy n/t mineralow tlenkow metali i troche szperalem po roznych zrodlach. Imperium Srodka potraktowalo pierwiastki ziem rzadkich jako surowce strategiczne i ograniczyly ich eksport do reszty swiata. Wola je przerabiac u siebie.

PF
          • polski_francuz Dla Jorla 06.01.14, 14:17
            W powyzszym poscie uzylem slowa Chiny i Japonia i wykryto spam. Ciekaw jestem czy to teraz przejdzie?

PF
            • 5magna Do nauki angielskiego..... 06.01.14, 16:22
              A gdzie zescie przyglupy wyczytali takie dobre wiadomosci???

www.resilience.org/stories/2014-01-05/wonders-yet-to-come-a-sound-basis-for-energy-policy
              • igor_uk Magna,przeciez to sa idioci. 06.01.14, 16:47
                Oni wyczytali to tu:
                gazlupkowy.pl/usa-wydobycie-ropy-naftowej-rosnie-import-spada/
                Tylko debilki nic z tekstu nie zrozumieli.Ktory ,zreszta,jest idiotyczny.
                Stany dziennie spozywaja ca 18 mln barylek ropy.Pod koniec roku,ze wzgledu na zalamanie pogody,Amerykanie pozostawili swoi samochody w garazach i zuzycie ropy chwilowo spadlo,ale Stany nadal nie sa wstanie zabezpieczyc wlasne potrzeby bez importu.I wlasnie o tym pisze sie w artykule.
                W 2014 roku w Stanach planuje sie wydobywac dziennie 8 mln barylek ropy i do tego import ma wyniesc kolejnych 6 mln barylek,co w sumie daje 14 mln,co i tak jest za malo o ca 4 mln barylek.Ale nawet te liczby obnazaja debilizm tych wszystkich,ktore dostali orgazmu na wiesc wojtusia,ze Stany sttali exportrem ropy netto.
    • igor_uk Wojtus,jak najszybciej zglos ten watek... 06.01.14, 16:35
      do usuniecia.
      Bo on jest swiadectwem twojej glupoty.
      • wojciech.2349 nie płacz Igorku 06.01.14, 16:43
        USA wyprzedzą Matuszkę

W 2014 roku średnia produkcja ciekłych surowców energetycznych wyniesie w USA 11 mln baryłek dziennie, natomiast w Rosji 10,86 mln baryłek. MAE funkcjonuje w ramach Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD).

www.naszdziennik.pl/wp/56575,usa-najwiekszym-eksporterem-ropy.html
        • 5magna Re: nie płacz Igorku 06.01.14, 16:46
          A Ruslana spiewa,spiewa i spiewa.... Cieniutkim glosikiem.
          • igor_uk A miala dokonac... 06.01.14, 16:50
            aktu samospalenia.I jak tu wierzyc wojtusiu i banderowcam.

p.s. Bede trzymac ten watek caly czas na gorze,zeby wszysci wiedzieli,jaki z wojtusia debil.
        • igor_uk Wojtus,jestes idiota. 06.01.14, 16:48
          I o tym juz wiesz.
          • 5magna Re: Wojtus,jestes idiota. 06.01.14, 16:51
            Wojtus wyprzedzil ale swoja glupote......

www.forbes.com/sites/christopherhelman/2012/06/04/bakken-bazhenov-shale-oil/
            • igor_uk To prawda,magna. 06.01.14, 16:55
              Wyprzedzic glupote wojtusia,moze tylko jego wlasna glupota :-)
      • wojciech.2349 koniec świata bliski - Igorek ma rację 06.01.14, 16:53
        Igorku,
        masz rację. Przewaga produkcji nad importem
        nie oznacza jeszcze samowystarczalności.

Mea culpa.
        • igor_uk wojtus,ten artykul jest dnem. 06.01.14, 16:57
          Juz pomine to,ze nie zrozumiales tekstu.Ale i tekst zasluguje na krytyke.Poniewaz liczby tam podane,zostali wyssane z kciuka felusia :-)
          • wojciech.2349 Re: wojtus,ten artykul jest dnem. 06.01.14, 16:58
            igor_uk napisał:
            > Juz pomine to,ze nie zrozumiales tekstu.Ale i tekst zasluguje na krytyke.Ponie
            > waz liczby tam podane,zostali wyssane z kciuka felusia :-)
            -------------
            Igorku,
            jedno jest jasne. Będzie gigantyczna podaż ropy i gazu
            w najbliższych latach. Jest to spowodowane głupkami.

Sorry.

Pograj sobie na bałałajce.
            • igor_uk Re: wojtus,ten artykul jest dnem. 06.01.14, 17:04
              Niestety,wojtus,tak nie bedzie.I mozesz mnie uwierzyc,ze ja bardzo by chcialem tego,o czym ty piszesz,bo bez samochodu nie ruszam sie nigdzie,a mam 2.5 litrowego benzyniaka z napedem na 4 kola.W miescie spala ponad 18 litrow,a na trasie ponizej 10 nigdy nie schodzi.
              Zona ma ropniaka i nabija sie ciagle ze mnie .

p.s. A ty wroc do kartofle,bo w tym temacie tylko potrafisz osmieszyc sie,co dzisiaj wykazalem tobie i wszystkim.Nosze sie z zamiarem zalozenia watku pod tytulem : "Skad biora sie kartoflane przyglupy". Material ty dostarczyles sam.
              • wojciech.2349 Re: wojtus,ten artykul jest dnem. 06.01.14, 17:08
                igor_uk napisał:
                > Niestety,wojtus,tak nie bedzie.I mozesz mnie uwierzyc,ze ja bardzo by chcialem
                > tego,o czym ty piszesz,bo bez samochodu nie ruszam sie nigdzie,a mam 2.5 litro
                > wego benzyniaka z napedem na 4 kola.
                -------------
                Chyba na 4 renifery.
                To u Ciebie renifery są kołami?
                Zadziwiasz mnie.
                • igor_uk I reniferkow trzymaj sie,wojtus. 06.01.14, 17:13
                  Bo przynajmniej jestes zabawny.Kiedy piszesz o ropie czy gazie,jak rowniez o Ukrainie,wtedy wygladasz zalosnie.
            • 5magna Re: wojtus,ten artykul jest dnem. 06.01.14, 17:05
              Widac wyraznie ze go reniferek w glowe kopnal. Trzeba poczekac jak mu oszolomienie przejdzie........
              • igor_uk Wojtus przez bardzo dlugi czas powstrzymywal sie. 06.01.14, 17:11
                pisac cos od siebie,poniewaz za kazdym razem,jak cos pisal,wykazywal sie glupota,na co ja jemu wskazywalem odrazu.Dzis woitusiowe zwieracze puscili i on znow zesral sie .
                Ale jest jedno w tym wszystkim dobre.
                Wojtus obnazyl nie tylko wlasna glupote,a i glupote jasia i pefci,co mnie nie dziwi,ale dla innych moze okazac sie odkryciem :-)
                • j-k Cieszy mnie goria, tfuj belkot bez wiedzy ... 06.01.14, 23:17
                  ekonomicznej i chowanie rosyjskiej glowy w piasek, niczym Strus :)

Tfu(j), jak zawsze Dr. J.K.
                  ekonomista.
                  • igor_uk gocha,sorry,jasiu. 07.01.14, 16:37
                    Jak okres u ciebie skonczy sie,to pogadamy.Na razie pisz na forum "Kobieta" i dziel sie z innymi kobietali tym,jak ty sobie radzisz w tych trudnych dniach.
    • wojciech.2349 sprostowanie 06.01.14, 17:15
      W listopadzie 2013 nastąpiła w USA przewaga produkcji ropy
      nad importem. Samowystarczalność USA jest przewidywana
      przed 2030.

Przepraszam za wprowadzenie w błąd forumowiczów.
      • wojciech.2349 ucz się Drogie Dziecko 06.01.14, 17:24
        Wpadkę kasuje się NATYCHMIAST.
        Wasze czekistowskie popisy z Felusiakiem, to
        szczyt głupoty.

Na przegranej pozycji w dyskusji należy być
        najkrócej. Że Was w tej Łubiance tak źle kształcą.

• igor_uk wojtus,oczekuje na podziekowanie. 06.01.14, 17:25
          Bo bez mnie nie potrafisz zrozumiec najprostszego tekstu i to w twoim jezyku ojczystym.
          • wojciech.2349 nie wiem za co, ale dziękuję /bt 06.01.14, 17:27
            • igor_uk Doskonale wiesz,ale ..prosze. 06.01.14, 17:29
              Zawsze jestem gotow pomoc tym,kogo Pan Bog obdzielil.
      • igor_uk Wojtus,a czemu nic nie wspomniales o mojej roli... 06.01.14, 17:24
        w zrozumieniu przez ciebie tekstu w twoim jezyku ojczystym?
        • 5magna Re: Wojtus,a czemu nic nie wspomniales o mojej ro 06.01.14, 18:06
          Wojtus dupa marznie w polowie USA a ty mowisz o eksporcie......

www.montrealgazette.com/technology/Brace+another+bout+freezing+rain/9351324/story.html
          • 5magna Re: Wojtus,a czemu nic nie wspomniales o mojej ro 06.01.14, 18:34
            Dla tych baranow na gorze co polecieli za wojtusiem jak muchy do gowna a teraz siedza cicho Forbes napisal ze w Rosji maja zloza takie jak ten oslawiony amerykanski Bakken tylko ze 80 razy wieksze. Exxon cos tam skamlal ze pomoze w ich eksploatacji. Na razie nie potrzeba, przyjdzie i na to czas.

