Dodaj do ulubionych

W USA też są problemy.

29.05.14, 18:22
Jesse Jackson uznał, że Google i inne firmy high tech zatrudniają za mało czarnoskórych. Można więc oczekiwać, że tak jak w rządzie federalnym firmy w Silicon Valley będą tworzyć bzdurne stanowiska tylko po to aby wykazać się, że zatrudniają tzw. mniejszości etniczne.

money.cnn.com/2014/05/29/technology/google-white-males/index.html?hpt=hp_t2
Obserwuj wątek
    • brat_ramzesa poprawnosc polityczna 29.05.14, 18:39
      za kadencji malowanego znacznie wzrosla, ponoc jedna z lepiej zarabiajacych grupa sa afrogeje
      • boavista4 Re: W USA brakuje rak do pracy 29.05.14, 18:46
        dlatego ze wiekszosci ludziom opadly rece i nie chce sie im pracowac, np. Malkontent pisze rozne bzdury zamiast zajac sie powazna praca, albo modlitwa. Wedlug szacunkow alternatywnych liczba bezrobotnych w niektorych stanach siega 50 procent. Pewnie dlatego ze im opadly rece tak jak malkontentowi.
      • malkontent6 Re: poprawnosc polityczna 29.05.14, 18:50
        Tak, propagowana przez lewactwo poprawność polityczna jest dużym problemem. W rządowych urzędach powstało dużo bzdurnych stanowisk tylko po to, aby można było zwiększyć ilość ciemnoskórych w kierownictwie. Zastępca dyrektora do spraww (...), specjalny asystent do spraw (...)
        • brat_ramzesa Re: poprawnosc polityczna 29.05.14, 18:53
          Z takim podejsciem tworzy sie czarnych niedojdow i narkomanow
          W pracy nie o kolor skory chodzi a o pewne wazne cechy u pracownika, czy to rasizm wymagac to samo od kazdego niezaleznie od koloru skory ?? chore
          • malkontent6 Re: poprawnosc polityczna 29.05.14, 19:43
            brat_ramzesa napisał:

> Z takim podejsciem tworzy sie czarnych niedojdow i narkomanow

Czarnym cwaniakom jest z tym wygodnie żyć. Ciekawe, dobrze płatne stanowiska, ułatwienia przy rozkręcaniu swoich firm itp.
    • humbak Re: W USA też są problemy. 29.05.14, 18:48
      Był taki serial...
      www.avclub.com/article/ibetter-off-tedi-racial-sensitivity-71599
      W szczególności przedostatni filmik polecam. O ten:
      v.theonion.com/avclubmedia/videos/videometa/3155/zen_webm.webm
      • elka-sulzer Re: W USA też są problemy. 30.05.14, 01:20
        Malky jest chyba na bezrobociu, hehehe. Nagle zrobil sie taki aktywny na forum
        • 5magna Re: W USA też są problemy. 30.05.14, 03:03
          Jakie tam problemy, wszystko idzie super......

news.goldseek.com/GoldenJackass/1401423813.php
    • gosc88 USA ma tez problemy ?? Nie zartuj .... 30.05.14, 06:29
      Niektorzy mysla, ze Ameryka to tylko sielanka i raj. A to, ze J.Jackson widzi za mala reprezentacje czarnych w firmach amerykanskich to tez problem ??

Dla mnie wiekszym problemem jest to, ze jak jestes gdzies w Mallu i jesz se lunch to nie wiesz ile ganow jest w kieszeniach ludzi otaczajacych cie. Bo jesli jest nawet tylko jeden to o jeden za duzo.
      • malkontent6 Re: USA ma tez problemy ?? Nie zartuj .... 30.05.14, 13:58
        gosc88 napisał:

> nie wiesz ile ganow jest w kieszeniach ludzi otaczajacych cie.

Guns don't kill.
        • gosc88 Re: USA ma tez problemy ?? Nie zartuj .... 30.05.14, 14:24
          malkontent6 napisał:

> Guns don't kill.

Gdyby gany usunac calkowicie albo nawet tylko zamienic np. na .... noze to tez byloby tyle samo zabojstw w usa ??

Ja sadze, ze byloby mniej. Chocby z tego powodu, ze ganem jest o wiele latwiej - niz nozem - pozbawic kogos zycia. Zgadzasz sie z tym ??
          • malkontent6 Re: USA ma tez problemy ?? Nie zartuj .... 30.05.14, 14:30
            gosc88 napisał:

> Gdyby gany usunac calkowicie albo nawet tylko zamienic np. na .... noze to tez
            > byloby tyle samo zabojstw w usa ??

