zeitgeist2010
17.01.14, 16:34
Wspolne cechy psychologiczne i kulturowe łączą Chinczyków i Zydów. Tak twierdzi przynajmniej Dawid Goldman na lamach Asia Times.
Ja sam juz dawno zauwazylem, ze przynajmniej w jednym aspekcie Chinczycy kojarza mi sie ze srodkowo-europejskim stereotypem Zyda.
Chinczycy sa wyjatkowym narodem pod wzgledem ciągu do dorabiania sie i zylki do interesow.
Ja w ogole interesuje sie roznymi antropologicznymi porownaniami i dlatego z uwaga przestudiowalem artykul Goldmana o podobienstwach mentalnosciowych i kulturowych miedzy Zydami i Chinczykami.
Ponizej jego glowne tezy.
1. Rodzina, wiedza, respekt dla tradycji, przedsiebiorczosc, zaradnosc, zylka do interesow: Cechy zydow, ktore rowniez Chinczycy uwazaja za swoje.
Przez tysiaclecia Zydzi I Chinczycy zachowali swoja kulture i system wartosci mimo wojen, podbojow I przesladowan.
2. Chinska kultura propagowala unifikujacy jezyk pisany. Pismiennosc (umiejętność czytania i pisania) byla wysoka w antycznych Chinach, ok 25% calej populacji, ktora skladala sie z roznych etnii i jezykow.
Dla kontrastu Lacina osiagnela w Europie tylko waska elite. Dlatego mowione jezyki romanskie nie mogly uzywac klasycznej Laciny jako uniwersalnego jezyka pisanego, tak jak ma to miejsce w chinach.
Do dzisiaj Chinay maja oficjalnie 55 mniejszosci i cala palete wariantow jezykow mowionych. Cywilizacja chinska wchlonela Mongolow i Mandzurow. Istnieje jednak jeden jezyk pisany, niewiele zmieniony przez tysiaclecia. Shuōwén Jiězì 說文解字.
W cywilizacji chinskiej kazdy mial mozliwosci do awansu pod warunkiem opanowania jezyka pisanego i znajomosci tradycji literackiej.
Jedyna nacja z wieksza pismiennoscia byli Zydzi, ktorzy wprowadzili obowiazkowa nauke czytania i pisania w 1 wieku p.n.e.
3. Zydzi nie sa narodem w sensie etnicznym i nia maja wspolnego pochodzenia geograficznego a zbiorowoscią ideową zdefiniowaną przez religie i akceptacje wspolnych odpowiedzialnosci.
I tak dzisiejszy Izrael jest panstwem wieloetnicznym, od czarnoskorych zydow etiopskich po
(rzekomych – moja wątpliwosc) "zydow" radzieckich. Wszyscy przyznaja sie jednak do judaizmu i godza na sluzbe wojskowa.
4. Zydzi I chinczycy dziela wiec to samo uczucie lojalnosci do historycznej tradycji, ktora definiuje zobowiazania kazdego czlonka spolecznosci i plasuje rodzine w centrum zycia spolecznego w kontrascie do lojalnosci etnicznych i klanowych.
Moja obserwacja: to tlumaczy sztetl wypedzonych zydow sefardyjskich w Europie Sr i wschodniej. Chinczycy maja Chinatown.
"Christianity began as a Jewish sect and has vacillated between the claim that is has superseded Judaism and the view that it is a daughter religion that should honor its parent. Islam claims that Jews and Christians falsified the revelations given to them and that their scriptures are a perversion of God's true message, which Mohammed restored to its original integrity." Dawid Goldman
Chrzescijanstwo powstalo jako zydowska sekta I oscylowalo miedzy uczuciem wyzszoscii nad judaizmem I poglądem, ze jest corką judaizmu I powinna czcic swojego rodziciela. Islam uwaza, ze Zydzi I Chrzescijanie sfalszowali objawienia od Boga oraz, ze ich pismo swiete jest perwersja prawdziwego przeslania Boga, ktore dopiero Mohamet sprowadzil do jego pierwotnego znaczenia.