PS. Aby oplacalo sie wydobywac shale oil z Bakken cena ropy nie moze byc nizsza jak $80-$90 za barylke albo kram sie zamyka......
            • 5magna Re: Wojtus,a czemu nic nie wspomniales o mojej ro 06.01.14, 18:49
              Wojtusiowi przerwa na kawe sie skonczyla i wrocil do "szczytowania" reniferkow.......
      • polski_francuz Errare humanum est 06.01.14, 20:11
        i bardzo dobrze, ze sprostowales. Ale uwazal, Igor Sorokin bedzie Ci teraz przez dlugi czas staral przypominac Twoj blad. W jego prymitywnym uniwersum Gracza (see Dostojewski), gra toczy sie na przewagi i wpadki.

Zaliczyles wpadke, w jego oczach i bedzie staral sie z niej skorzystac. I w stosunku do Ciebie i w opisywaniu Ciebie innym forumowiczom.

Ta mentalnosc toczy to forum jak zlosliwy rak toczy organizm. Albowiem te jego przewagi maja doprowadzic do jego wygranej. A ta jego wygrana to mozliwosc gloszenia przez niego prorosyjskich glupot. I ze mu nikt w tym nie bedzie przeszkadzal.

Przezylem dosc podobny atak, jak stwierdzilem blednie ze rosyjscy okupanci zamordowali Boya Zelenskiego. Akurat zrobili to niemieccy okupanci. I znam dobrze ciag dalszy zachowania Sorokina.

Musisz sie uzbroic w cierpliwosc. I zaakceptowac ataki tego ablemy. Potrwa to dlugo lata cale. Obawiam sie, ze po dobroci z Igorem Sorokinem z UK sie nie wygra.

Twoja metoda jest uprzejmosc i cierpliwosc.

Za Toba jest kilku forumowiczow a wsrod nich ja sam. Jest to bowiem prawdziwa walka o wolnosc ducha. Walka Polaka z imperialistycznym Rosjaninem.

I trzeba ja wygrac!

PF
        • 5magna Re: Errare humanum est 06.01.14, 23:10
          Zesraj sie a nie daj sie pewcia. Juz siedzisz w lagrze na nastepne 1000 lat. Chcesz sie wydostac to na zmywak. Sorry zapomnialem, juz na nim jestes......
          • 5magna Re: Errare humanum est 07.01.14, 05:09
            www.washingtonpost.com/national/below-zero-temps-push-into-midwest-northeast/2014/01/05/a2b83d58-763b-11e3-8963-b4b654bcc9b2_gallery.html#photo=1
    • szczery.usmiech.grabarza No to mnie zaskoczyles wojciech... 07.01.14, 08:33
      Dwa razy "na spokojnie" przyznales sie do bledu.
      Nie czesto cos takiego zdarza sie tu na tym forum.
      Klaniam sie z szacunkiem w Twoja strone... :)))
      • 5magna Re: No to mnie zaskoczyles wojciech... 07.01.14, 08:59
        Widac cos mu sie odblokowalo jak go reniferek kopnal w leb.....
      • wojciech.2349 Re: No to mnie zaskoczyles wojciech... 07.01.14, 17:00
        szczery.usmiech.grabarza napisał:

> Dwa razy "na spokojnie" przyznales sie do bledu.
        > Nie czesto cos takiego zdarza sie tu na tym forum.
        > Klaniam sie z szacunkiem w Twoja strone... :)))
        -----------------
        W dyskusji nie wolno oszukiwać.
        Można mieć inne zdanie.
        • igor_uk Ha,ha. 07.01.14, 17:03
          wojtus,nie chodzilo o oszustwo ,czy nawet o blad.Chodzilo o twoja glupote.Nie zrozumiales prostego tekstu i to w jezyku ojczystym i jak by nie ja,to ty by nadal uwazal,ze Stany stali eksporterem ropy netto .
          • wojciech.2349 Drogie Dziecko 07.01.14, 17:05
            igor_uk napisał:
            > wojtus,nie chodzilo o oszustwo ,czy nawet o blad.Chodzilo o twoja glupote.Nie
            > zrozumiales prostego tekstu i to w jezyku ojczystym i jak by nie ja,to ty by na
            > dal uwazal,ze Stany stali eksporterem ropy netto .
            --------------
            Wojtuś is winner.
            • igor_uk wojtus,nie masz za grosz honoru. 07.01.14, 17:10
              Ale co mozno oczekiwac od uzytecznego idioty.
              • wojciech.2349 ucz się Igorku, 07.01.14, 17:23
                igor_uk napisał:
                > Ale co mozno oczekiwac od uzytecznego idioty.
                ----------------
                Epitet to przyznanie się do porażki a vista.
      • igor_uk usmiechniety :-) 07.01.14, 17:10
        A mial on inne wyjscie?
        Przeciez pajac nie potrafil zrozumiec najprostszego tekstu w jezyku ojczystym,ktory sam i linkowal .A ja,Rosjanin z pochodzenia,musialem jemu to wyjasnic.
        • wojciech.2349 Re: usmiechniety :-) 07.01.14, 17:19
          igor_uk napisał:
          A ja,Rosjanin z pochodzenia,musialem jemu to wyjasnic.
          ------------
          Igorku,
          przecież Ty jesteś Czukcza.
          Jaki tam Rosjanin?
    • przyjacielameryki Re: ropa, gaz - USA samowystarczalne 07.01.14, 09:48
      Dzięki Wojtek za dobre wiadomości. Sukcesy naszych przyjaciół są naszymi sukcesami a ta drobna pomyłka odnośnie samowystarczalności USA w ropie nie zmienia istoty pożądanych trendów, które z radością obserwujemy i które nabierają rozpędu.
      Gazoport Świnoujście już od 2014 r. w gotowości bojowej i od tego roku z każdym następnym powinno być u nas już tylko lepiej.

I jak zwykle, teraz i w przeszłości, Amerykanie wywierają korzystny wpływ na świat również w surowcach czy technologiach wydobywczych a Rosja jest pod tym względem zakałą i chuliganem świata.
      • 5magna Re: ropa, gaz - USA samowystarczalne 07.01.14, 10:03
        Wojtek to wszystko wyczytal z Trybuny Grujca a ty sie cieszysz jak by ci ktos do kieszeni nasral.....
      • szczery.usmiech.grabarza kundlu-ameryki-synu-kacapa... 07.01.14, 12:07
        ...jestes chory psychicznie. Takie zachowanie ma swoja nazwe medyczna. Prawdopodobnie cierpisz na dosc zaawansowana obsesja parnoidalna.

No coz... Daleko nie musimy sie siegac: zachowujesz sie jak pies Pawlowa. Kiedys uslyszysz slowa Rosja, rosysjski, Putin, Moskwa leci ci, jak wscieklemu kundlu piana z pyska, kiedy uslyszysz Ameryka, amerykanski, USA, Waszyngton zaczynasz sie onanizowac i radosnie merdac ogonkiem.

Nie wazne o czym jest temat, nie wazne sa argumenty, nie wazna jest logika. W twoich wpisach nie ma to najmniejszego znaczenia. Zyjesz w tym swoim paranoidalnym swiecie i dla ciebie kundlu-ameryki-synu-kacapa kazdy Rusek to zawsze bedzie brudny bandyta spod Katynia, a kazdy Amerykanin to pachnacy, ukochany zbawca, Swiety Mikolaj i geniusz w jednym.

Szkoda na ciebie czasu. Nie mam dzisiaj ochoty na szydzenie z chorego czlowieka

• przyjacielameryki Re: kundlu-ameryki-synu-kacapa... 07.01.14, 12:23
          No proszę, jak pięknie reagują zakompleksione ścierwa kremlowskie.

Przypominam nieuku i kremlowski pajacu, że stosunki polsko-amerykańskie od zawsze były bardzo dobre, że USA to miejsce emigracji bardzo wielu Polaków, polskich patriotów, chroniących się przed bolszewickim absurdem i zagrożeniem i że USA są naszym naturalnym sojusznikiem i partnerem. Twoja Rosja to odwieczny wróg Polaków, polskiej niepodległości, polskiej wolności i państwa polskiego.
          Twoja nienawiść do niepodległej Polski i jej naturalnych sojuszy jest tożsama z tą kremlowską, KGB-owską a wcześniej bolszewicką i carską.
          Zapomniałeś jeszcze dodać Moskalu i powtórzyć po swoim idolu, że rozpad ZSRR to najbardziej tragiczne wydarzenie w XX w.
          Co za palant? A jak śmierdzi bolszewizmem, . . . . A fuj! Muszę pootwierać okna, chociaż styczeń.
          • nie-tak Re: kundlu-ameryki-synu-kacapa... 07.01.14, 12:43
            @przyjacielameryki

Upust powszechnej frustracji zzaoceanicznej?

• ubiquitousghost88 Re: kundlu-ameryki-synu-kacapa... 07.01.14, 22:13
              ...a jakim prawem ty okno zamykasz, jak ciągle robisz pod siebie?
              Zlodowaciała Ameryka pampersów nie dowiozła?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka