1blueelvic 19.01.14, 23:31 Czy jest cos bardziej rosyjskiego od rosyjskiej duszy? Mam cicha nadzieje, ze zagadka ta przyczyni sie do ciekawej dyskusj, wolnej od chamstwa, wulgaryzmow i glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bywszy1 Re: pomieszanie pojec+ 19.01.14, 23:42 rosyjska dusza moze byc Tatarska lub Mordwinska,albo jakas inna.- Panu chyba chodzi o russka dusze? A moze o kacapska? Wiec prosze Rosjan,a zwlaszcza Russkich nie obrazac. Z kacapami co innego. A do tego,jezeli chodzi oglupoty ni wulgaryzmy,moze pan dotyczyc paru tutejszych polaczkow(nie mylic z Polakami) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Nu i co,blu? 19.01.14, 23:54 Jak sam widzisz,tu nie da sie o tym spokojnie porazmawiac.Nie wiadomo czemu,za eksperta odrazu zglosil sie gosc,ktory nie ma nic wspolnego z Rosja i o dusze rosyjskiej moze wiedziec tylko tyle,co z tej duszy dalo sie wycisnac jego przodkom. Zapraszam Ciebie z tym watkiem na forum "Rosja i Swiat" .Tam istnieje mozliwosc ,zeby dyskusja toczyla sie bez podobnych wypowiedzi,jaka zaprezentowal bywszy. Odpowiedz Link Zgłoś
1blueelvic A ja z cala powaga ... 19.01.14, 23:59 pisalem ta niby zagadke, ktora nalezy traktowac troszeczke z przymrozeniem oka. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk tepa zydowska swinia. 20.01.14, 01:17 Czy to wystarczajaco lagodne okreslenie bywszego radziecko-polskiego jewreja? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Rosyjska dusza, to urojenie. 19.01.14, 23:53 Zgrabny szlagwort propagandowy, ktory nic nie znaczy. Bardziej urojona jest tylko dusza slowianska. Odpowiedz Link Zgłoś
1blueelvic Re: Rosyjska dusza, to urojenie. 19.01.14, 23:57 Moze i urojenie, ... ale ona egzystuje w mowie potocznej i pytanie jest adekwatne do pewnego zaslyszanego przed laty powiedzenia. I o tym wlasnie chcialem porozmawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Pusty zbior pojec. 20.01.14, 00:05 Rosjanie, mimo rozrzucenia na ogromnych przestrzeniach, sa narodem dosc jednolitym, moze dzieki sowieckim ssylkom i wysylkom. Zadne pojecie wspolne , no w zakresie odczuc wyzszych, nie pasuje mi do wartosci/cech negatywnych wylacznie rosyjskich. Co nie przychodzi mi do glowy, da sie (po chwili namyslu) odniesc z powodzeniem do innych narodow. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k To pravda... 20.01.14, 00:08 borrka napisał: > Rosjanie, mimo rozrzucenia na ogromnych przestrzeniach, sa narodem dosc jednol > i tym, moze dzieki sowieckim ssylkom i wysylkom. Tez mnie to dziwilo... nie ma zadnych lokalnych dialektow (jak chocby w USA - w Texasie) w Smolensku, Moskwie, Wladywostoku (to znam) mowi sie tym samym jezykiem... Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Pewne cechy wspolne. 20.01.14, 00:09 Ale gdzie im do duszy: Umiejetnosc cieszenia sie dniem dzisiejszym, Skromnosc osobista, Swiadomsc, ze spotykaja sie pierwszy, a moze ostatni raz, bo kraj wielki. Ale to wszystko nie dusza. Odpowiedz Link Zgłoś
1blueelvic Borrka ... 20.01.14, 00:15 potraktuj to pytanie z przymrozeniem oka ... Chodzi o pewne powiedzenie, ktore zapamietalem z mlodosci podczas pewnego rytualu, ktory mial miejsce w domu rodzinnym zwlaszcza w dlugie zimowe wieczory. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Moze to Tobie pomoze,blu. 20.01.14, 00:12 To obraz autorstwa Franza Roubaud i nazywa sie on "Zywy most" To jeden z epizodow wojny rosyjsko-perskiej.Oczywiscie,ze mozno powiedziec,ze to dusza rabska zmusila tych rosyjskich zolnierze posluzyc za zywy most,po ktorem byli przeprowadzone armaty,pod odglosy lamanych kosci,ale to bylo by nie prawda,to rosyjska dusza zmusila ich do tego czynu. Podobnie postepowali Rosjanie w innych wojnach,rowniez osobiscie spotkalem sie z tym w Afganistanie,kiedy ranne zolnierze,nie chcieli dalsza sluzbe odbywac na terenie ZSRR,zdala od wojny,a tylko chcieli pozostac sie ze swoimi bracmi po bronie. p.s. Jestem pewien tego,ze rzeczowej rozmowy nie bedzie.Zleca sie borraty i jaski,ktory uwazaja sie za znawcow Rosji,ale nic o niej nie wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
1blueelvic To tylko takie niewinne powiedzenie, ... 20.01.14, 00:18 ktore slyszalem w domu rodzinnym z okazji nastawienia ... Odpowiedz Link Zgłoś
j-k moshet byt´ :) 20.01.14, 00:03 - rosyjskie cialo. mialem 3 Rassijanki... wszystkie 3 mialy "rosyjska dusze" w d... chcialy do JEWROPY. niestety... bylem juz zonaty. Odpowiedz Link Zgłoś
1blueelvic Oj Jasiu ... 20.01.14, 00:09 Pomyliles dusze z ... ups z d@@pa. Na powaznie - zaloze sie, ze przed laty slyszales to powiedzenie przy pewnych okazjach zwlaszcza w styczniowe, i nie tylko, wieczory. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Mylisz sie... 20.01.14, 00:15 dwie z tych trzech byly super-inteligentne i piekne i dusze mialy. tyle, ze nie rosyjska, - a po prostu europejska. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k i slusznie... :) 20.01.14, 00:23 Bo Rassija... to kraj pelen normalnych milych ludzi... i tylko Normalnej wladzy nie potrafi sobie dobrac... ale nikt nie jest bez wad... Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: magno+ 20.01.14, 00:07 kacap,to jest przyglup wywodzacy sie z russkoj nacii. polaczek,to przyglup wywodzacy sie z polskiej nacji. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: Zagadka ...+ 20.01.14, 00:13 Nu i co,blu? igor_uk 19.01.14, 23:54 Odpowiedz Jak sam widzisz,tu nie da sie o tym spokojnie porazmawiac.Nie wiadomo czemu,za eksperta odrazu zglosil sie gosc,ktory nie ma nic wspolnego z Rosja i o dusze rosyjskiej moze wiedziec tylko tyle,co z tej duszy dalo sie wycisnac jego przodkom. Zapraszam Ciebie z tym watkiem na forum "Rosja i Swiat" .Tam istnieje mozliwosc ,zeby dyskusja toczyla sie bez podobnych wypowiedzi,jaka zaprezentowal bywszy. <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Prosze panstwa. Pan kacap ajgor nie ma nic wspolnego z Rosja. To mu dobitnie oswiadczyli Rosjanie w jednym z rosyjskich forum. Wyzwali go wrecz od "wanki biezrodnego" Tom jest karygodne,ze facet oklamuje forum Swiat,twierdzac,ze jest Rosjaninem,psuja wizererunek Rosjan i przynosi im wstyd. Tez proponuje,by zglosil sie pan na Forum Rosja i okolice,bo to Forum zdycha ze wzgledu na mala frekwentnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Mialem racje,blu. 20.01.14, 00:20 Rozmowy rzeczowej nie bedzie. Moze i bylo w twoim zalozeniu wyzwac dyskusje,w ktorej bedzie osmieszany rosyjski narod,ale to juz jest Twoja sprawa,ja w tym uczesniczyc nie mam zamiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
1blueelvic Odpowiedz: ... 20.01.14, 00:25 Co jest bardziej rosyjskie niz rosyjska dusza? Samowar. I herbata podana w szklance z koszyczkiem. Z cukrem i malinowymi konfiturami. Rytul parzenia i picia herbaty z samowaru ... Herbata jest w Rosji bez watpienia napojem towarzyskim. To przy niej prowadzi sie dlugie dysputy i filozoficzne ... O czym swiadcza dziela rosyjskich mistrzow piora. O tej tradycji chcialem porozmawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: Odpowiedz: ...+ 20.01.14, 00:33 no,i wlasnie jest to o czym pisze. kacap ajgor odrazu zalozyl,ze narod rosyjski beda opsmieszac. Wlasnie takimi zalozeniami on i osmiesza wszystkie narody wchodzace w sklad narodu rosyjskiego. A szczegolnie Russkich,pijaqcych herbate c блюдечкa вприкycкy. To jest szczyt kompleksu-facet jest zakompleksiony. Odpowiedz Link Zgłoś
1blueelvic Ps. w dobie ... 20.01.14, 00:34 zwariowanej pogoni za dobrami, za medialnym biciem piany, za niekontrolowana agresywnoscia zapominami o pewnych milych zwyczajach, ktore odchodzado lamusa historii. Osobiscie zamierzam przywrocic ten zwyczaj ... Ot, taka mala nostalgia za pewnymi wspomnieniami z domu rodzinnego. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Biedny blu... 20.01.14, 00:41 Romantyczne to bylo i naiwne :) Igor weszyl spisek - jak zwykle - o osmieszaniu narodu, wiec podziekowal. On ma fiola na tym punkcie. Reszta...nie wjechala w temat. Pamietam moje szczere zdziwienie po przyjezdzie tu, ze nikt nie ma w domu samowaru. Wydawalo mi sie oczywistym, ze stoja w kazdym - chociazby dla dekoracji. Ale nie. Walaja sie na wiejskich strychach. O takich zwyczajach ciezko wiec bedzie porozmawiac, bo nie pisza tu inteligenci z "dobrych rodzin", nie bedzie tu pana profesora ani pani generalowej, ktora - znam taka - spokojnym glosem, pieknym jezykiem, opowiadala o tym, jak kiedys wszyscy zbierali sie przy stole i wspolnie czytali ksiazki. Coz...to przeszla epoka. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Ha,ha. 20.01.14, 00:47 swiblowo napisała: On ma fiola na tym punkcie. I kto by o tym wspominal?Nie tak dawno to wlasnie swiblowo pienila sie,wyrazajac swoje oburzenie odnosnie slow innej Polki,ktore jej wydali sie obrazliwymi dla Polakow. oczywiscie i mnie w swoi czasie Swiblowo zjebala tylko za to,ze wyczula w moich slowach cos pouczajacego dla Polakow. Widcc nas ze swiblowo bardzo wiele laaczy.Moze to nazywa sie patriotyzm? Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Ha,ha. 20.01.14, 01:00 To ty tu jestes? Hmmm...czuj, czuj, czuwaj!! wydali sie obrazliwymi dl > a Polakow. - Poprawka: Nie wydali sie, lecz byly obrazliwe. >swoi czasie Swiblowo zjebala - Juz dawno nikt tu nie czytal, jak Swiblowo kogos jebie. Robi to rzadko, bo jest ofiara wyjatkowo dobrego wychowania. Ale to sie wkrotce podejrzewam moze zmienic. > Widcc nas ze swiblowo bardzo wiele laaczy - Gigantyczna przepasc rozdziela nas. Ty masz urojenia a ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Ha,ha. 20.01.14, 01:06 1.jak moze Polak obrazic Polakow,nie obrazajac siebie? 2.To nie bylo dawno. 3. Ty,oczywiscie,zadnych urojen nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Ha,ha. 20.01.14, 01:18 igor_uk napisał: > 1.jak moze Polak obrazic Polakow,nie obrazajac siebie? - Gowno mnie obchodzi powyzsza pokretna filozofia i motywy Pani Zosi. Mam je w dupie. Razem z nia. > 2.To nie bylo dawno. - Naprawde nie znasz moich mozliwosci. Magma i bywszy oddychaja...pimpus jest prawiczkiem, a felusiak gentelmenem. Moze ze mna zmierzyc sie tylko mongol, kiedy ma dobry dzien. > 3. Ty,oczywiscie,zadnych urojen nie masz. - Jesli mam, to nie wymagaja leczenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Ha,ha. 20.01.14, 01:20 1.jak to ciebie goowno obchodzi,to skad tam te nerwy? 2.bardzo mocno przeceniasz siebie :-) 3.Moze czas sprawdzic? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Ha,ha. 20.01.14, 01:31 1. Temat tepej Zosi juz mnie nudzi. 2. Wzajemnie. 3. Czas napic sie wodki i wylaczyc reaktor atomowy. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Ha,ha. 20.01.14, 01:38 Temat tepej Zosi juz mnie nudzi. Tepa ona nie jest i to najbardziej Ciebie boli. Jednak masz wiekszego fiola,niz ja. Szkoda,wydawalo sie,ze jestes inna. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Ha,ha. 20.01.14, 01:47 Jak Zosia?! Hhehehee!! No soorrryyy...ale wlasny ojciec by sie mnie wstydzil. A matka przewrocila w grobie, gdyby takie impertynencje skierowane nie wiadomo do kogo - do wszystkich wyszly spod mojego piora. Poczytaj, jak o Zydach pisze - spodoba ci sie. Odpowiedz Link Zgłoś
1blueelvic Dziekuje ... 20.01.14, 00:50 Jestes swiadkiem mojego dramatu. Powiedzenie, ktore zacytowalem bylo w moim domu bardzo popularne. Mielismy samowar na wegiel drzewny i tato nastawiajac zawarke byl mawiac: Tylko samowar jest bardziej rosyjski od rosyjskiej duszy. Nie wiem skad sie to powiedzenie wzielo, ale fakt faktem, ze egzystowalo i to nie tylko u mnie w domu. Chcialbym pewne rzeczy odkurzyc z wielu wzgledow. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: Dziekuje ... 20.01.14, 01:08 Nie odkurzaj szafy. Podobno czasem sa w nich jakies szkielety... Odpowiedz Link Zgłoś
1blueelvic Niestety, nie mam szaf. 20.01.14, 01:43 U mnie kazda sypialnia ma swoja garderobe (walk-in closet), ale dziekuje za przestroge i dobra wole. Odpowiedz Link Zgłoś
1blueelvic W carskiej Rosji ... 20.01.14, 00:41 czaj pijali wszyscy, zarowno ludzie prosci jak i arystokracja. Ten herbaciany rytual to budowane przez cale dziesieciolecia tradycja, ktora, czy tego chcemy czy tez nie, stala sie czescia rosyjskiej kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk blu,zla odpowiedz. 20.01.14, 00:51 To o czym piszesz,jest czescia rosyjskiej duszy,dodam zatracona czesc. Chociaz jeszcze w latach 70-ch w dacznej wiosce ,gdzie mial swoja dacze moj ojciec,w sobote od samego rana bylo czuc zapach czaju,ktory zazwyczaj parzyl sie ze wszystkiego,tylko nie czaju :-) Odpowiedz Link Zgłoś
1blueelvic Odpowiedz dobra igor ... 20.01.14, 00:56 Samowar bowiem integrowal kilka rosyjskich dusz w tym samym czasie. Roztaczal przed nimi relaksujacy urok i kreowal ciepla, powiedzialbym nawet goraca, atmosfere. Usmiechnij sie ... Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk To bardzo plytko. 20.01.14, 01:15 Ale niech tobie bedzie,jak tak mowilo sie u Ciebie w domu,to musze to uszanowac. p.s. Czy znales o tym epizodzie wojny rosyjsko-perskiej,o ktorej wspomnialem? Odpowiedz Link Zgłoś
1blueelvic Ok, nie ma sprawy. 20.01.14, 01:57 Czasami lepiej trzymac jezyk za zebami i oszczedzac go na ostre pyskowki. Splywam. Odpowiedz Link Zgłoś