Nie wiem. Wiem natomiast, że w Rosji dostęp do broni palnej jest dużo trudniejszy a zabójstw jest więcej. Za to w Szwajcarii broń jest praktycznie w każdym domu a zabójstw mało.
            • elka-sulzer Re: USA ma tez problemy ?? 30.05.14, 14:50
              Czy mozesz malky przytoczyc jakies zrodlo na te twoje slowa ...

malkontent6 napisał: "Wiem natomiast, że w Rosji dostęp do broni palnej jest dużo trudniejszy a zabójstw jest więcej."

W tej paskudnej Rosji w taki razie to zabojstwa musza byc .... bezkarne bo i wiezien mniej, nie mowiac o wiezniach.
              • malkontent6 Re: USA ma tez problemy ?? 30.05.14, 14:55
                elka-sulzer napisała:

> Czy mozesz malky przytoczyc jakies zrodlo na te twoje slowa ...

Elżuniu, ten temat przerabialismy na forum już wiele razy. Ewcia i Igor to potwierdzą.

Zapytaj wujka Googla: "murder rate buy country". On ci to wszystko wyjaśni.
                • 5magna Re: USA ma tez problemy ?? 30.05.14, 15:27
                  Zabrali by juz dawno bron Amerykanom ale z zupelnie z innych powodow. Latwiej by bylo wziac za morde cale spoleczenstwo I wsadzic do tych 600 obozow ktore przygotowali na terenie calego USA. Tym ze coraz czesciej ludziom odbija (z dobrobytu) I strzelaja na oslep to sie nie przejmuja. W zasadzie to jest dla nich dobrze bo moga glosniej krzyczec aby "rozbroic" spoleczenstwo....
            • gosc88 Re: USA ma tez problemy ?? Nie zartuj .... 30.05.14, 16:04
              malkontent6 napisał:

> Nie wiem.

Oczywiscie, ze nie wiesz - tego nikt na 100% nie wie. Ale przynajmniej mozna miec jakies oczekiwanie. I jesli ty mialbys jakies oczekiwanie to jakie by ono bylo ??

Moje jest takie: Amerykanie bez ganow powodowaliby mniej zabojstw niz Amerykanie z nozami.
              • gosc88 mala korekta: 30.05.14, 16:07
                Moje jest takie: Amerykanie z nozami powodowaliby mniej zabojstw niz Amerykanie z ganami.
                • malkontent6 Re: mala korekta: 30.05.14, 16:12
                  Być może, to są zwykłe spekulacje.

Szwajcarzy bez ganów...?

Rosjanie z ganami...?
                  • gosc88 Re: mala korekta: 30.05.14, 16:33
                    malkontent6 napisał:

> Być może, to są zwykłe spekulacje.

Absolutnie tak. Ale - jeszcze raz - mozna miec swoje oczekiwania. A wyglada na to, ze ty albo ich nie masz albo masz ale nie chcesz o nich pisac.

> Szwajcarzy bez ganów...?
                    > Rosjanie z ganami...?

Zdecydowanie tak. Poza Szwajcarami i Rosjanami jest i cala reszta.
                    • 5magna Re: mala korekta: 30.05.14, 17:20
                      Zlodziej czy bandyta zastanowi sie 10 razy nim mnie napadnie bo wie ze mam w kazdym pokoju naladowany rewolwer. Guny zabierzesz zwyklym ludziom. Kryminalistom nigdy. Ci zawsze beda je mieli.....
                      • gosc88 Re: mala korekta: 30.05.14, 17:47
                        5magna napisał(a):

> Zlodziej czy bandyta zastanowi sie 10 razy nim mnie napadnie bo wie ze mam w ka
                        > zdym pokoju naladowany rewolwer. Guny zabierzesz zwyklym ludziom. Kryminalistom
                        > nigdy. Ci zawsze beda je mieli.....

Zwykli ludzie tez czasami atakuja ganami. Powinni tam w tym usa-raju utrudniac legalne kupno gana a nie ulatwiac.
                        • 5magna Re: mala korekta: 30.05.14, 18:44
                          Niema idealnego rozwiazania. Ja juz wole miec czym sie bronic niz siedziec jak kaczka w sadzawce...
                        • malkontent6 Re: mala korekta: 30.05.14, 19:34
                          gosc88 napisał:

> Powinni tam w tym usa-raju utrudniac legalne kupno gana a nie ulatwiac.

No dobrze, ale co zrobić żeby w Rosji zmniejszyć ilość morderstw?
                          • gosc88 Re: mala korekta: 30.05.14, 19:49
                            malkontent6 napisał:

> No dobrze, ale co zrobić żeby w Rosji zmniejszyć ilość morderstw?

Dlaczego pytasz specyficznie o Rosje ? Czy nie ciekawsze jest pytanie o to jak zredukowac ilosc morderstw na swiecie (lub w dowolnie wybranym kraju) ?
                            • malkontent6 Re: mala korekta: 30.05.14, 20:09
                              gosc88 napisał:

> Dlaczego pytasz specyficznie o Rosje ?

Bo to kraj sąsiadujący z Polską.
                              • 5magna Re: mala korekta: 30.05.14, 20:20
                                Matchetami mozna narabac 1000 ludzi przez godzine. Zdazalo sie w Afryce....
                                • gosc88 Re: mala korekta: 31.05.14, 01:34
                                  5magna napisał(a):

> Matchetami mozna narabac 1000 ludzi przez godzine. Zdazalo sie w Afryce....

Ok. A ile ludzi mozna narabac przez godzine ganami ??
                              • gosc88 Re: mala korekta: 31.05.14, 01:12
                                malkontent6 napisał:

> Bo to kraj sąsiadujący z Polską.

Niemalze dwoja z geografii. Z Polska Rosja nie ma wspolnej granicy (poza fragmencikem z okregiem kaliningradzkim).

A poza tym zaczales sam glowny wpis o USA. Wiec czemu zmieniasz kraj zainteresowania ??
                                • malkontent6 Re: mala korekta: 31.05.14, 16:53
                                  gosc88 napisał:

> poza fragmencikem z okregiem kaliningradzkim

No właśnie.

> Wiec czemu zmieniasz kraj zainteresowania ??

Założyłem wątek o poprawności politycznej w USA. Ty zupełnie bez sensu zmieniłeś temat na broń palną więc miej pretensje do siebie o to że rozmowa staje się bezsensowna.
                                  • gosc88 Re: mala korekta: 01.06.14, 03:38
                                    malkontent6 napisał:

> No właśnie.

Przegapiles fakt, ze Polska z Rosja-mainland nie graniczy a mimo to zaczales pisac o Rosjii
                                    bo jak twierdzisz jest ona sasiadem Polski.

> Założyłem wątek o poprawności politycznej w USA.

Ok, sure. Ale temat otwierajacego watku podales jako "W USA tez sa problemy".Ja po prostu wskazalem na inny problem - problem broni palnej w USA. Ty pociagnales ze mna ten temat (pare wymian) i dopiero sie wycofujesz jak sie okazalo, ze probujesz przeniesc dyskusje z USA na Rosje. Ciagle nie wiem czemu to zrobiles. Mogles po prostu od poczatku zignorowac moj temat.
                                    • malkontent6 Re: mala korekta: 01.06.14, 06:11
                                      gosc88 napisał:

> Przegapiles fakt, ze Polska z Rosja-mainland nie graniczy a mimo to zaczales pi
                                      > sac o Rosjii bo jak twierdzisz jest ona sasiadem Polski.

Marudny się robisz. Poska graniczy z Rosją, nawet jeśli jest to krótki odcinek. Biorąc pod uwagę służalczy stosunek Łukaszenki w stosunku do Kremla, to ta granica znacznie się wydłuża. A jeśli zwrócisz uwagę na agresywne działania militarne Rosji na Ukraine, to sprawa się robi coraz bardziej skomplikowana.

> Ja po prostu wskazalem na inny problem - problem broni palnej w USA.

Dyskusja na temat broni palnej ma sens tylko wtedy, gdy mówimy o negatywnych skutkach jej posiadania.

> dopiero sie wycofujesz jak sie okazalo, ze probujesz przeniesc dyskusje z USA na Rosje.

Napisałeś, że obawiasz się o swoje życie w miejscach publicznych w USA wiec zwróciłem uwagę (i felusiak), że łatwy dostęp do broni niekoniecznie powoduje dużo morderstw i na potwierdzenie swojej tezy podałem przykład Rosji i Szwajcarii.

> Mogles po prostu od poczatku zignorowac moj temat.

Na to jestem zbyt uprzejmy. :)

Morderstwa, samobójstwa, rozpustę itp. można spotkać wszędzie, ale wyrażona przez Jesse Jacksona krytyka firmy, która osiągnęła sukces trudny do porównania z jakąkolwiek inną jest czymś unikalnym w historii świata. Dlatego założyłem ten wątek. Aby zwrócić uwagę na problem nieznany w wielu krajach.
                                      • gosc88 Re: mala korekta: 01.06.14, 17:28
                                        malkontent6 napisał:

> Marudny się robisz. Poska graniczy z Rosją, nawet jeśli jest to krótki odcinek
                                        > . Biorąc pod uwagę służalczy stosunek Łukaszenki w stosunku do Kremla, to ta g
                                        > ranica znacznie się wydłuża. A jeśli zwrócisz uwagę na agresywne działania mil
                                        > itarne Rosji na Ukraine, to sprawa się robi coraz bardziej skomplikowana.

Stwierdziles, ze z problemow USA zaczales pisac o Rosji bo jest ona sasiadem Polski. A co sasiedctwo Polski ma wspolnego z problemami USA ?? Nic albo mniej. A poza tym Polska ma tez innych sasiadow z ktorymi ma duzo dluzsza granica niz z Rosja.

> Dyskusja na temat broni palnej ma sens tylko wtedy, gdy mówimy o negatywnych sk
                                        > utkach jej posiadania.

Alez negatywne skutki posiadania broni palnej istnieja bo bron palna sluzy glownie do zabijania.
                                        • malkontent6 Re: mala korekta: 01.06.14, 23:12
                                          gosc88 napisał:

> A co sasiedctwo Polski ma wspolnego z problemami USA ?? Nic albo mniej.

Nic nie rozumiesz. To jest forum Świat więc założyłem wątek na temat USA. Mówiąc dokładnie ukazałem problem, który jest (na razie) dość unikalny, bo niespotykany w innych krajach.

Ty, ni z gruszki, ni z pietruszki zacząłeś coś marudzić o dużej ilości morderstw w USA. To jest akurat problem ogólnoświatowy, którego nie można oceniać bez porównania z innyki krajami. Napisałem więc, że pod względem morderstw USA wygląda źle, ale nie najgorzej w porównaniu z innym, bliższym Polsce państwem.

No i razem z felusiakiem wskazaliśmy na brak korelacji między dostępem do broni i ilością morderstw.
                                          • gosc88 Re: mala korekta: 02.06.14, 15:29
                                            malkontent6 napisał:

> Nic nie rozumiesz. To jest forum Świat więc założyłem wątek na temat USA. Mów
                                            > iąc dokładnie ukazałem problem, który jest (na razie) dość unikalny, bo niespot
                                            > ykany w innych krajach.
                                            > Ty, ni z gruszki, ni z pietruszki zacząłeś coś marudzić o dużej ilości morderst
                                            > w w USA. To jest akurat problem ogólnoświatowy, którego nie można oceniać bez
                                            > porównania z innyki krajami. Napisałem więc, że pod względem morderstw USA wyg
                                            > ląda źle, ale nie najgorzej w porównaniu z innym, bliższym Polsce państwem.
                                            > No i razem z felusiakiem wskazaliśmy na brak korelacji między dostępem do broni
                                            > i ilością morderstw.

Jesli to co napisales powyzej ma byc odpowiedzia na pytanie:

A co sasiedctwo Polski ma wspolnego z problemami USA ??

to wyglada na to, ze nie rozumiesz sensu tego pytania.

• malkontent6 Re: mala korekta: 02.06.14, 15:38
                                              gosc88 napisał:

> Jesli to co napisales powyzej ma byc odpowiedzia na pytanie:
                                              >
                                              > A co sasiedctwo Polski ma wspolnego z problemami USA ??
                                              >
                                              > to wyglada na to, ze nie rozumiesz sensu tego pytania.

Jeśli nalegasz, to w koncu odpowiem aczkolwiek temat mojego wątku jest zupełnie inny.

Agresywni sąsiedzi to nic dobrego.
                                              • gosc88 Re: mala korekta: 02.06.14, 16:23
                                                malkontent6 napisał:

> gosc88 napisał:
                                                >
                                                > > Jesli to co napisales powyzej ma byc odpowiedzia na pytanie:
                                                > >
                                                > > A co sasiedctwo Polski ma wspolnego z problemami USA ??

> Agresywni sąsiedzi to nic dobrego.

Z tym i ja sie zgadzam. Ale przyjmujac za fakt, ze Rosja (bo chyba ja masz na mysli) jest agresywna to ciagle nie widze jak ten fakt ma sie do problemu broni palnej w USA.
                                                • malkontent6 Re: mala korekta: 02.06.14, 18:01
                                                  gosc88 napisał:

> jak ten fakt ma sie do problemu broni palnej w USA.

Tak jak wypowiedź Jesse Jacksona to broni palnej.
                                                  • gosc88 Re: mala korekta: 02.06.14, 20:13
                                                    malkontent6 napisał:

> Tak jak wypowiedź Jesse Jacksona to broni palnej.

Albo jak piernik do wiatraka.
                                                  • malkontent6 Re: mala korekta: 02.06.14, 20:40
                                                    Przypominam dyskretnie, że to nie ja bezsensownie odszedłem od tematu wątku.
                                                  • gosc88 Re: mala korekta: 02.06.14, 21:53
                                                    malkontent6 napisał:

> Przypominam dyskretnie, że to nie ja bezsensownie odszedłem od tematu wątku.

Ja tylko stwierdzilem, ze:

(Jesse Jackson / bron palna) = (piernik / wiatrak)
                                                  • malkontent6 Re: mala korekta: 02.06.14, 22:54
                                                    gosc88 napisał:

> Ja tylko stwierdzilem, ze:
                                                    >
                                                    > (Jesse Jackson / bron palna) = (piernik / wiatrak)

W takim razie wytłumacz mi dlaczego zmieniłeś temat rozmowy z Jesse na pistolet?
                                                  • gosc88 Re: mala korekta: 03.06.14, 00:47
                                                    malkontent6 napisał:

> W takim razie wytłumacz mi dlaczego zmieniłeś temat rozmowy z Jesse na pistolet ?

Dlatego, ze pistolet jest i byl dla mnie ciekawszym tematem niz Jesse.
                                                  • felusiak1 skoro jest ciekawszym tematem 03.06.14, 02:17
                                                    to co powiesz na fakt, że ilość zabójstw w USA w 2012 była o połowę mniejsza niż w 1980.
                                                    Wtedy w USA zyło 226 mln ludzi a w 2012 310 mln. A broni palnej w prywatnych rękach jest do cholery. Na 100 mieszkańców jest ponad 90 sztuk legalnej broni palnej.
                                                    W Hondurasie jest tylko 7 sztuk.
                                                    Wskaźnik zabójstw (na 100 tys. mieszkańców) wynosi w USA 4.8 a w Hondurasie 78.
                                                    Pisałem ci, podobnie jak malkontent, że pistolet sam nie strzela. Potrzebny jest palec.
                                                    Pisałem też, ze w swoim rozumowaniu całkowicie pomijasz motyw.
                                                    W Rosji na 100 mieszkańców jest 9 sztuk broni palnej wskaźnik zabójstw wynosi 12 na 100 tys. Co ty na to?
                                                  • gosc88 Re: skoro jest ciekawszym tematem 03.06.14, 03:22
                                                    felusiak1 napisał:

> Pisałem ci, podobnie jak malkontent, że pistolet sam nie strzela. Potrzebny jest palec.

Woow, ja tez kiedys bylem w wojsku w PRL i wiem, ze gdybym nie mial palcow to bym nie postrzelal.

Ale tez wiem, ze gdyby mordercy w tlumie wreczyc noz zamiast gana to bylo by mu trudniej poslac na tamten swiat te pare osob ktore on mogl miec w swoich planach (bez wzgledu na kraj w ktorym horror mialby sie odbyc). W przypadku noza jest wieksza szansa dla niektorych z tej grupy ujscie z zyciem niz w przypadku pistoletu w reku zamachowcy.
                                                  • felusiak1 Re: skoro jest ciekawszym tematem 03.06.14, 04:21
                                                    W USA statystycznie, rocznie dochodzi do 30 masowych morderstw w których ginie 137 osób.
                                                    Z tego mniosek, ze ilość zabójstw zmniejszyłaby się o 1.6%. Zamiast 8583 osób ginęłoby 8446.
                                                    Wydaje się, ze padłeś ofiarą medialnego szumu. W Chicago, bez rozgłosu ginie rocznie 500 osób.
                                                    Kiedy Adam Lanza zabija 30 osob w szkole (głownie dzieci) rozpoczyna się krzyk. Z framug wychodzą anty karabinowe i antypistoletowe robaki, dla których 500 chicagowskich trupów jest bez znaczenia.
                                                    Ja mieszkam w Texasie gdzie w każdym domu jest kilka sztuk broni. Mamy 24 zabójstwa w tym z broni palnej 16 w tym z legalnie posiadanej 1. Gra robakow idzie o to aby pozbawić przestrzegających prawa obywateli dostepu do broni a nie o ochronę życia.
                                                    PS. Uzyskanie pozwolenia na broń w Chicago graniczy z niemożliwościa.
                                                  • malkontent6 Re: mala korekta: 03.06.14, 03:37
                                                    gosc88 napisał:

> Dlatego, ze pistolet jest i byl dla mnie ciekawszym tematem niz Jesse.

To załóż wątek na temat pistoletu i nie zaśmiecaj mojego.
                                                  • gosc88 Re: mala korekta: 03.06.14, 03:58
                                                    malkontent6 napisał:

> To załóż wątek na temat pistoletu i nie zaśmiecaj mojego.

Brawo malkontent. Zdecydowanie masz potencjal dobrego dyplomaty. Troche sie potarzales w smieciach ktore ja tu wyrzucilem ale wiem ... wytrzymalosc ma swoje granice. Pisz wiec dalej o Jesse Jacksonie.
                                                  • malkontent6 Re: mala korekta: 03.06.14, 04:07
                                                    Ja też lubię zupę ogórkową.
                                                  • felusiak1 Re: mala korekta: 03.06.14, 04:24
                                                    a ja wolę pomidorówkę.
                                                    Zauważyłem, że na świecie jest dużo ludzi którzy lubią dyskutować o ameryce.
                            • felusiak1 Re: mala korekta: 31.05.14, 01:34
                              on pyta o Rosję abyś postarał się zrozumieć że twój argument nie trzyma się kupy.
                              W Rosji jest znacznie trudniej nabyć broń niż w USA a jest tam wiecej morderstw zatem łatwość dostępu nie pozostaje w korelacji z ilością morderstw. Muszą być zatem jakieś inne przyczyny albo też morderstwa popełniane są z broni uzyskanej drogą nielegalną i tu zadne ograniczenia nie są w stanie niczego zmienić. Może należy podejść do problemu poważnie (a nie w celu pozyskania wyborczych głosów) i zbadać jakie są prawdziwe przyczyny.
                            • elka-sulzer Re: mala korekta: 31.05.14, 02:19
                              gosc88 napisał:

> Dlaczego pytasz (malky) specyficznie o Rosje ? Czy nie ciekawsze jest pytanie o to jak
                              > zredukowac ilosc morderstw na swiecie (lub w dowolnie wybranym kraju) ?

Bo wizja malky, jak u tresowanej foki, jest skierowana wylacznie na Rosje. Wynikiem tej tresury jest to ze malky nie jest w stanie wlasnego podworka zobaczyc. Tak wiec w swiecie malky wszystko gra jak trzeba.
                              • felusiak1 Re: mala korekta: 31.05.14, 15:44
                                elka ty jadnak jesteś mocno ograniczona.
                                w rosji zabijają dwa razy częściej a dostep do broni palnej jest ograniczony.
                                zatem zachodzi pytanie czy przyczyną jest dostep czy wola.
                              • malkontent6 Re: mala korekta: 31.05.14, 18:17
                                elka-sulzer napisała:

> malky nie jest w stanie wlasnego podworka zobaczyc.

Elżuniu, gdybyś była trochę mądrzejsza, to zauważyłabyś, że ten wątek założyłam właśnie na temat problemów własnego podwórka.

A jakie jest twoje zdanie w tej sprawie?
                                • felusiak1 jej zdanie jest zawsze takie 31.05.14, 20:11
                                  dwukropek: zio-mafia, banksterzy i goldmany
    • nie-tak Re: W USA też są problemy. 31.05.14, 01:10
      Jeszcze pozwole sobie na ostatni wpis, USA ma porzadne problemy z wszystkim, nalezy oczekiwac dnia w niedalekiej przyszlosci kiedy prysnie wszystko.
      Zurzycie paliw mowi samo za siebie jak dziala efektywnie amerykanska gospodarka mimo ze gazeta fansoli nam nieopisane cuda.
      Wiado mosci z pierwszej reki:
      www.zerohedge.com/news/2014-05-30/us-gasoline-consumption-plummets-nearly-75
      A teraz jak USA chce sie pozbyc wstydu i traktuje dokarmianie ludzi bezdomnych. NIELUDZKIE!!!

www.zerohedge.com/news/2014-05-30/couple-fined-746-crime-feeding-homeless-people-florida-park
      Felus1 nie rozplacz sie!!! Albo znowu nam napiszesz ze niczego my tu nie rozumiemy szczegolnie tego amerykanskiego cudu jak i snu.
      • 5magna Re: W USA też są problemy. 31.05.14, 01:25
        a cena ropy jest dalej ponad $100. Nic nie pomaga. Ceny spadna ale musi byc totalna ekonomiczna zapasc. Wtedy po prostu przestana sprzedawac. Nikt nie sprzeda ropy za $30 jak go wydobycie kosztuje $100. Zostawia caly kram jak juz to zrobil Total w Kanadzie. Jak cena dojdzie do $130 to moze zaczna wydobywac. Araby tez za mniej jak $100 nie sprzedadza.....Ciekawe czasy chyba trzeba bedzie kupic konia I bryczke.....

www.theglobeandmail.com/report-on-business/joslyn/article18914681/
    • felusiak1 drogi gościu88 31.05.14, 01:30
      Jak już malkontent ci napisał "gany" same nie strzelają.Potrzebny jest do tego wskazujący palec i wola.
      Napisałeś:"ze jak jestes gdzies w Mallu i jesz se lunch to nie wiesz ile ganow jest w kieszeniach ludzi otaczajacych cie."
      To prawda ale nie wie też potencjalny napastnik.
      Według ciebie wszystko sprowadza się do ilości pistoletów i karabinów w prywatnych rękach. Bez zadania sobie pytania ile z tych "ganów" z których popełniane są morderstwa jest legalnych a ile nielegalnych.
      Podpowiem ci. Na 1300 morderstw w Texasie tylko dwa były z legalnie posiadanej broni. Z tego płynie prosty wniosek: delegalizacja posiadanie broni nie ma żadnego wpływu na jej iliść w rękach kryminalistów. Onie prawami sie nie przejmują.
      Kilka dni temu jeden uprzywilejowany chłopczyk zabił 6 osób i siebie. W mediach natychmiast rozpętała się nagonka na broń palną i zaraz potem na zagrożenie dla kobiet z rąk mężczyzn. 3 ofiary zaszlachtował nożem a trzy zastrzelił. Wśród ofiar było trzech mężczyzn i trzy kobiety.
      Piszę to aby uzmysłowić ci, że jesteś urabiany przez media. Nie daj sobie robić wody z mózgu.
      W Norwegii, gdzie legalne posiadanie broni palnej graniczy z niemożliwością, Breivik zdołał zaopatrzyć się w broń półautomatyczną.
      Przed dwoma laty na przedmieściu Denver James Holmes, w kinie podczas seansu filmu Dark Knight Rises zabił z broni palnej 12 osób. Było to jedyne kino w okolicy do którego nie można było wnieść broni.
      Holmes wybrał to kino celowo. Nie muszę dodawać, że obaj opisani przeze mnie mordercy byli psychiczni.
      • 5magna Re: drogi gościu88 31.05.14, 01:35
        felus, widziales tu jakis psychiatryczny szpital ? wielka zadkosc.......
      • gosc88 drogi felusiaku 31.05.14, 15:04
        Mam do ciebie tylko jedno pytanie:

Gdyby w USA udalo by sie zamienic kazda sztuke broni palnej bedacej w posiadaniu prywatnym (legalnie zdobyta lub nie) na noz to w/g ciebie ilosc morderstw w USA by :

A: wzrosla
        B: zmalala
        C: nie zmienila sie

Powodzenia w wyborze (A/B/C).
        • 5magna Re: drogi felusiaku 31.05.14, 15:18
          Najlepsze rozwiazanie problemu jest takie......

www.google.ca/search?q=wooden+knife&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=GtaJU6zJBoneoASN_oDgBA&ved=0CCEQsAQ&biw=1024&bih=649
          • gosc88 Re: drogi felusiaku 31.05.14, 15:22
            A jakie byloby twoje typowanie ? A, B czy C ??
        • felusiak1 Re: drogi felusiaku 31.05.14, 15:39
          pytanie oparte na fałszywym założeniu.
          według twojej teorii winna jest broń palna a nie ludzie pociagajacy za cyngiel.
          zatem wola zabicia istnieje tylko dlatego, ze mają w reku pistolety. gdyby ich nie mieli przestaliby zabijać.
          w tym miejscu można zapytać jak to sie dzieje, że w szwajcarii wszyscy mają broń i nikt nikogo nie zabija.
          Albo weźmy Meksyk, gdzie dostęp do broni jest ograniczony, gdzie szary obywatel nie ma szans na uzyskanie pozwolenia chociażby ze wzgledu na koszt a tłuka się tam, że aż strach.

Można też dywagować o wypadkach drogowych wynikłych z jazdy z nadmierną szybkością i legalnie ogranicać dopuszczalną szybkość i na koniec stwierdzić, ze ilość wypadków nie uległa zmianie. Zatem jedyną możliwością na zapobieżenie wypadkom jest zakaz poruszania się pojazdów po drogach.
          • gosc88 Re: drogi felusiaku 01.06.14, 03:55
            felusiak1 napisał:

> pytanie oparte na fałszywym założeniu.

Nie ma zadnego falszywego zalozenia bo ja uzylem warunku: "Gdyby". Zauwazyles ??

> według twojej teorii winna jest broń palna a nie ludzie pociagajacy za cyngiel.

Nie wkladaj swoich slow w moje usta. Nigdzie nie napisalem, ze to tylko bron jest winna a nie ludzie. Oczywiscie ludzie tez sa winni ale bron palna ulatwia - bardzie niz noz - popelnienie morderstwa.

> zatem wola zabicia istnieje tylko dlatego, ze mają w reku pistolety. gdyby ich
            > nie mieli przestaliby zabijać.

No, no ,no. Zle interpretujesz moje slowa. Ja tylko twierdze, ze bron palna to czynnik bardziej ulatwiajacy zabojstwo niz bron "biala" (np. noz) - zabicie kogos nozem wymaga o wiele wiecej fatygi niz pociagniecie spustu pistoletu bo to np. moze sie odbyc z duzej odleglosci od ofiary.

A jak z moim pytaniem o opcje A/B/C ?? Ktora z nich bys typowal gdys musial to zrobic ?

• felusiak1 Re: drogi felusiaku 01.06.14, 06:38
              Moim zdaniem broń palna nie ma znaczenia. W najlepszym wypadku liczba ofiar tzw. mass murderers (Holmes, Lanza) mogłaby teoretycznie się zmniejszyć ale tylko teoretycznie. Tego typu mordu dokonują ludzie psychicznie chorzy. Ale to zaledwie 60-70 ofiar rocznie.
              Morderstwo ma zawsze motyw zatem przy braku pistoletu jest cała gama innych możliwości zabicia poczawszy od noża poprzez młotek, siekierę, podpalenie, otrucie aż po kij baseballowy.
              W 2011 w USA zabito 12664 osoby w tym z broni palnej 8583 osoby. Od noża straciły życie 1694 osoby a od tepego narzedzia zginęło 496 osób. Od pieści i kopniakow zginęło 728 osób.
              390 osób zostało zastrzelonych w obronie własnej a na 22 osobach wykonano karę smierci
              www.fbi.gov/about-us/cjis/ucr/crime-in-the-u.s/2011/crime-in-the-u.s.-2011/tables/expanded-homicide-data-table-8
    • felusiak1 A w Szwajcarii nie ma problemów 31.05.14, 15:49
      Kazdy obywatel ma w domu w pełni automatyczny karabin maszynowy o jakim w USA można sobie jedynie pomarzyć i się nie zabijają nawzajem.
      • 5magna Re: A w Szwajcarii nie ma problemów 31.05.14, 15:52
        W Polsce zlikwidowal bym samochody bo zabijaja nimi jeszcze lepiej jak z broni palnej.....
        • boavista4 Re: Nie znam statystyk historycznych 03.06.14, 05:05
          warto byloby porownac statystyki zabojstw w panstwach komunistycznych za komuny, w okresie lat 60tych. Wydaje sie ze ilosc zabojstw wtedy byla duzop nizsza niz obecnie. Z wlasnego doswiadczenia wiem ze bezpieczenstwo na terenie miast wtedy bylo niemal gwarantowane dla zwyklych ludzi. Obecnie ilosc zabojstw w USA maleje. wniosek - USA staje sie ocoraz bardziej panstwem policyjnym co jest faktem, zatem panstwa policyjne sa bardziejm bezpieczne. Nie pisze to dlatego ze jestem zwolennikiem panstwa policyjnego.
          Sadze ze jest wiele czynnikow , ktore wplywaja na te statystyki :
          1. moralnosc spoleczenstwa
          2. konflikty spoleczne i nierownosc ekonomiczna
          3. wyksztalcenie ludnosci
          4. tradycje.

Dlatego spoleczenstwa Europy beda miec lepsza kulture i bezpieczenstwo niz USA i kraje przechodzace rewolucje socjalne. W USA kultura broni palnej i dziekiego Zachodu jest zakodowana w mentalnosci spoleczenstwa i ta kultura jest eksportowana na swiat. A wioec wine ponosi wojna kulturalna (kulturkampf) prowadfzona przez wielkie imperia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka