Dodaj do ulubionych

Dlaczego Rosjanie nie pracują na zmywakach?

21.04.14, 20:49
Nurtuje mnie jedna kwestia
skoro Polacy masowo tyrają na londyńskich zmywakach z dobrobytu w PiS-PO Landii
Ukraińcy sprzatają wszystko co się da w Polsce i są tańsi o połowę od polskich pracowników
a jakoś nie słyszałem żeby za chlebem jeździli tyrać Rosjanie
ani ich nie spotkałem jako kierowców autobusów czy na lewo sprzątających biura
nie słyszałem aby myli szyby w londyńskim City
dlaczego tak sie dzieje? a może cos przeoczyłem?
Obserwuj wątek
    • brat_ramzesa borrat zna odpowiedz 21.04.14, 20:58

• caesar_pl Re: borrat zna odpowiedz 21.04.14, 21:12
        Rosjanie sa w Dubaju.Mieszka ich tam zatrzesienie.
        • tirol1 Re: borrat zna odpowiedz 21.04.14, 21:15
          A to ciekawa sensacja bo w dubaju nie ma vodki
        • jabbaryt Rosjanki w Dubaju nazywa się 22.04.14, 13:22
          eufeministycznie 'masażystkami'
    • tirol1 Re: Dlaczego Rosjanie nie pracują na zmywakach? 21.04.14, 21:13
      Nie czuja takiej potrzeby, pol litra vodki na dzien im wystarcza,poza tym nie maja prawa pracy na zachodzie
      • nie-tak Re: Dlaczego Rosjanie nie pracują na zmywakach? 21.04.14, 21:17
        tirol1 napisał:

> Nie czuja takiej potrzeby, pol litra vodki na dzien im wystarcza,poza tym nie m
        > aja prawa pracy na zachodzie
        ----------------------------
        Moga na zachodzie pracowac tak jak Polacy na czarno, mimo tego jeszcze nie spotkalam Rosjanina zeby sie takiej pracy podjol. Polakow tak.
        • jabbaryt W Rosji jest: 22.04.14, 13:31
          pare milionów ludzi bardzo bogatych
          parenaście milionów jest całkiem zamożna
          i ci nie muszą wyjeżdżać zarobkowo.
          Pozostałe sto milionów to ludzie bardzo biedni, którzy nawet nie maja paszportów, ani kontaktów na zachodzie. Na dodatek sa rozpici i nie wiele potrafią.
          Można ich porównać z Ukraińcami. Większość wiz szengeńskich Ukraińcom wystawia Polska i Czechy. Pracują tu bo blisko do domu i można się dogadać no i o wizę łatwo. Ruscy tych samych możliwości nie mają, bo nikt specjalnie nie chce dawać im wiz. Jak byłem studentem i pracowałem w Londynie to widziałem, że Ukraińcy pracowali dużo lepiej niż Rosjanie. Choć wielu ich nie znałem.
      • luck_36 Re: Dlaczego Rosjanie nie pracują na zmywakach? 21.04.14, 21:18
        ale Ukraińcy też nie mają a na czarno pracuje ich w Warszawie zatrzesięnie
        na nielegalnym targu pracy pod warszawą sa sami Ukraińcy
        a jakoś nie ma tam Rosjan
        skoro taka biedę cierpią powinno być ich tu tysiące a nie ma
        czemu?
        • europitek Re: Dlaczego Rosjanie nie pracują na zmywakach? 22.04.14, 02:04
          luck_36 napisał(a):
          > ale Ukraińcy też nie mają a na czarno pracuje ich w Warszawie
          > zatrzesięnie

Ukraińcy mają bliżej i lepiej znają lub uczą się polskiego. Mają tez u siebie sporo Polaków lub ich potomków, co znacznie ułatwia decyzję wyjazdu do Polski.
          A do tego trudna sytuacja gospodarcza Ukrainy.

> skoro taka biedę cierpią powinno być ich tu tysiące a nie ma
          > czemu?

Rosjanie w ogóle mało jeźdźą za granicę - tylko 25% ma paszporty, a ok. 10% w miarę regularnie wyjeźdża poza Rosję. Ci wyjeźdźający to przede wszystkim ludzie zamożni i dobrze wykształceni, więc ich "na zmywaku" nie zobaczysz nigdy. Polscy informatycy - tak dla przykładu - też nie jeźdźą na Zachód pracować fizycznie.
    • ukos Widocznie nawet do tego się nie nadają 21.04.14, 21:20
      Szczególnie większość kacapska.
      • nie-tak Re: Widocznie nawet do tego się nie nadają 21.04.14, 21:24
        ukos napisał:

> Szczególnie większość kacapska.
        ---------------------------
        Jakos dziwnie ci co na stale przajada do Niemiec maja solidne wyksztalcenie i prauja na dosc dobrych pozycjach, jak to jest ukos z twoim durnowatym stwierdzeniem? Sadzisz innych wedlug twoich zdolnosci?
        • mara571 a kto przyjezdza z Rosji do Niemiec? 21.04.14, 21:50

• nie-tak Re: a kto przyjezdza z Rosji do Niemiec? 21.04.14, 22:23
            Biale niedzwiedzie mara571. Mieszkasz w Niemczech i nie wiesz albo rzeczywiscie nierozgarniecie doprowadzilo juz cie az tak daleko?
            • mara571 odpowiedz na pytanie 21.04.14, 22:29
              kto przyjezdza z Rosji do Niemiec.
              Czy to takie trudne?
              • swiblowo Re: odpowiedz na pytanie 21.04.14, 22:45
                Ja chba wiem. Kobiety, ktore wyszly za maz za Niemcow, Zydzi ros.pochodzenia.
                • nie-tak Re: odpowiedz na pytanie 21.04.14, 23:02
                  swiblowo napisała:

> Ja chba wiem. Kobiety, ktore wyszly za maz za Niemcow, Zydzi ros.pochodzenia.
                  --------------------------------------------
                  Swidlowo wiesz wszystko na odleglosc jak zwykle czysty populizm, jakos dziwnie ze znam tylko jedna osobe z wielu tego pochodzenia a reszta sa deutsch-rusland cale rodziny z solidnym wyksztalceniem na solidnych pozycjach nie na zmywakach czy u Bauerow tak jak Polacy w Anglii, Iralndii czy w Holandii. Nawet w pracy mam trzech kolegow z wyzszym wyksztalceniem jeden informatyk drugi zajmujacy sie planowaniem produkcji, trzeci ktory przybyl z Rosji jako student robi praktyke w moim zakladzie. Maja domy pobudowane w mojej dzielnicy domkow jednorodzinnych.
                  _______________________________________________________________
                  16 Anzeichen für eine bevorstehende Währungsreform
                  16 oznak zbliżającej sie reformy walutowej
                  www.wallstreet-online.de/nachricht/6708556-16-anzeichen-bevorstehende-waehrungsreform
                  • swiblowo Re: odpowiedz na pytanie 21.04.14, 23:16
                    pyskata dziewczynka napisała:
                    > Swidlowo wiesz wszystko na odleglosc jak zwykle czysty populizm,

jakos dziwnie
                    > ze znam tylko jedna osobe z wielu tego pochodzenia

No co ty, naprawde?! Ty znasz z jednej strony - kto przyjechal, a ja z drugiej - kto wyjechal. I ja glosze populizm na odleglosc, a ty? Z miejsca?
                    • nie-tak Re: odpowiedz na pytanie 21.04.14, 23:44
                      Naturalnie ze wypowiadam sie z miejsca z centrum przemyslowego Niemiec gdzie osiedlilo sie bardzo duzo ludzi z Rosji, czesto slyszy sie na ulicy mowe rosyjska i nikomu ona nie przeszkadza. Z prawej i naprzeciwko Amerykanie, dwa domki dalej ludzie z Rosji wychodzacy do pracy jak sie wyspia, to znaczy w biurze., itd, itd... moja znajoma z nastepnej wsi kierowniczka biura logistycznego tez z Rosji przyjechala do Niemiec z rosyjskim wyksztalceniem, ... mozna przytaczac duzo przykladow i udowodnic Marze571 ze nie sa to sami robotnicy jak ona sobie w swoim kregu w ktorym mieszka ubzdurala.

www.wallstreet-online.de/nachricht/6708556-16-anzeichen-bevorstehende-waehrungsreform
                • mara571 Re: odpowiedz na pytanie 21.04.14, 23:13
                  przede wszystkim Zydzi, dobrze wyksztalceni, ktorzy korzystaja ze specjalnych praw i pomocy ich organizacji: Zentralrat der Juden in Deutschland, ktory dysponuje duzymi srodkami finansowami od Swiatowego Kongresu Zydow.
                  Sa tez tacy Rosjanie, ktorzy wyslali do Niemiec rodzine (dzieci, rodzicow) i nadal prowadza swoje interesy w Rosji. Czasami maja zarejestrowana spolke-corke w Niemczech.
                  Zyje w Niemczech spora grupa tzw Spätaussiedlerow. Najwiecej przybylo ich jednak z Kazachstanu. To najczesciej robotnicy, ktorzy jednak specjalnej kariery nie zrobili. Ta fala juz sie skonczyla, ale z tego co slysze nadal posluguja sie glownie rosyjskim.
                  Dzisiaj na parkingu stanelismy przypadkowo obok samochodu mlodej pary z 4-5 letnim dzieckiem: rozmawiali po rosyjsku. Ciekawe, ze pod niemiecka tablica rejestracyjna, tam gdzie najczesciej stoi malymi literami nazwa Autohausu mieli flage i napis Kazakhstan.
                  • nie-tak Re: odpowiedz na pytanie 21.04.14, 23:20
                    Mara571 bzdury pleciesz, w jakim getto mieszkasz ze do ciebie rzeczywistosc nie dociera albo nienawisc czyli rusofobia przyslania ci rozum ze nie dociera do ciebie realnosc ani rzeczywistosc? Skoro mam tu racje, radze ci wizyte u psychiatry by wyleczyl cie z chorej nienawisci.
                    W Rosji ludzie maja tez mozliwosci studiowac i osiagac solidne wyksztalcenie szczegolnie jesli chodzi o informatyke.

• walter622 Czeczeni 22.04.14, 11:07
            mara571 napisała:
            >a kto przyjezdza z Rosji do Niemiec?

Dziwne pytanie. Przyjeżdżają głównie Czeczenii. Od kilku lat na Kaukazie działa jakaś
            dziwna nieniecka organizacja "charytatywna", namawiająca młode czeczeńskie rodziny do emigracji do Niemiec. W ramach jakiegoś "rządowego" programu takie rodziny mają rzekomo dostawać w Niemczech bezpłatnie działki budowlane, tani kredyt mieszkaniowy, 50 tyś Euro na rodzinę + 10 tyś Euro za każde dziecko, preferencje przy zatrudnieniu - jednym słowem "bajka". Rzecz jasna firemka "charytatywna"
            za pomoc przy załapaniu się na ten program emigracyjny kasuje od kandydatów sporawy szmal jak za ryż ( ca. 5 tyś. Ero od rodziny).
            W efekcie młode czeczeńskie rodziny wysprzedają swój skromny dobytek i zadłużają się po uszy by dotrzeć do tego Edenu, po przekroczeniu granicy lądują w .... obozach.
            PO tym zaczyna się żmudna procedura biurokratyczna i kilkumiesięczna tułaczka po niemieckich i polskich obozach.
            Od ponad 3 lat ten proceder odbywa się bez większych problemów - naiwnych nie ubywa ( rocznie ca. 8 - 10 tyś. osób). Niemieckie władze konsularne, jak na razie, nie widzą żadnego problemu.
            • mara571 Czeczency to faktycznie najwieksza grupa 22.04.14, 21:31
              proszacych o azyl w Niemczech, ale dopiero w ostatnich 3 latach.
              POlecam artykul i dyskusje:
              www.faz.net/aktuell/politik/fluechtlinge-aus-tschetschenien-verroht-und-hoch-aggressiv-12574365-p2.html
            • brat_ramzesa Re: Czeczency to robia 22.04.14, 21:51
              to mafijne czeczenskie grupy, kiedys troche sziedzieli w handlu metalami dzis hadluja swoimi
              • walter622 Jesteś w błędzie 22.04.14, 22:08
                brat_ramzesa napisał:

> Czeczeńcy to robią
                Jesteś w błędzie. Akurat ten numer z "emigracją do Niemiec" to nie robota Czeczeńców (choć bynajmniej nie są Aniołami) tylko Niemców. Dość charakterystyczny szczegół - niemieckie służby konsularne całkowicie olewają ten problem, choć mogli by zapobiegać tym dramatom wyjaśniając potencjalnym "emigrantom", że w Niemczech nie dostaną "na dzień dobry" działki budowlanej, kredytu i 50 tyś Euro na start w nowym miejscu.

Z tym problemem stykam się bezpośrednio, jakieś 2-3 razy miesięcznie. Ludziom dość szybko kończą się oszczędności, muszą wracać, a tam same długi. Koszmar.
      • tornson Twoje zdanie o Rosjanach jest zbieżne 22.04.14, 13:00
        z tym co myślał twój idol Adolf Hitler. Wiesz jak potem skończył?
    • swiblowo Re: Dlaczego Rosjanie nie pracują na zmywakach? 21.04.14, 22:44
      Nie umieja myc naczyn. Jesli w domu nie ma zmywarki do naczyn - jest 100% gwarancji, ze herbatke dostaniesz w niedomytym kubku.
      • igor_uk Mala rada,swiblowo. 22.04.14, 09:48
        Zabieraj z soba plasyikowe kubki jednorazowe.I jak tylko wchodzisz do domu tych wstretych ruskow,to od razu sprawdz,czy maja zmywarke,jak nie,to powiedz,ze lubisz smak plastyku,dla tego zawsze pijesz herbatke z plastikowych kubkow i przypadkowo masz taki przy sobie.
        Aha,moze warto i nocnik z soba nosic ,lub zakldac pampersa,bo z tymi kublami u nich tez roznie bywa.

p.s. A najlepiej w ogole z ruskami nie spotykaj sie,bo jeszcze jakims syfem zarazisz sie.
    • j-k Rosjanie tesz pracują na zmywakach :) 21.04.14, 23:03
      Tylko, ze maja swoje.
      - wydobycie ropy i gazu na Syberii...

jedzie sie na pol roku i potem ma sie 3 miesiace wolnego.
      tesz dobre dziengi/kesz/pieniondze i mozna tak dlugo...
      i robia to setki tysiecy.
      • swiblowo Re: Rosjanie tesz pracują na zmywakach :) 21.04.14, 23:10
        Niezbyt raczej dlugo. Te pieniadze potem bardzo sie przydaja na leczenie.
    • blue.skay Przeoczyles kolego ... 22.04.14, 02:26
      i to przeoczyles duzo.

To, ze ty nie spotkales pracujacych Rosjan za granica wcale nie oznacza, ze ich tam nie ma.

W Kanadzie jest ich na przyklad wiecej niz Ukraincow ...

A tak na marginesie, to co zawinil tobie zmywak?
      • romrus Re: Przeoczyles kolego ... 22.04.14, 08:20
        blue.skay napisał:
        > i to przeoczyles duzo.
        > To, ze ty nie spotkales pracujacych Rosjan za granica wcale nie oznacza, ze ich tam nie ma.

> W Kanadzie jest ich na przyklad wiecej niz Ukraincow ...

Czyzby?

Nie wiedzialem ze 3.7% to wiecej niz 1.5%.
        www12.statcan.ca/census-recensement/2006/dp-pd/hlt/97-562/pages/page.cfm?Lang=E&Geo=PR&Code=01&Data=Count&Table=2&StartRec=1&Sort=3&Display=All&CSDFilter=5000
        • humbak Re: Przeoczyles kolego ... 22.04.14, 08:24
          To zdaje się obywatele.
          • romrus Re: Przeoczyles kolego ... 22.04.14, 08:31
            humbak napisał:
            > To zdaje się obywatele.

Obywacele, i to wlasnie oni sciagaja do siebie rodziny i przyjaciol.
            Kretynow, ktorzy wyjezdzaja donikad nie ma, ktos musi pomagac na poczatku.
            Rosijska diaspora w Kanadzie jest 2 razy mniejsza, niz ukrainska, z obywacelstwem czy bez.
            Sa n/p ukrainski organizacji spoleczny, pomagajacy w immigracji, rosijskich nie ma.
            • humbak Re: Przeoczyles kolego ... 22.04.14, 08:33
              russiancouncil.ru/en/inner/?id_4=2292#top
              • romrus Re: Przeoczyles kolego ... 22.04.14, 09:55
                humbak napisał:
                > russiancouncil.ru/en/inner/?id_4=2292#top

Zawsze mi ciekawi, czy ludzie czytaja to co linkuja?

• igor_uk Re: Przeoczyles kolego ... 22.04.14, 10:06
                  Ja sadze,ze humbak nie przeczytal.
                  • humbak Re: Przeoczyles kolego ... 22.04.14, 10:08
                    Nie. Po prostu interesowała mnie z niego jedna tabela, a nie chciało mi się wycinać.
                    • igor_uk Re: Przeoczyles kolego ... 22.04.14, 10:49
                      Tabele nie da sie zrozumiec,nie czytajac calego tekstu.Ty nie przeczytales .
                      • humbak Re: Przeoczyles kolego ... 22.04.14, 11:07
                        Powiedzmy. W kwestii imigracji do USA tekst wiele nie dodaje.
            • humbak Re: Przeoczyles kolego ... 22.04.14, 08:35
              Naha... jeszcze coś- wątek jest o Rosjanach i Polakach "na zmywaku". Tacy nie mają obywatelstwa zazwyczaj.
        • blue.skay Ooo, doprawdy? 22.04.14, 13:47
          No to sprawdz jeszcze: Languages by mother tongue.

en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Canada#Languages
          Pierwszy jezyk rosyjski - 164 330 .... wzrost w ostatnich latach o 23%

ukrainski - 111 540 .... spadek o 17%

• romrus Re: Ooo, doprawdy? 22.04.14, 14:35
            blue.skay napisał:
            > No to sprawdz jeszcze: Languages by mother tongue.
            >
            > en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Canada#Languages
            > Pierwszy jezyk rosyjski - 164 330 .... wzrost w ostatnich latach o 23%
            > ukrainski - 111 540 .... spadek o 17%

Poslugiwanie sie jezykiem rosijskim nie swiadczy o tym, ze to sa Rosjanie, a jeszcze mniej ze maja obywacelstwo rosijskie i pochodza z Rosji.

W Mariupolu, n/p, jest 47% Ukraincow oraz 43% Rosjan, tym nie mniej jezyk rosijski za ojczysty uwaza 89,5%.
            70% Bialorusinow rozmawia w zyciu codziennym po rosijsku.
            Kilkaset tysiacy Rosjan z Krajow Baltyckich po uzyskaniu paszportow UE zwialo ze swoich krajow.
            +Kazachstan.
            • blue.skay Ja kilka razy podawalem ... 22.04.14, 14:44
              dane do celow statystycznych w Kanadzie. Arkusze do wypelnienia sa rozbudowane i zawieraja wyjatkowo dobrze sprecyzowane pytania. Jest bardzo malo miejsca na dowolna interpretacje.

Jezeli sadzisz, ze masz racje ... Nie ma sprawy i niech tak zostanie.
        • blue.skay Przeoczyles kolego romrusie ... 22.04.14, 13:59
          rowniez cos innego. Przeczytaj co oznacza "1" na samym dole tabeli, ktora zalinkowales. Dane z roku 2006 nie beda takie same jak z 2011.

Uzywanie jezyka "matki" jest bezposrednim wskaznikiem pochodzenia i oto nie ma sensu sie spierac.

• jorl Re: Dlaczego Rosjanie nie pracują na zmywakach? 22.04.14, 08:13
      To jest zlozona kwestia. A wiec najpierw to Rosjanie wcale nie maja prosto dostac wizy. Mowie o tych co by chcieli teraz wyjechac. Nastepne poziom zycia w Rosji jest dosc podobny jak w Polsce ale bezrobocie jest zdecydowane mniejsze a ono tez wypycha np. Polakow do Anglii itp. Gdyby mieli dokladnie taka mozliwosc wyjazdu jak Polacy itp czyli w ramaxh Unii oficjalnie to by znaczace wyjazdy tez byly. Procentowo nie jak z Polski ale spore. Oczywiscie nie do Polski bo to dla nich bez sensu, w Rosji lewa reka mogo miec to samo co w Polsce a byc we wlasnym kraju zawsze lepiej. Co innego ci z Ukrainy. Oni sa zdecydowanie biedniejsi jak Rosjanie w Rosji i dla nich i biedna Polska juz jest znaczaco bogatsza od ich paskudnego zycia. Poza txm Ukraincy maja do Polski latwiejsze wizy. Mysle ze latwiejsze do Polski jak do krajow zachodnich Unii, to wynika z polityki polskiej. Np. duzo jest z Ukrainy studentow oplacanych przez polskie panstwo a raczej za kase z Unii czyli za moja tak naprawde. Podobno 14tys juz, ciekawe jak dlugo teraz.
      W Niemczech jest sporo z bylego ZSRR wiec i Rosjan ktorzy po upadku ZSRR ucieklo do Niemiec na roznach zasadach. Czy pochodzenia niemieckiego czy zydowskiego czy azyl bo i takie przypadki sa. Ich losy? Podobne jak Polakow na pochodzeniu niemieckim. Czyli pomoc panstwa niemieckiego wlacznie z socjalem. I dalej? Jako ze w komunie obijano gruchy wiec czesto mimo wyksztalcenie niewiele umieli. A wiec albo nedzne prace ale socjale do konca zycia cos jak Polak p18 z tego forum. Naturalnie l sporo sie dobrze zasymilowala i w zawodach, sam wiem o jednym fizyku z magnetyzmu ktorego obliczenia posrednio uzywalem.
      Przed kilku laty mialem kontakt do Rosjan w Berlinie a wiec ich losy poznalem. Tak jak Polacy na pochodzeniu niemieckim.
      Uwazam ze dla Rosji dobrze ze maja nie prosto z wizami. Bo wyjezdzaja oraktycznie tylko ci teraz co maja w Rosji dochody spore i tylko jado na urlop albo w byznesie. Ci co ny chcieli na zmywak nie dostana wizy. Merkel nie chce wizy uproscic, uwazam ze Putin tak naprawde jeat z tego zadowolony. Zreszta pamietam jak Kaliningrad mial.miec ulatwienia. Putin wcale tego nie chcial, maja siedziec w Rosji i oracowac a nie zycie na zmywakach marnowac. A w Rosji jest co robic i mozna przyszlosc dla siebie budowac.

Pozdrowienia
      • romrus Re: Dlaczego Rosjanie nie pracują na zmywakach? 22.04.14, 08:26
        jorl napisał:
        > A wiec najpierw to Rosjanie wcale nie maja prosto dostac wizy. Ci co ny chcieli na zmywak nie dostana wizy. Merkel nie chce wizy uproscic, uwazam ze Putin tak naprawde jeat z tego zadowolony.

Z wizami przesada.
        To wcale nie jest problemem.
        Papierki, 30 euro, 2-3 tygodni i masz.
        • jorl Re: Dlaczego Rosjanie nie pracują na zmywakach? 22.04.14, 08:39
          Nie trzeba miec jakiegos zaproszenia? Albo oplaconego hotelu? Ja juz 2 razy bylem w Rosji i sam w amabasadzie sobie wize zalatwialem. Musialem przedstawic i zaproszenie raz mialem ze szkoly jezyka rosyjskiego w Kaliningradzie raz mialem od tej malej firemki z ktora objechalem 2 tyg Altaj z Barnaulu. Teraz czekam z biura podrozy gdzie kupilem wycieczke na pismo aby na wrzesien znowu wize zalatwic. Do tego trzeba potwierdzenie ubezpieczenia chorobowego dzialajacego w Rosji. O ile wiem Rosja zada dokladnie takich samych papierow na swoja wize jak Niemcy dla Rosjan o niemiecka. I opowiadal mi taki niemiecki Rosjanin z ktorym jechalem przez Altaj ze dla jego dziewczyny nie moze dostac wizy do Niemiec mimo ze sam ma obywatelstwo niemieckie. Odmowa uzasadniona ze ma mieszkanie za male itd. Tak twierdzil.
          Pozdrowienia
          • romrus Re: Dlaczego Rosjanie nie pracują na zmywakach? 22.04.14, 09:51
            jorl napisał:
            > Nie trzeba miec jakiegos zaproszenia? Albo oplaconego hotelu?

War.A
            -Zarezerwowany hotel + bilet na powrot + zadeklarowana kwota pieniedzy na czas pobytu +ubespeczenie.

War.B
            + okolo 50 euro i wszystko zalatwia biuro podrozy/

Problemy maja ludzi, mieszkajacy tam, gdzie nie ma placowek dyplomatycznych, chociaz zjawiac sie po wize osobiscie wymagaja tylko USA, GB, Kanada i Iran.

>Do tego trzeba potwierdzenie ubezpieczenia chorobowego dzialajacego w Rosji.

Ubespeczenie musi byc. Kosztuje ~10-15 euro na rok czasu z kwota kosztow lekarskich 30000 euro.

>I opowiadal mi taki niemiecki Rosjanin z ktorym jechalem przez Altaj ze dla jego dziewczyny nie moze dostac wizy do Niemiec mimo ze sam ma obywatelstwo niemieckie. Odmowa uzasadniona ze ma mieszkanie za male i td. Tak twierdzil.

Male mieszkanie to wymowka konsulatu.
            Ewenetualnie chodzi o to, ze to mloda samotna kobieta, ktora jedzie na zaproszenie czyli moze byc traktowana jako potencialna immigrantka.

• igor_uk jorl,wiem ze mnie nie lubisz:-) 22.04.14, 10:03
              Ale jednak odezwe sie do ciebie.
              Napisales:"Nastepne poziom zycia w Rosji jest dosc podobny jak w Polsce ale bezrobocie jest zdecydowane mniejsze a ono tez wypycha np. Polakow do Anglii itp. "

Przede wszystkim ludzi zmusza do wyjazdu na "zmywak" bezrobocie.Dla Ukraincow wyjechac do Europy nie jest o wiele latwiej,niz Rosjanom,ale Ukraincy jada,a Rosjanie nie.Zreszta wiekszosc Ukraincow jedzie do pracy na "zmywak" do Rosji,a to juz o czyms swiadczy.Do Rosji jada faceci,majace dobry fach w rekach,i zarobiaja bardzo dobra kase.Do Europy,a zwlaszcza do Polski,jada przewaznie kobiety i to na zmywak bez cudzyslow i zarobiaja grosze,ale u siebie i tego nie moga zarobic
              • humbak Re: jorl,wiem ze mnie nie lubisz:-) 22.04.14, 10:14
                > Przede wszystkim ludzi zmusza do wyjazdu na "zmywak" bezrobocie.

Ogólnie szansa znaczącej poprawy stanu bytowego. Polscy lekarze na zachodzie w kraju też znaleźliby zatrudnienie. Tylko za dużo mniejsze pieniądze.

Dla Ukraincow w
                > yjechac do Europy nie jest o wiele latwiej,niz Rosjanom,ale Ukraincy jada,a Ros
                > janie nie.

Inna sytuacja ekonomiczna (zarobki, bezrobocie), mniejsze odległości i na dokładkę w przypadku Polski jest jednak łatwiej.
                • igor_uk Z Kaliningradu Rosjanie nie maja daleko. 22.04.14, 10:33
                  A i latwiej,niz Ukraincom,wjechac do Polski,co i robia regularnie.Ale jada nie na zmywak,a na zakupy,tak jak w swoim czasie Niemcy jezdzili do Polski,a moze jezdza i nadal.
                  • humbak Re: Z Kaliningradu Rosjanie nie maja daleko. 22.04.14, 10:41
                    Mały ruch graniczny to nieco inna kwestia niż znalezienie pracy. Poza tym istnieje od niedawna.
                    • igor_uk Re: Z Kaliningradu Rosjanie nie maja daleko. 22.04.14, 10:44
                      Dyskusja jest pozbawiona sensu,poniewaz nie masz zadnej argumentacji,a co wazniejsze,nie znasz tematu.
                      Milege dnia.
                      • humbak Re: Z Kaliningradu Rosjanie nie maja daleko. 22.04.14, 11:02
                        Ładny styl dyskutowania Igor.
                        • oldmeryt Igor wyznaje zawsze jedną rację, 22.04.14, 21:07
                          mającą wsparcie w oficjalnej, rodzimej propagandzie.
                          Przy tym prezentuje specyficzną "kulturę" dyskusji.
                          • igor_uk Nic podobnego. 22.04.14, 21:37
                            WQidze,kiedy dyskusja zaczyna przechodzoc na bezsensowna wymiane zdan,kiedy juz wszystko powiedziano i nic nie mozno nowego dodac,lub miec nadzieje uslyszac.sa ludzi,do ktorych czuje trudno wytlumaczalna sympatie i z takimi nie mam checi przechodzic na pyskowke,dla tego proponuje przerac dyskusje.
                            Sa i tacy,z ktorymi w ogole nie widze sensu rozpoczynac dyskusje,poniewaz widze po temu,co pisze,ze to bez sensu,nic nowego dla siebie z takiej dyskusji nie wezme.Do takich zaliczam ciebie,oldmeryt.
            • jorl Re: Dlaczego Rosjanie nie pracują na zmywakach? 22.04.14, 10:28
              Wlasnie romrus.
              To moze po kolei:
              A. To jest ta normalna droga do wiz w obie strony. Hotel zarezerwowany kasa na pobyt bilet. Tak ja jezdze mniej wiecej do Rosji a jak wybiore sie do Soczi albo na Krym czym borrce grozilem to dokladnie tak zrobie. Zreszta jak bylem w ambasadzie 2 razy po wize to takie przypadki Niemcow w kolejce slyszalem
              B. Tego przypadku nie rozumiem. Bo jak to biuro podrozy zalatwa wize do Niemiec? Jego nie obowiazuja juz hotel+kasa+bilet powrotny? Cos watpie ze to tak prosto idzie. Wtedy ten co dla dziewczyny zalatwic chcial wize ale na swoje zaproszenie by dal te 50Euro jej i by bylo po klopocie? Mozesz to dokladniej romrus?

Ten przypadek z ta dziewczyna wlasnie pokazuje ze Niemcy niechetnie daja wizy potencjalnym imigrantom. I to uwazam tak nnaprawde Putinowi pasuje. Co najmniej mi na jego miejscu by pasowalo a on w tym glupszy odemnie i nie jest.
              Teraz na plaze....
              Pozdrowienia
              • borrka Wytlumacze Jorl. 22.04.14, 10:38
                Wokol placowek dyplomatycznych powstal caly system rosyjskich posrednikow, wystawiajacych fikcyjne zaproszenia, fikcyjne ubezpieczenia i fikcyjne rezerwacje hotelow.
                Z tego dzialke dostaja rowniez pracownicy konsulatow i tak sie kreci.
                Zalatwianie wiz na wlasna reke bywa klopotliwe (szczegolnie rosyjskich), bo ktos traci swoja dole.
                W ten sposob Rosja promieniuje swa korupcja na caly swiat:)
                • borrka W Moskwie sa nawet fikcyjne hotele. 22.04.14, 10:43
                  Jesli jedziesz na wiecej, niz 3 dni, musisz sie zameldowac.
                  Ale akurat nocujesz u jakiejs d.py.

Co robic, bo ona cie nie zamelduje - zaraz namierza ja jako bladz i bedzie sie musiala oplacac policji.
                  Korzystasz z fikcyjnego meldunku w fikcyjnym (przewaznie) hotelu.
                  Spokoj masz realny, nie fikcyjny.
                  • walter622 fikcyjny borrat 23.04.14, 00:23
                    borrka napisał:

> Jesli jedziesz na wiecej, niz 3 dni, musisz sie zameldowac.

Nie 3 tylko 5.

> musiala oplacac policji.

Policji nic do tego - meldunki podlegają,już od wielu lat, SI.

> Co robic,
                    Idziesz na najbliższą pocztę i wypełniasz deklarację zgłoszeniową.

Borrat, ty w Rosji chyba byłeś ostatni raz za breżniewa -:)))
                • nie-tak Re: Wytlumacze Jorl. 22.04.14, 11:01
                  Borracie przestan klamac i osadzac innych na twoim osobistym wypaczonym przykladzie, sama zalatwialam 2 razy wize do Rosji na krotki pobyt zwiedzenia Moskwy jak i Petersburga, nie potrzebowalam ani posrednikow, ani nie mialam zadnych trudnosci.
                  A w tym roku chce leciec do Soczi.

• romrus Re: Dlaczego Rosjanie nie pracują na zmywakach? 22.04.14, 10:56
                jorl napisał:
                > B. Tego przypadku nie rozumiem. Bo jak to biuro podrozy zalatwa wize do Niemiec?
                Jego nie obowiazuja juz hotel+kasa+bilet powrotny?

Obowiazuja. Robia lipe i tyle.
                Bron w hotelu gdzie maja stala kwote miesc potem annulaja.
                Wycieczka niby busem.
                Koszty niby zapewniony bo zaplacono za wszystko + jakis list od partnera nimieckiego, ze w razie czego gwarantujeme pokrycie.
                Ubespeczenie w zadym razie, bo moga sprawdzic na granice.

Czlowiek dostaje wize, a potem jedzie jak chce.

>Cos watpie ze to tak prosto idzie.

15 lat mam roczna szengenska wize, ktora muse odnawiac co roku u naszych czuchonskich braci.
                Kurier z biura podrozy odbiera i przywozi paszporty na cala rodzine.

>Wtedy ten co dla dziewczyny zalatwic chcial wize ale na swoje zaprosze
                nie by dal te 50Euro jej i by bylo po klopocie? Mozesz to dokladniej romrus?

To typowa pomylka.
                Wiele ludzi uwaza ze z zaproszeniem jest latwiej, bo kiedys bylo naprawde latwiej.
                Teraz jest dokladnie na odwrot.

> Ten przypadek z ta dziewczyna wlasnie pokazuje ze Niemcy niechetnie daja wizy potencjalnym imigrantom.

Oczewiscie, nikt nie chce potencialnych bezrobotnych.

>I to uwazam tak nnaprawde Putinowi pasuje. Co najmniej mi na jego miejscu by pasowalo a on w tym glupszy odemnie i nie jest.

Nie wiem, raczej nie.
                On dosc stanowczo sie wypowiada o koniecznosci znesenia wiz z UE.

> Teraz na plaze....

Gratuluje:-)

> Pozdrowienia

Na wzajem:-)
      • remik.bz Niewiele wiesz o dzisiejszych Polakach Jorl 22.04.14, 22:06
        jorl napisał:

> Nastepne poziom zycia w Ros
        > ji jest dosc podobny jak w Polsce ale bezrobocie jest zdecydowane mniejsze a on
        > o tez wypycha np. Polakow do Anglii itp.

Bezrobocie jest stosunkowo mało istotnym elementem wypychającym Polaków do Anglii czy innych krajów unijnych i nie tylko unijnych (Norwegia np).
        Najwazniejszym elementem "wypychajacym" jest mozliwość przyzwoitych zarobków ,zabezpieczenia finansowego.
        Zmywak to margines i to głównie dla studentów.
        Lepszych zarobków szukają lekarze, pielegniarki, inzynierowie, informatycy , ale równiez fachowcy :murarze, zbrojarze, ciesle , spawacze, kierowcy.
        A ponieważ nie ma problemów z wizami, z biletami lotniczymi, z legalna pracą - no to jeżdżą i szukaja pracy gdzie się da.
        Pielegniarka, lekarz, informatyk, spawacz, elektryk bez trudu znajda pracę w Polsce. Tyle tylko , ze za wynagrodzenie wielokrotnie mniejsze niz w Anglii czy Norwegii.
        Bezrobociem dziś dotkniete w Polsce jest głównie tzw pokolenie oszukane. Mlodzi ludzie , którzy pokończyli nieporzebne na rynku kierunki studiów (ogólnie nazywane "marketing i zarządzanie"), po studiach oczekują pracy za co najmniej kilka tysięcy zł a pracy niewykwalifikowanej nie podejmuja,bo obciach. No chyba ,ze na zmywaku w Angii ( i tak wiecej zarobia niz na budowie w Polsce jako niewykwalifikowani).
        Mlodzi ludzie w Polsce znajacy jezyki i majacy troche oleju w głowie swietnie wykorzystują szanse pracy w UE za niezłe pieniadze i bez problemów organizacyjnych (np wizy, dewizy, zaproszenia, ubezpieczenia).
        Jorl , ja jeździłem za komuny do pracy w Austrii i to była golgota z tym wyjazdem, a potem w Austrii traktowanie jak....sam wiesz.
        Gdy teraz patrzę na moje dzieci , ich przyjaciół jak przez internet znajduja sobie mieszkania, placą zaliczki na nie, jak kupuja bilety lotnicze za grosze ( bo z duzym wyprzedzeniem), jak w Polsce dostają dokumenty podatkowe z tych krajów -do rozliczenia, jak wsiadają do samolotu na "dowód" jedynie , jak z pracodawca wymieniaja SMS odnosnie jakichś terminów-to mysle ,ze dobrze iz jesteśmy w UE.
        I dlatego krew mnie zalewa na Putina i Rosjan , że chca nam to odebrac , bo imperium im sie marzy i pewnie zazdroszczą nam mozliwosci pracy, podróży, godziwych zarobków.
        Jorl , dzisiejsi Polacy szczególnie mlodzi to inne pokolenie niz to które pamiętasz.
        Pracuja tam gdzie najlepiej zarobia, dni wolne spędzaja na nartach we Włoszech czy na plazy hiszpańskiej, czy w Karpatach Rumuńskich na rowerach lub z plecakiem. Jak mają ochotę zwiedzic Nepal czy Bali , to po prostu odkładaja pieniadze i jadą.
        Prywatnie mysle ,ze dla Rosjan to najwiekszym problemem z wyjazdami są sprawy organizacyjno-wizowe. Muszą tak kombinować jak my za komuny. Dlatego bardzo mało jeżdża i na zmywaki i na budowy i do pracy w szpitalach czy jakiejkolwiek innej. My nie musimy po prostu kombinować z wyjazdami. Dla nas to juz normalka- na szczęście.
    • humbak Re: Dlaczego Rosjanie nie pracują na zmywakach? 22.04.14, 08:17
      Polacy są członkami UE i dużo łatwiej im pracować w innych krajach do niej należących. Za czasów SLDlandii też pracowali "na zmywakach".
      Poza tym warto by sprawdzić w różnych statystykach a nie opierać się na tym, o czym słyszałeś, nie uważasz?
    • przyjacielameryki Re: Dlaczego Rosjanie nie pracują na zmywakach? 22.04.14, 09:12
      Rosjanie chyba w ogóle kiepsko pracują sądząc po jakości ichnich produktów, infrastruktury, itp. Naród pracowity i przedsiębiorczy - a do takich zaliczani są Polacy - żadnej pracy się nie boi i właśnie Polacy są niezwykle wysoko oceniani i w Wlk. Brytanii i w Niemczech, . . . . w całej Europie
      Polacy pracują w różnych państwach UE bo Polska jest w UE i mają taką możliwość! A czy pracują na zmywaku? Być może jacyś tak pracują ale statystki mówią, że Polacy pracują przede wszystkim na budowach(i robotnicy budowlani i kierownicy budów), w handlu, w służbie zdrowia(pielęgniarki, lekarze), jako tzw, fachowcy(hydraulicy, elektrycy, stolarze, itp.) jako kierowcy, jako pracownicy rolni. Ale także w firmach finansowych, w transporcie, marketingu na wschodnią Europę.

A co robią, gdzie i jak pracują Rosjanie? A co to może nas Polaków obchodzić? Tak samo nie interesuje nas gdzie i jak pracują np. Filipińczycy.
      Idiotyczny watek.
    • oldmeryt Po pierwsze to nie te czasy kiedy Polacy pracowali 22.04.14, 11:01
      Po pierwsze to nie te czasy kiedy Polacy pracowali na Zachodzie jedynie w charakterze roboli.
      Choć i tacy się zdarzają, to teraz w krajach UE wielu moich rodaków pracuje jako lekarze, informatycy, elektronicy, ekonomiści na kierowniczych stanowiskach, jako właściciele firm.

Co do Rosjan to Wania i Tania z Moskwy najczęściej nie mają szans na dostanie paszportu i wizy, więc całe swoje życie są skazani na jedną znaną im rzeczywistość pielęgnowaną propagandowo przez rosyjską władzę, pokomunistyczną władzę byłych radzieckich kacyków i kagebowców, których rodziny grzeją leniwe tyłki łącznie z Gorbaczowem na plażach Świata.
      • vladexpat Re: Po pierwsze to nie te czasy kiedy Polacy prac 22.04.14, 13:08
        oldmeryt napisał:

> Po pierwsze to nie te czasy kiedy Polacy pracowali na Zachodzie jedynie w chara
        > kterze roboli.
        > Choć i tacy się zdarzają, to teraz w krajach UE wielu moich rodaków pracuje jak
        > o lekarze, informatycy, elektronicy, ekonomiści na kierowniczych stanowiskach,
        > jako właściciele firm.
        >
        > Co do Rosjan to Wania i Tania z Moskwy najczęściej nie mają szans na dos
        > tanie paszportu i wizy,

Tu się akurat bardzo mylisz. Ani z paszportami, ani z wizami Rosjanie problemu nie mają. A to, że nie jadą na zmywak to fakt. I wcale nie jest to jakiś honor, a raczej przejaw bezradności.
        Polacy masowo jeździli do pracy, także wtedy, gdy nie mogli tego robić legalnie. Ja nic złego w tym nie widzę. Ja też w studenckich czasach zarabiałem na życie myciem okiem i żadnego wstydu w tym nie ma.
      • jorl Re: Po pierwsze to nie te czasy kiedy Polacy prac 22.04.14, 14:02
        Zwlaszcza rozsmiesza mnie to Wschodnioeuropejskie "wlasciciel firm". Ja wiem ze to zaraz nobilituje ale ja sie zaraz pytam jakie to firmy. W Berlinie jest mnostwo takich firm. Jednoosobowe ktore polegaja na tym ze ten "wlasciciel " pracuje u kogos nie jako normalny pracownik a na umowach. Pracodawca oszczedza na skladkach na ubezpieczenia moze wywalic z dnia na dzien. W moim Berlinie jest takich firemek ogromnie duzo. Wiekszosc Polacy ale tez inni z bylego Ostblocku.

Co do wyjezdzania Rosjan. Wlasnie siedze na obiedzie w knajpie w Faliraki na Rodos. Grecja naturalnie. Napisow widze mnostwo po rosyjsku nawet TV w tej knajpie akurat nadaje Planeta. Rosyjski program. Knajpa grecka.

w zeszlym roku bylem w Turcji w hotelu, bylo sporo Rosjan na urlopie ale tez byly 2 dziewczyny Rosjanki pracujace w hotelu do zabawiania gosci. Konlursy opiela nad dziecmi ale nie qrwy. Skad wiem ze nie? Zrobilem na ta okolicznosc maly test. A na tym sie znam. Zreszta i nie potrzebowalem mam kochanki w Polsce a bylem w Turcji 1 tydzien wiec spitkanie w Polsce z kochanka bezposrednio przed wyjazdem i zaraz po mi starcza. W moim wieku...

Pozdrowienia
      • igor_uk Re: Po pierwsze to nie te czasy kiedy Polacy prac 22.04.14, 21:46
        Nie pisz o czyms,czego nie znasz.Bo osmieszasz sie w oczach tych,co wiedza.
        Zdarzaja sie? Ha,ha. 90% z tych Polakow,co w UK pracuja,to wlasnie te,co twoim zdaniem "zdarzaja sie"
        • oldmeryt Ty jesteś fachowcem i propagatorem 23.04.14, 10:55
          cepowatej rzeczywistości, cepowatego przekazu, cepowatej władzy i cepowatej egzystencji.
          EOT
          • igor_uk I widzisz,oldmeryt. 23.04.14, 10:59
            Nie warto z takimi ,jak ty,dyskutowac,bo nie masz nic do powiedzenia.
            • oldmeryt Re: I widzisz,oldmeryt. 23.04.14, 11:07
              Na temat kołchozu i urawniłowki faktycznie nie mam nic do powiedzenia.
    • blue.skay A w ogole, to ten watek jest wyjatkowo glupi. 22.04.14, 14:01
      jw.
    • malkontent6 Pracują, pracują... 22.04.14, 14:22
      Wiele lat temu w Nowym Jorku znałem Rosjan, którzy pracowali na zwywaku lub na budowach a ich żony sprzątały. To byli głównie żydowscy imigranci.

W Europie ich nie widać, bo chyba niewielu z nich może sobie pozwolić na podróże za chlebem.
      • blue.skay Watek zalozyl zwykly doopek ... 22.04.14, 14:28
        Cos tam napisal i zniknal.
      • romrus Re: Pracują, pracują... 22.04.14, 14:38
        Rosjanie w/g madrali

malkontent6 napisał:
        > Wiele lat temu w Nowym Jorku znałem Rosjan, którzy pracowali na zwywaku lub na budowach a ich żony sprzątały. To byli głównie żydowscy imigranci.

> W Europie ich nie widać, bo chyba niewielu z nich może sobie pozwolić na podróże za chlebem.

W Europie akurat widac.
        Na podroz za chlebem nie stac, ale turistycznie to jak naibardzej.
        • malkontent6 Re: Pracują, pracują... 22.04.14, 14:47
          romrus napisał:

> Na podroz za chlebem nie stac, ale turistycznie to jak naibardzej.

A Polaków stać na jedno i na drugie. :)
          • eva15 Malkontencika wyobrażenie o Europie 22.04.14, 22:16
            Najwyraźniej ciebie nie stać na podróże po Europie. Gdybyś mógł jeździć zobaczyłbyć, że we wszystkich atrakcyjnych turystycznie miejscowościach są dwujęzyczne napisy, 2. język to rosyjski. Jak byłam w Baden-Banden to aż mnie zatkało. Tylko tanie sklepy i knajpy mają szyldy wyłącznie po niemiecku, reszta - te lepsze po niemiecku i rosyjsku. Podobnie jest w Austrii, Francji, we Włoszech itd.

Wiele niemieckich klinik i sanatoriów pobudowało hotele dla rosyjskich pacjentów i kuracjuszy. Dzięki znajmości rosyjskiego Ukraińcy są pożądanym personelem i mogą obsługiwać rosyjskich gości. Czyli dzięki temu nie walczą z Polakami o miejsce przy zmywaku, mają nieco lepszą pracę jako kelnerzy, pokojówki, obsługa barów, recepcji etc.
            • malkontent6 Ewci wyobrażenie o Polakach. 22.04.14, 22:22
              Ewciu, jak widać twoja wiedza o Polakach pochodzi tylko z komsomolskiego źrodła więc mało o nas wiesz. Wbrew temu co wam mówią Polacy to nie tylko azbest, zmywak itp. :)

Pytanie na marginesie: dlaczego bogaci Rosjanie leczą się w klinikach na Zachodzie? Czy w Rosji nie ma lekarzy?
              • igor_uk Oczywiscie,ze nie tylko. 22.04.14, 22:31
                Ale zdecydowana wiekszosc,to najprostsza praca na tasmach produkcyjnych lub na budowlach.
                Przynajmniej tak jest w UK.
                • malkontent6 Re: Oczywiscie,ze nie tylko. 22.04.14, 23:11
                  igor_uk napisał:

> Ale zdecydowana wiekszosc,to najprostsza praca na tasmach produkcyjnych lub na
                  > budowlach.
                  > Przynajmniej tak jest w UK.

Jak widać nie masz kontaktów z innymi Polakami w UK. :)
                  • igor_uk Ty,malkontent. 23.04.14, 00:08
                    oczywiscie doskonale wiesz o tym,ze wiekszosc Polakow w UK,to lekarze,prawnice ,jak rowniez szefowie najwiekszych bankow,bo tylko z takimi w UK spotykasz sie.

• eva15 Igorze, dałam głos 23.04.14, 00:59
                      forum.gazeta.pl/forum/w,50,150635400,150651524,Igorze_a_co_ja_ciagle_powtarzam_.html
                    • malkontent6 Re: Ty,malkontent. 23.04.14, 13:53
                      Zatrzymuję się czasami w Londynia na 2-3 dni w drodze do Polski i spotykam się ze znajomymi. Tak, to sa głównie ludzie wykształceni, którym się w Anglii dobrze powodzi.
                  • oldmeryt Re: Oczywiscie,ze nie tylko. 23.04.14, 11:06
                    malkontent6 napisał:
                    > Jak widać nie masz kontaktów z innymi Polakami w UK. :)

On czerpie informacje o Świecie z cepowatych mediów i na tym jego "szeroka" wiedza o rzeczywistości się kończy. Naocznie widzi jedynie kołchoz i wszechobecną urawniłowkę.
              • eva15 Re: Ewci wyobrażenie o Polakach. 23.04.14, 00:53
                Polska to dla mnie rzut kamieniem. Właśnie z niej wróciłam, bywam tam dobre kilka razy w roku i nie sądzę, że możesz się ze mną tą częstotliwością równać, poczciwcze.
                • remik.bz Evo , niewiele wiesz o Polakach 23.04.14, 06:12
                  eva15 napisała:

> Polska to dla mnie rzut kamieniem. Właśnie z niej wróciłam, bywam tam dobre kil
                  > ka razy w roku i nie sądzę, że możesz się ze mną tą częstotliwością równać, poc
                  > zciwcze.

Evo, a dla mnie Polska to nie rzut kamieniem. Mieszkam w Polsce, pracuje w Polsce (Instytut naukowo-badawczy plus różne zlecenia ), tu mam dom,rodzine i przyjaciół. Nie bywam w Polsce okazjonalnie jak ty (aż kilka razy , no, no....), tylko tu "jestem".
                  I z pełna odpowiedzialnoscią stwierdzam- masz fałszywe wyobrażenie o dzisiejszych Polakach. Nie podejrzewam Cię o jakieś celowe skrzywienie tego obrazu Polski. Moim zdaniem po prostu wyciągasz wnioski na podstawie analizy nazwijmy to próbki niereprezentatywnej.
              • eva15 Re: Ewci wyobrażenie o Polakach. 23.04.14, 00:56
                Pytanie ma marginesie - czemu Anglicy jeżdżą na leczenie do Polski, a Amis na Kubę lub choćby po leki do Kanady (to akurat jest masowe)?
                • malkontent6 Re: Ewci wyobrażenie o Polakach. 23.04.14, 13:51
                  eva15 napisała:

> czemu Anglicy jeżdżą na leczenie do Polski, a Amis na K
                  > ubę lub choćby po leki do Kanady (to akurat jest masowe)?

Amis na Kubę? Jedyny taki przypadek to Michael Moore, ale to zupełnie inna sprawa.

Amis nie jeżdżą po lekarstwa do Kanady tylko je zamawiają internetowo, bo taniej.
      • amg10 Re: Pracują, pracują... 23.04.14, 02:39
        malkontent6 napisał:

> Wiele lat temu w Nowym Jorku znałem Rosjan, którzy pracowali na zwywaku lub na
        > budowach a ich żony sprzątały. To byli głównie żydowscy imigranci.

Jeszcze nigdy nie udalo mi sie uslyszec o rosyjskich Zydach z Rosjii ktorzy by pracowali w Ameryce na zwywaku lub na budowach !!! Myslalem, ze oni po znalezieniu sie w Ameryce wskakuja na rynku pracy na bardziej intratne pozycje - no ale moze mialem niewlasciwe wyobrazenie o nich.
        • malkontent6 Re: Pracują, pracują... 23.04.14, 13:58
          amg10 napisał:

> Jeszcze nigdy nie udalo mi sie uslyszec o rosyjskich Zydach z Rosjii ktorzy by
          > pracowali w Ameryce na zwywaku lub na budowach !!!

Kolejny stereotyp - każdy Żyd to milioner.

Poznałem tu wielu rosyjskich Żydów. Większość to ludzie wykształceni, ale na początku robili różne rzeczy aby się utrzymać. Inżynierowie pracowali na budowach, ich żony - nauczycielki - sprzątały hotele itp. Później to się zmieniało, szukali lepszych prac, zakładali swoje firmy itp. Tak jak Polacy.
          • amg10 Re: Pracują, pracują... 23.04.14, 15:17
            malkontent6 napisał:

> Kolejny stereotyp - każdy Żyd to milioner.

Nie wpadajmy w skrajnosci. Nigdy bym nie sadzil, ze kazdy Zyd to milioner. Ale sadzil bym, ze Zydzi nie akceptuja brudnych/niskoplatnych prac.
            • romad2447 Re: Pracują, pracują... 23.04.14, 20:48
              amg10
              jak nie znasz jezyka to akceptujesz kazda prace.
              brudnych/niskoplatnych prac nie ma,
              najczesciej brudne prace sa wysokoplatne.
            • malkontent6 Re: Pracują, pracują... 23.04.14, 21:07
              Dlaczego mieliby nie akceptować? Trzeba z czegoś żyć.
              • amg10 Czyzbys nie wiedzial, ze 23.04.14, 21:45
                malkontent6 napisał:

> Dlaczego mieliby nie akceptować? Trzeba z czegoś żyć.

AJC ma sporo pieniedzy ??
                • malkontent6 Re: Czyzbys nie wiedzial, ze 24.04.14, 03:38
                  amg10 napisał:

> AJC ma sporo pieniedzy ??

No i co z tego?
                  • amg10 Re: Czyzbys nie wiedzial, ze 24.04.14, 06:02
                    malkontent6 napisał:

> No i co z tego ?

Byc moze AJC pomaga niektorym nowoprzybylym do Ameryki Zydom w urzadzeniu sie w nowym kraju.
    • volupte Re: Dlaczego Rosjanie nie pracują na zmywakach? 23.04.14, 09:33
      Przeoczyłeś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka