Gość: Juz?? IP: *.veranet.pl 22.08.04, 15:10 No to ladnie pilnujecie w Norwegii dziel sztuki.Myslalem ,ze takie jaja to tylko u nas sa mozliwe... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: widz Krzyk ukradziony IP: 213.77.80.* 22.08.04, 15:10 No to nie tylko nasze muzea i biblioteki sa tragicznie zabezpieczonme Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Squeezer O! Nasi tu byly... IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.04, 15:18 n/t Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: O! Nasi tu byly... IP: *.core.lanet.net.pl 22.08.04, 16:30 Może trudno to sobie wyobrazić, ale oni się nie spodziewali, że można tak na bezczelnego ukraść obraz z muzeum. To dla Norwegów (i skandynawów ogólnie) taka abstrakcja, jak dla nas lądowanie Talibów w Klewkach, czy port Zakopane. Skandynawia to inny świat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Krzyk nie na sprzedaz, tylko do kolekcji prywatnej IP: *.adsl.solnet.ch 23.08.04, 12:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolinoga Re: Krzyk w Polsce IP: *.nyc.rr.com 23.08.04, 02:22 Lepkie macki SLD dosiegnely Norwegii. Rozkradlszy Polske, postkomunistyczna lewica chce przywlaszczyc sobie dziedzictwo kulturowe reszty Europy. Janik, oczywiscie, nic o tym nie wie. Oddajcie nam nasza sztuke, postkomunisci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fan-tazja Oni chca nakręcić Scream 4 ! Dlatego kradną ! ;))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 15:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: debil Re: Krzyk ukradziony IP: *.dip.t-dialin.net 22.08.04, 15:20 ups polacy dotarli do norwegii, ale wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Munch Re: Krzyk ukradziony IP: *.protonet.pl 22.08.04, 15:48 Bezczelność i arogancja! ukraść takie arcydzieła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YaBasta Re: Krzyk ukradziony IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 22.08.04, 15:51 Miałem farta, że widziałem je tydzień temu, a nawet jak się nie znajdą to jakoś przeżyjemy. Munch namalował 30 wersji krzyku i tyle samo + litografie Madonny więc nie będzie problemu z zastąpieniem ich w galerii. Jak tam byliśmy to pani żaliła się, że nie mają gdzie wystawiać tych wszystkich krzyków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albo juz za pozno Dobrze przeszukac polskich turystow !!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.08.04, 16:03 Odpowiedz Link Zgłoś
niunka20 Re: Krzyk ukradziony 23.08.04, 02:42 Gość portalu: YaBasta napisał(a): > >Munch namalował 30 wersji krzyku i tyle samo + litografie Madonny > dzięki przyjacielu, że mnie oświeciłeś. Zawsze fascynował mnie obraz z tym krzyczącym ludkiem, ale na kilku zdjęciach w czasopismach/książkach widziałam go w róznych kolorach, róznice zawsze były subtelne, a teraz się okazuje, iż sam Munk podrabiał. 30 kopii!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YaBasta Re: Krzyk ukradziony IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 23.08.04, 08:15 Trochę przebarwiłem - jak sprawdziłem teraz wersje "krzyku" są cztery. Za to Madonn jest naprawdę dużo więcej (jeden z ulubionych motywów Muncha). Przepraszam za przesadę. PS Większość swoich obrazów Munch malował w kilku wersjach ("Taniec życia", "Chore dziecko") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.Y.M Ta Madonaa jest goła - ZGROZA . IP: 217.96.48.* 22.08.04, 16:11 Prawdziwi Polacy - katolicy których przy okazji dyskusji o pochówku wielkiego Polaka noblisty Czesława Miłosza pełno ujawniło się na forach Gazety jak by mogli wywlekliby pewnie Muncha i zakopali na śmietniku przy aplauzie różnego rodzaju bożych sług Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dan Dostała Norwegia za nieobecność w EU!!! IP: *.ds1-bav.adsl.cybercity.dk 22.08.04, 17:31 Odpowiedz Link Zgłoś
hoski1 W NIEDZIELE MATOLY! 22.08.04, 17:40 Coz za dziennikarska rzetelnosc! Obrazy zostaly skradzione dzisiaj w NIEDZIELE z Muzeum Muncha. 10 lat temu zginal Krzyk, tyle ze nie ten sam - byla to wersja obrazu wiszaca w Galerii Narodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
annika_vik dziennikarze! trzeba coś wiedzieć! 23.08.04, 10:23 Ludzie, już mam dosyć tego zamieszania! Zgadzam się z przedmówcą. Obrazy skradziono z Muzeum Muncha, a nie z Galerii Narodowej. "Ten właściwy" Krzyk wisi w Galerii w centrum Oslo i to tę kopię skradziono 10 lat temu przed olimpiadą w Lillehammer. Skradziono ją wtedy równie łatwo, bo niezabezpieczony obraz wisiał... przy oknie. Odzyskano go łatwo - "porywacze" oddali obraz. Obecnie Krzyk wisi w sali bez okien :) Teraz wyniesiono obrazy z Muzeum Muncha, które mieści się poza centrum. Dodam, że oba wyniesione obrazy warte są 600 mln koron (jakieś 320 mln PLN) i nie były ubezpieczone od kradzieży. źródło: Aftenposten Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frajerstwo bochomazy IP: *.client.comcast.net 22.08.04, 18:05 ot co debilna propaganda handlarzy "sztuka" robi, przez dziesieciolecia handlarze obrazkami wciskaja kit ze jaks malunek jest niezwykly, i ludzie w to wierza, poparte to wszystko egzaltowanym belkowtem "znawcow" ktorzy "studiuja" "sztuke" "eksperci i inni idioci". smiac sie chce, jak kawalek plotna z rozmazana farba staje sie "niezwykle cenny". Och wy wyprani z myslenia idioci, jestescie manipulowani przez bande zlodzieji. ten malunek ma wartosc plotna i farby, plus robocizna. powiedzmy 100 dolarow. a reszta to kit. wy frajerzy i glupki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YaBasta Re: bochomazy IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 22.08.04, 18:06 Uwielbiam głosicieli takich idei Odpowiedz Link Zgłoś
onagrus Re: bochomazy 22.08.04, 20:13 jesteś genialny!czemu my,głupie społeczeństwo, na to wcześniej nie wpadliśmy?że dzieła mające nieraz setki lat są cenne,że obrazy mistrzów-prekursorów różnych stylów w malarstwie są cenne,że "obrzaki",które w różny sposób poruszją są wartościowe... nie sądzisz,frajerze,że to nie tylko znawcy dyktują,co jest cenne,piękne?piękne jest to, co porusza.ale ciebie rusza chyba tylko plakat z samochodem/motorem/gołą laską/napakowanym do bólu kolesiem.taaak,to jest coś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rydzykojeby glupie polaczki IP: *.client.comcast.net 23.08.04, 01:54 cennych dziel nie ma idioci, ta "cennosc" jest wymyslona i wmowiona, takim debilom ktorzy w to wierza. Nie ma "dziel wybitnych " sa za to wybitni idioci, bezmuzgowcy i glupcy, ktorzy zamiast myslec uznaja "porzadek spoleczny" wymyslony przez cwaniakow, wymyslony do robienia pieniedzy, i kontrolowania takich glupcow jak wy, barany. Jedyna wartosc to niezalezne myslenie, ale wy bando pokomunistycznego zniewolonego bydla jestescie na to zaglupi. Pewnie stoicie w nocy na czerwonych swiatlach, chociaz nie ma zadnego ruchu i system sie zacial. wy glupki zniewolone, sram na was. Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: glupie polaczki 23.08.04, 05:50 Po pierwsze to chcialbym napisac, ze na tym forum znajduje sie wiele osob, ktore w momencie opuszczenia kraju zaczynaja z nienawiscia opisywac Polakow. Zastanawia mnie skad to sie bierze. Czy to niedowartosciowane ego, czy to moze brak zdecydowania co do grupy do ktorej chca przynalezec. Faktem jest jednak, ze to zdecydowanie zalosne. A teraz do rzeczy... W Twoim poscie jest pelno inwektyw w kierunku w zasadzie calego spoleczenstwa (nie tylko polskiego). Stawiasz swoja inteligencje wyzej niz przecietnego zjadacza chleba a w tym samym czasie nie potrafisz wyrazic swoich mysli w sposob kulturalny. To sprawia ze od samego poczatky ludzie rzeczywiscie inteligentni i kulturalni patrza na Ciebie jak na niezrownowazonego faceta, ktorego nie warto sluchac. TO co piszesz o dzielach sztuki byloby prawda gdyby czlowieka sprowadzic tylko do takich kategorii jak pieniadz i prestiz spoleczny. W rzeczywistosci jest jendak tak, ze czlowiek potrafi czuc. Pamietajac to, ze czlowiek jest w stanie czuc musimy podsumowac, ze istnieja jeszcze inne wartosci w naszym zyciu. Jednym rodzajem tych wartosci sa wartosci estetyczne. Ja rozumiem, ze Ty mozesz byc nieczuly na malarstwo. Ja sam jestem absolutnie nieczuly na wszelkie statyczne formy sztuki. Ale nazywajac wszystkich, ktorych "rusza" malarstwo idiotami jestes w bledzie. Po pierwsze idiota to ktos kto ma problemy z logicznym mysleniem. Estetyka i logika maja sie tak do siebie jak piernik do wiatraka.Nie mozesz wiec kogos kto jest bardziej wrazliwy estetycznie niz ty nazywac "idiota". To tak krociotko o Twoich problemach z semantyka... Jezeli idzie o Twoj brak wrazliwosci na sztuke to musze tylko powiedziec ze mi przykro. Szkoda, ze taki fajny chlopak jak Ty nie jest w stanie odczuwac przyjemnosci z patrzenia na rzeczy piekne. No chocby z patrzenia na piekna kobiete... Powiem Ci tylko, ze to jest naprawde przyjemne. Idac dalej trzeba stwierdzic, ze nie jestes w stanie kochac skoro nie masz w sobie ani troche wrazliwosci na piekno. To nawet widac w Twoim poscie przepelnionym nienawiscia do ludzi wsrod ktorych zyles. A moze ja nie mam racji. Moze Ty po prostu jestes fanem turpizmu. Pasuje do tego Twoje ostatnie zdanie "Sram na was". To mi wyglada na turpizm. Student chemii (podobno chemicy musza myslec logicznie) z Atlancie (ale jakos nie wciagnalem jeszcze i nie zamierzam wciagnac do mojego slownika slowa "polaczki") pozdrawia cala inteligencje Twojego pokroju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabina Z-ska Re: glupie polaczki IP: *.client.comcast.net 24.08.04, 00:23 do michala arizona. post,ktory cie nieco poniosl, jest od zuczka,ktory nadaje z amerykanskiego serwera.On zawsze sadzi takie kawalki i jest dosc latwo rozpoznawalny na forum. Zmienia czesto nicki ale charakterystyczna retoryka ta sama. Mam podejrzenia, ze jest to zbuntowany nastolatek a nie dorosla osoba. Zatem musisz wziac poprawke z kim dyskutujesz. Jest nieszczesliwy tam gdzie jest. I to jest sprawa dla jego rodzicow. Prowokuje nas doroslych tak jak to robi z rodzicami, Trzeba go zostawic w spokoju. forum jest dla kazdego ale nie ma sensu sie denerwowac. I trzeba sie nauczyc rozpoznawac dzieciaki na sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: glupie polaczki 24.08.04, 00:46 Gość portalu: hrabina Z-ska napisał(a): > do michala arizona. > post,ktory cie nieco poniosl, jest od zuczka,ktory nadaje z amerykanskiego > serwera.On zawsze sadzi takie kawalki i jest dosc latwo rozpoznawalny na forum. > Zmienia czesto nicki ale charakterystyczna retoryka ta sama. > Mam podejrzenia, ze jest to zbuntowany nastolatek a nie dorosla osoba. Zatem > musisz wziac poprawke z kim dyskutujesz. Jest nieszczesliwy tam gdzie jest. I > to jest sprawa dla jego rodzicow. > Prowokuje nas doroslych tak jak to robi z rodzicami, Zuczek moze ciebie i prowokuje,co nie zmienia faktu,ze ma sporo racji. Jesli ktos ma inne zdanie od twojego,to tez nie znaczy,ze jest nieszczesliwy w Ameryce. > Trzeba go zostawic w spokoju. forum jest dla kazdego ale nie ma sensu sie > denerwowac. I trzeba sie nauczyc rozpoznawac dzieciaki na sieci. Trzeba tez wiedziec,ze kupujac obraz,nie kupujesz wartosci uzytkowej. Stare monety tez maja wieksza wartosc niz wartosc kruszczu w nich zawarta,co wcale nie znaczy,ze lepszych monet nie mozna teraz wyprodukowac. Do michala z arizony nie dociera zagadnienie unikalnosci czegos. Gdyby byl tylko jeden czarnoskory facet w Polsce,to moze i pielgrzymki by sie odbywaly zeby go obejrzec,co wcale nie znaczyloby,ze on jest w czymkolwiek lepszy od ziomali w rzeszowskim. Niektore zwierzeta sa na wyginieciu i ich cena jest bardzo wysoka,chociaz mieso z nich wcale nie jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabina Z-ska Re: glupie polaczki IP: *.client.comcast.net 24.08.04, 01:23 do maksia, fi donc,ale rude zawszze byly i sa w modzie ,wiedz o czym piszesz. Moja prapra babka,arystokratka z wegierskej linnii Esterhazy tez byla naturalnie ruda i zwykla mawiac o meskiej czesci rodu gdy ktos ja zdenerwowal per ty fiucie .Z wegierskim akcentem. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Re: glupie polaczki 24.08.04, 05:25 Gość portalu: hrabina Z-ska napisał(a): > do maksia, > fi donc,ale rude zawszze byly i sa w modzie ,wiedz o czym piszesz. Moja prapra > babka,arystokratka z wegierskej linnii Esterhazy tez byla naturalnie ruda i > zwykla mawiac o meskiej czesci rodu gdy ktos ja zdenerwowal per ty fiucie .Z > wegierskim akcentem. Dopiero ostatnich kilka lat sa w modzie,bo mnie w mlodosci ostrzegano strzez sie rudych bo sa falszywe. Teraz widze,ze i blondinen i brunetki farbuja sie na jaskrawo rudy kolor. Czy to ma cos wspolnego z moda na czerwone krawaty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gospodarz Re: glupie polaczki IP: *.sk5.am.poznan.pl 23.08.04, 10:24 Zeniu, skarbie! Muzg /wszyscy inni mają mózgi/ ci się przegrzał,a to bardzo szkodliwe.Weż miotłę,pozamiataj liście i nie myśl,kochany naprawdę nie myśl,bo ci się jeszcze coś niedobrego stanie.Nie zapominaj o regularnym wypróżnianiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur I PO CO TAKIE COS JAK TA GADZINA ZYJE I.... IP: *.28.221.203.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 23.08.04, 00:06 ZANIECZYSZCZA POWIETRZE?!!Przeciez to ... to jest glupsze od kury czy ryby...NO, MOZE JEST NA POZIOMIE INTELEKTUALNYM BAKTERII. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur To jak ty sobie wyobrazasz odchamienie... IP: *.28.221.203.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 23.08.04, 00:31 spoleczenstwa bez kultury ?... Za pomoca gownianych filmow amerykanskich i pop muzyki nie da sie tego zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: To jak ty sobie wyobrazasz odchamienie... 23.08.04, 05:59 ojjjjj Juz napisalem post do Rydzykoj..., ktory stwierdzil ze wszyscy ktorzy wierza w wysoka wartosc dziel sztuki sa idiotami. Przykry facet. No ale tacy bywaja. Ty stoisz z drugiej strony barykady, ale w zasadzie przedstawiasz ten sam sposob myslenia. Kto daje Ci prawo do stwierdzenia ze spoleczenstwo musi byc odchamione ? To po pierwsze. Po drugie dlaczego myslisz, ze muzyka pop nie sprostalaby temu zadaniu jezeli rzeczywiscie bylaby taka potrzeba zeby spoleczenstwo odchamic ?? Albo amerykanskie filmy ? Czy rzeczywiscie uwazasz, ze w US nie powstaje nic wartosciowego ? Czy naprawde w muzyce pop nie ma niczego co porusza ? Dlaczego pisze, ze przedstawiasz podobny sposob myslenia ? Otoz rowniez stawiasz sie wyzej niz przecietny zjadacz chleba. Ty akurat stawiasz sie wyzej w kategoriach kulturalnych. To po pierwsze. Po drugie stosujesz bardzo plytkie uproszeczenie, ze wszystko co popowe i amerykanskie musi byc niewartosciowe. Podobny sposob myslenia (tylko w druga strone) ma Rydzykoj... Obaj jestescie niebezpieczni Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur Re: To jak ty sobie wyobrazasz odchamienie... IP: *.79.221.203.acc15-dryb-mel.comindico.com.au 23.08.04, 09:10 Rydzyka i jego radia nie znam, tylko o nim slyszalem, mieszkam za daleko od Polski.Przeciwko muzyce rozrywkowej nic w zasadzie nie mam , jezeli pozostaje ona tylko rozrywka, bez aspiracji bycia czyms wiecej niz jest.Natomiast filmy amerykanskie w osiemdziesieciu procentach sa bezwartosciowe, sa produkowane z mysla oglupiania ludzi i robienia z ich mozgow waty.Bylem w Ameryce kilka razy i wiem jak niska kulture reprezentuje przecietny Amerykanin.W Australii jest podobnie,nie znaczy to jednak , by sie na to godzic i przyklaskiwac temu oglupianiu ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: To jak ty sobie wyobrazasz odchamienie... 23.08.04, 10:23 Wie Pan, ja mieszkalem w Polsce przez 24 lata i wiem jaka niska kulture prezentuje przecietny Polak. W wiekszosci ogranicza sie to do Mickiewicza, Sienkiewicza i Matejki. Do tego dochodzi jeszcze przekonanie, ze caly swiat o tych artystach wie. A prawda taka, ze ani o Mickiewiczu ani o matejce tutaj nikt nie slyszal. O Sienkiewiczu raczej tez nie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur ZGADZAM SIE Z PANEM... IP: *.79.221.203.acc15-dryb-mel.comindico.com.au 23.08.04, 12:22 ja znam Polske i Polakow.To,co Pan pisze, wynika glownie z naodowo- patriotycznego samouwielbienia Polakow. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryba Boch ma zmazy IP: 194.205.123.* 23.08.04, 00:48 Lepiej poszukaj sobie kobity, będzie to wielka sztuka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxman Re: Krzyk ukradziony IP: *.tpnets.com 22.08.04, 18:29 Jeszcze miesiąc temu widziałem "Krzyk" w Muzeum Narodowym w Oslo. Jestem zszokowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no nie tylko Re: Krzyk ukradziony IP: *.bredband.comhem.se 22.08.04, 18:34 w Szwecji tez czesto nie lepiej. Pokutuje teoria "u nas to sie nie zdarzy", taki sobie skandynawski idealizm. Fajny, ale wykorzystywany bez pardonu kiedy sie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja Blad Gazety Wyborczej! Kradziezy dokonano dzis... IP: *.bb.online.no 22.08.04, 18:50 Blad! Kradziezy dokonano dzisiaj (niedziela), o 11:15! Droga GW: badz bardziej rzetelna. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta i na dodatek z Muzeum Munch'a, a nie ..... IP: *.cm.chello.no 22.08.04, 19:13 Muzeum Narodowego !!! "... został skradziony z Muzeum Narodowego w Oslo." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oracz Re: Krzyk ukradziony IP: *.kliny.net.pl / *.kliny.net.pl 22.08.04, 21:12 Norwegia kraj bogaty. Albo zapłacą okup albo policja znajdzie. A my ? Zapomnieliśmy o kradzieżach z Muzeum Narodowego w Gsdańsku, o pożarach kościółków maskujących wcześniejsze kradzieże, o kradzieży w Muzeum Narodowym w Poznaniu, którą komentował obrażony ówczesny pan minister (pożal się Boże) kultury - "Przecież obraz był ubezpieczony !!!" Wreszcie nie chcemy myśleć o możliwej w najbliższym czasie "kradzieży" Damy Leonarda. Zresztą po co tak zeszmaconemu narodowi wielka sztuka ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Audi! Re: Krzyk ukradziony IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.08.04, 21:14 No Ci kolesie ze zdjęcia wyglądają na polskie karki...no i wybór marki pojazdu też może o tym świadczyć....No ale podobne karki mieszkają również za Bugiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Tomaszewski Re: Krzyk ukradziony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 21:51 > No to ladnie pilnujecie w Norwegii dziel sztuki.Myslalem ,ze takie jaja to > tylko u nas sa mozliwe... Bo to pewnie nasi kradli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cressida Re: Krzyk ukradziony IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.04, 23:17 Tydzień temu bylam w Oslo i widzialam "Krzyk" ... Rzeczywiscie zero zabezpieczeń do muzeum możnaby wjechac z armatą i tak nikt nie zwrocił by na to uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Krzyk ukradziony IP: 195.246.26.* 22.08.04, 23:54 Krzyk jest swietny. Kto pamieta taka animacje na MTV na pocz. lat 90tych, gdzie ta postac najpierw krzyczy a potem przymyka buzie zmieszana? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Krzyk ukradziony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 00:09 No i dobrze. Kultura nie dla plebsu i turystow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur Pytanie powyzej jest skierowane do ciebie. IP: *.28.221.203.acc11-dryb-mel.comindico.com.au 23.08.04, 00:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EU Re: No i narobili pelno krzyku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.securenet.net / *.securenet.net 23.08.04, 00:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacewicz DZIEKUJEMY ZA INFO PANI MICHNIK. ALE... IP: *.mad.east.verizon.net 23.08.04, 04:15 ...co z korupcja w Centrum Onkologii? tajnedokumenty.com/gis1.html Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum GLUPIE POLACZKI 23.08.04, 06:45 michal25arizona napisał: > Po pierwsze to chcialbym napisac, ze na tym forum znajduje sie wiele osob, > ktore w momencie opuszczenia kraju zaczynaja z nienawiscia opisywac Polakow. > Zastanawia mnie skad to sie bierze. Czy to niedowartosciowane ego, czy to moze > brak zdecydowania co do grupy do ktorej chca przynalezec. Faktem jest jednak, > ze to zdecydowanie zalosne. -------------------------------------------------------------------------------- -cennych dziel nie ma idioci, ta "cennosc" jest wymyslona i wmowiona, takim debilom ktorzy w to wierza. Nie ma "dziel wybitnych " sa za to wybitni idioci, bezmuzgowcy i glupcy, ktorzy zamiast myslec uznaja "porzadek spoleczny" wymyslony przez cwaniakow, wymyslony do robienia pieniedzy, i kontrolowania takich glupcow jak wy, barany. Jedyna wartosc to niezalezne myslenie, ale wy bando pokomunistycznego zniewolonego bydla jestescie na to zaglupi. Pewnie stoicie w nocy na czerwonych swiatlach, chociaz nie ma zadnego ruchu i system sie zacial. wy glupki zniewolone, sram na was. -------------------------------------------------------------------------------- > A teraz do rzeczy... > W Twoim poscie jest pelno inwektyw w kierunku w zasadzie calego spoleczenstwa > (nie tylko polskiego). Stawiasz swoja inteligencje wyzej niz przecietnego > zjadacza chleba a w tym samym czasie nie potrafisz wyrazic swoich mysli w > sposob kulturalny. To sprawia ze od samego poczatky ludzie rzeczywiscie > inteligentni i kulturalni patrza na Ciebie jak na niezrownowazonego faceta, > ktorego nie warto sluchac. To wszystko zalezy od tego jak zdefiniujesz inteligencje. > TO co piszesz o dzielach sztuki byloby prawda gdyby czlowieka sprowadzic tylko do takich kategorii jak pieniadz i prestiz spoleczny. W rzeczywistosci jest jendak tak, ze czlowiek potrafi czuc. Pamietajac to, ze czlowiek jest w stanie czuc musimy podsumowac, ze istnieja jeszcze inne wartosci w naszym zyciu. > Jednym rodzajem tych wartosci sa wartosci estetyczne. Ja rozumiem, ze Ty mozesz byc nieczuly na malarstwo. Ja sam jestem absolutnie nieczuly na wszelkie > statyczne formy sztuki. Ale nazywajac wszystkich, ktorych "rusza" malarstwo > idiotami jestes w bledzie. Po pierwsze idiota to ktos kto ma problemy z > logicznym mysleniem. Estetyka i logika maja sie tak do siebie jak piernik do > wiatraka.Nie mozesz wiec kogos kto jest bardziej wrazliwy estetycznie niz ty > nazywac "idiota". To tak krociotko o Twoich problemach z semantyka... > Jezeli idzie o Twoj brak wrazliwosci na sztuke to musze tylko powiedziec ze mi przykro. Szkoda, ze taki fajny chlopak jak Ty nie jest w stanie odczuwac > przyjemnosci z patrzenia na rzeczy piekne. No chocby z patrzenia na piekna > kobiete... Powiem Ci tylko, ze to jest naprawde przyjemne. Idac dalej trzeba > stwierdzic, ze nie jestes w stanie kochac skoro nie masz w sobie ani troche > wrazliwosci na piekno. To nawet widac w Twoim poscie przepelnionym nienawiscia do ludzi wsrod ktorych zyles. > A moze ja nie mam racji. Moze Ty po prostu jestes fanem turpizmu. Pasuje do > tego Twoje ostatnie zdanie "Sram na was". To mi wyglada na turpizm. > Student chemii (podobno chemicy musza myslec logicznie) z Atlancie (ale jakos > nie wciagnalem jeszcze i nie zamierzam wciagnac do mojego slownika > slowa "polaczki") pozdrawia cala inteligencje Twojego pokroju. Jak 3 stateczki odkrywaly Ameryke w 1492r to bylo to odkrycie na skale swiatowa. Mozna wrecz powiedziec PRZELOM W HISTORI LUDZKOSCI. Teraz jak setki stateczkow plywa na tej samej trasie w duzo szybszym tempie,a czesc z nich nawet pod woda,to nikt na to nie zwraca uwagi. Kopernik byl geniuszem w swoich czasach,a teraz mialby problemy ze zdaniem prawa jazdy. Czasy sie zmieniaja i ludzie sa madrzejsi i bardziej utalentowani teraz niz kiedykolwiek wczesniej. Tysiace sredniej klasy malarzy namalowaloby "Irysy" duzo lepiej niz to zrobil kiedys vanGogh i nie na tym problem polega. Obraz namalowany 100 lat temu nie jest lepszy od obrazu namalowanego teraz,bo ludzie teraz sa duzo zdolniejsi niz kiedys,a stary obraz ma wartosc TYLKO dlatego,ze jest TYLKO jeden tego wlasnie autora. Wartosc obrazow jest sprawa umowna miedzy sprzedajacym a kupujacym. Za niezbyt duze pieniadze mozesz sobie zamowic kopie wszystkich najdrozszych obrazow na swiecie i nikt nie bedzie w stanie odroznic kopi od oryginalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur Re: GLUPIE POLACZKI IP: *.79.221.203.acc15-dryb-mel.comindico.com.au 23.08.04, 09:44 Twoj mozg jest dobrze wyprany i sie wstapil.To , ze mamy technologie, nie znaczy wcale, ze jestesmy madrzejsi i zdolniejsi od tych, ktorzy byli przed nami, bez nich nie bylo by nas i naszych osiagniec.A TAK W OGOLE TO JESTES BEZWARTOSCIOWYM SMIECIEM!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Krzyk ukradziony IP: 80.203.88.* 23.08.04, 07:02 www.vg.no/nyheter/spesial/munch/ - cala historia kradziezy po norwesku i po angielsku - www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=240678. www.aftenposten.no/english/local/article854033.ece Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: Krzyk ukradziony IP: *.katowice.pik-net.pl 23.08.04, 08:21 hej ,acie tam niekmpletne informacje, ten obza Muncha "Krzyk", który skradziono 10 lat temu, był kopią, a właściwie alternatywną wesrją "krzyku". Munch miał w zwyczaju malować kilka 'wersji" do swoich obrazów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: Krzyk ukradziony IP: *.katowice.pik-net.pl 23.08.04, 08:21 hej ,macie tam niekmpletne informacje, ten obza Muncha "Krzyk", który skradziono 10 lat temu, był kopią, a właściwie alternatywną wesrją "krzyku". Munch miał w zwyczaju malować kilka 'wersji" do swoich obrazów Odpowiedz Link Zgłoś