Dodaj do ulubionych

Udreki multkulti

08.01.14, 21:47
Multikulturalne spoleczenstwo jest trudne do kierowania i trudne do zycia w nim. Ludzie nie maja wspolnych odniesien ani zasad. Laczy ich na ogol jezyk ale niekoniecznie to co sie za ich slowami kryje.

Obawiam sie, ze nasze forum wlasnie w kierunku multikuli ewoluje. Jezyk jeszcze jest polski czy raczaj brzmiacy po polsku. Ale juz odniesienia kulturalne, ktore za nim kryja sa zupelnie inne.

Nie mysle tutaj o grupie czekistow, ktorzy wypelniaja swoje zadania sluzbowe badz tez chca narzucic sowiecka mentalnosc. Mysle o dyskusji z forumowiczka nie-tak. Dyskusja z nie byla interesujaca bo bardzo mi bylo trudno zidentyfikowac sposob jej rozumowania i kazdy wpis wymagal dluzszej refleksji...

Szukanie wspolnego mianownika jest niezbedne aby rozmawiac. Ale jest coraz trudniejsze. Moze tez dlatego, ze moje pokolenie, urodzonych w latach 50-tych, bylo kiedys wiekszoscia na tym forum. Teraz powoli przestaja nia byc. I rozmowy staja sie trudniejsze.

PF
Obserwuj wątek
    • mara571 Re: Udreki multkulti 08.01.14, 21:56
      nie-tak nauczyla sie w Niemczech polskiego. Troche sie osluchala, bo chyyba rodzice przybyli z Polski.
      Dyskusja bedzie trudna, bo nietak nie zna
      historii Polski
      polskiej literatury i kultury
      polskiej gospodarki i jej historii
      polskiej mentalnosci.
      • nie-tak Re: Udreki multkulti 08.01.14, 21:59
        Mara571
        nie oceniaj dnia pospiesznie przed zachodem slonca gdyz mozesz byc niesamowicie zaskoczona.

• polski_francuz To zrozumialem 09.01.14, 08:00
          Tu przetlumaczyla niemieckie powiedzenie " Du würdest Dich noch wundern". Uzywa sie je na ogol, jak sie nie ma innych argumentow.

PF
      • polski_francuz Kultura i wiek 08.01.14, 22:41
        Inna kultura to jest pierwsza rzecz. Druga, tez bardzo wazna, jest wiek. Tak sie stalo, ze ja niemiecka mentalnosc troche znam. Ale juz mi trudniej przychodzi dyskusja z osoba z niemieckego kregu kulturalnego, ktora jest o wiele mlodsza ode mnie.

Beda mlodym, nie jest sie jeszcze pewnym siebie. Badz, tez brak pewnosci siebie ukrywa sie za slowami.

I tu widze duza roznice.

PF
        • nie-tak Re: Kultura i wiek 08.01.14, 22:44
          Nie wstydzisz sie pisania takich bzudur?
          Czlowieku zycze ci wiecej inteligencji, mieszkasz na zachodzie i jeszcze nie nauczyles sie tego?
          • polski_francuz Myslisz serio 08.01.14, 22:51
            ze mieszkanie na Zachodzie polepsza inteligencje? A zylas gdzie indziej? Co Ci rodzice o Polsce opowiadali...moze chcieli usprawiedliwic ich decyzje o emigracji?

Poszukiwanie prawdy jest niekiedy bolesne.

PF
            • nie-tak Re: Myslisz serio 08.01.14, 22:57
              Rzeczywiscie z IQ szwankuje. 20 lat na zachodzie i nic pozatym?
              • polski_francuz Bogata wyobraznia 08.01.14, 23:09
                Czytaj co ci napisalem a nie co co wyobraznia podsuwa. Jako, ze to juz drugi raz dzisiaj piszesz raczej o twoich wyobrazeniach nie o faktach, sadze ze to jest twoim problemem.

Noe wiec ostatnia lekcja przed pojsciem spac. Zbieraj fakty i na ich podstawie buduj swoja opinie.

Tak robia Niemcy i nazywa sie to u nich Lebenserfahrung.

A ze mi za te lekcje nikt nie placi, to lepiej pojde spac.

A wiec dobranoc.

PF
                • nie-tak Re: Bogata wyobraznia 08.01.14, 23:15
                  W domu wszyscy zdrowi, wszystkie klepki pod dachem?
                  Naucz sie troche inteligencji skoro jej nie nabrales w zyciu.
                  Mozna z kims dyskutowac, zartowac ale nie z takim ktory jest po to na forum by obrazac wkolo ludzi.
                  _______________________________________________________________
                  www.youtube.com/watch?v=kTzLmktpzOQ
                  www.youtube.com/watch?v=pjpGcGR1TkM
                  www.youtube.com/watch?v=bK8pBDa-SY4
                  • polski_francuz Lustro 08.01.14, 23:18
                    Pisze ci co mysle. Co naprawde mysle. Jestem zatem jak lustro, ktore odbija twoje wpisy. A lustro przeciez nie obraza?

PF
                  • j-k dziewcze... 09.01.14, 11:35
                    co do kwestii formalnej:

nauczyc sie mozna
                    - wiedzy o czyms...
                    - kultury

itd...

IQ ma sie takie, jakie sie ma...

naucz sie tego, jesli cie tego nie nauczono :)

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          • eva15 I tu się mylisz, nie-tak 09.01.14, 00:15
            nie-tak napisała:

> Nie wstydzisz sie pisania takich bzudur?
            > Czlowieku zycze ci wiecej inteligencji, mieszkasz na zachodzie i jeszcze nie nauczyles sie tego?

I tu się mylisz, nie-tak. Zachód nie rozdaje inteligencji, on rozdaje tylko socjal:-)). A jak ktoś rozumu nie ma , to i na Zachodzie go nie nabędzie.
            • nie-tak Re: I tu się mylisz, nie-tak 09.01.14, 00:26
              Pod tym wzgledem to znaczy socjalu Kindergeld trzeba tez dodac masz na pewno racje, ale wybacz 20 lat na zachodzie i takie zachowanie. To juz nie pierwszy raz i nie tylko wobec mnie.
              Zobacz sobie ten watek, nie dosc ze klamie i stwarza falszywe historie to jeszcze ubliza.
              forum.gazeta.pl/forum/w,50,148851032,148881065,Re_Zawsze_bylem.html
              • eva15 Re: I tu się mylisz, nie-tak 09.01.14, 00:38
                Ależ, ja go znam od dawna na forum i wiem, jaki jest. P_f jest dowodem na to, że życie na Zachodzie nie oznacza przyrostu inteligencji. Inteligencja to coś, co masz lub nie. Kultura osobista również.
                • nie-tak Re: I tu się mylisz, nie-tak 09.01.14, 00:49
                  Tja, wlasnie szkoda ze tak jest a nie inaczej.
                  Dobranoc, zmykam, czys na mnie.

Zycze:
                  Przyjemnej nocy jak i przyjemnych snow.
              • polski_francuz Obawiam sie 09.01.14, 07:58
                ze nie rozumiesz co jest napisane.

Jezyk polski jest trudny i nie latwo jest sie nim poslugiwac. Przypominasz tutaj inna forumowiczke zlotamajke, ktore tez w Niemczech urodzila sie i wychowala.

I dosc podobne problemy ze zrozumieniem miala.

Bonne journée

PF
      • eva15 mara jako egzaminatorka 09.01.14, 00:56
        mara571 napisała:

> nie-tak nauczyla sie w Niemczech polskiego. Troche sie osluchala, bo chyyba rod
        > zice przybyli z Polski.
        > Dyskusja bedzie trudna, bo nietak nie zna
        > historii Polski
        > polskiej literatury i kultury
        > polskiej gospodarki i jej historii

Przeegzaminowałaś ją z historii, literatury i kultury? Uważasz, że jesteś do tego uprawniona jako fachowiec?

> polskiej mentalnosci

No, jeśli twoja mentalność ma być synonimem polskości, to ona tego (Bogu dzięki) nie ma. Ona ma trzeźwy zdrowy rozsądek, przytomność umysłu, zamiast nadęcia pesudopatriotycznego.
    • nie-tak Re: Udreki multkulti 08.01.14, 22:02
      Polski francuzie gdzie ty miszkasz, czy niezeludnisz tez Francji niepotrzebnie? Co moga powiedziec Francuzi o tobie? Nie rzucaj kamieniami wokolo siebie jak siedzisz w szklanym domu / wer im Glashaus sitzt, sollte nicht mit Steinen werfen.

• polski_francuz Zaludnianie potrzebne 08.01.14, 22:46
        to pewnie praca zarobkowa? Zaludniam wiec Francje potrzebnie bo pracuje tutaj ponad 20 lat.

Co mowia o mnie Francuzi? W mojej obecnosci czy za moimi plecami? Na pierwsze pytanie odpowiedz znam. Na drugie moge sie domyslac.

Wiec co chcesz wiedziec?

PF
    • wojciech.2349 Re: Udreki multkulti 08.01.14, 22:07
      Zaletą tego forum było to, że jego uczestnicy mieli punkty
      odniesienia praktycznie rzecz biorąc z całego świata. Pozwala
      to zobaczyć sprawy z różnych stron. Wadą natomiast jest to,
      że przy takim podejściu trudno jest na znalezienie tzw. wiedzy
      wspólnej, która daje jakieś sensowne konkluzje.

Ponadto szkodliwe są "desanty," które niszczą jakąkolwiek
      konstruktywność dyskusji.
      • nie-tak Re: Udreki multkulti 08.01.14, 22:23
        Wojtus to jest tak, jak wchodzi sie z brudnymi buciorami na salony.
        Mam racje czy nie?
        • polski_francuz Wiek 08.01.14, 22:43
          Mysle, ze powinnas sobie wyobrazic, ze rozmawiasz z Twoimi Rodzicami. Tak przeciez do nich nie mowisz, oder?

PF
    • melord Re: Udreki multkulti 08.01.14, 23:20
      > Szukanie wspolnego mianownika jest niezbedne aby rozmawiac.

problem w tym,ze kazdy z nas jest w pewnym stopniu lemingiem
      tzn.opiera sie (linki) na przekazach mainstrem(owej) prasy,TV ktora wcale nie jest przekazem wiekszosci,wrecz odwrotnie,jest przekazem mniejszosci wskazujacej jak mamy myslec ...czyli pralnia mozgu.
      dyskusje a wraz z nim wspolny mianownik mozemy jedynie znalezc,porownujac problemy polityczne,gospodarcze,styl zycia,inne,w krajach ktore sami zamieszkujemy
      co ja moge powiedziec uczciwie na temat Rosji w ktorej bylem 40 lat temu czy o Niemczech ktore przejezdzalem 5 lat temu ,nic lub niewiele....szukajac adresu w Berlinie,GPS "zwariowal" i zaprowadzil w pewna dzielnice gdzie zaczalem sie zastanawiac czy jestem w Istambule czy dalej w Berlinie,faktem jednak jest ,ze to dalej Niemcy i jedno czy dwa getta(poki co) tego nie zmieniaja.
      musze jednak stwierdzic,ze polityka Merkel jak i Putina podoba mi sie,oboje dbaja o interesy wlasnych krajow jak najlepiej potrafia,co nie oznacza ,ze nie popelniaja bledow.
      moge dodatkowo stwierdzic ,ze jest to zupelnie przeciwienstwo np. rzadow australijskich czy polskich ktore ida na smyczy amerykanskich/miedzynarodowych koncernow jesli chodzi o gospodarke jak rowniez na jeszcze krotszej smyczy amerykansko -izraelskiej jesli chodzi o polityke...i tutaj wydaje sie ,mozna znalezc "wspolny mianownik" ale cieszyc sie chyba nie ma powodu.
      • nie-tak Re: Udreki multkulti 08.01.14, 23:38
        melord, ladnie to opisales niestety sa na zachodzie takie dzielnice ze zastanawia sie czlowiek gdzie on jest. Szkoda ze tak jest, ze do tego dopuszczono moglo byc inaczej, niestety powstaly getta ktorych nie powinno byc.
        Ale nie o tym jest dyskusja, koledze bardzo przeszkadza ze inni z inna mentalnoscia, z innych krajow pisza na forum, mimo ze on sam pisze z Francji. Po prostu brak tolerancji jak i akceptacji innego zdania, innej mentalnosci, innego pochodzenia a to jest juz nie w porzadku wobec innych. Fora sa po to by dyskutowac, wymieniac poglady, doswiadczenia nawet i pozartowac jak i posmiac sie na wzajem.

• przyjacielameryki Re: Udreki multkulti 09.01.14, 09:43
          Zgadza się, fora są po to żeby podyskutować, wymienić się poglądami, a staje się to o wiele ciekawsze jeżeli głos zabierają osoby z różnych zakątków świata, mające różne doświadczenia życiowe i zawodowe. To polskie forum i naturalnym jest że to głównie Polacy zabierają głos, bądz obcokrajowcy ale polskiego pochodzenia. Są tutaj również obcokrajowcy bez polskich korzeni - głównie Rosjanie.
          Ja mieszkam i pracuję w Polsce, zaglądam na to forum i coś tam sobie napiszę czasami, tak mniej więcej od 2008 r. I co można powiedzieć? Tej zwyczajnej dyskusji jest tutaj nie wiele, z jakiegoś powodu przeważa propaganda i nienawiść: nienawiść niektórych forumowiczów do własnego kraju, do Polaków w ogóle, do USA, do Izraela, do polskich przemian po 1989 r., do Solidarności. Rosjanie i sympatycy Rosji prześcigają się w nienawiści do USA i Izraela ale i do Polski, właśnie za jej sojusz z w/w. Podważa się sens UE, że już się rozpada, że nic z tego nie będzie itp.
          Ja za sam nick zostałem zmieszany z błotem na początku przez "czekistów" i bolszewików forumowych a ten nick to tylko celowa odpowiedz na niesamowitą, wyjątkowo bezczelną propagandę antyamerykańską i jednocześnie prokremlowską na tym forum.
          Tutaj mało jest merytorycznej dyskusji a przeważa zdecydowanie propaganda i z nią nie da się już dyskutować.
          Oczywiście jest kilku forumowiczów, którzy starają się pisać rzeczowo i na ciekawe tematy np. felusiak, de oakville, zeitgeist, jabbaryt, borka, ale i kilku innych. Ja mieszkam w Polsce, od samego początku udanie uczestniczę w polskich przemianach ale nigdy nie korzystałem z żadnych układów(bo ich po prostu nigdy nie miałem) a dobry poziom życia i zadowolenie z tegoż życia zawdzięczam tylko i wyłącznie własnej ciężkiej pracy. Polska, pomimo różnych słabości, niedoskonałości i błędów odniosła jednak wielki sukces gospodarczy, polityczny i cywilizacyjny po 1989 r. Z przykrością obserwuję, że wielu polskich emigrantów nie chce tego przyjąć do wiadomości co widać na tym forum i mam wrażenie, że tą nienawiścią do Polski starają się wytłumaczyć sobie słuszność decyzji o emigracji, no bo to cały czas fatalny, beznadziejny kraj gdzie nie da się żyć więc dobrze zrobiliśmy że wyjechaliśmy. Ja zjechałem prawie cały świat, Europę wzdłuż i w szerz kilka razy i powiem wam, ze Polska to już bardzo dobre miejsce do życia i nigdy nie zamieniłbym jej na jakiekolwiek miejsce na Ziemi.

To tylko takich kilka uwag odnośnie "dyskusji" na tym forum.
          • polski_francuz Koniecznosc moderacji 09.01.14, 14:37
            Kazdy ma swoj powod by na forum pisac. Moim jest rozmowa po polsku. Ale przyznam sie, ze cena za to pisanie po polsku na tym forum zaczyna byc troche wysoka. Bo, wlasnie rozmow jest malo. Za to jest duzo obrazliwych slow, oceniania innych itp.

Dochodzi do tego wiele wpisow od forumowiczow, ktorzy nie pisza na tamat. Ale pisza by pisac. Powiedzialbym "dla draki". Udzial takich wpisow jest coraz wiekszy.

Srodki by poprawic to forum sa poza zasiegiem forumowiczow. Trzeba by moderowac. Troche ukrocic dewiacje. Ale tyle razy bylo to walkowane bez wiekszego rezultatu.

Powiedzialbym w kncu, ze forum traci dla mnie atrakcyjnosc. Bo nie osiagam tego co chcialem czyli "porozmawiac".

A dyskusja z tak-nie zadziwila mnie gdyz zupelnie nie rozumialem co ona chce powiedziec, co ja obraza co ja drazni. Zupelnie jakbym rozmawial z robotem, ktory mowi po polsku. Dlatego tez poruszylem ten temat.

W koncu, by nie konczyc bez konkluzji. Forum bez moderacji moze istniec. Aquanet jest przykladem. Ale tam jest silna presja spoleczna ludzi, ktorzy sie znaja od lat na tych innych. To forum ma zbyt malo "starych forumowiczow" by te presje wywierac. Tutaj trzeba moderowac o wiele bardziej.

PF
            • wojciech.2349 Re: Koniecznosc moderacji 09.01.14, 15:32
              PF-ie,
              na forum pisze brygada sowiecka. Oni nie mają formacji intelektualnej.
              Nasze pokolenie miało normalnych nauczycieli i zaszyli nam w umysłach
              standardy cywilizacji zachodniej mimo, że to było w PRL-u. Bywało tak,
              że Rosjanie uczyli się języka polskiego by czytać literaturę światową.
              Wyobraź sobie, że dopiero Soros wydał Rosjanom kanom literatury
              światowych myślicieli. Dlatego jest kłopot z wiedzą wspólną jak się
              rozmawia z forumowymi sowietami. Dodatkowo drażni ich Twój styl
              pisania: empiria + indukcja + kartezjanizm. Przy takim stylu pisania
              trudno kłamać.

Ego.

Pisz dokąd możesz. Ja czytam 95% Twoich postów.

• romrus Poprosze o szczegoly 09.01.14, 20:34
                wojciech.2349 napisał(a):

> PF-ie,
                > Wyobraź sobie, że dopiero Soros wydał Rosjanom kanom literatury światowych myślicieli.

A przed Sorosem zyli w epoku kamenia lupanego.

Poprosze o szczegoly - co konkretnie i kiedy "wydal" Soros, bo taki stwierdzenia wygladaja na urojenia.

Typowy odpowiedzi "mnie nie ma sensu klamac" daruj sobie.
                Konkretnie - co i kiedy.
                • wojciech.2349 Re: Poprosze o szczegoly 09.01.14, 21:14
                  romrus napisał:

> wojciech.2349 napisał(a):
                  >
                  > > PF-ie,
                  > > Wyobraź sobie, że dopiero Soros wydał Rosjanom kanom literatury światowyc
                  > h myślicieli.
                  >
                  > A przed Sorosem zyli w epoku kamenia lupanego.
                  ------------------
                  Nadal żyją w tej epoce. Za czym profesorowie wykształcą
                  nauczycieli, a ci Wasze dzieci, to minie jeszcze ze 20-30 lat.
                  -----------------
                  > Poprosze o szczegoly - co konkretnie i kiedy "wydal" Soros, bo taki stwierdzen
                  > ia wygladaja na urojenia.
                  ----------------
                  Usłyszałem to w towarzystwie. Jak będę miał kiedyś sposobność
                  to zapytam o szczegóły.
                  ---------------
                  > Typowy odpowiedzi "mnie nie ma sensu klamac" daruj sobie.
                  > Konkretnie - co i kiedy.
                  --------------
                  Czy Ty jesteś prawnikiem? Mam wątpliwości.
                  Kłamać = twierdzić inaczej niż się wie.
                  • romrus Czyli jak spodziewalem sie... 09.01.14, 21:36
                    wojciech.2349 napisał(a):
                    > Poprosze o szczegoly - co konkretnie i kiedy "wydal" Soros, bo taki stwierdzenia wygladaja na urojenia.
                    > ----------------
                    > Usłyszałem to w towarzystwie.

Jak będę miał kiedyś sposobność to zapytam o szczegóły.

...brednie i urojenia bez mozliwosci podtwierdzic swoi pusty slowa.

Odpowiedzi typowa do bolu.

• wojciech.2349 Re: Czyli jak spodziewalem sie... 10.01.14, 15:52
                      Posłuchaj uważnie. Rozmowa była dawno temu i mój rozmówca był zmartwiony zapaścią intelektualną Rosji zafundowaną przez komunizm. Twierdził, że Rosja
                      nadrabia straty i wydaje bibliotekę klasyków myślicieli i porządne encyklopedie.
                      Nazwisko Soros w tym kontekście to detal.

A Ty doszukujesz się w tym tego czego nie było.
            • romrus Koniecznosc moderacji, PF? 09.01.14, 20:44
              polski_francuz napisał:
              > Srodki by poprawic to forum sa poza zasiegiem forumowiczow. Trzeba by moderowac. Troche ukrocic dewiacje. Ale tyle razy bylo to walkowane bez wiekszego rezultatu.

Alez jaki w tym problem?

Masz WLASNY forum i mozesz go moderowac w taki sposob, jaki uwazasz za sluszny.

Moze dla takich intelektualistow taki przyklad bedzie wygladac zbyt primitywnym, a jednak.

Stoja obok dwa lokali, w jednym starszy Pani i Panowie graja w bingo, nie podaja alkoholu, nie wolno palic, cisza, porzadek, kulturalny personel, muchi dechna z nudy.

W drugim leje sie piwo, czy cos mocnejszego, gosci diskutuja o boksie i pilke, robia zaklady, halas, balagan, wesiolo, w roli personelu byly bokser, wcale nie grzeczny, ale jakis porzadek jednak ma byc.

I to jest tylko i wylacznie kwestia wyboru osobistego do ktorego lokalu wejsc.
              Tyle w temacie. Kropka.
              • polski_francuz Knajpa 09.01.14, 21:01
                Moje forum moderuje jak chce. Do moderacji tego forum mam uwagi. I tyle.

Porownanie z knajpa juz bylo kiedys uzyte prze kolege o nicku arap i jest nie najgorsze. Z tym, ze arap mowil o polskich knajpach. Te rosyjskie sa inne.

PF
                • igor_uk p_f,mam pytanie. 09.01.14, 21:42
                  Czy byles w rosyjskiej knajpie?
                • romrus Zgadzam sie, PF 09.01.14, 21:55
                  polski_francuz napisał:
                  > Porownanie z knajpa juz bylo kiedys uzyte prze kolege o nicku arap i jest nie najgorsze.
                  >Z tym, ze arap mowil o polskich knajpach. Te rosyjskie sa inne.

Te knajpy, do ktorych chodze w Petersburgu, bardzo sie roznia od tych, do ktorych bylem zmuszony chodzic, kiedy mieszkalem w Polske:-)

• polski_francuz Polska knajpa 09.01.14, 22:48
                    Dla mnie to forum jest polska knajpa. Jak bede chcial sie do rosyjskiej knajpy wybrac to poszukam rosyjskiego forum.

Wszedles zatem do polskiej knajpy i zachowuj sie jak w polskiej knajpie sie ludzie zachowuje. I niewiele ich obchodza te rosyjskie.

PF
    • tornson Problemem jest bieda, bezrobocie, wykluczenia, 09.01.14, 15:28
      wyzysk i ich główna przyczyna - neoliberalny kapitalizm, a nie multikuturowość. Kapitaliści postępują tak jak przed IIWŚ, w obawie przed komunistycznym buntem, przeciw bandyckim niesprawiedliwościom dzikiego kapitalizmu, robili co mogli by winą za całe zło obarczano Żydów.
      Dziś też za nieudolność państwa i kapitalistów w tworzeniu miejsc pracy obwinia się imigrantów którzy przyjmują pracę za ułamek tego czego zażądałby "tubylec", kapitalista z bezwględnością to wykorzystuje, a państwo nic nie robi by zrównać prawa pracownicze imigrantów z rdzennymi mieszkańcami.
      Kolejna sprawa to wykluczenia społeczne (kolejny twór neoliberalnego kapitalizmu) jakim już na starcie podlegają imigranci, jeśli większość ludzi żyjących w nędzy w danym kraju to imigranci, to logicznym jest też że i większość pospolitych przestępstw będzie ich sprawstwem, bo nędza i wykluczenia bardzo często doprowadzają ludzi do takiej desperacji że już tylko droga przestępstwa im zostaje. Rasiści lubują się statystykami ile to przestępstw w USA dokonują czarnoskórzy, ale już nikt z nich nie poda jaki tworzą oni tam odsetek wykluczonych społecznie przez biedę.
      • bywszy1 Re:no,a kogo ma nieudacznik+ 09.01.14, 16:32

ma oskarzac jak nie Zydow i emigrantow?
      • malkontent6 Re: Problemem jest bieda, bezrobocie, wykluczenia 09.01.14, 16:36
        tornson napisał:

> Rasiści lubują się statystykami ile to przestępstw w USA dokonują czarnoskórzy
        > , ale już nikt z nich nie poda jaki tworzą oni tam odsetek wykluczonych społecz
        > nie przez biedę.

Jak wielu tych wykluczonych czarnoskórych Amerykanów w swoim życiu poznałeś?
        • tornson Re: Problemem jest bieda, bezrobocie, wykluczenia 09.01.14, 18:23
          malkontent6 napisał:

> tornson napisał:
          >
          > > Rasiści lubują się statystykami ile to przestępstw w USA dokonują czarno
          > skórzy
          > > , ale już nikt z nich nie poda jaki tworzą oni tam odsetek wykluczonych s
          > połecz
          > > nie przez biedę.
          >
          > Jak wielu tych wykluczonych czarnoskórych Amerykanów w swoim życiu poznałeś?
          >
          Procentowo zapewne mniej więcej tylu co ty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka