Dodaj do ulubionych

Ukraina w polskich mediach

24.01.14, 15:14
W dziale krajowym GW jest krótki tekst P. Wrońskiego o tym, że Polacy są za wciągnięciem Ukrainy na członka UE.

wyborcza.pl/1,75478,15328273,CBOS__Polacy_bardziej_za_Ukraina.html
Dałem tam swój głos, powtarzam go tu:

Polacy, jak i inne narody, nie składają się z analityków politycznych i gospodarczych, w związku z tym mają taką opinię, jaką im narzucają media. A jaki jest obraz konfliktu ukraińskiego w polskich mediach? Taki mniej więcej, jak w gazetach III Rzeszy obraz Polski latem 1939 r. Z jednej strony szlachetni, sprawiedliwi i pokojowo nastawieni(???) demonstranci, a naprzeciwko zbrodniczy reżym.

Polskie media nie zachowują najbardziej elementarnych standardów informacyjnych, uprawiają nienawistną propagandę. Nawet największe zbiry z "Prawego ruchu", dla których Polacy są takimi samymi wrogami jak Zydzi czy Rosjanie, w naszych mediach nabierają cech szlachetnych bojowników z "reżymem".

Obserwuj wątek
    • malkontent6 Re: Ukraina w polskich mediach 24.01.14, 15:27
      lubat napisał:

> A jaki jest obraz konfliktu ukraińskiego w polskich mediach? Taki mniej więcej, jak w ga
      > zetach III Rzeszy obraz Polski latem 1939 r.

"...Polacy najbardziej nienawidzą Niemców i starają się ich polonizować."

alehistoria.blox.pl/2010/01/POLACY-W-OCZACH-ZOLNIERZY-WEHRMACHTU-W-1939-ROKU.html
    • wojciech.2349 Sława Ukrainie 24.01.14, 15:29
      Ukraina w polskich mediach jest przedstawiana ciepło
      i coraz cieplej. Nie wolno zapomnieć o Ukraińcach
      tak jak to zrobiono w czasie Wielkiego Głodu.
      Ukraińcy mają o to słuszne pretensje do Świata, w tym
      do Polski.

Sława Ukrainie.
      • az43 Re: Sława Ukrainie 24.01.14, 20:28
        Wojtuś nie dopominaj sie łaski pamięci przy pomocy upowskich haseł.
    • lubat Re: Ukraina w polskich mediach 24.01.14, 17:48
      Polskie media stały się tubą propagandową tylko jednej strony konfliktu, przy czym koloryzują i heroizują zwykłych bandytów. Do tej pory nigdzie nie spotkałem jakiegokolwiek tekstu, gdzie by dano głos stronie rządowej, z którą przecież nie jesteśmy w stanie wojny.

Nie spotkałem ani jednej wiadomości, że "pokojowi demonstranci" zajęli siłą gmach ministerstwa rolnictwa, budynki administracji we Lwowie, Żytomierzu, Tarnopolu, Równem i Czerkasach. Wszystko to stało się jednocześnie, tak dobrze są zorganizowani "spontaniczni pokojowi demonstranci".

• igor_uk Lubat. 24.01.14, 17:56
        Przeciez doskonale wiesz o tym,ze to sa polskojezyczne media.
        • pijatyka Re: to sa polskojezyczne media 24.01.14, 18:01
          Oho, chyba rośnie nam kolejny Wielki Językoznawca... ROTFL
          • igor_uk papuzka. 24.01.14, 18:08
            Jak radzisz z odlezynami?
            • pijatyka Re: Jak radzisz z odlezynami? 24.01.14, 18:13
              Dzięki za troskę; starając się o nich nie myśleć piszę scenariusz serialu "Poszukiwacze zaginionych napletków na tropie wirtualnych odleżyn"

(BTW dzięki za inspirację, ale na tantiemy nie licz)
      • malkontent6 Re: Ukraina w polskich mediach 24.01.14, 17:59
        lubat napisał:

> Do tej pory nigdzie nie spotkałem
        > jakiegokolwiek tekstu, gdzie by dano głos stronie rządowej

'Na stronie ukraińskiego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych pojawił się informacja o przygotowywanej zbrojnej prowokacji. - Z posiadanych przez nas informacji wynika, że potencjalna ofiara zginie w wyniku rany postrzałowej, odniesionej z broni o kalibrze 5,45 mm - czytamy w oświadczeniu. W związku z tym „MSW Ukrainy apeluje do radykalnie nastrojonych obywateli o powstrzymanie się od działań ekstremistycznych ukierunkowanych na wywołanie wojny domowej i powstrzymanie się od szafowania ludzkim życiem”

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114912,15314620,Kijow_na_zywo__Rozejm_miedzy_protestujacymi_a_milicja.html#BoxSlotII3img
        • pijatyka Re: Na stronie Ministerstwa Spraw Wewnętrznych 24.01.14, 18:06
          MSW sypie "nieznanych sprawców"?

No, tego jeszcze nie grali; a przynajmniej - nie grali od czasów, kiedy Kiszczak przymknął Piotrowskiego ;->
        • igor_uk malkontent. 24.01.14, 18:11
          Przeciez doskonale wiesz o tym,ze zdecydowana wiekszosc informacje z Ukrainy pochodza z jednego zrodla.Oczywiscie,ze mozno znalezc pare newsow i od strony rzadowej,ale oni nie decyduja o ksztaltowaniu polskiej opinii publicznej,bo pojedyncze artykuly gina wsrod setek innych.
          • wojciech.2349 Re: malkontent. 24.01.14, 18:15
            igor_uk napisał:

> Przeciez doskonale wiesz o tym,ze zdecydowana wiekszosc informacje z Ukrainy po
            > chodza z jednego zrodla.
            ----------------
            Ja najwięcej dowiaduję się teraz z bezpośrednich relacji
            z Euromajdanu.

Szkoda, że nie da się tego linkować.
    • lubat Re: Ludzie, wreszcie zostałem oświecony! 24.01.14, 18:55
      I już wiem, dlaczego taka poruta na Ukrainie.
      To była wiele lat wcześniej zaplanowana akcja Putina, i oczywiście Tuska, którzy wspólnie zamordowali Prezydenta Tysiąclecia, co tam tysiąclecia, wszech czasów L. Kaczyńskiego vel Irasiad.
      Otóż ten pan Prezydent był jedyną osobą, przed którą drygał P., a teraz ten P. może robić na Ukrainie co tylko chce. Proste jak konstrukcja sierpa i młota - z naciskiem na młota:)

wpolityce.pl/artykuly/72378-polskie-media-w-uniesieniu-zapominaja-ze-smutny-los-ukrainy-jest-ich-zasluga-skoro-lider-regionu-zginal-w-smolensku-putin-moze-prawie-wszystko
      • eva15 Re: Ludzie, wreszcie zostałem oświecony! 24.01.14, 19:47
        Najwyraźniej nie tylko na wizytę u endokrynologa (kardiologa etc) ale i na wizytę u psychiatry czeka się w Polsce kilka lat...
      • malkontent6 Re: Ludzie, wreszcie zostałem oświecony! 24.01.14, 19:58
        Jeśli już cytujesz wPolityce, to dodaj kilka komentarzy pod tym artykułem. Na przykład te:

"rowak (gość) (89.77.190.***) dzisiaj, 12:20 Odpowiedz Zgłoś nadużycie

Lech Kaczyński liderem regionu? są pewne granice absurdu"

"zz (gość) (83.25.65.***) wczoraj, 8:04 Odpowiedz Zgłoś nadużycie

No, teraz rozumiem - krwawe starcia w Kijowie to wina Tuska!!!"

"Ostronos (gość) (89.67.132.***) wczoraj, 7:20 Odpowiedz Zgłoś nadużycie

Odstaw prochy....albo zacznij brać....tylko nie pisz juz więcej...."
    • az43 Re: Ukraina w polskich mediach 24.01.14, 20:26
      wyborcza.pl/1,75477,15328259,Pod_sztandarem_Bandery_Bojowcy_Prawego_Sektora_bojkotuja.html
      A prawda jest taka.
    • lubat Re: Ukraina w polskich mediach 24.01.14, 20:48
      Zaniedbałem się w ostatnich dniach w przeglądaniu niemieckich mediów - moja wina, moja wielka wina! - taki los człowieka, co się żadnej pracy nie boi:)

Dzisiaj zajrzałem jednak do tekstów wiadomości ARD. I od razu trafiłem na cymes, komentarz o tym, jak arogancko Unia podchodziła do prób przyciągnięcia Ukrainy do siebie. Nie proponowała Ukrainie praktycznie nic, żądając bardzo wiele w zamian i to z pozycji jeśniepańskiej.

Ale miodem na moje serce są komentarze czytelników. Nie zostawiają suchej nitki na politykach unijnych z powodu ich stosunku do Ukrainy i Rosji. Idą w swoich ocenach dalej niż ja - co przyznaję ze skruchą:)

www.tagesschau.de/kommentar/ukraine750.html
      • eva15 Re: Ukraina w polskich mediach 24.01.14, 22:28
        Albo się uda podbić Rosję, albo pupa blada. Już nawet pokorni Niemcy coraz częściej sięgają po rosyjskie media prasowe i telewizyjne (RT) w j. niemieckim lub angielskim i nie dają sobie kitu wciskać.
        Ludzi coraz bardziej oburza to, że za przymusową pańszczyznę na państwowe media, otrzymują kłamstwa, za które sami muszą słono płacić.
    • malkontent6 Re: Ukraina w polskich mediach 24.01.14, 21:08
      Niektóre polskie media, te bardziej świadome ideologicznie, są po twojej stronie.

'Decyzja Ukrainy natomiast wydaje się być przemyślana i odzwierciedlająca jej rację stanu. Zbliża ona Ukrainę do jej strategicznego partnera Rosji."

kompol.org/akt/index.html
      • lubat Re: Ukraina w polskich mediach 24.01.14, 21:13
        malkontent6 napisał:

> Niektóre polskie media, te bardziej świadome ideologicznie, są po twojej stroni
        > e.
        >
        > 'Decyzja Ukrainy natomiast wydaje się być przemyślana i odzwierciedlająca jej r
        > ację stanu. Zbliża ona Ukrainę do jej strategicznego partnera Rosji."
        >
        > kompol.org/akt/index.html
        >

No cóż, każdy sięga do tego, co lubi:) Ja tam wolę komentarze ARD!
        • malkontent6 Re: Ukraina w polskich mediach 24.01.14, 21:18
          lubat napisał:

> Ja tam wolę komentarze ARD!

A mnie się wydawało, że wolisz RT. :)
          • lubat Re: Ukraina w polskich mediach 24.01.14, 21:22
            malkontent6 napisał:

> A mnie się wydawało, że wolisz RT. :)

Masz rację, wydawało ci się! Jeśli już, to preferuję ichniejszą TV w oryginalnym języku, a więc to, czym się "karmi" ludzi od Kaliningradu do Sachalina.
            • eva15 Re: Ukraina w polskich mediach 24.01.14, 22:31
              Malkontencikowi jest trudno uwierzyć, że ktoś może znać więcej niż jeden język obcy. A i ten tylko kulawo.
              Dlatego się bidula pogubił, temat go przerósł:-).
              • mara571 Re: Ukraina w polskich mediach 24.01.14, 22:37
                w jaki sposob go przerosl?
                Ze odkryl w mojej malej ojczyznie kolejne wydanie KPP?
                • eva15 Re: Ukraina w polskich mediach 24.01.14, 23:21
                  ? Nie rozumiesz żartobliwej dyskusji o znajomości języków obcych?
                • malkontent6 Re: Ukraina w polskich mediach 25.01.14, 02:44
                  mara571 napisała:

> w jaki sposob go przerosl?

Tu nie chodzi o języki obce. Oni próbują odwrócić uwagę od faktu, że popierają ich komuniści, od których oni się teraz dystansują. :)
              • malkontent6 Re: Ukraina w polskich mediach 25.01.14, 02:43
                eva15 napisała:

> Malkontencikowi jest trudno uwierzyć, że ktoś może znać więcej niż jeden język obcy.

Co z tego. Ja nie znam żadnego obcego języka i jakoś żyję. :)
    • 99venus Re: Ukraina w polskich mediach 25.01.14, 10:07
      ja nie jestem za Ukrainą w UE i podejrzewam,ze oponentów jest wielu.GW stała się tubą i przyjaciółką ukraińskich nacjonalistów.
      • igor_uk Taka ciekawostka. 25.01.14, 11:16
        Na ulicach Kijowa dzialania przeciwko milicji prowadzi ca 700 bojowkarze,nastepne ca 2000 siedzi na majdanie,otoczona ze wszystkich stron smieciami.
        A media na zachodzie twierdza,ze to narod ukrainski walczy.Cos bardo nieliczby jest ten narod ukrainski :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka