Dodaj do ulubionych

Francusko-niemieckie nanowce UE!

IP: *.anon-online.org 18.08.04, 02:07
www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040818/publicystyka/publicystyka_a_9.html
"Manowce, ku jakim wloką nas Francja z Niemcami, rozciągają się między trzema punktami orientacyjnymi, którymi się kierują: stagnacyjnym modelem gospodarczym, antyamerykańską polityką zagraniczną i obronną oraz związanym z antyamerykańską ideologią poczuciem kulturowego prymatu, za którym kryje się pokusa kulturowego dyktatu."
Obserwuj wątek
    • Gość: jarek-Zyd ne telus Bardzo ciekawe...... IP: *.fastres.net 18.08.04, 02:40
      Nie zapominajc juz o francusko-niemieckiej ochocie ( bez pytania sie innych)
      Turcji czlonkowstwo w UNII zagwarantowac.
      Co do podatkow, to nalezy podniesc podatki na srodki energetyczne, a za
      pieniadze w ten sposob uzyskane, obnizyc wszelkie podatki tak, ze robota na
      czarno nieoplacalna bedzie.( tutaj mozna sie czegos od Turkow nauczyc)
    • Gość: lord cox kretynizmy IP: 138.89.23.* 18.08.04, 04:29
      Bardziej idiotycznego artykulu nie czytalem.
      Autor, jednym tchem opowiada sie nie za zjednoczona i silna Europa, ale za
      Europa slaba (wolny rynek tylko), addajaca swe bezpieczenstwo USA (czyli
      podlegajaca politycznie i militarnie USA), przesiaknieta masowa kultura
      amerykanska a la Hamburger, z Hollywoodem i Disneyem wyznaczjacym obszar
      intelektualny tej Europy, pana Majchera .
      Ladna perspektywa.
      To, ze Francja, z cala stanowczoscia broni swej kultury przed zalewem chlamu z
      Hollywodu, to dla pana M. "be".
      Wiekszych kretynizmow jeszcze nie czytalem.
      Stwierdzenie tez, ze system ekonomiczy angielski jest bardziej bliski Polakom,
      to szczyt. Mieszkam w tym systemie od lat, i nie wiem czy Polacy tak chetnie
      zaakceptyja platne szkoly, szpitale , brak zabezpieczen spolecznych i ciagla
      grozba wyladowania na ulicy lub pod mostem, gdy powinie sie noga. System
      anglosaski to spoleczny darwinizm, troche tylko zmodidikowany. System francuski
      i niemiecki bazuje na ideologii chrzescijanskiej (pewnie bardzo nielubianej
      przez pana M).
      • Gość: . Mieszkam w Anglii od urodzenia i nie moge sie nawe IP: *.range81-156.btcentralplus.com 18.08.04, 04:49
        domyslec o jakim ty kraju mowisz, bo napewno nie o Wlk.Brytanii!!! Akt
        parlamentu wprowadzil bezplatne szkolnictwo (poza wyzszym) jeszcze w czasie
        wojny, tj. 1944 roku. NHS, czyli bezplatne lecznictwo nie jest takie zle, a juz
        napewno lepsze od...platnych klinik w Polsce. Przy utracie pracy przysluguje
        zasilek dla bezrobotnych, nawet dozywotnio, a procz tego bezplatny lekarz,
        bezplatne leki, bezplatny dentysta (platny dla pracujacych),zwolnienie z
        podatkow gminnych i - przy wynajmowaniu, nie zas wlasnosci mieszkania -
        pokrycie kosztow czynszu. Plus bezplatne kursy zmiany lub podwyzszenia
        kwalifikacji zawodowych i cala kupa innych zasilkow (na dzieci, opalowy etc).
        Nie wspomne juz o bezplatnych poradach prawnych i innych uslugach. O JAKIM
        KRAJU TY MOWISZ???
        Jesne, sa tu i prywatne szkoly (public schools), i prywatne kliniki, i system
        swiadczen zdrowotnych (BUPA), i prywatne kursy podwyzszania kwalifikacji i
        bardzo drodzy prawnicy, ale OBOK systemu zwyklych swiadczen spolecznych.
        Powiem ci takze, ze ostatnia fala polskiej emigracji, ktora juz doswiadczyla
        nowej Polski, jest zachwycona brytyjskim socjalem, jak to sami
        nazywaja "dbaloscia o biednego czlowieka".
        • Gość: lord cox Re: Mieszkam w Anglii od urodzenia i nie moge sie IP: 138.89.23.* 18.08.04, 05:32
          Mieszkam w USA, model i ideal dla wszystkich wolnorynkowcow.
        • Gość: Judyta Re: Mieszkam w Anglii od urodzenia i nie moge sie IP: 217.33.48.* 18.08.04, 11:15
          Musze powiedziec, ze lord cox ma duzo racji. Nie wiem w jakim miescie
          mieszkasz ".", moze tam faktycznie drogi miodem i mlekiem plyna, ale w
          Londynie, gdzie mieszkam od 8 lat NHS jest, oczywiscie, ale zatrzesienie
          niedokwalifikowanych lekarzy, glownie Hindusow sprawia, ze znalezienie dobrego
          GP graniczy z cudem. Tym bardziej, ze mozna tylko szukac w ograniczonym
          rejonie. Kiedy mieszkalam w Niemczech (1994-96), moglam szukac sobie lekarza po
          calym miescie, za okulary placila kasa chorcyh, bo Niemcy, calkiem slusznie
          uwazaja wade wzroku za chorobe a kursy podwyzszania kwalifikacji zawodowych
          byly tanie jak barszcz. Dla kazdego. Tutaj, owszem jak sie jest nieukiem i
          kompletnie nic sie nie umie, to mozna za darmo, ale jak sie ma dyplom to juz
          trzeba slono placic bo kursow dla madrzejszych lub bardziej pracowitych za
          darmo jeszcze nie widzialam. Do Ealing Hospital balabym sie wejsc, a co dopiero
          w nim przebywac. Lekarze sa nagminnie niedokwalifikowani i wisi im wszystko.
          Przynajmniej na pogotowiu. Mam to szczescie, ze mam ubezpieczenie PPP od
          pracodawcy, wiec niedawno przeszlam diagnoze + MRI scan + operacje w ciagu
          miesiaca, zamiast czekac 2 miesiace na wizyte u specjalisty (diagnoza), 7
          miesiecy na MRI scan i nastepny rok na operacje. Rachunek 3000 funtow. Darmowa
          opieka lekarska? Na papierze!!! W rzeczywistosci chorowac jest gorzej niz w
          Niemczech a nawet Polsce.

Co do szkol - nie chodzilam, tylko na uniwersytet, wiec za duzo nie wiem, ale z
          poziomu wiedzy dzieci, ktore znam, ich zachowania na ulicy i w domu, powiem Ci,
          ze jesli bede miala dzieci to jesli nie bedzie mnie stac na prywatna szkole
          najlepiej katolicka, to sie stad zmywam gdzie pieprz rosnie, prawdopodobnie do
          Danii albo Szwecji, albo Szwajcarii. Nigdy nie posle mojego dziecka do
          panstwowej szkoly w Wlk Brytanii.

Angielski system to przestarzaly, rozlatujacy sie chaos. Patrzmy lepiej na
          Niemcy lub Danie. Dunczycy opanowali mniej wiecej system socjalny i maja o nim
          jakie takie pojecie.
          • Gość: . System sie wali, bo za duzo smiecia zen korzysta IP: *.range81-156.btcentralplus.com 18.08.04, 11:28
            Zobaczylabys tutejszy system z 10 lat temu, co mowisz o Niemczech w tymze
            czasie!!! Akcja GP dla Londynu to sciaganie tam "niedouczonych" POLAKOW nie
            tylko Hindusow (nb. rasizm z ciebie wylazl i nieumiejetnosc odroznienia Hindusa
            od Paki). Nie wiem jak w Londynie, ale wszedzie w NHS mozna sobie zmienic GP i
            klinike bez zadnych klopotow (przynajmniej w Oxfordzie, o tym miejscu mowie) -
            to twoje prawo. Kursow dla tych modrzejsztch moze i nie ma za darmo, za to i w
            Oxfordzie mozesz miec stypendium doktoranckie, bez wzgledu na wiek i narodowosc
            (znajomu Polak po 40 takie dostal). Czemu nie masz ubezpieczenia BUPA - nie
            placilabys za te badania. System niemiecki jak angielski BYL dobry, ale sie
            wali - nie wytrzymuje naplywu DARMOZJADOW.
            • Gość: Judyta Re: System sie wali, bo za duzo smiecia zen korzy IP: 217.33.48.* 18.08.04, 11:44
              11 lat temu po raz pierwszy tutaj przyjechalam i bylo w miare OK, teraz jest
              krytycznie. Nie szastalabym na Twoim miejscu rasizem, bo to jest obrazliwe, tym
              bardziej ze rasistka nie jestem ale statystycznie z moich wizyt lekarskich i
              poszukiwania dobrego lekarza dochodze do wlasnych wnioskow i to ze moge sie
              pomylic co do narodowosci Azjaty, nie znaczy ze nalezy mnie obrazac. GP mozna
              zmienic, i owszem, ale tylko w swoim obszarze. Kiedy mieszkalam w NW10 nie
              moglam sie zapisac do lekarza w W5, mimo, ze mieszkalam do niego blizej. W NW10
              klinik bylo 3 i wszystkie sprawdzilam pom czym srasznie sie wkurzylam, ze
              marnuje czas na konowalow. Dobrze, ze moglam udac sie do lekarza
              uniwersytecjkiego...

Stypendium doktoranckie mozna uzyskac, kiedy sie ma doskonale wyniki, ale i to
              nie jest gwarantowane. Oczywiscie na dobrym uniwersytecie, bo jaki sens
              studiowac w Thames Valley University?... Zeby miec papierek i zero wiedzy i
              zanizac poziom? Probuje juz od kilku lat wiec wiem.

Mam ubezpieczenie PPP i ono pokrylo moje koszty, ale co ma powiedziec
              przecietny obywatel, ktory nie pracuje dla dobrej, duzej firmy, jak ja i tego
              ubezpieczenia nie ma? Czekac z bolem dwa lata?... I to jest dobry system?...

Z Niemiec wyjechalam 8 lat temu, ale czesto jezdze i choc jak wszedzie niz
              ekonomiczny daje sie we znaki, to w porownaniu do brytyjskiego systemu, wciaz
              jest nieporownywalnie lepszy.
      • Gość: realista Re: kretynizmy IP: *.anon-online.org 18.08.04, 11:05
        Gość portalu: lord cox napisał(a):

> Bardziej idiotycznego artykulu nie czytalem.

Po reszcie twojej wypowiedzi widać, że czytasz raczej niewiele.

> Autor, jednym tchem opowiada sie nie za zjednoczona i silna Europa, ale za

Co to jest "silna i zjednoczona Europa"? Europa pod dyktatem Francji i Niemiec?

> Europa slaba (wolny rynek tylko), addajaca swe bezpieczenstwo USA (czyli
        > podlegajaca politycznie i militarnie USA), przesiaknieta masowa kultura

A teraz jak jest? Europa słabnie i jeszcze bardziej uzależnia się od USA pod wodza nieustraszonej Francji i jedynie słusznych Niemiec.

> amerykanska a la Hamburger, z Hollywoodem i Disneyem wyznaczjacym obszar
        > intelektualny tej Europy, pana Majchera .
        > Ladna perspektywa.
        > To, ze Francja, z cala stanowczoscia broni swej kultury przed zalewem chlamu z
        > Hollywodu, to dla pana M. "be".

Kultura Francji? Te przegadane, pretensjonalne filmy? Obrona? Poprzez twierdzenie, że wszystko, co nie francuskie jest "be"?

> Stwierdzenie tez, ze system ekonomiczy angielski jest bardziej bliski Polakom,
        > to szczyt. Mieszkam w tym systemie od lat, i nie wiem czy Polacy tak chetnie

To czemu tam mieszkasz, a nie wyprowadzisz się do społecznie wrażliwej Francji czy na zasiłek socjalny do Niemiec?

> zaakceptyja platne szkoly, szpitale , brak zabezpieczen spolecznych i ciagla
        > grozba wyladowania na ulicy lub pod mostem, gdy powinie sie noga. System
        > anglosaski to spoleczny darwinizm, troche tylko zmodidikowany. System francuski
        > i niemiecki bazuje na ideologii chrzescijanskiej (pewnie bardzo nielubianej
        > przez pana M).

Skoro ten darwinizm społeczny jest taki zły, to czemu pod ambasada USA ustawiają się kolejki? Czemu ludzie jeżdżą masowo do Wielkiej Brytanii w poszukiwaniu pracy?
        System socjalistyczny lansowany przez Francję i Niemcy po prostu chwieje się pod własnym ciężarem.
        Mylenie chrześcijaństwa z komunizmem (widać do po wyrażeniu "ideologia chrześcijańska" - jaka ideologia? ideologia to jest, ale komunistyczna; chrześcijańska jest religia). Wspomaganie drugiego człowieka w chrześcijaństwie ma charakter indywidualny i dobrowolny. W socjalizmie (komunizmie) państwo przymusowo zabiera pracującym część ich dochodów na cele "socjalne". Różnica jak między krzesłem a krzesłem elektrycznym.
        Jak jest chrześcijaństwo traktowane we Francji a jak w USA to jest kolejny temat, którego zgłębienie szybko udowadnia wąskie zasoby wiedzy niejakiego lorda cox.
        • Gość: lord cox Re: kretynizmy IP: 65.207.116.* 18.08.04, 18:42
          Szkoda mi dyskutowac z polglowkami-realistami
    • indris Czego Majcherek "nie widzi" 18.08.04, 13:33
      Majcherek pisze: "Ideologią możemy się nie przejmować, bo Polacy na
      antyamerykanizm nawrócić się nie dadzą". Ale "nie dostrzegł", że na
      ów "antyamerykanizm", Polacy JUŻ się nawrócili. Nie jest to oczywiście żaden
      antyamerykanizm, ale sprzeciw wobec międzynarodowego bandytyzmu administracji
      Busha i głupiego serwilizmu polskich władz.
      75% Polaków jest za natychmiastowym wycofaniem polskich wojsk z Iraku.
      Majcherek chyba o tym wie, więc dlaczego rżnie głupa ?
      Tekst Majcherka jest wręcz podręczikowym dowodem tzw uczenie alienacji elit.
      • Gość: jarek-Zyd ne telus Ci to tak system francuski i niemiecki gorliwie IP: *.fastres.net 18.08.04, 17:08
        bronia, moze sprobuja w Frankfurcie przy Hauptwache na ziemi sie wyspac, tak jak
        to robia w Londynie, gdzie nawet ci co tylko 8 albo 11 lat mieszkaja potrafia
        sie tylko o opiece socjalnej wyrazac, mozna by bylo z tego wynioskowac ,ze im
        cos sie nalezy i nie przyjechali do tego kraju, aby czynnie sie do tego kraju
        rozwoju przyczynic, ale aby zdobycze socjalne tego kraju wykorzystac - gratuluje
        wam Polakom, macie rzeczywiscie twarda watrobe.
    • Gość: Odenwalder Powielany blad IP: 217.237.188.* 18.08.04, 15:16
      Nemcy sa napewno antybuschowscy ale nigdy antyamerykanscy. Tu wszystcy czekaja
      z nadzieja do wyborow w USA. Przy odrobinie szczesca USA z Kerrym da sie znowu
      lubiec.
      • Gość: realista Re: Powielany blad IP: *.anon-online.org 18.08.04, 15:56
        > Nemcy sa napewno antybuschowscy ale nigdy antyamerykanscy. Tu wszystcy czekaja
        > z nadzieja do wyborow w USA. Przy odrobinie szczesca USA z Kerrym da sie znowu
        > lubiec.

O tak, przy odrobinie szczęścia USA polubią terroryści, komuniści i dyktatorzy. To będzie dla nich piękny czas, kiedy Kerry nie będzie wiedział czy jest za ich zwalczaniem czy przeciw, tak jak nie wiedział czy jest za wojną w Iraku czy przeciw.
        • Gość: . Re: Powielany blad IP: *.arcor-ip.net 18.08.04, 19:01
          Gość portalu: realista napisał(a):

> O tak, przy odrobinie szczęścia USA polubią terroryści, komuniści i
          dyktatorzy.
          > To będzie dla nich piękny czas, kiedy Kerry nie będzie wiedział czy jest za ic
          > h zwalczaniem czy przeciw, tak jak nie wiedział czy jest za wojną w Iraku czy
          p
          > rzeciw.

Za to Bush wiedzial dokladnie wszystko najlepiej i zwalczal ile sie dalo:
          powiazania Iraku z Al Quaida, iracka bron masowego razenia, iracki program
          atomowy, irackie laboratoria chemiczne i biologiczne, i wszystko, wszystko,
          wszystko inne w Iraku, co zagrazalo Ameryce jak cholera.

Co do mnie, to wole zdolnego do refleksji Kerry niz tego aroganckiego idiote
          Busha. Zawsze szanowalem i cenilem USA i chcialbym moc znow to robic.

.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka